utorak, 10. travnja 2012.

Jaja naša svagdašnja


Proteklih nekoliko desetljeća izbjegavali smo jaja kao namirnicu bogatu kolesterolom, krivo vjerujući da kolestrol izaziva srčano-žilne bolesti. No, kako se u novije vrijeme ovaj neutemeljeni mit razotkriva, tako se i jaja vraćaju u našu prehranu. Jaja su od pamtivijeka čovjeku osiguravala visokokvalitetne proteine i druge neophodne nutrijente. Pravilno uzgojena jaja bogata su svim hranjivim tvarima, posebice esencijalnim masnim kiselinama EPA i DHA, koje su od vitalnog značaja za razvoj nervnog sustava kod djece i za održavanje mentalne vitalnosti kod odraslih. Jaje sadrži skoro sve vitamine i minerale, a najveći dio ovih nutrijenata upravo je u žumanjku. Osim proteina i masnoća, jaje sadrži važne minerale, kao što su magnezij, kalcij, željezo, cink, bakar, selen i drugi. Žumanjak sadrži sve vitamine B skupine, te sva četiri vitamina topiva u mastima A, E, D i K, koji su važni katalizatori potrebni za asimilaciju proteina, vitamina i minerala. Žumanjak također sadrži karotenoide kao što su lutein i zeaksantin, koji imaju svojstva da štite oči i zdravi vid. Jaje sadrži aminokiseline triptofan i tirosin koji djeluju kao antioksidanti, čisteći organizam od slobodnih radikala, što predstavlja zaštitu od srčanih bolesti i raka.

No, jaje iz konvencionalnog uzgoja nije isto što i domaće jaje koje snesu kokoši koje se slobodno kreću po dvorištu i pronalaze travu i kukce. Ova su jaja nutritivno bogatijeg sastava nego jaja zatvorenih kokoši koje se hrane koncentratima. Sastav esencijalnih omega 3 masnoća, koje izgrađuju stanične membrane stanica mozga i nervnog sistema, višestruko je veći u jajetu ako je kokoš imala pristup svojoj prirodnoj hrani. Jaja pašnih kokoši su u odnosu na jaja iz konvencionalnog uzgoja puno bogatija svim vitaminima i mineralima, naročito vitaminima A i E, te karotenoidima.

Žumanjak prirodno uzgojenih jaja jedna je od najsavršenijih namirnica, prava superhrana. Dva-tri žumanjka dnevno predstavljaju pravu malu nutritivnu bombu, a najkorisnija su kad se konzumiraju sirova. Toplinska obrada jajeta uništava enzime koji pomažu pravilnu razgradnju i apsorpciju hranjivih tvari iz jajeta, a također se smanjuje i sastav nekih nutrijenata. Kuhanje smanjuje i antioksidativno svojstvo u jajetu prisutnih aminokiselina. Zato je sirovi žumanjak vrsta hrane iz koje tijelo najlakše i najpotpunije može iskoristiti sve nutrijente.

Jaja iz konvencionalnog uzgoja nisu potpuno sigurna za upotrebu u sirovom stanju, jer je među kokošima uzgojenim u kavezima, a koje se hrane neprirodnom hranom, učestalija salmonela. Jaja pašnih kokoši su po tom pitanju sigurna za upotrebu u sirovom stanju. Međutim, sirove bjelanjke ne treba konzumirati u istoj mjeri kao žumanjke, jer sirovi bjelanjci sadrže antinutrijent avidin, glikoprotein koji se veže na B vitamin biotin i sprečava njegovu apsorpciju. Biotin je neophodan za sintezu masnih kiselina i održavanje razine šećera u krvi, a posebno tijekom trudnoće kada razina biotina u krvi opada.

Sirovi žumanjak se može koristiti na razne načine, dodavanjem u juhe i variva, prije posluživanja kada hrana više nije jako vruća. Djeci ga dodajte u kašice i umiješajte u vrhnje sa sirom. Smoothiji - kašasti sokovi od povrća, voća, jogurta/kefira odličan su način za konzumaciju sirovih žumanjaka. Domaći sladoled ili čokoladnu kremu jednostavno je napraviti od umućenih jaja, tučenog vrhnja i topljene tamne čokolade. Ne zaboravite ni šato - slasticu naše mladosti.

Zaboravite priču o kolesterolu! Znanstveni dokazi da su prirodne masnoće i kolesterol opasni za srce – ne postoje. Od pamtivijeka je ljudska vrsta živjela od hrane životinjskog porijekla i to je bila izvorna hrana koje je omogućila opstanak. Jaja ptica, riba i slobodnih kokoši u predindustrijskim su kulturama smatrana ”svetom hranom” i posebno se vodilo računa da ih u dovoljnoj mjeri dobiju trudnice i djeca. Iskustveno se znalo da jaja osiguravaju dobro zdravlje, jak imunitet i zaštitu od bolesti. 

Ledeni smoothie sa šumskim voćem
1 šalica kefira
2 free range žumanjka
2 žličice kokosovog ulja
1 šalica smrznutog šumskog voća
po potrebi zasladiti medom 

Zeleni smoothie
rukohvat zelenog lisnatog povrća
pola banane
sok limuna i 1 dl vode
2 free range žumanjka
2 žlice maslinovog ulja

Ubaciti u blender, izmiksati i – uživati!


Broj komentara: 19:

  1. Hm, sad mi je jasno zašto mama godinama unazad neumorno po pijaci juri bake koje dođu da prodaju svega 20-ak jaja od koka koje se hrane isključivo po njihovom dvorištu :) Hvala za ovakav tekst!

    OdgovoriIzbriši
  2. Gda.Anita,prije svega velik pozdrav, podrska i zahvalnost na Vasemblogu.Ja godinama imam PCOS,a zadnjih 3 god.iam velikih problema sa prekomjernom tezinom te bi pokusala sa LCHF prehranom.Zanima me dali je u redu prva 2 tjedna jesti meso i povrce, a zatim dodavat mljecno i sta smijem od mljecnog, te sa cim mogu popit kavu?Osim maslinovog i kokosovog ulja, koje ulje jos preporucujete? I ako imate jos koji savjet nama sa PCOS-om? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Deja, krenite sa običnim LCHF-om pa vidite kako će vam ići. Ako se pokaže da vam mlječno smeta možete ga izbaciti naknadno. Sve namirnice koje se preporučuju naći ćete ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/04/lchf-program-prehrane.html

      Kavu probajte sa malo slatkog vrhnja ili sa eggmjolkom
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/11/keksi-od-sjemenki-i-eggmjolk.html

      Izbriši
  3. Pozdrav
    Evo moji baka i djed sa mamine i tatine strane imaju 85 godina i jos uvijek su vitalni i to mislim samo iz razloga jer su kao djeca a jos uvijek i sada jedu prirodnu zdravu hranu:prsut,ombolo,kobasice,sireve i jaja. SVe se to moglo i moze jesti bez da se termicki obradi. Sijecam se isto tako da mi je baka uvijek govorila kako su oni jeli "žavajon" od domacih jaja(tucena sirova jaja sa secerom)i to se jelo nekada jer nije bilo cokolade i ostalih slatkisa.
    Pa sad neka radi tko sta hoce, meni je ovo dovoljan dokaz!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. pozdrav ,prijateljica mi boluje od bolesti imenom FIBROMIALGIJA,zanima me dali znate mozda da li se pomocu prehrane ta bolest moze ljeciti? Unaprijed Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedna od ključnih osoba za promicanje LCHF-a u Švedskoj, doktorica Annika Dahlqvist, osim što se cijeli život borila sa prekomjernom tjelesnom težinom, imala je i fibromijalgiju, otečene zglobovi, ukočene i bolne mišiće i koljena, kao i stalno napuhnut i otečen trbuh. Promjena je nastala kad je otkrila LCHF. Mršaveći jedan kilogram tjedno došla je do svoje idealne težine. Osim što su glad i neprestana potreba za jelom potpuno nestali, povukli su se i zdravstveni problemi. Fibromijalgija, bolest za koju medicina nema objašnjenja, nestala je.

      Izbriši
  5. suzana ( L.Šarić )17. travnja 2012. u 09:46

    Ugodno iznenađenje, jedva čekam pročitati knjigu. Puno pozdrava iz Šibenika

    OdgovoriIzbriši
  6. Prvi put sam na blogu. Slučajno sam naišla jer sam honorarni novinar za mjesečnik o poljoprivredi Moja zemlja i pišem upravo članak na temu Herd sharing, što bi značilo dioničarstvo na farmama. Vidim da u Americi ima saveznih država gdje nije zakonski distribuirati sirovo mlijeko pa su ljudi priskočili problemu na način da zainteresirani konzumenti kupe dionice krave ili farme i onda imaju pravo konzumirati mlijeko sirovo mlijeko od svoje vlastite životinje, a da to mlijeko nije distribuirano. I Vi u članku o Mlijeku spominjete da koristite sirovo mlijeko (neprerađeno). Kakvo je stanje u Švedskoj-da li ga možete kupiti bilo gdje ili morate imati vlastitu kravu?
    Inače, blog me pogodio u sridu-tj. izrazili ste točno ono što ja osjećam, a ne znam dobro izraziti. Moj suprug s druge strane, ne dijeli moje oduševljenje već ga isto kao i jednog od prethodnih komentatora zanima da navedete izvore svojih ideja jer je odlučio ne vjerovati nečemu za što ne zna dokaze.
    S poštovanjem,
    Vesna Mijat, mag.ing.stoč.
    Pozdravi sa Srime.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna, u Švedskoj je zabranjeno prodavati sirovo mlijeko u dućanim, tržnicama i mljekomatima, ali se smije kupiti direktno od stočara na farmi, tako ga i ja kupujem. Nedavno je bila afera u Švedskoj, jedan optimist je postavio mljekomat i ljudi su navalili kupovati svježe mlijeko ali je već nakon par sati došla policija i sve zatvorila. Tako da je u Hrvatskoj super s obzirom kako je u drugim zemljama. Ideja Herd sharing je svakako odlična i znam da postoji interes i kod nas za tako nešto.
      Izvori mojih "ideja" su navedeni gore pod "Moja literatura". Lijep pozdrav :)

      Izbriši
  7. Postovana,zanima me koliko je izmet na ljuski jajeta opasan. Negdje sam procitala da je jos gore prati takvo jaje..radi se o jajima koka koje su cijeli dan na dvoristu. Do nas dodu svega par dana stara,i potrosimo ih unutar 10tak dana. Ipak,muci me to jer je ljuska jako porozna. Hvala Vam na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Antonija,
      Jaja su zaštićena kutikulom, izmet ne može prodrijeti u jaje. Također jaje ne treba prati prije spremanja u hladnjak, da se ne ošteti kutikula, tada se brže kvare. Koristim domaća jaja već par godina za redom. Često jedemo i sirova. Ako je jaje previše prljavo, ponekad ga samo netom prije upotrebe operem, pogotovo ako odvajam žutanjke od bjelanjaka. Nikad se ničim nismo zarazili. Jaja na hladnom mogu stajati sigurno 3 tjedna ako ste dobili svježa.

      Pozdrav od Sanje

      Izbriši
  8. Pozdrav,
    Jaja su mi inače omiljena hrana i jedem ih skoro svaki dan.
    Stara izeka kaže "Svako jutro jedno jaje snagu daje" :-))
    Mene zanima koliko dveno fizički jako aktivna osoba/sportaš može pojesti jaja a koliko djete?

    OdgovoriIzbriši
  9. Бавим се бодибилдингом око 10 год. Једем најманје 5 јаја сваки дан.НЕкад могу да буду и до 10. Цела јаја . са све зуманцем.Некад кувана, некад пржена на маслацу, понекад и сирова. Најотпунија храна.Сви су ми стално говорили да цу да се разболим од толико холестерола. Знао сам да није тако али нисам могао да их разубедим. Данас 10 год након свакодневне консумације јаја,ја немам никаквих проблема са холестеролом или са здравлјем, докони што су говорили да није добро јести толико јајај а сами су јели храну пребогату са угљехидратима, сада они имају велики проблем са холестеролом.

    OdgovoriIzbriši

  10. Sve pohvale za rad i trud.
    Nazalost doslo je vrijeme kada ljudima treba objasnjavati kako korisiti voce, povrce, meso, ribe , jaja i sl., vrijeme kad se ljudi pitaju sta ce i se desiti ako pojedu 2-3 jajeta ili 1 kg voca, a ne pitaju se sta ako popijem 1l gzairanog pica, ako pojedem cijelu pizzu, ako pojedem kesicu bombona itd. Ljudi su zanemarili Boziju apoteku, cak je se i plase, a lijekove kupuje bez ljekarskog recepta, na preporuku ove ili one susjede, ne pitaju se sta ce im se desiti ako popiju tablu ampicilina u 7 dana... ali zato pitaju sta ako pojedu jedno jaje, hoce li im to unistiti zivot. Zele najbolje svojoj djeci, pa krenu vesc s konzumiranjem cigareta u trudnoci, pa davanjem dzeparca za sendvič, cips, gazirana pića ... Kazem, nazalost takvo je vrijeme, ljudima je mozak vec ispran.

    Sve pohvale i puno srece u daljem radu, s radoscu pratim svaki vas post ... lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  11. Postovana Anita,
    da li mi vi znate reci kako prepoznati domaca jaja?
    Odnosno, zanima me kako prepoznati najkvalitetnija domaca jaja?
    Da malo pojasnim:
    Ja kupujem domaca jaja kod seljaka, ali se ta jaja medjusobno razlikuju po boji zumanceta.
    Iako pouzdano znam da svaki vlasnik pusta koke na ispasu, kod jednog su zumanca veoma blijeda, kod drugog su izrazito zuta, a kod treceg zutonarandzasta.
    Znam da ima seljaka koje dohranjuju svoje koke koncentratima, pa me zanima me kako prepoznati cime se koke dohranjuju, i kakva su jaja (s obzirom na dohranu) najkvalitetnija?
    Hvala unaprijed :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbolje je imati svojaili ako nekoga poznajete osobno bitno je i kakav je kokot ja imam hrvatice samo za sebe

      Izbriši
  12. Poštovana Anita

    Htio bi vam postaviti pitanje,radi se o tome jrli moguće dobiti salmonelu ako koristim sirova jaja iz konvencijalnog uzgoja. Moja frendica pije jaja iz konvencionalnog uzgoja i nema salmonelu. Hvala lijepa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Salmonela se moze dobiti od higijensko zapustenih peradarskih "proizvoda" bez obzira na porijeklo i nacin uzgoja. Konvencionalno uzgojena perad je manje nutritivno bogata i prepuna hormona i antibiotika sto ne daje podrazumijevajucu zarazenost salmonelom.

      Na drugu stranu ako se eko organska jaja i meso peradi nakon kupovine ne skladiste i tretiraju kako treba postoji sansa i rizik da nestrucnim djelovanjem dodje do zaraze.

      Boravkom u Americi sam "saznao" da je glavni izvor salmonele "u stvari" paradajz i zelena salata a ne zarazena jaja i meso peradi...Sto se Cemerikancima nije moglo objasniti da djubrenje povrca zarazenim gnjojivom i nedovoljno ocisceno povrce uzrokuje te probleme. No to su samo oni.

      Tako da je danas sve 50-50...Moze biti bude moze biti ne bude no misljenja sam da se sa zdravljem nije igrati ruskog ruleta ili pucki receno "Sve do jednom kad prazna puska najglasnije opali".

      Sretno i pokazite frendici ovu izjavu pa zajedno dodjite do zajednickog misljenja ako je vec to toga stalo...Mozete biti frendice a i da imate drugacija misljenja,nacine zivota/ishrane/oblacenja. Sve se moze kad se se dovoljno hoce i zeli.. Samim time stvara se i mogucnost ;)

      Izbriši
  13. Poštovana Anita,
    Utvrđena mi je visoka intolerancija na bjelanjak, a u vašim LCHF receptima kruhova koriste se cijela jaja. Kako bi mogla ispeći kruh, ima li neka alternativa bjelanjcima? Zahvaljujem, pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2016 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.