Stranice

četvrtak, 30. svibnja 2013.

Povremeni post ("IF") uz LCHF


Mi ljudi općenito jedemo previše, puno više nego što nam treba da ne bismo bili gladni.  To je zato što živimo u izobilju, hrana je dostupna 24/7 a marketing prehrambene industrije nas na sve moguće načine tjera da stalno želimo nešto jesti. Pa onda jedemo i zbog dosade ili nezadovoljstva, ili jednostavno zato što hrane ima... 

No, ponekad treba osjetiti i glad. To je jako, jako korisno i zdravo. Preskočiti obrok na primjer. Osjetiti glad, pa se ne uspaničiti zbog toga, nego se napiti vode, skuhati čaj, i počekati da osjećaj gladi prođe. I prođe zaista... Osjećaj je fenomenalan. 

Povremeno preskakanje obroka (povremeni post) vrlo je zdravo. Dok stalno nešto jedemo, tijelo troši 80% energije na probavu hrane i ne stiže odrađivati druge važne poslove. Tek kad nije zauzeto neprestanom probavom hrane, može raditi na regeneraciji stanica i detoksifikaciji, što je vrlo važno za sačuvati dobro zdravlje.

Zašto ne biste isprobali povremeni post (tzv Intermittent Fasting "IF") jedan do dva puta tjedno? Npr. jedan dan doručkujete i ručate i onda ne jedete ništa do slijedećeg dana do ručka. Na taj način ste postili 24 sata, bez da je prošao jedan cijeli dan bez jela. Praktički ste preskočili večeru a ujutro ionako nećete biti gladni. Taman lijepo ogladnite do ručka. 

Kako ostale dane i ostale obroke jedete "normalno" znači sve po LCHF, tako neće doći do sindroma "štednje i nakupljanja energije - masnog tkiva" kao što dolazi kod dugotrajnih izgladnjujućih dijeta. Jer ostale obroke jedete normalno, tj jedete nutritivno bogatu hranu.

Ovo je dobar način za mršavljenje. Neki ljudi i uz LCHF imaju poteškoće s mršavljenjem, najčešće zato što jedu previše, ili jedu kad nisu gladni. Onda je potrebno malo postrožiti prehranu i odreći se nekih "oblizeka" kao što su sirevi, orašasti plodovi, LCHF kolači i slastice... Za to je dobra Zelena kura, ali je mnogi doživljavaju kao režim pa posustaju. U tom slučaju je povremeni post možda pravo rješenje. Kad ste prihvatili LCHF kao način prehrane i života, niste gladni, imate masu energije i dobro se osjećate, tada 5 dana u tjednu živite i jedete opušteno. Samo dva dana se malo strpite i preskočite jednu večeru i jedan doručak. Ono što dobivate od toga je:

- bolje zdravlje i smanjeni rizik od cijelog niza bolesti, jer se tijelo stigne regenerirati i detoksificirati;
- mršavljenje, jer ako ne jedete neminovno morate trošiti nakupljeno masno tkivo;
- kontrolu apetita, jer nakon što ste preskočili obrok ne možete više pojesti previše;
- bolju mentalnu oštrinu i koncentraciju, jer mozak izvrsno radi na ketone.

Čovjek je i genetski prilagođen na povremeni post, jer hrane nije uvijek bilo u izobilju. Sigurno u prošlosti nismo slijedili nutricionističke preporuke da jedemo "5-6 malih obroka dnevno" :)) 

Za vrijeme posta pijte dosta vode a i zeleni čaj je koristan. 

Povremeni post je vrlo lagan kad smo na LCHF, jer smo "fat burneri" koji za energiju troše masnoće, pa kad se potroše one iz hrane, tijelo prelazi na trošenje masnih naslaga. Šećer u krvi je stabilan i nema tipične "treskavice" od gladi kao kod "sugar burnera" - onih koji su na standardnoj prehrani nakrcatoj ugljikohidatima. Oni troše glukozu za energiju, pa vrlo teško podnose gladovanje, jer kad tijelo potroši dostupnu glukozu, očajnički traži novo "punjenje" tj obrok bogat ugljikohidratima, jer zbog djelovanja inzulina nije u stanju trošiti masne naslage. 

Još neke prednosti povremenog posta: možete ga odraditi bilo kad, kad je vama najzgodnije. Ako vikendom kuhate bolji ručak, pečete kolače, izlazite na večeru ili u goste, naravno nećete izabrati vikend za post. Izaberite za to dan kad imate previše posla i obaveza, tako ćete posao obaviti brže jer nećete trošiti vrijeme na razmišljanje što jesti i na pripremanje obroka. Također post možete odraditi kad se nađete u situaciji da baš ništa pametnog ne nalazite za jelo, tada je najlakše - preskočiti obrok. 

Mnogi se boje gladi, pa od straha jedu i prije nego osjete taj osjećaj. Jeste li znali da osjećaj gladi prolazi - ako malo počekate? Poslije se osjećate lagani kao perce i puno više uživate u hrani, osjetila okusa se izoštravaju. Zgodno zar ne :)



petak, 17. svibnja 2013.

DUGO OČEKIVANA LCHF KUHARICA STIŽE!


Dragi svi!

Izuzetno mi je zadovoljstvo što napokon mogu objaviti ovu vijest: Prva hrvatska LCHF kuharica je pred vratima!

Primjetili ste da me nema na blogu, ne odgovaram na komentare, poruke i mejlove… To je stoga jer se na kuharici radilo puno i intenzivno. Plod toga rada uskoro ćete moći primiti u ruke. Moja suradnica Ariana Miljević Bugenvilija i ja pripremile smo za vas knjigu recepata koja objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani.

Naša namjera nije bila čisto sakupljanje i tiskanje LCHF recepata, već nešto puno više. Cilj je bio pripremiti pravi vodič za LCHF način života, koji će biti edukativan, inspirirajući, ugodan oku i praktičan u rukama. Stoga knjiga sadrži:

  • Oko 250 recepata s kojima smo pokrili sve. Od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih jela za doručak, preko juha i predjela do glavnih jela. Od zanimljivih i ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…), salata, samostalnih malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača;
  • Oko 180 profesionalnih fotografija, većim dijelom iz Arianinog objektiva, no nalaze se tu i fotografije moje sugrađanke Danijele Bolanča, kao i nekoliko izabranih fotografija vas čitatelja;
  • Popratne edukativne tekstove o prehrani (npr koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta te kako pronaći svoj optimalan način prehrane, zašto smo odbacili pšenicu i ostale žitarice, predrasude o masnoćama i bajke o biljnim uljima, praktični vodič kroz masnoće u kuhanju itd);
  • Popratne tekstove o namirnicama (npr o jajima, iznutricama, orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd);
  • Mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr o psyllium prašku, kokosovom brašnu, vaniliji, prašku za pecivo, sadržaj ugljikohidrata u najčeščim namirnicama itd).
  • Registar malih proizvođača prave hrane u Hrvatskoj.

Sve smo ovo smjestili na 224 stranice, u knjigu tvrdog uveza, dimenzija 16,5 x 24 cm, težine 700 g. Izdavač je moja novoosnovana tvrtka TRAGOM Šibenik, a knjiga nosi ISBN broj 978-953-57637-0-3.

Redovna cijena knjige će biti 219 kn, ali kao što ste to mogli i očekivati, za sve vas koji me pratite i već dugo čekate ovu knjigu, imam specijalnu ponudu:

Knjigu možete kupiti po promotivnoj cijeni od 148 kn (166,60 kn s uključenim troškom poštarine). Ova ponuda vrijedi 10 dana i zadnji dan za uplatu je ponedjeljak 27.05.2013. Rok isporuke knjige je 20 dana – očekujte je u svojim poštanskim sandučićima oko 06.06.2013. Naravno možete kupiti i više komada knjiga za poklon dragim osobama. 

Podaci za plaćanje:
  • Primatelj: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
  • IBAN (račun): HR7823400091110561525
  • Model: 00
  • Poziv na broj: vaš OIB
  • Opis plaćanja: LCHF kuharica - promotivno
  • Iznos: 166,60 kn*
*Ako naručujete iz Hrvatske, trošak slanja preporučenom poštom iznosi 18,60 kn i uračunat je u ukupan iznos od 166,60 kn. Ako naručujete iz inozemstva, ili više komada knjiga, javite mi se na e-mail lchf.kuharica@gmail.com radi izračuna troška poštarine. (Ako ste u Šibeniku ne trebate plaćati poštarinu, knjigu možete preuzeti osobno).

Po izvršenoj uplati, pošaljite vaše podatke (ime, prezime, OIB i adresu za isporuku knjige) na isti e-mail lchf.kuharica@gmail.com 


Molim proslijedite ovo prijateljima za koje mislite da bi ih moglo zanimati. 

Srdačni pozdravi,

Anita Šupe



Sigurno ste puno puta čuli da ”ono što je ukusno nije zdravo i deblja”? Da, to vam je sigurno poznato, jer nas tako uče od djetinjstva. Zbog toga smo cijeli život razapeti između želje da održimo dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu i želje da jednostavno uživamo u životu i dobroj hrani. Ovom kuharicom želimo srušiti taj mit i pokazati da je moguće imati oboje: dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu, uz uživanje u pravoj ukusnoj hrani. Pridružite se i vi ovom sve jačem globalnom pokretu za povratak izvornoj prehrani! 

Za primanje obavijesti pridružite se ovoj grupi:

četvrtak, 2. svibnja 2013.

Zagreb - promocija knjige


Dragi svi iz Zagreba!

Novi termin za druženje i predstavljanje moje knjige "Istine i laži o hrani" zakazan je za utorak 07. svibnja 2013. u knjižari Profila Megastore, Bogovićeva 7, s početkom u 17:00 sati. 

Moji gosti su dr Meri Bura i Dražen Herendić - moderator. 

U ponedjeljak, 06. svibnja održat ću predavanje o prehrani za sudionike proljetnog Paleo/LCHF challengea u SublinK internet caffeu u Teslinoj 12, s početkom u 18:00 sati.

Molim proslijedite ovo prijateljima za koje mislite da bi ih moglo zanimati. 

Lijepi pozdrav pa se vidimo :)

Anita Šupe

Za primanje obavijesti pridružite se ovoj grupi: