”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali
trebalo je proći 2.500 godina da bi i nauka napokon počela prihvaćati da su zdrava crijeva i zdrava probava zaista ključ cjelokupnog zdravlja. Iako se o ovoj temi
vjerojatno još ne razgovara u većini liječničkih ordinacija, malo istraživanja
literature i interneta pokazuje da sve veći broj svjetskih stručnjaka smatra da
bi zdravlje crijeva trebalo postati jedan od najvažnijih medicinskih ciljeva
današnjice, što nam ulijeva nadu da se stvari ipak kreću u pravom smjeru.
Crijevna flora – nevidljivi mikro svijet
U našem probavnom sistemu živi jedna cijela kolonija
mikroorganizama – u prosjeku 1,5 – 2 kg bakterija s kojima živimo u simbiotskoj
vezi. Ima ih 10 puta više nego što ima stanica u našem tijelu, i to preko 400
različitih vrsta. Ovaj mikrosvijet nije tek neka kaotična masa, već dobro
organizirano društvo u kojem svaka vrsta ima svoju ulogu, gdje neke vrste
dominiraju i kontroliraju druge. Ove naše domaće bakterije obavljaju tako važne
funkcije u našem tijelu, da vjerojatno ne bismo preživjeli kad bi nam crijeva
bila sterilna.
Najvažnija i kod zdravih osoba najbrojnija grupa
mikroorganizama naziva se esencijalna ili korisna flora i čine je Bifidobacteria, Laktobacteria, Propinobacteria, fiziološke vrste
E. Coli, Peptostreptococci, Enterococci i mnogi drugi. Sastavni dio normalne crijevne flore je
i tzv. oportunistička flora koji sačinjavaju Bacteroidi, Peptococci,
Staphylococci, Clostridia, Yeasts - gljivice, Enterobacteria i mnogi drugi. Kod
zdravih osoba je broj ovih mikroorganizama ograničen i pod kontrolom korisne
flore, ali ako nisu pod kontrolom, odnosno ako se prekomjerno razmnože ovi
mikroorganizmi mogu izazvati bolesti. Razni mikroorganzimi koje unosimo kroz
hranu i piće nazivaju se tranzitna flora. Ako su crijeva zaštićena korisnom
florom, tranzitni mikroorganizmi ne mogu učiniti štetu, ali ako je crijevna
flora poremećena, i ove bakterije mogu izazvati bolesti.
Naša su crijeva zapravo filter ili barijera, koja štiti da
štetne tvari koje unosimo iz vanjskog svijeta ne bi mogle prodrijeti unutar
organizma (u krvotok) i upravo debeli sloj ”domaćih” bakterija (korisne
crijevne flore) oblaže crijevnu stijenku i štiti nas od vanjskih uljeza –
bakterija, toksina, kemikalija, parazita i neprobavljene hrane.
Osim što fizički štite, korisne bakterije imaju i mnoge druge važne uloge:
- Proizvode
niz supstanci koje djeluju antibiotski, antiviralno i antifugalno
- Aktiviraju
imunološki sistem protiv ”napadača”
- Neutraliziraju
toksine iz hrane i toksine koje proizvode mikroorganizmi
- Neutraliziraju
teške metale, deaktiviraju kancerogene supstance
- Sudjeluju
u probavi hrane i apsorpciji hranjivih tvari
- Održavaju
zdravlje stanica crijevne stijenke - crijevnog epitela
Kad je crijevna flora ugrožena, dolazi do neuhranjenosti
stanica i oštećenja crijevnog zida - crijevne stijenke. Smanjuje se apsorpcija
hranjivih tvari u tijelo, pa dolazi do nedostatka nutrijenata, a loše bakterije
probijaju se u crijevni zid i uzrokuju upalna stanja crijeva.
Tvrdnja da smo ono što jedemo samo je djelomično točna;
zapravo smo ono što apsorbiramo, a normalna razgradnja i apsorpcija hrane nemoguća je bez zdrave crijevne flore. Crijevna flora
probavlja proteine, fermentira ugljikohidrate, razlaže masti i vlakna, te
proizvodi transportere koji nose hranjive tvari, minerale, vitamine i vodu kroz
zid crijeva u krvotok. Ako je sastav crijevne flore loš, enterociti - stanice
crijevnog zida ne proizvode potrebne enzime za razgradnju hrane.
Bez zdrave crijevne flore ne možemo probavljati pšenični
protein gluten (ali ni druge slične
proteine iz drugih žitarica i mahunarki) i kazein (mlječni protein). Prvi dio probave proteina odvija
se u želucu ali konačna razgradnja u crijevima, pa nepotpuno razgrađeni
proteini iz mlijeka i pšenice ulaze u krvotok i izazivaju mnoge zdravstvene
probleme. Bez korisnih bakterija ne možemo probaviti dijetalna vlakna (iz mnogih vrsta voća, povrća, orašastih plodova,
mahunarki, žitarica). Dobre bakterije hrane se vlaknima i proizvode niz
hranjivih tvari za zdrav crijevni zid i za apsorpciju toksina, ali ako
prevladavaju loše bakterije one hraneći se vlaknima proizvode gasove, toksine i
dovode do upalnih procesa. Bez dobre crijevne flore ne možemo probaviti niti
mliječni šećer laktozu iz
mlijeka i mliječnih proizvoda, pa je sada jasnije zašto tako veliki broj ljudi
ima problema s mliječnim proizvodima.
Korisne bakterije u našim crijevima proizvode vitamine K,
B1, B2, B3, B6 i B12 i aminokiseline, pa tako osiguravaju neprestani
protok vitamina topivih u vodi i
aminokiselina, čak i kad je količina i vrsta hrane ograničena. Kod osoba sa
lošom crijevnom florom prisutan je višestruki nedostatak nutrijenata, što
naravno uzrokuje mnoge bolesti. Ovo se ne može liječiti suplementima, već treba
ciljati na ozdravljenje crijevne flore.
Osim za razgradnju hrane i pravilnu apsorpciju nutrijenata,
crijevna flora igra i vrlo veliku ulogu za naš imunološki sustav. Preko dvije trećine imunološke zaštite organizma nalazi u crijevima i upravo korisne bakterije igraju ulogu u
stvaranju važnih dijelova imunološkog sustava - limfocita i imunoglobulina. Zid
zdravog crijeva prepun je limfocita, dok je kod osoba sa oštećenom crijevnom
florom taj broj daleko manji. Limfociti proizvode imunoglobuline koji
uništavaju ili deaktiviraju napadače – bakterije, viruse, gljivice i parazite.
Zdrava crijevna flora neophodna je i za pravilan rad drugih stanica imunološkog
sustava - neutrofila i makrofaga koji uništavaju viruse, bakterije, njihov
otpad i toksine koje proizvode.
Disbioza ili disbalans crijevne flore
Zbog svih ovih važnih uloga zdrave crijevne flore, neophodno
je da ovaj mikro svijet održavamo zdravim, ali u modernom vremenu, uz modernu
prehranu i način života, ovo postaje skoro nemoguće. Sve je učestalija disbioza
ili disbalans crijevne flore – loš sastav crijevne flore, nedostatak korisnih
sojeva bakterija, radi čega dolazi do razmnožavanja loših sojeva bakterija i
gljivica i poremećaja svih gore navedenih zdravih tjelesnih funkcija.
Crijevnu floru uništavaju:
- Antibiotici
i drugi lijekovi
- Prehrana
bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima
- Toksini
iz prehrane kao gluten i industrijska ulja
- Stres,
oboljenja
- Starost,
fizički napori i izlaganje toksinima
Prekomjerno korištenje antibiotika, koji se rutinski
prepisuju, uništava i korisne bakterije u crijevima. Tada lako dolazi do razmnožavanja
loših sojeva bakterija, virusa i gljivica i njihovog pretvaranja u patogeni
oblik, što izaziva bolesti i poremećaje. Čest je slučaj da se antibiotici
prepisuju za viroze što je potpuno bespotrebno jer na virus se ne može
djelovati antibiotikom. U slučajevima kad se stvarno moraju uzeti antibiotici,
uz njihovu upotrebu mora se napraviti intervencija za obnavljanje crijevne
flore, ali nažalost o tome nas nitko ne
upozorava. Potrebno je i do 6 mjeseci kako bi se obnovila zdrava crijevna
flora, i to ako nešto poduzmemo. Prvo, kad se uzimaju antibiotici, moraju se
uzeti i probiotici, kako oni u tabletama, tako i prirodni - domaći
kefir i druge fermentirane namirnice. Drugo, kad uzimamo antibiotike i dugo vremena
nakon toga, ne smijemo jesti šećer i škrob, jer kad poubijamo korisne
sojeve bakterija, gljivice se prekomjerno razmnožavaju još više kad ih hranimo
šećerom i škrobom. I drugi lijekovi uništavaju crijevnu floru: analgetici,
steroidi i kontracepcijska sredstva. Tablete za spavanje, tablete protiv
kiseline i mnogi drugi lijekovi štete probavnom i imunološkom sustavu na druge
načine.
Drugi najveći razlog disbalansa crijevne flore je moderna
prehrana koja se zasniva na pogodnosti a ne na hranjivosti. Prehrana bogata
šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (kruh, tjestenine, biskviti, kolači, žitne prerađevine)
potiče razmnožavanje gljivica, naročito Candide, ali i Streptococci,
Staphylococci, gljivice Clostridia, te pogoduje naseljavanju parazita u
crijevima.
Sindrom propusnih crijeva
Kad nisu pod kontrolom korisnih ”prijateljskih” bakterija, oportunistički sojevi bakterija i gljivica dopiru do crijevnog zida, narušavaju njegovu cjelovitost i čine ga propusnim. Crijeva su filter kroz koji u krvotok smiju proći samo osnovne molekule nutrijenata, a sindrom propusnih crijeva znači da se inače tijesno priljubljene stanice crijevnog zida razmiču, odnosno stvaraju se pukotine na crijevnom zidu koje propuštaju u krvotok ono što tamo ne bi smjelo doći: viruse, bakterije, gljivice i njihove toksine, te nerazgrađene komponente hrane. Nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini ulaze u krvotok gdje ih imunološki sistem prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije na hranu i autoimunoloških bolesti.
Popularni testovi intolerancije su skupi a ne daju pravo rješenje, jer kad imate propusna crijeva, možete reagirati na bilo koju namirnicu i nije rješenje izbaciti sve one namirnice koje test pokaže, već treba iscijeliti crijevnu stijenku i izgraditi normalnu crijevnu floru pa će intolerancije i većina alergija proći.
Gluten – još više problema
Nepotpuno razgrađeni proteini gluten (iz pšenice) i kazein (iz mlijeka) zbog nezdrave crijevne flore u obliku
peptida gluteomorfina i kazeomorfina, kroz propusna crijeva ulaze u krvotok gdje imaju
djelovanje kao opijati i izazivaju ovisnost. Zato često osjećamo jaku žudnju
upravo za onom hranom koja nam najviše smeta.
Gluten potiče proizvodnju zonulina, supstance koja pridonosi
propusnosti crijeva i potiče stvaranje antitijela koja dovode do
autoimunoloških bolesti. Kod većine autoimunoloških bolesti mogu se izmjeriti
visoke doze zonulina i otkriti propusna crijeva. Gluten također potiče
proizvodnju proupalnih citokina, kemijskih spojeva koji oštećuju stanice, te uzrokuje promjene u proizvodnji neurotransmitera - serotonina, dopamina,
histamina.
Necelijakijska osjetljivost na gluten zapravo je prisutna kod velikog broja ljudi, iako je u medicini još uvijek zanemarena. Tako je iz više razloga: gluten je teško
probavljiv protein, a zbog genetske modifikacije i izmjene kromosoma postao je
još puno veći problem i vjerojatno potpuno neprobavljiv. Uz to ga i prekomjerno konzumiramo jer industrija dodaje
gluten u brašna i peciva kako bi se ljepše dizala i bila primamljivija. Povrh
svega, većina ljudi jede pšenične proizvode u sklopu svakog obroka, čak i 5-6
puta dnevno.
Zbog svih ovih mehanizma, nije teško shvatiti zašto
istraživanja povezuju preko 50 bolesti s nepodnošenjem glutena. Ovo je dovoljno
razloga da u slučaju bilo koje autoimunološke bolesti prvi korak bude
izbacivanje pšenice i glutena, a najbolje svih žitarica, jer osjetljivi na
gluten najčešće reagiraju i na druge slične proteine kojih ima na stotine u
drugim žitaricama i mahunarkama.
Veza između crijeva i mozga
Crijevna flora je i nasljedna.
Bebe se rađaju sa sterilnim crijevima i nasljeđuju majčinu crijevnu floru koja
je ista i u rodnici, i sad imamo generacije modernih majki s disbiozom crijevne
flore zbog svih antibiotika, kontracepcijskih sredstava, i loše prehrane koje
su konzumirale tokom života. Također je sve više djece rođene carskim rezom i
djece koja nisu dojena, što onemogućuje izgradnju zdrave crijevne flore u
najmlađoj dobi. Doktorica Natasha Campbell McBride u svojoj knjizi GAPS - Crijevno psihološki sindrom opisuje vezu između crijeva i mozga. Toksini koje ispuštaju oportunistički sojevi bakterija i gljivica kroz propusna crijeva ulaze u krvotok i nesmetano cirkuliraju tijelom. Tako dopiru i do mozga gdje mogu uzrokovati brojne poremećaje. Gljivice, najčešće Candida, trebaju glukozu (iz šećera i škroba) za hranu. Kod zdravih crijeva glukoza se pretvara u mliječnu kiselinu, vodu i energiju, ali Candida probavlja glukozu alkoholnom fermentacijom gdje se glukoza pretvara u alkohol i acetaldehid koji krvotokom dolaze do mozga i vrlo su štetni za djecu u razvoju. Alkohol može proći i kroz posteljicu i doći do fetusa.
Dr McBride smatra da zbog toksina, koji kod disbalansa crijevne flore i propusnih crijeva slobodno cirkuliraju tijelom, dolazi do razvoja bolesti kao što su atopijski dermatitis, astma, alergije, poremećaji koncentracije i učenja kod djece (npr ADHD, ADD, disleksija), razni psihološki problemi i hiperaktivnost.
Zaključak
Disbalans crijevne flore, propusna crijeva i osjetljivost na
gluten mogu biti uzrok mnogih bolesti:
- Atopijski
dermatitis (ekcem), astma, alergije, intolerancija hrane;
- Kronične
upalne crijevne bolesti - Crohn, ulcerozni kolitis, IBS - iritabilni kolon;
- Anemija
i mnoge druge bolesti i poremećaji nastali zbog nedostatka nutrijenata;
- Autoimunološke
bolesti: celijakija, dijabetes tip 1, hashimoto, psorijaza, reumatoidni
artritis i druge;
- Neurološke
bolesti: depresija, bipolarni poremećaj, schizofrenija, migrenske
glavobolje i druge;
- Poremećaji
koncentracije i učenja kod djece, ADHD, ADD, dileksija, dispraksija,
autizam.
Što se može učiniti
- Eliminirati hranu koja djeluje iritirajuće
- Smanjiti inflamaciju - upalu
- Zacijeliti i ozdraviti crijevnu stijenku
- Izgraditi normalnu i zdravu crijevnu floru
- Glavni faktori - promjena prehrane, vrijeme i strpljenje
Hrana koja iritira
- Gluten,
pšenica i žitarice općenito
- Mahunarke
- Mliječni
proizvodi (osim maslaca i domaćeg kefira)
- Industrijska
ulja i margarini
- Šećer
- Industrijske
prerađevine
- To
mogu biti i FODMAP ugljikohidrati (Fruktoza, Oligosaharidi, Disaharidi,
Monosaharidi i Polioli) koji se nalaze u mnogih
biljnim namirnicama: voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama i
mahunarkama. To su ugljikohidrati koji se
ne mogu pravilno probaviti već fermentiraju u crijevima i hrane bakterije, što
dovodi do stvaranja gasova u crijevima. To može izazvati jaku bol, nadimanje, i
poremećenu probavu – zatvor ili proljev, što pogoršava stanje kod upaljenih
crijeva i loše crijevne flore. (Na internetu se može naći popis
namirnica koje sadrže FODMAP ugljikohidrate).
Hrana koja liječi
- Namirnice
koje djeluju antinflamatorno: riba, maslinovo ulje, češnjak i druge vrste
luka, tamno plavo bobičasto voće (borovnica, kupina, ribiz), kurkuma,
đumbir.
- Temeljac ili juha od kostiju sadrži mnoge komponente koje pomažu u obnavljanju
stanica crijevne stijenke i njenom zacjeljivanju.
- Domaći kefir – fermentirani mlječni proizvod nezaobilazan je za izgradnju zdrave
crijevne flore. Sadrži miljarde korisnih bakterija i to stotine različitih
sojeva.
- Mogle
bi biti korisne namirnice bogate prebioticima (hrana za probiotike) kao
što su inulin i rezistentni škrob, npr čičoka i batat.
Pronađite svoj optimalan način prehrane u skladu sa svojim
zdravstvenim stanjem, potrebama i navikama. To može biti Paleo prehrana, Zelena kura, GAPS dijeta, Autoimuni Paleo Protokol ili nešto slično, prema principima LCHF - manje ugljikohidrata i više prirodnih zdravih masti, bez žitarica i industrijskih prerađevina. Bitno je da prehrana bude osmišljena tako
da bude održiva na duže staze jer prestrogi režim uz osjećaj odricanja
predstavlja rizik za brzo odustajanje.
Vrlo bitni faktori u svemu ovome, osim prehrane su: pozitivan stav, vrijeme,
strpljenje, kontrola stresa, kvalitetan san, boravak u prirodi, životna radost. Prebacite fokus sa bolesti na zdravlje.
Budite zdravi!
Saznajte više o zdravoj probavi, zašto dolazi do infekcije candidom, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.