Stranice

petak, 10. siječnja 2014.

Paleo - u potrazi za pravom hranom


O hrani i to onoj ”zdravoj” raspravlja se više nego ikad, ali pri tome su nam glave napunjene dezinformacijama i zabludama. Do prije samo par generacija ljudi su vrlo dobro znali što je prava zdrava hrana, prije naglog razvoja prehrambene industrije. Mi smo izgubili to tradicionalno znanje naših predaka koje se zasnivalo na iskustvu stečenom kroz stotine tisuća godina, a prihvatili smo propagandu industrije koja nam se preko medija servira kao istina. O hrani, njenom porijeklu, sastavu i načinu proizvodnje i prerade znamo sve manje. Generacija smo konzumenata, koji ne znamo ništa drugo nego gdje se nalaze veliki lanci supermarketa pred koje se može doći automobilom, koje marke i brendovi se nude i kad je akcija na razne proizvode. Čak smo povjerovali da ”što više kupimo više ćemo uštedjeti” pa košare punimo šarenim kutijama, vrećama, konzervama, tetrapacima, tubama i plastičnim bocama bez da razmišljamo što je zapravo unutra. Bojimo se jaja, kolestrola i ”masne” hrane ali bez problema djeci dajemo hrenovke u tijestu i krafne, a njihove rođendane slavimo u restoranima brze hrane.

U tome svemu je naš najveći neprijatelj vlastito neznanje i komoditet. Ne bismo previše razmišljali o tome što jedemo, niti bismo trošili vrijeme na nabavku i pripremu zdrave hrane. Ali ako priželjkujemo dobro zdravlje, onda je neminovno početi razmišljati i o tome što jedemo. 

Mnogi danas dijele hranu na vegetarijansku ili mesnu, masnu ili nemasnu, zdravu ili nezdravu, sirovu ili kuhanu. Ja je dijelim na ”pravu” i ”falšu” i to mi jedino ima smisla, i pri tome je prava hrana zdrava, a falša je nezdrava. Dakle, potpuno je zdravo jesti meso i masnoću životinja koje slobodno pasu travu, ali nije zdravo jesti salame, hrenovke i industrijske kobasice. Zdrava je riba koja slobodno pliva po morima i rijekama ali nisu zdravi "riblji štapići" i riba iz uzgajališta gdje se ona tovi sojom i pliva u vlastitom izmetu. Zdravo je pravo, industrijski neprerađeno mlijeko pašnih koza i krava, ali ne i pasterizirano, homogenizirano, kemikalijama tretirano industrijsko mlijeko. Zdravo je voće iz organskog uzgoja, sazrelo na suncu, ali nisu zdravi "voćni" sokovi i "voćni" jogurti koji nisu ni vidjeli voća. Zdrava je prava prirodna hrana organski uzgojena, dok je manje zdrava ona koja je zasićena umjetnim gnojivima, pesticidima, herbicidima, antibioticima i drugim otrovima.

Danas bazu ljudske prehrane čine proizvodi od brašna pšenice i to je potpuno pogrešno. Pšenica nije ni malo prirodna iako raste iz zemlje; ona je genetski manipulirana iz komercijalnih razloga da bi bila otpornija na štetočine, bolesti, klimatske uvjete i pesticide i da bi davala veće urode. Ta nova pšenica nema veze s pšenicom od koje su naše (pra)bake mijesile kruh, ona je rezultat laboratorijskog eksperimentiranja. Gluten iz te nove pšenice uzročnik je velikog broja bolesti, a opijatske tvari iz pšenice stvaraju ovisnost i dovode do prejedanja. Osim toga, od zemlje do stola, pšenica je tretirana stotinama otrovnih kemikalija. 

Osim pšenice, u našoj prehrani prevladavaju industrijska "biljna" ulja koja su vrlo štetna. Iako mislimo da je sve "biljno" dobro, ipak nije tako. Biljna ulja nemaju profil masnih kiselina koji odgovara ljudskoj fiziologiji, a osim toga su oksidirana tj. užegnuta već u samom procesu proizvodnje. Margarin kojeg nam reklamiraju kao "zdrav za srce", zapravo šteti i srcu i žilama. Industrijska procesirana hrana je nutritivno osiromašena, a prepuna kemijskih aditiva, od kojih su mnogi dokazano štetni. 

Dakle, umjesto rasprave o jedenju mesa ili vegetarijanstvu, pijenju ili nepijenju mlijeka i kuhanju ili nekuhanju hrane, trebamo, ljudi, sagledati cjelokupnu sliku i osvijestiti koji je stvarni problem našeg zdravlja u ovom modernom društvu. To je masovni uzgoj i industrijska prerada hrane, i dokle god mi kupujemo u supermarketima dajemo svoj glas onima koji uništavaju hranu. 

Evo što možemo učiniti. Postepeno zamjenjujmo namirnice iz konvencionalnog uzgoja sa pravom domaćom hranom. Umjesto u supermarketima, kupujmo hranu na tržnicama i potražimo okolna obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Tamo možemo naći obilje lokalno uzgojenog sezonskog voća i povrća, orašastih plodova, pravo mlijeko od pašnih krava i koza, jaja slobodnih kokoši i meso domaćih životinja. Umjesto industrijskih salama i sireva, kupujmo domaću slaninu i sireve od pravog mlijeka pašnih koza i krava. Nisu nam potrebne prodavaonice ”zdrave” hrane gdje se prodaju egzotične ”supernamirnice” po astronomskim cijenama. Prava ”superhrana” je nutritivno bogata, jednostavna domaća hrana - domaće jaje, jetra domaćih životinja, tamno zeleno lisnato povrće, pravo domaće maslinovo ulje, češnjak, srdela, kefir…

U današnje doba internet komunikacije, nije teško pronaći OPG-ove (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) koji dostavljaju hranu po narudžbi. Upoznajmo okolne farmere koji naporno rade da bi proizveli domaću hranu i podržimo poštene ekološki osviještene proizvođače. Ako baš i nisu educirani po pitanju organskog uzgoja, nemojmo ih kritizirati već ih educirajmo! Sve su popularniji GSR-ovi, grupe solidarne razmjene, gdje se pojedinci ili obitelji udružuju i zajedno pronalaze proizvođače prave zdrave hrane, te postavljaju uvjete za organskim uzgojem. Mi biramo gdje ćemo dati svoj novac. Objasnimo farmeru da ćemo sigurno kupovati njegove proizvode ako ih proizvede u skladu s prirodom bez umjetnih gnojiva, pesticida, antibiotika, hormona i drugih kemikalija. Gdje ima volje ima i načina… I jedno je sigurno: ne možemo se više pasivno prepuštati industriji i medijima i dozvoljavati da oni odlučuju što ćemo mi jesti i što ćemo davati našoj djeci. Vrijeme je da postanemo svjesni potrošači i preuzmemo odgovornost za sebe i svoje zdravlje u vlastite ruke.



Broj komentara: 56:

  1. Draga Anita,
    Da li znate neko imanje koje se bavi uzgojem kokoši i prodajom jaja od kokoši koje NE KLJUCAJU ŽITARICE (niti kuruzu)? Jer koliko vidim mnoga 'zdrava/organska' imanja hrane svoje kokoši upravo žitaricama s dodatkom drugih sjemenki. No baza prehrane su im žitarice. Postoji li igdje netko tko svoje kokoši ne hrani žitaricama niti kukuruzom već na apsolutno prirodan način (crvići, kukci, suncokretove sjemenke i slično)?

    Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nora, ovaj odgovor sam dobila sa farme gdje sam upravo nabavila krasne piliće:

      "Prirodna hrana pticama jesu sjemenke i kukci/crvi.. a kukuruz jest žitarica i perad i svinje su ustvari jedine životinje na farmi kojima trebaju žitarice u prehrani.. uz travu, crve i ostalo što pronađu na livadi.. vidjela sam jedan projekt gdje kokice žive na kompostištima i nema dohrane jer svu hranu pronađu na kompostnoj hrpi.. ali tu opet ima žitarica u nekom obliku (jer u kompostne hrpe idu ostaci hrane između ostalog).. primijetila sam da ljudi često vide negdje nekakvu tvrdnju/ideju i uhvate se za nju bez iskustva iz stvarnog života.. i ja sam to radila neko vrijeme pa me je provođenje u praksu koštalo uginuća dijela peradi i sad eksperimentiram na manjem broju s novim idejama.. jer sve je to super na papiru, ali treba isprobati u praksi.. Osim toga ove sadašnje pasmine su takve da trebaju veću količinu energije od nekih starinskih sorti od prije 100 godina i to im moraš dati.. a ljudi ne bi starinske sorte jer one imaju manje mesa na sebi, nose manje jaja pa su ta jaja skuplja itd. Ono što ti provjereno na vlastitoj koži mogu reći je da ne možeš pustiti današnju kokoš da samo kljucka po livadi bez da joj dodaš i mješavinu žitarica i uljarica (kukuruz/ječam/tritikal/suncokret/buča).. kokice će gotovo prestati nositi jaja, bit će mršave i boležljive.."

      Ja mislim da je najbitnije da su koke vani na travi, jedu zdravo bez dodavanja antibiotika i hormona, i da žitarice koje se daju nisu GMO.

      Izbriši
    2. Draga Anita,

      Hvala Vam puno na odgovoru, tek sam ga sada vidjela. Nisam znala da su kokicama baš nužne žitarice. Drago mi je da sam sada i to naučila. Ja već neko vrijeme pratim koje mi namirnice odgovaraju, koje ne, koje me čine pospanima i oduzimaju mi energiju umjesto da mi ju daju. I na moju veliku žalost, otkrila sam da su to upravo jaja (radim ih samo s maslacem ili kokosovim uljem). A kako znam da životinje koje se hrane žitaricama 'prenose' te žitarice (preko mesa, mlijeka, jaja) na nas, mislila sam dal se to može nekako izbjeći, no izgleda da ne može. Kako se ipak ne bih htjela odreći jaja (bar ne u potpunosti), da li možete savjetovati s čime da ih kombiniram kako se ipak ne bih osjećala tako umorno nakon njih?

      Zahvaljujem Vam se još jednom! :)

      Izbriši
    3. Zaboravih reći da su jaja domaća sa placa. Ova iz dućana izbjegavam. Prije i poslije njih ne jedem ništa što bi moglo uzrokovati takav pad energije. Jaja pojedem za doručak (dva jaja s dosta maslaca). I ne samo da se osjetim umornije već dobijem i želju za slatkim. A upravo to želim izbjeći. Biti stalno na mesu i povrću ne mogu, jaja mi baš daju neku šarolikost u prehrani, stoga bih ih se teškog srca odrekla, no sigurno postoji način da ih možda konzumiram sa nekim zelenjem, paprikom il slično? Ili pak više bjelanjaka, manje žutanjaka? Zbilja molim pomoć!

      Lijepi pozdravi i puno hvala na blogu!

      Izbriši
    4. Ne znam Nora...Probajte ih jesti s dosta zelenja, meni su tako najdraža. Npr pola tanjura špinata na lešo s maslinovim uljem i dva pečena jaja na maslacu.

      Izbriši
  2. Evo koliko sam uspjela sa svojom obitelji u nabavci domaćih proizvoda: domaća jaja od kokoši koje vani kljucaju travu, i pravi domaći sir, kao i neprerađeno mlijeko, često i svinjsku mast nabavljam u jednom OPG-u u blizini svog mjesta. Svježe meso, domaće kobasice i domaću kosanu mast kupujem u drugom OPG-u, također par km udaljenom. Organsko povrće i domaću perad kupujem u trećem OPG-u, koji ima certifikat za organsku proizvodnju, nedaleko Varaždina. Voće imam u svojem voćnjaku, a voćke starih sorti. Vinograd imamo svoj, ne prskamo ničim i koliko grožđa ima, od toliko radimo vino, za koje znamo da je čisto i pravo. Naravno da kupujem i u trgovinama, ali sam najviše na tržnicama i kod uzgajivača.
    Odkad smo na LCHF-u, bit će za koji mjesec dvije godine, moje zdravlje se popravilo, ustvari, sve se sredilo i došlo na svoje mjesto. Celulit se otopio, štitnjača proradila, kosa prestala ispadati, a 9 kg manje je došlo na kraju...Otkrila sam da mi gluten jako smeta, također i mliječno. osjećam se odlično, puna energije. To mi pokazuje da je ono što jedem nezagađeno, upravo onakvo kakvo treba biti, a i minimalno prerađeno kuhanjem ili pečenjem, tek u mojoj kuhinji, bez umjetnih dodataka, pojačivača okusa, konzervansa, tvari za ovo i ono, da se nešto ne pokvari i da izgleda lijepo. Ne bi vjerovali, ali i povrće i voće u staklenkama i ono smrznuto, u trgovinama, konzervirano je - glutenom! Jedino namirnice u izvornom, prirodnom obliku i svježe prava je hrana. Sve što je zapakirano, staro je tko zna koliko, samo im se datum stavi noviji i vrati se na police. Tako se radi sa "svježim" mlijekom: ispod dna kutije piše vam sitnom brojkom koliko puta je prerađivano pokvareno mlijeko, to može biti i 6 puta! Opet se nazove svježim, jer to zakon proizvođaču dozvoljava! Naravno, malo tko zna da to i nije mlijeko, već smjesa nekog praha i vode...
    Preuzmimo odgovornost za sebe i svoje zdravlje, mi smo ti koji se možemo najbolje brinuti, kako za svoje, tako i za zdravlje svoje djece, a njih i educirati. Sebe još više.
    Poz od Sanje B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja kakva vam je to kosana mast? Hvala.

      Izbriši
    2. Karol, tako se kod nas u Zagorju naziva mast dobivena od špeka koji se najprije kuha, oguli se kožica, pa melje, posoli i ohlađeno sprema. Kad se koristi, mast se najprije prepeče. Neki stavljaju i luk, a može se u tu mast spremati pečeno meso, to je onda meso iz banjice, a što je onda bolje, meso ili ta mast, trebate probati, prefino je oboje. U Međimurju tu mast nazivaju slanine.
      Pozdrav od Sanje

      Izbriši
  3. Poštovana, zanima me, da li uz low carb prehranu mogu uzimati žličicu meda i đumbira jednom na dan za imunitet? Hoće li to napraviti veliku štetu?
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko povrca u gramima treba u odnosu na unos proteina?
    Nekomu sam pricala o ovoj prehrani i ta osoba se prepastila rekavsi mi da mast i proteini uzrokuju preveliku kiselost, na sto sam odgovorila da se jede povrce, no, "osoba" ce na to: "Pa, ako unosis 5kg povrca na 100g proteina, O.K."
    :(
    Anita?

    Natascha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. priča s kiselo-alkalnom ravnotežom ne znači da se trebaju jesti SAMO alkalizirajuće namirnice, već da one trebaju biti zastupljene u prehrani nešto više nego namirnice koje zakiseljavaju. lchf izbacuje većinu namirnica koje zakiseljavaju - žitarice, pekarske proizvode, šećer, umjetnu rafiniranu hranu punu kemikalija... umjesto tipičnih škrobastih namirnica jede se povrće, dakle puno više povrća nego u "standardnoj" prehrani. nema potrebe jesti 5 kg povrća, nismo krave niti možemo probaviti tolika vlakna. nema potrebe pretjerivati ni u čemu.

      Izbriši
    2. Hvala od srca. (Puno pitanja, malo vremena, a Vi svejedno odgovorite!)
      :D
      Zivjeli!

      Natascha

      Izbriši
  5. Poštovana,
    zanima me vaše mišljenje o biomlijeku i biomaslacu iz trgovine. Da li se isplati dati malo više novaca za te proizvode ili je to manje zlo od dva zla :)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako je bio, trebalo bi biti od krava kojima se ne daju kemikalije i koncentrati, ali opet je pasterizirano. znači bolje od običnog mlijeka iz dućana i lošije od pravog sirovog mlijeka prašnih krava...

      Izbriši
  6. A što sa onima koji su zbog siromaštva prisiljeni kupovati margarin umjesto maslaca, bijeli šećer umjesto stevije, bijelo brašno umjesto orašastih plodova, najjeftinije marke mlijeka (k plus, rial i sl.) umjesto skupog domaćeg mlijeka...
    Poznajem ih puno. Nemaju novaca za zdravu prehranu. Kupuju piliće preko sindikata, carsko meso, mljeveno meso... u supermarketima na akciji...
    Ima li za njih pomoći?
    Dokle će nas proizvođači zdrave hrane maltretirati svojim cijenama?
    Zašto im to dozvoljavamo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdrava prehrana ne znači automatski skuplja prehrana, o tome svjedoče mnogi koji su prešli na LCHF. Kad izbacite šećer i pekarske proizvode, apetit se stabilizira, kad jedete jaja, maslac, iznutrice, povrće i prirodne masnoće umjesto umjetnih, dobivate potrebne hranjive tvari pa tijelo više ne žudi za velikom količinom hrane i porcije se spontano smanjuju. Jede se manje a kvalitetnije. Novac se uštedi i kad se prestanu kupovati čipsevi, sokovi, coca cole i slični otrovi... Nadam se, ako bismo se angažirali i tražili i kupovali pravu domaću hranu, da bi i cijene išle dolje zbog konkurentnosti...

      Izbriši
  7. Lijepi pozdrav,

    mene zanima gdje se mogu kupiti mlijeko, maslac, sirevi te meso i kosti pašnih životinja. Živim u Rijeci i jedina mogućnost nabavke takvog mesa je preko GSRa, no za tako velike količine trebala bi mi i škrinja - u ovom trenutku nemoguće. Bila bih zahvalna za neku informaciju. Također, ako ne uspijem naći meso i kosti pašnih životinja preporučate li korištenje ovog svježeg iz mesnica (najviše me zanima korisštenje kostiju za izradu temeljca).

    Puno hvala,

    Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto morate kupiti velike količine mesa preko GSR-a, možete li ako vas je više u grupi, podijeliti veću količinu između vas više? U međuvremenu kupujte i kuhajte meso iz mesnica, raspitajte se odakle koji mesar nabavlja meso. Svakako je to meso bolje nego ono iz supermarketa, iz uvoza...

      Izbriši
  8. Draga Anita, mene zanima gdje u Zagrebu mozemo naci organsko i kvalitetno povrce i meso pasnih ziv., a da je sigurno provjereno da je organsko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam Nikolina, ali radi se na tome da se svi proizvođači prave hrane umreže, zajedno sa kupcima, nadam se da će to biti skoro i da ćemo imati podatke o svim dostupnim zdravim namirnicama u cijeloj Hrvatskoj na jednom mjestu...

      Izbriši
  9. Poštovana Anita,
    prešla sam na LCHF prehranu otprilike prije mjesec dana, nakon što sam pročitala vašu knjigu. Zaista sam vam zahvalna za informacije koje ste podijelili s nama. Bila sam cca 7 godina na zonskoj prehrani, ali sam već duže vremena imala problema s probavom i zdravljem (jela sam malo ili nimalo mesa). A i stalno sam se debljala. Već od prvog mesnog obroka sam totalno poskočila :) I krenula sam u nabavku domaćih namirnica. Sad se već puno bolje osjećam a i težina se pomalo smanjuje. Htjela bih vas nešto pitati oko jaja i kiselog mlijeka od sirovog mlijeka. Naime, jaja baš volim jesti i sad sam ih počela pripremati za doručak. U početku je sve bilo ok, ali zadnjih par puta sjećam malu mučninu u stomaku od pečenih jaja. Pečem ih ili na maslacu ili na kokosovom ulju. Ne jedem kruh, nego eventualno uzmem 1 kiseli krastavac. Je li ovo možda početno navikavanje organizma na drugačiju prehranu ili imate možda iskustva da je netko imao problema s probavom jaja ? Nabavljam domaće sirovo mlijeko i organizam mi odlično reagira na njega. Ali od malo gutljaja kiselog mlijeka sam dobila poprilične grčeve. Inače sam prije prelaska na LCHF jela najviše bio mliječnih proizvoda, organsko povrće i minimalno žitarica. Nisam nikada imala takvu reakciju na kiselo mlijeko. Sad bi mi baš bilo žao da ga ne mogu piti, kad sam već uspjela nabaviti pravo sirovo :(
    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, ukoliko stignete odgovoriti.
    hvala i lijep pozdrav,
    Dubravka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dubravka probajte jaja kuvana u meko, sa maslinovim uljem i maslacem. Kakvo je to kiselo mlijeko koje pijete, probajte neku drugu vrstu ili domaći kefir od sirovog mlijeka.

      Izbriši
  10. Cijenjena gđo Anita,neko vrijeme citam Vas blog,te sam se prije 3 dana odlucila na lchf prehranu bez ikakvih problema za sad sto se tice neunosenja uh.Veceras sam vozila orbitrek duze nego ikad prije pa si mislim-covjece u 3dana ovo radi ko avion!Anita,molim Vas,imam bebu staru godinu dana ,koju dojim i hranim hranom koju pripremam.Kako hraniti bebu glede uh tj zitarica(pir,smedja riza,kus kus, amarant,proso,te palenta neuspjesno),te je li i kad potrebno djecu hraniti lchf nacinom?Bebu hranim organskim i kvalitetnim namirnicama ,i ne pazim ni najmanje na uh:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marion kod zdrave djece ne treba ograničavati unos ugljikohidrata, samo pazite da je hrana prava izvorna i što manje tretirana kemikalijama. Izbjegavajte pšenicu jer je ona najgora, izbjegavajte kupovne pekarske proizvode, pecite sami kruh i kuhajte. Dajte djetetu puno prirodnih zdravih masti kako bi dobilo sve potrebne nutrijente, vitamine topive u mastima. Znači maslac, žumanjci, juhe (mesne, od kostiju), riba, punomasne mliječne proizvode - domaće, jogurt, kefir... U redu su umjerene količine žitarica kao zob, pir, riža, proso i sl. samo neka jede i druge stvari a ne samo to.

      Izbriši
  11. Pozdrav, već 4. dan sam na AC dijeti i strogo se pridržavam uputa. Danas sam dobila muškatnu tikvu iz organskog uzgoja, ali nigdje ne mogu pronaći podatak da li je ona dopuštena u AC načinu prehrane? Možete li mi pomoći, da znam da ne "zgriješim". Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala lijepo na brzom odgovoru i svaka Vam čast na blogu i Vašem zalaganju da nam otvorite oči, nakon silnih godina trovanja vlastitog organizma. Ne bih predugo da pišem, samo ću Vam reći - kapa dolje!

    OdgovoriIzbriši
  13. Cijenjena gđo.Anita.zahvaljujem na iscrpnom odgovoru,prelistala sam cijeli blog,te sam u vasim starim postovima pronasla i odgovore na svoja pitanja!Zelim Vam svako dobro, te snagu u sirenju istine o zdravoj hrani.Ovaj post koji ste objavili najdublje i najtocnije opisuje kuda je otisla i kamo se treba vratiti ljudska prehrana.Hvala na sirenju istine!

    OdgovoriIzbriši
  14. moze pomoci
    http://bs.wikipedia.org/wiki/E-brojevi
    kad je hrana pripremljena ukusno i oku privlacno svi jedu i ono sto inace kao ne vole. prije nego se odlucite kupiti neki gadget za doma obavezno procitajte sve komentare narocito one najlosije ocijenjene, trazite dugo i temeljito prije nego potrosite novce. ovo je moj izbor, Maxam® Stainless Steel Vegetable Spiral Slicer i http://www.youtube.com/watch?v=gObxdAzTJAI pod naslovom Korin Product Show - Episode 2: Vegetable Turning Slicer.
    sigurna sam da u Hrvatskoj ima i drugih proizvoda koji su jeftiniji a slicne kvalitete.
    violeta

    OdgovoriIzbriši
  15. Inače ne volim puno komentirati, ali iskreno, sve pohvale za ovaj članak. Zaista, dosta je filozofiranja koja je dijeta i tip prehrane bolji, bitno je konzumirati "pravu" hranu, a ne svakojake pseudonamirnice koje iskaču iz kutija i vrećica u supermarketima. U zadnje vrijeme malo više razmišljam o tome što jesti i zaista, kada dođem u dućan, sve manje ima toga što vrijedi kupiti, pa čak i tzv. dućanima "zdrave hrane" gdje osim prave hrane ima sve više zapakiranih čuda u šarene bočice i vrećice...

    OdgovoriIzbriši
  16. Poštovana Anita. Prvo, pohvale a vaš blog, nadam se da će sve više ljudi shvatiti da nas velika industrija laže i krade i da će je bojkotirati. Iskreno, ne držim se u potpunosti principa ove prehrane, još sam u fazi izučavanja svega i svačega, prilagođavanja (teško mi je izbaciti neke namirnice :-( ), ali svakako se trudim što više birati neprerađene ili što manje prerađene namirnice.

    Iščitala sam dosta toga na blogu, međutim, ne znam jeste li pisali i kakvo je vaše mišljenje o testovima intolerancije na hranu (iz krvi). Naime, kod dosta ljudi testovi uglavnom pokazuju intoleranciju na žitarice, što se i slaže sa vašim tvrdnjama, međutim, zanima me ostatak priče, kako znati da vam nešto i od npr. LCHF namirnica ne odgovara (naročito sjemenke i orašasti plodovi)? Dakle, po vašem mišljenju, je li dobro napraviti takav test, koliko su oni pouzdani?
    I još jedno pitanje. Čitala sam da bi i orašaste plodove trebalo natapati i sušiti zbog fitinske kiseline. Kakvo je vaše mišljenje o tome, te na koji način to napraviti, da li svaki put kada želimo jesti moramo npr. navečer potopiti i ujutro osušiti ili mogu cijelu turu namočiti, osušiti te spremiti i jesti kada poželim?
    Unaprijed hvala na odgovoru, ispričavam se ako je pitanje malo glupasto...
    katja

    OdgovoriIzbriši
  17. @katja
    bas ti hvala na pitanju o orasimma i toksicnosti jer sam i ja imala slicne nedoumice. predpostavljam da se takove namirnice trebaju tretirati na neki nacin. to je po mome ujedno i znak cistim sirovojelcima da su u krivu. ima nesto malo na wikipediji pod naslovom Prirodni štetni sastojci namirnica.
    violeta

    OdgovoriIzbriši
  18. i jos nesto sto bih zeljela podijeliti s drugima je kako rezati povrce da mu ostane sto vise sastojaka je navodno vazno, pa si malo proguglajte ima toga tona. napr korjenasto povrce rezite po duljini ako bas morate pa ga oda upotrijebite bilo sirovo ili kuhano. lisnato se povrce prvo odvoji od sredisnjeg dijela ali ne nozem nego prstima i bolje ga je guzvati i trgati nego rezati...

    OdgovoriIzbriši
  19. Ovo će vam trebati - uz pomoć ovog trika otkrijte GMO namirnice:
    http://www.kurir-info.rs/ovo-ce-vam-trebati-uz-pomoc-ovog-trika-otkrijte-gmo-namirnice-clanak-1193755

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Anita,
    kako se uklapa LCHF prehrana za osobu koja ima akne dugi niz godina? Postoje brojna istraživanja kako mliječni proizvodi, bilo koje vrste, pa tako čak i jogurt, kefir i sl., uzrokuju stvaranje akni. Reduciranje mliječnih proizvoda bitno sužava izbor namirnica i pripremu jela - od doručka do kolača/deserta koji su i u LCHF prehrani prihvatljivi (npr. koristi se slatko vrhnje i sl.). Malo sam gledala recepte za kruh po LCHF režimu pa i u tim receptima ima kiselog vrhnja i sl. Mislim da je jako teško hraniti se na takav način pogotovo zato jer radim i uopće nemam ideje što jesti za užinu na poslu. Prema svemu što sam dosad pročitala trebale bi se koristiti samo one namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, bez mliječnih proizvoda? Molila bih Vas za Vaš komentar, na koji način si organizirati takvu prehranu uz današnji način života..
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, samo da se nadovežem na tvoje pitanje. Ja također imam probleme s aknama i dlakavljenjem po bradi ali, također i sa hormonima i menstruacijom. Ni ja nisam bila sama sigurna u uzroke svih tih pojava pa sam odlučila otići na analizu krvi putem Darkfield metode gdje je vidljivo stanje neše krvi i otkrila neke stvari koje nisam bila u stanju sama doznati, mogla sam pretpostaviti da je razlog ovaj ili onaj ali ovako sam dobila konkretniji pogled na stanje mog organizma općenito. Temeljem te analize dobila sam prijedlog prehrane koja nalikuje LCHF, nema šećera i mliječnih proizvoda prvenstveno, a naravno i ostalih tu navedenih stvari koje se preporučuju izbaciti. Tek krećem s ovakvim načinom prehrane pa ne mogu reći još kakve rezultate ću ostvariti, ali sam uvjerena da ću se osjećati puno bolje i da ću na takav način riješiti svoje probleme. Doista je važno da počnemo biti svjesni što zapravo jedemo, a stvar je samo u dobroj organizaciji i pripremi, a kada pohvatamo te konce onda nam slijedi samo biti kreativni u pripremi naših zdravih obroka.
      Pozdrav.

      Izbriši
  21. @Flopi

    Nadam se da Anita nece zamjeriti sto odgovaram umjesto nje, jer ona ima i savjetovaliste. Netko tko je ulozio novca u godina studirajuci , osim za osobni boljitak, zasluzuje i dobitak.

    Zasto nagadjati, mozete testirati krv ili samo uzorak kose i reci ce vam tocno koja je hrana TEBI osobno portebna , a koju TI trebas izbjegavati. Mozda su vase akne od neke druge namirnice, a vi se osovila na mlijeko jer to slusate svakodnevno u svom okruzenju. Koju vrst istrazivanja , u koju svrhu , osim toga morate znati i tko ih placa sto su si u rodu...zacudili bi se koja je zaista to igra, nista drugacije od nas obicnih konzumera.

    Potrebano nam je sve, samo je pitanje u kojoj mjeri , u kojem obliku, osim ako si alergican na nesto onda ga izbjegavajmo.

    Ja ustanem negdje oko 6 sati i pripremim uzine svima. Nema kruha, nema mlijecnih proizvoda u uzini jer bi se zdunstalo u taskama. Smoothee /sa strane45-46 Anitine-Arianine kuharice/ napravim navece i stavim u zamrzivac. Ponekad koristim recepte JUGO JUICE http://www.jugojuice.com/nutritional-info moj omiljeni restoran. Do 13 h kad imaju uzinu se dosta otopi i jos ima malo smrznutog i pa je fino za piti. Ponekad napravim vruce cajeve s medom i samljeveno voce tako da imaju osjecaj da piju topli sok i to stavim u termosicu.
    Sa strane 148-173 ,pod naslovom Brza i fina mala jela, crpim ideje za uzine. Moj primjer: svjeze kale , zelje , mrkva , cvice brokule sto god imas doma svjeze, tvrdo kuhana jaja, ( neko meso koje pripremim navece za sutrasnji/ danasnji rucak) sve usitnim na manje komade, par kapi lanenog ulja , par kapi maslinovog, crne masline na kraju ja dodam kozji tvrdi sir, te sve jos zacinim svojom napravljenom majonezom, saka indijskog , obicnog oraha, suhe grozdice, oraha saka badema i to je to. Sve je u organizaciji i planiranju, a rekla bih i mashti.
    to je samo jedan primjer, a moram vam reci da i u uredu moje kceri suradnici su ju stali kopirati jer im svako toliko ponudi da kusaju jer ja napravim malo i za probu kad nesto novo smislim.
    Osobno meni ne treba recept, koliko ideja u receptu.

    I ja sam tako slusala cijeli zivot novine o tome sto su zakljucila istrazivanja i iskusila ih na svojoj kozi i svoje djece. Pitam se koliko majki koje su bombardirane fals rezultatima izbjegavale davati djeci mlijeko. Iako kazete da stecitala sve , mislim da ste izgubila iz vida cinjenicu o preradenom mlijeku...
    Ak ste si vi vec stavili srce na medijske izvore onda je vase pitanje nesto drugo. Ali ako vas zaista zanima postoji tema o mlijeku i za mene sve je jasno.

    Prosla sam kroz svoje slusacke greske, sad vise nedam svoj ostatak zivota nikome manipulirati, jer vidim rezultate. moj je muz poslije 1 godine izgubio trbuh, krece se brze i skinton mu je finiji....prije nije htio ici na vagu sad svako malo visi na njoj :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana, ja bih bila najsretnija kada bi mogla točno znati zbog čega mi se stvaraju akne. Isti trenutak bi izbacila iz prehrane konkretno što smeta mom organizmu, ali nisam sigurna (ne znam) da li je moguće uopće doći do takvih spoznaja putem pretraga i sl.? Koliko sam shvatila, u slučaju akni nije riječ o alergiji na neku hranu.
      Ovo što sam navela za mliječne proizvode sam pročitala na internetu i naravno da ne mogu biti sigurna u 100% točnost takvih istraživanja (zato sam i tražila komentar stručnjaka), ali sam čitala i tuđa iskustva koja govore u prilog rezultatima takvih istraživanja.

      Pozdrav

      Izbriši
    2. Flopi krenite ozbiljno s LCHF, kad vam se se smiri inzulin i ostali hormoni će se dovesti u ravnotežu, i za par mjeseci nemate više akne.

      Izbriši
    3. Poštovana,
      započela sam sa određenim promjenama u prehrani, ali možda još nedovoljno. Ne jedem ništa slatko, jedem dosta sirovog povrća i voća, pokušavam izbjegavati sve prerađeno, ali nisam u potpunosti odbacila sve nezdravo (znam da bi trebala, ali se moram organizirat što kuhati, jesti za gablec i sl.). Plan je da pređem u potpunosti na LCHF, ali me zanima ovaj dio o mliječnim proizvodima i aknama - da li smatrate da bi ih trebala izbjegavati u potpunosti, ili bi određene mliječne proizvode ipak smjela koristiti?
      Hvala Vam na savjetu!
      Pozdrav

      Izbriši
    4. Mliječne proizvode ne trebate izbjegavati u potpunosti. Birajte prave domaće sireve, skutu, jogurt, od pravog industrijski neobrađenog mlijeka. Imate mljekomate sada svuda po Hrvatskoj. Kupujte takvo mlijeko i sama pravite domaći kefir i jogurt. Domaće sireve možete pronaći na tržnicama, često i pravo vrhnje. Ne koristite mlijeko iz supermarketa, vrlo je loše, isto kao i one plastične mase koje se nazivaju sirevi. U supermarketu možete eventualno kupiti neki stvarno kvalitetni sir, tipa paški, ali uvijek birajte od malih proizvođača a ne od mega industrije.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/istine-i-lazi-o-mlijeku.html

      Izbriši
  22. Poštovana gđa Anita,molila bih za jednu informaciju. Evo već par mjeseci sam na laganoj verziji ovoe prehrane,izbacila mlijeko, voće jedino uz ručak i večeru popijem po 1 dcl crnog vina i nekad pojedem milerama po par žlica. Ne da sam izgubila par kila, već sam ih dobila.Što radim pogrešno?Inače se super osjećam i puna sam energije.Svaki dan konzumiram i kokosovo ulje.Dali moram na ZK i da sa gimnastikom sam na VI. Da još napomenem da sam u klimaksu pa je i to još otežavajuće.
    Kuharicu i prvu knjigu imam, tako da me ne nedostaje ideja za kuhanje, a slušala sam i vaše predavanje u Splitu s kojim sam oduševljena.Hvala unaprijed na odgovoru.
    Srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kate koliko imate kila i koliko ste visoka? Možda ste trebali dobiti koje kilo... A možda vam se oporavlja mišićna masa, remineraliziraju kosti, obnavljaju organi... A možda u određene dane u mjesecu jednostavno nakupljate više vode u tijelu. Jeste li se mjerili centimentrom? Nije bitno koliko težite, nego koji je obujam u širinu, zar ne?

      Izbriši
  23. http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4 The Food Revolution - AHS 2011
    ali nema mu knjige na engleskom ?

    violeta

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije još prevedena na engleski, kaže da će biti uskoro.

      Izbriši
  24. Draga Anita, kratko i jasno: koliko je Zelena kura (strogi LCHF) podobna za Crohnovu i ulcerozni kolitis ako uopce?

    Hvala lijepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, zelena kura, uz obaveznu juhu od kostiju (temeljac) kao bazu prehrane. U principu bez mliječnih proizvoda ali kefir bi trebalo uzimati zbog crijevne flore, ili ako ste baš jako osjetljivi, sirutku od domaćeg kefira.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

      Izbriši
    2. Hvala, postovana, na odgovoru.

      Temeljito sam procitala Vase tekstove i uz pohvale bih ipak postavila par pitanja.
      Zasto kupovna (zivim u Sarajevu) svinjska mast nije dobra - naveli ste da ''bismo s njom trebali biti oprezni'' - a kupovni maslac jest dobar, ne koliko domaci, ali je 'bezopasan'?
      Takodjer, bi li mozda post od 24h cetiri puta tjedno bio jednako ucinkovit kao i juha (gospodin Bernard je naveo taj post, a on je prosao kroz Crohnovu, zapravo je u njega 20/4 svaki dan)?

      U bjelanjku je magnezij, no Vi ga ipak preskacete u preporukama, a imate tekst poseban o njegovoj vaznosti te preporucate dodatke prehrani za njegov unos?

      Zaista sam bila temeljita u proucavanju Vasih, inace odlicnih, tekstova, no, sadrzaj ovih pitanja apsolutna mi je nepoznanica, nazalost.

      Pozdravljam.

      Izbriši
  25. Postovana Anita,
    Igrom slucaja smo bili na sistematskom pregledu suprug i ja, jer imamo neko privatno zdravstveno osiguranje preko posla. Iiiiii rezultati stitne su mu(suprugu) katastrofa.
    Napominjem da apsolutno nema nikakvih simptoma, nego smo na pregled otisli samo zato sto je bio u sklopu tog pregleda.
    I nakon vadjenja krvi ustanovljeno je da mu je TSH 10,1 dok su mu anti TPO 81.6
    Kao prvo SOK kako je moguce da ima ovakve rezultate, a da apsplutno nema nikakvih simptoma bolesti???
    Kao drugo, sta sada??
    Odmah smo znali da sinteticki lekovi ne dolaze u obzir, jer nije resenje piti lekove ceo zivot, vec resiti novonastali problem.

    Moje pitanje naime je da li smatrate iz licnog, dugogodisnjeg iskustva da je promena prehrane za pocetak na paleo/lchf dovoljna da bi rezultati bili barem nesto bolji??
    Da li uz ovakvu prehranu postoji mogucnost izlecenja??
    Nakon citanja gomile i gomile tekstova naleteh i na ovo u grupi Stitnjaca - prirodni hormoni.
    Na svim ostalim mestima, kod ovakve bolesti se svodi na izbacivanje glutena, mlecnih prizvoda, secera i mesa i konzumiranje velikih kolicina sirove hrane - povrca i voca....

    I sad moja nedoumica, posto sam tek nedavno u celoj ovoj prici, sta raditi??? Kako korigovati ishranu?? Sta bi trebalo da da najbolje rezultate?? I ta pitanja mi se po ceo dan vrte po glavi....

    Hvala vam puno na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  26. Evo vec par dana citam vas blog i hvala Bogu da se netko odvazio progovoriti o tome kako nas truju i lazu voljela bi da se jos vise cuje "vas glas" imate li facebook stranicu na kojoj pisete o ovome pa da je svi djelimo dalje

    OdgovoriIzbriši
  27. Zna li netko gdje kupiti kosti pašnih životinja, a da je blizu Zagreba?

    OdgovoriIzbriši
  28. Draga Anita,
    jel znate kako znati jel mlijeko pravo domace, od pasne krave i da nije razrjedjivano sa vodom prilikom prodaje? Do sad sam kupovala mlijeko sto posto provjereno i bilo je jako masno, kad bih ga prokuhala bio bi debeli sloj skorupa, jogurt sa par cm izdvojene masnoce na vrhu tegle...i sad je ta zena zaklala kravu pa sam kupila mlijeko sa farme krava u Planom i skorup ko kod kupovnog mlijeka, tanak, skoro proziran, mlijeko uopce nije zuckasto i boca skoro nemasna. I sad sam ja puna sumnje iako naravno oni tvrde da je mlijeko sto posto domace. I tek sam prije par dana dosla do saznanja da se mlijeko ne prokuhava ni za piti ni za jogurt, kefir.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Marija, ne znam kako možete ustanoviti je li u mlijeko dodavana voda, ali znam što se s mlijekom radi kad ga se ima u velikim količinama. Ne izdvaja se masnoća na vrhu zato jer je čuvano u laktofrizu, u kojem se smrzne laktoza. Takvo mlijeko je bijele boje, a kefir ili jogurt se nikako ili teško mogu napraviti. Jedno vrijeme sam kupovala pravo domaće mlijeko, tada je žena prodala krave i počela sam kupovati na drugom mjestu. Nikako nisam mogla napraviti kefir, to mi je bilo čudno, pa sam pitala, kakvo je to mlijeko, rečeno mi je da se čuva u laktofrizu. Sada uzimam od istih ljudi mlijeko, ali svježe, koje nije prošlo kroz laktofriz, izdvaja mu se masnoća na vrhu, nekoliko cm, također je žućkaste boje. Moja kefirna zrnca u svim tim promjenama prolaze kroz duge faze prilagodbi. Ona su mi pokazatelj kvalitete i ispravnosti mlijeka.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.