utorak, 27. listopada 2015.

Vezano za objavu koja je jučer preplavila internet o štetnosti crvenog mesa i mesnih prerađevina

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je potrošnju crvenog mesa kao "vjerojatno kancerogenu za ljude, na temelju ograničenih dokaza da konzumacija crvenog mesa uzrokuje rak kod ljudi" te proglasila procesirano meso kao "kancerogeno za ljude, na temelju dovoljno dokaza da konzumacija procesiranog mesa uzrokuje rak debelog crijeva." 

Stručnjaci su zaključili da "svakih 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava rizik od raka debelog crijeva za 18%". 

Prvo treba znati da kad se kaže da je nešto znanstveno dokazano, to nažalost nije uvijek tako. Pitanja koja između ostalog treba postaviti su: tko stoji iza studije (tko plaća njezino provođenje), koji rezultati se očekuju i zašto, o kojoj vrsti istraživanja se radi, koje metode i analize su korištene, kako su rezultati protumačeni itd. Recimo da imate dvije grupe ispitanika, jedna jede više mesa i ima visoku stopu nekog oboljenja, a druga jede manje mesa i ima manju stopu istog oboljenja. Treba znati da ovo dvoje nije u uzročno posljedničnoj vezi, kako se to često prikazuje, odnosno korelacija ne znači uzročnost. Skoro je nemoguće ispitati utjecaj jedne namirnice na zdravlje (u ovom slučaju 50 g mesnih prerađevina dnevno) jer postoje i mnogi drugi faktori koji će utjecati na rezultat, kao što su druge prehrambene navike i životni uvjeti ispitanika. 

Ako u skupini gdje se jede više mesa ljudi također više puše, ne jedu povrće, jedu više nezdrave procesirane hrane, više ih je pretilih i manje ih se bavi tjelesnom aktivnošću, dok u drugoj skupini gdje se jede manje mesa ljudi također jedu više svježih namirnica, ne puše, ne jedu prerađevine, bave se tjelesnom aktivnošću i nisu pretili - što mislite u kojoj skupini će biti više oboljenja? Zašto, zbog jedenja ili nejedenja mesa, ili zbog drugih faktora koji u studiji nisu uzeti u obzir? Razumijete? 

Drugi nedostatak ovakvih istraživanja je taj što se ljude pita što su jeli u nekom proteklom periodu. To nije pouzdana znanstvena metoda jer ljudi se često ne sjećaju što su jeli, koliko i kada, a često i namjerno iskrivljuju rezultat. Generalno, opservacijske studije nisu pouzdane u nutricionizmu. 

Nadalje, veliki nedostatak istraživanja o utjecaju mesa na zdravlje je što se trpaju u isti koš visoko procesirane mesne prerađevine i svježe meso. Ne trebaju nam novi znanstveni dokazi da bismo znali da su prerađevine štetne upravo zato što su visoko procesirane i prepune aditiva, i to ne samo mesne nego i sve ostale prerađevine. Kao što nam ne trebaju neki posebni dokazi da je bolji i zdraviji izbor meso pašnih životinja iz slobodnog uzgoja na kojemu smo kao vrsta evoluirali, nego meso životinja iz masovnog uzgoja koje su tretirane antibioticima i hormonima i tovljene koncentratima i sojom. 

Također obratite pažnju na riječi ”vjerojatno” (kancerogeno) i ”ograničeni” (dokazi), kojih u naslovima vijesti nema. Naravno, naslov treba biti bombastičan jer je to jedan od načina da se preuveličaju nepouzdani rezultati loše znanosti. 

Ne bih više dužila… Za mene ovo nije nikakva nova vijest - i dalje sam protivnik prerađevina svih vrsta i pobornik prave hrane u njenom izvornom obliku. Dolje hrenovke i salama, živio biftek! I ne brinite, nema ništa loše u domaćem špeku kakvog su konzumirali naši djedovi i babe i doživjeli 90+ godina. Problem je onaj industrijski jer je pogrešno tretiran i prepun kancerogenih aditiva. 

Ako želite čitati više, neka to budu izvještaji pametnih i neovisnih stručnjaka koji razumiju što je loša znanost, npr:





Broj komentara: 14:

  1. Notorniju glupost od te vesti nisam procitala ! Naravno da ce meso tretirano natrijum - nitritom biti lose po nas, naravno da ce hrenovke kojima se dodaje soja, boja, skrob...biti otrov za nase telo ali me niko ne moze ubediti da izvorno meso dobro i pravilno tretiranih zivotinja moze biti pogubno za ljudski rod.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedino što meni tu smeta jeste to da za meso koje kupujemo u prodavnicama ne znamo odakle je, čime je ta stoka hranjena, kako tretirana, i kroz šta je sve prošla da bi došla do vitrina u prodavnicama...Zato mislim da je pod velikim znakom pitanja koliko je zdravo meso i u izvornom obliku, ali ne jer je meso nego jer ne znamo čega je puno...:(

    OdgovoriIzbriši
  3. U cijeloj toj priči, koja je počela 70-tih, bitno je tko financira WHO, znači, tko ima najveći utjecaj na to što će se nama prodati kao zdravo i dobro za nas. WHO je u potpunosti ovisna o donatorima, potrebno je par minuta istraživanja po internetu, da pronađete tko je to. Na prvom mjestu je Bill Gates sa 50 milijuna dolara, a na drugom SAD sa 25 milijuna, za jednu godinu. Što je njima u interesu? Novac? Novac i moć, a što je nama u interesu?
    70-tih su počeli napadi na crveno meso, kako nije zdravo iz više razloga. Tko je u tome profitirao? Tko je gubio?
    Čitam jutros kako nutricionisti, koji preporučuju low carb prehranu svojim pacijentima, ostaju bez posla, jer nisu slijedili službene smjernice za liječenje dijabetesa. Nije bitno izliječiti, već liječiti i godinama zarađivati na patnji milijuna ljudi u svijetu, a sve više djece. Opet smo došli na novac kao cilj. Uvijek iznad svih stoje oni koji imaju novac i moć, a ne pamet i empatiju. Toga ni u najmanjoj mjeri.

    Nama malim ljudima preostaje pojedinačna borba i briga za vlastito zdravlje. To uključuje poticanje malih proizvođača, odbijanje kupnje prerađevina i smeća, kojih su police u trgovinama prepune. Također je bitno da našoj djeci kuhamo pravu hranu i da ih učimo o pravoj hrani, što je to i kako ju uzgojiti, ako se imaju uvjeti. Današnji mladi misle da sve raste u trgovini, samo uđeš i kupiš, po mogućnosti da ne treba ništa kuhati ni peći.
    Sanja B.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican tekst blizak zdravom razumu kao i vecina tesktova na ovom blogu, kapa dole i link u bookmarks!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za prekrasan blog, i super edukaciju elektroničkim i pisanim putem. Molim vas da nešto napišete ili me usmjerite gdje da nađem nešto o grahoricama ( grah, slanutak, leća.. ) i zašto nisu preporučeni u LCHF prehrani

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako se na LCHF prehrani, kako naziv i govori low carb(ohydrate), akcenat stavlja na smanjeni unos ovog makronutrijenta, tako se i navedene grahorice izbjegavaju jer su jako bogate ugljikohidratima.

      Izbriši
    2. nela i Aleksandra, logika bi trebala biti postavljena uvijek prema ciljevima. Ako se želi smršaviti, ne jesti grahorice. Međutim, ako se idealna tjelesna težina već postigla, grahorice u umjerenim količinama prava su blagodat za organizam i neće utjecati na tjelesnu težinu. Naravno, ako vas neće smetati da jedan dan budete privremeno malo napuhnute, ali to brzo prođe.

      Izbriši
  6. vrlo korisno. pohvale! ako nekoga zanima blog o čajevim..https://svijetcajeva.wordpress.com/

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Anita, imate li informaciju ima li netko prijevod knjige Ellaine Gottschall: Breaking the vicious cicle?
    Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobar dan,imam pitanje....naime kada pojedem nezdravu hranu imam trbuh i donji dio leđa bolan na dodir,napuhan i ako konzumiram takvu hranu npr. 2 dana dobijem u dva dana tri kile. Inace se hranim zdravo pretezito bjelancevine zdrave masti i malo UH najvise 100gr i to u dane treninga. Nego kada si dopustim 2 dana da se opustim malo i izivam, upravo mi se svaki put dogodi to gore! Traje i sljedeci dan kada se probudim,i jednjak mi je malo uzaren,bol ispod lijevog rebra,u predjelu stomaka i donji dio leđa,napuhnutost i nelagoda. Vratim se prehrani normalnoj i izgubim u 3-4 dana tih 3 kile koje nakupim u 2 dana....pretpostavljam da je voda u pitanju ili? Ali imate ideje sto bi mogao biti uzrok kada jedem sve tih dva dana te boli??? U pitanju budu slatkisi razni,palačinke,mlijeko,sendviči,pizza.,sirevi,malo kruha...popijem sok i sl. Ali pretezito budu čokolade i slatko tih 2 dana. Inace ne konzumiram to i treniram pa mi je to nagrada kojom se pocastim svakih neznam koliko.....inace kao mala sam uvijek imala problema sa napuhnutosti od hrane i sl.i kilama Odkad se zdravo hranim i vjezbam puno nemam vise kilazni problem...ali bi mi zanimalo sto mislite sto najvise izaziva stanje gore opisano od hrane? Jeste li upoznati sa time...? Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto vam je to čudno? Pa da to nije loša hrana koja radi nered u tijelu ne bismo toliko trubili o tome niti biste vi to izbacili iz prehrane.

      Izbriši
    2. Istina da....heh....nego me bas zanimalo da li to stanje opisano izaziva gluten ili mliječni proizvodi. Pošto konzumiram zobene za doručak i koristim posni sir i whey...pa bi zamijenila ukoliko smeta gluten ili laktoza! Pa sam pitala sto od toga dvoje vise podsjeca na ove simptome...

      Izbriši
  9. Postovana Anita, znam da ovo nije tema ali me zanima sto mislite o seceru breze Xylitu? Naime, vec sam na Lchf prehrani mjesec dana i odlicno se osjecam. Nije da sa neki ljubitelj slatkog ali bih napravila zdravi kolac pa me zanima sto mislite da bi bio bolji zasladjivac: stevia ili brezin secer?

    Hvala unaprijed,

    Lp

    Marina

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne bih nikog da reklamiram,, ali bih voleo da čujem šta mislite o proizvodima "Pik" iz Vrboveca. Počeli su da se reklamiraju na TV-u i tvrde kako njihovi parizeri ne sadrže: "pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten niti soju". Pretpostavljam da su ovi proizvodi ipak dosta lošiji izbor od svežeg mesa jer sigurno sadrže određenu količinu konzervansa i pretpostavljam da se proizvode od životinja koje su uzgajane u velikim farmama na tesnom prostoru gde su uhranjene lošom hranom i možda raznim hormonima...
    Jesam li već odgovorio na svoje pitanje ili ima još nešto da se doda? :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.