četvrtak, 28. lipnja 2012.

Globus o promociji


Evo kako je tjednik Globus izvijestio o promociji knjige u Zagrebu...





Broj komentara: 7:

  1. Poštovana!
    Već neko vrijeme bavim se proučavanjem hrane i tražim najbolju prehranu. Isprva su me šokirale izjave poput: treba izbjegavati žitarice, ali sada mi je to već posve uobičajeno. Ipak, Vaši me podaci i savjeti iznova začuđuju. Vjerujem da ste čuli za Normana W. Walkera, koji je inzistirao na prehrani isključivo voćem i povrćem, i to sirovim ili sušenim (sokovi i salate) te orašastim plodovima, bez žitarica, mlijeka, kuhanja hrane i mesa.
    Rado bih čula Vašu kritiku takvog načina prehrane, i usporedbu s ovim o čemu Vi govorite (recimo prednosti u odnosu na isključivo sirovo).

    s poštovanjem, Rozalija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rozalija,
      Baš bi bilo lijepo da Vi napišete svoju komparativnu analizu tog načina ishrane koji spominjete i LCHFa. Šteta je da autorica bloga svoje vrijeme troši na takve analize. Ako se malo potrudite i pročitate blog vidjet ćete da autorica piše o sirovoj hrani (row food) u 8 (osam) postova.

      Izbriši
  2. Ovo zvuči kao izazov! I odlučila sam ga prihvatiti. „Zalutala“ sam na ovaj blog u potrazi za podacima o kefirnim zrncima, i onda sam napreskokce pročitala neke postove. Naravno da su me ostavili zbunjenu. Hvala na uputi na postove o sirovoj hrani, sada mi je mnogo jasnije, a kako ste me zamolili mogu napraviti kratku komparaciju.

    Već sam dugo u potrazi za što prirodnijim načinom ishrane. Pokušaji s vegetarijanstvom/veganstvom ostavljali su me praznu. Iako je ideja prirodna prehrana, više je kao čovjekov pokušaj „smišljanja“ vlastite hrane. Previše se bazira na žitaricama, i mnogo korisne hrane se izbjegava, kao naprimjer prekrasan med.

    Onda sam se susrela s drugačijim govorom o hrani- ono smo što jedemo. Norman W. Walker živio je u prvoj polovici 20. stoljeća i ono oko čega je nastojao jest čovjekovo zdravlje i skladan život, u svim područjima. Zato savjetuje život na selu gdje je moguće ne samo uzgajati dobru hranu, nego i izgrađivati zdrave odnose s drugima, postati staložena i zadovoljna osoba. Smatra da je važno brinuti se o ispravnosti rada svog probavnog sustava (koji počinje već u ustima), jer se tu kriju tajne dugovječnosti, odnosno opasnosti od bolesti. Promiče svakodnevno pijenje svježe ocijeđenih sokova, konzumiranje orašastih plodova, salata i ispravne vode.

    Ono što bi čovjek trebao izbjegavati, prema ovome liječniku i znanstveniku, jesu:
    - žitarice (ali ne i organski uzgojene neke vrste žita, čije razmekšano zrnje ili klice preporučuje za doručak: zob, raž i pšenica),
    -kravlje mlijeko zbog fosfora koje stvara kiselinu (naročito je loše pasterizirano, za djecu preporučljivo kozje ukoliko nema majčinog, a odrasli ne trebaju konzumirati mlijeko, ali zato dopušta malo vrhnja),
    -šećer,
    - ocat (osim jabučnog koje treba konzumirati u malim količinama).

    Sokove preporuča kao veoma korisne, makar se koristili povremeno, kao predah organizmu. U načelu, nije protiv kuhane hrane, kaže da ne škodi ako se jede dovoljno sirove hrane, a ni protiv namirnica životinjskog podrijetla. Govori o vrijednosti jaja i to kada su oplođena, a kokoš se slobodno kreće dvorištem, med smatra izvrsnim, a najkorisniji dio pčelinjeg rada je oprašivanje. Za razliku od kuhanja, o pečenju govori negativno.
    Najbolji način čuvanja hrane je sušenje. Tako se zadržavaju sve hranjive tvari, minerali, vitamini i enzimi.

    Taj čovjek je živio 116 godina, u 113. je napisao svoju posljednju knjigu. Do kraja je radio u vrtu i vozio bicikl. To je ono što i ja želim, i svaki čovjek. Ne isključivo dug život, nego kvalitetan. Danas se to rijetko čuje, obično stariji ljudi obole od neke strašne bolesti i umru u mukama koje im ona zadaje. Živjeti zdravo i punim plućima svaki dan, do kraja. Život je prekratak da bih imala vremena za bolesti i nemoć.

    OdgovoriIzbriši
  3. (nastavak)
    Nerealno je misliti da je moguće svaki dan imati na raspolaganju dovoljno mrkve da bi se dnevno dobilo oko litru svježega soka za svakog člana obitelji, što Walker predlaže, ali moguće je prakticirati početak dana sa svježe iscjeđenim limunom, ili voćem, orasima i svježe iscjeđenim sokom. Moguće je onima koji imaju vrt, voćnjak i mogućnost organskog uzgoja hrane. A to je ono o čemu govori ovaj čovjek, treba se vratiti zemlji. I to ne bilo kakvoj zemlji, nego plodnoj, bogatoj zemlji za koju se treba brinuti. Kvalitetno organsko gnojivo (izmet peradi, stajsko i humus) te gliste u tlu važan su element dobre zemlje na kojoj će rasti dobra hrana.
    A na toj zemlji živjet će ljudi dobre volje i velikoga srca. To je ono što nas čini zdravima- dobrota. Kad razmislim, pitanje hrane nije samo- što jesti danas, nego zahvaća čitav ljudski život: način života, suživot s prirodom, međuljudski odnosi, odnos prema samome sebi, radost.

    Na kraju mogu reći da ništa suprotno ne nalazim na ovome blogu. Jedino se u nekim pitanjima mišljenja razlikuju- konzumiranje mlijeka i mesa, mahunarki (koje Walker izbjegava) i slično. „Svatko treba jesti prema svojem saznanju, ukusu i tjelesnim potrebama“, kaže dr. Walker.

    „Osim hrane, misli na zdravlje i na to koliko je načeto zagađenim zrakom velegrada i prigradskih područja. Usporedi najbolje što grad ima s čistim zrakom i općim ugođajem što ga stvaraju polja i šumarci, brda, brežuljci i žustri potoci sa svojom neiscrpnom raznolikošću i množinom jestivog samoniklog bilja.“
    Oprostite što je odgovor ispao zaista dugačak.
    pozdrav i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rozalija, lijepo ste sve rekli, i sve je točno! Imam ista razmišljanja kao i Vi, težim svemu tome što ste opisali, ali su zaista neke stvari skoro nemoguće, npr., ne možemo svi živjeti seoskim načinom života i sami si sve proizvoditi. Birati čistu hranu, meni je cilj, neprerađenu. LCHF prehrana govori upravo o neprerađenoj, izvornoj, čistoj, a i sirovoj hrani! Proučite još malo blog! I jedna stvar koja Vam je promakla, mahunarke, kao i žitarice, se ne jedu, osim, oni koji su na opuštenom LCHF-u, mogu jesti neke žitarice, rižu, npr. No, žitarice treba namakati ili proklijati.

      Što se sokova tiče, savršeni su za početak dana, tako svako jutro možete čistiti svoje tijelo, idealni su smoothiji. Što se mlijeka tiče, najbolje je domaće, sirovo, a za one koji su na njega alergični, idealan je kefir, jogurt, maslac, koji je čista masnoća, bez mliječene kiseline.

      I ja sam slučajno naišla na ovaj blog, mada sam tražila nešto, budući da mi je zdravlje bilo podosta narušeno upravo izbjegavanjem masnoća i mesa. LCHF mi je iz korijena promijenio život, zdravlje mi se popravlja, a ja se sve bolje osjećam. Jedini problem je, u mojem malom mjestu u kojem živim, pronaći kvalitetno vrhnje, maslac i slaninu, vrhnje zato jer je potražnja za njim velika, a slaninu zato što je nema jer ju nitko ne traži, a svinje koje se uzgajaju su "mršave". Vjerujte, mesar kod kojeg kupujem mi je "objasnio" kako samo ja tražim masno meso, a toga skoro niti nema, jer svi traže nemasno, ne smije biti ni trag od masnoće.

      Jako dobro razmišljate, krenuli ste dobrim putem. Sretno, štogod izabrali dalje! Sanja.

      Izbriši
    2. Rozalija, vaš prikaz Walkerovog učenja mi je vrlo zanimljiv.
      -način života, suživot s prirodom, zdravi međuljudski odnosi, odnos prema samome sebi, radost...
      -povratak zemlji, vlastiti organski uzgoj hrane, plodna zdrava zemlja i kvalitetno organsko gnojivo...
      -u načelu nije protiv namirnica životinjskog podrijetla...
      -govori o vrijednosti jaja kad se kokoš slobodno kreće dvorištem...
      -pijenje svježe ocijeđenih sokova, konzumiranje orašastih plodova, salata i ispravne vode
      -najbolji način čuvanja hrane je sušenje...
      -važnost pravilne probave...
      -„Svatko treba jesti prema svojem saznanju, ukusu i tjelesnim potrebama“...

      NIsam čitala Walkera, ali sam često puta dobila komentare gdje su me uvjeravali kako se prema Walkeru treba živjeti od sirovog povrća i voća. Ovo što vi pišete je nešto sasvim drugo i nema velike razlike između ovakvog učenja i LCHF principa.

      Izbriši
  4. pozdrav!pronasla sam podatak da je Walker umro u 99 godini.chetday.com/normanwalker.htm

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2016 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.