Glutaminat se u velikoj mjeri koristi u proizvodnji hrane kao pojačivač okusa. Dodaje se u sve gotove i polugotove proizvode, u mješavine začina i kocke za juhu. Nalazi se u suhomesnatim proizvodima, hrenovkama, salamama i kobasicama. Prehrambenoj je industriji uvijek cilj upotrebiti što manje mesa a što više vode i jeftinog škroba, zato u takve razrijeđene hrenovke i salame mora dodati različite kemijske dodatke i pojačivače okusa, jer ih inače onako bezukusne nitko ne bi kupovao. Kad sljedeći put posegnete za omiljenom vrstom hrenovki ili salame, pročitajte deklaraciju. Provjerite koliki je postotak mesa, jer sve ostalo su voda, škrob, kemikalije i pojačivači okusa. Uz pomoć glutaminata proteini poprimaju jedan više “mesni” okus, čak i kada u proizvodu uopće nema mesa. Ovo je odličan način da se kupcima prevare osjetila okusa.
Istraživanja su pokazala da glutaminat smeta funkcijama mozga, uzrokuje migrene, promjene raspoloženja pa čak i astmu. Jedna četvrtina stanovništva reagira na visoke doze glutaminata bez da razumije o čemu se radi. Ovi se problemi prvi put spominju kao ”sindrom kineskog restorana”, jer su osobe koje su često jele kinesku hranu, u kojoj se koriste velike količine glutaminata (tzv. umami – peti okus), upravo nakon jela dobivale reakcije poput migrene, nervoze želuca, pomutnje u glavi, proljeva, nepravilnosti rada srca, astme ili nagle promjene raspoloženja. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava živčane stanice i mrežnicu oka.
Čim je otkrivena povezanost između glutaminata i zdravstvenih problema, u medijima je započela kritika prehrambene industrije zbog
nekontroliranog dodavanja glutaminata u sve gotove i polugotove proizvode.
Bojkot ovih proizvoda od strane potrošača sve je veći i inteligentni
proizvođači sa sluhom za promjene počeli su proizvoditi namirnice bez
glutaminata, te to jasno ističu na pakiranjima. Također, i mnogi restorani
prestaju koristiti glutaminate, pa ćemo po restoranima diljem svijeta sve češće
nailaziti na oznaku NO MSG.
Najbolji način da se zaštitimo od štetnih glutaminata je da
ne kupujemo industrijske prerađevine koje ga sadrže. Najsigurnije je da
kupujemo čiste nezagađene namirnice i sami kuhamo svoju hranu, jer samo tako
možemo znati što jedemo, s obzirom da industrija na deklaracijama ne navodi
skriveni glutaminat koji se krije pod drugim imenima.
Na deklaracijama može stajati glutaminat, pojačivač okusa,
E620 - 625, MSG (engl. monosodium glutamate),
MNG (hrv. mononatrijev glutaminat), kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni
protein, hidrolizirani sojin protein, sojini proteini itd. U nastavku slijedi
detaljni popis sastojaka koji uvijek ili često sadrže mononatrijev glutaminat
(prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu), a jako ih je puno gdje je naziv
glutaminat – skriven. Popis je složen iz izvješća potrošača o nuspojavama u
posljednjih 20 godina i iz informacija dobivenih od proizvođača i prehrambenih
tehnologa.
Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže prerađenu nevezanu
glutaminsku kiselinu:
glutaminska kiselina (E 620), glutaminat (E 620)
mononatrijev glutaminat (E 621)
monokalijev glutaminat (E 622)
kalcijev glutaminat (E 623)
monoamonijev glutaminat (E 624)
magnezijev glutaminat (E 625)
natrijev glutaminat
kvaščev ekstrakt
bilo što “hidrolizirano”
bilo koji “hidrolizirani protein”
kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
kvasac, sastojci kvasca
autolizirani kvasac
želatina
teksturirani proteini
Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog
glutaminata)
Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode
prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:
karagenan (E 407)
bujon i temeljac
kocke za juhu
protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
izolat proteina sirutke
bilo koji “okus” ili “aroma”
maltodekstrin
limunska kiselina (E 330)
bilo što “ultrapasterizirano”
ječmeni slad
pektin (E 440)
proteaza
bilo što “enzimski modificirano”
bilo što koje “sadrži enzime”
sladni ekstrakt
sojin umak
ekstrakt sojinog umaka
sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih
proteina
bilo što “pojačano proteinima”
bilo što fermentirano
začini
Sastojci koji zajedno s mononatrijevim glutaminatom
pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNG-om)
dinatrijev-5’-gvanilat (E627)
dinatrijev-5’-inozinat (E631)
dinatrijevi-5’-ribonukleotidi (E635)
Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju
suvišak prerađene nevezane glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija
MNG-a kod visoko osjetljivih osoba
kukuruzni škrob
kukuruzni sirup
modificirani škrob
lipolizirane mliječne masnoće
dekstroza, rižin sirup, smeđi rižin sirup
mlijeko u prahu, mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano
mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima
Napomena: Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenim
proteinima ne uzrokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije,
glutaminska kiselina mora biti prerađena/proizvedena ili mora dolaziti iz
fermentiranog proteina. Steknite naviku čitanja deklaracije i ne kupujte one
proizvode koji imaju duge popise sastojaka i riječi koje ne razumijete.