Stranice

subota, 1. listopada 2011.

Mliječna revolucija!

Mljekomati iz Zagreba premješteni u Jastrebarsko? Zašto? Zbog loše prodaje svježeg nepasteriziranog mlijeka? Zar Zagrepčani ne bi trebali svaki dan stajati u redovima pred mljekomatima, sretni i zahvalni što imaju mogućnost kupiti ovu najsavršeniju prirodnu hranu koju mogu dati svojoj djeci? 

Mliječna industrija tvrdi da se hranjiva vrijednost mlijeka ne mijenja pasterizacijom. Naravno da to kažu kad se radi o njihovom vlastitom profitu. Pitanje je da li ćemo se mi, u svom izboru hrane koja direktno utječe na naše zdravlje, oslanjati na tvrdnje jedne profitabilne industrije? Činjenica je da zagrijavanje mlijeka uslijed pasterizacije uništava ovu savršenu namirnicu na toliko mnogo raznih načina da se ove dvije namirnice ne bi ni trebale nazvati istim imenom. 

Evo nekih znanstveno potvrđenih činjenica o tome što se događa s mlijekom tijekom pasterizacije:

  • Uništava se veći dio vitamina B6, B12, tiamina, folne kiseline, vitamina C i D.
  • Deaktiviraju se životno važni enzimi, neophodni za absorpciju hranjivih tvari iz mlijeka.
  • Potpuno se deaktivira enzim fosfataza, neophodan za absorpciju kalcija (ova dekalcifikacija pasteriziranog mlijeka može uzrokovati osteoporozu).
  • Uništava se enzim lipaza potreban za razgradnju masnoće iz mlijeka.
  • Uništavaju se laktobakterije (istraživanja pokazuju da laktobakterije čak i same pomažu u proizvodnji enzima laktaze koji nedostaje osobama koje ne podnose mliječni šećer laktozu, što objašnjava činjenicu da većina osoba netolerantnih na laktozu, bez problema mogu piti nepasterizirano mlijeko).
  • Proteini mlijeka mijenjaju svoju strukturu što dovodi do alergija i kod djece i kod odraslih.
  • Laktoza (mliječni šećer) pretvara se u betalaktozu koja brže podiže šećer u krvi što dovodi do prekomjerne tjelesne težine.
  • Uništava se betalaktoglobulin koji pomaže iskorištavanje vitamina A u organizmu.
  • Wulzen faktor (anti-stiffness factor), tzv. faktor protiv ukočenosti, nalazi se samo u negrijanom mlijeku (ta tvar štiti životinje i ljude od ovapnjenja zglobova, artroze).
  • Uništava se četvrtina joda iz mlijeka (neophodan nam je za sintezu hormona štitnjače koja između ostalog regulira metabolizam).
  • Uništavaju se prirodna antibakterijska svojstva mlijeka, kao i svojstvo jačanja imuniteta (mlijeko postaje lako prijemčivo za loše bakterije). 

Osim toga istraživanja pokazuju:

  • Konzumacija pasteriziranog mlijeka povezuje se sa dijabetesom tipa 1. Znanstvenici su u pasteriziranom mlijeku pronašli protein koji je možda “okidač” autoimune reakcije kojom se uništavaju stanice koje proizvode inzulin.
  • Pasterizirano se mlijeko povezuje s rakom jajnika. Žene koje konzumiraju pasterizirano mlijeko imaju tri puta veći rizik od oboljenja raka jajnika.
  • Pasterizirano mlijeko povezuje se s multiplom sklerozom i neplodnošću kod žena.
  • Pasterizirano mlijeko sadrži kolesterol-epoksid i kolesterol-oksid (oksidirani kolesterol). Istraživanja su pokazala da oksidirani kolestrol doprinosi razvoju raka i ovapnjenju žila.


Želite li i dalje koristiti pasterizirano mlijeko jer se bojite “mikrobiološkog onečišćenja” iz svježeg mlijeka? Toga se ne treba bojati, jer mlijeko ima vlastiti imunološki sustav, tj. vlastiti ugrađeni zaštitni mehanizam. Svježe mlijeko krave, ovce ili koze sadrži višestruke, prirodne, bioaktivne komponente koje ubijaju strane bakterije koje dospiju u mlijeko. Ovo su neke od njih: laktoperoksidaza, makrofagi, laktoferin, leukociti, makrofagi, neutrofili, antitijela, srednje lančane masne kiseline i lizozim. Za sprječavanje prodora stranih bakterija kroz želudac i crijeva brinu se polisaharidi, oligosaharidi, mucini, fibronektini i glikomakropeptidi. Da bi ojačali imunološki sustav aktivni su leukociti, limfociti, imunoglobulini, antitijela, hormoni i faktori rasta. Osim toga tu su korisne bakterije lactobacilli i bifidus bakterije, bifidus faktor i B12 vezni protein. Sve ove komponente prisutne su i u majčinom mlijeku, no što se s njima događa prilikom pasterizacije? Inaktiviraju se, tj. uništavaju. Zagrijavanje mlijeka kod pasterizacije zapravo podržava rast patogenih bakterija, jer uništava faktore koji sprječavaju njihov rast. 

Ovo je više nego dovoljno razloga da industrija mlijeka osigura svježe nepasterizirano mlijeko svaki dan u našim trgovinama. Ili mljekomate u svakom kvartu. Ali, što je sa tvrdnjom da se mlijeko pasterizira radi "zaštite" potrošača?  Istina je da se mlijeko pasterizira jedino radi zaštite mliječne industrije koja profitira na produženoj trajnosti mlijeka, a time se maskira mlijeko loše kvalitete, jer se onečišćeno mlijeko koje sadrži patogene bakterije pročišćava pasterizacijom i baktofugiranjem. 

Priroda je stvorila savršen sistem i jedinstvenu prehrambenu namirnicu koja se potpuno uništava pasterizacijom. Trebamo mljekomate s pravim mlijekom u svim gradovima Hrvatske! Ali pravo mlijeko znači mlijeko krava s pašnjaka... 

Pročitajte više: Istine i laži o mlijeku

Broj komentara: 37:

  1. Vratite nam mljekomate u Zagreb!!! U kampanji Weston A. Price Foundation, koja se bori za pravo na sirovo mlijeko, piše o istočnoj Europi: A visitor from Eastern Europe writes: In the East European countries, Romania, Hungary, the former states of Yugoslavia, you can find real (raw) milk all over the place there! It's true, you can't find the raw milk in stores, but you can ask people about farms (in-city farms!) that sell raw milk. My family buys only raw milk from some neighbors who feed their small cattle on the pastures near the city skirts. The milk is delivered almost instantly after it is milked (an hour or so). It is not even skimmed. Gdje se to može kupiti pravo mlijeko u dućanu??? Potrebna nam je kampanja ASAP!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. @ koyanabee, znaš i sama da je u SAD u samo 10 država legalno dozvoljena prodaja raw milk u dućanima, u ostalih 40 država je zabranjena, isto kao i u švedskoj. mlijeko se smije kupiti jedino na farmi direktno od seljaka, ali ne u prodavaonicama niti mljekomatima. a u našoj državi gdje nema ovog ludog zakona i gdje se legalno smije prodavati real milk, da prodaja ne ide zbog nezainteresiranosti potrošača? da, kampanja je hitno potrebna, da se ljudima prenese prava istina o mlijeku!

    OdgovoriIzbriši
  3. Real milk se NE SMIJE prodavati na tržnici! Zato se mora dogovoriti s dobrim ljudima da ti donesu, ispod stola. Ni domaća jaja se ne smije prodavati na placu, ako nemaš posebnu dozvolu. Ali mali proizvođači nemaju toliko velike količine da bi im se isplatilo plaćati dozvolu. Kako mi je objasnila kumica: ljudi većinom imaju one crvene kravice, koje se tradicionalno drži u ovim krajevima, koje daju manje mlijeka od onih austrijskih crno-bijelih, ali je to mlijeko kvalitetnije... sorry što tako pišem, nisam stručnjak... Tako da su ti švedski i američki "napredni" uvjeti došli i k nama... Pročitala sam da je Danska čak uvela porez na masnoće, tj. na masnu hranu.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ ali kako se onda smije prodavati mlijeko iz mljekomata, pa to je isto nepasterizirano mlijeko?

    da, u danskoj se od 1.10. uvodi dodatni porez na proizvode koji sadrže više od 2,3 % zasićene masnoće, dakle na maslac, kiselo vrhnje, creme fraiche, slatko vrhnje, sireve... zašto? zato da se u državnu kasu slije još više novaca od poreza. zato da industrija lakše proda svoje otpatke u obliku razvodnjenih i kemikalijama natrpanih light proizvoda. zato što na masnoći iz mlijeka, maslacu i vrhnju nema tolike marže kao što ima na margarinima, vodurini i kemikalijama, zato dodatni porez na pravu hranu...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne znam točno zašto se smije putem mljekomata prodavati mlijeko. Možda se takvom prodajom zaobilazi neki propis jer mlijeko zapravo stoji u frižideru kojeg se svakodnevno punilo friškim mlijekom.

    Da se taj danski porez uvede npr. u Francuskoj, pa što bi bilo s njihovom kuhinjom?? Kakva bi to bila poruka ljudima, da se odluče oporezivati svoju slavnu gastronomiju? Da mi je znat šta je u glavama ljudi koji su zahtijevali i donijeli taj zakon.. Trebamo oporezivati koka kolu!

    OdgovoriIzbriši
  6. @Koyanabee slazem se , treba oporezivati koka kolu, cokoladu , i sve one jadne gluposti koje samo djeci truju zube ,kosti i tjelo , na to bi ja uvela porez , zapravo ja bi to iskreno i zabranila.....

    Vratimo mljekomate u ZG!! (i ne samo u Zg stavila bi ja njih jos ohohoho)

    OdgovoriIzbriši
  7. Oni koji su zainteresirani za ovo mlijeko neka mi se jave na mail sveta.hrana@gmail.com i prilože koliko im mlijeka treba tjedno (ono se može čuvati i smrznuto) radi organizacije dostave mlijeka u ZG i eventualnog vraćanja mljekomata. Ja sam redovito uzimao 15L tjedno.
    Potrebna je stvarna KOLIČINA a ne glasovi za i protiv.
    Domagoj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tek sad sam procitala vas prilog. I jas bih kupovala po 15l mlijeka tjedno, zivim u Zagrebu, naravno , sa dostavom.

      Izbriši
  8. Uspijevam jednom tjedno nabaviti pravo mlijeko od kravice, medjutim, kako je isporuka samo jednom tjednom, jedan dio mlijeka prokuham. Da li bi bilo pametnije da ga zamrznem, pa onda kada mi treba odmrznem, umjesto sto ga prokuham?

    hvala

    OdgovoriIzbriši
  9. nemojte kuhati mlijeko, radije ga onda zamrznite. ali isprobajte prvo koliko dugo vam to mlijeko moze trajati u frizideru. ako je mlijeko kvalitetno, od krava koje pasu travu a zimi dobivaju sijeno, traje bez problema 7 dana. i ja isto kupujem jednom tjedno i drzim mlijeko u frizideru.

    OdgovoriIzbriši
  10. A kako cu dobit skorup ako ne prokuham mljeko ? :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Postovana, supruga je trudna i procitala je negdje (ili cula, ne znam vise) da trudnice ne smiju piti nepasterizirano mlijeko zbog raznih bakterija koje mogu biti u takvom mlijeku. sto mislite o tome?

    hvala

    OdgovoriIzbriši
  12. @ pročitajte još jednom ova dva teksta o mlijeku. razmislite i prosudite sami.

    OdgovoriIzbriši
  13. Masaje u Africi,Aboridjini u Australiji,indijanci u Papua Novoj Guineji bi bili istrebljeni da je sirovo mlijeko "opasno". Mada razumijem strah i strepnju pogotovo ako se radi o prvorodjencetu.Vecina ljudi imaju smanjen imuni sistem i optereceni "zdravom" hranom da bi im prirodna hrana mogla poremetiti svakodnevnicu. Lchf i zk moze se postepeno uvoditi. Ali sta ja znam ,covjek laik

    OdgovoriIzbriši
  14. Zaboravih dodati da svi domoroci nemaju Oprah,dr Phil,dr Ohz,nemaju koga da im sugerira kako se zdravo zivi. Imaju brzu hranu u vidu antilope ili divlje svinje. Ako ih sustignu onda ne vjerujem da skidaju masnocu sa mesa ili jedu bijelo meso na leso. Ma dajte molim vas...

    U gradu gdje zivim prije nekoliko godina pojavilo se velika smrtnost pacijenata. Ma digli bolnicu na noge,domace i svjetske inspekcije vrsile uvide i istrazivanja da bi stari sijedi doktor iz Bayerna rekao " Fi ste preFise cisti". Na njega i drvlje i kamenje da bi se dokazalo do dezifekciona sredstva ubijaju korisnu bakteriju koja je jedina ubija bakteriju koja je desetkovala bolnicu i sva odjeljenja.

    Sad uporedite bolnicu i svoje organizme,ako se kljukate koje kakvom farmacijom i nalazite da je ono prirodno skodno a ono vjestacko zdravo, normalno da ce se odraziti na ovaj ili onaj nacin na vas. Ovo je bila mala replika i dodatak na moj gore napisani komentar.

    OdgovoriIzbriši
  15. @anita i @Bernard,
    hvala puno na odgovorima. Kao sto ste i pretpostavili, radi se o prvom djetetu pa smo uplaseni/oprezni. u svakom slucaju, hvala na krasnim tekstovima :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Neznam sto da kazem ili radim po pitanju kravljeg mlijeka.eto ja sam rodjena na selu.pravom selu i kravice pasu travu,ali eto sirovo se pije samo kozje mlijeko cak i male bebe,kravlje ne.Znam da su koze najzdravije,najotpornije od svih domacih zivotinja.ovce lako obole od sepavosti,suge..nije rijetkost da se radi krava zove veterinara,a to je lika...krave su po cijeli dan vani,izvorska voda.Zapravo ja se premisljam najvise zato sto sam prosle zime ponukana curama sa foruma lchf pocela jesti sir i vrhnju s placa,finu od cistih kumica i dobila stasnu streptokoknu anginunu,ne sjecam se da sam je ikad prije imala,prvo sto me je lijecnik pitao... jesam li jela mlijecne proizvode,tj.sir i vrhnje,jer infekcija zna biti vec u vimenu.Anita ,slobodno obrisite ovaj komentar jer ne zelim siriti paniku i znam da gomila ljudi jede iste te proizvode bez problema. i da je sve bila cista koincidencija,a ja sreptokok pokupila tko zna gdje.

    OdgovoriIzbriši
  17. Kao sto napisah,mnogi su organizme ocistili od korisnih bakterija koje kakvim light proizvodima tako da su izlozeniji drugim posastima od ljudi koji sami prave svoje proizvode i hranu. Da ste dobili streptokoke od vrhnja i sira sa placa vjerujem vam. Mnogo je neozbiljnih proizvodjaca koji ne vode racuna prilikom proizvodnje,nemarnost i ne higijenski uslovi su pogodno tlo za uzgoj virusa,bakterija. Do duse dosta drugih uslova utice na postanak zaraza. Naime ako se shodno nacinu sirovo i nepasterizovano MLIJEKO koristi ne vidim zasto se ne bi konzumiralo.

    Za anonimne zelim poruciti ako niste sigurni i ne vjerujete proizvodjacu mlijeka nemojte ni koristiti to. Uvedite zk ili lchf i uzivajte u prvorodjencetu.

    OdgovoriIzbriši
  18. @ radoznala, po zakonu ako su krave bolesne tada se njihovo mlijeko ne koristi za prodaju, preradu i piće. infekcija mlijeka je moguća nakon mužnje, ovisi o higijenskim uvjetima a mlijeko je podložno infekciji izvana ako je loše kvalitete, ovisi što se životinjama daje da jedu. nisu nerijetki slučajevi da se životinje hrane industrijskim otpadom, samo da bi ga se na neki način iskoristilo (i profitiralo) što naravno dovodi do toga da je mlijeko vrlo loše kvalitete. također i prehrana umjetnim koncentratima slabi prirodni urođeni imunološki sustav mlijeka. ono što je potrebno je uvođenje strogih pravila kod proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda a ne pasterizacija koja maskira takvo mlijeko loše kvalitete.

    OdgovoriIzbriši
  19. @ bernard potpuno ste u pravu u vezi problema istrebljivanja bakterija... pretjerana sterilnost dovodi do pada imuniteta, jer su nama apsolutno potrebne korisne bakterije baš radi zaštite od patogenih. takav je sličan mehanizam i u mlijeku, korisne laktobakterije drže pod kontrolom štetne bakterije, to je taj urođeni prirodni imunološki sustav u mlijeku. priroda je sve to lijepo kreirala i problemi nastaju kad čovjek misli da je pametniji od prirode :/

    OdgovoriIzbriši
  20. "Modernog" covjeka sistematski ubija "napredak". Svi moguci anti bakterijski proizvodi (deterdzenti,samponi,sapuni itd itb) ispiraju ljudima organizme od vlastitog imuniniteta dok javni mediji ispiraju mozak kako je vjestacko bolje od onog prirodnog. Na jednoj strani nas truju a na drugoj nude "lijek" a profiti prehrambene i farmaceutske industrije se mjere u milijardama. Nude vjecitu mladost i dugovjecnost ako koristite njihove proizvode. Koje kakve pomadice i kremice ubijaju vlaznost koze i povrsnog epiderma,izazivaju lisaje i psorijaze,tumore i slicne posasti a onda vam nude "rijesenje". Light i free hrana ulijenjuje probavni trakt,ubijaju korisne bakterije a onda vam nude svoje proizvode koje u 14 dana rijesavaju probleme. Svakom organizmu je potreban otrov na osnovu cega se jaca imuni sistem i stice otpor prema napadima virusa i bakterija. Zato ja svoje otrove nalazim u prirodnim stvarima a ne onima proizvedenim u laboratorijama.Bernard

    OdgovoriIzbriši
  21. draga anita i bernard hvala na odgovorima.

    OdgovoriIzbriši
  22. gdje mi onda u hrvatskoj, konkretno u Zagrebu možemo kupiti "sigurno" mlijeko tj. sirovo i higijenski sigurno? pretpostavljem da je sve ovo o mlijeku što vi pišete točno ali ja se osobno u trudnoći ne bih usudila piti išta drugo osim pasteriziranog mlijeka koje kupujem od mini mljekare Veronika na placu, vjerovatno zato što sam naučila da je jedino pasterizirano dobro jer se tako priča od kada je znam za sebe...kada rodim vjerovatno ću se prebaciti na potpuno prirodno, jako me strah bakterija, bilo kakvih a često u sirovim proizvodima možemo naći toksoplazmu...pa ne mogu znatio kakvo mlijeko kupujem od kumica...pa ako imate kakav kontakt za stvarno sigurno mlijeko stavite ga tu :)) hvala

    OdgovoriIzbriši
  23. @ potpuno vas razumijem. sve informacije koje dobijem cu javiti.

    OdgovoriIzbriši
  24. Dukat je lansirao mlijeko obogaćeno vitaminom D i time priznao da ga ono sve do sada mlijeko nije sadržavalo. Dakako, radi se o sintetskom vitaminu D. Da nije pasterizirano, prirodno bi ga sadržavalo u prirodnom obliku i količini.

    http://www.dukat.hr/proizvodi/dukat/mlijeka/trajno-mlijeko/trajno-mlijeko-u-boci-obogaceno-vitaminom-d-

    Uz to, Dukat je lansirao i Ca+

    http://www.dukat.hr/hr/proizvodi/dukat/mlijeka/trajno-mlijeko/trajno-mlijeko-kalcijplus

    mlijeko s dodacima koji poboljšavaju apsorpciju kalcija iz mlijeka. Poruka je da je apsorpcija kalcija iz pasteriziranog mlijeka slaba. Ne samo slaba nego nemoguća. Kalcij u pasteriziranom mlijeku postoji ali kao i u ljusci jajeta ili kamenu - nije iskoristiv. Da nije pasterizirano, kalcij bi bio 100% iskoristiv.

    To nije sve, postoji i mlijeko s dodanom omegom 3, s napomenom da sadrži riblje ulje i soju!!! Dobar tek. Masnoća: 1.1%

    Postoji i mlijeko sa dodanih 7 sintetskih vitamina jer su pasterizacijom uništili prirodne.

    http://www.dukat.hr/hr/proizvodi/dukat/mlijeka/trajno-mlijeko/trajno-mlijeko-7-vitamina

    Da nije pasterizirano a da su krave s paše, ne bi trebalo ubacivati ni riblje ulje ni soju od kojih je oboje visoko industrijski prerađen sastojak.

    Jeste li se ikada uistinu zapitali:

    Zašto ste uopće do sada pili mlijeko? Zbog kalcija, vitamina D, mlječne masti ili...

    OdgovoriIzbriši
  25. @ dobro pitanje - zašto ljudi piju mlijeko? sve ono što u mlijeku valja uklonjeno je ili uništeno industrijskom obradom. i onda se ta odmašćena slatkasta bijela tekućina koja izaziva alergije i probavne probleme propagira kao super zdrava hrana. potrošači imaju takvo bezglavo povjerenje u industriju da im se čak može podvaliti mlijeko kojemu je istekao rok trajanja, i koje je vraćeno u tvornicu na reciklažu - gdje se ponovo pasterizira i vraća u prodaju. a kad pričamo o svježe pomuženom mlijeku koje je izašlo iz krave koja je pasla travu, onda se ljudi boje da će dobiti neku bakteriju pa kad i kupe takvo mlijeko - dođu kući pa ga prokuhaju :/

    OdgovoriIzbriši
  26. Neko vrijeme pokušavam doći do svježeg nepasteriziranog mlijeka, osobito ako je kontrolirano i naravno da su po mogućnosti krave hranjene travom.
    Ako netko ima informacije gdje i kako, bio bih zahvalan za info.

    OdgovoriIzbriši
  27. @ valentin lakše ćete dobiti odgovor ako navedete u kojem ste gradu :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Od danas, 8.12.2012. obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pavković iz Brezovca Žumberačkog postavilo je mljekomat u hodniku Samoborske tržnice, mlijeko je po 5kn/litra, treba samo imati svoju ambalažu. Evo, ako nekog zanima može doći, ja se baš spremam na tržnicu:-)

    OdgovoriIzbriši
  29. Dragi zeljko
    Moja je baka umrla sa 98 godina zivjela je u gradu pusila 2 cigarete dnevno imala 13 djece nakon smrti srti djeda njenog muza imala je dijete od 2 godine. radila i odgajala svu svoju djecu na zgancima povcu juhama od kosti i kozica i toni riba. Mlijeko je kupovala od seljaka nikad iz trgovine i bilo je osnovno pice bar jedna casa dnevno za svakog. Nikada nije uzela djeciji doplatak zbog ponosa. Pomagala je i drugoj rodbini uglavnom kad je trebalo cuvati djecu ili kad su bili bolesni jer je bila travarka uz posao cistacice u tvornici.Rodbina je takoder njoj pomagala i nikad nije bilo mjerenja tko je kome dao vise.Po istom principu zivljenja i pijenja mlijeka su njena djeca radila s svojom djecom. Jedinu bolest koju je imala je bio nogomet. Rijetko se lose osjecala i to je bilo u 78 godini zivota jer je pala na ledu i slomila kuk. Nitko od njene djece nije bio loseg zdravlja ja sam joj unuka imam 50. Iskreno radije cu poslusati iskustvo nego sve doktore ovog svijeta, koji su placeni iz budzeta farmacija , drzave ...sjeti se da su donedavo doktori preporucavali i reklamirali cigarete. Danas preporucuju da smo svi ludi i treba nam prozac.

    OdgovoriIzbriši
  30. Mi u Zagrebu kupujemo mlijeko Mini mljekarne Veronika. Mlijeko se ne homogenizira i ne sterilizira. Pasterizira se na na 55-75 stupnjeva. Tamo kupujemo sve mliječne proizvode i stvarno su odlični! http://www.veronika.hr/proiz-mlijeko.html Imaju svoje kioske po raznim tržnicama u Zagrebu.

    OdgovoriIzbriši
  31. Znači, piti jamužu. Nema šanse. Jamuža je tek pomuženo mlijeko.

    OdgovoriIzbriši
  32. postovana Anita,
    ukoliko nismo u prilici da kupujemo nepasterizovano mleko i mlecne proizvode, da li sve to treba izbaciti iz upotrebe ili koristiti bar kupovni kefir, pavlaku, kiselo mleko i jogurt, tj. fermentisane proizvode od pasterizovanog mleka?
    unapred hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  33. iako volim mlijeko i mlijecne proizvode i imam priliku jesti domace, misljenja sam da mlijeko drugih zivotinja nije za ljudsku ishranu. mlijeko je "dizajnirano" da prehrani mladunce doticne vrste i to do odredene dobi

    OdgovoriIzbriši
  34. Draga Anita, to znači da možemo kupiti mleko iz kese (ono što ga zovu "mora da se skuva") i da ga uotrebljavamo bez kuvanja?

    OdgovoriIzbriši
  35. Postovana Anita, zamolio bih Vas ako mozete da kazete nesto o ovom tekstu o rizicima upotrebe sirovog mleka, napisanog od strane inzinjera prehrambrene tehnologije i specijaliste iz oblasti biohemijskog inzinjerstva.

    https://istinevszablude.wordpress.com/2017/03/17/sirovo-mleko-rizici-upotrebe/

    Hvala Vam unapred na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  36. Nažalost, nemam povjerenja u domaće proizvođače, te zbog toga nisam u mogućnosti nabavljati svježe domaće mlijeko. S obzirom da jako volim kefir, postoji li alternativno rješenje za nekog poput mene? Da li bi to možda bila nabavka domaćeg mlijeka kojeg bi ipak prokuhala? Da li ono kao takvo ima nutritivnih vrijednosti, a da ipak ne riskiram zdravlje sebe i obitelji? Djeca mi jako vole mlijeko i do sada sam kupovala svježe mlijeko iz trgovine, no rado bi im ponudila zdraviji napitak.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.