Autor ovog članka je Jordan Reasoner koji zajedno
sa Steve Wrightom promovira SDC dijetu za rješavanje probavnih tegoba. SDC Specific Carbohydrate Diet je način prehrane koji
isključuje žitarice, šećer, škrob i procesiranu hranu te se temelji na
neprocesiranoj, prirodnoj, nutritivno bogatoj hrani. Principe
ove dijete utemeljio je još 1950. god dr. Sidney Valentine
Haas koji je sa SCD tretirao pacijente oboljele od
celijakije i upalnih crijevnih bolesti. Dijetu je popularizirala kemičarka Elaine Gottschall koja je posvetila svoj život
istraživanju povezanosti prehrane i zdravlja crijeva te napisala knjigu Breaking the Vicious Cycle, Intestinal Health Through Diet.
Sa engleskog preveo: Dražen Herendić
"Koliko vas je počelo jesti pravu hranu zbog probavnih problema,
bez obzira je li to Paleo, Weston A. Price, SCD ili GAPS?"
Oko 75% ljudi u prostoriji je podiglo ruku. Govorio sam na sastanku zaklade
Weston A. Price i šokiralo me da sam vidio toliko podignutih ruku.
"Opa, u redu. Molim da zadržite ruke u zraku ako još uvijek imate
probavnih problema, iako jedete pravu hranu."
Samo nekoliko ruku se spustilo...opet sam ostao šokiran!
Dakle, ako ste na Paleo, SCD, GAPS ili WAPF prehrani i još uvijek imate probavnih problema...niste sami. Dobivamo email
poruke svakog dana od ljudi koji se muče kao i oni prilikom mog govora na
sastanku zaklade. Možda su to dosadni plinovi i napuhivanje nakon obroka ili
napadaji bolnih zatvora. Ili još gore, možda je u pitanju krajnje neugodan
proljev koji nikako ne prestaje. Kako god uzmete, frustrirajuće je jesti sve
"prave" namirnice i još uvijek se mučiti s probavnim problemima.
Što se događa? Kako je moguće da jedete namirnice bogate hranjivim
tvarima, bez toksina, pravu hranu i opet se osjećate loše?
Zašto ne može neki od tih načina prehrane
jednostavno sve popraviti?
Započeli smo s SCD prehranom prije skoro šest godina, pomogli smo preko
110 tisuća ljudi od tada, a ono što sam stalno pronalazio je da su ljudi
odabrali način prehrane (bilo koju od četiri već navedene), promijenili
prehranu, posvetili se toj promjeni i stvar ne bi radila.
Stavili su svu svoju nadu u promjenu prehrane, napravili sve što su
mogli u promjeni prehrane i...nije upalilo. Izgubili bi nadu jer su pokušali
ali nije pomagalo.
Ono što smo otkrili tijekom godina je zapravo to da trebate otkriti
prilagođenu prehranu koja odgovara upravo vama. Trebate staviti na glavu
inženjerski šešir (slikovito rečeno), kakav god vama odgovara.
Svi mi možemo biti inženjeri zdravlja.
Dakle, stavimo na glavu inženjerski šešir i prilagodimo si prehranu.
Nakon svega, govorimo o uklanjanju probavnih problema i kako otkriti osnovni
uzrok vaših zdravstvenih problema izbjegavajući neke uobičajene pogreške i
pozivanjem na nešto stručnosti/vještine. Prvo pogledajmo na uobičajene pogreške
koje se javljaju kod prehrane pravom hranom.
Greška broj 1: razmišljanje da će SCD, GAPS, Paleo ili WAPF prehrana
biti dobra za vas
Prehrana koja je dobra za vas nema ime.
Za vas je prilagođeno rješenje.
Nećete moći pratiti knjigu Breaking the Vicious Cycle i pratiti SCD
točno kako je izložen.
Nećete moći uzeti neku Paleo knjigu i pratiti njen plan koji će kod vas
djelovati.
To jednostavno nije realno. Da biste došli do prehrane koja će djelovati,
morate uklanjati pogreške. Morate podešavati. Morate biti zdravstveni inženjer.
To je sasvim drugačiji mentalni skop.
Reći ću to još jednom: to je drugačiji mentalni sklop.
Važno je to znati. Ne postoji već napisan scenarij koji govori koje
točno korake treba pratiti i da će tada baš svi probavni problemi nestati...i u
tome je problem – to ne dolazi upakirano.
Na primjer, neki ljudi ne toleriraju mliječne proizvode. Drugi ne
toleriraju mahunarke. Neki čak ne toleriraju fermentirane namirnice ili
namirnice s visokim udjelom FODMAP.
Upravo na tome ljudi padaju, na tom mjestu način prehrane prestaje
djelovati i tu ljudi gube nadu. Ako promijenite vaš mentalni sklop i sačuvate
nadu da ste VI zdravstveni inženjer i da ćete VI shvatiti problem, tada ćete
uspjeti.
I dok to radite, ako se otisnete u avanturu zvanu vaše zdravlje, da bi
izbjegli pogrešku broj jedan, samo znajte da ćete trebati stvoriti prilagođenu
prehranu koja odgovara vama i trebat će vam neko vrijeme. I to je u redu. Prožvakajte
to, probavite i apsorbirajte tu novu ideju prije nego krenete.
Vi ste poput snježne pahuljice.
Kao dijete, jedna od najjačih spoznaja koje sam ikad imao bila je ideja
da je svaka snježna pahuljica drukčija.
Svi smo godinama slušali tu analogiju. Svi smo čuli priču kako ne
postoji pahuljica koja je jednaka nekoj drugoj na cijelom svijetu. To me je kao
dijete "rasturilo" (pored toga što sam saznao odakle dolaze bebe).
To je vrlo moćna stvar...
Dakle, kako isprobavate različite vrste prehrane, trebate shvatiti da
ste pahuljica, vi ste jedinstveni. Sve prehrambene preporuke koje sam stavio na
web stranicu ili bilo koje druge preporuke koje ste pročitali, samo trebate
znati da ćete ih morati malo prilagoditi sebi.
I to je u redu za isprobavanje.
Ne shvatimo svi stvari uvijek iz prvog pokušaja i zato nastavite
istraživati. Zapamtite, vi ste inženjer
zdravlja! U redu? U redu!
Dakle, to je prva stvar na koju sam htio uputiti: mentalni sklop.
Ponovno promislite kako razmišljate o vašoj prehrani – vi ste inženjer,
vi ste scenarist – i vaše će potrebe biti jedinstvene kao i snježna pahuljica.
Greška broj 2: ne slušate svoje tijelo
Naša tijela nam uvijek govore ali često mi uopće ne slušamo.
Jeste li ikad imali gadnu gripu?
Možda ste poput mene i vaša su vam je draga dječica donijela iz škole,
samo za vas?
Zamislite da imate visoku temperaturu, preko 39° C, halucinirate, samo
ležite u krevetu i vaše tijelo kao da kaže: "Hej, ja ti zapravo činim
uslugu – čuvam ti leđa, znam da je visoka temperatura bez veze ali moralo sam
malo pojačati grijanje – moram pobiti sve te viruse."
Vaše tijelo se brine o vama.
Bio sam u takvoj situaciji i sjećam se misli o tome kad sam bio dijete
i moja mama bi rekla nešto poput: "Temperatura ti je previsoka! Tylenol,
Tylenol, Tylenol! Moramo sniziti tu temperaturu!"
I samo sam razmišljao o svom tijelu kada sam bio dijete, kada mi
govori: "Hej, mi pokušavamo spaliti ovu stvar! Zaustavite snižavanje
temperature! Ne puštaš me da radim svoj posao!"
Dakle, zamislite da ste duboko u groznici, vaše tijelo vam govori i
možda se u vašem stanju halucinacije preklapaju s majčinim riječima
"Tylenol, Tylenol, Tylenol", vi zgrabite neke tablete i to prestane.
Nakon kraćeg vremena shvatite da snižavanje temperature nije ono što je
potrebno.
Danas, mi saznajemo sve više. U ovoj zajednici, svatko se može prilično
slagati da ne bismo trebali snižavati temperaturu osim ako ona ne postane
opasna po život.
To je prirodna i dobra stvar koju vaše tijelo radi za vas.
Ali što ako su svi sadašnji simptomi zapravo tome slični?
Što ako su naši proljev, umor, plinovi ili nadutost sve signali našeg
tijela?
Što ako je eksplozivni proljev od preko 10 puta dnevno način kako vaše
tijelo je šalje svjetlosni signal poput: "Hej, hej, stvarno trebam
pomoć!!!"
No, ovih dana tjelesni znakovi poput plinova, nadutosti, zatvora ili
proljeva simptomi su koje treba tretirati lijekom. Ne brinite se, svaki put
kada jedete ljute paprike i dobili ste jaku žgaravicu, samo uzmite TUMS!
Prestali smo slušati. Kao kultura, težimo zanemarivati i umanjivati
probleme receptima i bezreceptnim "lijekovima" umjesto da pokušamo shvatiti što zatvor, nadutost, plinovi, glavobolje i drugi simptomi
zapravo znače u govoru tijela. I to je greška broj dva:
Mnogi od nas ignoriraju svakodnevne simptome našeg tijela.
Baš kao kad imamo povišenu temperaturu,
ignoriramo ono što nam naša tijela zapravo govore. To je kao kad imate želučanu
virozu i jaki proljev; morate tu infekciju izvući van. Ili kad pijete previše
alkohola i onda povratite. To su sve prirodne stvari. Vaše tijelo vam čuva
leđa.
Opet, ovo je molba za drugačiji mentalni sklop, onaj koji je bitno
drugačiji od onoga što naša kultura trenutno prihvaća. Ali naša kultura trenutno
proizvodi bolesne ljude. Vrijeme je za drugačije razmišljanje; vrijeme je za
promjenu.
A mi mijenjamo stvari.
Već smo pričali o tome kako morate
promijeniti vaš mentalni sklop kako bi izbjegli pogrešku broj jedan: ne
prilagođavate svoju prehranu. Mijenjajte stvari dok ne pronađete prehranu
(poput "staklene cipelice") koja vam odgovara. Ne postoji naziv za
to. To je prava hrana prilagođena potrebama vašeg tijela.
I mi također mijenjamo naš mentalni sklop kako bi počeli stvarno
slušati naša tijela; gledati na simptome kao znak komunikacije... to nije nešto
što treba suzbiti ili jednostavno zatomiti. Morate početi slušati svoje tijelo.
To je kao indikator za provjeru stanja motora u automobilu. Koliki od
nas su bili u automobilu, pokupimo djecu, moramo stići na nogometni trening a
indikator radi ding ding, ding, i vi pomislite "Aaaaaaaaaahh, moram provjeriti stanje motora."
A onda je već tjedan dana kasnije, onda su
dva tjedna kasnije i tri tjedna kasnije i vi počinjete ujutro ulaziti u automobil
u nadi da i dalje radi, u stilu "Hajde dragi, pusti svoj...brm, brm, tako
je!"
To može biti nešto jednostavno, možda je vaš poklopac spremnika goriva labav.
To je uobičajen razlog za provjeru indikatora stanja motora. Ali to također
može značiti da će motor eksplodirati u idućih osam kilometara i imat ćete
ozbiljan problem. To ne znate.
No, to je znak da nešto nije u redu.
Indikator stanja motora vam govori "Hej, imamo problem ovdje; učini
nešto." Čuva vam leđa, kao i vaše tijelo. Gledajte na simptome kao na znakove,
kao naznake što trebate učiniti u smislu podešavanja.
Slušajte svoje tijelo i složite si prilagođenu prehranu pomoću
povratnih informacija koje ste primili od vašeg tijela. Možda ste trenutno na
Paleo prehrani i stvarno vas uzdrma kad pojedete slatki krumpir. To vjerojatno
nije hrana koja vam je sad primjerena.
Pokušajte neku od prehrana s pravim
namirnicama da bi saznali što baš vama odgovara. Gledajte na prehranu kao
rezonator za vaše tijelo. Koristite ju kao polazište i nastavite na temelju
onoga što vam vaše tijelo govori. Vodite računa da slušate svoje tijelo.
U redu, stavili smo naše inženjerske šešire i dobili smo naš novi
mentalni sklop. Ali i dalje imamo probavne probleme. Vrijeme je za uklanjanje
problema kod naše probave.
Kako rješavati probavne probleme (kad prehrana ne funkcionira)
Uklanjanje problema, hakiranje, inženjering, projektiranje...sve te
riječi imaju dobre/zgodne/lijepe konotacije i sve one znače da kontrolirate
situaciju. Kontrolirate tu stvar; vi sjedite na vozačkom sjedalu.
Ako imate plinove ili proljev svakog dana, možete preuzeti kontrolu i
učiniti da stvari rade za vas i pomognu da se ti simptomi bar malo povuku
pomoću liječenja umjesto kamufliranja istih.
Dakle, nakon što smo počeli slušati ove znakove
koje nam naše tijelo šalje, možemo ih koristiti za razumijevanje da li ono što
radimo funkcionira na dnevnoj osnovi ili ne funkcionira. To je ljepota tijela;
mijenja se i obavještava nas svaki dan. Možete koristiti ove informacije kako
bi započeli uklanjanje probavnih problema a postoje tri područja na koja želim
da usmjerite svoju pozornost:
1. Uklanjanje problema s hranom2. Uklanjanje problema s dodacima prehrani
3. Uklanjanje problema s osnovnim uzrocima
Uklanjanje problema s hranom
Zašto početi s hranom? Poanta: to je nešto što možeš učiniti već sutra.
I to je jedan od mojih ciljeva: pružiti vam jednostavan akcijski korak
koji možete primijeniti u svom životu već sutra. Dakle, ako imate plinove,
nadutost, zatvor, proljev, mučninu, ako to imate baš sad, možete krenuti i odmah apraviti
promjenu u svom životu, koja će ublažiti vaše simptome.
Akcija...poduzimanje akcije – to je ono što će donijeti promjene o kojima
govorimo.
U zajednici prave hrane postoje četiri namirnice s kojima biste trebali
započeti uklanjanje problema. Nazvali smo ih "Četiri jahača",
pa ako poznate naš rad, onda znate da smo o njima pričali nebrojeno puta.
Ali to je zato jer su te četiri namirnice one s kojima ljudi, koji
ulete u Paleo, SCD, GAPS ili WAPF prehranu, imaju najviše problema. Često je to
jedan od Četiri jahača, ne nužno ostatak prehrane, koji im smeta. Te prve
četiri namirnice se mogu izbaciti i stvarno mogu brzo smanjiti vaše simptome.
Predstavljam vam (bubnjevi, molim!) ČETIRI JAHAČA:
1. Mliječni proizvodi: Recite što hoćete o mliječnim proizvodima –
sigurno ima puno rasprava o tome (posebno u Paleo krugovima) – ali ako jedete
tvrde sireve, ako jedete kefir, ako pijete sirovo mlijeko, ako radite 24-satni
fermentirani jogurt, ako jedete maslac – ako jedete te vrste mliječnih
proizvoda i još uvijek imate problema, onda govorimo o prvom od Četiri jahača.
Uklonite ih iz prehrane na tri dana i pratite kako ćete se osjećati. Ako se osjećate dobro, možete ih vratiti
natrag i vidite da li primjećujete razliku.
2. Jaja: Dakle, ovo je zanimljiva stvar jer protein albumin iz jaja
(poput proteina kazeina u mliječnim proizvodima) može biti vrlo problematičan
za ljude i uzrokovati priličnu imunološku reakciju. Nije nešto što intuitivno
pomislimo u vezi jaja.
Ali ako ste, poput mene, svakodnevno ste jeli razne žitarice tijekom 20
godina i odjednom se prebacili na prehranu s pravim namirnicama i čudite se kao
"Što da jedem za doručak? Kako misliš, nema žitnih pahuljica?" Jedne
od prvih namirnica kojima se okrećemo nakon izbacivanja žitarica i tosta za
doručak, su ili slanina ili jaja...ili čak oboje.
Ako počnete uočavati da imate taj tajanstveni problem i da se vaša
crijeva loše ponašaju svakog dana oko 10 prije podne, prvo provjerite svoj
doručak. Jedete li jaja svakog dana? Jer mnogi od nas kažu "Nema više žitarica,
jest ću jaja svaki dan". Dakle, jaja su prvo na što treba gledati ako
imate čudne simptome svakog dana prije podne, ili možda upravo prije ručka,
poput loše probave, plinova i nadutosti (takve stvari)...možda i mekana stolica
(ja osobno sam dobivao jake bolove u trbuhu i glavobolju), to mogu biti jaja.
Ali svatko je drukčiji, pa zato uklonite ih na tri dana i vidite kako se
osjećate.
3. Orašasti plodovi i njihova brašna: Postoje dvije uobičajene greške
koje se događaju s orašastim plodovima i njihovim brašnima.
Kad sam radio s ljudima jedan-na-jedan, pitao bih ciljano što su jeli u
ponedjeljak. Neki bi prošli kroz cijeli dan i nakon što bismo sagledali cijeli
dan, ispada da su pojeli 12 i pol šaka orašastih plodova.
Dragi bože! Tolika količina orašastih plodova vjerojatno bi i kod
zdrave osobe dovela do probavnih problema. Jeste li ikad pustili neku sjemenku
da padne na tlo? Vrlo često pistacija se neće uopće raspasti kad ju pustite da
padne. Onda zamislite žvakanje te iste sjemenke i njenog potpunog probavljanja
ako vaša probava ne radi dobro.
Možda imate problem u crijevima ili se nešto štetno događa, ili imate
propusna crijeva – bilo koja od tih stvari – i vi jedete 12 i pol šaka orašastih
plodova? Pokušajte prestati na tri dana i vidite kako se osjećate.
Sada o brašnima orašastih plodova. Puno ljudi (i ja sam to radio)
prestanu s uobičajenom američkom prehranom i počnu jesti pravu hranu ali
pokušavaju jesti iste stvari, poput "Napravit ću kruh i radit ću si
palačinke i špagete i sve druge stvari koje sam navikao jesti svakog dana u
zadnjih 20 milijuna godina svog života! Ali sve to ću raditi s bademovim
brašnom."
To je vrlo slično situaciji s orašastim plodovima. Ima neka osoba koja
je analizirala konzumiranu hranu u ponedjeljak i odjednom sam pogledao i rekao:
"Opa! Jeo si bademovo brašno u svakom obroku tog dana."
To je jako puno bademovog brašna!
Opet, vaše tijelo vam šalje suptilne znakove i govori da imate
problema; događaju vam se plinovi, proljev, zatvor i ostale stvari i tada
želite biti sigurni da ste izbacili te stvari na tri dana. Pokušajte i vidite
kako se osjećate.
4. Previše voća i meda: Da, bio sam kriv zbog ovoga.
Nisam mogao puno tolerirati kad sam započeo. Sve što sam mogao pojesti bili
su voće i povrće samljeveni u pire tijekom godine dana. Crijeva su mi bila
dosta oštećena i jeo sam puno voća. Jeo sam
i avokado ali bih ga prelio medom.
Ako na kraju dana pogledate svoju dnevnu prehranu i kažete "Opa,
pojeo sam pet banana, dragi bože" – to je previše.
Previše fruktoze i šećera može uzrokovati bujanje crijevnih bakterija
jer možda imate smanjenu apsorpciju fruktoze. Smanjena apsorpcija fruktoze
stvarno znači da tijelo ne može apsorbirati fruktozu. Fruktoza je jedan oblik
šećera i raspoloživa je u skoro svemu što jedemo, uključujući voće i povrće.
Makar su fruktoza i glukoza različiti oblici šećera, oni su u najjednostavnijem
obliku...i to je škakljiv dio. Oba oblika šećera ne zahtijevaju nikakvo
probavljanje, oni su već razbijeni u najjednostavniji oblik koji tijelo može
odmah upijati. Tu leži problem slabe apsorpcije fruktoze; ona se ne upija
direktno u organizam.
Tako da, ako imate simptome, možda ćete htjeti smanjiti voće i/ili med
na tri dana.
Uklanjanje problema s hranom može biti jako dobra polazišna točka za
započeti s promjenama već od sutra. Ako imate suptilne (ili manje suptilne)
signale iz tijela da to kod vas ne funkcionira, krenite odatle. Često možete izbaciti sva
ČETIRI JAHAČA odjednom, na tri dana. Onda ih možete vraćati polako, jedan po
jedan. Samo tako ćete sigurno znati, vratite se jedenju tri banane i pratite
kako ćete se osjećati. Možete vratiti maslac natrag ili možete pokušati sa
šakom orašastih plodova – što god vam odgovara – i pratite kako se osjećate
sljedećih tri ili četiri dana.
Uklanjanje problema s dodacima prehrani
Riječ upozorenja u vezi dodataka prehrani…dodavanje doslovce znači
„dodavanje nečeg radi upotpunjavanja nečega drugog, dopunjavanje zbog
nedostatka, pojačavanje ili proširenje cjeline“.
Dodaci prehrani su „dodaci“ iz nekog razloga. Oni podržavaju
cjelovitost plana liječenja. Oni popunjavaju praznine i nedostatke radi
pojačavanja onog što već radimo.
Zato, ako ovo čitate i niste prilagođavali svoju prehranu, istina je da
dodaci prehrani neće puno pomoći sve dok ne prihvatite svoj plan liječenja za
ozbiljno i počnete slagati prilagođenu prehranu koja će kod vas djelovati.
Ako ste uklanjali probleme u prehrani i spremni ste pomaknuti vaše
zdravlje na višu razinu, podijelit ću s vama informacije o nekim dodacima
prehrani koji zbilja mogu pomoći u boljem probavljanju hrane.
Kad napravimo prijelaz sa standardne američke prehrane na prehranu s
pravim namirnicama, unos masnoće i proteina ide prema gore a unos
ugljikohidrata općenito ide prema dolje. Zajedno s tim promjenama, nalazimo
puno ljudi koji pokazuju simptome slabe želučane kiseline, hipokloridije.
Puno puta se ljudi osjećaju lošije na prehrani pravim namirnicama (što
je totalni peh) jer, općenito, ljudi imaju premalo želučane kiseline. A to
stvarno utječe na vašu probavu i ako pokušavate probaviti pravu hranu, s više masnoća i mesa a nemate dovoljno želučane kiseline, vaša probava postaje
ugrožena. Želučana kiselina je prvi veliki korak u probavnom procesu.
Zašto je to tako?
Želučana kiselina je veliki komunikator. Ona započinje probavu i šalje
probavnu poruku kroz vaš probavni trakt. Želučana kiselina regulira pH razinu
vaše probave i stvarno određuje koliko dobro probavljate hranu. Kad jedete
hranu, vaša pH razina raste. Kao odgovor, lučite želučanu kiselinu koja počinje
probavljati hranu i dovodi pH vašeg želuca natrag u normalni raspon između 1 i
2.
Ako nemate dovoljno želučane kiseline, ne možete regulirati pH vašeg
želuca. A to je veliki problem, jer ta promjena razine pH, u stvari, vašem
želucu kaže da propusti hranu dalje u tanko crijevo. Jednom kad je hrana u
crijevu, razina pH govori probavnom procesu da započne, poput otpuštanja
enzima. Ali pH komunikacijska veza tu ne prestaje. Ona se proteže sve do
debelog crijeva.
Tako da ako je želudac dobro napravio svoj posao, tanko crijevo dobije
pravu poruku, debelo crijevo dobije pravu poruku i tako dalje.
Sjećate se igre pokvarenog telefona, još iz vrtića?
Započinje tako da netko kaže nešto poput „Ivana voli plavu boju“. Onda
poruku prenose od djeteta do djeteta, sve do zadnjeg koji kaže nešto poput
„Ivana boli dragu moju!“.
Što?!
Komunikacija je totalno iskrivljena između devetoro djece koji su
pričali ukrug. A baš to se događa kad je kiselina u vašem želucu slaba; vaše
tijelo ne dobije pravu poruku.
Koji su znakovi da imate slabu želučanu kiselinu?
Ako ste od onih koji imaju neprobavljenu hranu u stolici, imate puno
plinova, napuhivanje, proljev, zatvor, želučani refluks (tema koju danas ovdje
ponavljam), možda imate slabu želučanu kiselinu i niste u mogućnosti propisno
probavljati velike količine mesa i masnoća na ovom novom režimu prehrane pravim
namirnicama. Ali, pogodite što…postoji čarobna tableta, ne šalim se. Upoznajte
Betain hidroklorid – Betain HCL. To je želučana kiselina u tableti.
Kad sam počeo uzimati Betain HCL, dobio sam savršenu stolicu preko
noći. Ozbiljno, već sljedećeg jutra! Bilo je to za mene poput čarobne tablete. Ne
mogu vam dovoljno puta ponoviti ali doslovce tisuće ljudi sa slabom želučanom
kiselinom, koji jedu više mesa i ne mogu ga probaviti, pročitali su naš rad i
uzimanje te tablete promijenilo im je živote.
Ali morate raditi sa stručnom osobom koja razumije Betain HCL
suplementaciju. Ako imate povijest čireva na želucu ili gastritisa, ako ste
koristili kortikosteroide (moram ovdje navesti tu opasku), tada Betain HCL
možda nije dobar za vas.
Suplementacija želučanom kiselinom nije običan dodatak prehrani iz
trgovine živežnim namirnicama; to je ozbiljan posao. Napravio sam puno bolnih
pogrešaka uzimajući Betain HCL tijekom godina. Te pogreške mogu uzrokovati da
stvar ne radi i pogoršati simptome još više nego što već jesu, tako da svakako
radite sa stručnjakom koji zna što radi. To je vrlo jeftin dodatak prehrani.
Nije seksi, ali bože moj, pomaže ljudima i zbilja pomaže kod problema probave
proteina, ili ako se ne osjećate dobro kad probavljate meso, za vas može biti
velika stvar.
Budite sigurni da možete razgrađivati hranu.
Sljedeći dodatak prehrani za istraživanje kod uklanjanja probavnih
problema su probavni enzimi.
Enzimi su zbilja dio te kaskade, dio igre pokvarenog telefona o pH i
želučanoj kiselini. Dakle, počnite s Betain HCL i pratite svoje simptome; slušajte
što vam tijelo govori.
Ali ako ste poput mene i imate kompletnu atrofiju crijevnih resica, što
znači da su vam crijevne resice sasvim uništene, tada će i vaši enzimi nastradati.
Ako vam je žučni mjehur uklonjen, tada i vaša proizvodnja enzima
također treba potporu. Kako je prije navedeno, povećavate unos masnoća na
prehrani s pravom hranom što znači da ćete trebati enzim koji se zove lipaza.
Ne povećavamo samo unos mesa, povećavamo i unos masnoća. A ako ih ne povećavamo
postepeno ili nemamo dobru prilagodbu proizvodnje lipaze, nećemo baš dobro
probavljati masnoće. Pored toga, probavni enzimi također mogu biti jako
korisni, pogotovo kod ljudi s proljevom. Probavni enzimi također mogu promijeniti
stolicu preko noći. Još jednom, ako imate želučane čireve ili gastritis, zbilja
trebate biti pažljivi s tim kako ih koristite i uvodite u prehranu.
To su, dakle, dva dodatka prehrani u kontekstu uklanjanja problema
pomoću dodataka prehrani. U ovom trenutku, naveli smo neke akcijske korake za uklanjanje
problema s vašom hranom i dodacima prehrani, ali vrijeme je da krenemo dalje na
jedan od glavnih (akcijskih koraka)…temeljnih uzroka.
Rješavanje temeljnih uzroka
Vaši simptomi mogu biti puno dublji od hrane i dodataka prehrani.
Većina nas prelazi na pravu hranu jer smo bolesni. Bilo da je u pitanju
autoimuna bolest, srčana bolest, sindrom kroničnog umora…lista se nastavlja. A
i u ovom članku već sam spomenuo činjenicu da mnogi od nas pređu na neku od
prehrana s pravom hranom ali nam ne bude bolje.
Istina jest, da iako je promjena prehrane osnova dobrog zdravlja – što
je nevjerojatno važno – to je samo prvi korak i nije uvijek samo to dovoljno.
Čak i ako usavršite prehranu – prilagodite ju sebi – može biti da tu ima još
nečega.
Možda postoji dublji razlog i trebate doći do njegovog osnovnog uzroka.
Možda ste ublažili simptome prehranom i pomogli svom organizmu korištenjem
dodataka prehrani ali otkrivanje temeljnog uzroka je važno zbog vašeg dugoročnog
zdravlja. Ako samo prelazak na pravu hranu nije dovoljan, onda ima više posla
kojeg morate napraviti – čak i više od popravljanja prve dvije greške o kojima
smo govorili danas. Ima tu još podešavanja, inženjeringa i projektiranja.
Potrebno je još kopati i možda ćete trebati pomoć u tom procesu.
Postavljanje sljedećeg pitanja može biti najvažniji korak u uklanjanju
problema s vašom probavom: koji su neki od uobičajenih osnovnih uzroka?
Evo nekih od najistaknutijih osnovnih uzroka koje nalazimo kod ljudi s
kojima radimo:
Broj 1. Crijevne infekcije
Gastrointestinalne infekcije, crijevne infekcije, paraziti, bakterijske
infekcije, bujanje bakterija u tankom crijevu,
crijevna disbioza, svi oni mogu biti osnovni uzrok problema koje ste imali.
Osamdeset posto ljudi s kojima smo radili jedan-na-jedan imali su parazitske
ili bakterijske infekcije poput:
- Clostridium difficile (C. diff)- Blastocystis hominis
- Helicobacter pylori
- Bujanje bakterija u tankom crijevu (SIBO)
Te infekcije se otkrivaju testiranjem stolice, i kao ni svi terapeuti, nisu ni svi testovi za stolice jednaki. Vrlo je važno tražiti crijevne infekcije, posebno ako prehrana nije dovoljna, ako vam prehrana ne pomaže da vam bude bolje ili ako vam pomaže samo polovično ili tročetvrtinski.
Što napraviti: radite s iskusnim liječnikom na tome; s onim koji
razumije kako crijevne infekcije mogu biti osnovni uzrok problema sa zdravljem.
Predlažemo da naručite BioHealth #401GI Pathogen Screen With Pylori (test
stolice). Ako ne možete dobiti da vam liječnik naruči jedan takav test, možete potražiti
privatno.
Prije pet godina, držao sam se STROGE prehrane od sedam namirnica i još
uvijek se mučio s proljevom, te sam dobio rezultat testa moje stolice
popraćenog riječima: „Strongyloides stercoralis“. U pitanju je infekcija
parazitskom glistom i ja sam je imao.
Jednom kad sam izliječio infekciju, sve u vezi mog zdravlja se
promijenilo.
Bilo je to kao da sam cijelo to vrijeme vozio auto jednom nogom na gasu
a drugom nogom na kočnici i sad je moje zdravlje išlo 100 km/h prema predivnom
horizontu. Parazit je bio tamo cijelo vrijeme, pustošio po mojim crijevima,
sprječavajući me da sasvim ozdravim. Bio je to veliki korak na mom putu
ozdravljenja… ne samo jedan korak, naravno, ali veliki pomak naprijed i to može
biti osnovni uzrok i kod vas.
Broj 2. Hormonska neravnoteža
Kad god imamo hormonske probleme, crijeva mogu imati problema. Bilo da
je nadbubrežna žlijezda ili štitnjača, hormonska neravnoteža je jedan
uobičajen osnovni uzrok. Steve i ja, obojica smo se mučili s time i vidimo to
kod sve više i više ljudi s kojima smo radili.
Ako su vaši probavni problemi povezani s umorom, glavoboljama i dobivanjem
težine, možda imate problema s hormonskom neravnotežom. Ili, ako ste pod jakim
stresom – smrt voljenje osobe, razvod, prezahtjevan posao na radnom mjestu ili
pozitivan stres zbog trudnoće ili vjenčanja – može vam se razviti hormonalna
neravnoteža.
I ne mislimo samo na emocionalni stres. Možda ste manijakalna crossfit vježbačica i rasturate s vježbama visokog intenziteta u teretani svakog dana,
ili ste Ironman atletičar i provodite više vremena u napornim vježbama nego što spavate tijekom
tjedna.
Fizički stres, emocionalni stres i bilo koji od tih kroničnih uzročnika
stresa mogu promijeniti vašu hormonalnu ravnotežu i zauzvrat zaista utjecati na
vaša crijeva. Hormoni reguliraju sustave u vašem organizmu; možda ste čuli da
ih zovu kemijski glasnici ljudskog tijela, što oni i jesu. Hormon štitnjače
posebno ima ulogu u metabolizmu i u tome kako vaše tijelo koristi energiju. Ali
postoji cijeli lanac zapovijedanja u hormonskim reakcijama i bilo koja veza
može biti presječena.
Što napraviti: Ovo je definitivno situacija kad rad s iskusnim
liječnikom dolazi u prvi plan. Baš kao i kod testiranja stolice, testiranje
hormona je varljivo; interpretacija hormonskih testova je varljiva. Ono što
može biti „unutar opsega“ možda nije optimalno za vas. Opet, sve se to vraća na
onu snježnu pahuljicu i biokemijsku individualnost. Jako preporučam da si
naručite Functional Stress Profile, poput BioHealth #201 Functional Adrenal
Stress Profile. (Ako vam vaš liječnik to ne može nabaviti, probajte naći
privatno).
Kako početi uklanjati probavne probleme već danas
Naveo sam vam puno akcijskih koraka u ovom članku a najvažnija stvar koju možete napraviti je odabrati jedan od njih i poduzeti akciju odmah.
Rekapitulirajmo važne korake u uklanjanju problema:
1. Mentalni sklop. Prihvatite novi
mentalni sklop. Stavite na glavu svoj inženjerski šešir. Upamtite, VI ste
inženjer, dizajner, rješavač problema VAŠEG zdravlja.
2. Slušajte svoje tijelo. Slušajte
što želi napraviti, čuva vam leđa i budite toga svjesni. Iskoristite simptome
kao znakove koji će vam pomoći u uklanjanju problema.
3. Uklonite probleme s prehranom –
izgradite prehranu koja je dobra za VAS. Iskoristite vaš novi mentalni sklop i
„uši“ koje su podešene prema vašem tijelu da bi to postigli. Testirajte se
izbacivanjem „četiri jahača“.
4. Uklonite probleme korištenjem
dodataka prehrani, Betain HCL ili probavnih enzima.
5. Nađite iskusnog liječnika koji vam
može pomoći u otkrivanju uobičajenih osnovnih uzroka problema, poput crijevnih
infekcija ili umora uzrokovanog nadbubrežnom žlijezdom.
Najvažnije: radite s iskusnim liječnikom koji će vam pomoći.
Uklanjanje problema je izazovno. Ono je tajna u nadilaženju kroničnih
bolesti ali je potrebno vrijeme da bismo činili greške i otkrili ono što djeluje.
Neki od najvećih napredaka u zdravlju koje sam osobno iskusio bili su
zbog toga što sam radio s iskusnim liječnikom koji mi je znao pomoći u
uklanjanju problema.
Želite biti sigurni da liječnik s kojim radite razumije da ste snježna
pahuljica – ozbiljno. Također želite biti sigurni da znaju PRAVE testove koje
trebaju naručiti.
Možete se razbacivati novcem i naručiti paket testova koji koštaju
između 3 i 8 tisuća dolara, kako su nam neki od naših klijenata (u komunikaciji
jedan-na-jedan) rekli. Ili možete otići u neku od svjetski slavnih klinika za
koje ste čuli, za 10 do 20 tisuća dolara…
Također, možete raditi s iskusnim liječnicima, koji su se i sami borili
s vlastitim bolestima, da bi pronašli koji su pravi testovi i razotkrili sve detalje.
Iskusan liječnik vam može pomoći pronaći najprikladnije testove…i
pomoći vam pronaći osnovne uzroke vaše bolesti. Želimo ojačati vaše zdravlje.
Prihvatite novi mentalni sklop, prilagodite svoju prehranu i nastavite ju podešavati
osluškujući što vam vaše tijelo govori. Isto tako, shvatite da ne možete
identificirati osnovni uzrok ako ne znate da on postoji.
Ako još uvijek osjećate probleme nakon uklanjanja problema s prehranom,
ne odustajte. Kontaktirajte iskusnog liječnika koji može shvatiti osnovne
uzroke i raditi s vama na rješavanju istih. Ovdje smo da bismo vas podržali
cijelim putem jer i mi smo bili tamo. Rad s liječnikom funkcionalne medicine
može biti ono što je potrebno da vas izvuče odatle, preko te zadnje grbe, da
riješite taj osnovni uzrok i povratite optimalno zdravlje.
Niste sigurni gdje bi pronašli jednog takvog? Pokušajte pronaći
liječnika funkcionalne medicine privatno.
Bez obzira na sve, ne gubite nadu. Nada je sve što imate…vaš je izbor
da ju čuvate i da nikad ne odustanete od borbe. Vi MOŽETE proći kroz to. Nikad
ne gubite nadu…ona je tajno oruđe kojim ćete proći kroz bilo što, pa i
nadilaženje vaše kronične bolesti.
Bok Anita, predivan blog! imam pitanje u vezi anticandide dijete. Na postu o tome je onemoguceno komentiranje pa zato pisem tu.
OdgovoriIzbrišiImam ju dugo, nikakvi lijekovi i kremice mi nisu pomagale, inace jedem jako jako zdravo unatoc podsmijavanjima rodbine da radim gluposti, imamo blagodat domacih jaja, slanine, mesa, maslaca i domaceg pravog mlijeka i zasto to ne koristiti svakodnevno. Medutim, odlucila sam od sutra krenuti s ac dijetom, jer ju jednom moram iskorijeniti iz organizma. Zanima me par stvari.
1.da li se smije koristiti sirovi kakao?
2.sok od zelenog zita, tj mlade psenice da li mogu piti?
3.gdje da nabavim kefirna zrnca? da li se mogu negdje u Zg kupiti ako znate provjereno?
4.imam 170cm i 57kg vec 5 godina, i inace nemam poriv za prejedanjem, jednostavno slusam svoj organizam, od uh sam jela jedino zob pahuljice u jako malim kolicinama i smedu rizu, pa me strah da ne smrsam posto i to izbacujem, jer nemogu bas jako puno povrca
jesti uz obrok, jeidno sta volim su tikvice na maslacu i spinat na pari...i da da li u smoothije smijem dodavati prah od konoplje jer to nakon treninga inace pijem. Sorry puno pitanja, zelim krenuti potpuno informirana :)