subota, 25. lipnja 2011.

Zašto nas "ONI" mrze: Paleo pokret dostigao sudbonosnu "fazu 3"



“Prvo te ignoriraju, zatim ti se smiju, pa se bore protiv tebe, a onda pobjeđuješ.”

Mahatma Gandhi

Ako ćemo vjerovati poznatoj izreci Mahatme Gandhija koja opisuje četiri faze do pobjede nekog nenasilnog aktivizma, onda možemo reći ovako: Paleo – LCHF pokret godinama se polako razvijao u skrovitosti prve faze “prvo te ignoriraju”, a onda je proveo i koju godinu u drugoj fazi “zatim ti se smiju” u kojoj je bio ismijavan kao dijeta spiljskog čovjeka, da bi sada, nakon višegodišnjeg eksponencijalnog rasta, ovaj pokret napokon dostigao i treću fazu "pa se bore protiv tebe". 

Zašto bi se netko uopće borio protiv nečijeg načina prehrane? Što se koga tiče ako netko ne želi jesti žitarice i soju? Odgovor je vrlo jednostavan: u igri je Big Money – veliki novac, profit. Prehrambena industrija je ogromna i isplativa i ima moćne saveznike – državu i medije. Država subvencionira poljoprivrednike, ali ne zato da bi pomogla njima, nego da bi prehrambenoj industriji osigurala smiješno male otkupne cijene žitarica. Od toga nemaju koristi ni poljoprivrednici niti potrošači, već samo industrija koja pšenicu, kukuruz i soju jeftino otkupljuje, a proizvode napravljene od njih skupo prodaje.

U Americi je zarada na proizvodima od pšenice, kukuruza i soje vrtoglavo visoka, procjenjuje se između 2 700% i 6 400%, dok je zarada na svježem mesu, ribi, mlijeku i jajima neusporedivo manja. Proizvodi od žitarica imaju dug rok trajanja pa se lako skladište, dok se svježe namirnice životinjskog porijekla moraju pohranjivati, transportirati i prodavati uz stalno hlađenje, a imaju i puno kraći rok trajanja. Jasno da je isplativije prodavati prerađevine od žitarica, nego svježe namirnice. Na taj način industrija ostvaruje ogromne prihode, pa tako može plaćati medije za reklamu tih istih proizvoda. Država je također na dobitku jer joj industrija procesirane hrane osigurava profit od poreza. I to je razlog zašto državne službe i mediji tako agresivno propagiraju žitarice kao “bazu zdrave prehrane” – jer su one zapravo baza dobre zarade.

Kada umjesto procesirane hrane kupujemo meso pašnih životinja, mliječne proizvode, povrće i jaja izravno od uzgajivača, zaobilazimo cijeli taj monumentalni i profitabilni sistem industrijske poljoprivrede, transporta žita, antibiotika, hormona rasta, kemijskih gnojiva, prerađivača, inspektora, proizvođača, dostavljača i oglašivača, koji svi zarađuju svoj dio od prodaje skupih prerađevina od jeftinih žitarica.

Dakle, izbjegavajući pšenicu, kukuruz i soju te birajući domaće meso, ribu, jaja i povrće iz lokalne proizvodnje, Paleo – LCHF pokret je stvorio neke vrlo moćne neprijatelje:

  • Medicinska i nutricionistička populacija, zato što se otkriva činjenica da su već desetljećima u krivu i ubijaju ljude svojim krivim prehrambenim savjetima.
  • Poljoprivredni biznis i industrijski proizvođači hrane, zato što se smanjuje potrošnja visokoprofitabilnih prerađevina od žitarica i soje.
  • Farmaceutska industrija, zato što čovjek prirodnom prehranom lako osigurava dobro zdravlje pa prestaje biti redovni potrošač lijekova.
  • Mediji, zato što zarađuju veliki novac od reklamiranja proizvoda od žitarica i lijekova.
  • Državne službe, jer su oni provedbena ruka poljoprivrednog biznisa, industrijskih prerađivača hrane i medija, i zato što njihova potpora stvara brda viška žitarica koje se nekako moraju konzumirati.

Naravno da onda ne iznenađuje činjenica da država, koja troši ogroman novac na subvencioniranje proizvoda od kukuruza, soje i pšenice, ne dovodi u pitanje prehrambene smjernice koje preporučuju upravo te iste proizvode kao temelj zdrave prehrane. No, pozitivno je da se trenutno nalazimo u trećoj fazi “pa se bore protiv tebe”, jer je to samo korak do posljednje faze “a onda pobjeđuješ”, koja  označava promjenu paradigme.


četvrtak, 9. lipnja 2011.

Lijeciti simptome bolesti pomocu lijekova, ili uzrok bolesti pomocu prehrane?

Nedavno sam dobila ovo pismo, i uz dozvolu citateljice ga objavljujem u cijelosti jer smatram da ce mnogi ovu pricu naci zanimljivom i poucnom. Hvala Jasenka sto ste podijelili svoje iskustvo sa drugima!


Poštovana gospođo Šupe,

Željela bih zahvaliti na Vašem blogu i spoznajama do kojih ste došli i koje širite putem bloga.

Prepoznala sam sebe i svoju zdravstvenu sudbinu u Vašim napisima budući da sam jedan/jedna od pacijenata/pacijentica kojoj su liječene posljedice a ne uzrok bolesti, točnije uzrok bolesti nije službena medicina u Zagrebu uopće niti dijagnosticirala.

Netolerantnost na gluten - ali i na laktozu - doveli su do kolapsa organizma i razvoja nekoliko bolesti, a lijekovi koje sam dobivala - kortikosteroidi - ne samo da su zamagljivali prave uzroke već su naravno štetili organizmu.

Imala sam veliku sreću da sam upravo prije dvije godine boravila u Stockholmu nekoliko tjedana u sklopu jednog projekta te su mi domaćini skrenuli pozornost na istraživanja Karolinska Univerziteta o prehrani. Zahvaljujući tim prvi saznanjima, koja sam produbila boravkom u Bangkoku u sklopu istog švedskog projekta, usmjeravala sam liječnike na određene dijagnostičke postupke koji su pokazali određeni stupanj netolerantnosti na gluten i laktozu. Premda liječnici u Zagrebu i nadalje nisu postavili točnu dijagnozu - već ih imam nekoliko!? - ali u svakom slučaju nisu prepoznali pernicioznu anemiju i povezanost iste sa netolerantnošću na gluten - već sam i za to morala u inozemstvo.

Ja sam se ”bacila” na google i tako naišla i na Vaš blog.

Rezultat svega opisanog je da sam izbacila iz prehrane sve namirnice koje imaju gluten i laktozu. Organizmu je trebalo više od godinu dana da se oporavi i da prestanu užasi - proljevi, gušenje, slabost do nemogućnosti kretanja i dr., - da skinem kilažu koju sam dobila zbog kortikosteroida i da se zaliječi fraktura kralježnice. Iako liječnici tvrde da pad i time uzrokovana fraktura nema veze sa kortikosteroidima, proučavajući ovu materiju, sve sam više uvjerena o uskoj povezanosti kortikosteroida i frakture, odnosno utjecaja kortikosteroida na kosti. Sada još moram ”riješiti” pernicioznu, ali i za to postoji hrana (jetrica) - iako moram opet u inozemstvo da mi se ispita razina B12 jer već nekoliko laboratorija koje sam kontaktirala u Zagrebu ne vrše te pretrage, kako bih uzimanjem B12 i tu bolest pobijedila.

Drago mi je da širite istinu o uskoj povezanosti određenih namirnica i njihovih sastojaka sa određenim stanjima i konačno bolestima.

Znam da ne bih smjela ni reči a kamoli napisati, da se nutricionisti u Zagrebu uglavnom bave problemima mršavljenjem a manje ”hranom do zdravlja”. Odnosno, moje je iskustvo da su teoretski jaki i na tom području, ali praktično naglasak stavljaju na mršavljenje a ne na utvrđivanje i otklanjanje uzročnika zdravstvenih problema i time stvaranja mogućnosti prestanka uzimanja određenih lijekova, a onda i smanjenje debljine uzrokovane upravo uzimanjem lijekova.

Konačno, željela bih naglasiti da su se i alergijski simptomi bitno smanjili novim režimom prehrane. Nisu nevažni ni estetski rezultati - kilaža kao prije bolesti (a bila sam uvijek vitka), zategnula se koža i ima jedan svježi izgled i sjaj. Čak mi se i snaga vraća - iako zbog perniciozne još uvijek nisam u tom dijelu ona ”prava”.

Da sam barem prije potražila savjete putem googla ili da sam se barem sjetila da je moj otac sa promjenom vrste prehrane pobijedio karcinom. Ali odrasla sam vjerujući liječnicima, smetnuvši s uma da je nekadašnja medicina odgajala liječnike da promatraju pacijenta i slušaju organizam pacijenta te su mnoge bolesti liječili upravo prirodnim putem. Današnja medicina - govorim o Hrvatskoj - isključivo se oslanja na laboratorijske i ine dijagnostičke metode koje upućuju na paletu bolesti, a liječnici onda (opet) ne znaju koja je ona prava - i na liječenje lijekovima, pa za ”svaki slučaj” propišu više lijekova. I tu se radi daljnja pogreška jer nekadašnji su farmaceuti i liječnici tvrdili da se ne zna koji kemijski procesi nastaju i koji kemijski spojevi se stvaraju u organizmu ako se istovremeno uzima tri ili više lijekova, a danas je uz nedostatak točne (i brze) dijagnostike, problem i istovremeno prepisivanje lijekova različitih terapeutskih učinaka i posljedica uz totalno zanemarivanje potreba organizma.

Time se ne šteti samo pacijentu već i zdravstvenom sustavu, potonjem u financijskom smislu.

Zahvaljujem još jednom na Vašem prosvjetiteljskom radu i, premda sam pravnica, nastojim svojim primjerom ljudima ukazati na važnost ispravne prehrane.

Bit ću zahvalna za daljnje Vaše doprinose na Vašem blogu ili direktno na ovaj mail.

S poštovanjem

Jasenka Zaninović


ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Najbolji sladoled od cokolade


Ovaj sladoled je jednostavno predobar! Mozete ga dati djeci mirne savjesti jer su sastojci hranjivi i zdravi. 

Sastojci:
  • 5 jaja
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 250 g skute (moze i mascarpone, ili samo slatko vrhnje, ukupno 5 dl)
  • 100 g tamne cokolade sa 70% kakaa
  • 2 zlicice bourbon vanilija secera
  • malo stevije ili meda
Postupak:
  • istucite bjelanjke u cvrsti snijeg
  • pjenasto istucite zumanjke
  • istucite slatko vrhnje
  • otopite cokoladu u manjoj posudi koju cete prisloniti na vecu posudu sa kipucom vodom
  • pomijesajte zumanjke sa skutom i tucenim slatkim vrhnjem
  • dodajte otopljenu cokoladu, vanilin secer i steviju ili med. Ja koristim steviju u prahu (330 x sladja od secera) otprilike koliko stane na vrh noza. Isprobajte i pazite da ne zasladite previse, jer se slatki okus nesto pojacava dok sladoled stoji u zamrzivacu.
  • dodajte snijeg od bjelanjka i promijesajte zlicom
  • napunite plasticne posudice sladoledom i spremite ih u zamrzivac. Sladoled je gotov za 4-5 sati. Izvadite ga iz zamrzivaca pola sata prije posluzivanja.

Za vocni sladoled umjesto cokolade dodajte oko 200-250 g sumskog voca. Ja sam pomijesala borovnice i kupine i ispalo je odlicno!

Edit: Za LCHF koji mršave stavila bih samo pravu vaniliju od mahune, a umjesto tamne čokolade kakao prah. Ovo je bilo za djecu pa sam stavila one vrećice eko šećera sa mrvicama prave vanilije unutra. To je 10 grama šećera i na cijelu količinu sladoleda je ništa, a popravi okus... To je opet puno manje UH nego što imaju neki recepti koji stave pola litre mlijeka unutra (50 g UH). I tamna čokolada ima 30 g UH. Ali poanta je u sladoledu koji sadrži zdrave sastojke, uz neusporedivo manje šećera i kemije nego kupovni.


subota, 4. lipnja 2011.

Novi LCHF kruh sa orasima


Ovaj kruh je stvarno dobar i vrlo jednostavan za napraviti. Svidja mi se sto u njega idu orasi u komadu pa kad se kruh nareze ti orasi lijepo izgledaju a i zanimljivi su za grickanje u kruhu.

Sastojci:
  • 200 g lanenih sjemenki (4 dl)
  • 200 g orasa
  • 250 g crème fraîche (kiselo vrhnje sa 34% mm, u zamjenu dobro ide mileram sa 30% mm)
  • 5-6 jaja (5 velikih ili 6 malih)
  • 3-4 zlice zobenih posija (mekinja) ili 1 zlica psyllium praska (Fiber Husk)
  • 2 cajne zlicice praska za pecivo
  • 1 cajna zlicica soli (ravna)
  • 70 g maslaca
  • po zelji dodajte zacine za kruh. u svedskoj je npr uobicajeno koristiti mjesavinu zacina za kruh (brödkrydda) koja se sastoji od mljevenog anisa, sjemena koromaca i kumina.
Priprema:
Maslac neka je omeksan na sobnoj temperaturi. Pecnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Sameljite lanene sjemenke, orase ostavite cijele. Istucite pjenasto jaja pa dodajte omeksani maslac, crème fraîche ili mileram, mljevene sjemenke, sol, prasak za pecivo i zobene posije. Izmutite sve mikserom i na kraju dodajte orahe. Ovisno da li koristite psyllium prasak ili zobene posije, te crème fraîche ili mileram, tijesto moze biti razlicite gustoce. Zato ako mislite da je tijesto pregusto, dodajte malo vise milerama ili malo jogurta. A ako mislite da je tijesto previse rijetko, dodajte malo vise mljevenih sjemenki. 

Kalup za pecenje kruha oblozite papirom za pecenje i prebacite tijesto u kalup. Pecite na 175 stupnjeva 1 sat i 20 minuta (80 minuta) ili dok ne provjerite da je kruh gotov. Kruh cuvajte u najlonskoj vrecici. Ako ce vam trajati vise od 3-4 dana onda ga cuvajte u frizideru. 

Snita ovog kruha (normalne velicine) sadrzi manje od 1 g ugljikohidrata.



četvrtak, 2. lipnja 2011.

Zrenje kefira - prakticni savjeti


Da biste imali najvise koristi od domaceg kefira a da pri tome ne unosite previse mlijecnog secera laktoze, mozete ("mozete", ali ne morate) gotovi kefir ostaviti na sobnoj temperaturi jos 1-2 dana da ”sazrije”. Tako se kolicina mlijecnog secera smanjuje sto duze kefir stoji, jer mikroorganizmi iz kefira trose secer sebi za hranu.

Ovako ja radim: prvo kefir stoji na sobnoj temperaturi (zrnca + mlijeko) u zatvorenoj staklenoj tegli 24 sata. Onda procijedim i procijedjeni kefir stavim u drugu teglu i drzim ga isto na sobnoj temperaturi sa poklopcem naslonjenim ali ne zatvorenim tako da ima zraka. Poklopac tegle obiljezim sa ”kefir 1. dan”. Slijedeci dan kad procijedim novi kefir, spremim ga u novu teglu i na njega stavim poklopac oznacen sa ”kefir 1. dan” a na onaj od prethodnog dana koji je vec stajao na sobnoj temperaturi stavim poklopac oznacen sa ”kefir 2. dan”. Tako imam istovremeno 3 tegle vani: zrnca sa mlijekom, kefir koji zrije prvi dan i kefir koji zrije drugi dana. Kod slijedeceg cijedjenja najstariji kefir od dva dana spremam u frizider, čvrsto zatvoren i taj pijemo. Poklopce mijenjam: na novoprocijedjeni stavljam poklopac ”kefir 1. dan” a na kefir koji je vec stajao jedan dan stavljam poklopac ”kefir 2. dan”. Kefir moze i ostati na sobnoj temperaturi ali meni je drazi ohladjen. I ako kefir u frizideru nije potrosen u njega nadodajem svaki dan novu kolicinu kefira starog dva dana, ne odvajam stariji o novijeg. Kefir moze stajati dugo, ne moze se pokvariti. Tegle u kojima stoji kefir koji zrije je dobro promuckati ili promijesati dva puta dnevno.

Ispocetka kad ste tek nabavili zrnca i imate ih malo, stavite manje mlijeka, mozda oko 3 dl. A onda kako zrnca rastu, tj razmnozavaju se, mozete stavljati vise mlijeka, u vecu teglu i tako dok ne dobijete kolicinu koja ce vam biti dovoljna svaki dan. Ako se kefir napravi brzo npr za 12 sati, znaci da imate previse zrnaca tj premalo mlijeka, onda dodajte vise mlijeka. Ako vam se radi presporo - duze od 24 sata znaci da je premalo zrnaca tj previse mlijeka pa prilagodite kolicinu mlijeka kolicini zrnaca. Ovo zvuci komplicirano ali nije uopce, vrlo brzo cete "upoznati" svoj kefir i nauciti mjere. Kad se zrnca razmnoze i imate ih vise nego sto vam treba za kolicinu mlijeka kojeg dnevno pravite, odvadite malo i onda mozete nekome dati ako zelite, zamrznuti da imate rezervu ili pojesti - najbolje ih je smiksati sa smoothijem, jer onako nisu bas ugodni za zvakanje.

Zrnca se nekad razmnozavaju tako da grumen postaje sve veci, a nekad se grumen dijeli pa dobijete manje grumencice. Sve je to okej. Kad kefir stoji vani, nekad se zna podijeliti tekucina tj sirutka od gustog dijela, pa na dnu tegle bude tekucina a gore gusto. To je sve normalno, promijesajte zlicom tu i tamo ako zelite. Domaci kefir nema istu konzistenciju kao kupovni, vise je vodenast i kao zrnast. To je bas specificno za kefir. Ako vam se ne svidja okus, smuckajte ga u smoothie.

Ako zelite napraviti pauzu u pravljenu kefira, ako ga imate previse ili idete na kraci put ili slicno, procijedjena zrnca stavite u teglu, pokrijte s malo mlijeka i spremite u frizider. Tako mogu stajati do 7 dana. Kad cete opet praviti kefir, procijedite to mlijeko i stavite svjeze za pravljenje kefira. Ako vam nestane mlijeka u kuci a morate procijediti kefir, mozete zrnca pokriti vodom i spremiti u frizider, i tako mogu stajati nekoliko dana. U frizideru se ne moze napraviti kefir, samo se zrnca na taj nacin cuvaju.

Nakon sto procijedite kefir, zrnca ne morate ispirati u vodi, niti trebate svaki dan prati teglu u kojoj kefir stoji. Ja je operem jednom tjedno tek toliko... Mozete koristiti bilo koje mlijeko, domace, kupovno, kravlje, kozje, ali nemojte sojino… Mozete ga piti koliko hocete i koliko vam prija. Najkorisnije ga je piti ujutro nataste i navecer prije spavanja.

Smoothie sa sumskim vocem (2 case)
1 salica kefira
visak zrnaca kad vam se razmnoze
2 zumanjka
2 zlicice kokosovog ulja
1 salica smrznutog sumskog voca
(Kad smoothie radite za djecu mozete dodati 1-2 zlicice meda)

Smoothie sa avokadom (2 case)
1 salica kefira
visak zrnaca kad vam se razmnoze
2 zumanjka
pola avokada
2 zlicice maslinovog ulja
po zelji stevia
(Kad smoothie radite za djecu, dodajte bananu. Mozete je prethodno narezati na komadice i zamrznuti)

Sladoled sa kefirom od sumskog voca radite isto kao i smoothie samo dodajte vise voca i sve skupa pomijesajte sa tucenim slatkim vrhnjem. Podijelite u male posudice i u zamrzivac. 

Pročitajte više: Kefir - cudesna hrana s Kavkaza
Tibetanska gljiva koja to nije - KEFIR, kefirna zrnca 

Tražite li kefirna zrnca ili ih želite pokloniti, prijavite se u otvorenu FB grupu za razmjenu kefirnih zrnaca.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.