Najveći uzrok alergija, intolerancije hrane, upalnih crijevnih bolesti i autoimunih bolesti, zapravo je intestinalna
propusnost (intestinal permeability) ili sindrom propusnih crijeva (leaky gut). Crijeva su filter kroz koji u krvotok smiju proći samo osnovne molekule
nutrijenata i elektroliti i ništa drugo, a sindrom "propusnih crijeva" znači da se inače
tijesno priljubljene stanice crijevnog zida razmiču, odnosno stvaraju se
pukotine na crijevnom zidu kroz koje onda može proći i ono što ne bi smjelo:
virusi, bakterije, gljivice i njihovi toksini, te nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini iz hrane. Kad takvi nepotpuno razgrađeni dijelovi hrane uđu u krvotok, imunološki
sistem ih prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija,
intolerancije hrane i autoimunoloških bolesti.
Glavni uzročnici intestinalne propusnosti su gluten (neprobavljivi protein iz pšenice) i crijevna disbioza (loš sastav crijevnih bakterija, kad prevladavaju loši sojevi bakterija i gljivica). Kad nisu pod kontrolom korisnih ”prijateljskih” bakterija, oportunistički sojevi bakterija i gljivica dopiru do crijevnog zida, narušavaju njegovu cjelovitost i pridonose njegovoj propusnosti, pri čemu gluten nanosi još veću štetu.
Mnogi ljudi se muče da otkriju na koju su hranu alergični
ili intolerantni, ali to je zapravo jako teško utvrditi kad je u pitanju
propusnost crijeva. Zbog oštećene crijevne stijenke većina se hrane ne
probavlja pravilno, što može izazvati trenutnu, ali i zakašnjelu reakciju, koja
se manifestira tek nakon nekoliko dana. Kako se ove reakcije preklapaju, ne
možemo nikad biti sigurni koja hrana je uzrokovala koju reakciju. Zapravo, kada
bismo radili testove intolerancije dva puta dnevno tijekom dva tjedna, moglo bi
se pokazati da reagiramo na sve što jedemo. Jedini pravi način za rješavanje
problema sa alergijama i intolerancijom hrane je iscjeljenjenje crijevne stijenke i izgradnja zdrave crijevne flore. Tada će se većina hrane pravilno probavljati, a mnoge alergije će netragom nestati.
Nepravilna probava hrane, propusna crijeva i disbioza crijevne flore dovode i do drugih ozbiljnih bolesti. Nedovoljno iskorištavanje nutrijenata dovodi do ozbiljnog nedostatka vitamina, minerala i drugih vitalnih tvari o kojima ovisi naše zdravlje. Nepotpuno razgrađeni proteini glutena kroz propusna crijeva prodiru u krvotok gdje izazivaju kaskadu upalnih i imunoloških reakcija koje otvaraju put razvoju autoimunih bolesti. Pored svega, dr. Natasha Campbell-McBride je otkrila i uzročno-posljedičnu vezu između loše probave i osjetljive kemije mozga, što je nazvala GAPS - Crijevno psihološki sindrom. Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć candide rezultiraju proizvodnjom toksina kao što su etanol i acetaldehid u crijevima, što može imati teške posljedice na kemiju i razvoj mozga, osobito kod djece, te može dovesti do poremećaja ponašanja, poteškoća s učenjem i koncentracijom, pa čak i autizma. Sve učestaliji kod djece, atopijski dermatitis, također je posljedica loše crijevne flore i propusnih crijeva. Roditelji takve djece znaju da tretiranje kremama ne pomaže, kao što uostalom ne pomaže nijedan lijek koji je dizajniran samo za prikrivanje simptoma. Srećom, prehranom možemo učiniti puno za ozdravljenje crijevne stijenke i ponovnu izgradnju zdrave crijevne flore. Uz dobro osmišljenu dijetu, kojom se izbacuju sve namirnice koje iritiraju (žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi, šećer, procesirana hrana), uz domaći kefir koji pomaže izgradnju zdrave crijevne flore, postoji i jedna moćna namirnica koja pomaže zacjeljivanje crijevne stijenke. To je karika koja nedostaje u modernoj prehrani – juha od kostiju ili temeljac/bujon.
Nepravilna probava hrane, propusna crijeva i disbioza crijevne flore dovode i do drugih ozbiljnih bolesti. Nedovoljno iskorištavanje nutrijenata dovodi do ozbiljnog nedostatka vitamina, minerala i drugih vitalnih tvari o kojima ovisi naše zdravlje. Nepotpuno razgrađeni proteini glutena kroz propusna crijeva prodiru u krvotok gdje izazivaju kaskadu upalnih i imunoloških reakcija koje otvaraju put razvoju autoimunih bolesti. Pored svega, dr. Natasha Campbell-McBride je otkrila i uzročno-posljedičnu vezu između loše probave i osjetljive kemije mozga, što je nazvala GAPS - Crijevno psihološki sindrom. Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć candide rezultiraju proizvodnjom toksina kao što su etanol i acetaldehid u crijevima, što može imati teške posljedice na kemiju i razvoj mozga, osobito kod djece, te može dovesti do poremećaja ponašanja, poteškoća s učenjem i koncentracijom, pa čak i autizma. Sve učestaliji kod djece, atopijski dermatitis, također je posljedica loše crijevne flore i propusnih crijeva. Roditelji takve djece znaju da tretiranje kremama ne pomaže, kao što uostalom ne pomaže nijedan lijek koji je dizajniran samo za prikrivanje simptoma. Srećom, prehranom možemo učiniti puno za ozdravljenje crijevne stijenke i ponovnu izgradnju zdrave crijevne flore. Uz dobro osmišljenu dijetu, kojom se izbacuju sve namirnice koje iritiraju (žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi, šećer, procesirana hrana), uz domaći kefir koji pomaže izgradnju zdrave crijevne flore, postoji i jedna moćna namirnica koja pomaže zacjeljivanje crijevne stijenke. To je karika koja nedostaje u modernoj prehrani – juha od kostiju ili temeljac/bujon.
U neka ne tako davna vremena, dok su se životinje uzgajale lokalno, ništa se nije bacalo. Kosti i srž, koža i noge, tetive i ligamenti,
odnosno dijelovi koji se ne mogu jesti izravno, koristili su se za kuhanje
temeljca. U kuhinjama naših baka, kao i u tradicionalnih kuhinjama svih
svjetskih kultura, juhe od kostiju imale su važnu ulogu u pripremi hrane i
smatrane su lijekom za sve zbog svoje iscjeljujuće i hranidbene vrijednosti.
Domaća pileća juha od davnina se davala bolesnima i slabima za brži oporavak, a
temeljac se cijenio i kao vrhunski gurmanski dodatak jelima. Ova zaboravljena
namirnica, koja je nekada bila neizostavna u kuhinji naših baka, čudesan je
melem koji pomaže zacjeljivanju crijevne stijenke i predstavlja kariku koja
nedostaje u modernoj prehrani.
Puno je razloga da vratimo mesne, kokošje i riblje juhe od
kostiju u našu prehranu. U današnje vrijeme, kad toliko puno ljudi ima probleme
sa propusnim crijevima, treba znati da upravo juhe od kostiju osiguravaju
potreban materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke i imaju
zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima. Osim što ova hrana ima
zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, također je
ljekovita i za naše kosti i zglobove, te jača imunološki sustav organizma i
ubrzava oporavak bolesnika.
Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite
komponente kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje
kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se
komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa. Osim toga, juha
od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše
može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija,
fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za
zdravlje naših kostiju.
Kokošje juhe od kostiju sprečavaju infekcije i djeluju
protuupalno pa su odlično sredstvo protiv prehlade i gripe. Aminokiselina
cistein koja se oslobađa kuhanjem, smanjuje sluz u plućima i pomaže procesu
ozdravljenja (tvar sličnog kemijskog sastava acetilcistein koristi se u
lijekovima protiv kašlja). Aminokiselina arginin djeluje protuupalno kod svih
vrsta upala u tijelu, važna je za imunološki sustav i zarastanje rana.
Temeljac hlađenjem poprima želatinozni oblik. To je zbog
sadržaja želatina koji se oslobađa
kuhanjem kostiju, srži, hrskavica, tetiva i ligamenata. Želatin je vjerojatno
najstarija funkcionalna hrana i stoljećima se znalo za njezinu ljekovitost, čak i u drevnoj Kini. Dr. Francis
Pottenger, kao i drugi poznati svjetski istraživači, otkrili su mnoga ljekovita
svojstva želatina:
- Želatin
je je hidrofilni koloid, što znači da privlači i zadržava tekućinu pa tako
privlači i probavne sokove koji su neophodni za pravilnu probavu hrane.
- Želatin
sadrži velike količine aminokiselina prolin i glicin koje imaju zaštitni i
iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, što pomaže kod IBS-a,
Crohnove boesti, ulceroznog kolitisa i refluksa.
- Želatin
pomaže u razgradnji proteina i omogućuje rast i obnavljanje stanica crijevne
stijenke, što je važno za iscjeljenje propusnih crijeva i autoimunih
bolesti (koje uvijek idu zajedno s propusnim crijevima).
Juhe od kostiju sadrže mnoge ljekovite komponente koje su
važne za naše zdravlje na puno načina. Bogate su kolagenom koji je važan
sastojak za zdravu kožu, kosu i nokte. Glutamin djeluje zaštitno na sluznicu
probavnog trakta, ubrzava metabolizam i izgradnju mišićnog tkiva. Aminokiselina
glicin iz želatina potrebna je našoj jetri za pravilan proces detoksifikacije.
Juhe od ribljih kostiju i glava sadrže jod i tvari koje potpomažu pravilnu
funkciju štitnjače. No, kad pričamo o zdravoj probavi i crijevima,
zapamtimo da juhe od kostiju sadrže građevinski materijal koji je potreban za
rast i obnovu stanica crijevne stijenke, kao i da imaju protuupalno djelovanje
na sluznicu probavnog trakta. Zbog toga juhe od kostiju predstavljaju
neizostavnan dio u svakom protokolu ili dijeti za propusna crijeva ili druge
probavne tegobe i crijevne bolesti.
Osim što je izuzetno zdrav, želatin daje hrani izvrstan okus
i zato je temeljac u svim poznatim kuhinjama svijeta imao glavnu ulogu u
pripremi ukusne hrane. No, u drugoj polovici 20. stoljeća želatin pada u
zaborav, jer je industrija otkrila kako u laboratoriju proizvesti umjetne okuse
i arome. Otkriven je mononatrij glutaminat (pojačivač okusa) koji, na vrlo
jeftin način, hrani daje jači, više mesni okus. Tako su nastale kocke i
koncentrati za juhu, juhe iz vrećice, mješavine začina, gotovi umaci i sva
gotova i polugotova jela. Domaći temeljac – ljekovita juha od kostiju bogata
hranjivim tvarima, izbačena je iz našeg jelovnika u zamjenu za jeftin i vrlo
štetan supstitut – MNG. Dakle, osim što domaće juhe od kostiju trebamo vratiti
u naše jelovnike zbog zdravstvenih razloga, one su također i vrlo ukusan i
okrepljujući napitak, a upotreba temeljca u kuhanju pridonosi općenito većem
gurmanskom užitku.
Teleći ili juneći temeljac
Za pripremu ovog temeljca izaberite dijelove s kostima:
koljenicu, zglobove, rebra, dijelove od vrata i sl. Zamolite mesara da
koljenicu nareže na manje dijelove, kako biste kasnije mogli lakše doći do
koštane srži. Stavite kosti u lonac i pokrijte ih vodom. Dodajte malo octa,
može i jabučnog, to će pomoći da se minerali izvuku iz kostiju. Neka sve tako
odstoji jedan sat. Dijelove kostiju koji na sebi imaju meso, možete u
međuvremenu zapeći u pećnici na laganoj temperaturi dok ne uhvate boju. Ovaj
postupak temeljcu daje bolji okus, ali nije obavezan. Zapečene kosti i sok koji
su ispustile stavite u lonac s kostima pa još dodajte povrće: mrkve, luk i
celer. Zakuhajte. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, to je nečistoća pa je
uklonite žlicom. Zatim smanjite vatru, dodajte svježi timijan (majčinu dušicu)
i zdrobljeni papar u zrnu pa ostavite da temeljac kuha.
Za pravi, koncentrirani temeljac, trebali biste kosti kuhati
12 ili više sati na tihoj vatri. Prema Sally Fallon, autorici Nourishing
Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the
Diet Dictocrats (Prehrambene tradicije:
Kuharica koja propituje politički korektne i službene prehrambene smjernice),
čak i do 72 sata. Neposredno prije završetka kuhanja, temeljcu dodajte svježi
peršin i sve prokuhajte još deset minuta, potom temeljac procijedite i
ohladite. Ohlađeni temeljac izgleda kao želatina, a na vrhu će se izdvojiti
stvrdnuta masnoća. Bacite je jer nakon toliko sati kuhanja neće imati dobar
okus. Temeljac podijelite u male porcije i zamrznite, pa ga kasnije koristite
kao dodatak jelima, za variva, umake, gulaše i juhe. Ovako kuhani temeljac vrlo
je intenzivnog okusa pa ga treba razrijediti vodom ako ga želite jesti kao
juhu. Obratite pažnju na to da temeljac nije posoljen pa uobičajeno solite jela
u kojima ga koristite.
Drugi način kuhanja juhe od kostiju je kraći, prema dr.
Campbell-McBride. U juhu se dodaje sol i kuha se tri sata, što je po mom
mišljenju ipak prekratko. Ja je kuham najmanje šest sati. Ova juha se ne
razrjeđuje vodom, već se jede ili pije takva kakva jest. Može se čuvati u
hladnjaku do sedam dana, a osobe s probavnim smetnjama i crijevnim bolestima
trebale bi je piti nekoliko puta tijekom dana. Čim procijedimo juhu, jako je
važno da iz nje odvojimo sve masne i želatinozne dijelove oko kostiju i da
izvučemo srž iz kostiju. To su najzdraviji dijelovi koje ne treba baciti već
pojesti, jer su pravi lijek za zacjeljivanje crijevne stijenke. Samo gole kosti
se bacaju. Podgrijavajte samo onu količinu juhe koju ćete upotrijebiti, ali
nikad u mikrovalnoj pećnici jer ona uništava hranu. Umjesto tjestenine u juhu
dodajte razmućeni žumanjak, a dodajte i žličicu maslaca ili kokosovog ulja, ako
juha nije dovoljno masna.
Kokošji temeljac
Kokošja juha je naročito blaga za osobe s osjetljivim
crijevima i probavnim tegobama. Upotrijebite cijelu kokoš ili dijelove kokoši s
kostima: vrat, leđa, prsne kosti i krila. Po mogućnosti dodajte i pileće noge.
Naravno, najbolje su domaće kokoši. Postupak je isti kao kod junećeg temeljca,
koristi se isto povrće i začini, ali kokoš ne treba stavljati u pećnicu da se
zapeče. Sve odmah stavite u hladnu vodu, s povrćem i malo octa. Čim juha
zakuha, uklonite pjenu i kuhajte je na laganoj vatri 6 do 8 sati za
koncentrirani temeljac, ili 3 sata za blažu juhu od kostiju. Juhu procijedite i uklonite meso s kostiju. Možete
ga koristiti za razne salate, složence s povrćem ili paštete.
Riblja juha
Za pripremu ribljeg temeljca ne koristite plavu ribu.
Osjetljive višestruko nezasićene masnoće iz plave ribe mogu oksidirati tijekom
dugotrajnog kuhanja, a osim toga plava riba daje gorak okus juhi. Birajte bijelu
ribu, zajedno s kostima i glavama koje su bogate jodom i vitaminima topivima u
masti. Povrće možete prvo malo popržiti na maslacu da omekša, pa ga dodati
ribi, sve preliti vodom i zakuhati. A možete i sve sastojke staviti u hladnu
vodu pa dodati maslinovo ulje i zakuhati. Ribljoj juhi obavezno dodajte i malo bijelog vina. Čim zakuha, uklonite pjenu pa dodajte peršin, timijan (majčinu dušicu), papar i sol. Kuhajte na tihoj vatri, što duže to bolje.
Ako imate probavne tegobe, IBS ili druge crijevne bolesti, povrće treba biti dobro raskuhano jer sirovo povrće može iritirati osjetljiva crijeva. Izbjegavajte jako vlaknasto povrće kao kupus, celer, stabljike cvjetače i brokule, i druge dijelove koji izgledaju previše vlaknasto. Povrće jedite sa dosta maslaca i nasjeckanog bijelog luka. Jedite juhe od kostiju sa kuhanim mesom i svom pripadajućom masnoćom, dodajte žumanjak kao dodatni izvor vitamina i dobrih masnoća.
Zdrava crijevna stijenka i normalna crijevna flora osiguravaju dobru probavu, a dobra probava je uvjet za cjelokupno dobro zdravlje. Ne zaboravimo da se u crijevima nalazi više od dvije trećine imunološke zaštite organizma. ”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali trebalo je proći 2 500 godina da bi i nauka to napokon počela shvaćati.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.
Ako imate probavne tegobe, IBS ili druge crijevne bolesti, povrće treba biti dobro raskuhano jer sirovo povrće može iritirati osjetljiva crijeva. Izbjegavajte jako vlaknasto povrće kao kupus, celer, stabljike cvjetače i brokule, i druge dijelove koji izgledaju previše vlaknasto. Povrće jedite sa dosta maslaca i nasjeckanog bijelog luka. Jedite juhe od kostiju sa kuhanim mesom i svom pripadajućom masnoćom, dodajte žumanjak kao dodatni izvor vitamina i dobrih masnoća.
Zdrava crijevna stijenka i normalna crijevna flora osiguravaju dobru probavu, a dobra probava je uvjet za cjelokupno dobro zdravlje. Ne zaboravimo da se u crijevima nalazi više od dvije trećine imunološke zaštite organizma. ”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali trebalo je proći 2 500 godina da bi i nauka to napokon počela shvaćati.
Saznajte više o zdravoj probavi, zašto sve više ljudi ne podnosi gluten i žitarice, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.
imam sina 10g. boluje od kronične bronhijalne asme.napravili smo alergo test koji je pokazao da je alergičan na candida albiicans 4.zanima me dali bi i njemu pomogla drugačija prehrana i koja? HVALA!
OdgovoriIzbriši@ nina, da, promjena prehrane bi mogla pomoći. evo nekih smjernica:
Izbriši-izbaciti šećer, slatkiše, brašno i tijesto, naročito gluten.
-izbaciti kupovno pasterizirano mlijeko. drugi mlječni proizvodi mogu ostati.
-kuhati normalna jela od mesa i ribe sa dosta povrća i dosta prirodne masnoće. koristiti maslac, svinjsku mast, vrhnje, maslinovo ulje.
-obavezno juhe od kostiju, u juhu se može razmutiti žumanjak, jesti sa kuhanim komadima mesa i povrćem.
-obavezno domaći kefir.
-koristiti češnjak u pripremi hrane.
-dodati kokosovo ulje.
-umjesto običnog kruha, peći kruh od mljevenih orašastih plodova, sjemenki i kokosovog brašna.
-umjesto slatkiša - orasi, bademi, lješnjaci, šumsko voće sa tučenim slatkim vrhnjem, peciva ili palačinke od dozvoljenih sastojaka, mogu se primjeniti svi recepti sa bloga.
lijep pozdrav
molim da mi se objasni ovo o juhi od kostiju i općenito od mesa?? na čemu se to zasniva...
Izbrišihttp://preventdisease.com/news/12/031112_Decayed-Meat-Is-Treated-With-Carbon-Monoxide-To-Make-It-Look-Fresh-At-The-Grocery.shtml
Na čemu se zasniva to o juhi piše u tekstu. A meso treba koristiti svježe, domaće od pašnih životinja i izbjegavati industrijski tretirano meso kao i sve drugo industrijsko smeće.
IzbrišiA gdje se može naći meso od pašnih životinja?
IzbrišiSkoro sam pila na jednom predavanju o blagodetima domacih supa od kostiju. Predobro..
OdgovoriIzbriši@ Slažem se Mina :)
IzbrišiAnita ovu juhu dakle procjedim i pijem u biti samo temeljac a povrće i meso iz juhe jedem posebno? Hvala
OdgovoriIzbriši@ Tina možete juhu jesti zajedno sa mesom i povrćem, na možete je i posebno jesti/piti, samu ili sa nečim drugim.
IzbrišiPozdrav,
OdgovoriIzbrišiposlala sam post Anonimno, pa sam tek kasnije vidla sta dolje pise u vezi toga :)
dakle :), da li susena/dimljena rebra u varivu imaju donekle slicnu (ikakvu) funkciju/ucinak kao i juha od kostiju?
Hvala :)
@ Da, donekle.
Izbriši"Brige se lakše ispiru juhom."
OdgovoriIzbrišiŽidovska izreka
Ustanovio sam da imam kandidu, također imam problema sa psorijazom. Uglavnom imam dosta problema koje trebam riješiti. Započeo sam sa pravljenjem kefira i to mi ide sasvim dobro(koristim sirovo kravlje mlijeko sa male farme).Uskoro ću krenuti i sa antikandida jelovnikom.Pretpostavljam da ću sa kefirom,antikandida djetom i juhicam od kostiju riješiti problem psorijaze i kandide.
OdgovoriIzbrišiInteresira me koliko dugo moram jesti juhu od kostiju odnosno koliko često.
Zahvaljujem na odgovoru
Marko, koristite juhu od kostiju što duže, dokle god ste na anticandida dijeti, tj dok ne ozdravite. Bilo bi najbolje da je pijete svakodnevno, znate da je možete skuhati jednom tjedno pa čuvati u frižideru?
IzbrišiRadi psorijaze strogo pazite da prehrana bude 100% bez glutena, znači ni mrvica kruha ili brašna, jer je nepodnošenje glutena povezano s psorijazom. Još bi bilo dobro da uzimate dodatak vitamina D, ili da se svakodnevno izlažete suncu min 20 minuta u sunčanoj polovici godine.
Sretno!
Najljepše hvala na odgovoru.Planiram se 100% posvetiti riješavanju ovih problema i to u periodu od 6 mjeseci. Nadam se da će do 11mj. sve biti u najboljem redu.
OdgovoriIzbrišiAnita, postoji li povezanost intolerancije na gotovo sve šećere i ugljikohidrate i iritabilnog kolona?Kako otkriti takvo što u Hrvatskoj i kako si pomoći s prehranom, a da ona ostane nutritivno jaka?
OdgovoriIzbrišiHvala
Kompleksno pitanje...Anonimo.
IzbrišiPod intolerancijom mislite na alergiju ili na problem sa inzulinom...
Iritabilni kolon je široka tema, na njega više utiče stres i depresija.
Trebalo bi znati koje točno probleme imate sa kolonom...
LP
Neno
I te kako da postoji. Sad da li ste alergicni ili samo ne podnosite secere /UH (manje vise ista stvar). Izbacite sve super brze UH iz ishrane i konzumirate ih sa sto manjim GI indexom. Uz to uzimati probiotike i u vodi otopiva vlakna (kiseli kupus,kupus,lomljeno laneno zrno),regularno koristiti mesne temeljce za obnovu crijevne flore. Sam Chrons syndorm je zajednicki naziv za oko 400 razno raznih crijevnih oboljenja i najbolje se lijeci (vlastito iskustvo) izbacivanjem mlijecnih proizvoda i svega sto sadrzi skrob a samim time i secer. U kolikoj mjeri zavisi od nepodnosljivosti / alergije.
OdgovoriIzbrišiNa dva dana izbacite sve mlijecno (cuvajte se sakrivenog mlijeka) i treci dan ujutro na prazan stomak popijte casu mlijeka,dobijete li gasove i nadutost znate sta vam valja raditi. Isto vazi i za kruh. Do duse reakcije na nepodnosljivost glutena se odlikuju u principu nakon 12 sati, tvrd i nadut stomak.
Ako ste u mogucnosti testirajte se na alergente sluzbenim putevima i u lokalnom domu zdravlja. Kako god valja vam mijenjati nacin ishrane pod hitno bez obzira na fizicke aktivnosti.
Sretno i ustrajno naprijed!!
Bok, jedno pitanje...kako prilagodit juhu od kostiju dijetetu sa crijevnom limfangiektazijom? U potpunosti odstraniti masnocu? Da li je to dovoljno nemasno za njega? Momentalno je na omjeru 70:30 (mct:maslinovo ulje). Ima 2,5 godine. Hvala
OdgovoriIzbrišiImam (bolje receno IMAO sam)Chrons syndrom,kemoterapije,zracenja,kortizona i pred operacijska "prijetnja" odstranjivanja dijela crijeva/zeluca stanje se pogorsovalo od doktora preporucene nemasne hrane. Bilo mi je ili pod noz ili se kasikom dokrajciti iz zasjede. Sto sam jeo masnije sve sam se bolje osjecao. Masnocu mozete odstraniti sa vrha tecnosti ili jednostavno vise vode koristiti prilikom spremanja temeljca. Polako smanjivati vodu prilikom navikavanja na masnocu. Naravno da masnoce su pogudne u kombinaciji sa brzim i ultra brzim UH (koji ubrzavaju i odrzavaju rast limfnih zadebljanja)
OdgovoriIzbrišiU krajnjem slucaju znate sami najbolje za vase dijete pa i tome shodno potrazite vise informacija.
Strpljivo i uspjesno samo naprijed
Kažete: "Što sam jeo masnije sve sam se bolje osjećao."
IzbrišiMožete li molim Vas navesti ovdje konkretno što točno jesti?
Domaci temeljac od kostiju/repa sa kurkumom, fementirano/kiselo povrce (najvise kiseli kupus i kornison krastavice), bijelu i plavu ribu,blansirana ili meko kuhana jaja, dvonozne i cetvoronozne iznutrice (jetrica,bubrezi,srca,bubci,jezik), crveno meso na leso (minimalno termicki obradjeno aka mala temperatura dugo vremena),razne sirove salate od sezonskog povrca,punomasne mlijecne proizvode (sir zuti tvrdi i feta) sam uveo kasnije ali kao prilog i nikako glavno jelo.Domaci kefir svakako,barem 1 dcl dnevno.
IzbrišiOd cistih masnoca maslo (ghee),svinjsku mast a kasnije i kokosovo ulje /mct.
Kako se insulinska i leptinska rezistencija dovodila pod kontrolu i normalu, nestajala je potreba za klasicnim nacinom tempiranja obroka..Znaci sve se duze bilo sito i mirne savjesti se moglo jedan ili vise obroka preskociti bez gubitka energije, bez malaksalosti i potrebe za odmorom nakon obroka. Samimm time otvarala se mogucnost i postojanje vremena i energije za trening i 10+kilometarske setnje..
Tako da jesti,kod kuce spremljene, nutritivno bogate namirnice shodne podneblju i sezoni. Ovisno od zdravstvenog stanja,spola,uzrasta i dnevne fizicke aktivnosti kombinirati ishranu za optimalnu i funkcionalnu svakodnevnicu. Nista posebnije nego sto inace clanci sa ovog bloga preporucuju.
Visak informacije ce mozda nekome eventualno dobro doci i biti potreban
draga anita, imam jedno pitanje: kako "pomiriti" LCHF ishranu i terapiju dijareje? imala sam strašnu dijareju po povratku sa letovanja, i toliko sam dehidrirala da sam završila na infuziji :( pa sam na kraju morala da poslušam lekare i da jedem bareni krompir i (beli) pirinač, i potpuno nemasnu hranu 1-2 dana. i pomoglo mi je! masna hrana samo mi je bila podsticala peristaltiku creva i dodatno ih iritirala. nadam se da je to bio samo neki virus, i da će mi se sve vratiti na staro, jer mi je LCHF ishrana veoma prijala (izlečila sam se od kandide).
OdgovoriIzbrišipuno pozdrava, lana
Draga Lana, LCHF nikako ne znači da stalno trebamo jesti iste namirnice i masnu hranu. LCHF podrazumijeva i povremeni post (ne jesti ništa) i detox povrćem i voćem, nekad više hrane, nekad manje. Ako vam u određenom periodu iz bilo kojeg razloga neka hrana ne prija - ne jedite je. Pravila nema osim da uvijek slušate svoje tijelo. Lijepi pozdrav i sretno :)
Izbrišida, i ja mislim da treba slušati svoje telo :)samo sam ja valjda toliko bila uplašena od kandide koju sam lečila toliko meseci unazad, da mi je pomisao na belo brašno bila nemoguća! ali mislim da sam sad ok. i da nema šanse da mi se kandida vrati... za svaki slučaj ću se ponovo testirati, ali mislim da sam ovog puta jača od nje ;) pozdrav još jednom i sve najbolje i vama!
IzbrišiDraga Anita evo da se tu ubacim, pratim vas izvrsni blog i prakticiram LCHF najbolje sto znam, Lani ste napisali za detox, da li to znaci da jedan dan treba jesti povrce ili voce bez imalo masnoca ili kako? Koliko cesto to treba raditi? Ako pojedemo npr komad lubenice ili nekog drugog no-no voca kad je to najbolje napraviti, ujutro, uz obrok, uz masnocu ili kako? Tesko mi je odoliti pokojem komadu smokve iz vrta ili npr dinji ili lubenici sad kad im je sezona..
OdgovoriIzbrišiČitate mi misli, baš se spremam napisati jedan tekst o tome - LCHF, ljeto i sezonsko voće... Ali evo ukratko: ja mislim da je šteta propuštati sve to divno sezonsko voće. Ali kad se jede voće onda to više nije Low Carb jer voće ima dosta šećera, koji dovodi do izlučivanja inzulina, a inzulin dovodi do pohranjivanja masnih zaliha. Jedemo li High Fat + voće, to može dovesti do debljanja. Zato, kad ima voća - jedite ga ali ne zajedno sa drugom kaloričnom hranom.
IzbrišiNegdje sam pisala da voće treba jesti sa nečim masnim, npr maline ili jagode sa tučenim vrhnjem. Ali to je jedna druga situacija koja je još uvijek Low Carb, jer se radi o malim količinama šumskog voća koje ne sadrži puno šećera, a uz dodatak masnoće iz vrhnja kontroliramo šećer u krvi.
Međutim, lubenice, dinje i smokve najbolje je jesti same. Možete npr uvesti jedan voćno-povrćasti dan kao mini detox, ili za jedan obrok jesti samo voće.
Opet sve ovisi i o ciljevima: oni koji ne trebaju mršaviti mogu jesti voće, oni koji se žele udebljati moraju jesti voće, a oni koji žele smršaviti, mogu napraviti pauzu dok je sezona voća.
Anita, sad i ja imam pitanja u vezi s tim, taman mi je dobro došla ova tema. Naime, moji kilogrami stoje, gore-dolje 1 kg. Mislila sam napraviti duži post od 24 sata, takve radim inače, no i usprkos tome sve stoji. Moram ipak napomenuti da se moje zdravlje vidno i osjetno popravlja, u par rečenica je to teško sažeti, pa o tome nekom drugom prilikom, sve u svemu, presretna sam. Dakle, post. Moj plan je postiti 72 sata, pa me zanima kako to izvesti na LCHF-u? Samo piti tekućinu u obliku čaja i vode i kokosovog ulja ili to izvesti s povrćem s vrlo malo UH u smoothiju, ali bez masnoća?
IzbrišiInače, jako dobro znam što je post, jer postila sam već i puno dulje od toga, izgubila 5 kg bez problema, upala u hlače dva broja manje nego nosim sada. Naravno, tada nisam bila na LCHF-u. I pri izlasku iz posta, što jesti?
Ne znam može li se na to gledati i ovako: osim što ću crijeva i probavu odmarati, možda ću pokrenuti masne naslage na taj način. Samo da te podsjetim, 4 mj. sam na LCHF prehrani, 174 cm, 70 kg, cilj 65, koliko sam imala prije dvije godine...
Hvala na odgovoru i puno pozdrava od Sanje!
Sanja, možeš postiti samo s vodom, čajevima ili uz dodatak kokosovog ulja ako osjećaš jaku glad. Možeš i ucijediti malo limuna u čaj sa kokosovim uljem. Ako se pojačano znojiš zbog ljetnih vrućina, možeš dodati malo morske soli. UH ti pri postu ne trebaju jer tvoje tijelo uz LCHF prehranu troši masnoće i ketonska tijela, a potrebnu glukozu proizvodi samo iz masti.
IzbrišiNakon posta počni jesti laganiju hranu kao što je npr juha, kuvano meso i povrće sa maslinovim uljem, smoothie od povrća, žumanjka i malo kefira ili jogurta. Sa prženom i pečenom hranom počekaj malo. Sa postom kreni samo ako se osjećaš jako dobro i u formi. Ako iz bilo kojeg razloga osjetiš da ti ne prija, jednostavno prekini post i počni ponovo jesti.
Ti zapravo imaš idealnu tjelesnu težinu i zato ti mršavljenje teško ide.
Anita, hvala na brzom odgovoru. Osjećam se odlično i zato mislim probati s postom. Moje masne naslage skupile su se zadnjih 5 godina, lijepo polako i skoro neprimjetno. Najviše je naslaga oko struka, po leđima i nogama. Prehrana bazirana na UH dala je "rezultate", na žalost. Centimetri ne lažu, a ni vaga. Ono što se otopilo, bilo je na nadlakticama, vidi se to jako, trbuh je splasnuo, tako da promjena ima, no sad bih ja i više od toga. javit ću se s rezultatima posta slijedeći tjedan. Hvala na podršci, Anita!
IzbrišiPozdrav od Sanje!
ARONIJA
OdgovoriIzbrišihttp://www.bobica.hr/zdravstvena_svojstva_aronije.pdf
Sada sam uočila da piše da 100g ima
9,6 g UGLJIKOHIDRATA
5,3 g dijetalnih vlakana
To bi značilo da su šećeri, odnosno ono što nas interesira na LCHF: 4,3g UH na 100g?
Candy možeš jesti šumsko voće, puno je antioksidanata i nema puno šećera. Naročito tamno plave i crne bobiice su jako zdrave. Sušeno ipak ima više šećera...
Izbrišista znaci ako mi vec 3. put za redom ( za godinu ipo dana) u nalazima u urinu stoji: ketonska tela?
OdgovoriIzbrišiFYI
Izbrišihttp://www.primalscienista.com/wp-content/uploads/2012/08/TheKetoneZone1.jpg
Gdje u ovom omjeru se nalazite?
Uvek je isti nalaz:
IzbrišiUrin
....
Ketonska tela ++50mg/dL
....
Ostalo u urinu je ok
Inace da kazem da imam 41g, 195cm a kilaza mi varira izmedju 87-93.
Jako lako gubim i dobivam kilazu . Dovoljno je da dan-dva slabo jedem i ode 2 kile dole(i obrnuto).
WBC mi je zadnjih par godina uvek oko 3.5-3.7
Holesterol (je zadnji put i samo tada bio povisen) 5.82
(Trigliceridi 0.94; HDL 1.57; LDL 3.82)
glukoza 4.76
urea 5.42
AST i ALT ok
Hvala unapred na odgovoru, a mozda i savetu.
Zoran
OdgovoriIzbrišihtjela bih zahvaliti svima na ovim nesebičnim savjetima. I sama se borim s candidom, Gerb-om, želučanim refluksom i iritabilnim crijevima. Poćela sam primjenjivati ovu odličnu prehranu i osjećam se mnogo bolje iako sve te pripreme zahtijevaju dosta vremena. Kako se i sama bavim biljnim pripravcima,u sve do sada navedeno uključila sam i čisti 100% sok od aloje (Barbadensis miller) koji jača imunitet jer čisti organizam od toksina i ostalog smeća iz organizma. Ujedno obnavlja želučanu sluznicu i crijevnu floru i uništava viruse, bakterije, gljivice (osobito kod Candida albicans).
Toplo je preporučam svima koji imaju takve i slične simptome jer je meni puno pomogla.
Gđo.Anita sve pohvale na vašem trudu i srdačnosti.
Stela hvala na savjetu! Znate li da li razne vrste Aloje imaju isto djelovanje? Ja sam dobila jedan pripravak od Aloe Arborescens i bagremovog meda.
IzbrišiKrenula sam na anticandida dijetu prije 2,5 tjedna. Nisam odmah bila sve izbacila, već sam išla postepeno iz dana u dan i sad već 5 dana ne jedem ništa od zabranjenog. Tek prije 4 dana mi je doktorica na temelju brisa potvrdila da imam candidu i dala Royazol gel i kapsule Fluconax koje planiram od ponedjeljka počet koristit. Koristim ulje egipatskog crnog kima, češnjak u kapsulama i Probio Balance od Calivite (Acidophilus, LGG i Bifidobacterium). Da li je to u redu? Osobito me zanima ovaj zadnji proizvod od Calivite? Čitam već danima forume i jako puno ljudi govori da su jako smršavili, ja imam 51 kg na 167 cm visine i ne bih baš htjela dodatno smršaviti. Za sada nisam smršavila :) Ljekarnica mi je rekla da je jako dobra zelena magma u prahu i da bi ju trebala kupiti. Što Vi mislite o tome? Još mi je rekla da koristim uz Royazol i Octenisept sprej zbog jezika, ali meni je jezik u puno bojem stanju već skoro tjedan dana i mislim da nije potrebno. Ispirem kaduljom svaki dan.
OdgovoriIzbrišiPoštovana Anita, držim se vaše dijete već mjesec dana i osjecala sam se puno bolje. Nisam imala nikakvih tegoba (imala sam zbog candide česte mučnine, povracanja). Prije tri dana sam opet osjetila napuhnutost, grčeve i po jeziku imam opet one "ispečene ranice" i bijel je na nekim mjestima. Što se događa :)?
OdgovoriIzbrišiLol možda je die-off reakcija. Kad candida ugiba ispušta toksine koji se moraju izlučiti iz tijela pa dolazi do pogoršanja simptoma. Da li se držite anticandida dijete? http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html
IzbrišiDa, držim se dijete i jako sam disciplinirana. Ne znam da li je moguće da su ti toksini tako naglo počeli djelovati jer sam počela koristiti ulje origana? Čitala sam po forumu i nadam se da je stvarno o tome riječ, da je to die off reakcija. Hvala puno na odgovoru :) Lijep pozdrav
IzbrišiPozdrav,
OdgovoriIzbrišiimam skoliozu, akne koje vec godinama ne prolaze (tek sam prije par tjedana saznao za pojam kandida, za koju sam sad siguran da je uzrok akni) i alergiju na cink. Procitao sam da bi se rijesio skolioze, osim vjezbanja naravno, bitniju ulogu igra prehrana. Pa sam isto tako prvi put čuo za kefir i želatin. Zanima me vaše mišljenje o teoriji koja kaže da bi trebao konzumirati kefir koji ce poboljsat trbusnu floru i poboljsati apsorbciju nutrijenata te na to dodati i želatin od kojeg će kosti "ojačati" ?
I kad sam već tu da pitam jel možda netko može poslati kefir ? :)
I možda ako nekom nije problem napisati u kratkim crtama kako napraviti samo želatin? i usput me zanima kako pojesti srž kosti? i kad se kuha na puno sati, dali se moze ostaviti lonac bez nadzora svo vrijeme?
Kristijane, kefir i temeljac (juha od kostiju) osnova su prehrane za izlječenje probavnog sistema, što onda utječe i na općenito zdravlje organizma (sve bolesti počinju iz crijeva rekao je Hipokrat). Potrebno je naravno izbaciti hranu koja iritira (pšenica, gluten, laktoza, aditivi, hidrogenizirane biljne masti, šećer) i bazirati prehranu na izvornim cjelovitim nutritivno bogatim namirnicama koje ispunjavaju potrebu za važnim nutrijentima (jaja, povrće, maslac, iznutrice, prirodne masnoće, meso, riba).
IzbrišiKako se kuha želatin stoji gore u postu, a do srži lako dođete ako zamolite mesara da kosti nasječe, pa kad su kuhane lako izvadite srž i pojedete.
U kojem ste gradu, da vam nađem "vezu" za kefirna zrnca?
Hvala na brzom odgovoru. Iz Iloka sam.
IzbrišiKristijane pošaljite mi adresu na istineilaziohrani@gmail.com pa ću vam ja poslati zrnca kad budem imala viška.
IzbrišiKristijane, ako slučejno vidiš ovaj post i želiš nabaviti vodeni kefir, javi mi se na ndermi88@gmial.com. Ja sam također iz Iloka i imam oba kefira i vodeni i mliječni.
IzbrišiPoštovana Anita! Već nekoliko dana,kad uhvatim vremena,proučavam Vaš blog i mogu reći da mi se sviđa.Knjigu sam pokušala nabaviti u gradskoj knjižnici,ali nije još uvedena za posuđivanja.
OdgovoriIzbrišiPostoji par nedoumica koje nalazim u čitanju Vaših odgovora; naime koliko i kako ovaj način prehrane može utjecati na rad štitne žlijezde i organizma općenito? Možete mi navesti primjere istraživanja i analize koje navodite u odgovorima na pitanja?
Operirana sam prije 3 godine i izvađen mi je lijevi režanj štitne žlijezde.Od tada hormone redovito kontroliram i nisam pod nikakvom terapijom.U međuvremenu sam ostala i trudna i rodila krasnog velikog dečka.Trudnoća prošla savršeno,čak ni kile nisu tako ludovale.Od tada je prošlo 19 mjeseci.Sada bih ipak htjela malo regulirati svoju težinu. Nedavno sam bila na pregledu kod gastroentrologa (imam problema sa želucem) koji mi sugerira bolničku dijetu 1800 kl u kojoj je zastupljeno sve,izuzev šećera.Zanima me Vaše mišljenje o istoj.
I da,primjećujem da nitko ne navodi godine,a mislim da su one vrlo bitne u reguliranju metabolizma tj. skidanju kilograma :). Kao 20godišnjakinja sam kao od šale skidala kilograme.Sada to više nije slučaj :) ...imam 37.
Zahvaljujem!
Lijep pozdrav iz Slavonije
POzdrav Anita,
OdgovoriIzbrišiimam sina od 4,5 godine koji je alergičan na kravlje mliječno i bjelanjak. Alergije se manifestiraju u obliku kožnih promjena. Krenuli smo od nedavno s LCHF prehranom + mlijeko pašnih krava i kefir od kada su mu obrazići stalno crveni. Trebam li ipak izbaciti iz prehrane mlijeko te što uzimati umjesto jaja?
Unaprijed zahvaljujem!
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišivaš blog mi je fantastičan, relativno nedavno sam ga "otkrio" i zaista je koristan, hvala na trudu!
Skuhao sam svoj prvi temeljac, za sad na ovaj drugi, brži način, sa solju...kuhao sam ga 10 sati i sad me zanima jedno, naime u prilično velikom i predobrom članku o temeljcu stoji i ova rečenica "Osobe sa probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebaju piti ovu juhu više puta u toku dana."
Zanima me što se može/smije uzimati uz taj temeljac?
Može li se jesti s kruhom ili se mora isključivo piti sam za sebe?
Ako se pije više puta na dan da li mora biti to pijenje udaljeno od uzimanja hrane (sat-dva prije ili poslije jela) ili se može kombinirati s hranom (kojom?)?
Molio bih odgovore na ova pitanja ako je moguće.
Hvala!
Lijep pozdrav
pozdrav!
OdgovoriIzbrišizanima me da li je ikako moguće da kuham ovaj temeljac 3 sata u expres loncu, da li se to računa kao 6 sati, ili će expres lonac uništiti korisne tvari?
puno hvala,
luna park
Dakle, nisam stručnjak kao gđa. Anita ali mogu s vama podijeliti svoja zapažanja i zaključke temeljene na (usudio bih se reći) zdravoj logici, naime: sa express loncem nemam ama baš nikakvih iskustava tako da ne mogu reći što bi se događalo u tome slučaju, međutim shvatio sam da se svi minerali (ne znam ima li i vitamina) koji se nalaze u kostima, bolje "otpuste" u juhu što se juha dulje kuha. Kad uzmeš kosti i zgolobove na kojima je hrskavica (što kasnije čini da juha želatinizira) da bi ta hrskavica "otpala" sa kosti potrebno je dugo je kuhati. Da bi se, što je moguće više, interijera kosti raskuhalo i izašlo van, potrebno je što je moguće duže kuhanje. Iako to nisam radio, pretpostavljam da pri 72-satnom kuhanju se praktički i jedan veliki dio same kosti uspije raskuhati (te time svi minerali koji se nalaze u samoj stijenci kosti, se otope u juhu)...dakle, opažajući eto...to su moji zaključci. Dakle bit stvari kod kuhanja, dugotrajnog, jest da se što je moguće više minerala kuhanjem "otopi/pretopi" u juhu. I nije vam to kuhanje problem...uzmete kosti u subotu kod mesara i imate subotu i nedjelju da cijeli dan kuhate juhu. Ja je kuham 8-9 sati i vrlo sam zadovoljan!!! Ne biste vjerovali koliko mi je pomogla u samo mjesec dana pijenja temeljca u kombinaciji sa tekućim probioticima iz Probiotika Viva (nek im bude reklama, zaslužili su). Naime shvatio sam da mi je "lijek" protiv alergije - Telfast - učinio komu u probavi i to se dešavalo svake jeseni/zime, u proteklih nekoliko godina, a meni nikako nije bilo jasno zašto me probava užasno muči svake jeseni...ali ono...uništava...dok nisam shvatio da se sve tegobe počinju dešavati sa jesenskim početkom uzimanja Telfasta (protiv ambrozije). Naravno da sva ta smeća protiv alergija zapravo djeluju na probavu jer drugačije ne bi mogli utjecati na imunološki sustav...no sve su to zapravo otrovi...da ne duljim. Budite vrlo oprezni sa uzimanjem bilo kakvih lijekova!!!
IzbrišiTemeljac me preporodio.
Hvala još jednom g. Aniti što je našla volje da sa svima nama podijeli svoja dragocjena iskustva, koja nažalost nismo "nasljedili" od svojih roditelja i djedova i baka a smatram da smo trebali jer ovo je puno važnije od srebrnine, nekretnina i novca: ovo je zdravlje!!!
puno puno hvala darko, super si mi pomogao!!!! thnx!! to me i zanimalo :)
Izbrišiluna park
Puno pomaze svaka objava hvala
IzbrišiJa sam juhoman, ma, skoro svaki dan je kuhamo, a ak ne, onda jedemo "jučerašnju".
OdgovoriIzbrišiNajčešće je poleća, od sitniša, s jako puno povrća. Juha je zakon, a i ovaj Blog
jel zna itko jel se moze naručiti u hrvatsku crock pot?
OdgovoriIzbrišihttp://www.amazon.co.uk/Crock-Pot-Cook-Carry-Cooker-Litre/dp/B005OY6FBA/ref=sr_1_15?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1363820591&sr=1-15
hvala na ovome. muce me crijeva odmalena..plinovi, tvrda stolica itd...od nedavno i lagano napuhavanje...sada dajem serum krvi za food intolerance...cekam analizu..al ovo od sutra pocinjem primjenjivati
OdgovoriIzbrišida li umesto kuvanja od 12 sati u obicnom loncu mogu da kuvam supu u ekspres loncu 6 sati? da li je isti efekat? hvala, nikola
OdgovoriIzbrišipokušavala sam u više navrata kuhati kosti od koljenice i u tome napraviti varivo. no, preintenzivan je miris. i svaki put se dogodi da bude nejestivo. koja količina kostiju se ukuha u npr. dvije i pol litre vode. na kolike se količine takav temaljac razdijeli? negdje griješim, a ne znam gdje. hvala na odgovoru, pozdrav
OdgovoriIzbrišiProbajte kokošji temeljac, blažeg je okusa. Stavite 1,5 kg dijelova s kostima, kao što su leđa, vrat, kosti od prsa i krila. Dodajte 3-4 kokošje noge. Dodajte povrće za juhu: 2 mrkve, 2-3 stabljike celera i jedan veći luk, koji prethodno možete malo zapeći na štednjaku. Prelijte sadržaj lonca s 4 litre hladne vode i dodajte 2 žličice octa koji izvlači minerale iz kostiju u juhu. Uključite štednjak pa kad voda zakuha smanjite vatru. Pjenu koja se skuplja na površini pažljivo odstranite žlicom, to su komponente koje bi mogle pokvariti okus temeljca. Kuhajte na laganoj vatri 3 - 3 i pol sata. Gotov temeljac procijedite, očistite meso s kostiju i spremite ga za kasnije za jelo. Ovakva se juha može jesti sama, a ako vam je i dalje prejakog okusa, podijelite je u porcije po 2 dl pa dodavajte u jela, variva, juhe od povrća...
IzbrišiAnita bok,
OdgovoriIzbrišimožete li nam dati mjere i za juho od telećih kostiju. Koliko kilograma kostiju ide na koliko litara tekućine. I povrće također molim. Koliko mesa treba biti na tim kostima? Na slici gore čine mi se bez mesa. Kupujemo li uobićajeno teleću koljenicu sa svim mesom koje ono sadrži ili bez mesa (vrlo malo)? Dolijeva li se voda tokom 6 sati kuhanja?
Hvala unaprijed.
Pozdrav Anita,
OdgovoriIzbrišiZnate li možda sadrži li želatina proteine, točnije fenilalanin pošto ga moje djete ne smije konzumirati
Hvala na odgovoru
Anita, posto je na LCHF-u zlocin zezati se s vrstama masnoca :), stvarno bih htjela znati mogu li se za temeljac koristiti kosti i glave plave ribe, ALI, da se na kraju, kad se ohladi, ukloni sva masnoca s vrha. Tako ne ostaje ta oksidirana masnoca u juhi, jer se sva izdvoji na povrsini.
OdgovoriIzbrišiGlavurde :) ribe koje sam kupila bas su velike, a kuham po S. Fallon-Morell 24h.
Nikad ne kuham cijelu ribu, nego uvijek odvajam glavu i ostali kostur, a ostatak pojedem sirov. Recimo, glavu skuse bih htjela staviti u juhu.
Nediljka ja ne bih kuhala te polinezasićene masti toliko puno sati, bez obzira hoćeš li poslije odvojiti masnoću. Kuhaj druge bijele ribe, onda možeš i glave i sve...
IzbrišiAnita, prvo sve pohvale blogu. Imala bih pitanje. Prekjučer sam skuhala teleći temeljac i okus temeljca je odmah nakon kuhanja bio odličan međutim nakon što je jedan dan odstajao u frižideru kad sam ga počela jesti pojela sam ga, ali mu je ukus bio drugačiji i dogodilo mi se tri sata nakon što sam ga pojela da sam sve povratila i to u dva navrata. Da li je moguće da se temeljac pokvario (nije mi jasno kako jer je bio u frižideru) ili je previše intezivan pa sam ga trebala razrijediti?
OdgovoriIzbrišiHvala!
@:
IzbrišiU kakvu posudu ste ga ga ulili i stavili u hladnjak? Treba biti u staklenci/staklenkama ili necemu poput posudja inox, uglavnom, izbjegavati metal i plastiku jer s tim "reagira", pa je moguce trovanje.
Da je do intenzivnosti, mislim da biste odmah reagirali pri prvom konzumiranju i sam miris Vam ne bi bio ugodan, ali to niste naveli, pa ne bi trebalo ni biti uzrok.
Koje sastojke ima Vasa juha?
Temeljac je stajao u posudi u kojoj se kuhao, " silit" lonac, mislim da je od inoxa, a u temeljac sam stavila teleće kosti, kapulu koja sam malo zažutila u velikim komadima na maslinovom ulju i mrkvu, možda je do kapule jer prije ovog temeljca radila sam riblji i kokošji, ali bez žutenja kapule i sve je bilo ok.
IzbrišiI ja mislim da je do kapule, posto ste sve ostalo radili isto kao kod prethodnih (riblji i kokosiji) temeljaca. Nema sto drugo biti. Luk se ne treba "zutiti", nego ubacite sirov, "zazutit" ce on. :)
IzbrišiA inace, ako ga volite "zlatiti" :) u neke druge svrhe, bolje je to ciniti na masti ili maslacu, cesto i ukusnije, jer maslinovo ulje sve svoje cari daje najbolje u sirovome obliku, a temperatura koju "podnosi" je tek lagano dinstanje.
Kad sljedeci put budete pravili bez obradjivanja luka, mozete javiti je li sve uredu.
Pozdrav.
Ok, hvala na savjetima.
IzbrišiPozdrav!
Mnogo hvala na divnim savjetima.Citajuci vase izlaganje o crijevnoj flori dosla sam do zakljucka da je to to. Imam kcerku i muza koji za sigurno imaju problema sa crijevnom florom. Neime, moja kcer se obratila ljekaru, ali jos uvijek nije ustanovljeno da je crijevna flora, mada je nagovjestio ljekar da misli da je sindrom crijeva.
OdgovoriIzbrišiUistinu svaki put kada pojedu supu od kuhanih junecih kostiju (koju inace pravim tako sto kosti kuham tri puta po dva tri sata) moji komentarisu kako im prija i pojedu po dva tanjira i nikada nemaju problema sa probavom.
Savjet koji sam cula od moje bake KADA SE KUVA TEMELJAC. "U kolicinu vode koju si sipao/la za kuvanje temeljca nikada ne dodaji u toku kuvanja jos vode ako zelis da dobijes zeliranu masu (mi smo u Bosni to zvali "pihtije").
Danas sam kuhala prvi put juhu od junećih kostiju, kako kuham samo za sebe ne radim veliku količinu, međutim kako se nakon 5 sati kuhanja količina vode se smanjila za pola pa sam juhu procijedila i dodala još vode i nastavila kuhati još sat vremena. pretpostavljam da možda nije dobro dodavati vodu naknadno, probat ću staviti veću količinu vode na početku. može li mi netko reći što se tiče koštane srži, koliko se ona treba kuhati da bi se mogla pojesti? kosti su se počele lagano raspadati ali ta srž u kostima mi je još nekako gruba i tvrda ali se da izvaditi nožem, ne znam da li takva i treba biti. zaporavila sam na početku ostaviti meso da stoji u vodi i octu, ja odma stavila kuhati, da li zbog toga možda srž nije dovoljno omekšala. ako zna tko kako bi trebalo biti? Hvala vam, ja tek počinjem s AC dijetom pa sam puna upitnika :)
OdgovoriIzbriši@Suzana:
IzbrišiZa juneci/teleci temeljac potrebno je najmanje 12 sati neprestanoga kuhanja.
Pri kuhanju temeljca lonac se treba poklopiti i kuhati na laganoj vatri, pa voda ne ce ispariti, a kolicina vode potrebna za temeljac je tolika koliko treba da se kosti prekriju.
Na kuri anticandida se ne koristi ocat.
Pozdrav.
Hvala Nediljka na odgovoru :) LP
OdgovoriIzbrišiDobar tekst..
OdgovoriIzbrišiSamo da dodam da kada se kuva kokosja supa/corba, kosti se mogu slomiti i tako lakse doci do kostane srzi, samo se treba paziti sitnih komada kostiju koji se mogu tada pojaviti.
Poštovana,
OdgovoriIzbrišiJako mi pomažu i koriste Vaši članci. Hvala na trudu. Planiram početi kuhati temeljac i potreban mi je Vaš savjet. Budući da imam prilike umjesto kupovanja kostiju dobivati već kuhane kosti iz juhe, koja se kuhala otprilike 4 sata, mogu li njih koristiti i nastaviti kuhati juhu, narednih 4 ili 6 sati? Hoće li efekt biti isti? Hoću li na taj način možda raditi nešto pogrešno, odnosno nezdravo? Unaprijed hvala za pomoć!
Ana Marjanović
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišiMoram pohvaliti vaš blog i sve što činite kako biste pomogli drugima.Što se tiče moga zdravlja imam problema već 10 godina,i kada pogledam simptomekoje sam imao i još imam jasno mi je da je sistemska kandidijaza u pitanju.Nijedan doktor a bilo ih je 7 nije mi spomenuo jednom riječju candidu.Nakon što sam pročitao vaš blog o candidi,krenuo sam na ac dijetu,već 5 tjedana je iza mene,ali ne koristim svakodnevno juhu od kostiju,a kefir nisam uspio nabaviti,ostalog se svega pridržavam.Rezultati su djelomično uspješni.Najupornija je candida na jeziku,svaki dan perem zube pastom od sode bikarbone,ali mi se svaki sljedeći dan ponovo pojavi i još uvijek je prisutan loš zadah.Postoji li poseban tretman za usnu šupljinu ili jednostavno moram uništiti dio koji je u probavnom traktu?
Kako nabaviti kefirna zrnca?
Unaprijed hvala.
Morate pratiti sve navedene preporuke da bi imali rezultate.
IzbrišiAko ste na Facebooku upitajte za zrnca u ovoj grupi https://www.facebook.com/groups/438139632942224/?fref=ts
Gđa. Anita, molim pomoć. Naveli ste :
OdgovoriIzbrišiOsim toga, juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju.
Juhe od kostiju sadrže mnoge ljekovite komponente koje su važne za naše zdravlje na puno načina. Bogate su kolagenom koji je važan sastojak za zdravu kožu, kosu i nokte.
Kod mene je problem što su pronađeni elementi sklerodermije (autoimuna), stvaraju se kalcifikati, kolagenoza. Sada mi nije jasno: Juha od kostiju sadrži kalcij (kojeg moram izbjegavati, da se dodatno ne stvaraju kalcifikati) i bogate su kolagenom (kod mene je kolagena previše, više nego što ga treba biti). Molim Vaše cijenjeno mišljenje: Da li u tom slučaju ja sa navedenim problemom smijem kuhati juhe od kostiju??? Unaprijed zahvaljujem na Vašem cijenjenom odgovoru, Marina.
Molim Vas - zato se ne spominje juha od svinjskih kostiju? Da li on nije dobra ili?
OdgovoriIzbriši@Baltazarka:
IzbrišiDefinitivno da svinjskim kostima.
Osobno sam veliki ljubitelj svinjetine i za juhu od svinjskih kostiju savjetujem dodatak svinjskih papaka i/ili svinjske koze koji obiluju zelatinom!
U potpunosti je uredu, inzistiram da probate ako imate namjeru! :)
Pozdrav.
Pitala sam jer se ne spominju što mi je bilo čudno, a imali smo kolinje pa imam svinjskih kostiju :) Sad sam naučila juhu piti iz krigle - ljepše mi je nego sa žlicom i jednostavnije. Lijepi pozdrav!
OdgovoriIzbriši@Baltazarka:
IzbrišiApsolutno se slazem s tim da je puno bolje piti ju iz krigle - i to, sto vece, to bolje! :)
Pozdrav!
zdravo.imam myelits.moze li mi supa od kostiju pomoci u obnavljanju kicmene mozdine?hvala.
OdgovoriIzbrišiDa, temeljac od kostiju kao i zelatina raskuhanih govedjih repova
IzbrišiOd nedavno sam pronašla ovaj blog i "ne skidam" se s njega :) Jako sam zahvalna gđi Aniti na savjetima i uputama za ozdravljenje crijeva jer se godinama mučim sa IBS-om. Temeljac je "zlatna" stvar i ne prestajem ga koristiti iz dana u dan i poboljšanja su očita! Zanima me samo, da li se može napraviti i od zečetine pošto imam domaće zeceve othranjene u dvorištu na travi i povrću bez dodataka umjetne hrane? Pošto godinama proučavam IBS, čula sam da je zečije meso zdravo za crijeva. Zanima me što Vi, gđo. Anita, mislite o tome pošto nigdje ne spominjete zeca? (Možda jeste u Vašoj knjizi koju još nisam uspjela nabaviti i pročitati)
OdgovoriIzbrišiHVALA na svemu!!!!
@Marina:
IzbrišiNema nikakvih problema sa zecjim, kao i drugim zivotinjskim mesom i kostima. Zasto bi bilo, pogotovo kad su domacega uzgoja?
Odlicno je da napredujete, samo naprijed.
Pozdrav.
Poštovana Nediljka,
Izbrišipuno hvala na brzom odgovoru. Probala sam skuhati zečji temeljac i ispao je odlično! Kuhala sam ga 9 sati, meso se poprilično raskuhalo ali kosti nisu. Zečje kosti kao da imaju neki tvrdi sloj koji ne popušta :)))) Pileće i svinjske se raskuhaju i postanu rahle, na rubovima čak toliko meke da se mogu pojesti, ali zečje ne, pa se sad pitam, je li jednako ljekovit i pun minerala iz kostiju kao ostali temeljci !?
Sve u svemu, jako je fin :)))
Puno hvala što ste ovaj blog započeli!!!
@Marina:
IzbrišiDrago mi je sto sam pomogla i da Vam se temeljac od kostiju i mesa od zeca svidio. :)
Naravno da i takav temeljac ima minerale iz kostiju te je ljekovit, jer ima i zelatin.
Pozdrav.
Marina, Vi ste skuhali juhu, a temeljac se dobije 12-to satnim kuhanjem kostiju. Minimalno. Svoj temeljac kuham 50 sati bez prekida. Kako imam zepter posuđe, to je moguće, bez naknadnog dodavanja vode. U početku mog LCHF-a, temeljac sam kuhala kraće, bila sam znatiželjna, pa sam produžavala vrijeme kuhanja. Dodajem i par žlica octa. Nakon tih 50 sati temeljac je prepun želatine, gust i crvene boje i ugodno miriši. Kosti su meke i bijele, raspadnute. Svi minerali su u temeljcu.
IzbrišiSvakodnevno ga jedemo, dodajem ga, osim u juhu, u razna jela. Crijeva su mi sad u odličnom stanju, vjerujem, zbog temeljca, jer mogu jesti namirnice koje prije nisam mogla. Primijećujem i da mi se koža zategnula, naročito nadlanice i lice, a i vezivno tkivo nogu se zategnulo podosta.
Samo uporno i dosljedno nastavite s temeljcima.
Poz, Sanja B.
Postivana Sanja, je, točno je da dvanaestosatnim kuhanjem dođe do raspadanja kostiju, ali sa zečijima to nije slučaj. Stvarno su drugačije konstitucije i puno tvrđe. Probala sam ih kuhat i duže od 9h, doduše ne 50h, ali se ne raspadaju kao teleće, pileće...
OdgovoriIzbrišiBitno je da otpuštaju minerale jer vjerujem gđi. Nedjeljki :)
Temeljci su odlična stvar. Za razliku od drugih nutricionističkih savjeta, koji su bili potpuno drugačiji (šteta novaca kojega sam na njih bacila) puno su mi pomogli kod IBS-a i jako sam zahvalna gđi. Aniti na podjeljenom znanju i ovome blogu, te gđi. Nedjeljki i svima ostalima na nesebičnim savjetima!
Naravno da cu nastavit sa temeljcem i LCHF-om! Poboljšali su mi kvalitetu života i svima cu ih rado preporučiti!
Veliko hvala svima!
@Marina:
IzbrišiPo dr. Campbell-McBride, za iritabilna crijeva temeljac se konzumira prvenstveno zbog zelatina, a hrskavica, tetiva i koza brze se rastapaju od kostiju, zato ce vam zelatinozna juha uvijek biti itekako korisna, bez obzira raspadaju li se kosti ili ne.
Uostalom, vjerujem, raspadnute kosti znak su da je vecina minerala u juhi, a kad su neraspadljive, ne znaci da nema minerala u juhi, nego ih je samo manje.
Zato ste i dozivjeli poboljsanja i sad samo
nastavite kad znate da lijeci. :)
I hvala na slusanju savjeta. :)
Pozdrav!
A mogu li umjesto kuhanja temeljca koristiti ovaj želatin: http://astore.amazon.com/maryvancnutrc-20/detail/B001ELLBJS
IzbrišiNe, jer nista ne moze zamijeniti temeljac. Ni po pitanju minerala niti drugim prednostima temeljca. Kolagen je samo jedno. Prava hrana nema bar kod ;)
Izbriši@:
IzbrišiŽelatin GREAT LAKES izvrstan je odabir, jer nema kemikalija te je dobiven od zdravih/netretiranih životinja. Odnedavno se može naručiti i na blogu Sveta Hrana. Pored toga je još i vrlo praktičan.
Ali isto treba uzeti u obzir da takav želatin nema minerale poput temeljca od kostiju. Međutim, i dalje je dobar melem za crijeva, zglobove, kožu.
Pozdrav.
Ne razumijem kako kuhate toliko dugo taj temeljac? 12 sati, pa čak 50 sati??? Ne isključujete štednjak toliko sati???
OdgovoriIzbrišiNevia, ne isključujem štednjak, tj. samo jednu grijaću ploču, koja, usput, radi na minimumu. Kuham neprekidno 50 sati, bez otklapanja i dodavanja vode, to mi omogućuje suđe u kojem kuham. Razlika između temeljca kuhanog 50 i 12 sati je velika - ovaj duže kuhani je gušći i ljepljiviji od kraće kuhanog, a zglobovi se raspadnu na više dijelova i tek onda se dođe do želatine i minerala. Rezultati koje postižem pokazuju da dobro radim.
IzbrišiPoz od Sanje B.
Sanja, a u kakvom to suđu kuhate? I zar se ne bojite npr.izaći iz kuće ili leći spavati a ostaviti to da se kuha?
IzbrišiI još jedno pitanje: juha koja se kuha recimo sat-dva nema zdravstveni efekat kao taj dugokuhajući temeljac?
Mene u svemu tome interesuje koje dijelove kosti koristis?? Na koje zglobove mislis? Papak-koljenica-butna kost/plecka zglobovi ili "zglobovi" repa? Bez obzira na kvalitet sudja mora se priznati i velicina/zapremina lonca u kojem se raskuhavaju zglobovi povezivajuci dvije kosti.
IzbrišiNevia, nije me strah ostaviti da se kuha. Bolji je zdravstveni efekt temeljca, sigurno. Dosta sam čitala o kuhanju temeljca i o nutrijentima u temeljcu na nekim stranim blogovima koje pratim. Čim se kosti dulje kuhaju, više je minerala u temeljcu.
IzbrišiSchnewphie, koristim juneće ili goveđe kosti, obavezno zglobove, a je li koljenična ili butna kost, ne znam, slijedeći ću put pitati mesara da mi ih opiše. Uglavnom, kupujem kost i zglob i kosti sa srži, 4-6 kom, ovisno o veličini. Kuham u 14-litarnom loncu, u oko 4-5 l vode, a na kraju kuhanja imam najmanje 6 l temeljca, što je dokaz da je puno toga iz kostiju prešlo u vodu. Ne dodajem vodu tokom kuhanja, jer iz posude ne isparava. Dodam malo domaćega octa.
Poz, Sanja B.
Pa sto ne kazes odmah tako... Ja mislio da su "klasicni" lonci u pitanju, zacudilo me gdje to sve staje ;)
IzbrišiImate li kakvu ideju kako pojesti sve te želatinozne dijelove? Ja se natjeram pojesti ono meko unutar mesa, tipa kod koljenice, ali one velike dijelove ne mogu ovako jesti, diže mi želudac. Pada mi na pamet sfaširati, ali kud onda s tim? Žao mi bacati, ali ne mogu ovako pojest uz najbolju volju :(
OdgovoriIzbrišioooo, ne bacati, pa to je LIJEK. Ja doduše volim pojesti, posolim i baš mi je mljac. Ali ako ne možete pojesti tako, smiksajte s nečim što možete, dodajte ukus po želji
IzbrišiZnam da je lijek, zato i tražim alternativu. Ovako baš ne mogu, napredak mi je što sad mogu pojest meso od koljenice s onim mekim i uredno jedem moždinu, ali ono okolo ne ide...
OdgovoriIzbrišiAntonija, kad skuham temeljac, izvadim kosti, odvojim sve od kostiju, izvadim srž, tada procijedim temeljac i odvojim mast, koju kasnije dodajem juhama. Želatinu i loj, također i srž, u tanjuru usitnim nožem. Rasporedim temeljac u posudice od 2,5 dl i u svaku posudicu dodam malo želatine koja se držala za kosti, otprilike 2 žlice. Pustim da se sve ohladi i pospremim u škrinju. Imam tako dvadesetak temeljaca sa želatinom i svim mekim dijelovima koji su se držali na kostima, uz to i oko 6 posudica od pola litre čistog temeljca. Temeljce koristim za juhe, kao dodatak svim jelima kojima se inače dodaje voda, a ona srž i meki dijelovi uopće se ne vide niti ne osjete u juhi, pogotovo ako se miksa. Kuham uglavnom juhe od temeljca s povrćem. Pojedem dosta te želatine i mekih dijelova žlicom prije pospremanja u škrinju, onako posoljeno je prefino.
IzbrišiMožda bi Vam se takav pristup svidio.
Poz, Sanja B.
@Sanja B.
IzbrišiDali je ikako moguce da mi ostavite mail adresu ili br telefona. Ja bih kupio od vas taj gotov temeljac, ja se u to slabo kuzim a i nemam vremena da to tolko kuham.
Ako moze bio bih zahvalan
@Bubi, ne znam, kako bi se to moglo poslati? Zato postoje recepti i internet. Naravno, treba vremena i truda, mislim da bez toga ne ide ništa u životu.
IzbrišiPoz, Sanja B.
Možda samljeti, pa dodati u neko krto meso tipa puretine, isto mljevene, pred kraj dinstanja? Jel bi se moglo zamrznuti, pa kasnije koristiti na taj način? Ima li potencijala za paštetu...?
OdgovoriIzbrišima naravno, sve, nađite način kako Vam je najpogodnije
IzbrišiKoje povrce ide u riblju juhu,jel isto ko i u kokosju?S obzirom da sam na ac dijeti sta da stavim umjesto bijelog vina i koliko bi ju najmanje trebala kuhati?
OdgovoriIzbrišiSkuhao svoj prvi juneće/teleći temeljac! Nešto sam fulao u početku, u lonac od 3 l i na 1,5 kg kosti stavio previše octa (1 dcl) i previše soli (3 jušne žlice), pa sam 2 x bacao po pola zakuhale vode da sredim okus. Kad je prvi put zakuhala uopće nije bilo nikakve pjene, a ni poslije, je li to normalno? U odnosu na to, rezultat je, nakon 7 i pol sati kuhanja olfaktivno vrlo zadovoljavajući. Sve je izašlo iz kostiju, a temeljac je vrlo mastan i finoga okusa. Da li je to moje bacanje vode na početku sada nešto bitno oštetilo nutritivna svojstva? Može luka, octa i soli preko ovog masnog od kostiju?
OdgovoriIzbrišiTemeljac se NE SOLI prije ili tokom kuhanja, nego kod konzumiranja.
IzbrišiSirće - nije previše, ispari kuhanjem. A je li domaće sirće ili ocat? Ocat se ne preporučuje
Anita, nemam ideju odakle da nabavim kosti za temeljac?! U apoeci prodaju goveđi želatin, da li je to kolagen sa kostiju? Da li to mogu da pijem mesto da kuvam temeljac?
OdgovoriIzbrišiKosti se mogu naći u svakoj mesnici (a gdje drugdje, hehehe). Pitajte, možda da Vam ostave slijedeći put.
IzbrišiMene isto zanima vase misljenje o govedem zelatinu.
OdgovoriIzbrišiMolim Vas navedite ovdje konkretno što jesti za oporavak crijeva
OdgovoriIzbriši@Nepoznati, jer se niste potpisali,
Izbrišiod kada sam na LCHF prehrani, a to je 3 godine i 9 mjeseci, kuham i jedem svakodnevno temeljac od kostiju. Kuham ga dva dana minimalno, tako da iz kostiju izađe u vodu što više minerala i ostalih tvari za oporavak crijeva. Također jedem redovito fermentirano povrće. Ispočetka ga nisam baš podnosila, ustvari, do prošle godine. Sad mogu bez problema i dva dana za redom jesti ili kiselo zelje ili kiselu repu. Ovdje govorim o domaćim namirnicama, a ne iz trgovine, jer je fermentirano povrće iz trgovine pasterizirano, a takvo teško probavljam. Pasterizirano povrće, ustvari, narušava crijevnu floru. Uz to ponekad, i u malim količinama, pijem kefir od domaćeg sirovog mlijeka. Ne uzimam i nikad nisam pro- i pre- biotike u obliku tableta ili kapsula. Stanje mojih crijeva sada u odnosu na prije 4 godine je odlično, jer mogu jesti praktički svo povrće bez da imam nadutost ili bolove, što prije nije bio slučaj.
Poz, Sanja B.
Postovana Anita,
OdgovoriIzbrišiJa bih vas zamolila da mi kazete sta mislite o kuhanju junecih kosti u ekspres loncu. Dosada sam kuhala kosti oko 3,5 sata, a skoro sam kupila ekspres lonac, pa sam u njemu kuhala supu oko sat vremena.
Pozdrav,
Danijela
Prekratko, nedovoljno.
IzbrišiU expres loncu se kuha min 5h, u običnom min 12h
Postovanje, pokusavam da nadjem nacin kako da skuvam supu dugo koliko treba, a da ne remetim svakodnevni zivot u stanu. Da li bi takva supa mogla da se kuva u krcku (crok pot)?
IzbrišiLijepi pozdrav, zanima me jedan podatak, juha od kostiju i mesa kako je ja radim oko kile mesa i kile kostiju vise/manje ovisno sta i koliko nadjem ... do sada sam ja bacala masnocu koja bi se stsnula u frizideru... da li se masnocu koja nastane u juhi preporuca konzumirati (neke pute bas je bude dosta, iako gledam misic od mesa uzet bez masnoca). Nekako mi se citajuci sve vise ovaj blog da taj detalj oko masnoce u juhi radim krivo, odnosno ne bih je trebala eliminirat. Hvala na pojasnjenju.
OdgovoriIzbriši@ Anonimno
IzbrišiI ja sam dugo vremena bila u nedoumici, jedno vrijeme nisam koristila tu masnoću, za koju se često pitam, odakle je, naime, ja kuham samo kosti. Pronašla sam podatak da je ta masnoća dobra za korištenje, jer je zasićena. Jedino masnoća od peradi nije dobra nakon više sati kuhanja, jer užegne. Odvojim mast nakon što mi je temeljac kuhan, ali ju ponovo vraćam u juhu ili neka druga jela, tako da znam koliko ima masti u jelu. Masnoću čuvam u staklenki u hladnjaku.
Poz, Sanja B.
Sta da se jede kod PCOS sindroma i insulinske rezistencije???/
OdgovoriIzbrišii mene bas to zanima, dugo godina patim od jakog PCOS sindroma koji je sa skorasnjom dijagnozom Hipotireoze doveo do sedmogodisnjeg lecenja steriliteta...cesto se javlja i Candida Albicans, i mislim da je sve to do moje prehrane u kojoj su jaaaaako zastupljeni slatkisi i malo voca.Skoro sa procitala da je PCOS sindrom kao i bolesti stitaste zlezde kao autoimune bolesti kriva direktno alergija na gluten.Nikada se nisam testirala?sta je vase misljenje...da li bi juhe pomogle?pozdrav
OdgovoriIzbrišiKoje savjete imate za liječenje atopijskog dermatitisa djetata od godinu i pol? Koliko cesto i u kolim količinama smije konzumirati juhu od kostiju? Hvala
OdgovoriIzbrišiSkuhao sam temeljac od 4,5kg kostiju. Sve sam procijedio, ali temeljac je ostao rijedak nakon hlađenja, tj. nije nastala zelatina?
OdgovoriIzbrišiKako je to moguce? Valjaju li te kosti?
Hvala
Počela sam kuhati juhe od kostiju, al kosti kupujem u mesnici... i sad se pitan jel nanosin sebi vise stete nego koristi s obzirom na sve hormone i antibiotike koje navodno daju zivotinjama? di vi kupujete kosti? jel stetno previt juhe od kostiju iz mesnica?
OdgovoriIzbrišiKoliko vode ide na koliko kg kostiju? I koliko dnevno treba juhe popiti za najbolji ucinak?
OdgovoriIzbrišiKako temeljac treba izgledati nakon 21 sat kuhanja. Meni je jako taman.
OdgovoriIzbrišiDa li se želatina može jesti žličicom kao npr puding bez zagrijavanja da se pretvori u juhu? Hvala!
OdgovoriIzbrišipozdrav, samo da se javim sa svojim iskustvima. Nakon izbacivanja glutena i laktoze (čega se skoro pa 100%držim) skoro su mi potpuno prestale artralgije koje sam imala kao posljedicu sjogrenovog sindroma, a psorijaza mi je POTPUNO nestala. Zna se dogoditi da jedem prerađenu hranu i zgriješim, ali gluten ne unosim praktički nikako. za mene je ovo spas.
OdgovoriIzbrišiMoje dijete od 10 god već 2 godine ima povišene jetrene enzime (da li to duže datira nažalost neznamo) i otkrivena su 2 pozitivna nalaza na autoimunu bolest. Još uvijek, nakon 2 godine nije postavljena dijagnoza, ali se aludira na autoimunu bolest jetre. Na moja pitanja što može konzumirati od hrane uvijek je odgovor da "može sve". Osobno dosta brinem da u prehrani bude zastupljeno što više organskih namirnica, ali ipak se osjećam nemočnom jer neznam da li neke namirnice ne bi smjela jesti. Znam da ne šečer, gluten maksimalno izbjegavam (iako neznam zašto se koristi Seiten koji je čisti gluten ili se varam?), koristimo domaće napravljeno mlijeko od riže, prosa, itd. Svaki Vaš savjet je više nego dobrodošao, a knjigu kupujem što prije. Hvala Vam od srca što pomažete ljudima.
OdgovoriIzbrišiAnita, molim Vas za savjet. Imam Hashimoto.
OdgovoriIzbrišiZanima me što sve od mliječnih proizvoda treba izbjegavati: da li mogu npr. maslac? Da li se treba izbjegavati samo pasterizirano mlijeko ili sve mliječne proizvode osim domaćeg kefira (od nepasteriziranog mlijeka)?
I što se tiče GF prehrane, da li je točno da osim pšenice, raži, ječma i pira i kukuruz treba izbjegavati?
I zadnje, kakav problem rade mahunarke?
Hvala lijepa
LP
Pozdrav Ana! Dali se hranom može pomoci kod lječenja šizofrenije i dali hrana može biti uzrok bolesti?
OdgovoriIzbrišiPozdrav! Upravo sam napravila prvi juneći temeljac u životu i pojela malo hrskavice i tih čuda sa i iz kostiju i ne mogu da verujem da to njopam, ja, do pre 7 dana čovek od voća, žitarica, liza-maza i sl. Malo mi je muka, trenutno, sigurno jer nisam navikla, ali sam iznenađena što to uopšte nije ružno :D, a i što se mora nije teško, šta više, počinjem da gotivim ovaj način ishrane, učim da kuvam, zanimljivo mi je sve i ukusnooo :) Evo me 5.dan. Minimalno UH, mnogo zdravih masti, kafa sa puterom i kokosovim uljem, jaja na milion načina, slaninica, musake sa dozvoljenim povrćem itd. itd. I sve je to lepo, ali imam 'problem' sa apetitom. Jako malo pojedem i za 4-5dana sam smršala 3kg, što mi je na početnh 57kg, sada 54, pomalo zastrašujuće nekako, a visoka sam 172. Pretpostavljam da je voda (piškim svaki čas :D), ali sam htela pitati za savet, šta da radim, kako da se hranim da kg ne idu dole? Pre 7 dana mi je ustanovljena insulinska rezistencija na osnovu OGTT testa, a imam i PCOS. Endokrinolog mi rekao da uradim još neke analize pa će mi tek tad propisati lekove, a da u međuvremenu izbegavam proste šećere (samo to) i da se što više krećem. Čim sam došla kući guglala sam sve moguće o tim stvarima, tako sam i naletela na Vaš blog. Odlažem ponovni odlazak kod endokrinologa jer imam 'fobiju' od lekova i u potrazi za prirodnim rešenjem sam naglo sasekla UH (bukvalno-'od sad!'), drastično povećala zdrave masnoće (zapravo sam ih jedva koristila ranije). da li sam napravila grešku? Već dug prethodni period sam bila hronično iscrpljena tako da se to nije moglo pogoršati :D, ali ne mogu se pohvaliti trenutnom količinom energije i nekako sam 'čudna'. Čitala sam i o 'keto flu' pa sam spremna na 'sve', ali me zanima Vaše mišljenje, da li je za organizam opasna nagla promena? Hvala Vam što postojite! Biću ja tu često. Hvala za recept za temeljac, ponosna sam na sebe, a bila sam ko Alisa u zemlji čuda u mesari danas :D
OdgovoriIzbrišiPoštovana,
OdgovoriIzbrišičitam o LCHF prehrani i oduševljena sam.Već se 2 tjedna držim prehrane bez ugljkohidrata i svaki tjedam sam skinila 1 kilogram. Dobro se osjećam, pješaćim ali nemam volju za gimnastiku. Zanima me koje vrste sira smijem jesti, jer dok čitam neke ricete sir nije IMENOM naveden,još me interesira smijem li pipi sirutkui jako volim crnu kafu s malo mlijeka šta uliti umijesto mlika
unaprijed zahvaljujem
Branka Šamadan
branka.samadan2@gmail.com
Pozdrav, moze li se dobiveni temeljac zalediti ako su kosti bile prethodno zaledjene dok jos nisu isle u kuhanje? Hvala :)
OdgovoriIzbrišiPoštovana,
OdgovoriIzbrišiZanima me da li možemo kuhati ovu juhu od kostiju u pretis loncu i kakva bi bila procedura tada?
I zanima me ako kupimo od mesara kosti od krava čije porijeklo ne znamo, da li je onda ok da koristimo koštanu srž i jedemo ili da samo skuhamo cjelovite kosti?
Hvala
Hvala
Pozdrav svima! U nekim mestima je temeljac poznat kao pihtije, sa tom razlikom sto se gotova smesa izlije u tanjirima, ohladi, iseče na kocke i tako želatinasto jede. Volela bih vam staviti slike kako to izgleda... Definitivno se je zdrava kuhinja kuhinja naših starih!
OdgovoriIzbriši