Jedna od najcjenjenijih hrvatskih nutricionistkinja samo za
In-Portal analizira zašto smo postali pretila nacija, razotkriva sve prevare
prehrambene industrije u svrhu povećanja profita te osobama s invaliditetom
preporuča koju bi hranu trebali konzumirati, a koju izbjegavati pod svaku
cijenu.
Anita Šupe diplomirala je prehranu i nutricionizam na
Geteborškom sveučilištu, Švedska. Osim formalnog, dakle školskog, svoje znanje
temelji na višegodišnjem samostalnom istraživanju stručne literature o utjecaju
prehrane na zdravlje. Razlikuje se od većine nutricionista, ne prati općeprihvaćene
prehrambene smjernice smatrajući da su znanstveno neosnovane, utemeljene na
mitovoma, predrasudama i komercijalnim interesima. Od 2010. godine komunicira
sa čitateljima svoga bloga Istine i laži o hrani, pokušavajući razotkriti uobičajene
mitove i zablude o ”zdravoj” i ”nezdravoj” ishrani te nastojeći osvjestiti čitatelje
kako se uz prirodnu izvornu prehranu mogu doći do boljeg zdravlja i normalne
tjelesne težine.
Opišite nam LCHF princip prehrane za one kojima je to
novi i nepoznat pojam.
Naziv LCHF dolazi od Low Carb Higt Fat (manje ugljikohidrata
više masnoće) i predstavlja način prehrane u kojem se ograničava unos šećera i
škroba a povećava unos zdravih prirodnih masnoća. Osim što ograničavamo unos
ugljikohidrata i žitarica, također izbjegavamo rafinirana i hidrogenizirana
biljna ulja i druge industrijske prerađevine koje su prepune umjetnih
dodataka i štetnih kemikalija. Nastojimo jesti čiste izvorne namirnice, po mogućnosti
iz organskog ili domaćeg uzgoja. Ovakav način prehrane najsličniji je prehrani
naših predaka kojoj smo i mi genetski prilagođeni i koja je optimalna za dobro
zdravlje i očuvanje normalne tjelesne težine.
Koriste se još i nazivi Paleo, Primal, low carb, i zapravo
se radi o jednom globalnom pokretu za povratak izvornoj prehrani kakva je bila
prije naglog razvoja prehrambene industrije i masovnog uzgoja hrane. Prehrana
se bazira na pravim izvornim namirnicama: riba, meso, jaja, povrće i prirodne
masnoće. Koristimo i punomasne mliječne proizvode, te orašaste plodove i voće.
Po vašem mišljenju koje su najopasnije namirnice koje
svakodnevno koristimo u svojoj prehrani?
To su namirnice koje su općeprihvaćene u našoj modernoj
prehrani, ali tek odnedavna, jer ih naše bake ne bi prepoznale kao hranu:
- Margarini
svih vrsta
- Rafinirana
biljna ulja, tzv ”jestiva” ulja – sojino, kukuruzno, suncokretovo, repičino
i sl.
- Pšenica
i komercijalni pekarski proizvodi od pšeničnog brašna*
- Šećer*
i jeftine zamjene za šećer – glukozni, fruktozni sirupi (nalaze se u svim
industrijskim prerađevinama i proizvodima za djecu)
- Soja
i proizvodi koji sadrže soju
- Umjetni
zaslađivači, kao što je primjerice aspartam (u mnogim proizvodima za
djecu, sokovima, slatkišima ”bez šećera” – ovo je još gore od šećera)
- Pojačivači
okusa (glutaminati) u svim gotovim jelima, mješavinama začina, juhama iz
kesice, kockama za juhu…
- Industrijske prerađevine, komercijalni pekarski proizvodi, keksi, kolači, slatkiši, hrana u tubama, kutijama, konzervama…
*Iako su naše bake koristile pšenicu i od nje mijesile kruh,
ipak ovu današnju nisu poznavale; današnja je pšenica genetski modificirana i
kao takva našem tijelu neprepoznatljiva. Sve je više ozbiljne literature koja
ukazuje na štetnost pšenice i njenu povezanost s mnogim bolestima.
*Šećer je i ranije bio prisutan u prehrani ali ni blizu u
tolikim količinama kao danas, današnja je prehrana upravo nakrcana šećrom koji
je i od znanstvenika proglašen najgorim otrovom modernog vremena.
Kada ste i na koji način počeli promovirati ovaj način
prehrane u Hrvatskoj? Poznato je da ste se obrazovali u Švedskoj i svoja
saznanja stekli tamo. Stekli ste veliki broj poklonika, s obzirom da smo mi
mala sredina. Kako su ljudi reagirali u početku? Je li bilo teško približiti
široj javnosti ovaj način ishrane?
Ja zaista nisam nametala niti pokušavala ”usaditi” ljudima
nekakav drugačiji način razmišljanja. Pred tri, četiri godine sam na nagovor
prijatelja počela pisati blog Istine i laži o hrani gdje sam jednostavno iznosila svoja saznanja do kojih sam došla proučavanjem
literature o povezanosti prehrane i zdravlja, jer me ta tema fascinirala. Taj
je blog ubrzo postao vrlo čitan i popularan i tako se stvorila cijela jedna
sljedba ljudi koji su promijenili način prehrane i javljali svoja pozitivna
iskustva i rezultate. Ti isti čitateji su me onda nagovarali da napišem knjigu
što sam i učinila. Za knjigu Istine i laži o hrani se često može čuti da je
revolucionarna, ili knjiga koja otvara oči. Popularnost moje knjige i LCHF načina
prehrane se širila od usta do usta, kao neki krugovi u vodi, bez osmišljene
propagande i plaćenih oglasa. Jednostavno, zadovoljni ljudi su najbolja
reklama.
Svjedoci smo da ljudi sve više konzumiraju gotovu brzu hranu
uslijed promijena životnih navika. Koji je Vaš savjet kako osmisliti zdrav
obrok i zadovoljiti prehrambene potrebe?
Problem je što smo prekomotni. Ne bismo previše razmišljali
o tome što jedemo, niti trošili vrijeme na pripremu zdrave hrane. Ali ako
razmišljamo o zdravlju tj priželjkujemo dobro zdravlje, onda moramo razmišljati
i o tome što jedemo. Jer mi jesmo ono što jedemo i naše zdravlje ovisi o tome
što stavljamo u usta. Zdravlje i prehrana jedna je od najvažnijih stvari u
životu; želimo li proživjeti život u dobrom zdravlju, vitalni i puni energije,
želimo li da nam djeca pravilno rastu i razvijaju se, moramo misliti što
jedemo. Pa ne možemo se više pasivno prepuštati liječnicima koji nam prepisuju
lijekove za bolesti koje su nastale zbog našeg pasivnog prepuštanja utjecajima
industrije i medija koji nam nameću krivi i neprirodni način prehrane. Vrijeme
je da se osvijestimo i preuzmemo odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke
i vratimo se prirodnoj izvornoj hrani.
Vaša prva knjiga „Istine i laži o hrani“ izazvala je veliki
interes upravo stoga što ruši ustaljene predrasude o "zdravoj“ i
"nezdravoj“ hrani. Interesantno je navodite da se maksimalnim reduciranjem
žitarica iz jelovnika mogu suzbiti dijabetes, psorijaza, celijaklija, povišeni
krvni tlak, te cijeli spektar autoimunih bolesti.
Problemi sa žitaricama su višestruki: Žitarice i svi
proizvodi od brašna i žitarica (bez obzira jesu li cjelovite ili rafinirane),
te riža, kukuruz i krumpir, sastoje se najvećim dijelom od škroba. Škrob je
polisaharid što znači da se sastoji od dugih lanaca osnovnih molekula glukoze,
koju kad uđe u krvotok nazivamo šećer u krvi. Prekomjeran unos ugljikohidrata
tj šećera s vremenom dovodi do raznih poremećaja, metaboličkog sindroma,
inzulinske rezistencije, dijabetesa i, naravno, prekomjerne tjelesne težine.
Drugi problem sa žitaricama je gluten, s kojim danas već
ozbiljan broj ljudi ima brojnih zdravstvenih poteškoća bez da to znaju. Taj
teško probavljivi protein iz pšenice je zahvaljujući genetskoj modifikaciji
postao još teži i opasniji za ljudsko tijelo; istraživanja su otkrila da preko
50 različitih bolesti ima veze s nepodnošenjem glutena, naročite one
autoimunološke. Naime, nepodnošenje glutena pokreće autoimunološki odgovor
tijela koji dovodi do samouništavanja vlastitog tkiva. Nažalost je u liječničkoj
praksi poznata/priznata jedino celijakija kao bolest nepodnošenja glutena, iako
istraživanja spominju i mnoge druge bolesti kao što su reumatoidni artritis,
psorijaza, hashimoto i brojne druge.
Naš portal prate osobe s invaliditetom raznih zdravstvenih
tegoba, od problema s pretilosti, pothranjenosti, otežanim kretanjem, slabom
cirkulacijom, osjetljivom kožom, slabijom koncentracijom, stalno prisutnim
umorom i nizom drugih poremećaja. Možete li nam preporučiti kako se
hraniti te istovremeno zadovoljavajući hranidbene potrebe organizma i osnažiti
tijelo?
Preporučam namirnice biljnog i životinjskog porijekla iz
domaćeg, lokalnog uzgoja. Tradicionalna prehrana, domaća kuhana hrana od mesa,
ribe, jaja, povrća i prirodnih masnoća (svinjska mast, maslac, maslinovo ulje),
voće i orašasti plodovi.
Ne preporučam hranu koja se dobiva iz masovnog
poljoprivrednog biznisa, u kojem se koristi genetska modifikacija (pšenica,
kukuruz, soja), upotrebljavaju se pesticidi, herbicidi i tone raznih
kemikalija, umjetna gnojiva koja osiromašuju tlo radi čega imamo nedostatke
važnih minerala u tijelu. To znači izbjegavanje većine pekarskih proizvoda i
rafiniranih, nutritivno osiromašenih industrijskih prerađevina koje sadrže
brašno, šećer, biljna ulja i štetne aditive.
Nedavno ste s Arianom Miljević Bugenvilija izdali "Prvu hrvatsku LCHF kuharicu", s podnaslovom "Kuhajte izvorno: bez šećera,
brašna, rafiniranih biljnih ulja i kemijskih aditiva". Uz veliki broj
recepata za kruh, peciva, predjela, glavna jela, što se još može pročitati u
ovoj knjizi?
Ova knjiga predstavlja praktičan vodič za Paleo-LCHF način
života te objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani. Ariana i ja smo
sakupile preko 250 recepata, od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih
jela za doručak, preko juha i predjela do glavnih jela. Od zanimljivih i
ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…), salata, samostalnih
malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača.
Ariana je vrlo dobar fotograf i knjiga obiluje pravim, živim
fotografijama stvarnih jela koja su se pripremala da bi ih pojela cijela
obitelj, a ne samo za izložbu i reklamu.
Knjiga također nudi popratne edukativne tekstove o prehrani
(npr koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta te kako pronaći svoj
optimalan način prehrane, zašto odbaciti pšenicu i ostale žitarice, predrasude
o masnoćama i bajke o biljnim uljima, praktični vodič kroz masnoće u kuhanju
itd). Nadalje su tu popratni tekstovi o namirnicama (npr o jajima, iznutricama,
orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd) kao i
mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr o psyllium prašku, kokosovom brašnu,
vaniliji, prašku za pecivo, sadržaj ugljikohidrata u najčeščim namirnicama
itd). Također smo u knjigu uvrstili registar malih proizvođača prave hrane u
Hrvatskoj kako bismo čitateljima približili prave izvorne domaće proizvode
kojih na našem području zaista ima.
Možemo li LCHF prehranu bez opasnosti po naše zdravlje
provoditi tijekom cijelog života?
Jasno da možemo. Odbacivanje umjetne rafinirane hrane,
genetski modificiranih žitarica, hidrogeniziranih biljnih ulja i margarina
prepunih opasnih trans-masti, šećera i njegovih jeftinih zamjena, nutritivno
siromašnih pekarskih proizvoda i brojnih kemijskih aditiva, svakako je korisno
pogotovo na duže staze jer poboljšava zdravlje i kvalitetu življenja.
Po vašem mišljenju što je glavni uzročnik činjenice da smo
sve deblje nacija? Smijemo li lošu opću financijsku situaciju navesti kao
razlog pretilosti? Je li LCHF način prehrane skuplji i koliko su nam dostupne
namirnice koje promovira ova prehrana?
Ne bih rekla da je problem loša financijska situacija, jer
zapravo što je jedna zemlja naprednija i bogatija to je narod bolesniji i
deblji. Pogledajte samo amerikance i njihovu tjelesnu i zdravstvenu
denegeraciju. Prate ih i druge ”napredne” zemlje Europe. Usprkos bogatstvu sve
je više bolesti i debljine, čak i među djecom. Nije problem u novcu, već kako
sam gore spomenula – u komoditetu.
LCHF način prehrane nije skuplji iako se to možda na prvi
pogled čini. Prvo ostvarujete uštedu što ne kupujete brda nepotrebnih
grickalica, sokova i pića, gotove i polugotove proizvode, komercijalne
industrijske prerađevine i pekarske proizvode. A obzirom da ta hrana šteti
zdravlju, ostvarujete uštedu i na smanjenim posjetama liječniku i smanjenoj
upotrebi lijekova.
Nadalje, smanjeni unos ugljikohidrata koji potiču apetit i
povećani unos masnoće koja daje sitost, dovodi do spontanog smanjivanja obroka
i smanjenog unosa kalorija, čime se također ostvaruje dodatna ušteda. Moram
naglasiti da LCHF ne znači da se jede više bjelančevina niti više mesa, nego se
jede više masnoće ali i više jeftinog povrća. Iskorištava se, kao i u stara
vremena, veći dio životinje. Ne konzumiraju se samo skupi fileti od nemasnog
mišićnog mesa, već se koristi masnoća, loj, kosti, koštana srž i iznutrice, pa
je općenito manje otpada.
Može li se cijela obitelj prebaciti na LCHF, tj. da li je
primjenjiv u svakoj životnoj dobi, te mogu li ga primjenjivati djeca, trudnice,
dojilje?
Mnoge trudnice ne prekidaju sa ovim načinom prehrane kad
saznaju da su trudne. Najbolje što jedna trudnica može učiniti za sebe i svoju
bebu je da jede prirodnu i zdravu hranu i da izbaci industrijske prerađevine.
Djeca se lijepo razvijaju, rađaju se normalne tjelesne težine, mame ne dobivaju
masu suvišnih kilograma za vrijeme trudnoće, ne nakupljaju vodu u tijelu,
izbjegavaju trudnički dijabetes a one koje su ga ranije imale, drže šećer pod
kontrolom i ne trebaju inzulinske injekcije.
Mnogi stručnjaci povezuju jedan sve učestaliji problem kod
mladih žena – neplodnost – s inzulinskom rezistencijom, a koja nastaje kao
posljedica prekomjerne konzumacije ugljikohidrata. Tako imate primjere klinika
u Europi i Sjedinjenim Državama gdje se neplodnost uspješno liječi promjenom
prehrane – naravno smanjivanjem ugljikohidrata. Jedna takva klinika je ona
danskog ginekologa Bjarne Stygsby-ja, autora knjige ”Spis dig gravid” (Jedi da
zatrudniš), te američkog specijaliste za fertilitet Michael D. Foxa (ne, on
nije onaj poznati glumac) Dr. Fox kaže da su trudnice još više osjetljive na šećer
i škrob nego ostale žene.
Navodno ne postoje nikakvi znanstveni dokazi o štetnosti
kolesterola i masnoća. Što vi mislite o tome, je li to neka vrsta prevare
prehrambene i farmaceutske industrije?
Ljudi su od pamtivijeka koristili masnoću i hranu
životinjskog porijekla pa nikad nije bilo toliko bolesti kao danas. Usprkos
napretku nauke, medicine i farmacije (svaki dan izlaze novi lijekovi) i usprkos
činjenici da smo drastično smanjili unos životinjskih masti kroz prehranu, čovjek
nije zdraviji nego upravo obrnuto, sve je više modernih bolesti.
Nažalost, cijelo moderno zapadnjačko prehrambeno obrazovanje
i savjeti temelje se na studiji Ancela Keysa iz 50-ih godina, koja je navodno
dokazala korelaciju između ukupnog unosa masnoća i smrtnosti u šest zemalja
svijeta. No za ovu se studiju ubrzo saznalo da je lažirana jer Keys nije iznio
sve podatke, tj nije iznio podatke iz onih zemalja u kojima ove koleracije nije
bilo. No ipak je ova neutemeljena hipoteza objeručke prihvaćena od prehrambene
i farmaceutske industrije koje će idućih godina na račun histerije oko masnoće
i kolesterola ostvarivati milijunske profite. Od ”light” prehrambenih
proizvoda, raznih zamjenskih namirnica, rafiniranih ulja, margarina, žitnih
pahuljica i drugih industrijskih prerađevina, do lijekova za snižavanje
kolesterola, koji su najprofitabilniji lijekovi na svijetu.
Kampanja protiv kolesterola, koja je stara tek nekih 30-ak
godina, najveća je prevara 20. stoljeća. No srećom, u novije se vrijeme brojni
znanstvenici, liječnici i profesori iz raznih dijelova svijeta angažiraju kako
bi informirali svoje kolege i javnost o tome da hipoteza o kolesterolu nije
znanstveno utemeljena. Mnogi od njih okupljeni su i surađuju kroz udrugu THINCS
The International Network of Cholesterol Skeptics, i sve je više literature,
znanstvenih članka i stručnih knjiga koje iznose dokaze o tome da prirodne
masnoće životinjskog porijekla nisu niti su ikad bile opasne, kao što ni
kolesterol nije čimbenik bolesti srca i žila. Literature je zaista puno, samo
treba čitati.
Razgovarala: Božica Ravlić