subota, 25. lipnja 2011.

Zašto nas "ONI" mrze: Paleo pokret dostigao sudbonosnu "fazu 3"



“Prvo te ignoriraju, zatim ti se smiju, pa se bore protiv tebe, a onda pobjeđuješ.”

Mahatma Gandhi

Ako ćemo vjerovati poznatoj izreci Mahatme Gandhija koja opisuje četiri faze do pobjede nekog nenasilnog aktivizma, onda možemo reći ovako: Paleo – LCHF pokret godinama se polako razvijao u skrovitosti prve faze “prvo te ignoriraju”, a onda je proveo i koju godinu u drugoj fazi “zatim ti se smiju” u kojoj je bio ismijavan kao dijeta spiljskog čovjeka, da bi sada, nakon višegodišnjeg eksponencijalnog rasta, ovaj pokret napokon dostigao i treću fazu "pa se bore protiv tebe". 

Zašto bi se netko uopće borio protiv nečijeg načina prehrane? Što se koga tiče ako netko ne želi jesti žitarice i soju? Odgovor je vrlo jednostavan: u igri je Big Money – veliki novac, profit. Prehrambena industrija je ogromna i isplativa i ima moćne saveznike – državu i medije. Država subvencionira poljoprivrednike, ali ne zato da bi pomogla njima, nego da bi prehrambenoj industriji osigurala smiješno male otkupne cijene žitarica. Od toga nemaju koristi ni poljoprivrednici niti potrošači, već samo industrija koja pšenicu, kukuruz i soju jeftino otkupljuje, a proizvode napravljene od njih skupo prodaje.

U Americi je zarada na proizvodima od pšenice, kukuruza i soje vrtoglavo visoka, procjenjuje se između 2 700% i 6 400%, dok je zarada na svježem mesu, ribi, mlijeku i jajima neusporedivo manja. Proizvodi od žitarica imaju dug rok trajanja pa se lako skladište, dok se svježe namirnice životinjskog porijekla moraju pohranjivati, transportirati i prodavati uz stalno hlađenje, a imaju i puno kraći rok trajanja. Jasno da je isplativije prodavati prerađevine od žitarica, nego svježe namirnice. Na taj način industrija ostvaruje ogromne prihode, pa tako može plaćati medije za reklamu tih istih proizvoda. Država je također na dobitku jer joj industrija procesirane hrane osigurava profit od poreza. I to je razlog zašto državne službe i mediji tako agresivno propagiraju žitarice kao “bazu zdrave prehrane” – jer su one zapravo baza dobre zarade.

Kada umjesto procesirane hrane kupujemo meso pašnih životinja, mliječne proizvode, povrće i jaja izravno od uzgajivača, zaobilazimo cijeli taj monumentalni i profitabilni sistem industrijske poljoprivrede, transporta žita, antibiotika, hormona rasta, kemijskih gnojiva, prerađivača, inspektora, proizvođača, dostavljača i oglašivača, koji svi zarađuju svoj dio od prodaje skupih prerađevina od jeftinih žitarica.

Dakle, izbjegavajući pšenicu, kukuruz i soju te birajući domaće meso, ribu, jaja i povrće iz lokalne proizvodnje, Paleo – LCHF pokret je stvorio neke vrlo moćne neprijatelje:

  • Medicinska i nutricionistička populacija, zato što se otkriva činjenica da su već desetljećima u krivu i ubijaju ljude svojim krivim prehrambenim savjetima.
  • Poljoprivredni biznis i industrijski proizvođači hrane, zato što se smanjuje potrošnja visokoprofitabilnih prerađevina od žitarica i soje.
  • Farmaceutska industrija, zato što čovjek prirodnom prehranom lako osigurava dobro zdravlje pa prestaje biti redovni potrošač lijekova.
  • Mediji, zato što zarađuju veliki novac od reklamiranja proizvoda od žitarica i lijekova.
  • Državne službe, jer su oni provedbena ruka poljoprivrednog biznisa, industrijskih prerađivača hrane i medija, i zato što njihova potpora stvara brda viška žitarica koje se nekako moraju konzumirati.

Naravno da onda ne iznenađuje činjenica da država, koja troši ogroman novac na subvencioniranje proizvoda od kukuruza, soje i pšenice, ne dovodi u pitanje prehrambene smjernice koje preporučuju upravo te iste proizvode kao temelj zdrave prehrane. No, pozitivno je da se trenutno nalazimo u trećoj fazi “pa se bore protiv tebe”, jer je to samo korak do posljednje faze “a onda pobjeđuješ”, koja  označava promjenu paradigme.


Broj komentara: 10:

  1. Bok, Anita ako možete nešto malo kazati o čokolinu koji dajemo mališanima bila bih vam zahvalna? Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. @ nina cokolino je prepun secera i dosta los izbor hrane za djecu :/ umjesto cokolina radije skuhajte zobenu kasicu, naci cete recept ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/zdravi-dorucak-za-djecu.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bog,moze li samo pitanje? Vrlo sam zainteresirana za paleo,samo sam jos uvijek amater i ne znam kako poceti. Ali,ako smije dijete zobenu kasicu,smijemo li i mi veliki :) ili se to skroz kosi s paleom? U clanku pise ne zitarice,pa sam zbunjena :)

      Izbriši
  3. Tanja iz Beograda.
    Svaka Vam cast za Vas rad! Delim vasa saznanja, slazem se i drugima objasnjavam koliko mogu. Mucim muke sa viskom kilograma i samo ovaj tip ishrane mi daje rezultate i prija mi, pa imam nameru da ovog puta ostanem duze i stalno u tome. Moje sestre su takodje imale odlicnih rezultata na moj nagovor da probaju.
    Svom detetu ne dajem preradjevine,niti grickalice, i ima idealan rast i razvoj. Trudimo se da kupujemo hranu organskog uzgoja, mada je to teze i skuplje. Dve i po godine uporno istrazujem i mislim da se sada ne damo prevariti.
    Ali, toliko je sve iskvareno hemijom i potcinjeno profitu da je vrlo tesko doci do kvalitetne hrane i do istine... Cak smo nesto sadili sami i bas je bilo dobro:)
    Veliki pozdrav, sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovana Anita
    Nikad u životu nisam bila član nijedne stranke ali ako se vi odlučite osnovati svoju, dajem riječ da ču vrlo rado imati iskaznici sa rednim brojem 1 !!!

    Pozdrav iz Zadra

    thzd

    OdgovoriIzbriši
  5. Poz,interesira me osim sto svi imaju riječi hvale i da se dobro osječaju jel tko radio krvne pretrage nakon određenog vremena? Kako izgleda krvna slika nakon ovakvog nacina prehrane?

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Anonimno26. lipnja 2014. u 15:49
    JA sam radila, nakon nekih 3 mjeseca na LCHFu, SVE nalaze, kompletan i detaljan sistematski pregled (redovan godišnji) i SVI nalazi su ODLIČNI, u granicama ... čak sam imala i ketone u krvi hehhehe. Nisam imala snage da se raspravljam s internistom koja je pregledala nalaze, i rekla mi da imam ketone, mora da sam bila gladna a ja jedem koliko hoću, kad hoću i šta (u okviru LCHFa) hoću.

    OdgovoriIzbriši
  7. Konačno jedna zanimljiva stranica o prehrani. Studirala sam nutricionizam i puno toga krivog naučila. Samo naprijed i nadam se da Vas neće pokolebati ovi negativni komentari. Čovjek iz svega može nešto naučiti pa čaki kad se ne slaže sa svim navedenim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Anita,

    jedan mali off topic,

    mogu li bebe (7-8mjeseci) piti kozju sirutku naravno pomalo i kao nadopuna dojenju?

    Hvala i veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.