Stranice

subota, 8. prosinca 2012.

IBS (sindrom iritabilnog crijeva) 1. dio: Uzroci


IBS (irritable bowel sindrome) ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva) najčešći je dijagnosticirani poremećaj probavnog sustava, od kojeg pate uglavnom žene. Konvencionalna medicina ne zna koji je uzrok IBS-a, zna ga jedino dijagnosticirati na osnovu simptoma a to su: nadutost u trbuhu, nelagoda u trbuhu, bol i grčevi, proljev, zatvor ili naizmjenično proljev i zatvor, te plinovi. 

Ako imate ove simptome, a liječnik vam ne može dijagnosticirati neku bolest (kao što je celijakija, Crohnova bolesti ili ulcerozni kolitis) dobit ćete dijagnozu IBS. Iako farmaceutske tvrtke pokušavaju razviti lijekove s kojima će se tretirati neki simptomi IBS-a, koji smanjuju plinove u crijevima, ubrzavaju probavu (kod zatvora) ili usporavaju probavu (kod proljeva), trenutno ne postoji lijek protiv IBS-a. Prehrambeni savjeti koje možete dobiti od liječnika su da povećate unos vlakana i da jedete više žitarica, voća i povrća, što zapravo stvar čini samo još gorom. 

Iako se fizički ne može naći neka ”greška” kod IBS-a, zapravo postoji cijeli niz istraživanja koji pokazuju što može biti uzrok tog poremećaja. Nažalost, moderna medicina usmjerena je na tretiranje SIMPTOMA bolesti pomoću lijekova, a ne na traženje UZROKA bolesti, pa su rezultati znanstvenih istraživanja u ordinacijama nepoznati ili nepriznati. No uzroci naravno uvijek postoje i zato bi prvi korak trebao biti pronalaženje i eliminacija uzroka, da bi se mogao poduzeti drugi korak – liječenje. Jer, dokle god hranom IRITIRATE svoje IRITABILNO crijevo, ono ne može zacijeliti. 

Da biste razumijeli kako možete sebi pomoći, morate znate koji su najčešći uzroci IBS-a. Oni su različiti od osobe do osobe i često su kombinacija više uzroka. Čak i prelazak na Paleo – LCHF prehranu može pogoršati stanje pa je važno da razumijete zašto. 

NAJČEŠĆI UZROCI IBS-a 

1. Nepodnošenje glutena 
Nisu svi ljudi koji imaju IBS intolerantni na gluten, niti svi koji su intolerantni na gluten imaju IBS, ali ovo dvoje vrlo često idu zajedno. Gluten je teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru (krupniku) koji oštećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni proces, imunološku ili alergijsku reakciju. Postoje žitarice koje ne sadrže gluten (heljda, zob, riža, kukuruz, proso) ali sve žitarice sadrže neke druge vrste teško probavljivih proteina na koje reagirate ako ne podnosite gluten, ako imate oštećenu crijevnu stijenku ili sindrom propusnosti crijeva. Također i mahunarke sadrže lektine, teško probavljive proteine koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja koji pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu (IBS je također i upalno stanje). Ista je stvar i sa mliječnim proteinom, koji u postupku pasterizacije postaje teško probavljiv. 

2. SIBO 
SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) znači pretjerano razmnožavanje bakterija u tankom crijevu. Potpuno je normalno imati bakterije u crijevima, ali ako ih je previše na krivom mjestu to može uzrokovati probleme. Većina bakterija treba se nalaziti u debelom crijevu a ne u tankom. Ovaj poremećaj dovodi do istih simptoma koje prepoznajemo kod IBS-a, ali može uzrokovati i druge poremećaje kao što su anemija, nedostatak vitamina B12, A, D, E i K, intoleranciju hrane, glavobolje i migrene, kožne probleme, upalne crijevne bolesti, depresiju i mnoge druge. 

Uzročnici koji pogoduju razvoju SIBO-a su prehrana bogata ugljikohidatima, nedovoljno želučane kiseline, često grickanje između obroka, upotreba antibiotika i kontracepcijskih pilula i stres. Pretjerano razmnožavanje bakterija u tankom crijevu uzrokuje stvaranje plinova, nadutost i bolove u trbuhu, proljev ili zatvor. SIBO je često povezan sa sindromom propusnosti crijeva. Crijeva su vrlo važan filter koji ima ulogu da u krvotok propušta samo hranjive tvari a sav ostali otpad i toksine izbacuje vani iz tijela. Propusnost crijeva znači da neprobavljena hrana i razni toksini ulaze u krvotok, dakle tvari koje se tu nikako ne bi smjele nalaziti sada slobodno putuju kroz cijelo tijelo i izazivaju poremećaje u zglobovima, organima, koži i mozgu. 

Intolerancija mnogih namirnica, koja se danas popularno utvrđuje testovima, tipičan je znak sindroma propusnosti crijeva uzrokovanog ili SIBO-om ili nepodnošenjem glutena. Ovi testovi nisu pouzdani jer zbog propusnih crijeva možete reagirati na bilo što, i da ponovite test za nekoliko dana pokazao bi drugačije rezultate. Intolerancija se može povući i povlači se kad se crijeva izliječe tj kad prestanu biti propusna. Zato samo izbacivanje namirnica koje pokaže test intolerancije nema nikakvog smisla, dok vam se savjetuje da i dalje jedete gluten i žitarice koji vam oštećuju crijeva i brdo ugljikohidrata koji hrane bakterije i gljivice radi čega crijeva nikako ne mogu ozdraviti. 

3. Netolerancija FODMAP ugljikohidrata 
Ovo je još jedan vrlo čest uzrok IBS-a. FODMAP su srednje lančani fermentabilni ugljikohidrati: Fruktoza, Oligosaharidi, Disaharidi, Monosaharidi i Polioli, koji se nalaze u mnogih biljnim namirnicama: voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama i mahunarkama. Intolerancija ovih ugljikohidrata znači da se oni u crijevima ne probavljaju na pravilan način nego fermentiraju, što dovodi do stvaranja raznih vrsta plinova u crijevima što izaziva jaku bol, nadimanje, i poremećenu probavu – zatvor ili proljev. Također, ovi neprobavljeni ugljikohidrati vezuju puno vode što kod nekih ljudi izaziva još jače bolove, napuhanost i grčeve, kao i vodenasti proljev. Postoje neki testovi za otkrivanje ovog poremećaja ali oni su često nedostupni i skupi. Najjednostavniji test je izbacivanje svih FODMAP namirnica iz prehrane na nekoliko tjedana: ako se simptomi smire, znate da ste osjetljivi na neke od ovih šećera. Pažljivim uvođenjem jedne po jedne od ovih namirnica i prateći reakcije tijela, možete detektirati koju podnosite a koju ne. Neke od FODMAP namirnica su npr trešnje, kruške, breskve, suho voće, mlijeko, mahunarke, kupus, luk, prokulice, neki orašasti plodovi, žvakaće gume i mnoge druge.


4. Postinfekcijski IBS 
Veliki broj gastrointestinalnih infekcija bakterijama ili parazitima često rezultiraju probavnim smetnjama kao što je IBS,  koje ostaju trajno. Dakle okidač IBS-a može biti i infekcija bakterijama ili parazitima, koja može dovesti do promjena u crijevnoj mikroflori (sastav bakterija) i do propusnosti crijeva. U ovom slučaju je potrebno testirati da li je nametnik još uvijek prisutan u probavnom traktu, da bi se moglo nastaviti s liječenjem. 
___________________________________________

Ovi uzroci dovode do oštećenja crijevne stijenke, narušene crijevne flore (što znači loš bakterijski sastav, prekobrojno množenja određenih patogenih sojeva bakterija i gljivica), sindroma propusnosti crijeva, intolerancije hrane i upalnih procesa u tijelu. Ili skraćeno - IBS. Jedini pravi pristup ovom problemu je promjena prehrane. 

Prelazak na LCHF prehranu ne pomaže svima, jer iako izbacite gluten, žitarice, mahunarke i namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata, ako imate intoleranciju na FODMAP namirnice ne može vam biti bolje, jer su mnoge od ovih namirnica zastupljene u LCHF prehrani. Pređete li na Paleo prehranu pa osim žitarica i mahunarki izbacite i mlječne proizvode, ako imate SIBO ne može vam biti bolje jer su u Paleo prehrani zastupljeni šećer i škrob iz voća i korjenastog povrća, koji pogoduju razmnožavanju bakterija i gljivica. Službenu medicinsku dijetu koja se preporučuje za kronične crijevne bolesti ne treba ni komentirati, ona djeluje krajnje iritabilno i inflamatorno, jer se zasniva na žitaricama, grubim vlaknima i rafiniranim biljnim uljima. 

Ciljevi s promjenom prehrane kod IBS-a su:

  • Eliminirati hranu koja djeluje iritirajuće
  • Smanjiti inflamaciju – upalu
  • Zacijeliti i ozdraviti crijevnu stijenku
  • Izgraditi normalnu crijevnu floru 

Broj komentara: 36:

  1. Gdje je nastavak ovog teksta?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ok, thanks! :)
    Učinilo mi se da je pisalo da je tekst objavljen 8. prosinca 2010, pa sam mislila da je objavljen i drugi dio od tad, zato sam pitala gdje da nađem nastavak, ali sad vidim da je ovaj 1. dio objavljen ove godine prije par dana.

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav. citam vas blog i druge web stranice o paleo ili lchf ishrani, ali pitam se kako takvu ishranu provoditi u ovo vreme sveopceg siromastva i recesije. jako bih volela, ali ne znam kako i gde da pocnem. :( imam osecaj da male promene nece da donesu nikakve rezultate. citam npr o hormonima u mesu goveda koje kupujemo u ducanu... jer gde da nabavim meso zivotinja koje su hranjene na ispasi?? da li cinim dobro svom zdravlju ako npr povecam udeo TAKVOG mesa? ili ne mora to da bude govedina ili teletina, moze i piletina, ista stvar... muce me takve stvari jer nemam mogucnosti za kvalitetnu ishranu. nemam novaca ni za organsko voce i povrce. trenutno je moja ishrana veoma losa, puno kruha i sl. jos sam vise zabrinuta zbog svog deteta jer ne zelim da se lose hrani. uz sve to, bojim se ovako hraniti jer sam imala zucne napade pre nekoliko meseci. imam kamence, ali sad su mirni pa ne razmisljam o operaciji i zapravo bih volela da zadrzim zucnu kesicu - imamo je valjda s razlogom. :) imate li savet ili rec ohrabrenja? zelim vam puno uspeha u buducem radu. lepo vas pozdravljam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anita,
      ako mi dozvolite da pozdravim Milenu i uputim joj svojih par rijeci ohrabrenja?!
      Upravo tako sam i ja razmisljala, a i svi u mojoj okolini; "ako je sve bez veze cemu se truditi?!". Ali upravo je u tome kvaka! Morate krenuti od sebe. I mali koraci se racunaju. Ja sam se prosle godine zdebljala 7 kg (a nikada u zivotu nisam bila debela, cak ni poslije dvije trudnoce), imala glavobolje, mucnine i osjecala se umorno, pa i ujutro nakon spavanja. Imala sam poviseni kolesterol i pocela sam traziti rjesenje. Citala sam i slusala razne savjete i pocela izbacivati sve sto sam cula da je lose za zdravlje (meso, jaja, maslac...) i zavrsila samo na ugljikohidratima i samo se jos vise debljala i losije osjecala. Ovaj blog mi je otkrila prijateljica i naravno da se kosio sa svime sto sam do tada cula, citala i znala. Ali sam isla probati, jer mi je instinkt govorio da ovakva moja prehrana ne vodi nikuda, da ce mi biti samo gore i da nemam sto izgubiti. Ja sam krenula dakle sa malim koracima; izbacila kruh i ostale pekarske proizvode, tjesteninu, rizu, obican secer, grickalice, sokove, pivu. Jedem samo snitu crnog razenog kruha namazanog maslacem ujutro uz kefir, kasnije neku vocku i malo badema, za rucak jedem normalna variva, juhe, piletinu, svinjetinu, junetinu dakle meso sa povrcem, vecera mi je lagana; kefir ili ostaci od rucka. Moja mama ima koke, pa imamo domaca jaja. Imamo komadic vrta, pa uzgajamo krumpir, ciklu, zelje, povrce za juhu, kelj i sl. Kada pozelim nesto slatko, a i moji sinovi me traze, napravim neki lagani domaci kolac, psenicno brasno zamjenim miksom zobenog brasna i bademovog (ovdje ima dobrih recepata ;-)), margarin maslacem itd.
      Predlazem vam da potrazite u svojoj okolici, ako nemate komadic zemlje gdje bi mogli uzgajati nesto povrca, ako ima neka mala farma koja bi vam rado prodala koji kilogram povrca i voca (tako je i zdravije i jeftinije nego u ducanu). Isto tako ako ima tko domace zivotinje. Mozda nisu bile na ispasi po prekrasnim zelenim poljima, ali su daleko zdravije hranjene i uzgojene od onih industrijskih. Evo, ja sam se dogovorila sa kolegicom sa posla da zajedno kupimo svinju i podijelimo je. Bit ce nesto snicli, cvaraka, kobasa... Samo trebamo uloziti u veliku skrinju za zamrzavanje i meso upakirati ekonomicno (da duze traje). Tako radim i sa povrcem. Na placu kad je povoljnije kupim malo vecu kolicinu npr. graska, mrkve i sl., pa zamrznem u male paketice i kuham variva, juhe... Ja i u ducanima gledam da je roba ako nista drugo barem od domacih proizvodjaca i cim manje procesuirana. A i sve sto kupujem dugo mi traje tako da sada ne trosim vise nego prije kada sam kupovala sve umjetno i preradjeno!
      Samo morate sakupiti volju i krenuti. Vidjet cete da male promjene ipak znace, a dijete ce vas kopirati kao sto to djeca inace rade u svemu drugome u zivotu.
      Ako zelite i ako mozemo stupiti u privatni kontakt rado cu se s vama dopisivati i dijeliti svoja iskustva.
      Puno pozdrava iz Velike Gorice, Mirjana

      Izbriši
  4. Draga Anita,
    javila sam vam se sa komentarom prije nekoliko mjeseci kada sam zapocela sa promjenom svoje prehrane. Nisam otisla tako daleko da sam potpuno u lchf, ali sam napravila, za mene, velike promjene tako sto sam drasticno smanjila zitarice i industrijsku hranu. Po prirodi sam jako znatizeljna, ekonomicna i uvijek u potrazi za suvislim objasnjenjem svega sto radim i dozivim, pa sam tako odmah na pocetku uvodjenja promjena napravila kompletnu krvnu sliku da vidim od kuda krecem i sto ce mi sve to donjeti i kako ce utjecati na moje zdravlje. Krvna slika mi nije bila losa osim povisenog ukupnog kolesterola (5,3) i soli mokracne kiseline, ali sam se lose osjecala; cesto sam imala cudne mucnine i glavobolje i budila se bez energije. Sada, 6 mj kasnije, mogu sa sigurnoscu tvrditi da mi se opce stanje popravilo vec nakon 2 mj prehrane sa smanjenim ugljikohidratima, a prosli tjedan sam napravila i kompletan sistematski pregled koji je imao odlicne rezultate! Dakle i kod mene su pale u vodu sve one teorije koje su nam prezentirane o ugljikohidratima i mastima. Smanjio mi se kolesterol, a jedem jaja, nemam soli mokracne kiseline u krvi, a jedem meso itd...
    Eto, ovo je moja iskrena zahvala na vasem trudu da nam svima ukazete na istine o hrani!!
    Veliki pozdrav iz Velike Gorice od Mirjane!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Mirjana, hvala da ste podijelili svoje iskustvo i čestitam na dobrim rezultatima :)
      U pravu ste - male promjene puno znače a svakako i pozitivan stav u životu!
      Lijepi pozdrav,

      Izbriši
  5. Ovaj tekst me ponukao da se i ja javim i komentiram svoju borbu sa tim zlom već godinama.Nitko mi nije znao pomoći i vrtila sam se u krug bez povratka.Sve sam probala,razne prehrane,tablete..ali bilo je bezuspješno :-( Nakon otkrivenja ovog bloga i Anitinih preporuka,prvi puta nakon kojih 10-ak god.primijetila sam promjene.
    Ponovo jedem povrće (koje mi je do tada bila nemoguća misija),izbacila sam žitarice i očito je tu bio glavni problem.
    Stvari još nisu kakve bi trebale,moja crijeva su presenzibilna,pa reagiraju na sve...sve to me izluđuje i psih.ubija,ali sretna sam što sam pronašla glavni uzrok mojih patnji.
    Ne znam kako da zaliječim sav taj kaos u crijevima,jel dosta namirnica ne mogu konzumirati zbog želuca koji je isto nastradao.Ponekad imam osjećaj da mi se crijeva raspadaju,pogotovo ako zgriješim sa nekim zabranjenim stvarima.
    Podržavam ovaj blog,ovakve tekstove,i sve savjete...ima nas koji se patimo,a godinama su nam mazali oči sa krivim prehranama.Veliki pozdrav i s nestrpljenjem čekam nastavak teksta!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Anita, naisla sam na ovaj blog pa i ja imam pitanje. Vec otprilike 2 tjedna (mozda i vise) imam 1 (do 2)vodenasta proljeva ujutro. Nemam niti nadutosti niti slicnih drugih problema, koji su inace vezani za proljev.JEdini problem je sto to ne prolazi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja dugo imam IBS i nakon jako puno napravljenih pretraga,a prije tog zbog napuhivanja t.j.nadutost izvadili su mi maternicu i jajnike,jer su mislili da je razlog miomi.Poslije operacije bila sam na strogoj dijetii stanje mi se bilo smirilo. Tad su počeli proljevi,vjetrovi i opet nadutost.Išla sam kod ginekologa,a on mi je rekao da moram proktologu da su hemoroidi u pitanju.Proktolog me poslao na konoloskopiju i utvrđeno da imam unutarnje i vanjske hemoroide i dao mi mast.Ni to mi nije pomoglo,jer se stanje samo pogoršavalo.Proktolog me je ponovo poslao na sve moguće pretrage i ponovo na konoloskopiju gdje mi je učinjena biopsija i prvi put službeno dobivam dijagnozu "IBS" sindrom s uputom prehrane.Nakon 6 mijeseci dolazi do gangrene t.j. puknuća tankog crijeva.Operacijom su mi stavili ilistomu vrećicu i dok sam imala vrećicu prvi put nakon dugo godina imala sam mir od proljeva,vjetrova i nadutosti.Zbog nestručnost osoblja koža mi se sva spekla gdje mi je bila vrećica i nisu mi je uopće mogli više stavljati i tako sam prošla još jednu torturu stalnog izlaska izmeta iz tankog crijeva.Trebalo je vremena da mi rana od crvenila vrećice zacijeli i tad sam uz pomoć supruga lječnika uspjela opet stavljati vrećice.Nakon par mijeseci skinuli su mi vrećicu i vratili tanko crijevo nazad i zatvorili mi ranu.Operacija je bila dosta bolna i teška,al sam tad bila sretna što nemam više vrećice.Par dana sam bila na infuziji i gomilu ljekova,jer imam dosta drugih dijagnoza.Kad sam napuštala bolnicu doktor koji me operirao znao je da imam IBS i doveo kolegicu da mi da savjete za IBS i poslijeoperacije dijtu.Budući da sam godinama patila,tako sam se naučila striktno drž iati svake upute lječnika.Čim sam počela jesti odmah su nastali proljevi,vjetrovi i nadutost.Idem na kontrolu kod kirurga koji me je operirao on mi kaže da je s njihove strane sve u redu i opet me šalje proktologu i dobivam dijagnozu analne fisure i 2 mijeseca kupke u kamilici i mazanje dva puta dnevno svaki 12 sati.I to sam sve uradila i idem na kontrolu,al sve vrijeme proljevi,vjetrovi i nadutost me nisu napuštali.Proktolog me opet šalje na totalnu konoloskopiju gdje mi opet samo hemoroide pronalaze.Idem kod proktologa s nalazom i simtomima stalno prisutnim proljevom sve učestalijim,vjetrovima sve jačim i nadutosti kao da dvojke nosim,a kako nisam
    nikad rađala i tko nezna za problem od poznanika svi mi čestitaju i pitaju za termin što mi dodatno otežava stanje jer sam izgubila dijete u prometnoj nesreći kad sam bila noseća.Neznam što sve nisam pokušala da se pomognem i budući da mi je suprug lječnik čak sam i s te strane imala puno više pregleda i mišljenja više lječnika koji se bave specijalnosti IBS sindroma.Ništa baš ništa mi nije pomoglo.Išla sam na sve moguće pretrage alergije na hranu i risras i sve je negativno bilo.Sad sam se zatvorila u kuću,jer nemogu više ništa kontrolirati.Žalosno je u svemu što skoro nitko ne traži uzrok IBS-a,a mnogi ljudi i neznaju što je to?????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Grozno. A kakva je to stroga dijeta koju vam liječnici preporučuju?

      Izbriši
  8. Postovana! Dugo vremena, pa neznam ni sama koliko dugo, mozda godinu dve mucim se sa probavom opcenito! Krenuvsi od podrigivanja, vjetrova, bolova u zelucu, crijevima i "blatne" stolice,cak ponekad i malo krvi kod brisanja. Nisam tome pridodavala neku veliku pozornost obziroma da su mi svi nalazi bili u redu a i zbog posla nisam imala bas uredne obroke tako da se kako koji dan potrefio samo jedan obrok dnevno. Samim time bila sam svjesna da je to jedan od uzroka. Na sistematskom pregledu utvrdili su mi da imam povisene urate i dali mi giht dijetu. Sve ostale krvne vrijednosti bile su mi optimalne. Pridrzavajuci se same giht dijete moje stanje sa probavom se popravilo ali nije nestalo. Dakle znala sam da nije samo giht u pitanju. Napravila sam test intolerancije na hranu i dobila rezultate koji po svemu sto citam gore navedeno upucuju na netolerancija FODMAP ugljikohidrata. Upravo sve to pokazao mi je i sam test intolerancije. "Kopajuci" po interneti i samim time trazeci si recepte koje si mogu pripremati naisla sam na ovaj blog.Hvala ti Anita napokon sam shvatila o cemu se zapravo radi bez da se mjesecima mukotrpno mucim i vucem po ljecnicima pretragama i kojecemu. Slusajuci i pridrzavajuci ce nekih njihovih dijeta koje su zapravo sastavljene po "uravnotezenoj" prehrani. Osim hrane koju sam izbacila zbog gihta,izbacila sam i namirnoce sa popisa intolerancije, nasla im zamjenu optimalnu zamjenu. za sad se dva tjedna hranim prema tome i mogu reci da mi euveliko bolje a stolica napokon normalna, bez grceva i osjecaja da mi zapravo crijeva povracaju.(ispricavam se na detaljnom opisu) No ja imam jednu nedoumicu kojoj neznam kako doskociti. Vecina ljudi kad dobije nekakvu dijetu odmah pocnu cmoljiti da ne mogu sad nista jesti i bla bla. Za svaku se namirnicu nade "zamjena" jedino sto su ljudi jako nefleksibilni po pitanju promjene ishrane. Ovako moj test za intoleranciju pokazao je da sam intolerantna na dekstrozu i fruktozu i naravno secer. Secer mi nije problem ali dekstroza i fruktoza jesu jer one se nalaze u vocu. Sad jedem manje slatko voce jedam obrok dnevno i tome sam doskocila, ono sto me muci je intolerancija na kuhinjsku i morsku sol. Nisam ovisnik o slanome ali ipak treba dnevno unositi i sol u organizam. Solim i dalje hranu morskom soli ali ono mrvicu. Zanima me da li ima alternativa tome?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. himalajska sol, ta je navodno i najzdravija.
      obavezno uključite u prehranu juhe od kostiju, to je melem za crijeva
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html
      također i dovoljno prirodnih zdravih masti, maslinovo ulje, kokosovo ulje, svinjska mast, ghee, avokado...
      svaka čast na pozitivnom duhu i samo hrabro naprijed :)

      Izbriši
  9. Postovana Anita,
    citam ove tekstove ljudi koji su pisali ovde i bukvano ih razumijem u potpunosti kroz sta prolaze. Inace musko sam, imam 25 godina, rastao sam u srecnoj porodici bez nekih vecih stresova i tome slicno. Medjutim od malih nogu sam naucen da budem veoma odgovoran i promisljen, nikada nisam dozvolio sebi da se rukovodim izrekom "sta bude- bude". Da skratim pricu, mislim da mi je takva narav doprinjela nastanku IBS. na trecoj godini fakulteta dolazi do nastanka mojih problema sa stomakom, prolivi koji su trajali po 40 dana, po 5 puta dnevno. mijenjao sam ishranu, ne znam sta nisam probao ali dzaba. voznja autobusom i tome slicno je moja proslost :). jedn. znajuci da nema wc u blizini meni se javlja nervoza koja se momentalno spusta u stomak i nastaje haos. kada bih vam napisao kakve su mi se sve situacije desavale ne biste vjerovali. medjutim ja to sve okrecem na salu i kazem da uvijek moze biti gore nego sto jeste. inace smatram da imam izuzetno jaku psihu. a po prirodi sam veliki veseljak i saljivdzija sto znaci da nikakva vrtsa depresije nije ucestvovala u nastanku IBS. e sada sto se tice ishrane, npr prije sat vremena sam rucao kuvani krompir sa dinstanom domacom curetinom koju inace mi drzimo za svoje potrebe i hranimo iskljucivo zdravom hranom a ne razno raznim hemijama. gajimo koke, ovce, prasad itd. ne volim zacinjenu hranu. prije dva mjeseca sam u potpunosti izbacio kafu i cigarete da probam hoce li mi biti bolje i osjetio sam znacajan pomak. da napomenem da vec nekoliko godina ne pijem gazirane i bilo kakve kupovne sokove. zelim sada malo da posavjetujem ljude koji ovo nekada procitaju i koji imaju slicne probleme kao ja: koliko god izgledalo nemoguce svi smo mi krojaci svoje sudbine, probajte napraviti sebi staniste koje vama odgovara, druzite se sa ljudima koje vama odgovara, podjelite sa ljudima oko sebe probleme koje imate sa stomakom bez nekog srama jer ce vam tada biti mnogo lakse. probajte rijesiti ishranu jer ona jednim dijelom pomaze, drugim dijelom je psiha koja je jako zapetljana stvar koja utice na stomak tako sto na sve reagujemo stomakom i crijevima. sa tom istom psihom se i ja pokusavam nadmudriti vec par godina :).bude mi 15 dana sve ok, stolica uredna i onda samo u jednom momentu bez ikakvog razloga dobijem takve grceve da pomislim da je lakse zenama roditi dijete nego izdrzati sta ja izdrzim :(. nego kad to prodje (a znam me drzati po sat vremena na solji) ja pustim narodnu muziku i otvorim sebi pivo i kazem u sebi "boli me briga, prosle su i gore stvari proci ce i ovo". izvinite Anita sto sam nepovezano pisao, pisao sam kako mi je sta palo na pamet, ako nekoga nesto interesuje neka slobodno pita. Srdacan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam isti problem kao i ti, obzirom da putujem na posao 30- 40 min moj zivot se pretvorio u smjenjivanje panike i raznih oblika anksioznosti, ne mogu izaci van bez tableta koje zaustavljaju probavu, da ih nema bila bih zatvorena u kuci. dijagnosticiran mi je IBS nakon sto sam povadila sve moguce i nemoguce nalaze koji su bili uredni doktor mi je rekao da to moram rjesiti sama sa sobom.....ovo traje vec godinu dana i vec ludim, ako to iko zeli rijestit to sam ja ali ne ide .............

      Izbriši
    2. Slazem se u potpunosti s tvrdnjama da psiha, stres i anksioznost jako utjecu na stomak, moj doktor misli da je to u stvari jedan od glavnih uzroka. Ali, iako sve to znam, napretka nema, iako pokusavam sve, i idem na psiho terapiju.I meni je doktor gastroenterolog rekao, nakon mnogo puta sto sam ga posjetila, da moram smiriti svoj vjecni nemir koji direktno utjece na stomak. Pa ipak, a mislim da je to kod vecine nas, uvijek postoji neko zrnce straha da nesto mozda ipak nije u redu, nesto ozbiljnije. Doktoru vise ne mogu ici, od stida. Ne znam sta da radim.

      Izbriši
    3. Potpuno se slazem sa vama i kod mene je isti problem kao i kod vas i vise neznam gdje da krenem kad mi je sve isto i samo kazu stres i tako dalje nakljukaj se tabletama i to je to al dokle nevidim izlaz iz ovog svega.

      Izbriši
    4. Citam i cini mi se kao da sam neke clanke ja pisala, ali se ne sjecam tocno kada :)
      I ja zivim sa svim problemima koje ste tu nabrojali. Pogotovo ono kad pisete o panici koja ulovi kad shvatim da nema wc-a u blizini. Ja sam po prirodi vesele naravi, ali me ovo stanje natjeralo da se povucem od ljudi. Nekim ljudima je to cak i smijesno- kako ne mozes izdrzati? Neki su i gotovo agresivnih stavova- daj ne pricaj gluposti, sve si si umislila. Svasta sam dozivjela. Ono je sto je super ja sto imam decka koji ima jako puno zivaca za te moje probleme i nikada nije reagirao na nacin koji bi mi smetao. Zavrkavamo se cesto na tu temu. Mislim da bi bilo super kad bi se oformila neka grupa nas IBSovaca i kada bi se malo poecli druziti jer tada ne bi bilo cudno kad netko od nas usred razgovora odmagli u neki birc na wc :)
      Pozdrav svima i budite hrabi
      Sretno u vasoj borbi

      Izbriši
  10. Prije sedam godina mi je uradjena kolonoskopija pri kojj nista osim hemeroida nije pronadjeno. Bila sam relativno mirna kada je stomak u pitanju nekoliko godina, ali sada, u posljednjhi devet mjeseci, se strasno patim. Isla sam gastroenterelogu najmanje 6 puta u zadnjih 9 mjeseci (mislim da sam mu vec dodijala), on me ispregledao , i poslao na anoskopiju, da se i to pregleda, i sve je bilo u redu, osim hemeroida koje imam i iznutra i izvana. Moj je najveci problem stalna nelagodnost u stomaku, kao da stalno moram na toalet, iako ujutro imam redovnu stolicu. osjecaj da nisam zavrsila posao u toaletu, znate sta mislim. Neki pritisak u donjem, rektalnom dijelu, ali posto sam imala anoskopiju koja obuhvata i rektum, znam da nema nista. ALi, ovaj vjecni osjecaj da moram u toalet, stalni zvukovi iz stomaka, i vjetrovi, me ubijaju psihicki, to vise jednostavno ne mogu da podnesem. Imam veliku anksioznost i inace, i bojim se bolesti, ali i dalje najvise uzimam hranu s puno vlakana, jer je doktor tako rekao. On takodjer smatra da ne treba kolonoskopija ( za koju je on strucnjak, pa bih valjda trebala da mu vjerujem). Kaze da je to vrlo invazivna procedura i da se ne radi ako doktor ne smatra da treba. Kaze, svakih deset godina, ukoliko se ne utvrdi hitna potreba. Tvrdi da je ovo tipicno iritabilno crijevo. Ali zasto mi se ovako pogorsalo. Znam da je pogorsanju prethodio izuzetno stresan dogadjaj i veliki strah da cu izgubiti posao, pa iako se taj problerm otklonio, mene stomacne muke ne napustaju. Ovo me stanje izljudjuje . Uglavnom sam tuzna, neraspolozena, i ne znam vise sta da radim. Radjena je i kultura stolice, i nisu pronadjene nikakve bakterije niti upala crijeva. Sta da radim, toliko mi je dodijalo? Da budem iskrena, pala sam u jos vecu depresiju, jer se jednostavno ne osjecam dobro. Na tabletama sam za anksioznost i depresiju. kada ujutro moram na toilet, smraci mi se pred ocima, jer znam da necu uspjeti sve izbaciti, i onda me to muci po cijeli dan.Ima li kakve pomoci, molim vas. Unaprijed zahvalna Lana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U drugom dijelu gornjeg teksta gdje piše "Nastavak slijedi ovdje" dala sam prijedloge i rješenja za iritabilni kolon. Sve ono što sam naučila godinama i kod sebe primjenila, jer sam se i ja gnjavila s IBS-om od puberteta, ali zadnih 7 godina sam symptom free. Dakle rješenje je LCHF prehrana.

      Izbriši
    2. Prije godinu dana sam radila gastroskopiju i kolonoskopiju i dijagnoza je gastropatija ,GERB i sindrom iritabilnog kolona imam terapiju koju trosim ali zadnijh mjesec dana sam lose tako da mi se smucilo vise i hodati po ljekarnama i ambulantama a nisam jos pokusala da se posvetim prehrani pa vas molim postovana Gdo Anita da mi pojasnite sta je LCHF prehrana.Mozda cu ispasti nepismena ali tako je muka mi je od svega a mom problemu je prethodio jaki stres jer sam izgubila bebu od godinu dana stim da sam 5-6 mjeseci sa njim provela po bolnicama jer je rodjen bolestan i to me i unistiloi dovelo do ove situacije.Unapred hvala na odgovoru.

      Izbriši
  11. Ima efekta! Trbuh se vraća u normalu, ali se osećam umorno. Pestala je nadutost, gasovi i sluz u stolici, ali mi se traži slatko, taži mi se nešto da jedem, nemam energije, uglavnom jedem 4 jaja sa maslinovim uljem, bareno povrće, meso... avokado, kokosovo ulje...

    OdgovoriIzbriši
  12. Kefir mi je samo napravio još veću katastrofu i nadutost! Sad imam mnogo više gasova i mnogo mi je gore od kako sam ga pio... Ne razumem logiku?! Ako se borimo protiv SIBO protiv prekomernog razmnožavanja bakterija, koja je logika dodavati nove baterije na već prisutno vrenje i fermentaciju u crevima? Dolivati ulje na vatru?! Ja sam to uradio u nadi da će ,,pozitivne,, baterije iz kefira poboljšati stvari, ali fermentacija je -fermentacija- bilo da šećer fermentira u crevima od škroba i šećera, ili da fermentira u tegli od mleka (laktoze) pa onda to popiti... to je sve fermentacije, to sve stvara gasove , jedno te isto... Moje iskustvo sa kefirom je očajno, a bio sam na pragu da se izlečim. Sad sam opet na početku, u stomau brdo baterija i dobrih i loših...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To vam se čisti organizam, i to uopšte nije loše. Mada Vam se čini kako burna reakcija.
      Možda da malo smanjite količinu kefira ako ga pijete u većim količinama, da to čišćenje ide malo sporije a samim tim i manje burno.
      Sretno!

      Izbriši
    2. Poštovani Mimo, hvala na odgovoru, ali ne čisti mi se organizam... Ja sam 18 meseci bio vegan (na škrobu i šećeru) za to vreme mi se u utrobi stvorila uzavrela kaljuga i fermentacija tog šećera! Naseo sam na vegansku propagandu i sad snosim posledice... Kefir je takođe fermentirana hrana, dakle nebitno da li su bakterije dobre ili loše, ao ih je previše... to je loše... Laktobakterije koje previru u kefiru su iste one latobakterije koje razlažu šrob u crevima... to nema veze što su one dobre, previše ih je... Meni je efir napravio katastrofu i da ga nisam prestao piti završio bih u bolnici.

      Izbriši
    3. Potrebno je izgraditi NORMALNU ZDRAVU crijevnu floru, ali to je tek zadnji korak, nakon prva tri, kako je navedeno u tekstu:
      Eliminirati hranu koja djeluje iritirajuće
      Smanjiti inflamaciju – upalu
      Zacijeliti i ozdraviti crijevnu stijenku
      Oporavak crijeva je dugotrajan proces, treba strpljenja.

      Izbriši
    4. Draga Anita, nemam pravo da kažem ovo što ću sad reći, jer vi ste učili školu a ja ne.. ali ja mislim da GREŠITE! Molim vas, razmislite... bio sam vegan 18 meseci, uglavnom sam jeo bezglutense žitarice, puno krompira i voća... u crevima mi se stvorila fermentacija... bio sam meseča dana na ketogenoj dijeti, sve je počelo da se sređuje, sve se gotovo smirtilo, a onda sam popio kefir (fermentaciju) i od tada kao đavola da sam popio, nemam mira!!! Evo već 7 dana pijem antibiotike i mnogo mi je bolje, opet stomak splašnjava... Meni je kefir užasan za stomak, ne znam kako vama i drugim odgovara...
      p.s. Radio sam sve testove na kandidu, helikobateriju, ešerihiju, rezultate krvne slike i urinokulturu... sve je negativno, sve je u redu, moj problem je fermentacija i evo uspešno je rešavam antibioticima.

      Izbriši
    5. Da, simptomi SIBO-a se smiruju s uzimanjem antibiotika. Ali to nije trajno rješenje. U crijevima morate imati bakterije, samo je pitanje kakvi sojevi će se razmnožiti nakon "čišćenja" antibioticima - dobri ili loši.
      Kad imamo dobre bakterije, odnosno zdravu crijevnu floru, ona nam ništa ne smeta. Nije vama bilo sve u redu prije kefira, da je bilo u redu, ne bi vam kefir zasmetao.

      Izbriši
    6. Slažem se naravno, potrebno je imati zdravu crevnu floru... ali isto tako znam da organizam diže telesnu temperaturu, izaziva dijareju i povraćanje kada patogena bakterija (prime Sallmonela) inficira organizam... Naše telo je pametno, čim ne podiže temperaturu, znači da patogenih bakterija nema, a čim se creva nadimaju, znači da ih iritia produkt pekomerno premnoženih pozitivnih bakterija! Nije mi jasno Anita... u jednom delu teksta objašnjavate kako ishrana bogata UH kod dece izaziva probleme, jer se stvara alkohol u crevima, a onda preporučuje Kefir u kome -ista ta fermentacija- svara alkohol i -iste one preodukte- koje izaziva SIBO... Nije mi jasno koja je razlika u SIBO i Kefiru?! Možda vama efir ne smeta, jer se hranite LCHF, pa baterije ne mogu da se razmnožavaju brzo, ali neko ko danas jede škrob iz žitarica 3x dnevno, efir može samo da napravi užas u stomaku! Ja to tvrdim, i ako nisam učio školu i samtram da je Kefir nezdrav.

      Izbriši
    7. Fermentacija koju rade dobre bakterije nije isto što i alkoholno vrenje sa šećerom. Kefir je super zdrav ali ako vama ne odgovara jednostavno ga ne konzumirajte i ne opterećujte se više s tim :)

      Izbriši
    8. Fermentacija koju rade dobre bakterije nije isto što i alkoholno vrenje sa šećerom. Kefir je super zdrav ali ako vama ne odgovara jednostavno ga ne konzumirajte i ne opterećujte se više s tim :)

      Izbriši
    9. :) OK. Nemojte se uvrediti, malo smo samo razmenili mišljenja... ja obožavam da čitam vaš blog i nastaviću da istražujem, a kefir ću testirati opet ali tek kada potpuno budem imao zdrav stomak, ravan... pa ću javiti rezultate.

      Izbriši
  13. Kod crevnih bolesti jako pomaže nerafinirana morksa so i maslinovo ulje! Verujte! Začinite jelo sa maslinovim uljem i dodate malo nerafinisane soli... to obnavlja creva, a ovnavlja i kožu! Napravite masku za lice ili osu sa maslinovim uljem i morskom soli pa pogledajte kako izvrsno obnavlja i regeneriše.

    OdgovoriIzbriši
  14. Jedino pravo resenje za sve probleme sa crevima je jacanje imunog sistema. Uzimati sto vise cinka i vitamina C, izbaciti skrob i nezrelo voce. Uzimati srebrenu koloidnu vodu i jesti nutritivno bogatu hranu, a problem će se sam sanirati za nekoliko meseci.

    OdgovoriIzbriši
  15. Molim vas pomozite mi, imam nadutost stomaka koja traje vec 9 meseci, nista od lekova mi nije pomoglo, ne znam sta vise da radim, dijagnosticiran je ibs i receno mi je cim smirim glavu smirice se i creva bez ikakvih saveta oko ishrane, ne znam vise sta da radim, molim vas pomozite mi, isprobavala sam i sa ishranom i nista. Problem je poceo nakon uzimanja antibiotika, unapred zahvalna !

    OdgovoriIzbriši
  16. pozdrav za poštovanu anitu , nisam dovoljno educirana u ovim izrazima , ali patim silno od svih tih gore navedenih problema kao što sam pročitala od pogođenih bolešturama sličnih mojima ...
    inače ja se godinama liječim od visokog tlaka, reumatoidnog artitisa a pred dvije godine sam i pozitivna na lupus ... no čini mi se da su se sve te spomenute tegobe pojavile odnosno nastale strahom ( domovinski rat)
    dali je to moguće , možete li mi pojasniti ...
    koristim antidepresive , kao i medrol i quensil , D3 kapi i još za hipertenziju lijekove , mislim , nakon svik mogučih terapija što se tiće proljeva pomoć je izostala ... nisam mlada no pomirila sam se sa tim da mi je još ostalo jedino mir i osobna higijena kod kuće , pa niti ne izlazim nigdje , što smatram za veliki hendikep .zato preporuka mladim ljudima da se ne predaju , jer nije lijepo biti izoliran veliki pozdrav s poštovanjem .

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.