S obzirom na sve jaču ponudu različitih bezglutenskih, Paleo
i LCHF proizvoda na tržištu i s obzirom da sve veći broj ljudi pokušava
promijeniti svoj način prehrane, pokušajmo razlučiti što je što i za koga.
Ono što se standardno naziva bezglutenska prehrana,
uglavnom je usmjereno celijakičarima. No, s obzirom da ogroman broj ljudi,
a ne samo celijakičari, ne podnose gluten, tako je sve više onih koji se
odlučuju na bezglutensku prehranu zbog svog zdravlja. Naime, istraživanja
povezuju nepodnošenje glutena s preko 50 različitih bolesti što se u
znanstvenim i medicinskom krugovima naziva necelijakijska osjetljivost na gluten.
Gluten se prirodno nalazi u ovim žitaricama: pšenica, raž,
ječam, pir (spelt), kamut, durum pšenica, te, naravno, i u svim proizvodima
koji sadrže brašna ovih žitarica, kao što su cous-cous, bulgur, griz, pekarski
i konditorski proizvodi, te veliki broj industrijskih prerađevina.
Mnogi ljudi koji pređu na bezglutensku prehranu ili jednostavno izbace pšenicu i pšenično brašno, osjećaju se puno bolje. Ali kod mnogih to nije slučaj. Ljudi tada povjeruju da njihov
zdravstveni problem nije gluten. No, uglavnom gluten jeste problem, ali ne i samo
gluten. Naime, sve žitarice, pa i sve mahunarke, sadrže različite teško probavljive proteine na
koje često reagiramo ako smo osjetljivi na gluten, odnosno proteine koji
pokreću iste procese u tijelu (upalne, imunološke) kao i gluten. Zbog toga
Paleo prehrana ide korak dalje i izbacuje sve žitarice (kako one glutenske,
tako i bezglutenske i pseudožitarice) i sve mahunarke. Kod velikog broja
kroničnih upalnih i autoimunoloških bolesti, kao i kod crijevne disbioze i
propusnih crijeva, veliki problem može biti još jedan protein a to je kazein iz
mliječnih proizvoda. Zbog toga se u Paleo prehrani izbacuju i mliječni proizvodi.
Međutim, mnogi sljedbenici Paleo
prehrane ipak koriste birane mliječne proizvode zbog njihove izuzetne hranjive
vrijednosti. To su maslac i pravi punomasni kvalitetni sirevi, vrhnje i fermentirani proizvodi dobiveni od mlijeka pašnih životinja. Kazein iz ovčjeg i kozjeg mlijeka (A2) nije tako problematičan kao onaj iz kravljeg mlijeka (A1). Naravno, uvijek je najvažnija preporuka
da slušamo svoje tijelo i prilagodimo prehranu svojim individualnim potrebama i
zdravstvenom stanju.
Kad pričamo o glutenu, bezglutenskoj i Paleo prehrani u kontekstu zdravlja, to nema direktne veze sa pričom o ugljikohidratima. Ako ste intolerantni na gluten i druge teško probavljive proteine iz žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda, to ne znači da ste osjetljivi i na ugljikohidrate, pa bezglutenska i Paleo prehrana ne mora obavezno biti vrlo strogi low carb, iako to može biti, jer sve ovisi o vašim potrebama.
LCHF (manje ugljikohidrata više masnoće) je za osobe osjetljive na ugljikohidrate tj one koji imaju poveći
višak kilograma, dijabetes tip 2, povišen šećer u krvi i povišen inzulin tj.
inzulinsku rezistenciju, kao i zdravstvene probleme povezane s inzulinskom
rezistencijom (npr, PCOS, neplodnost, ali i veliki broj neurodegenerativnih
bolesti). Ovdje je najbitnije smanjivanje unosa ugljikohidrata pa se iz toga
razloga izbacuju sve žitarice i sve mahunarke jer su vrlo bogate škrobom, kao i
sve vrste šećera i sve industrijske prerađevine, pa čak i prirodni, inače
zdravi izvori šećera, kao što su voće i med. LCHF (manje ugljikohidrata više masnoća) znači da kod smanjivanja unosa ugljikohidrata, kalorije iz tih ugljikohidrata nadoknađujemo kalorijama iz povećanog unosa masnoća.
Prekomjeran unos ugljikohidrata na kojima se temelji moderna prehrana nije dobar ni za koga, ali isto tako, ne trebaju svi ljudi vrlo rigorozno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane. Dakle, bitno je unos ugljikohidrata prilagoditi svom zdravstvenom stanju, tjelesnim predispozicijama i ciljevima, ali u svakom slučaju ga treba smanjiti u odnosu na standardnu prehranu.
Prekomjeran unos ugljikohidrata na kojima se temelji moderna prehrana nije dobar ni za koga, ali isto tako, ne trebaju svi ljudi vrlo rigorozno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane. Dakle, bitno je unos ugljikohidrata prilagoditi svom zdravstvenom stanju, tjelesnim predispozicijama i ciljevima, ali u svakom slučaju ga treba smanjiti u odnosu na standardnu prehranu.
U Americi ima raznih pravaca low carb, LCHF i keto prehrane i mnogima nije važno što jedu, samo da to nisu ugljikohidrati. Zbog toga ja uz LCHF koristim i izraz Paleo jer smatram da je važno voditi računa o kvaliteti i
porijeklu namirnica i birati pravu hranu u njenom izvornom i cjelovitom
obliku. Dakle u Paleo LCHF nema industrijskih prerađevina koje su nutritivno osiromašene i prepune
aditiva, nema industrijskih ulja, margarina i trans masti. Koriste se samo
prirodne zdrave masnoće i masnoće pravilnog sastava masnih kiselina koji odgovara
ljudskoj fiziologiji, dakle vodi se računa o omjeru omege 6 u odnosu na omegu 3. To su maslinovo i kokosovo ulje, te masnoće životinjskog
porijekla kao što su svinjska, pačja, pileća, gušćja i goveđa mast i maslac
pašnih životinja. U Paleo i LCHF prehrani je unos masnoća veći nego u
standardnoj prehrani jer ne slijedimo pogrešno nametnute prehrambene smjernice
o smanjivanju unosa masti i slobodno koristimo prirodno masne namirnice kao što
su orašasti plodovi, avokado, kokosov orah, čvarci, domaća slanina i sl.
Klasična bezglutenska dijeta izbacuje samo
gluten, ali nažalost ne vodi računa o kvaliteti i nutritivnom sadržaju namirnica. Bazira
se na zamjenskim proizvodima kao što su komercijalni bezglutenski kruhovi,
peciva i tjestenina, koji su kao i sve prerađevine nutritivno siromašni i
prepuni kemijskih aditiva. Tu su dozvoljeni margarin, soja, šećer, glukozni-fruktozni sirup i još puno toga
drugog što je štetno za zdravlje.
Ako želite izbaciti gluten, ali niste spremni preći na Paleo
prehranu i izbaciti sve žitarice i sve mahunarke, onda biste trebali barem
preći na jednu zdraviju verziju bezglutenske prehrane koju ja nazivam prirodna prehrana bez glutena. Tu su uključene žitarice koje prirodno ne sadrže gluten,
uključene su mahunarke, ali se izbjegavaju loša ulja, margarini, soja i
industrijske prerađevine prepune šećera, modificiranog škroba i drugih aditiva.
Dozvoljena su dakle brašna bezglutenskih žitarica, s preporukom da kruhove
pravite sami uz kiselo kvasanje (fermentaciju) prilikom čega se teško
probavljive komponente razgrađuju i postaju lakše za probavu, te da žitarice i
mahunarke natapate preko noći prije kuhanja.
Ako ste krenuli na Paleo prehranu zbog zdravlja, ali nemate višak kilograma,
dijabetes, metabolički sindrom ni inzulinsku rezistenciju, tada nije potrebno jako rigorozno smanjivanje unosa ugljikohidrata. Dozvoljeni su prirodni izvori šećera
kao što je voće, suho voće, med, kokosov šećer, kao i prirodni izvori škroba (koji nije iz žitarica) kao što su aru prah, tapioka brašno, brašno zelene banane,
kestenovo brašno i slično.
No ako imate problema s viškom kilograma, dijabetes, metabolički
sindrom (povišen šećer u krvi, povišen tlak, poremećaj lipida tj visoke trigliceride i nizak HDL) ili imate inzulinsku rezistenciju, tada je potrebno strogo smanjiti unos ugljikohidrata, pa čak i onih zdravih. Kod nekih težih bolesti,
gdje se preporučuje ketogena prehrana, treba još strože ograničiti unos
ugljikohidrata na nekih 20-50 g dnevno. Dakle na LCHF i ketogenoj prehrani nema
kokosovog šećera, meda, slatkog voća, tapioka brašna i sl. a
smanjeni unos ugljikohidrata tada nadoknađujete povećanim unosom masnoća, jer
odnekud morate dobiti kalorije odnosno energiju.
Što se tiče mliječnih proizvoda, bez obzira što su na LCHF ”dozvoljeni” a na Paleo ”zabranjeni”, ako ste intolerantni nemojte ih koristiti, a ako ih koristite
neka to budu oni što bliži prirodnom stanju, po mogućnosti od kozjeg i ovčjeg mlijeka, jer kazein iz kozjeg i ovčjeg mlijeka (A2) nije tako problematičan kao onaj iz kravljeg (A1).
Nadam se da će vam ovo pomoći da osmislite način prehrane
koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. Slijedi specifikacija različitih
proizvoda i namirnica koje sam složila u tri kategorije: prirodno bezglutenske,
Paleo i LCHF.
Prirodno bezglutenske namirnice
|
Paleo
namirnice
|
LCHF namirnice
|
|
ŽITARICE I NJIHOVA BRAŠNA
|
Bezglutenske žitarice:
Zob (samo ako je označena gluten-free)
Proso
Riža
Kukuruz, palenta
Pseudožitarice:
Heljda
Amaranth
Quinoa
|
Zobene posije - vlakna koja se koriste u vrlo malim količinama kao dodatak drugim brašnima, 3-4 žlice na jedan cijeli kruh |
|
MAHUNARKE I NJIHOVA BRAŠNA
|
Slanutak
Kikiriki
Leća
Grah
|
Kikiriki
|
|
ORAŠASTI PLODOVI I NJIHOVA BRAŠNA
|
Badem
Orah
Lješnjak
Brazilski orah
Indijski oraščić
Makadamia
Pekan
Pistacio
|
Badem
Orah
Lješnjak
Brazilski orah
Indijski oraščić
Makadamia
Pekan
Pistacio
|
Badem
Orah
Lješnjak
Brazilski orah
Indijski oraščić
Makadamia
Pekan
Pistacio
|
KOKOSOV ORAH
|
Kokosovo brašno
Kokosove pahuljice
Ribani kokos
|
Kokosovo brašno
Kokosove pahuljice
Ribani kokos
|
Kokosovo brašno
Kokosove pahuljice
Ribani kokos
|
SJEMENKE I NJIHOVA BRAŠNA
|
Bučine
Suncokretove
Lanene
Sezamove
Sjemenke konoplje
Chia |
Bučine
Suncokretove
Lanene
Sezamove
Sjemenke konoplje
Chia |
Bučine
Suncokretove
Lanene
Sezamove
Sjemenke konoplje
Chia |
OSTALO
|
Kestenovo brašno
Brašno rogača
Tapioka škrob
Arrowroot škrob
Brašno zelene banane
Psyllium
Konjak brašno
|
Kestenovo brašno
Brašno rogača
Tapioka škrob
Arrowroot škrob
Brašno zelene banane
Psyllium
Konjak brašno
|
Psyllium Konjak brašno - vlakna koja se koriste u vrlo malim količinama kao dodatak drugim brašnima |
ZASLAĐIVAČI
|
Stevia
Med
Javorov sirup
Kokosov šećer
Eritrit, Xylit (vrlo ograničeno: 2-3 žlice na jedan cijeli
kolač)
Suho voće:
datulje, suhe smokve, suhe šljive, grožđice, suhe
marelice, suhe brusnice
|
Med
Javorov sirup
Kokosov šećer
Suho voće:
datulje, suhe smokve, suhe šljive, grožđice, suhe
marelice, suhe brusnice
|
Stevia
Eritrit, Xylit (vrlo ograničeno: 2-3 žlice na jedan cijeli
kolač)
|
MLIJEKA i MLIJEČNI PROIZVODI
|
Životinjska mlijeka (kravlje, kozje, ovčje)
Mlijeka orašastih plodova (kokosovo, bademovo,
lješnjakovo)
Mlijeko od jaja
Mlijeka od žitarica (zobeno, rižino)
|
Mlijeka orašastih plodova (kokosovo, bademovo,
lješnjakovo)
Mlijeko od jaja
|
Životinjska mlijeka (kravlje, kozje, ovčje)
Mlijeka orašastih plodova (kokosovo, bademovo,
lješnjakovo)
Mlijeko od jaja
|
U tabeli nije navedeno meso, perad, riba, jaja, iznutrice i povrće,
jer je to sve prirodno bez glutena i zastupljeno u ovim tipovima prehrane. U Paleo i LCHF prehrani jede se puno više povrća, jer
žitarice zamjenjujemo povrćem.
No, priči ovdje nije kraj. Ima još dosta tipova i podtipova
ovih načina prehrane, pod raznim imenima. Neću puno ulaziti u detalje, već samo
dati kratki pregled onih najpopularnijih, čisto da znate da je to sve dosta
slično, ali s nekih razlikama.
GAPS (crijevno-psihološki sindrom) dr. Natasha
Campbell-McBride: LCHF prehrana bez mliječnih proizvoda osim maslaca, domaćeg jogurta
ili kefira, s naglaskom na juhe od kostiju i fermentirane namirnice. Ovo je eliminacijska dijeta s postepenim uvođenjem novih namirnica i provodi se kod
bolesti probavnog trakta i poremećaja ponašanja kod djece uzrokovanih disbiozom
crijevne flore.
Više u knjizi GAPS Crijevno psihološki sindrom
SCD (specijalna ugljikohidratna dijeta) dr. Sidney Valentine
Haas i Elaine Gottschall: LCHF prehrana bez kompleksnih teško probavljivih
ugljikohidrata, dozvoljeni su jednostavni ugljikohidrati – monosaharidi iz
manje slatkog voća i meda, domaći jogurt i mliječni proizvodi bez laktoze.
Provodi se kod kroničnih upalnih bolesti crijeva i drugih probavnih tegoba.
Više u knjizi Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health
Through Diet
AIP (autoimuni paleo protokol) Sarah Ballantyne PhD: Paleo
prehrana koja isključuje neke namirnice iz tzv. ”sive zone” – povrće iz skupine
Solanacea (nightshades): krumpir, rajčica, patliđan i paprika, zatim orašaste
plodove, sjemenke, jaja, kavu, alkohol, nesteroidne protuupalne lijekove (kao
aspirin, ibuprofen), zaslađivače i aditive. Eliminacijska dijeta s postepenim uvođenjem novih namirnica. Provodi se kod autoimunih bolesti.
Više u knjizi Autoimuni nutrivor - priručnik i kuharica bez alergena
Wahls
protokol dr. Terry Wahls. Paleo prehrana s naglaskom na organske nutritivno
bogate namirnice, velike količine povrća različitih boja, omega 3, iznutrice i
nizak unos ugljikohidrata. Dr. Wahls je bolovala od MS i izliječila se ovom
prehranom.
Više u knjizi
The Wahls Protocol: How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and
Functional Medicine
Wheat Belly, dr. William Davis: LCHF prehrana, dozvoljena
vrlo mala količina (1/2 šalice) bezglutenskih i pseudožitarica. Provodi se kod
mršavljenja i općeg poboljšanja zdravlja.
Više u knjizi Pšenični trbuh
Bulletproof dijeta, Dave Asprey: LCHF prehrana, gdje se preporuča ”bulletproof” kava za doručak (kava s maslacem i kokosovim uljem ili MCT
uljem). Provodi se kod mršavljenja i općeg poboljšanja zdravlja.
Više u knjizi Bulletproof Diet
Na ovom blogu susreli ste se još i s nazivima Zelena kura i Anticandida dijeta. Zelena kura je Paleo-LCHF bez mliječnih proizvoda i bez voća s naglaskom na veliku količinu povrća, a provodi se za odmor i resetiranje probavnog sustava. Anticandida dijeta je slična Zelenoj kuri s još nekim dodatnim ograničenjima uz uzimanje antifugalnih pripravaka i probiotika, a provodi se kod dokazane infekcije candidom.