- Medicinska
i nutricionistička populacija, zato što se otkriva činjenica da su već
desetljećima u krivu i ubijaju ljude svojim krivim prehrambenim savjetima.
- Poljoprivredni
biznis i industrijski proizvođači hrane, zato što se smanjuje potrošnja
visokoprofitabilnih prerađevina od žitarica i soje.
- Farmaceutska
industrija, zato što čovjek prirodnom prehranom lako osigurava dobro
zdravlje pa prestaje biti redovni potrošač lijekova.
- Mediji,
zato što zarađuju veliki novac od reklamiranja proizvoda od žitarica i
lijekova.
- Državne
službe, jer su oni provedbena ruka poljoprivrednog biznisa, industrijskih
prerađivača hrane i medija, i zato što njihova potpora stvara brda viška
žitarica koje se nekako moraju konzumirati.
Blog nutricionistkinje o prehrani i zdravlju - Principi zdrave prehrane utemeljeni na tradicionalnim mudrostima, zdravom razumu i modernoj znanosti.
Stranice
subota, 25. lipnja 2011.
Zašto nas "ONI" mrze: Paleo pokret dostigao sudbonosnu "fazu 3"
četvrtak, 9. lipnja 2011.
Lijeciti simptome bolesti pomocu lijekova, ili uzrok bolesti pomocu prehrane?
Nedavno sam dobila ovo pismo, i uz dozvolu citateljice ga objavljujem u cijelosti jer smatram da ce mnogi ovu pricu naci zanimljivom i poucnom. Hvala Jasenka sto ste podijelili svoje iskustvo sa drugima!
Poštovana gospođo Šupe,
Željela bih zahvaliti na Vašem blogu i spoznajama do kojih ste došli i koje širite putem bloga.
Prepoznala sam sebe i svoju zdravstvenu sudbinu u Vašim napisima budući da sam jedan/jedna od pacijenata/pacijentica kojoj su liječene posljedice a ne uzrok bolesti, točnije uzrok bolesti nije službena medicina u Zagrebu uopće niti dijagnosticirala.
Netolerantnost na gluten - ali i na laktozu - doveli su do kolapsa organizma i razvoja nekoliko bolesti, a lijekovi koje sam dobivala - kortikosteroidi - ne samo da su zamagljivali prave uzroke već su naravno štetili organizmu.
Imala sam veliku sreću da sam upravo prije dvije godine boravila u Stockholmu nekoliko tjedana u sklopu jednog projekta te su mi domaćini skrenuli pozornost na istraživanja Karolinska Univerziteta o prehrani. Zahvaljujući tim prvi saznanjima, koja sam produbila boravkom u Bangkoku u sklopu istog švedskog projekta, usmjeravala sam liječnike na određene dijagnostičke postupke koji su pokazali određeni stupanj netolerantnosti na gluten i laktozu. Premda liječnici u Zagrebu i nadalje nisu postavili točnu dijagnozu - već ih imam nekoliko!? - ali u svakom slučaju nisu prepoznali pernicioznu anemiju i povezanost iste sa netolerantnošću na gluten - već sam i za to morala u inozemstvo.
Ja sam se ”bacila” na google i tako naišla i na Vaš blog.
Rezultat svega opisanog je da sam izbacila iz prehrane sve namirnice koje imaju gluten i laktozu. Organizmu je trebalo više od godinu dana da se oporavi i da prestanu užasi - proljevi, gušenje, slabost do nemogućnosti kretanja i dr., - da skinem kilažu koju sam dobila zbog kortikosteroida i da se zaliječi fraktura kralježnice. Iako liječnici tvrde da pad i time uzrokovana fraktura nema veze sa kortikosteroidima, proučavajući ovu materiju, sve sam više uvjerena o uskoj povezanosti kortikosteroida i frakture, odnosno utjecaja kortikosteroida na kosti. Sada još moram ”riješiti” pernicioznu, ali i za to postoji hrana (jetrica) - iako moram opet u inozemstvo da mi se ispita razina B12 jer već nekoliko laboratorija koje sam kontaktirala u Zagrebu ne vrše te pretrage, kako bih uzimanjem B12 i tu bolest pobijedila.
Drago mi je da širite istinu o uskoj povezanosti određenih namirnica i njihovih sastojaka sa određenim stanjima i konačno bolestima.
Znam da ne bih smjela ni reči a kamoli napisati, da se nutricionisti u Zagrebu uglavnom bave problemima mršavljenjem a manje ”hranom do zdravlja”. Odnosno, moje je iskustvo da su teoretski jaki i na tom području, ali praktično naglasak stavljaju na mršavljenje a ne na utvrđivanje i otklanjanje uzročnika zdravstvenih problema i time stvaranja mogućnosti prestanka uzimanja određenih lijekova, a onda i smanjenje debljine uzrokovane upravo uzimanjem lijekova.
Konačno, željela bih naglasiti da su se i alergijski simptomi bitno smanjili novim režimom prehrane. Nisu nevažni ni estetski rezultati - kilaža kao prije bolesti (a bila sam uvijek vitka), zategnula se koža i ima jedan svježi izgled i sjaj. Čak mi se i snaga vraća - iako zbog perniciozne još uvijek nisam u tom dijelu ona ”prava”.
Da sam barem prije potražila savjete putem googla ili da sam se barem sjetila da je moj otac sa promjenom vrste prehrane pobijedio karcinom. Ali odrasla sam vjerujući liječnicima, smetnuvši s uma da je nekadašnja medicina odgajala liječnike da promatraju pacijenta i slušaju organizam pacijenta te su mnoge bolesti liječili upravo prirodnim putem. Današnja medicina - govorim o Hrvatskoj - isključivo se oslanja na laboratorijske i ine dijagnostičke metode koje upućuju na paletu bolesti, a liječnici onda (opet) ne znaju koja je ona prava - i na liječenje lijekovima, pa za ”svaki slučaj” propišu više lijekova. I tu se radi daljnja pogreška jer nekadašnji su farmaceuti i liječnici tvrdili da se ne zna koji kemijski procesi nastaju i koji kemijski spojevi se stvaraju u organizmu ako se istovremeno uzima tri ili više lijekova, a danas je uz nedostatak točne (i brze) dijagnostike, problem i istovremeno prepisivanje lijekova različitih terapeutskih učinaka i posljedica uz totalno zanemarivanje potreba organizma.
Time se ne šteti samo pacijentu već i zdravstvenom sustavu, potonjem u financijskom smislu.
Zahvaljujem još jednom na Vašem prosvjetiteljskom radu i, premda sam pravnica, nastojim svojim primjerom ljudima ukazati na važnost ispravne prehrane.
Bit ću zahvalna za daljnje Vaše doprinose na Vašem blogu ili direktno na ovaj mail.
S poštovanjem
Jasenka Zaninović
ponedjeljak, 6. lipnja 2011.
Najbolji sladoled od cokolade
Ovaj sladoled je jednostavno predobar! Mozete ga dati djeci mirne savjesti jer su sastojci hranjivi i zdravi.
Sastojci:
- 5 jaja
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 250 g skute (moze i mascarpone, ili samo slatko vrhnje, ukupno 5 dl)
- 100 g tamne cokolade sa 70% kakaa
- 2 zlicice bourbon vanilija secera
- malo stevije ili meda
- istucite bjelanjke u cvrsti snijeg
- pjenasto istucite zumanjke
- istucite slatko vrhnje
- otopite cokoladu u manjoj posudi koju cete prisloniti na vecu posudu sa kipucom vodom
- pomijesajte zumanjke sa skutom i tucenim slatkim vrhnjem
- dodajte otopljenu cokoladu, vanilin secer i steviju ili med. Ja koristim steviju u prahu (330 x sladja od secera) otprilike koliko stane na vrh noza. Isprobajte i pazite da ne zasladite previse, jer se slatki okus nesto pojacava dok sladoled stoji u zamrzivacu.
- dodajte snijeg od bjelanjka i promijesajte zlicom
- napunite plasticne posudice sladoledom i spremite ih u zamrzivac. Sladoled je gotov za 4-5 sati. Izvadite ga iz zamrzivaca pola sata prije posluzivanja.
Za vocni sladoled umjesto cokolade dodajte oko 200-250 g sumskog voca. Ja sam pomijesala borovnice i kupine i ispalo je odlicno!
Edit: Za LCHF koji mršave stavila bih samo pravu vaniliju od mahune, a umjesto tamne čokolade kakao prah. Ovo je bilo za djecu pa sam stavila one vrećice eko šećera sa mrvicama prave vanilije unutra. To je 10 grama šećera i na cijelu količinu sladoleda je ništa, a popravi okus... To je opet puno manje UH nego što imaju neki recepti koji stave pola litre mlijeka unutra (50 g UH). I tamna čokolada ima 30 g UH. Ali poanta je u sladoledu koji sadrži zdrave sastojke, uz neusporedivo manje šećera i kemije nego kupovni.
subota, 4. lipnja 2011.
Novi LCHF kruh sa orasima
- 200 g lanenih sjemenki (4 dl)
- 200 g orasa
- 250 g crème fraîche (kiselo vrhnje sa 34% mm, u zamjenu dobro ide mileram sa 30% mm)
- 5-6 jaja (5 velikih ili 6 malih)
- 3-4 zlice zobenih posija (mekinja) ili 1 zlica psyllium praska (Fiber Husk)
- 2 cajne zlicice praska za pecivo
- 1 cajna zlicica soli (ravna)
- 70 g maslaca
- po zelji dodajte zacine za kruh. u svedskoj je npr uobicajeno koristiti mjesavinu zacina za kruh (brödkrydda) koja se sastoji od mljevenog anisa, sjemena koromaca i kumina.
četvrtak, 2. lipnja 2011.
Zrenje kefira - prakticni savjeti
visak zrnaca kad vam se razmnoze
2 zumanjka
2 zlicice kokosovog ulja
1 salica smrznutog sumskog voca
(Kad smoothie radite za djecu mozete dodati 1-2 zlicice meda)
visak zrnaca kad vam se razmnoze
2 zumanjka
pola avokada
2 zlicice maslinovog ulja
po zelji stevia
(Kad smoothie radite za djecu, dodajte bananu. Mozete je prethodno narezati na komadice i zamrznuti)
Sladoled sa kefirom od sumskog voca radite isto kao i smoothie samo dodajte vise voca i sve skupa pomijesajte sa tucenim slatkim vrhnjem. Podijelite u male posudice i u zamrzivac.
Pročitajte više: Kefir - cudesna hrana s Kavkaza