Službene prehrambene preporuke – da se smanji unos životinjskih masnoća, a poveća unos prerađevina od žitarica i biljnih ulja – najveći su fijasko zadnjih desetljeća koji je doveo do epidemije debljine, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčano-žilnih bolesti, raka, upalnih crijevnih bolesti, alergija i autoimunoloških bolesti.
Tradicionalnu ljudsku prehranu bogatu prirodnim mastima zamijenila je jeftina procesirana hrana prepuna šećera, škroba, glutena, hidrogeniziranih masti i kemijskih aditiva. Poljoprivredni biznis, masovni uzgoj hrane i prehrambena industrija funkcioniraju po logici profita - cilj je da hrana bude isplativa i jeftina s dugim rokom trajanja, na uštrb njezinog nutritivog sadržaja.
Neprirodna moderna prehrana dovela je do brojnih zdravstvenih tegoba i bolesti, koje rijetko povezujemo s onim što stavljamo u usta. Bolesti se onda tretiraju lijekovima, koji su dizajnirani tako da suzbijaju ili prikrivaju simptome, umjesto da se traži i uklanja njihov uzrok. Većina ljudi, uključujući i stručnjake, nisu svjesni da je hrana najmoćnija medicina koja postoji. Ono što osoba jede, njezina prehrana, najmoćniji je tretman svih kroničnih bolesti tipičnih za današnje vrijeme.
Tradicionalnu ljudsku prehranu bogatu prirodnim mastima zamijenila je jeftina procesirana hrana prepuna šećera, škroba, glutena, hidrogeniziranih masti i kemijskih aditiva. Poljoprivredni biznis, masovni uzgoj hrane i prehrambena industrija funkcioniraju po logici profita - cilj je da hrana bude isplativa i jeftina s dugim rokom trajanja, na uštrb njezinog nutritivog sadržaja.
Neprirodna moderna prehrana dovela je do brojnih zdravstvenih tegoba i bolesti, koje rijetko povezujemo s onim što stavljamo u usta. Bolesti se onda tretiraju lijekovima, koji su dizajnirani tako da suzbijaju ili prikrivaju simptome, umjesto da se traži i uklanja njihov uzrok. Većina ljudi, uključujući i stručnjake, nisu svjesni da je hrana najmoćnija medicina koja postoji. Ono što osoba jede, njezina prehrana, najmoćniji je tretman svih kroničnih bolesti tipičnih za današnje vrijeme.
Da bismo postigli optimalne uvjete za dobro zdravlje i vitalnost, neminovno je da se vratimo na prirodan način prehrane za koji smo od prirode i prilagođeni. LCHF ili Low Carb High Fat znači manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti u prehrani, a Paleo znači odbacivanje procesirane hrane i vraćanje izvornoj ljudskoj prehrani, što posljednih godina postaje sve jači globalni pokret u svijetu. Odbacivanjem neprirodnih, industrijski procesiranih i osiromašenih proizvoda, te vraćanjem u prehranu prave, izvorne, cjelovite hrane koja sadrži sav potreban građevinski materijal za tijelo, omogućavamo organizmu da se dovede u ravnotežu i svoje prirodno zdravo stanje.
Konkretno to znači da ne konzumiramo namirnice nakrcane šećerom i škrobom (šećer, slatkiši, kolači, sokovi i zaslađena pića, brašno, kruh, tjestenina, peciva i drugi proizvodi od žitarica i brašna), rafinirana biljna ulja, margarine i ostalu procesiranu hranu. Osnovu Paleo - LCHF prehrane sačinjava PRAVA IZVORNA HRANA: meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće, zelenje, orašasti plodovi, te pravi punomasni mliječni proizvodi i sezonsko voće. Biramo zdrave prirodne masnoće (maslac, svinjska mast, hladno prešano maslinovo i kokosovo ulje) te koliko je to moguće, biramo hranu iz organskog i domaćeg uzgoja.
Iz ovih namirnica dobivamo sve potrebne hranjive tvari i energiju te dugotrajan osjećaj sitosti. Ovaj način prehrane poboljšava zdravlje i regulira apetit i tjelesnu težinu bez gladovanja. Problemi se ne rješavaju “dijetom” ili ”kurom” koju ćemo provoditi ograničeno vrijeme da bi se onda opet vratili starim prehrambenim navikama. Problemi se rješavaju samo trajnom promjenom načina prehrane – promjenom načina života. Osvještavanje i edukacija o utjecaju prehrane na zdravlje daje nam oružje uz pomoć kojega možemo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke. A sve to počinje prvim korakom.
Znanjem do zdravlja
Anita Šupe
Link na Facebook grupu --> Grupa Anita Šupe - Paleo/LCHF
Pročitajte:
- Paleo prehrana u teoriji i praksi
- Vodič - Kako prilagoditi prehranu svojim potrebama
- LCHF, Paleo, WAPF - pregled modela prehrane
- Bezglutenske, Paleo i LCHF namirnice - što je što i za koga?
- Baza zdrave piramide prehrane je povrće
- Što je čovjekova izvorna hrana
- Evolucija nas je prilagodila određenoj vrsti hrane
- Priča iz davnina - ili gradivo koje su nas trebali naučiti u osnovnoj školi
- Hrana koja hrani, hrana koja čisti (ili činjenice o detoxu i veganstvu)
- Paleo - u potrazi za pravom hranom
- Pitanje omjera makronutrijenata u prehrani
- Razlika između Paleo i LCHF - pronađite što je optimalno za vas
- Paleo LCHF piramida prehrane - kako pronaći svoj optimalan način prehrane
- Zašto LCHF i što nije u redu s ugljikohidratima
- Paleo - LCHF i okoliš
- Sirovojelstvo i da li je čovjek biljojed?
- Zašto nas "ONI" mrze: Paleo pokret dostigao sudbonosnu "fazu 3"
- A Big Fat Lie
- Kako je došlo do današnjih ”prehrambenih smjernica”