Stranice

petak, 17. svibnja 2013.

DUGO OČEKIVANA LCHF KUHARICA STIŽE!


Dragi svi!

Izuzetno mi je zadovoljstvo što napokon mogu objaviti ovu vijest: Prva hrvatska LCHF kuharica je pred vratima!

Primjetili ste da me nema na blogu, ne odgovaram na komentare, poruke i mejlove… To je stoga jer se na kuharici radilo puno i intenzivno. Plod toga rada uskoro ćete moći primiti u ruke. Moja suradnica Ariana Miljević Bugenvilija i ja pripremile smo za vas knjigu recepata koja objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani.

Naša namjera nije bila čisto sakupljanje i tiskanje LCHF recepata, već nešto puno više. Cilj je bio pripremiti pravi vodič za LCHF način života, koji će biti edukativan, inspirirajući, ugodan oku i praktičan u rukama. Stoga knjiga sadrži:

  • Oko 250 recepata s kojima smo pokrili sve. Od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih jela za doručak, preko juha i predjela do glavnih jela. Od zanimljivih i ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…), salata, samostalnih malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača;
  • Oko 180 profesionalnih fotografija, većim dijelom iz Arianinog objektiva, no nalaze se tu i fotografije moje sugrađanke Danijele Bolanča, kao i nekoliko izabranih fotografija vas čitatelja;
  • Popratne edukativne tekstove o prehrani (npr koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta te kako pronaći svoj optimalan način prehrane, zašto smo odbacili pšenicu i ostale žitarice, predrasude o masnoćama i bajke o biljnim uljima, praktični vodič kroz masnoće u kuhanju itd);
  • Popratne tekstove o namirnicama (npr o jajima, iznutricama, orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd);
  • Mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr o psyllium prašku, kokosovom brašnu, vaniliji, prašku za pecivo, sadržaj ugljikohidrata u najčeščim namirnicama itd).
  • Registar malih proizvođača prave hrane u Hrvatskoj.

Sve smo ovo smjestili na 224 stranice, u knjigu tvrdog uveza, dimenzija 16,5 x 24 cm, težine 700 g. Izdavač je moja novoosnovana tvrtka TRAGOM Šibenik, a knjiga nosi ISBN broj 978-953-57637-0-3.

Redovna cijena knjige će biti 219 kn, ali kao što ste to mogli i očekivati, za sve vas koji me pratite i već dugo čekate ovu knjigu, imam specijalnu ponudu:

Knjigu možete kupiti po promotivnoj cijeni od 148 kn (166,60 kn s uključenim troškom poštarine). Ova ponuda vrijedi 10 dana i zadnji dan za uplatu je ponedjeljak 27.05.2013. Rok isporuke knjige je 20 dana – očekujte je u svojim poštanskim sandučićima oko 06.06.2013. Naravno možete kupiti i više komada knjiga za poklon dragim osobama. 

Podaci za plaćanje:
  • Primatelj: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
  • IBAN (račun): HR7823400091110561525
  • Model: 00
  • Poziv na broj: vaš OIB
  • Opis plaćanja: LCHF kuharica - promotivno
  • Iznos: 166,60 kn*
*Ako naručujete iz Hrvatske, trošak slanja preporučenom poštom iznosi 18,60 kn i uračunat je u ukupan iznos od 166,60 kn. Ako naručujete iz inozemstva, ili više komada knjiga, javite mi se na e-mail lchf.kuharica@gmail.com radi izračuna troška poštarine. (Ako ste u Šibeniku ne trebate plaćati poštarinu, knjigu možete preuzeti osobno).

Po izvršenoj uplati, pošaljite vaše podatke (ime, prezime, OIB i adresu za isporuku knjige) na isti e-mail lchf.kuharica@gmail.com 


Molim proslijedite ovo prijateljima za koje mislite da bi ih moglo zanimati. 

Srdačni pozdravi,

Anita Šupe



Sigurno ste puno puta čuli da ”ono što je ukusno nije zdravo i deblja”? Da, to vam je sigurno poznato, jer nas tako uče od djetinjstva. Zbog toga smo cijeli život razapeti između želje da održimo dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu i želje da jednostavno uživamo u životu i dobroj hrani. Ovom kuharicom želimo srušiti taj mit i pokazati da je moguće imati oboje: dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu, uz uživanje u pravoj ukusnoj hrani. Pridružite se i vi ovom sve jačem globalnom pokretu za povratak izvornoj prehrani! 

Za primanje obavijesti pridružite se ovoj grupi:

53 komentara:

  1. BRAVO I ČESTITKE !!!! KUPUJEM ODMAH :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo,kupujem i jedva cekam nauciti je napamet!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Broj računa treba biti formata 7 znamenki - 10 znamenki (XXXXXXX-XXXXXXXXXX) ili u formatu IBAN-a

    OdgovoriIzbriši
  4. U ponedjeljak uplaćujem...i onda čekam poštara :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Cestitke za Vas rad,mozete mi reci da li ce se knjiga moci kupiti u nekoj od knjizara?

    OdgovoriIzbriši
  6. Cestitke! Hoce li se moci naci u Srbiji uskoro? Ima li zainteresovnih izdavaca?
    Veliki pozdrav
    Jelena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jelena. Sigurno bi bilo zainteresiranih, morat ću se malo angažirati po tom pitanju.

      Izbriši
  7. bravo Anita! :*
    Sandra T.

    OdgovoriIzbriši
  8. Od srca čestitam Anita! Jedva čekam da se knjiga nadje u mojim rukama.

    OdgovoriIzbriši
  9. pozdrav, zanima me kad ju se može očekivati u knjižarama? i kojima? hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Anita,

    može li se knjiga kupiti osobno na gore navedenoj adresi: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
    ili na nekoj drugoj adresi i kojoj?

    Sljedeći tjedan dolazim u Šibenik pa bih voljela doći osobno, a ako imam sreće da Vas i upoznam! ;)

    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara, knjiga izlazi iz tiska oko 01.06. i tek tada je možete preuzeti, ako ćete možda ponovo dolaziti u Šibenik. A plaćanje se treba izvršiti odmah radi ograničenog trajanja promotivne cijene.

      Izbriši
  11. Pozdrav,

    da li je točno da je konzumiranje mesa i životinjskih proteina u velikoj mjeri povezano sa dobijanjem kancera?
    Pročitah to ovdje: http://www.zdravljeza21vek.com/index.php?option=com_content&view=article&id=172&Itemid=154

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ovisi o vrsti tj porijeklu mesa a isto se odnosi i na druge vrste namirnica. ako su zagađene kemikalijama, pesticidima, umjetnim gnojivima, antibioticima, hormonima, genetski manipulirane - sve su te namirnice štetne.
      što se tiče količine mesa, prema LCHF konceptu prehrane se NE konzumira meso u velikim količinama.

      Izbriši
  12. Poštovana,
    ukoliko je rok isporuke knjige 20 dana, knjiga izlazi iz tiska 01.06. kako je onda moguće da ju čekujemo u svojim poštanskim sandučićima oko 06.06.2013 (ako je 20 dana rok dostave)?
    Zahvaljujem na odg.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dostava je 20 dana od dana objave ovog posta (17.05.)
      Knjiga izlazi iz tiska oko 01.06. i treba par dana dok se pošalje i stigne na adresu.

      Izbriši
    2. Recite mi za nas koji smo iz Si jel moramo uplacivat pare il jednostavno se mozemo s vama dogovorit pa kad preuzimamo knjigu vama odma dati pare na ruke da nekompliciramo?

      Izbriši
    3. Remi, isporuka knjige je iza 01.06. a promotivna cijena vrijedi do 27.05. Ako želite kupiti po promotivnoj cijeni, uplatite odmah iznos bez poštarine, a ja javim kad će i gdje biti isporuka. Poslije knjiga ide po redovnoj cijeni 198 kn.

      Izbriši
  13. Hvala Vam na odgovoru.
    Kažete da što se tiče količine mesa prema LCHFu se meso ne konzumira u velikim količinama. Pa biste li mi mogli reći koliko puta tjedno bi trebali konzumirati meso? Dva-tri dana u tjednu po jedan mesni obrok dnevno? ili...?

    OdgovoriIzbriši
  14. Bravo, Anita!
    Jedva sam cekala da izadje Vasa knjiga i bas sam joj se obradovala. Vec 2 meseca se pridrzavam Vasih saveta za ishranu i odusevljena sam!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pa dobro, ali što konkretno znači ne konzumirati meso u velikim količinama? Koje su to velike količine? Nije preporučljivo jesti meso svaki dan? Nego kako? Ukoliko sam dobro pročitala LCHF prehrana se bazira na mesu, povrću i maslacu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, ne bazira se na mesu. Bazira se prvenstveno na prirodnim izvornim namirnicama. Znači nema industrijskih prerađevina, šećera, GMO žitarica, hidrogeniziranih biljnih masti i ostalih izmišljotina prehrambene industrije. Jede se biljna i životinjska hrana, manje je bitna vrsta, a više porijeklo - kvaliteta hrane. Jede se voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, jaja, mliječni proizvodi, riba, meso i prirodne masnoće. Koliko tko količinski čega jede - ne znam, to je individualno.

      Izbriši
    2. Jasno mi je to. Ali rekli ste: "prema LCHF konceptu prehrane se NE konzumira meso u velikim količinama" Ja Vas samo molim da mi objasnite što se točno, prema LCHFu, podrazumijeva pod velikim količinama mesa? Ukoliko svaki dan jedem meso za jedan obrok (svejedno da li je u pitanju neki biftek, ili kuhano meso iz juhe, ili slanina) dakle je li to previše? ili ipak ne jesti meso svaki dan?

      Izbriši
    3. Mogu li ja Anita odgovoriti ??

      Ljudskom organizmu su potebne bjelancevine/ proteini prvenstveno za rast i regeneraciju celija. Meso je tu kao namirnica sa biolosko najkvalitetnijim proteinima (BV faktor). Naravno da ima to u jajima,ribi i punomasnim mlijecnim proizvodima i za divno cudno u lanu i konoplji.

      Preporucena kolicina proteina zavisi o tjelesnoj tezini ( bilo to trenutna ili zeljena tezina). Prema WHO ( nesto lchf/paleo pokret ima sa WHO) je da se preporucuju izmedju 0,5 do 0,8 grama bjelancevina po kilogramu "zive mase", osobama koji su vise fizicki aktivne (vise cijepaju misicna vlakna i u potrebi su za regeneracijom celija i misica ) se preporucuje od 1,5 pa cak do 4 grama proteina po kilogramu tezine.

      Ako ste kancelarijski tip osobe nemate potrebe za sportskim kolicinama proteina ali vam bjelancevina trebaju u bilo kom slucaju. Cak i ako "pretjerate" sa prirodnim proteinima nece vam biti nista sem toga sto ce te duze biti sitiji i to je to. Mozda cak i dobijete malo misica kao bonus.

      Za napomenu i kraj. 100 grama mesa nema 100 grama bjelancevina

      100 grama ribe 15 grama bjelancevina
      100 grama crvenog mesa ima (ovisno o vrsti) ima izmedju 20 i 25 grama proteina
      100 grama iznutrica oko 20 grama proteina

      Ako vam se neki dan ne jede "meso" organizam vam ce sam zatraziti ako nista, nesto drugo u obliku jaja ili mlijecnih proizvoda. Priroda je cudo kad je u pitanju samoodrzanje organizma.

      PS 1

      Vas citat o velikim kolicinama mesa je izvucen iz kontesta cijelog pojma LCHF / Paleo pokreta gdje se "optuzujemo" za orgije u mesu,pranje zuba maslacom i kupanja u majonezi. Tako da je Anitinima izjava o kolicinima mesa, auto reflex i "defenzivna" navika po pitanju kolicine namirnica. Sto je veoma jedinstveno lchf a kontradiktorno opstim smjernicama ishrane, kako vaganju hrane tako i racunanju kalorija

      PS 2

      Slanina je NIJE meso nego vise masnoca u cvrstom stanju (oko 70 do 95% masnoce)
      Ni iznutrice a jos manje jaja nisu tehnicki meso a sadrze bjelancevine

      Izbriši
    4. @LoCMoPHiF,
      puno hvala na odgovoru. A što se tiče Vašeg PS1 nisam ja nikog napala niti optužila nizašta, nego sam najnormalnije pitala.
      A meni se svaki dan jede meso, volim da jedem meso. Ne znam da li da se oduprem tome ili...

      Izbriši
  16. Hvala Anita, i za prvu knjigu koja mi je samo potvrdila ono što moj metabolizam već dugo zna a i sada za ovu s kojom ću moći i praktično riješiti prehranu :) Da ZaBa ne šteka jutros, već bih naručila. Veselim se poklonu za rođendan
    Anamarija

    OdgovoriIzbriši
  17. Bravo,čestitam,ja sam primjetila da mi je Lchf dobar za zimu,kad dolaze topliji dani tijelo mi traži više voća i povrća, pogotovo sezonsko,
    ali puno sam promijenila prehranu,i dosta pravila i recepata mi je ušlo u naviku. Naravno knjigu recepata naručujem već danas:-) hvala na povoljnijoj cijeni:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita naravno da se ljeti jede više povrća i voća, apsolutno! Pa zar nije LCHF upravo to - jesti lokalnu, sezonsku, pravu hranu, slušati svoje tijelo, i ne konzumirati prerađevine :)

      Izbriši
  18. Narucila i jedva cekam prelistati :)
    Cestitam!

    OdgovoriIzbriši
  19. Da li je jedenje mesa tabu tema u LCHF prehrani? Zar je tajna koliko treba jesti mesa po LCHF? Koliko prosecna osoba sa prosecnom aktivnoscu treba da jede mesa? Koliko je to "ne previse"??? bezveze....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nije ništa tabu, ali ne mogu vam ja reći koliko "treba" jesti mesa. Ja više volim ribu i mogu danima da ne jedem meso, ali sasvim je normalno jesti ga svaki dan. Kako kome paše... Mislim da je previše ako netko jede samo meso, bez da jede druge namirnice. Prehrana bi trebala biti raznovrsna, ali teško je reći "koliko" nečega... Slušajte svoje tijelo, jedite što vam prija. To ovisi i o tjelesnoj akivnosti, podneblju, godišnjem dobu, zdravstvenom stanju...

      Izbriši
  20. Pozdrav! Zanima me da li smijem jesti proso, heljdu i zob? Od nedavno sam počela s anti candida dijeto, uz korištenje citrofita i samljevenih lanenih sjemenka. Inače ne jedem meso, ribu i jaja da. Žitarice svakodnevnog koristim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. AC dijeta sa ovog linka ili ?

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2013/02/anticandida-program.html

      Zalud ti je istjerivati candidu a istovremeno je hraniti skrobom / glutenom iz zitarica.
      Tako ako si makrobioticarska/veganka i ne jedes sve vrste "mesa",jaja a po Anitinoj AC se ne jedu ni mlijecni proizvodi onda ne znam kako si to uopste osmislila?

      Preostaje ti djevicansko hladno presano maslinovo ulje,kokosova mast,kiseli kupus.
      Heljdu proso i zob ostavi onima koji imaju 2 do 4 zeluca i tako mogu efikasno tu vrstu hrane metabolizirati.

      Kako god ustrajno naprijed

      Izbriši
    2. Tek sam nedavno naiša na ovaj blog...pronašla sam razne vrste ac dijeta al ova Anitina mi se čini najbolja i najlogičnija. Žitarice su me bunile jer su u ostalim verzijama dozvoljene ali u malim količinama. Znači preostaju mi sjemenke, ako sam dobro shvatila, jer su lanene dozvoljene. Mislim da neće bit nekih problema s režimom prehrane jer jedem svu ribu i jaja (koja imam domaća) :) hvala na odgovoru!

      Izbriši
    3. E pa super...bijeli luk, svi suvi zacini, djevicansko hladno presano ulje i kokosova mast,citrofit i slicne probiotike, malo skrobno povrce uz ribu i jaja. Pa to ispadne kao light zelena kura ( http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/05/zelena-kura.html). Kazem light jer nema "mesa" i mlijecnih proizvoda. Moze i tako sasvim ispravno. Osmisli si hranu prema mogucnostima i trenutnim prohtjevima.

      Ustrajno i samo naprijed u borbi sa bestijom

      Izbriši
  21. naručila svoj primjerak i s nestrpljenjem ga očekujem :D
    blog pratim već neko vrijeme, a zanimala me jedna stvar - što je sa kokosovim šećerom, njega čak preporučuju dijabetičarima kao zamjenu za šećer, smije li se on povremeno konzumirati!?
    p.s.
    u mjesec dana koliko sam na ovoj prehrani rješila sam se gastritisa i nadutosti, nije bio problem ni u mesu ni u masnijoj hrani (kako sam i sama uvijek mislila) već u brašnu, kvasu i sličnim glupostima... ne trebam govoriti kako sam oduševljena ovim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Retoricka pitanja

      Sta je to sto je nutrivno u slatkom ukusu ??

      Na koji nacin imate bilo sto sa dijabeticarima ??

      Ako vam fruktoza (sastavni dio bilo kakve vrste secera) ne skodi ni da vam se lijepi za jetru ili uzrokuje druge vrste tegoba, onda ne vidim nista u jednom mjesecno da si priustite nesto sa kokosom.

      Samo pazljivo naprijed i slusajte svoje tijelo

      Izbriši
    2. u obitelji imam dijabetičara zbog kojeg sam i nabavila ovaj šećer, pa me zanimalo može li se koristiti i u lchf prehrani umjesto stevie

      Izbriši
    3. Iskreno za volju govoreci ja bih radije neku kvalitetnu steviju nasao pa to u krajnjem slucaju koristio. Licno smatram da sam sladak ukus moze uzrokovati samo jos vecu zelju za hranom. Pogotovo kod osoba koje su insulinski iresistantne.

      http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/store/detail/kokosov-secer

      Po tome sudeci ja NE PREPORUCUJEM kokosov secer, jer je monosaharid i lako se razlaze u krvi. Ne razumijem kako tako nesto mogu preporucivati dijabeticarima??!!

      Meni to sve zvuci kao ono "Sine dragi nemoj uzimati kokain skodi ti, uzmi amfetamina bolji je za tebe". (Lemmy Kilmister)

      Slucaj u obitelji je dijabetes 2 dijabetes 1 ? Kako god bilo i bez obzira na verziju low carb ishrane, "2" se mogu skinuti sa tableta a "1" mogu znatno smanjiti kolicine vjestackog insulina. Jednostavno izborom namirnica mogu drzati insulin stabilnim i poboljsati kvalitetu zivota.

      Izbriši
    4. dijabetes 2, osoba je već duboko u 70-ima ali se ne da prebaciti na low carb ishranu :(
      u svakom slučaju, hvala na odgovoru :D

      Izbriši
  22. schnewphie puno hvala na odgovorima i dobrim željama! :) evo danas sam nabavila kokosovo ulje, proizvođača royal green. U biti piše da je to extra virgin coconut cream, al u detaljnom opisu proizvoda piše hladno prešano kokosovo ulje. E sad, koliko bi toga trebala uzimati, piše 1-3 žlice dnevno...dal postoji najbolji dio dana za konzumaciju i o kojim žlicama se radi? ulje je odličnog mirisa (volim kokos) al je dosta gusto, pa da li da ga topim ili što? Puno hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pocni jednom cajnom kaskicom i svake sedmice povecavaj dozu. Ako ti izvjesna kolicina bude smetala slobodno smanji. Ja kokosovu mast "onako" jedem a mozes si staviti u caj / kafu ili smoothie. Za smothie ti je najlakse napraviti salatu od dozvoljenog povrca i izmiksati u blenderu. Nema veze sto je smoothie slan,ili??

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/12/raw-smoothie-zdravlje-iz-miksera.html

      Izbriši
    2. nema ništa ukusnije od kave s žlicom kokosovog ulja :D

      Izbriši
  23. e da, i jel ima netko od vas dobar recept za smoothie, bez voća naravno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lula, evo recepta za moj današnji smoothie. Za dvije osobe: 2 sirova žutanjka, 1/2 malog avokada, 1/3 tikvice (bez sjemenki), par listova zelene salate, veliki stručak lišća maslačka (ja ga berem na svojem dvorištu), to je obavezan sastojak za pokretanje metabolizma i blagi je diuretik, odlično uklanja višak vode iz tkiva, zatim malo soka od limuna, on će ublažiti gorčinu, oko 1 dl tople vode i 200 ml domaćeg kefira, ja koristim 5-todnevni, tako se nadam da u njemu nema laktoze. Sve lijepo "izblendati" i pojesti. Mogu se koristiti one vrste povrća koje možemo jesti sirove, i ne smetaju nam, ja koristim još krastavac, brokulu, cvjetaču, buču itd., no, ne miješam previše vrsta povrća odjednom. Takav smoothie jedem unatrag godinu dana, ispočetka svakodnevno ujutro, sad otprilike 3 puta tjedno.

      Nadam se da sam pomogla.

      Pozdrav od Sanje B.!

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.