četvrtak, 9. lipnja 2011.

Lijeciti simptome bolesti pomocu lijekova, ili uzrok bolesti pomocu prehrane?

Nedavno sam dobila ovo pismo, i uz dozvolu citateljice ga objavljujem u cijelosti jer smatram da ce mnogi ovu pricu naci zanimljivom i poucnom. Hvala Jasenka sto ste podijelili svoje iskustvo sa drugima!


Poštovana gospođo Šupe,

Željela bih zahvaliti na Vašem blogu i spoznajama do kojih ste došli i koje širite putem bloga.

Prepoznala sam sebe i svoju zdravstvenu sudbinu u Vašim napisima budući da sam jedan/jedna od pacijenata/pacijentica kojoj su liječene posljedice a ne uzrok bolesti, točnije uzrok bolesti nije službena medicina u Zagrebu uopće niti dijagnosticirala.

Netolerantnost na gluten - ali i na laktozu - doveli su do kolapsa organizma i razvoja nekoliko bolesti, a lijekovi koje sam dobivala - kortikosteroidi - ne samo da su zamagljivali prave uzroke već su naravno štetili organizmu.

Imala sam veliku sreću da sam upravo prije dvije godine boravila u Stockholmu nekoliko tjedana u sklopu jednog projekta te su mi domaćini skrenuli pozornost na istraživanja Karolinska Univerziteta o prehrani. Zahvaljujući tim prvi saznanjima, koja sam produbila boravkom u Bangkoku u sklopu istog švedskog projekta, usmjeravala sam liječnike na određene dijagnostičke postupke koji su pokazali određeni stupanj netolerantnosti na gluten i laktozu. Premda liječnici u Zagrebu i nadalje nisu postavili točnu dijagnozu - već ih imam nekoliko!? - ali u svakom slučaju nisu prepoznali pernicioznu anemiju i povezanost iste sa netolerantnošću na gluten - već sam i za to morala u inozemstvo.

Ja sam se ”bacila” na google i tako naišla i na Vaš blog.

Rezultat svega opisanog je da sam izbacila iz prehrane sve namirnice koje imaju gluten i laktozu. Organizmu je trebalo više od godinu dana da se oporavi i da prestanu užasi - proljevi, gušenje, slabost do nemogućnosti kretanja i dr., - da skinem kilažu koju sam dobila zbog kortikosteroida i da se zaliječi fraktura kralježnice. Iako liječnici tvrde da pad i time uzrokovana fraktura nema veze sa kortikosteroidima, proučavajući ovu materiju, sve sam više uvjerena o uskoj povezanosti kortikosteroida i frakture, odnosno utjecaja kortikosteroida na kosti. Sada još moram ”riješiti” pernicioznu, ali i za to postoji hrana (jetrica) - iako moram opet u inozemstvo da mi se ispita razina B12 jer već nekoliko laboratorija koje sam kontaktirala u Zagrebu ne vrše te pretrage, kako bih uzimanjem B12 i tu bolest pobijedila.

Drago mi je da širite istinu o uskoj povezanosti određenih namirnica i njihovih sastojaka sa određenim stanjima i konačno bolestima.

Znam da ne bih smjela ni reči a kamoli napisati, da se nutricionisti u Zagrebu uglavnom bave problemima mršavljenjem a manje ”hranom do zdravlja”. Odnosno, moje je iskustvo da su teoretski jaki i na tom području, ali praktično naglasak stavljaju na mršavljenje a ne na utvrđivanje i otklanjanje uzročnika zdravstvenih problema i time stvaranja mogućnosti prestanka uzimanja određenih lijekova, a onda i smanjenje debljine uzrokovane upravo uzimanjem lijekova.

Konačno, željela bih naglasiti da su se i alergijski simptomi bitno smanjili novim režimom prehrane. Nisu nevažni ni estetski rezultati - kilaža kao prije bolesti (a bila sam uvijek vitka), zategnula se koža i ima jedan svježi izgled i sjaj. Čak mi se i snaga vraća - iako zbog perniciozne još uvijek nisam u tom dijelu ona ”prava”.

Da sam barem prije potražila savjete putem googla ili da sam se barem sjetila da je moj otac sa promjenom vrste prehrane pobijedio karcinom. Ali odrasla sam vjerujući liječnicima, smetnuvši s uma da je nekadašnja medicina odgajala liječnike da promatraju pacijenta i slušaju organizam pacijenta te su mnoge bolesti liječili upravo prirodnim putem. Današnja medicina - govorim o Hrvatskoj - isključivo se oslanja na laboratorijske i ine dijagnostičke metode koje upućuju na paletu bolesti, a liječnici onda (opet) ne znaju koja je ona prava - i na liječenje lijekovima, pa za ”svaki slučaj” propišu više lijekova. I tu se radi daljnja pogreška jer nekadašnji su farmaceuti i liječnici tvrdili da se ne zna koji kemijski procesi nastaju i koji kemijski spojevi se stvaraju u organizmu ako se istovremeno uzima tri ili više lijekova, a danas je uz nedostatak točne (i brze) dijagnostike, problem i istovremeno prepisivanje lijekova različitih terapeutskih učinaka i posljedica uz totalno zanemarivanje potreba organizma.

Time se ne šteti samo pacijentu već i zdravstvenom sustavu, potonjem u financijskom smislu.

Zahvaljujem još jednom na Vašem prosvjetiteljskom radu i, premda sam pravnica, nastojim svojim primjerom ljudima ukazati na važnost ispravne prehrane.

Bit ću zahvalna za daljnje Vaše doprinose na Vašem blogu ili direktno na ovaj mail.

S poštovanjem

Jasenka Zaninović


Broj komentara: 5:

 1. Poštovana, razinu vitamina B 12 u Zg sigurno možete napraviti u laboratoriju poliklinike Bonifarm (Laginjina 16.). Sretno!

  OdgovoriIzbriši
 2. samo napomena - B12 kod nas kontrolira i Breyer - http://www.lab-breyer.hr/pretrage/detalji/id/84/

  Pozdrav Aniti i ostalima!

  Annie

  OdgovoriIzbriši
 3. @ hvala puno na informacijama!

  OdgovoriIzbriši
 4. Poštovana gospođo Šupe,

  Prije tjedan dana počela sam sa anti-candida djetom. Kada mih mogla očekivati da simptomi prestanu? Negdje sam pročitala da je maslac u ovoj djeti dozvoljen a negdje da nije (s obzirom na laktozu).
  Zahvaljujem se na odgovoru.
  Lp,
  Violeta

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. @ violeta, kada će simptomi prestati je dosta individualno od osobe do osobe. poboljšanje ćete sigurno osjetiti u roku nekoliko tjedana ali prehranu treba provoditi između 3 - 6 mjeseci da bi candida potpuno nestala. prema mojoj anticadida dijeti se jede maslac.

   Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2020 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.