četvrtak, 22. studenoga 2012.

LCHF kuharica

Dragi svi!

Vaša pitanja vezana za LCHF kuharicu stalno pristižu, što nije čudno jer sam obećala da će izaći krajem godine. Pa evo da se javim s novostima:

Kuharica je u pripremi. Ali kako je to prva domaća LCHF kuharica a vas je puno koji već duže vrijeme pratite ovaj način prehrane, smatram da i vi možete sudjelovati receptima iz svojih kuhinja.

Imate li svoje najbolje ili najdraže LCHF recepte za koje smatrate da im je mjesto u prvoj LCHF kuharici u regiji, pošaljite ih! Ekipa s kojom radim i ja izabrat ćemo najbolje i uvrstiti ih u knjigu. Bilo da se pod recept želite potpisati svojim imenom ili ostati anonimni – poštujemo vaše želje.

To mogu biti recepti za slatka i slana jela, predjela, grickalice, napitke, kao i prijedlozi menija za proslave.

Bude li se sve odvijalo po planu, kuharica će krajem godine biti spremna za tisak.

Napominjem da je ovo volonterski projekt uz podršku zajednice, od sastavljanja, uređivanja, vizualnog oblikovanja, do pripreme za tisak i tiska...

Molim vas da svoje recepte šaljete preko donjeg formulara, a ako imate fotografiju u visokoj rezoluciji, možete mi je poslati mailom.

Veselim se suradnji i receptima!

Srdačno,

PS: Molim vas da ovo proslijedite i prijateljima za koje smatrate da bi ih moglo zanimati. 

Želite li od mene mailom primati obavijesti o novostima i događajima vezanim za prehranu i zdravlje, priključite se ovoj google grupi: http://groups.google.com/group/anitasupe?hl=hr   




Broj komentara: 8:

  1. Pozdrav
    Da li imate mozda link od emisije 8.kat,ja je nisam uspela pogledati jer sam imala dosta obaveza,a bas bih zelela.Veliki pozdrav:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sandra, gore desno pod "Snimke s TV-a" možete naći prilog sa mnom, a cijelu emisiju možete pogledati na http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews%5Bcat%5D=384&cHash=a97927e085
      kliknite na 8.kat Jedimo zdravo 20.11.2012.

      Izbriši
  2. Mene zanima što je zapravo osnovni cilj LCHF prehrane? Je li cilj mršavljenje?
    Ja se hranim nezdravo, ali ipak nemam zdravstvenih problema, nemam ni višak kilograma, pa me zanima trebam li preći na LCHF način prehrane ili što?
    Možda bih i prešla na LCHF ali se bojim da ću smršati, a ne želim mršaviti jer sam već mršavica.
    Inače imam 30 godina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lara, osnovni cilj LCHF nije mršavljenje. Osnovni je cilj izbaciti hranu koja iritira organizam i djeluje inflamatorno i izbaciti prazne kalorije, te bazirati prehranu na nutritivno bogatim namirnicama koje sadrže važne hranjive tvari koje tijelo treba za normalan rad.
      Uz LCHF se poboljšava zdravlje a tjelesna težina se regulira. Ne dolazi do mršavljenja ako se nema viška kila.
      Ako ste zdravi i nemate višak kila možete se držati "liberalnijeg" LCHF što znači da ne trebate jako strogo ograničavati unos ugljikohidrata, ali je dobro da ih birate iz zdravih prirodnih izvora - voće, povrće, orašasti plodovi, mlječni proizvodi. Eventualno manje količine pravilno pripremljenih žitarica također mogu biti dio zdrave prehrane, ali nikako njezina baza.

      Izbriši
  3. Ok, hvala Vam na odgovoru.
    Nisam još stigla pažljivo iščitati ovaj blog da se malo bolje informiram o LCHF (ali budem, samo dok uhvatim vremena) no primjetila sam da se, između ostalog, govori o tome da općeprihvaćen način prehrane uzrokuje zdravstvene probleme, da, znam to, ali kako onda ja nemam zdravstvenih problema? a cijeli život se hranim tako, s tim što se ovu proteklu godinu hranim totalno nezdravo: pizze, čips, cocacola, industrijski slatkiši)?
    Ako mi možete objasniti?
    Naravno znam da je moj trenutni način prehrane totalno pogrešan i definitivno ću prekinuti s tim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Možda postoji više razloga zašto tako misliš, Lara :)
    Prvo imamo nevjerojatan organizam koji dugo vremena može trpiti razne ekstreme u prehrani i zlostavljanja ali ono što mu možeš raditi s 20 ili 30g ne možeš s 40 ili 60g uz očekivanje istog rezultata.

    Problemi u pravilu nastaju izuzetno polagano, toliko polagano da ih ne prepoznajemo kao probleme već mislimo da smo to mi, da je to normalno.
    Na primjer tek kada vozimo puno bolji automobil neko vrijeme, i onda se vratimo u naš stari auto, postajemo svjesni u kojoj smo se kanti vozili :)

    OdgovoriIzbriši
  5. "Problemi u pravilu nastaju izuzetno polagano, toliko polagano da ih ne prepoznajemo kao probleme već mislimo da smo to mi, da je to normalno.
    Na primjer tek kada vozimo puno bolji automobil neko vrijeme, i onda se vratimo u naš stari auto, postajemo svjesni u kojoj smo se kanti vozili :)
    "

    Ogi, potpisujem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja se slažem. Isto je kad izbacimo neku hranu koja nas konstantno iritira (npr gluten, laktoza, hidrogenizirane masti, aditivi) - tada osjetimo kako je to zapravo biti zdrav. Ali tada postajemo i senzibilniji na tu hranu koja iritira pa kad je ponovo konzumiramo puno intenzivnije osjećamo štetne posljedice na zdravlje i dobro stanje organizma.

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.