subota, 4. lipnja 2011.

Novi LCHF kruh sa orasima


Ovaj kruh je stvarno dobar i vrlo jednostavan za napraviti. Svidja mi se sto u njega idu orasi u komadu pa kad se kruh nareze ti orasi lijepo izgledaju a i zanimljivi su za grickanje u kruhu.

Sastojci:
  • 200 g lanenih sjemenki (4 dl)
  • 200 g orasa
  • 250 g crème fraîche (kiselo vrhnje sa 34% mm, u zamjenu dobro ide mileram sa 30% mm)
  • 5-6 jaja (5 velikih ili 6 malih)
  • 3-4 zlice zobenih posija (mekinja) ili 1 zlica psyllium praska (Fiber Husk)
  • 2 cajne zlicice praska za pecivo
  • 1 cajna zlicica soli (ravna)
  • 70 g maslaca
  • po zelji dodajte zacine za kruh. u svedskoj je npr uobicajeno koristiti mjesavinu zacina za kruh (brödkrydda) koja se sastoji od mljevenog anisa, sjemena koromaca i kumina.
Priprema:
Maslac neka je omeksan na sobnoj temperaturi. Pecnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Sameljite lanene sjemenke, orase ostavite cijele. Istucite pjenasto jaja pa dodajte omeksani maslac, crème fraîche ili mileram, mljevene sjemenke, sol, prasak za pecivo i zobene posije. Izmutite sve mikserom i na kraju dodajte orahe. Ovisno da li koristite psyllium prasak ili zobene posije, te crème fraîche ili mileram, tijesto moze biti razlicite gustoce. Zato ako mislite da je tijesto pregusto, dodajte malo vise milerama ili malo jogurta. A ako mislite da je tijesto previse rijetko, dodajte malo vise mljevenih sjemenki. 

Kalup za pecenje kruha oblozite papirom za pecenje i prebacite tijesto u kalup. Pecite na 175 stupnjeva 1 sat i 20 minuta (80 minuta) ili dok ne provjerite da je kruh gotov. Kruh cuvajte u najlonskoj vrecici. Ako ce vam trajati vise od 3-4 dana onda ga cuvajte u frizideru. 

Snita ovog kruha (normalne velicine) sadrzi manje od 1 g ugljikohidrata.



Broj komentara: 69:

  1. ne mogu vjerovat da još nitko nije komentirao ovaj kruh!
    predobar je, najbolji do sad, obavezno probati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, zamolila bih te da pored recepta,za sve hlebove stavite i kolicine UH za svaki sastojak, toliko razlicitih tabela ima po internetu da sam ja totalno zbunjena...hvala i srdacan pozdrav svima,Zorica

      Izbriši
    2. Anita, hvala puno na svim informacijama, prosli put sam bila u pola spremanja hleba pa sam zabopravila da vas pohvalim. Blog vam je fantastican.

      Izbriši
    3. Pohvala autorici bloga, od sutra počinjem s ovom prehranom , imam izrazito povišene trigliceride i nadam se da ču na ovaj način ih uspjeti regulirati..Imam jednu zamjerku na blogu nisam uspio nači tablicu UH za sve namirnice što bi trebala biti osnova ,pozz

      Izbriši
  2. @ misscow dobro si primjetila. osim toga ovaj kruh je najjednostavniji za napraviti (ide najmanje sastojaka), najjeftiniji je i ima najmanje ugljikohidrata :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hleb je fantastican, prosto sam se " navukla na njega :) ! Inace ovo je prva verzija hleba koja mi se 100 % dopala. Nekako sam se dobro snalazila i bez hleba i do sada. Danas sam za dorucak namazala krisku ovog hleba onom nasom LCHF " nutellim " i sve zalila kapucinom. Hm, morala sam odmah iz kuhinje naravno da ne bi pala jos koja kriska :) ! Odlican je i u kombinaciji sa mozzarelom i kriskama paradajza gore.

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovana Anita,
    Zanima me da li je ok ako se tijekom zelene kure jede LCHF kruh sa orasima? Pišete da on sadrži jako malo ugljikohidrata, no ima vrhnja. Budući da bih probala zelenu kuru isključivo zbog mršavljenja a ne candide ili problema sa probavom, da li se ovaj kruh može u nju uklopiti, ako ne jedem ostale mliječne proizvode?
    Unaprijed hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  5. Malo matematike prema Skaldeman

    Ratio ili odnos izmedju masnoce,bjelancevina i UH

    Ako imate 50 kg visska vazi sljedece

    masnoce / (bjelancevine+uh) = 1,25

    Ako imate 10 kg viska sljedece je aktuelno

    masnoce / (bjelancevine + UH) = 0,75

    Za dugorocnije odrzavanje kilograma vazi

    masnoce / (bjelancevine + UH) = 1

    Ako vam po racunici kruh sa orasima ima previse UH mozete mirne savjesti koristiti dobar jutarnji kruh sa vise lomljenih lanenih sjemenki.

    Postoje svjedocenja ljudi koji su samo izbacivsi gazirane sokove ili chips izgubili i do preko 55 kg. Cuvajte se skrivenih i ne deklariranih secera,skroba i pojacivaca ukusa. I najduze putovanje pocinje prvim korakom.

    Svako dobro i mir zelim i samo ustrajno naprijed.

    OdgovoriIzbriši
  6. @ anon, ako nemate probleme sa candidom ili druge probavne probleme i dobro podnosite mlječne proizvode onda nema razloga da izbjegavate vrhnje u kruhu. samo pazite na sveukupan unos ugljikohidrata.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Anita,

    puno hvala za svo znanje koje dijelite s nama. Imam pitanje vezano uz LCHF kruhove - smije li se koristiti mljeveni rogač ili sjemenke maka?
    Lijepi pozdrav,
    Anita

    OdgovoriIzbriši
  8. Evo i ja napravio ovaj kruh :) mama mi misli da sam poludio i da sam bolestan jer koristim lchf kao prehranu te je njen komentar na ovaj kruh bio pa sta sada jos i to :).
    Damn hvala anita!

    OdgovoriIzbriši
  9. " Na ovoj krizi si nasao jesti meso" "uzmi kruha ogladniti ces" "kako to tako masno mozes jesti" "otici ce ti srce i jetra" "otkazati ce ti bubrezi" "dobiti ces kamenac u bubrezima i zuci". To je par primjera koje svakodnevno cujem. Mada sam vitalniji,zdraviji ama bas od sviju koji nadju za shodno da "umno" komentiraju moj izgled i nacin ishrane

    OdgovoriIzbriši
  10. Da li se ovo moze praviti u mini pekari?

    OdgovoriIzbriši
  11. @ jasmina neznam što je mini pekara.

    OdgovoriIzbriši
  12. http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bakmaskin

    OdgovoriIzbriši
  13. anita mini pekara je masina u kojoj se pravi hleb: stavis sastojke (brasno, vodu, kvasac ulje) i isprogramiras je a masina sve i umesi i ispece. Obzirom da kod lchf nema kvasca i nema nikakvog narastanja, ja bih to pekla samo na tradicionalan nacin: rerna vulgaris! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  14. Mini pekara ima i program za beskvasni hleb. Dakle samo izmesa sastojke i ipece hleb.

    OdgovoriIzbriši
  15. @ ah pa to je pekač, nisam znala da se zove i mini pekara :))
    jasmina ako imate program koji ne kvasa - isprobajte pa javite kako je kruh ispao :))

    OdgovoriIzbriši
  16. Poštovana Anita,
    već tjedan dana prakticiram ovaj način prehrane i vrlo sam zadovoljna rezultatima :)
    Sad je došlo vrijeme da isprobam neki od ovih recepata. Konkretno me zanima može li se u ovom receptu umjesto zobenih koristiti pšenične mekinje. Razlika u ukupnoj količini UH je svega 5 g/ 100g, a kako mi je malo teže nabaviti zob mislila sam je zamijeniti pšeničnim mekinjama.
    Srdačan pozdrav,
    Jelena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Jelena, pokušajte nabaviti psyllium prašak (mljevene psyllium sjemenke). Ako ne ide, možete koristiti i pšenične mekinje ako niste alergični na pšenicu (mnogi jesu). A možete pokušati peći kruh i bez mekinja, nisu one baš obavezne :)

      Izbriši
  17. Anita, kruh je odličan! Danas ću probat umjesto oraha staviti sjemenke suncokreta. Hvala puno na odlićnim idejama i savjetima, recepti su stvarno super!
    LP,
    Jelena :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Pozdrav svima.
    Jako mi se sviđa recept ovog kruha i morat ću ga isprobati.
    Nego, u kojoj trgovini u Hrvatskoj mogu kupiti zobene posije jer ih nisam uspio naći u DM-u? I prvi put čujem za psyllium prašak pa nemam blage veze na kojem odjelu u trgovini obratiti pažnju na ovaj prašak?

    Inače nisam na LCHF prehrani, već na uravnoteženoj i pravilnoj prehrani. A mjesta u mojoj prehrani zasigurno ima mjesta za ovaj kruh. :)
    Hvala svima na pomoći. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ tomislaw potražite i jedno i drugo u biljnim aptekama.

      Izbriši
  19. @Tomislaw, zobenih mekinja ima u Bio&Bio u Zagrebu (ja sam konkretno kupila u A. mallu) pola kg 29kn.

    Ovakve, DAVERT, Hafwekleie http://www.erdgarten-biosupermarkt.de/shop/kleie/2431-
    davert_haferkleie.html

    @Anita,ispekla sam kruh samo sa lanenim sjemankama, posijama , maslacem i jajima (dakle bez oraha i milerama) pred 2 tj. Stajao mi je par dana u fridge-u, pa sam ga zamrzla. Bilo mi žao baciti, a uopće nemam potrebu za kruhom :))) A na početku sam bila "luda" bez ugljikohidrata, tresle bi mi se ruke...

    Imam još jedno pitanje u vezi sjemenki lana. Negdje si napisala da bi na AC dijeti max. dnevno smjeli jesti šaku sjemenki (bilo samih sjemenki ili u vidu kruha).
    Zašto "samo" šaku, ako imaju nula UH.? Zašto se trebamo ograničaavati takvog kruha od lanenih sjemenkih i 2-3 žlice zobenih mekinja (maslaca i jaja)?
    Kažem, nemam uopće potrebu za kruhom (jejejeje:)) ali čisto me zanima - ako me ulovi faza da "debelo mažem maslac na kruh" :)

    Jedna čitateljica je rekla da jede kokosov kruh u neograničenim količinama (kokos brašno isto smijemo samo malo, zar ne?). Također, jedna je čitateljica pitala za kokosov čips.

    Idem danas po novo kokosovo ulje, pa bi kupila kokosov čips (za posladit se ponekad) ako nije zabranjeno... "usnimila" sam ga još prošli put u bio&bio :)) Evo, ako može nešto malo više o kokosu - u vidu brašna, čipsa...Koliko se smije(za ulje znam da je super).


    Origano kao začin je ok, zar ne? (ulje je također super, kao lijek).

    Sameljem 2 žlice lanenih sjemenki, i držim u vodi preko noći (i pojedem ujutro- radi probave). Nadam se da je to OK..da nije previše "sjemenki"... Znači li to da nebi smjela još dodatno "kruh" od sjemenki... kažem, malo me to buni, ako ima nula UH.

    Draga Anita, puno hvala unaprijed na odgovorima.. (svakim danom sve više i više)... Kako mi padne na pamet tako pitam :)

    Juhica ok kostiju se krčka već 3h :)))))))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ candy, lanene sjemenke sadrže određene biljne toksine pa se zato njihov unos ograničava na 2 žlice dnevno, ako su samljevene. Ako su cijele onda samo prolaze kroz tijelo i nemaju toksičan učinak.
      Inače, ništa se ne treba jesti u neograničenim količinama. Namirice iz prve kategorije (prema LCHF) su osnovne namirinice ili baza prehrane, sve ostalo je dodatak.

      Izbriši
    2. Puno hvala na pojašnjenju.

      Mogu li radije preko noći namočiti 2 žlice cijelih sjemenki lana? Tako sam močila kada sam imala povišen kolesterol i trigliceride. Cijele sjemenke lana su ispustile sluz, koja je pogodovala snižavanju masnoća.

      Zapravo, mogu i prestati sa sjemenkama, jer NAPOKON nakon 3,5tjedna LCHF-a, probava mi je proradila, od kokosovog ulja i tablete magnezija. Nakon 3 dana korištenja ovog magnezija http://www.dooyoo.de/nahrungsergaenzung-aufbaupraeparate/das-gesunde-plus-magnesium-dragees-60-st/

      Izbriši
    3. @ da, možeš namočiti cijele sjemenke.

      Izbriši
  20. Psyllium sam kupila preko neta od tvrtke Omega lan d.o.o. Naručila sam jučer i danas mi je dostavljeno poštom. Cijena 32kn/100g

    OdgovoriIzbriši
  21. Psylliuma ima u bio&bio (100 g = 29,90 kn) i u biljnim ljekarnama (200g = 105 kn). Ja sam danas prvi put ispekla kruh od oraha s psylliumom. Ne razlikuje se puno od prijašnjih, jedino mi se čini da se puno manje mrvi kad se reže.

    OdgovoriIzbriši
  22. @ andreja i babicana, odlične informacije, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Mislim da bi bilo bolje izostaviti psyllium ili mekinje jer su jako grube za probavu, ne sadrže ništa potrebno za
    zdravlje i sadrže fitinsku kiselinu za koju se zna da je štetna.
    Kruh je izvrstan i bez toga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Sanja, psyllium nema fitinske kiseline. A jako je dobro staviti jednu žličicu u peciva i kruhove bez brašna, baš budu kao pravi ;)

      Izbriši
  24. Mogu li i orahe samljeti, s obzirom da djeca ne vole "mrvice" u kruhu? Mislim, da kruh ne bude pregust, ili da smanjim količinu oraha? Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ možete naravno, stavite malo manje mljevenih oraha, a nećete pogriješiti ni ako tijesto bude gušće, sve će se to lijepo ispeći :)

      Izbriši
  25. pozdrav Anita, čitam vaš blog već neko vrijeme i polako prelazim na LCHF način prehrane. Za mene je najveći problem u kruhu kojeg oduvijek jedem previše.. upravo mi se peče vaš kruh sa orasima a prethodno sam napravio i kruh od kikiriki maslaca koji je jako ukusan, našao sam ga ovdje: http://bit.ly/eI3c9k
    Što kažete na ovaj kruh od kikirikija? Pitam jer nisam našao na vašem blogu puno govora o kikirikiju, maslac sam napravio sam
    Svaka čast na blogu!
    Pozdrav,
    Davor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Davore, mi se malo švercamo s kikirikijem, jer on zapravo nije iz obitelji orašastih plodova nego je mahunarka. Ali kako mu je sadržaj ugljikohidrata nizak, popularan je među low carberima. Znači nema veze ako ga koristite tu i tamo, ali nemojte pretjerivati. Za kruhove koristite brašno od svježe mljevenih sjemenki i orašastih plodova, kokosovog brašna i psyllium praška.
      Lijep pozdrav!

      Izbriši
  26. draga Anita, spremam se praviti ovaj kruh ali ne znam imam li prave sastojke za njega, tj taj psyllium prašak, u biljnoj ljekarni sam kupila nešto što se zove psyllium ali nije baš prah nego maale sitne ljuskice, je li to to pa da s time pravim ili moram tražiti baš prah? hvala! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, Tina, psyllium koji si kupila su ljuskice indijskog trputca. on u LCHF kruhu "glumi" gluten iz brašna.

      Izbriši
    2. naravno, nije gluten? ;)

      Izbriši
  27. Pozdrav ,zna li možda itko koliko 100g ovog kruha ima ugljikohidrata?

    OdgovoriIzbriši
  28. ovaj kruh je stvarno preprefini :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Poštovani ZOO, izračunala sam koliko otprilike makronutrijenata ima svaki kruh za koji nam je Anita dala recept, tako da ću ti dati svoj izračun. Koristim se podacima iz tablice koju sam kupila zajedno s časopisom "Doktor u kući". Teško se može izračunati koliko ima čega u 100 g kruha, jer ne znam koliko grama imaju jaja. Ja pečem kruh u kalupu. Izrežem kruh na 25 kriški. Moja kriška ima: 1,5g ugljikohidrata, 12,4g masti i 5,3g proteina. Jednostavno vagneš, npr. dvije kriške, mogle bi imati 100g i izračunaš, tj., pomnožiš s 2! Kad pečem taj kruh, jednu stvar napravim po svom, a to je da polovicu količine oraha sameljem. Fantazija od kruha, teško se ograničiti na dvije do tri kriške dnevno! Pozdrav od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
  30. Poštovana Anita,imam 52 godine i čitav život pazim da jedem zdravo.Bez obzira na to posljednjih godina opseg struka mi se povečao tj.dobila sam par kila koje su se nagomilale baš na tom dijelu. Inače sam krupnije građe.Želim skinuti pet šest kila. Prije 10 dana počela sam sa Dukan prehranom. U početku je bilo grozno no sada se super osječam...jedini problem je što inače imam problem sa niskim tlakom. Šta mi preporučaš. Hvala ti ... blog je divan.

    OdgovoriIzbriši
  31. Draga Anita,

    zanima me što mislite o miješanju maka i rogača u kruhove i peciva, i također, što je s heljdinim brašnom? Čitala sam da heljda uopće nije žitarica nego sjemenka, i da ima nizak GI. Da li bi se recimo palačinke od heljdinog brašna (sa kokosovim mlijekom i stevijom)dale uklopiti u LCHF prehranu?
    Puno hvala unaprijed,
    Anita

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, to ovisi o vašim ciljevima sa promjenom prehrane. Ako niste na mršavljenju i nemate dijabetes (dakle ako niste jako osjetljivi na ugljikohidrate) onda vam umjerena količina brašna koje ste naveli ne bi štetila. Najbolje da isprobate i vidite kako vam paše.

      Izbriši
  32. Oduševljena sam s vašom stranicom i forumom.
    Prakticiram već neko vrijeme dijetu s ograničenim udjelom UH, ne jedem kruh, rižu ,tjesteninu, krumpir, ali unosim UH putem mlijeka, jogurta, voća i povrća. Pazim na kalorijski unos hrane.

    Sad gledam malo vaše recepte i sviđaju mi se i palačinke i kruh.... ali ako krenem na taj način jesti bit će to punoo više kalorija nego sad dnevno unesem.
    Znamo da masnoće imaju puno kalorija.
    Stoga zanima me ako krenem na ovakav režim prehrane,jako malo UH, proteini i dosta masnoća,moram li ograničiti količine hrane koje pojedem ili mogu npr. pojesti 3 šnite kruha s orasima i lanom namazane maslacem za doručak, pojesti veliku masnu šniclu za ručak sa salatom i one fine palačinke za večeru?
    Znači brine me ukupni kalorijski unos.

    Inače trebala bih skinuti oko 30 kg. Imam 35 g. Vježbam 3 puta tjedno po dva sata u teretani (sat i 20 min kardio vježbe, (orbitrek, bicikl, traka, ostalo ciljne vježbe pod vodstvom trenera). Cilj mi nije nabiti mišiće nego skinuti salo i učvrstiti tijelo.

    Zanima me još trebam li se odreći mlijeka, jogurta, voća (nemam problema s candidom)odnosno do koliko UH smijem dnevno unijeti ovim namirnicama?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  33. Tanja

    Nemas potrebe bojati se masnoca, prirodne i zdrave nerafinirane masnoce ti samo mogu pomoci.Ne pises koliko si na ogranicenom udijelu UH??Koliko dugo treniras?? Smanji ili bolje receno izbaci mlijecne proizvode,"orasaste" plodove i voce. Kalorije koje bi unijela putem kruhova i palacinki zamijeni ribom,piletinom, domacom majonezom i dosta sezonskog povrca.Trebas isto nauciti tijelo da samo uzme kontrolu nad kalorijama.Jedes dok ne postanes vise zedna nego gladna. Nauci razlikovati fizicku od psiholoske gladi.

    FYI !!

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/08/32-kilograma-i-jedan-sasvim-novi-zivot.html

    Samo ustrajno naprijed

    OdgovoriIzbriši
  34. wow kako ovo dobro zvuci jako mi se sviđa vasa stranica napokon nesto za mene. Oko tjedan dana pokusavam po malo krenuti sa lchf prehranom, nisam se bas odrekla svega od jednom ali dobro mi ide! Jedino me malo muci kava s mlijekom bez koje ne mogu inace je pijem bez secera! Jos cu se ovaj tjedan pomalo navikavat a onda idem sa zelenom kurom, pa imam pitenje da li ce mi skoditi moja kava s malo mlijeka i snita lchf kruha u jutro? I jos nesto iako nisam na lchf u potpunosti prije dva dana sam osjetila onako neki cudan okus u grlu i u ustima da li je to normalno? Hvala vam i sve pohvale za stranicu odlicna je!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. gaga ne mislim da će vam smetati jedna kava s mlijekom. okus u grlu je možda od ketoze, to je sve ok. lijep pozdrav i sretno :)

      Izbriši
  35. Pozdrav! Ovdje gore u komentarima se spominje LCHF nutellim, jeli to nešto kao nutella? i gdje mogu naći recept za to? Hvala! :) p.s. super blog :)

    OdgovoriIzbriši
  36. Pozdrav, evo ja sam nova ovdje, ali već neko vrijeme pratim blog i htjela sam samo reći da mi je ovaj kruh super, pravo otkriće! :))) A neki dan sam ga napravila i malo drukčijeg pa sam umjesto oraha metnula lješnjake a umjesto maslaca kokosovo ulje i opet je ispao odličan! Recept je jako zahvalan, stvarno se može eksperimentirati i prilagođavati, konkretno ja umjesto crème fraîche uvijek stavim mješavinu kiselog i slatkog vrhnja, a umjesto zobenih mekinja pšenične (znam, nije baš idealno ali imam ih dosta pa moram potrošit :p), ali zato gledam da mi što više sastojaka bude pravo domaće, od jaja preko vrhnja i maslaca do oraha ... pa je valjda ipak zdravo na kraju :p Nego, htjela sam pitati, jel ima smisla istući bjelanjke u snijeg pa to umiješati u tijesto, možda bi kruh bio rahliji i mekši? Ovak mi ispadne dosta nizak i 'gust' ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kirika, ovaj kruh sam ispekla do sada nebrojena puta i sve isprobala. Polovicu oraha sameljem, polovicu ostavim cijele. Stavljam duplo više praška za pecivo (kupljenog u bio-bio trgovini), tako da mi se kruh digne duplo od početne razine. Jednom sam radila jedan drugi LCHF kruh tako da sam bjelanjke istukla u snijeg, ali se jako dugo pekao, jer mi se cijelo vrijeme činilo da je sirov. Bio je fin na kraju, ali nekako "gnjecav". U takvom tijestu, koje nije biskvit, snijeg od bjelanjaka i nema neku svrhu.

      Ako Vam je smjesa prije pečenja pretvrda, dodajte malo vrhnja.

      Puno pozdrava od Sanje B.

      Izbriši
    2. Hvala na savjetu, probat ću onda drugi put s malo više praška za pecivo ... a da dodam malo sode bikarbone?

      Izbriši
    3. Kirika, možete dodati i sode, no ja radije koristim prašak za pecivo i skoro u sve recepte stavljam duplo više. Pogotovo u teška tijesta.

      Sanja B.

      Izbriši
    4. Još jedno pitanje - pročitala sam drugdje na ovom blogu da se fitinska kiselina u mekinjama može neutralizirati namakanjem u toploj slanoj vodi, kakav je postupak i da li s takvim mekinjama mogu poslije raditi kruh? Hvala!

      Izbriši
    5. Kirika, fitinsku kiselinu ja neutraliziram namakanjem u kiselom, npr., stavim namakati u sirutku ili u jogurt ili u vodu s malo octa i sve preko noći. Svojoj kćeri pečem kruh od kiselog tijesta, tako da to radim dva puta tjedno. Što se mekinja tiče, postupak je isti. Možete namakati u kefiru i slijedeći dan to umiješati u kruh od orašastih plodova i sjemenki, samo smanjite količinu vrhnja. Ja ne koristim mekinje, jer ih ne mogu probaviti, od njih sam cijeli dan naduta. Čak i psyllium prah izbjegavam, jer sam naduta i od njega.

      Orašasti plodovi i sjemenke također sadrže fitinsku kiselinu, a ona se neutralizira prženjem. Orasi i laneno sjeme spadaju prema nekim napisima na internetu u super hranu, jer sadrže antioksidante protiv starenja, skraćenica je ORAC, tako da ih redovito koristim, naravno, ne samo u kruhu.

      Puno pozdrava! Sanja B.

      Izbriši
  37. Štovana gđo Anita!
    imam jedno pitanje, trudnica sam, i jutros sam radila tzv.kućni test na candidu i prema tom testu- imam candidu. Imam i naravno probleme sa zadahom, naduti trbuh, ponekad i bolan, komplicirane stolice (kao da obavljam neki fizički posao), loš osjećaj u želucu poslije jela itd.
    Moje je pitanje slijedeće, da li će moja prehrana biti osiromašena, obzirom da ste naveli da je voće zabranjeno? I još, vidim da se meso može u svim oblicima, a meni se ono nekako u trudnoći dost "gadi", što napraviti po tom pitanju? i zadnje: također izbacujete iz ove prehrane ciklu i mrkvu, ali i mlijeko i mliječne proizvode, otkuda da ona namirim dostatne potrebe kalcija i magnezija za sebe i bebu?
    čekam vaš odgovor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemojte provoditi strogu anticandida dijetu u trudnoći. Kad candida odumire ispušta toksine, a ne znamo kako to može djelovati na bebu. Pokušajte candidu držati pod kontrolom tako da izbacite šećer i druge rafinirane ugljikohidrate, i pijte domaći kefir da biste uravnotežili crijevnu floru. Pozdrav i sretno,

      Izbriši
  38. moze li se ovaj kruh koristiti ako smo na anticandida dijeti posto sadrzi pavlaku? jako mi je tesko bez kruha, a mislio sam da mogu integralni crni bez kvasca, pa mi treba zamjena jer meso bez kruha mi nekako ne ide, a zanima me jos i moze li se heljdino brasno koristiti.

    OdgovoriIzbriši
  39. Da li je 170 stupnjeva dovoljna temperatura da unisti cijanid iz lanenog sjemena ili ima dnevno ogranicenje za kolicinu pojedenog kruha?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja umjesto lana stavim suncokretove sjemenke.

      Izbriši
  40. Draga Anita
    Da li postoji ikakva zamjena za jaja u tjestu

    OdgovoriIzbriši
  41. Draga Anita, tek smo početnici u prekticiranju Vaših recepata - po drugi puta pečemo ovaj kruh (oba puta smo nešto prilagodili...), no uvijek - oba puta je kruh popucao u prvih cca 1/2 sata pečenja. Imate li kakav savjet - u čem griješimo?
    Inače - blog je famozan!
    Jana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je smjesa pregusta pa kad se diže puca... Kad pečete u kalupu za kruh neka smjesa bude malo rijeđa, a kad radite lepinjice/pogačice onda neka bude gušća, tada se i brže ispeče i ne puca.

      Izbriši
  42. Draga Anita,
    zašto je ovom i sličnim kruhićima potrebno tako dugo pečenje. Inače ovaj sa orasima sam ispekla i moji ukućani su oduševljeni. On je prvi u nizu :)
    pozz Valentina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako pravite kruh u obliku lepinjica (pogačica) gotove su za 10-15 min. Ako pravite kao štrucu onda naravno treba više vremena dok se ispeče veći volumen...

      Izbriši
  43. Kruh se peče :)
    Jedva čekam probati toliko hvaljen recept. Radim ga djeci i mužu pošto sam na zelenoj kuri, no bojim se da ću se ipak počastiti šnitom ujutro :)
    Umjesto mekinja samljela sam 100 gr oraha u brašno tako da nisu potrebne, kruh je odlične gustine.

    OdgovoriIzbriši
  44. Moze li se koristiti heljdino brašno? Jer kao po novijem, to je ipak sjemenka a ne zitarica

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.