Enzimi su kompleksni proteini koji djeluju kao katalizatori u skoro svim biokemijskim procesima koji se odvijaju u ljudskom tijelu. Njihova aktivnost ovisi o prisutnosti adekvatnih vitamina i minerala, posebice magnezija. Mnogi enzimi pripajaju pojedinacne molekule elemenata u tragovima, kao sto su mangan, kopar, zeljezo ili cink, bez kojih ti enzimi ne mogu funkcionirati. 30-tih godina proslog stoljeca, kad su enzimi prvi put zadobili paznju biokemicara, identificirano je oko 80, a do danas otkriveno preko 5000 enzima.
Enzimi se dijele u tri velike grupe: najveci su metabolicki enzimi koji djeluju u svim tjelesnim procesima ukljucujuci disanje, govor, kretanje, razmisljanje, ponasanje i odrzavanje imunoloskog sistema. Neki od ovih enzima djeluju tako da neutraliziraju otrovne supstance i kancerogene, kao sto su razni zagadjivaci, DDT i duhanski dim, mijenjajuci ih u manje toksicne forme koje tijelo onda moze eliminirati. Druga kategorija su probavni enzimi, kojih ima oko 22. Vecina ovih enzima se proizvodi u gusteraci odakle se izlucuju u dvanaesterac (gornji dio tankog crijeva) gdje razgradjuju djelomicno probavljenu hranu koja dolazi iz zeluca.
Enzimi na koje mi trebamo misliti kada planiramo svoju prehranu su treca kategorija enzima: prehrambeni enzimi. Oni su u velikim kolicinama prisutni u sirovim namirnicama i zapocinju proces probave u ustima i zelucu. Prehrambeni enzimi ukljucuju proteaze za probavu proteina, lipaze za probavu masnoca i amilaze za probavu ugljikohidrata. Amilaze iz sline pridonose razgradnji ugljikohidrata vec dok se zvacu i svi enzimi koji se nalaze u namirnicama nastavljaju ovaj proces u zelucu. Stomacne zlijezde izlucuju zelucanu kiselinu i pepsinogen koji zapocinju razgradnju proteina kao i unutarnji faktor potreban za absorpciju vitamina B12. Veci broj enzima potrebnih za potpunu probavu hrane izlucuju se tek u tankom crijevu. Medjutim, dok je hrana jos uvijek u zelucu, enzimi prisutni u namirnicama koje smo jeli mogu uciniti dio posla vec i prije nego li ova poluprobavljena masa stigne u tanko crijevo.
Enzimi u sirovoj hrani, posebice u sirovim fermentiranim namirnicama, pomazu proces probave i smanjuju potrebu tijela da proizvodi prehrambene enzime. Svi enzimi se deaktiviraju na temperaturi od 48 stupnjeva celzijusa kod kuhanja te na temperaturi od 65 stupnjeva celzijusa u suhom stanju. Priroda je to tako "dizajnirala" da hranu i pice do 48 stupnjeva celzijusa mozemo dodirnuti bez problema, dok cemo se na tekucinu od 49 stupnjeva celzijuza opeci. Na taj nacin imamo ugradjeni mehanizam kojim mozemo odrediti da li hrana koju konzumiramo jos uvijek sadrzi aktivne enzime.
Prehrana koja se bazira uglavnom na kuhanoj hrani predstavlja ozbiljno opterecenje za gusteracu, smanjujuci njezine rezerve. Stimulira li se gusteraca neprestano kako bi proizvodila enzime koji bi trebali biti u hrani, rezultat ce biti inhibirana funkcija gusterace. Ljudi koji jedu hranu siromasnu enzimima koja se uglavnom sastoji od kuhanih namirnica, iskoristavaju ogromnu kolicinu svog enzimskog potencijala na izlucivanje enzima iz gusterace i ostalih probavnih organa. Pokojni doktor Edward Howell, koji je prokrcio put na podrucju istrazivanja enzima, smatrao je da ovo preopterecenje probavnih organa dovodi do skracenja zivotnog vijeka, bolesti te smanjene otpornosti organizma na razne tipove stresa. Naglasavao je kako i ljudi i zivotinje cija se prehrana vecinom sastoji od kuhane hrane, narocito zitarica, imaju povecanu gusteracu, dok im se druge zlijezde i organi, posebice mozak, zapravo smanjuju.
Dr. Howell formulirao je ovaj Enzimski Nutricionisticki Aksiom: Duljina zivota je obrnuto proporcionalna mjeri iscrpljenosti enzimskog potencijala organizma. Povecano uzimanje prehrambenih enzima promice smanjenje mjere iscrpljenosti enzimskog potencijala.
Istrazivanja tradicionalnih kultura pokazala su da su narodi sirom svijeta ukljucivali sirove, enzimima bogate namirnice u svoju prehranu – ne samo povrce vec i sirove zivotinjske proteine i masnoce u obliku mlijecnih proizvoda od sirovog mlijeka, sirovu ribu, zumanjke i iznutrice zivotinja. Takodjer su tradicionalno konzumirali kultivirane ili fermentirane namirnice, ciji sadrzaj enzima se jos vise obogacuje fermentacijom. Na primjer prehrana Eskima sadrzavala je velike kolicine sirove ribe koja je prosla proces ”predprobavljanja” i kao takva pridonosila njihovoj izdrzljivosti. Kultiviranje mlijecnih proizvoda kod skoro svih predindustrijskih kultura, obogacivalo je sadrzaj enzima u mlijeku, vrhnju, maslacu i siru. Etnicke grupe koje se konzumirale velike kolicine kuhane hrane cesto su ukljucivale u prehranu fermentirane namirnice kao sto su kiseli kupus i drugo ukiseljeno povrce. Kultivirani sojini proizvodi u Aziji kao natto i miso takodjer su dobar izvor enzima jedu li se bez zagrijavanja. No, cak i nakon zagrijavanja, fermentirana hrana se lakse absorbira jer je vec predprobavljena uz pomoc enzima. Slicno tome, kuhano meso koje je prethodno stajalo, primjerice u marinadi, predstavlja manji napor za probavni mehanizam zbog djelomicne predprobavljenosti.
Zitarice, orasasti proizvodi, mahunarke i sjemenje bogati su enzimima, kao i ostalim nutrijentima, ali sadrze i inhibitore enzima. Ukoliko se ovi inhibitori ne deaktiviraju, oni predstavljaju veliki napor za probavni sistem. Klijanje, natapanje u toploj kiselkastoj vodi, kiselo kvasanje, kultiviranje i fermentacija – svi procesi koristeni u tradicionalnim kulturama – deaktiviraju inhibitore enzima cime hranjive tvari u zitaricama, orasastim plodovima i sjemenju postaju lakse dostupne.
Vecina voca i povrca ne sadrzi velike kolicine enzima, s izuzetkom biljnih namirnica cuvenih po svom visokom sadrzaju kao sto je djevicansko maslinovo ulje i druga nerafinirana ulja, sirovi med, grozdje, smokve i mnoge vrste tropskog voca kao avokado, datulje, banane, papaja, ananas, kivi i mango.
Koliko god je vazno ukljuciti mnostvo sirovih namirnica u nasu prehranu, moramo povesti racuna da se nijedan tradicionalni nacin prehrane ne bazira samo na sirovoj hrani. Odredjeni nutrijenti postaju lakse dostupni za apsorpciju upravo kuhanjem i kuhanje takodjer neutralizira mnoge toksine koji se prirodno nalaze u biljnoj hrani. U principu, zitarice, mahunarke i odredjene vrste povrca se trebaju kuhati. Namirnice zivotinjskog porijekla trebalo bi konzumirati i sirove i kuhane.
*kuhanje = sve vrste toplinske obrade namirnica
*sirova hrana = hrana koja nije toplinski obradjena ali moze biti obradjena na druge nacine. npr slana - fermentirana srdela je sirova hrana
Howell, Edward, MD, Food Enzymes for Health and Longevity, 1980, Omangod Press, Woodstock Valley, CT
Howell, Edward, MD, Enzyme Nutrition, 1985, Avery Publishing Group, Wayne, NJ
Price, Weston, DDS, Nutrition and Physical Degeneration, 1945, Price-Pottenger Nutrition Foundation, San Diego, CA
Fallon, Sally & Enig, Mary, PhD, Nourishing Traditions, 1999, NewTrends Publishing, Inc., Washington
imam milijun pitanja u vezi enzima.
OdgovoriIzbrišiuzet ću za primjer neku sirovu biljčicu, recimo kelj.
u živom kelju, naravno, ima enzima. i to onih koji su potrebni za rast samoga kelja - dakle za izgradnju biljčice iz onoga što kelj crpi iz zemlje.
kako će nama ti enzimi pomoći?
ne vjerujem da ima lipaza, jer što će kelju lipaze?
proteaze? iskreno, nemam pojma jel bi kelju to trebalo, ne znam kako kelj dobiva vlastite aminokiseline, većina biljaka ih sama sintetizira, pa bi se dalo pretpostaviti da tako i kelj.
ostaju nam još amilaze i ostali enzimi potrebni za probavu ugljikohidrata. njih vjerojatno ima dosta u kelju. ne znam točno koji su, pa ću bubnuti da se radi baš o amilazama.
koliko sam ja skužila, sirovu hranu bi zbog enzima trebali jesti uz kuhanu da bi ju lakše probavili. npr. pojedem ja taj kelj uz malo riže. amilaze krenu već u ustima probavljati škrob. moja slina također sadrži amilaze, ali ok, zbog amilaza iz kelja neće trebati toliko amilaza iz moje sline. ali ona se svejedno luči.
dalje gutam ja tu rižu s keljom, i zalogaj dolazi u želudac. želučana kiselina denaturira tu svu amilazu, i nje više nema. tj. ima je, ali ne funkcionira.
i čemu onda ta amilaza iz kelja?
mislim da bi tu trebalo više istražiti prisutnost/odsutnost kofaktora, tj. koaktivatora enzima, poput nekih minerala, vitamina. bez njih naši enzimi ne funkcioniraju, kao što ne funkcioniraju niti uz prisutnost inhibitora.
nekako mi ova teorija o enzimima ne sjeda.
vjerujem da je sirova hrana dobra iz nekih drugih razloga.
oprosti što na ovu temu gledam tako kritički, ali možda imaš neko objašnjenje koje ja iz ovog teksta ne vidim?
Pozdrav Anita još jednom,
OdgovoriIzbrišiImam par pitanja u vezi ove tematike. Da li se svinjska ili goveđa pršuta (i generalno sušeno meso) mogu smatrati sirovom hranom i da li su bogate enzimima? Isto pitanje i za punomasni sir od kravljeg ili/i ovčijeg mleka kakav obično možemo pronaći na pijacama.
Takođe, pomenuli ste neke vrste voća kao namirnice bogate enzimima kao naprimer grožđe, banane ili kivi. S obzirom da sadrže velike količine šećera pretpostavljam da nisu preporučene u LCHF načinu ishrane. Da li su ipak dozvoljene u manjim količinama onima koji nemaju problema sa viškom kilograma (kao i naravno deci)i da li se u tom slučaju preporučuje konzumacija pre obroka (zbog uloge enzima u varenju) ili je ipak bolje konzumirati ih nakon obroka?
Pozdrav,
Dejan
misscow, postoji preko 5000 razlicictih vrsta enzima, od toga probavnih enzima koje nase tijelo proizvodi samo oko 22. enzimi koji se nalaze u namirnicama pomazu razgradnju i probavu hranjivih tvari i time rasterecuju gusteracu. enzimi iz namirnica koji su potrebni za razgradnju se ne deaktiviraju kad ih jedemo, nego kod toplinske obrade.
OdgovoriIzbrišipojedine namirnice ne sadrze samo enzime potrebne za razgradju tvari sadrzanih u toj istoj namirnici, vec i enzime potrebne za razgradnju tvari u nekoj drugoj hrani koju jedemo. npr ananas sadrzi enzim bromelin koji razgradjuje proteine iako u ananasu nema proteina. zato se npr sok ananasa koristi za mariniranje mesa sto djeluje tako da se proteini u mesu djelomicno razgrade vec prije konzumacije pa tako postaju laksi za probavu u tijelu.
enzimi iz hrane su veliki pomagaci probave, u nedostatku enzima iz hrane gusteraca mora raditi punom parom sto ju iscrpljuje.
da enzimi ne funkcioniraju bez aktivatora kao ni uz prisustvo inhibitora si u pravu, i to i pise gore u tekstu.
dejan, suseno meso jest sirova hrana. svi mlijecni proizvodi od neobradjenog mlijeka su prepuni enzima ali nazalost nama uglavnom nedostupni jer se svo mlijeko industrijski pasterizira sto unistava preko 90% enzima iz mlijeka. izuzetak su proizvodi od domaceg neobradjenog mlijeka, koji su neuporedivo bolji i zdraviji od industrijskih pasteriziranih proizvoda. pasterizacija ne samo da unistava enzime u mlijeku vec i brojne druge vazne zastitne tvari koje se prirodno nalaze u mlijeku.
OdgovoriIzbrišivoce se ne preporuca osobama koje trebaju mrsaviti, ili imaju druge zdravstvene probleme koji se pogorsavaju pretjeranim unosom secera. ostali ga mogu koristiti. ipak je bolje ne jesti voce na prazan zeludac jer tada brze djeluje na podizanje secera u krvi. bolje ga je jesti zajedno sa obrokom, u tom slucaju nebitno da li neposredno prije glavnog jela, zajedno ili odmah nakon, sve se to smatra kao jedan obrok.
Poštovana,
Izbrišivezano uz odgovor iznad gdje navodite da se voće može jesti uz obrok, godinama sam već uvjerena da se to voće ne smije kombinirati s ničim a kamoli ne s obrokom u kojem je i juha i salata i meso i tko zna što sve ne... Shvatila sa da je to zbog toga što je probava voća kratka, a probava mesa traje puno duže i onda ako se voće jede s mesom ili iza mesa onda se to voće kiseli i truli u probavnom traktu i organizam od toga ima više štete nego koristi.Eh, sad ovo što vi tvrdite za mene je totalno nova informacija i molila bih vas da me referitate na neki link u kojem je objašnjeno uporište za takvo stajalište ili molim vas da ga ukratko iznesete jer me to zaista zanima.
unaprijed zahvaljujem
lijepi pozdrav
U kontekstu podizanja šećera u krvi nije ga poželjno jesti na prazan želudac (osobe s dijabetesom, metaboličkim sindromom, kod viška kilograma) a radi lakše probavljivosti se ne preporuča skupa s obrokom za osobe s lošim probavom. Sve ovisi o kome i o čemu pričamo.
Izbrišisuper je tekst iden u 8 raz i taman učimo o njima i tebamo napravit pp prezentaciju pa san iskoristila nešto od ovoga
OdgovoriIzbrišihvala :)
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišihranim se po LCHF, imam ulcerozni kolitis, ali trenutno nemam simptome, od dodataka uzimam samo alou i Green Pasture ulje jetre bakalara, interesira me da da li mozda znate za neke probavne enzime koji su dobri pa da mi preporučite
unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav i ugodan dan :):)
Nina, vama ne trebaju enzimi već juhe od kostiju da vam zacijeli crijevna stijenka, kefir da izgradite normalnu crijevnu floru, povrće dobro raskuhavati jer vlaknasta hrana iritira osjetljiva crijeva, i što manje mliječnih proizvoda (osim domaćeg kefira).
Izbrišihttp://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html
Lijep pozdrav :)
Draga Anita, kefir konzumiram od kada mi je dijagnosticirana bolest, sama ga pravim od kozjeg mlijeka, juhe također kuham od kostiju, mlijecne proizvode uopce ne konzumiram osim tog kefira od kozjeg mlijeka, kolitis mi je sada pod kontrolom nemam nikakvih simptoma, ali sam mislila mozda da bi mi i neki enzimi dobro dosli.. svakako, zahvaljujem vam na odgovoru :)
OdgovoriIzbrišiiva 61 draga anita sto vise citam sve manje znam,,medutim mene zanima koliko dugo bez prekida se moze uzimati citrofit,ja ga vec uzimam mjesec dana i strah me je prekidati da mi se candida ne pogorsa.Nisam isla lijecniku da mi ustanovi candidu nego sam je sama dijagnosticirala gotovo striktno se pridrzavam dijete sa malom iznimkom,jutarnj kavica,ali samo jutarnja sa mlijekom moze li mi to produziti agoniju i da li trebam otici lijecniku da mi ipak dijagnosticira,,i ako znam da je imam jer sam imala ceste vaginalne upale sa recidivom poslije svakog odnosa pa makar on bio i sa kondomom.Molim te da me posavjetujes sto mi je ciniti unaprijed zahvalna.
OdgovoriIzbrišiDraga Anita, hitno mi je potrebna Vaša pomoć. Duže vrijeme bolujem od raznoraznih bolesti ozbiljnih tematika i na koncu povežem sve tegobe s probavnim smetnjama. Nakon dugotrajnih samostalnih testiranja u vidu izbacivanja jedne po jedne namirnice zaključim da ne probavljam voće i povrće. A što onda jesti, kako se kvalitetno hraniti u tom slučaju i nadoknaditi tako važan nedostatak? :(
OdgovoriIzbrišiMolim Vas za savjet jer jednostavno ne znam kako početi...unaprijed zahvaljujem od srca.
Lucija
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišiznam da Vam se postavlja puno pitanja ali bih Vas zamolila da mi samo odgovorite je li za očekivati jaku reakciju na temeljac od juhe? Naime, tek dva dana koristim temeljac u prehrani i moj je stomak u puno lošijem stanju...pa samo da me ohrabrite s nastavkom.
Zahvaljujem i lijep pozdrav
p.s. čekam i tibetansku gljivu pa ću i s kefirom nadopuniti prehranu
koji enzim je potreban za probavu glutena i kaseina? i kako ga uvesti u tijelo?
OdgovoriIzbrišiDa li i u kojim slucajevima preporucujete probavne enzime kao suplement.Citala sam blog SCD lifestyle i tamo ih preporucuju i to dvije prije svakog jela.Sve to skupa ispadne dosta skupo ako ces uzeti neki kvalitetan proizvod.Sto vi mislite o tome..lijep pozdrav.
OdgovoriIzbrišiPoštavana, ja jedem samo sirovu hranu, ali samo 2 meseca.... Samo voće i povrće i integralni hleb, koji sam pravim. Ne znam skoro ništa u vezi enzima ya sada... Možete li mi objasniti šta da mešam u blenderu? Voće kad stavim predivno je, al povrće popijem na silu.
OdgovoriIzbrišiČuo sam da ima neke kombinacije koje izvuču maksimum iz voća i povrća, npr. Vitamin C kad se pomeša sa lisnatim povrćem više se željeza dobije iz spanaća. Da li je to istina i znate li još za nešto slično? Hvala unapred na odgovoru!
Anonimno, u blenderu se može miješati polovica lisnatog povrća i polovica nekog nekaloričnog voća radi boljeg okusa. Ja još dodam žlicu-dvije kokosovog ulja jer ako se voćni šećer kombinira s masnoćom, snizuje se njegov glikemijski indeks. Zatim dodam još orašaste plodove (2 brazilska oraščića, 7 badema, 3 jezgrice koštica marelica), ali za to morate imati jaki blender da se usitni, i zatim još žličicu organskog kakaa, žličicu cejlonskog cimeta i 2 žlice punomasnog kravljeg sira. Nakon blendanja dodam još sezamove i lanene sjemenke i žlicu gela od chia sjemenki i to mi je onda doručak. Željezo se iz špinata svakako lakše apsorbira u tijelu ako se prethodno usitni. Iako se ovako može postići ugodan okus, svejedno mnogima ne odgovara izgled takve kašice, stvarno je ta maslinastozelena boja vrlo odbojna, no ako preko toga možete preći, prijatno, jer se radi o odličnom, zdravom i dovoljno zasitnom obroku da se izdrži do ručka.
IzbrišiDraga Anita
OdgovoriIzbrišiImam pitanje vezano za 12 god. sina . Naime ima intoleranciju na hranu . Ne bih nabrajala na što je intolerantan već što smije jesti . A toga nije puno . Po preporuci liječnika smije jesti raženi kruh ,svježe povrće ,voće sve osim agrumi i kiseloga voća , ribu ,junetinu ,govedinu, patku,crna crvena i smeđa riža ,palenta ,zob i proso . Treba izbjegavati sve aditive ,sol bijeli i smeđi šečer . Liječnica rekla kako mu fale probavne enzime i za to postao intolerantan na " svakodnevnu" hranu . Ostale fizičke i psihičke bolesti su isključene bolničkim pretragama . Ima česte grčeve u stomaku i prolijevaste stolice , naročito nakon buđenja ,koje traju po par sati . To već traje 1,5 god . Zanima me koliko dugo mogao bi trajati oporavak od svih tegoba . Moram dodati da kompletnu ishranu djeteta promijenili smo prije 1,5 mj. Hvala na odgovoru . Gunia.
Dok se Anita ne javi, ja bih Vam preporučila da odmah uključite temeljac u ishranu.
Izbriši(http://istineilaziohrani.blogspot.ba/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html)
Meni to zvuči kao preosjetljivost na gluten.
Koliko bi dugo trajao oporavak Vam niko ne može reći, zato budite uporni i strpljivi, ako je potrebno i godinu dana, samo da otkrijete šta je to što što mu smeta a s druge strane da se oporave crijeva.
Takođe, nije mi logično da u potpunosti izbaci so. Ali ja sam od onih "nevjernih Toma", nemam povjerenja u znanje ljekara. S druge strane, ni test intolerancije mi nije pouzdan, bar u mom slučaju je bio totalna nebuloza. Šta mi smeta sam otkrila dugotrajnim posmatranjem i "osluškivanjem" reakcije organizma na pojedine namirnice i smatram da drugi način ni ne postoji.
Sretno!
Gunia
IzbrišiHvala na korisnom savjetu . Temeljac je stvarno zaboravljen u mojoj kuhinji. Znala sam da je zdrav no nisam znala sve to što sam iščitala iz članka o njemu.
I ja sam "nevjerni Toma "za to uz specijalističku gastroenterološku obradu odlučila sam i na privatno traženje pomoći .Tako smo i napravili test intolerancije na hranu . Nalaz krvi napravljen u bolnici pokazao mogućnost alergije na mliječne proizvode i jaja ,no test alergije na hranu bio negativan . Sve se pripisalo intoleranciji na te proizvode .Majčinski instinkt mi šaptao da ima još nečega što mu smeta .S obzirom da sin već duže vrijeme ne jede mliječne proizvode i simptomi bili sve gori . Test intolerancije na hranu potvrdio nalaze iz bolnice da ne smije nikako koristiti mliječne proizvode i jaja i još puno drugih namirnica . Ima poprave nakon izbacivanja svega toga iz jelovnika no samo uz strogo držanje režima prehrane . Trenutno od 7 dana u tjednu ,2 dana ima tegobe , dok prije 5 dana bolio ga i grčio stomak uz prateći proljev. Moram dodati da u međuvremenu sin popio 2 kure antibiotika za liječenje helicobacter pylori i mislim da mu to najviše naškodilo i uništilo crijevnu floru . Jer od onda sve se pogoršalo i došlo do intolerancije na hranu . No, to je moje mišljenje . Da li mogu se nadati potpunim izlječenju svoga sina ?
Muku mucim sa stomakom nakon trojne terapije smrsavila sam 20 kg..zivot mi se pretvorio u pakao.Padao mi je pritisak secer bila sam na rubu sa zivcima.Stomak mi i dalje vari otezano secer varira i doktorica mi sli da bi trebala uzeti enzime gusterace.Ima li neko iskustva sa tim..
IzbrišiTemeljac mi je mnogo pomogao , pijem ga bez prekida godinu dana, i nastavicu do kraja zivota iako su mi svi simptomi prestali, mislim da bih mogla da ubijem za temeljac koliko sam ga zavolila i koliko mi je spasio zivot. Hvala ti Anita za temeljac.
OdgovoriIzbriši