Mi ljudi općenito jedemo previše, puno više nego što nam
treba da ne bismo bili gladni. To je zato što živimo u izobilju, hrana je
dostupna 24/7 a marketing prehrambene industrije nas na sve moguće načine tjera da stalno želimo nešto jesti. Pa onda jedemo i zbog dosade ili nezadovoljstva, ili jednostavno zato što hrane ima...
No, ponekad treba osjetiti i glad. To je jako, jako korisno i
zdravo. Preskočiti obrok na primjer. Osjetiti glad, pa se ne uspaničiti zbog
toga, nego se napiti vode, skuhati čaj, i počekati da osjećaj gladi prođe. I
prođe zaista... Osjećaj je fenomenalan.
Povremeno preskakanje obroka (povremeni post)
vrlo je zdravo. Dok stalno nešto jedemo, tijelo troši 80% energije na probavu hrane
i ne stiže odrađivati druge važne poslove. Tek kad nije zauzeto neprestanom
probavom hrane, može raditi na regeneraciji stanica i detoksifikaciji, što je vrlo važno za sačuvati dobro zdravlje.
Zašto ne biste isprobali povremeni post (tzv Intermittent Fasting "IF") jedan do dva puta tjedno? Npr. jedan dan
doručkujete i ručate i onda ne jedete ništa do slijedećeg dana do ručka.
Na taj način ste postili 24 sata, bez da je prošao jedan cijeli dan bez jela. Praktički ste preskočili
večeru a ujutro ionako nećete biti gladni. Taman lijepo ogladnite do ručka.
Kako ostale dane i ostale obroke jedete "normalno"
znači sve po LCHF, tako neće doći do sindroma "štednje i nakupljanja
energije - masnog tkiva" kao što dolazi kod dugotrajnih izgladnjujućih
dijeta. Jer ostale obroke jedete normalno, tj jedete nutritivno bogatu hranu.
Ovo je dobar način za mršavljenje. Neki ljudi i uz LCHF imaju poteškoće s mršavljenjem, najčešće zato što jedu previše, ili jedu kad nisu gladni. Onda je potrebno malo postrožiti prehranu i odreći se nekih "oblizeka" kao što su sirevi, orašasti plodovi, LCHF kolači i slastice... Za to je dobra Zelena kura, ali je mnogi doživljavaju kao režim pa posustaju. U tom slučaju je povremeni post možda pravo rješenje. Kad ste prihvatili LCHF
kao način prehrane i života, niste gladni, imate masu energije i dobro se osjećate, tada 5 dana u
tjednu živite i jedete opušteno. Samo dva dana se malo strpite i preskočite
jednu večeru i jedan doručak. Ono što dobivate od toga je:
- bolje zdravlje i smanjeni rizik od cijelog niza bolesti, jer se tijelo stigne
regenerirati i detoksificirati;
- mršavljenje, jer ako ne jedete neminovno morate trošiti
nakupljeno masno tkivo;
- kontrolu apetita, jer nakon što ste preskočili obrok ne
možete više pojesti previše;
- bolju mentalnu oštrinu i koncentraciju, jer mozak izvrsno radi na ketone.
Čovjek je i genetski prilagođen na povremeni post, jer hrane nije uvijek bilo u izobilju. Sigurno u prošlosti nismo slijedili nutricionističke preporuke da jedemo "5-6 malih obroka dnevno" :))
Za vrijeme posta pijte dosta vode a i zeleni čaj je koristan.
Povremeni post je vrlo lagan kad smo na LCHF, jer smo "fat burneri" koji za energiju troše masnoće, pa kad se potroše one iz hrane, tijelo prelazi na trošenje masnih naslaga. Šećer u krvi je stabilan i nema tipične "treskavice" od gladi kao kod "sugar burnera" - onih koji su na standardnoj prehrani nakrcatoj ugljikohidatima. Oni troše glukozu za energiju, pa vrlo teško podnose gladovanje, jer kad tijelo potroši dostupnu glukozu, očajnički traži novo "punjenje" tj obrok bogat ugljikohidratima, jer zbog djelovanja inzulina nije u stanju trošiti masne naslage.
Još neke prednosti povremenog posta: možete ga odraditi bilo kad, kad je vama najzgodnije. Ako vikendom kuhate bolji ručak, pečete kolače, izlazite na večeru ili u goste, naravno nećete izabrati vikend za post. Izaberite za to dan kad imate previše posla i obaveza, tako ćete posao obaviti brže jer nećete trošiti vrijeme na razmišljanje što jesti i na pripremanje obroka. Također post možete odraditi kad se nađete u situaciji da baš ništa pametnog ne nalazite za jelo, tada je najlakše - preskočiti obrok.
Mnogi se boje gladi, pa od straha jedu i prije nego osjete taj osjećaj. Jeste li znali da osjećaj gladi prolazi - ako malo počekate? Poslije se osjećate lagani kao perce i puno više uživate u hrani, osjetila okusa se izoštravaju. Zgodno zar ne :)
Povezani tekst: Blagodati povremenog posta