četvrtak, 2. lipnja 2011.

Zrenje kefira - prakticni savjeti


Da biste imali najvise koristi od domaceg kefira a da pri tome ne unosite previse mlijecnog secera laktoze, mozete ("mozete", ali ne morate) gotovi kefir ostaviti na sobnoj temperaturi jos 1-2 dana da ”sazrije”. Tako se kolicina mlijecnog secera smanjuje sto duze kefir stoji, jer mikroorganizmi iz kefira trose secer sebi za hranu.

Ovako ja radim: prvo kefir stoji na sobnoj temperaturi (zrnca + mlijeko) u zatvorenoj staklenoj tegli 24 sata. Onda procijedim i procijedjeni kefir stavim u drugu teglu i drzim ga isto na sobnoj temperaturi sa poklopcem naslonjenim ali ne zatvorenim tako da ima zraka. Poklopac tegle obiljezim sa ”kefir 1. dan”. Slijedeci dan kad procijedim novi kefir, spremim ga u novu teglu i na njega stavim poklopac oznacen sa ”kefir 1. dan” a na onaj od prethodnog dana koji je vec stajao na sobnoj temperaturi stavim poklopac oznacen sa ”kefir 2. dan”. Tako imam istovremeno 3 tegle vani: zrnca sa mlijekom, kefir koji zrije prvi dan i kefir koji zrije drugi dana. Kod slijedeceg cijedjenja najstariji kefir od dva dana spremam u frizider, čvrsto zatvoren i taj pijemo. Poklopce mijenjam: na novoprocijedjeni stavljam poklopac ”kefir 1. dan” a na kefir koji je vec stajao jedan dan stavljam poklopac ”kefir 2. dan”. Kefir moze i ostati na sobnoj temperaturi ali meni je drazi ohladjen. I ako kefir u frizideru nije potrosen u njega nadodajem svaki dan novu kolicinu kefira starog dva dana, ne odvajam stariji o novijeg. Kefir moze stajati dugo, ne moze se pokvariti. Tegle u kojima stoji kefir koji zrije je dobro promuckati ili promijesati dva puta dnevno.

Ispocetka kad ste tek nabavili zrnca i imate ih malo, stavite manje mlijeka, mozda oko 3 dl. A onda kako zrnca rastu, tj razmnozavaju se, mozete stavljati vise mlijeka, u vecu teglu i tako dok ne dobijete kolicinu koja ce vam biti dovoljna svaki dan. Ako se kefir napravi brzo npr za 12 sati, znaci da imate previse zrnaca tj premalo mlijeka, onda dodajte vise mlijeka. Ako vam se radi presporo - duze od 24 sata znaci da je premalo zrnaca tj previse mlijeka pa prilagodite kolicinu mlijeka kolicini zrnaca. Ovo zvuci komplicirano ali nije uopce, vrlo brzo cete "upoznati" svoj kefir i nauciti mjere. Kad se zrnca razmnoze i imate ih vise nego sto vam treba za kolicinu mlijeka kojeg dnevno pravite, odvadite malo i onda mozete nekome dati ako zelite, zamrznuti da imate rezervu ili pojesti - najbolje ih je smiksati sa smoothijem, jer onako nisu bas ugodni za zvakanje.

Zrnca se nekad razmnozavaju tako da grumen postaje sve veci, a nekad se grumen dijeli pa dobijete manje grumencice. Sve je to okej. Kad kefir stoji vani, nekad se zna podijeliti tekucina tj sirutka od gustog dijela, pa na dnu tegle bude tekucina a gore gusto. To je sve normalno, promijesajte zlicom tu i tamo ako zelite. Domaci kefir nema istu konzistenciju kao kupovni, vise je vodenast i kao zrnast. To je bas specificno za kefir. Ako vam se ne svidja okus, smuckajte ga u smoothie.

Ako zelite napraviti pauzu u pravljenu kefira, ako ga imate previse ili idete na kraci put ili slicno, procijedjena zrnca stavite u teglu, pokrijte s malo mlijeka i spremite u frizider. Tako mogu stajati do 7 dana. Kad cete opet praviti kefir, procijedite to mlijeko i stavite svjeze za pravljenje kefira. Ako vam nestane mlijeka u kuci a morate procijediti kefir, mozete zrnca pokriti vodom i spremiti u frizider, i tako mogu stajati nekoliko dana. U frizideru se ne moze napraviti kefir, samo se zrnca na taj nacin cuvaju.

Nakon sto procijedite kefir, zrnca ne morate ispirati u vodi, niti trebate svaki dan prati teglu u kojoj kefir stoji. Ja je operem jednom tjedno tek toliko... Mozete koristiti bilo koje mlijeko, domace, kupovno, kravlje, kozje, ali nemojte sojino… Mozete ga piti koliko hocete i koliko vam prija. Najkorisnije ga je piti ujutro nataste i navecer prije spavanja.

Smoothie sa sumskim vocem (2 case)
1 salica kefira
visak zrnaca kad vam se razmnoze
2 zumanjka
2 zlicice kokosovog ulja
1 salica smrznutog sumskog voca
(Kad smoothie radite za djecu mozete dodati 1-2 zlicice meda)

Smoothie sa avokadom (2 case)
1 salica kefira
visak zrnaca kad vam se razmnoze
2 zumanjka
pola avokada
2 zlicice maslinovog ulja
po zelji stevia
(Kad smoothie radite za djecu, dodajte bananu. Mozete je prethodno narezati na komadice i zamrznuti)

Sladoled sa kefirom od sumskog voca radite isto kao i smoothie samo dodajte vise voca i sve skupa pomijesajte sa tucenim slatkim vrhnjem. Podijelite u male posudice i u zamrzivac. 

Pročitajte više: Kefir - cudesna hrana s Kavkaza
Tibetanska gljiva koja to nije - KEFIR, kefirna zrnca 

Tražite li kefirna zrnca ili ih želite pokloniti, prijavite se u otvorenu FB grupu za razmjenu kefirnih zrnaca.

Broj komentara: 105:

  1. Eto kefir nisam pravila, avolim ga.Cisto onako nisam razmisljala o tome da ga pravim kdo kuce.Cudno jer skoro sve pravim sama:)Probacu;)

    OdgovoriIzbriši
  2. unazad 2 tjedna radim domaći kefir. nastojim u skladu s tvojim uputama piti zreli kefir, star 3 dana i zapetljam se ne znajuću koliko mi je koji kefir star. a ti si taj problem riješila obilježavanjem poklopaca - izvrsna ideja...

    OdgovoriIzbriši
  3. Kakav je savjet za zrenje kefira u ljetnoj sezoni, kad je sobna temperatura viša od 22 stupnja? Da li to škodi zrenju?

    OdgovoriIzbriši
  4. @ olja moguce da na visokim temperaturama kefir prebrzo fermentira ali ne mislim da je to lose. mozda mozete upitati domagoja sa bloga sveta hrana za savjet, on ima iskustva sa kefirom na tim nasim vrucinama, ja sam na sjeveru gdje nikad nije bas tako vruce..

    OdgovoriIzbriši
  5. draga anita, tek od nedavno sam počela praviti kefir sa svežim mlekom (dok nisam otkrila sveže na pijaci, pravila sam kefir sa kupovnim mlekom, koje je pasterizovano i homogenizovano), i razlika je ogromna :) Prvo sam bila oduševljena što je nehomogen (jer to znači da je prirodan, zar ne:)), ali sad se toliko odvaja na surutku i na zrnasti deo da ne mogu da ga procedim uopšte, tj. ne mogu da ga odvojim od zrnaca :(
    šta da radim? da li da ostavim deo tog "čvrstog" da od njega pravim ostatak kefira, a ostatak pijem? i zašto se to uopšte dešava? je li mleko pokvareno? ili mi je u stanu pretoplo? (ima sigurno 25 stepeni, moram da priznam, greju nam i suviše)...

    OdgovoriIzbriši
  6. @ lana, kefir se dosta različito ponaša, nekad je rijeđi a nekad gušći, nekad se sirutka odvaja a nekad ne... ovisi i o temperaturi i o vrsti mlijeka ali vjerojatno i o drugim faktorima. ovo nije ništa loše i ne znači da je mlijeko pokvareno - da je mlijeko pokvareno osjetili biste to čim otvorite pakovanje s mlijekom - po mirisu i gustoći. probajte kefir čuvati na nekom malo hladnijem mjestu u stanu pa vidite da li će biti neke razlike.

    kefir ne možete procijediti kroz malo cjedilo. kada cijedite kefir, upotrebite veliko cjedilo i naslonite ga u jednu zdjelu tako da cijelo stane u zdjelu. tada ulijte cijeli sadržaj kefira iz tegle u cjedilo i miješajte žlicom dok se kefir ne procijedi. zrnca koja su ostala u cjedilu prebacite nazad u teglu i dodajte svježe mlijeko a procijeđeni kefir ulijte u novu teglu i spremite za upotrebu.

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala puno! pokušaću sa većim cedilom, i sa promenom mesta kefira :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Anita ;)
    namjeravam praviti kefir pa me zanima što s kefirnim zrncima ako ih ne pravim u narednih 7 dana držeći ih u hladnjaku? da procjedim pa ponovo stavim u malu količinu mlijeka? i zamima me trebam li ta kefirna zrnca koja mi stoje u hladnjaku s malo mlijeka poklopiti skroz ili samo malo nagnutu poklopac...ili ne poklopiti uopće? hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Tina kefirova zrnca mogu stajati u frižideru u malo mlijeka oko 7 dana bez da ih cijedite, a tegla treba biti poklopljena.

      Izbriši
  9. poštovanje Anita. Pijem kefir već mesec ipo i zadovoljna sam. Nemam zdravstvenih tegoba, jednostavno volim taj ukus. Po receptu koji sam ja dobila kefir se pije 20 dana pa se pravi pauza 10. Da li je to zaista potrebno? meni se dopada i baš mi smeta kad pravim pauzu tih 10 dana...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ milena ne trebate raditi pauzu u pijenju kefira :)

      Izbriši
  10. moj prvi kefir je bio gotov za 12h. podijelila sam zrnca u 2 tegle. sad se radi nova tura a ona stoji vani dok ne sazrije. popila sam 1dcl za pocetak i cijeli dan sam imala vjetrove. okus je bio kisel. iako je bio jako gust i dalje je bio tekuc. nisam sigurna da li je to to :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je to. Sad će kefir izazvati revoluciju u crijevima, zato vjetrovi... Počnite pomalo pa povećavajte količinu. Neka fermentira 24 sata, ako se zgusne već za 12 sati znači da ima previše zrnaca u odnosu na količinu mlijeka.

      Izbriši
  11. kad sam razdijelila u 2 tegle zrnca, nakon 24h sam dobila jako kiselu i smrdljivu tekucinu. gustu kao recimo besamel umak ahahahha. dala sam prijateljici da proba (ona vec odavno radi kefir) i kaze da ona to nebi pila da to nije to. da njezin kefir ima okus kao i kupovni i da joj je jako fin. sad sad oprala zrnca u hladnoj vodi, stavila grumen velicine srednjeg badema u ljusci u 2dcl mlijeka i nista se ne događa

    ovo postaje igra za mene. pogodi omjer ahahahh

    da navedem tocne mjere koliko zrnca imam i u koliko mlijeka sam stavila. dakle, imam zrnca velicine cca vece narance. kad sam stavila u pol litre mlijeka zgusnulo se za 12h, kad sam razdijelila u 2 tegle na istu kolicinu mlijeka onda se ukiselilo i imalo onako peckav okus na jeziku...

    nisam bas sigurna da je to to. djeca nece ni primirisati tome a kupovni kefir popiju bez problema

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 1 velika puna žlica zrnaca na pola litre mlijeka, stoji 24 sata. Okus i gustoća kefira ovisi o kvaliteti i vrsti mlijeka, kao i o temperaturi. Kiselo treba biti ali "smrdljivo" ne. Neka vam prijateljica podijeli svoja zrnca.

      Izbriši
  12. Ima li netko u Splitu tko bi podijelio malo svojih zrnaca? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Anita,
    Molim Vas da napišete kako se pravi domaći jogurt.
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Martina, ako upišete u tražilicu recept za jogurt, otvorit će Vam se to što tražite. Ako Vam se ne da tražiti, napišite svoju mail-adresu, poslat ću Vam recept, poduži je, bio bi to predugi tekst za kopirati ovdje.
      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Pronašla sam više recepata, ali uglavnom se u svakom mlijeko prvo prokuha, a vjerojatno je bolja varijanta od sirovog mlijeka. Molim Vas da mi pošaljete Vašu verziju na martina@elektromodul.hr. Hvala unaprijed!
      Lijepi pozdrav

      Izbriši
    3. Martina, poslala sam Vam recept mailom! Pozdrav, Sanja.

      Izbriši
  14. Zagrijte 1 l punomasnog mlijeka na 44-46 st.C (ako imate termometar).

    Ako nemate termometar - temperatura je taman ako 20 sekundi možete držati prst uronjen u mlijeko.

    1 do 2 žlice jogurta stavite u zdjelicu, dodajte malo toplog mlijeka i promiješajte.

    Mješavinu ulijte natrag u zdjelu, trećinu po trećinu, i svaki put dobro promiješajte.

    Pokrijte i ostavite na toplom 6-8 sati. Ja omotam posudu dekicom i od gore stavim jastučić i pustim tako dok se ne ohladi.

    Stavite gotov jogurt u frižider na 8 sati.

    OdgovoriIzbriši
  15. @Vladka: ima li u tom domaćem jogurtu probiotičkih bakterija? Htela bih da probam sa tim, pošto kefirna zrnca više nemam. Bila sam na AC dijeti pa sam u poslednjih mesec dana izbacila i kefir, jer mi ni zrnca više nisu napredovala a i kefir je nekako bio čudan u poslednje vreme. Nikad nisi siguran sa tim mlekom sa pijace, prodavci se uvek kunu da je sveže, ali ja sam primećivala da mi nekad duže može stajati (i do 7 dana) a nekad se ukiseli za 3 dana. :/

    OdgovoriIzbriši
  16. @Lana, ako se domaći jogurt pravi od jogurta s probioticima (AB kultura, acidofil, bioaktiv LGG) ja pretpostavljam da ima probiotike.
    Ja sam pravila kefir od mlijeka s tržnice, ali sumnjam da je bilo razvodenjeno. Zato ga radim od mlijeka jedne minimljekare i bude dobar, a u posljednje vrijeme samo isipam mlijeko u posudu s poklopcem, ostavim vani i za 24 sata imam kiselo mlijeko s prst debelim slojem žutog vrhnja na površini. Probala sam tako i s industrijskim mlijekom, ali se ono samo pokvarilo, baš kao što je Anita napisala u knjizi.
    @Lana, jako mi je drago da je AC dijeta uspjela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Vladka, probala sam ovaj Vaš recept za jogurt, i odličan mi je! Hvala! :) Razlika u odnosu na pasterizovani jogurt (pa čak i probiotski) je ogromna - mislim da nikad više neću piti taj kupovni ;)
      Još jedno pitanje: pravi li neko od vas domaći sir? Ili ga kupujete na pijaci?

      Izbriši
    2. Baš mi je drago, Lana, da je jogurt uspio. Povremeno napravim sir kad mi se skupi kefira koji pravim za muža i kćer.

      Izbriši
  17. pozdravljam sve ljubitelje kefira i sve druge ljude dobre volje i koji imaju zelju da pomognemo jedni drugima u smislu rijesavanju manjih problemčića sa zdravljem a i općenito. Od skoro sam počela sa kefirom i uskoro bih probala praviti sir od zrnaca. Potreban mi je recept i malo uputa oko izrade.
    ako ima neko da bi mi pomogao oko toga.
    inače čestitke graditeljici ovog bloga i lijep pozdrav svima iz kišne Švedske

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene isto zanima kefirni sir ali i kruh od kefira,gdje pronaći upute?
      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Hej Marta,
      ja sam pronasla upute za pravljenje baquette i pizza tijesto od kefira.
      pa ako te interesira možeš pogledati na mom blogu možda nadjes nešto za sebe.
      pozdrav
      www.ljekovitobilje.blogg.se

      Izbriši
    3. Hvala Milja. Pozdrav.

      Izbriši
  18. Pozdrav svima, iz Rijeke sam i tražim kefirnu gljivicu,ako ima netku u blizini tko dijeli bio bi mu zahvalan,hvala

    OdgovoriIzbriši
  19. Hoće li uskoro biti kakav post o (wild) fermentiranom povrću, kao što je Sauerkraut? Jede mi se turšija i pitam se da li se, kao kod sauerkrauta, može koristiti samo sol, a ne i ocat.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prema Sally Fallon, iz Nourishing Traditions, povrće se kiseli tako da se doda voda, sol i sirutka od domaćeg jogurta ili kefira, ne ocat. Napisat ću kad stignem.

      Izbriši
    2. Našla sam jedan recept na Dobra hrana by Jutarnji: Savjet: Mlade mahune možete i kiseliti. Očistite ih i stavite na nekoliko minuta u posoljenu vruću vodu, pa osušite na cjedilu. Kada se dobro posuše, slažite ih u posudu kojoj ste dno obložili posoljenim kupusom. Svaki sloj pospite solju, a na kraju poklopite listovima kupusa, krpom i opterećenim drvenim poklopcem. Kisele se nekoliko tjedana.

      Izbriši
    3. Baš dobar recept, hvala Olja!

      Izbriši
  20. Poštovana Anita, već duže vreme pripremam kefir u kućnoj radinosti i mogu reći da nam je omiljeni napitak. Probala sam da ga pravim od domaćeg kravljeg i kozijeg mleka i oba su fantastična. Htela bih Vas pitati, da li je bezbedno praviti "posni" kefir od ovsenog mleka, pošto vidim da ste protiv pravljenja kefira od sojinog mleka. Da li se pravi na isti način? Unapred zahvalna Dada

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Anita,imam pitanje,pravimo doma kefir i trošimo ga svi osim djece,interesira me da li postoji određena dob djeteta od kad ga smiju koristiti ili mogu bez obzira na starost,moja djeca su stara,16mj.,6god.i 3god.,unaprijed zahvaljujem vama ili bilo kome tko zna nešto više!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Davorka što djeca ranije počnu piti kefir to je bolje, izgradit će normalnu crijevnu floru i ojačati imunitet. Slobodno im dajte da piju, može i najmlađe dijete.

      Izbriši
  22. Draga Anita, uistinu super blog! Imam jedno pitanje u vezi miješanja voća i povrća s mlijekom i mliječnim pripravcima. Imam malu bebu i dosta čitam o prehrani za bebe i djecu i često sam pročitala da mlijeko ne valja miješati s voćem, a čini mi se ni s povrćem. Bila bih vam vrlo zahvalna kad biste mi pomogli riješiti dilemu, jer vidim da se kefir miješa s voćem i povrćem (što je meni vrlo ukusno :)Unaprijed zahvaljujem! :)

    OdgovoriIzbriši
  23. molim vas dali se kefir može zamrznuti pa ponovno koristiti i dali ne gubi na kvaliteti...hvala

    OdgovoriIzbriši
  24. ne kuzim zasto samo zumanjke, ja uvjek stavljam cjela jaja u miks

    OdgovoriIzbriši
  25. Poštovana,
    kako se radi kefirni sir? hvala

    OdgovoriIzbriši
  26. Hvala za odlicne savete sa kefirom,pronasao sam da postoji i kefir dijeta
    pa nije lose za procitati :)

    OdgovoriIzbriši
  27. da li se mogu koristiti vindijin kefir kao starter kulturu za proizvodnju kefira od kozjeg mlijeka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vjerojatno biste dobili neku vrstu kiselog mlijeka, ali ne isti kefir koji se dobije uz pomoć kefirnih zrnaca.

      Izbriši
  28. Da li je lose pomesati nekada kefir koji sam tek procedila sa kefirom koji mi je stajao jedan dan u frizideru?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno miješajte kefir, on ima dug rok trajanja i može dugo stajati pa ne smeta da miješati "novi" sa "starim".

      Izbriši
  29. Poštovana,

    Stavila sam raditi kefir u nedjelju navečer, u ponedjejak sam morala u bolnicu i nisam procijedila kefir. U utorak ujutro mi je tata teglicu s kefirom samo premjestio u frizider, bez da ga je procijedio. Tako je stajalo do danas(petak). Danas sam ga procijedila i bacila i stavila novo mlijeko.
    Da li je gljiva jos ok? Da li da bacim ovaj kefir koji sam danas stavila raditi?

    OdgovoriIzbriši
  30. Ivana: Dragi moji kefirci, prije par dana sam prvi put napravila mladi sir od kefira. Odličan je.
    U filter za filter kavu sam ulila kefir koji je tri dana zrio. Filter sam stavila u cjedilo. Proces počeo uvečer, a ujutro me dočekao mladi sir. Protisnula sam u njega češanj češnjaka (jer nisam našla gdje bih kupila vlasac) i stavila malo soli...

    Moja sestra je predložila da uzmem krišku pršuta, zapečem je u pečnici 10ak minuta (onda se lako razmrvi )i da mrvice dodam u svoj mladi sir. To još nisam probala, ali ću. Dobar vam tek... E, da, koristim ga umjesto vrhnja kad neki recept želim prilagoditi anticandida dijeti.
    Ana, hvala Vam na svemu. Već sam pola godine vaš vjerni sljedbenik i vratili ste mi zdravlje i snagu...

    OdgovoriIzbriši
  31. Poštovani, u kakvoj se posudi preporučuje čuvanje kefira u frižideru? Da li može biti zatvorena hermetički (npr staklena boca), ili se preporučuje ne poklopljena posuda da kefir 'diše'?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U staklenoj ili porculanskoj posudi sa poklopcem ili samo prekrivena tanjurićem.

      Izbriši
  32. nekoliko mjeseci su mi zrnca bila u vodi u frižideru, i sad sam odlučila ponovo raditi kefir...
    da li je to u redu? kefir se napravio.

    OdgovoriIzbriši
  33. Treba mi pomoc. Katastrofa nemam pojma sta da radim.
    Stigla su mi kefirna zrna postom, ta osoba sto ih je poslala nije stavljala mleko u prah niti ikakvo mleko kao sto pise ovde, Zrnca mirisu na kiselo onako i pustili su kao neku vodu onako sluznu, ne znam da li je sve u redu. A i stavila sam ih u hladno mleko iz frizidera, nisam ih prala, ne znam da li je trebalo? Sve me nesto strah da ne pogresim, sad da ih stavim na sobnu temperaturu oko 22 i nesto stepeni? Da li obavezno moram da ih izvadim sutra pa da ih stavim u drugo mleko, ili da stoje u to mleko 2-3 dana?

    OdgovoriIzbriši
  34. Cuje se neki zvuk iz tegle kefira, i nije bas gust kao na youtube video korisnika. Kao neka sirutka kad se pomesa sa jogurtom, ukiseljena i susti na primer tako izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  35. Bog ljudi!
    ja evo, treću večer za redom pijem kefir, međutim trbuh mi je toliko nadut, da je to strašno...vjetrova nemam. Nikad prije, do sad nisam konzumirala ovaj home made kefir, makar mi je kupovni oduvijek bio bljak, ovaj mi je ukusom super...zrnca sam prije 5 dana dobila od prijateljice...Inaće cijeli život pijem jogurte, mlijeko jedino malo u kavi, a najviše volim ove tipa b-aktiv, fortiu ili kiselo vrhnje 2,8, i ovi "grčki" u zadnje vrijeme nisu tako loši, makar su mi usta nekako "masna" nakon što njih konzumiram..A dobila sam i usporedno s time ( al to već konzumiram 15-tak dana) Acidosalus (3 boce + sprej za nos i grlo) na poklon za jačanje imuniteta (jer inaće sam alergičar) i sad, mene zanima, da li netko zna kako to možda uzajamno djeluje, odnosno da li konzumacija jednog poništava djelovanje drugog?!
    Lijepi pozdrav svima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kefir radikalno mijenja sastav crijevne flore, korisne bakterije tamane one loše, pa se zbog toga na početku osjećaju prolazne probavne tegobe, npr napuhan stomak. Zato je preporuka da se krene s malom količinom pa se postepeno povećava. Industrijski jogurti tipa bioaktiv i sl. nemaju ni blizu isto djelovanje kao domaći kefir. Ne smeta uzimati i druge probiotičke pripravke.

      Izbriši
  36. Poštovana Anita,
    dobila sam kefirna zrnca i radim kefir od svježeg, Vindijinog kravljeg mlijeka i odličan je. Prije par dana sam nabavila domaće kozje mlijeko i pokušala istim postupkom (po Vapim uputama) napraviti kefir, ali nije mi uspjelo. U staklenci je izgledao isti kao kravlji, na dnu sirutka, gore gusto, ali kad sam promješala prije cjeđenja dobila sam rijetku tekućinu, okusa kao da se mlijeko ukiselilo. Čak okus i nije puno drugačiji, ali gustoća je totalno različita i ne sviđa mi se. Budući da teško podnosim kravlje mlijeko, sireve i ostalo, a smatram da je kozje mlijeko puno zdravije voljela bih pokušati s ovim kefirom. Lijepo molim za savjet i zahvaljujem uz pozdrave! Nena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Nena:
      Ako Vam se ne svidja kefir s kozjim mlijekom, nastavite s kravljim mlijekom.
      To sto ne podnosite mlijecne pasterizirane proizvode se ne odnosi na kefir, jer fermentacijom postaje probavljiv za osobe osjetljive na mlijecno, cak i kad se pravi od pasteriziranoga mlijeka.

      Pozdrav.

      Izbriši
  37. Pozdrav!
    Zanima me kako da sacuvam kefir zrnca ako necu biti u mogucnosti da pravim kefir narednih mesec dana? Procitala sam komentare za drzanje u frizideru ali pise da je to cuvanje za 7 dana. Nemam kome da dam a ne mogu ga poneti sa sobom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isperite zrnca u vodi, osušite ih kuhinjskim papirom i spremite u zamrzivač.

      Izbriši
    2. Hvala vam puno! :-)

      Izbriši
    3. moja zrnca su u više navrata bila u frižideru, u običnoj vodi, daleko duže od tih preporučenih 7 dana i uopšte im se nije umanjila efikasnost, nisu umrla ili slično

      Izbriši
  38. Da li je ok popiti kefir odmah nakon što ga procijedim nakon što su zrnca stajala u mlijeku 24 h? Dakle imam dvije staklenke,onu u kojoj je mlijeko sa zrncima i jednu sa kefirom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. naravno! čim se mlijeko pretvori u kefir može se konzumirati. čak i prije ili kasnije.

      Izbriši
  39. Pozdrav,
    Dobio sam zrnca i zelim poceti sa pravljenjem, te kupio 1l domaceg svjezeg mlijeka, interesuje me mogu li iskoristiti ostaltak ovog mlijeka sutradan za novi kefir ili moram kupiti novo tj. koliko staro smije biti mlijeko dan, dva, tri ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Adi:
      Svjeze sirovo/neprokuhano mlijeko pasnih zivotinja ostaje svjeze i do 7 dana, pod uvjetom da se drzi u hladnjaku, naravno, jer se time sprjecava kiseljenje. Ako je pasterizirano/kuhano, onda ostaje nepokvareno nekih 2 ili 3 dana nakon otvaranja.

      I slucaj pokvarenog i ukiseljenog mlijeka moze se prepoznati po konzistenciji (tekuce versus zgusnuto) i mirisu (pasterizirano po pokvarenom mirisu, a neprokuhano sirovo po kiselkastom mirisu).

      Pozdrav.

      Izbriši
  40. Napravila sam kefir od jedne male kasike zrnaca koja su u jednom komadu spojena i pola litra mlijeka.Nije se zgusnuo a ima jak miris kvasca.Gdje sam pogrijesila? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda niste oživili zrnca (ako su bila smrznuta ili putovala poštom). Stavite ih u manje mlijeka, tek toliko da ih prekrije, ostavite 24 sata, procijedite, ponovite postupak i treći dan počnite s izradom kefira. Na malu žlicu zrnaca dovoljno je 3 dl mlijeka.

      Izbriši
  41. Dali mogu kupovni jogurt umjeset u homemade kefir,dal sto mjenja strukturu jer mi je malo prekisel pa da ga ublazim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupovni jogurt nema isto djelovanje kao domaći kefir. Ako vam ne odgovara njegov okus, izmiksajte ga sa voćem ili malo meda i cimeta.

      Izbriši
  42. Hoću izrađivati vlastiti kefir. Ima li netko viška zrnaca?

    OdgovoriIzbriši
  43. Dali mogu konzumirati kefir ako držim dietu kod autoimunih bolesti i sam zato morala izbacit mlječne proizvode?

    OdgovoriIzbriši
  44. Ispričavam se,nisam znala kako to ide,nadam se,da radim sad pravo sa podpisom.
    Dali mogu konzumirati kefir ako držim dietu kod autoimunih bolesti i sam zato morala izbacit mlječne proizvode?
    Dodala bi još pitanje,ali je obavezano izbaciti barem jutranju kavu(crnu i bez šečera).
    Hvala,Pearl

    OdgovoriIzbriši
  45. Pearl, za AIP se može raditi vodeni kefir ili od kokosovog mlijeka.
    Možda vama kava ne smeta, ali to ne znate dok ne testirate. To možete učiniti na dva načina: izbaciti je na neko vrijeme pa uvesti i pratiti ima li promjerna, ili je ostaviti, a izbaciti druge stvari po AIP-u, pa pratiti stanje. Ako je bolje i sa kavom, onda znači da vam ne smeta. Ali ako i uz strogi AIP i dalje nije bolje, onda moguće da kava smeta. To nisu stvari koje vam netko može točno odgovoriti, morate testirati sami.

    OdgovoriIzbriši
  46. Dali se vodeni ili kefir od kokosovog mljeka radi sa istim zrnima kefira i na isti način?Ili su to neka druga zrna?
    Naime ja sam sad dobila ta kefirova zrna,pa pošto nisam znala,da postoji drugi način uživanja kefira baš sada pijem kefir iz domačeg kravjeg mljeka.....ajaja,vidim,da sam napravila grešku,pa ništa zato,idemo dalje,samo mi molim recite kako da pravim te kefire za AIP.Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Pearl:
      Na sljedecoj poveznici opisan je jedan nacin pravljenja vodenoga kefira uz zrnca koja nisu namijenjena za mlijecni, nego bas vodeni kefir:

      http://matrixworldhr.com/2011/08/29/tibicos-ili-tibi-vodeni-kefir-secerni-kefir-ili-japanski-vodeni-kristali/

      Mozete ga praviti samo uz zrnca, secer i vodu bez voca, voce je samo za poboljsanje okusa, a bolje je izbjegavati ga dok se oporavljate na protokolu.

      Pomocu mlijecnih zrnaca koje ste dobili mozete praviti kefir od kokosovoga mlijeka na nacin kao sto se pravi mlijecni kefir.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Nediljka hvala na odgovoru!Pošto je i šečer "štetan" i sama baš ne volim sladko i zato što imam več mlječna zrna,upravo pravim kefir od riževeg mljeka(znam,da je kod AIP zabranjeno,ali imala sam ga doma,pa sam pokušavam,dali čpe uspjet,danas pa nabavim kokosovo mljeko).Sada se radi nekih 14 sati i sve je postalo nekako vodeno-prozorno,bjelo od mljeka riže je samo na vrhu,dali je to-to?)

      Izbriši
    3. @Pearl:
      Da, to je to.
      Jedna napomena za mliječna zrnca kefira - uvijek bi ih trebalo osvježiti u kravljem/ovčijem/kozijem mlijeku svaki drugi ili bar treći dan, zato što se samo u njemu mogu razmnožavati. Ali taj kefir ne pijete Vi, nego netko od Vaših ukućana kako ga ne biste bacali.

      Idu jedna ili dvije velike žlice zrnaca kefira u 250ml kokosovoga mlijeka.

      Izvor ovih informacija (i opširnije) je na sljedećoj poveznici:

      http://users.sa.chariot.net.au/~dna/vegmilk.html#SNM-kefir

      Sretno i, ako hoćete, javite kako ide s kokosovim mlijekom!

      Pozdrav.

      Izbriši
  47. trebam malu pomoc dobio sam kefir zrna tri zlice stavio sam 1.5 l mljeka i na vrhu mi se poceo siriti a na dnu je voda sra da radim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Mislite na ovakav kefir (slika desno): na dnu je sirutka, a iznad sirasti kefir. Samo ga promiješajte kad ga budete cijedili i imat ćete gotov napitak.

      Omjer količine zrnaca i količine mlijeka prvi utječe na brzinu odvajanja sirutke od sira, a onda i visina temperature. Bude li Vam prekiseo za piti (što ne znači da ne valja, upravo suprotno, što je kiseliji, bolji je), dodajete više mlijeka za tu količinu zrnaca ili smanjite sadašnju količinu zrnaca za 1.5l mlijeka.

      Pozdrav.

      Izbriši
  48. Uzivajte u svom kefiru,sve je u redu.samo ga promjesajte

    OdgovoriIzbriši
  49. Onda je tolko gust da ga nemogu procijediti. :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne morate ga ni cijediti, samo izvadite zrnca, pa čak i ako koje zrnce ostane nije problem ih pojesti. Ni ja nikad ne cjedim, volim da je tako "u komadu"

      Izbriši
  50. Dobar dan svima!
    Zasto mi se pri izradi kefira sirutka skroz zamuti (nije bistra kao na slici http://users.sa.chariot.net.au/~dna/images/24-36-hr.jpg)? Jel to normalno?
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Naravno da je zamucena sirutka uredu, ne mora biti kao na slici, dapace - cesce je mutna nego prozirna.

      Pozdrav.

      Izbriši
  51. Pozdrav svima, kako doci do kefir zrnaca? Iz Sibenika sam :) help. Hvala unaprid

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Mare:
      Moze se naruciti preko bloga Sveta Hrana (Sveta.Hrana@gmail.com) ili na stranici Facebook gdje je organizirana grupa za prodaju kefirnih zrnaca.

      Pozdrav.

      Izbriši
  52. Javila se naduost i gasovi posle pijenja kefira :( da li će proći? Da li je to normalno pri konzumiranju kefira ili nešto nije u redu sa mojim stomakom?

    OdgovoriIzbriši
  53. Poštovani,pravim kefir već duže vrijeme i veoma sam zadovoljna ukusom i gustinom.Mogla sam ga jesti kašikom.Uzimala sam mlijeko iz marketa sa 3,2% mm i pila kefir od 24h (jer mi se više svidja ukus) Od kada sam prešla na sirovo mlijeko sa mljekomata (ne znam da li je to koincidencija ili neki drugi faktor leži u promjeni) kefir mi je postao prerijedak (rjedji od onog mlijeka koje sipam svako veče) Da li neko zna šta je uzrok tome.Može li biti da mu je hladno ili da ima viška zrnaca ....? Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Aleksandra, meni se ista stvar događala kad sam kupovala mlijeko na mljekomatima, na dva mljekomata u mojoj blizini. Kefir je bio rijedak i skoro bez okusa. Meni se okus nije sviđao, pa sam kefir bacila. Nakon toga sam krenula istraživati, najprije po internetu, kako se obrađuje i tretira mlijeko koje se stavlja u mljekomate, nisam ništa pronašla. Kasnije sam ustanovila da nisam dobro tražila, trebala sam koristiti riječ laktofriz, a ne mljekomat. No, saznala sam ipak u čemu je problem, od žene koja ima krave, da taj laktofriz (za nas laike su to nazvali mljekomatom), smrzava laktozu. Dakle, iz toga sam izvela logički zaljučak da praktički kefir nije moguće napraviti od mlijeka iz mljekomata. Ne znam, vrijedi li to za sve mljekomate, no, znam razliku između kefira od sirovog, neprerađenog mlijeka i onog iz mljekomata. Ne znam točno ni kako se mlijeko obrađuje i tretira prije ulijevanja u mljekomat. Znam da mu je rok trajanja 3 dana.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. Sanja,kao i uvijek,hvala Vam puno na iscrpnom odgovoru i uvijek nekoj novoj zanimljivoj informaciji ;)
      I ja sam se isto pitala,ali moja gazdarica koja uzima isto mlijeko (dakle sa istog mljekomata) kaze da joj svaki put ispadne gust,kremast,savršen. Gledala sam i neke tutorijale za kefir od sirovog mlijeka na YT i primijetila da su ljudi sipali veliku kolicinu mlijeka na kašiku zrnaca(što mi je izgledalo nelogično) Uglavnom,prvo sam pojela nešto zrnaca i mlijeko pocela grijati(samo da bude toplo)i kefir se zaista popravio. Ne znam u čemu je bila caka ali izgleda da zrnaca na svašta nešto reaguju .
      Veliki pozdrav

      Izbriši
  54. pravim kefir sa zrncima vec nekoliko meseci, ali u poslednje vreme se cudno ponasaju zrnca, razmnozavaju se i dalje, i kefir je lep i kiselkast, ali pojedina zrnca su dosta veca i posle nekoliko dana kad procedim ona izgledaju kao izduvan baloncic, unutar njih nema nista samo kozica spolja, to se ranije nije desavalo, da li neko moze da mi kaze zasto se to desava?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Anonimno, imala sam isti "problem". Primijetila sam da zrncima smeta previše cijeđenja i preokretanja i da im je za razmnožavanje idealan ritam 48 sati. Sad, nakon par tjedana takvog tretiranja, imam velika , okruglasta i puna zrnca. Naravno, i sve više. To znači, procijedim ih, vrlo nježno, ne ispirem, vratim u staklenku i nalijem pola staklenke mlijeka. Koristim domaće, sirovo. Drugi dan ih ne cijedim, već samo dodam mlijeka sobne temperature do vrha staklenkem i lagano promiješam. Kefir cijedim, znači, treći dan. Kefir je fin, kiselkast, relativno gust, a zrnca "balončići" se više ne stvaraju.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  55. Pozdrav svima i hvala na zanimljivim iskustvima . Zanima me da li je zreli kefir koji je odstajao dva dana ( procijedjen ) , dosta rjedji od obicnog koji ne zrije ? Cini mi se da se sazrijevanjem ipak dobije malo rjedji kefir ? Unaprijed hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  56. Dali je neko probao sa ovsenim ili pirincanim mlekom? Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
  57. Poštovana Anita,
    nakon problema sa iritabilnim kolonom, bacila sam na pravljenje domaćeg kefira. Pa me zanima u uputama mi piše da kefir koji pomaže kod mekane stolice treba fermentirati 36 do max 48 sati. Da li se to misli kada procijedim kefir, još ga ostavljem poklopljenog na sobnoj temperaturi 36 sati ili? Hvala unaprijed, dobro će mi doći koji savjet s obzirom da sam početnica u pravljenju kefira. Veliki pozdrav
    Petra

    OdgovoriIzbriši
  58. Poštovani svi!
    Gore u tekstu piše da se kefir ne može dobiti držanjem u hladnjaku. Moje iskustvo kaže ne samo da se može dobiti već je boljeg okusa jer je pjenušav. Sadrži CO2 koji inače na sobnoj temperaturi izlazi iz kefira a na temperaturi hladnjaka ostaje u njemu. Da bi ovo uspjelo potrebno je slijedeće: a) trebate imati puno kefirnih znaca (1:1 zrna i mlijeko); b) obzirom da uljevam na zrna hladno mlijeko pustim da tegla s mlijekom bude na sobnoj temperaturi oko 2 sata, povremeno promiješam i zatim stavim teglu u hladnjak (time se potakne fermentacija); c) 2-3 puta promiješam tijekom dana i kefir je gotov nakon 24 sata. Probajte, doživjet ćete novo iskustvo okusa.
    Drago Struna iz Pule
    drago.karlo@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  59. Zasto se kod mog Kefira odvaja voda-surutka od kefira, u cemu je problem, (kefir pravim od Kefir zrnaca)

    OdgovoriIzbriši
  60. Moj kefir je stajao u tegli sa mlekom, poklopljen gazom, 3 meseca! Da li mogu da ga procedim i dalje koristim? Ne vidim da se išta dešava. Tegla je bela- žućkasta. Da li je taj kefir još uvek dobar? Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, nije dobar, bacite to. Kefirna zrnca ne mogu stajati 3 mjeseca u jednom mlijeku.

      Izbriši
  61. Poštovana, imam vašu knjigu i jako cenim vaš rad. Pitala bih nešto u vezi kefira, ali ne uspevam baš nigde da nadjem odgovor, pa se nadam da biste mi mogli pomoći. Naime, kad sam počela piti kefir koji pravim po vašoj recepturi, istog dana mi se dogodilo da je krenulo podrigivanje i to mnogo puta dnevno. Nema gorušice niti povraćanja, nego onako kao kad se čovek napije puno vode. Takodje, nikakve tegobe nisu prisutne niti nadimanja. Odlučila sam da prestanem sa ispijanjem mog kefira i čim je prošlo 24h, meni je nestalo podrigivanje. Želim vas pitati da li postoji mogućnost da mi nešto iz kefira ne prija toliko da ga ne smem piti? A on mi je inače jedna od omiljenih stavki koje konzumiram. Ako sam preosetljiva na nesto iz kefira, da li ga mogu ipak spravljati na neki drugaciji nacin?

    Hvala Vam unapred, Anita :-)

    Jelena

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.