Stranice

petak, 1. travnja 2011.

Gluten – uzrok mnogih kroničnih bolesti


Gluten (ljepilo – glue) je mješavina pohranjenih biljnih bjelančevina prolamina i glutelina. U pšenici, prolaminski dio bjelančevine je gliadin, a glutelinski dio je glutenin. U drugim se žitaricama nalaze druge vrste prolamina i glutelina, odnosno različite kombinacije glutena i njegovih komponenti. U laičkoj interpretaciji pod pojmom gluten misli se na bjelančevine iz pšenice, pira, raži i ječma.

Koji su problemi s glutenom? Najpoznatiji oblik nepodnošenja glutena je celijakija, autoimuna bolest u kojoj dolazi do uništavanja crijevnih resica, radi čega se smanjuje apsorpcija nutrijenata u tankom crijevu, što dovodi do nedostatka hranjivih tvari u organizmu. Najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, proljev, naglo mršavljenje, umor, nedostatak energije i anemija, ali simptomi mogu biti i mnogi drugi.

Drugi oblik nepodnošenja glutena je alergija na pšenicu koja podrazumijeva klasične simptome kao što su kožne, respiratorne i gastrointestinalne reakcije na proteine iz pšenice. Otkriveno je 27 potencijalnih alergena u pšenici.

Osim celijakije i alergije na pšenicu, sve je učestaliji problem kojeg poznajemo pod nazivom necelijakijska osjetljivost na gluten (nonceliac gluten sensitivity) koja uslijed oštećenja probavnog trakta (intestinalne propusnosti) dovodi do autoimunih bolesti, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, hashimoto, psorijaza i mnoge druge. Donedavno ova bolest nije uopće imala klinički naziv i u medicini je bila potpuno zanemarena, unatoč tome što je prisutna kod vrlo velikog broja ljudi. Iako zadnjih godina ima sve više znanstvene literature o necelijakijskoj osjetljivosti na gluten, nažalost većina liječnika je još uvijek ne prepoznaje niti priznaje, ako nije dijagnosticirana celijakija ili alergija na pšenicu. Također za autoimune bolesti kažu da im se ne zna uzrok, iako nova znanstvena istraživanja sve više rasvjetljavaju uzroke autoimuih bolesti.

Vjerojatno je to stoga što je moderna medicina orijentirana na liječenje simptoma pojedinih bolesti, a ne na otkrivanje njihovih uzroka. Međutim, lijekovi samo prikrivaju simptome bolesti, a ne liječe njihov uzrok koji najčešće ostaje neotkriven. Na ovaj način ne može doći do ozdravljenja i čovjek se pretvara u doživotnog pacijenta i redovnog potrošača lijekova. Ali usprkos rastućoj proizvodnji i potrošnji lijekova, ljudi ipak nisu zdraviji. Farmacetska industrija je jedna od četiri najprofitabilnije industrije u svijetu, uz drogu, oružje i pornografiju, s najvećim obrtajem novca koji se broji u stotinama milijardi dolara godišnje. Ona se temelji na logici profita, pa joj ne odgovara da se ljudi okreću jednostavnim i jeftinim rješenjima svojih tegoba, kao što su promjena prehrambenih navika ili dodaci prehrani.

Da se vratimo na necelijakijsku osjetljivost na gluten. Mnogi liječnici, uglavnom funkcionalne medicine*, te mnogi znanstvenici, smatraju da ljudsko tijelo nije u stanju probaviti gluten. Gluten je protein, a proteini su građeni kao dugački lanci sastavljeni od pojedinačnih karika – aminokiselina. Proteini se u probavnom sustavu razgrađju, tj cijepaju, prvo uz pomoć želučane kiseline (HCl) na kraće lance – peptide, a zatim uz pomoć enzima i na pojedinačne karike – aminokiseline. Aminokiseline se tada apsorbiraju u naš krvotok gdje se onda transportiraju tamo gdje su potrebne za izgradnju novih tkiva – mišića, hormona itd. Problem s glutenom je taj što ljudsko tijelo nema enzime potrebne za razgradnju ili ”cijepanje” lanaca glutena na pojedinačne aminokiseline. Kada takav, nerazgrađen ili djelomično razgrađen protein dospije u krvotok, naš imunološki sustav ga ne prepoznaje kao hranjivu tvar, već ga identificira kao strano tijelo i uključuje alarm – aktivira se napad na to strano tijelo, odnosno stvaranje antitijela.

Kad se jednom stvore antitijela na gluten, tijelo je senzibilizirano tako da svaki put kad gluten dospije u naš probavni sustav dolazi do imunološkog odgovora: tijelo ga opet prepoznaje kao nešto strano i aktivira se napad imunološkog sustava. To se događa svaki put kad pojedemo i najmanju količinu glutena, a to je približno 3 do 6 puta dnevno ako nam se prehrana temelji na žitaricama.


Zapravo, imunološki sustav je upravo tako dizajniran, da nas štiti tako što uz pomoć antitijela uništava ili neutralizira antigene – nepoznate supstance koje su štetne za naš organizam, bilo da su to bakterije, toksini ili nešto treće. Međutim, problem je u sljedećem: proteini glutena slični su našim vlastitim proteinima, onima od kojih je građeno naše vlastito tkivo – organi, živci, žlijezde, koža itd. Antitijela koja imaju zadatak uništiti gluten nisu selektivna, već automatski uništavaju i naše vlastito tkivo, ne prepoznajući koji su proteini strani, a koji vlastiti i to je proces koji se naziva molekularna mimikrija, a antitijela koja uništavaju tkivo vlastitog organizma nazivaju se autoantitijela. Na taj način osjetljivost na gluten može pokrenuti kaskadu lančano povezanih reakcija koje dovode do autoimunih bolesti, i to ne samo u probavnom traktu, već i cijelom tijelu.

Najnovija istraživanja pokazuju kako je to zapravo moguće, da jedna komponenta iz hrane može imati takav razarajući učinak na tijelo. Jedan od vodećih svjetskih znanstvenika na području istraživanja osjetljivosti na gluten je doktor Alessio Fasano (University of Maryland Center for Celiac Research) i on je otkrio da gluten izaziva propusnost crijeva jer potiče proizvodnju zonulina, koji je regulator funkcije intestinalne (crijevne) barijere. Propusnost crijeva (intestinal permeability) znači da se stanice crijevnog zida razmiču i prostor između njih proširuje. Crijevni zid je barijera između vanjskog svijeta (svega što unosimo hranom u sebe) i unutrašnjosti organizma i kroz tu barijeru smiju proći samo nutrijenti i elektroliti i ništa drugo. Velike molekule nerazgrađene hrane i toksini ostaju unutar crijeva i na koncu se izlučuju van stolicom – ako crijeva nisu propusna. Međutim, zonulin djeluje na stanice crijevnog zida tako da se one razmiču, odnosno više nisu onako tijesno priljubljene kako bi trebale biti i na taj način dolazi do propusnosti crijeva. Dakle možemo reći da propusnost crijeva znači da je crijevna barijera popustila, da su ”vrata” između crijeva i krvotoka otvorena, što omogućava da gluten, lektini, kao i drugi nerazgrađeni i djelomično razgrađeni proteini i toksini, prolaze u krvotok. S obzirom da su samo osnovne molekule proteina (aminokiseline) predviđene da prođu u krvotok, naš imunološki sustav te nerazgrađene proteine prepoznaje kao strano tijelo, što alarmira autoimunološki odgovor. Svjetski stručnjaci za autoimune bolesti se slažu da je preduvjet za dobiti neku autoimunu bolest upravo – intestinalna propusnost. Dakle, gluten izaziva proizvodnju zonulina, zonulin djeluje na crijeva da postanu propusna, a propusna crijeva dovode do autoimunih bolesti.

Povezan tekst: Osjetljivost na gluten - učestalija nego što smo mislili





* Funkcionalna medicina je napredni oblik medicine koji se ne fokusira na simptome, već traži uzroke kroničnih bolesti. Na pacijenta se gleda kao na cjelinu – interakciju između genetike, okruženja i načina života svakog pojedinca. Vidi više na https://www.functionalmedicine.org/



Broj komentara: 66:

  1. bok imam jedno pitanje,negde ste spominjali da se niti riža ne koristi pa mi nije baš jasno zašto? Ja jako volim integralnu rižu i negdje sam pročitala da je zdrava? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav Anita!
    Da li onaj Kruh koji se ne mijesi iz Repete časopisa zadovoljava proces fermentacije koji moraju proći žitarice s obzirom da fermentira 12-18 sati?

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Anita,
    Uvek te rado citam. Divan blog!
    Sta mislis o heljdi (buckwheat) i konopljinom semenu (hemp seed)? Koliko UH sadrze i da li se mogu koristiti kod opustenog LCHF? Imaju li neka negativna svojstva? Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ marina, hvala :)
    heljda sadrzi dosta UH kao i ostale zitarice, ali ne sadrzi gluten pa je utoliko laksa za probavu i zdravija. mislim da je mozes koristiti u umjerenim kolicinama.
    hemp seed su bogate proteinima, mineralima, sadrze omegu 3 i vitamin E pa se smatraju kao dobar dodatak prehrani, kao i hemp oil.
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  5. Dejan Milinković13. travnja 2011. u 12:30

    Dobar dan Anita,

    Hvala još jednom na svim ovim veoma korisnim informacijama.
    Rešio sam da sutra uradim analizu krvi na osetljivost na gliadin pa imam nekoliko pitanja za Vas.
    Da li je i najmanja količina antitela na gliadin razlog za potpuno eliminisanje glutena iz ishrane ili je u tom slučaju ipak dozvoljeno unositi neku manju količinu glutena? Pitam ovo zato nije lako poptuno eliminisati gluten iz ishrane, bezglutenska hrana se još uvek retko gde može pronaći (bar ovde u Beogradu, a i gluten je skriven u mnogim namirnicama gde ga ne bismo očekivali tako da ga unosimo a da toga nismo ni svesni.
    Drugim rečima, da li količina glutena koju smemo unositi zavisi od količine antitela u krvi na gluten ili i najmanja količina antitela znači da bismo trebali preći na bezglutensku ishranu i to striktnu?
    Da li postoje ljudi i koji uopšte nemaju antitela na gluten, ako da, imate li makar gruba saznanja koji je procenat populacije u pitanju? Ili svi ljudi imaju razvijena antitela a osetljivost na gluten se meri njihovom količinom?

    Hvala i pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  6. @ pozdrav dejane! ako test pokaze i najmanju kolicinu antitijela na gliadin, znaci da se u tijelu dogadja imunoloska reakcija a to nije normalno stanje. iako lijecnici "male" kolicine antitijela ne smatraju alergijom, zapravo bi se ipak trebali pitati koliko te male kolicine mogu nanijeti stete organizmu.

    antitijela koja imaju zadatak unistiti strano tijelo, u ovom slucaju protein gliadin, unistavaju i nase vlastito tkivo, organe, nerve, hormone i tako dolazi do autoimunih bolesti.

    moje je misljenje da je u slucaju bilo koje kolicine antitijela na gliadin, najbolje provoditi striktnu bezglutensku dijetu, 2-3 mjeseca i pratiti kako tijelo reagira, da li ce se povuci neki simptomi za koje nismo sigurni sto im je razlog. pa onda kad ponovo uvedemo gluten u prehranu, i ako ponovo dobijemo iste simptome, onda je jasno da je gluten bio problem.

    bezglutenska dijeta nije teska ako se hranite prema LCHF jer se tada eliminiraju iz prehrane sve zitarice i proizvodi od brasna. bezglutenski proizvodi (zamjenski proizvodi) nisu uopce neophodni ako se prehrana bazira na konkretnim namirnicama kao sto su meso, jaja, riba, prirodne masnoce, orasasti plodovi, mlijecni proizvodi, povrce i voce. peciva, kruhovi i kolaci se mogu raditi sa brasnom od mljevenih badema, sjemenki i kokosovog brasna.

    koliki broj ljudi razvija antitijela na gluten se ne zna, ali se procjenjuje da ih je 5-10% osjetjivo na gluten. ova osjetljivost se vremenom pogorsava, tj rizik da dodje do ozbiljnijih bolesnih stanja se povecava sto se duze nastavlja sa prehranom koja sadrzi gluten.

    OdgovoriIzbriši
  7. Još jedan odličan post!
    Puno hvala, napišite i nešto o gljivama, šumskim i šumskim plodovima jer kod nas u Rijeci i okolici koristimo blagodat mora i šuma...

    Očekujem blog o gljivama (ili možda mitovi o medu??)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dejan Milinković18. travnja 2011. u 22:18

    Hvala Anita na iscrpnom odgovoru.
    Danas sam dobio rezultate testa i oni su sledeći:
    S-antigliadinska At IgA 5,9 U/ml, ref. vrednosti <5.0
    S-antigliadinska At IgG 1,3 U/ml, ref. vrednosti <10.0
    Molim za kratak komentar rezultata, a pre svega za objasnjenje razlike između IgA i IgG antitela, naravno ako Vam je ta tematika poznata.
    Ako dobro zaključujem nema druge nego da primenim striktnu bezglutensku ishranu, samo smanjenje količine glutena verovatno ne bi bilo od preterane koristi...

    Pozdrav
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  9. @ dejane, pozitivan IgA rezultat pokazuje veliku indikaciju da je u pitanju celijakija. IgG iako je unutar referentnih vrijednosti ipak pokazuje da postoji neka imunoloska reakcija u tijelu. neznam koliko vam je vazna lijecnicka dijagnoza, jer da bi se dijagnosticirala celijakija obicno se radi biopsija crijeva kojom se vidi da li ima ostecenja crijevnih resica (vilija).

    medjutim cak i dijagnosticirana celijakija je samo jedna u moru drugih nepodnosljivosti glutena tako da je u svakom slucaju jedino pravo rjesenje bezglutenska prehrana. a to znaci bez imalo glutena, jer su dovoljne i najmanje kolicine da pokrenu imunoloski odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  10. Dejan Milinković20. travnja 2011. u 23:29

    Hvala Anita puno na odgovoru kao i na svim temama o kojima ovde pišete. Posle nekog vremena javljam kakvi su rezultati bezglutenske ishrane.

    Pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Anita,

    Na licnom primeru mogu doslovce potvrditi ovo sto si navela u tekstu ! Dakle, pre par godina pocele su promene na kozi koje su navele lekare da posumnjaju na lupus. Najpre su se promene javljale jedno u dve godine, pa jednom godisnje da bi ucestale, pa se desavalo da bude i po 4 puta u toku jedne godine. Ludela sam naravno jer je jako tesko bilo dijagnostikovati o cemu se zapravo radi. Promene su se javljale uglavnom u odredjeno vreme tj.godisnje doba. Ocekivala sam promene u februaru, pa u martu i pocetku aprila, nema ih naravno. Otisla sam lekaru, prekjuce smo dobili analize, rezultati su ko u bebe a ja nakon par meseci nakon LCHF zivim kao da mi je 20 a ne 38 ! Ne znam vise ni sta je glavobolja ni mrzovolja ni bol u vratu i u kostima...Hvala ti na jos jednom predivnom tekstu
    Pozdrav,
    Mina iz Bergena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ponukana brojnim zdravstvenim problemima napravila sam biopsiju tankog crijeva koja je polazala marsch 1 tj povećani broj limfocita uz očuvane kripte i resice i blago povećanje glidijalnih antitijela tako da ovih dana krećem na bezglutensku prehranu i nadam se da će bar dio mojih tegoba (kronični bolovi u svim zglobovimasi mišićima bez dijagn fala Bogu neke teže bolesti depresija anemija niska alkalna fosfataza umor tjeskoba iritabilni sindrom crijeva ..... biti smanjeni

      Izbriši
  12. @ mina hvala i tebi na komentaru! i na svim tvojim iskustvima koja si i ranije podijelila sa drugima, to je dragocjeno.
    lijepi pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav Anita,
    Sve pohvale za blog!
    Rezultati Allergo-Screen Basic(IgG)na grupu namirnica cereals su sljedeći (kU/l): heljda O ,dinkel 15,77,zob 3,12 ,millet 0,41,raž 31,77,kukuruz 0,riža 0, wheat 0. Norm val < 0,35
    Može li se ovdje raditi o alergiji na gluten?
    Unaprid hvala!

    OdgovoriIzbriši
  14. imam pitanje u vezi sporta i ugljikohidrata. Kako najbolje zamijeniti ugljikohidrate od žitarica? Dakle što jesti prije i poslije treninga? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav,
    sad će godina od kada ne jedem namirnice s glutenom,i mogu vam reći da sam odmah na početku, nakon 10 dana osjetila znatno poboljšanje svog zdravstvenog stanja- do tada sam imala jutarnje tahikardije 140 otkucaja/min(bila sam i na ergometriji i dr. nisu našli odgovor zašto se to događa),od svoje 24g. pijem nadomjestak hormona štitnjače,alergije,bolovi u zglobovima,naticanje prstiju,zadnjih pet godina borba s čudnim bolovima u abdomenu i prsima...Navela sam sve ovo kako bih navela na razmišljanje ostale kojima svi pregledi nisu pomogli u detektiranju problema.U ovih godinu dana većina simptoma se javi rijetko, a što je najbitnije imam puno više energije i ne osjećam konstantni umor(bila sam u fazi da se nisam mogla popeti uz stepenice...)Biopsiju nisam radila, a rezultat IgG mi je oko 5,3., ne znam zašto mi nisu radili IgA?!Mislim da je veliki problem u Hrvatskoj šta ljudi nemaju svijest o ozbiljnosti problema pa se tako susrećem sa situacijama kad mi kuhar kaže kako će izvaditi meso iz umaka koji je rađen s brašnom i sve će bit OK...Prošli mjesec sam bila u Trstu kupit proizvode bez glutena,od hrenovki,sira,keksi,tjestenine s oznakom glutenfree koji su tamo puno jeftiniji,a i puno je veći izbor,tako da tko je u prilici ići u nabavu preko granice proći će jeftinije i s putom...Pogotovo oni koji žive u sjeverozapadnom dijelu zemlje...Toliko od mene,a imam još puno stvari o kojima bih mogla pisati...J

    OdgovoriIzbriši
  16. Za mene je veliko otkrice bilo neverovatni oporavak mog supruga dijabetičara (tip 2) sa većim brojem napada pankreatitisa od kad je prestao jesti žitarice nakon testa krvi na toleranciju na hranu…Ovisnik od insulina je gotovo prekinuo sa lekovima i davanjem insulina. Evo to traje već 4 meseca. Upravo se spremam da ga i ja i deca podržimo tako što ćemo krenuti na prehranu bez glutena…
    Ovakve članke treba ostavljati na svim sajtevima…pozz

    OdgovoriIzbriši
  17. Poštovana Anita,

    Maloprije sam ostavila komentar na članku o candidi, ali me također zanima jedna stvar vezana uz gluten. Obzirom da se približavaju blagdani, bit će na jelovniku i pokoja slastica. Držat ćemo se i dalje svega kako treba jer prikladnih recepata ne nedostaje, ali me zanima znate li koji proizvođači imaju tamne čokolade bez glutena, tj. imate li ikakve popise provjerenih proizvoda koji su sigurno bez glutena? Već sam nailazila na popise (u ovih nekoliko mjeseci otkad znam da ga moram izbjegavati), ali kad kasnije u trgovini uzmem navedeni proizvod u ruke, vidim da na njemu ipak piše da je moguće da sadrži gluten u tragovima pa na kraju sve skupa pada u vodu. Ne tražim zamjenske proizvode, tipa brašna ili keksa bez glutena jer se bez toga može, ali ako ga se stavlja čak i u neke sireve, šunke, kobasice i sl., stvarno ga je teško baš uvijek izbjeći. Problem je što sam dosta osjetljiva pa mi se odmah stvori crvenkasti prsten oko usta koji dugo ne prolazi, čak i ako pojedem recimo par kockica tamne čokolade gdje je gluten prisutan samo u tragovima. O nešto većim količinama da i ne pričam, posljedice su puno gore.
    Na hrvatskim stranicama ne piše toga baš puno, a i to što piše ispada da na kraju nije baš pouzdano ili nije više aktualno. Traženje na slijepo po trgovinama i čitanje svake deklaracije bi uzelo čitavu vječnost, a i većinom je bezuspješno pa mi je čudno da ne postoji baš neki popis koji se redovito održava i da sadrži sto posto provjerene informacije. Ako na popisu piše da nešto ne sadrži gluten, a na deklaraciji piše suprotno, sigurnije se držati što dalje od toga, ali opet ne mogu živjeti pod staklenim zvonom. Zato ako Vi imate bilo kakve informacije što se proizvoda tiče, ako ne baš hrvatskih, onda barem nekih svjetski poznatih, svuda dostpunih, puno bi mi značilo ako biste ih mogli podijeliti ovdje ili u nekom od budućih članaka. Ili ako znate konkretno stranicu koja redovito održava popis, link na nju bi mi također bio jako koristan. Relativno sam nova u tome pa je moguće da sam ipak nešto propustila pri pretraživanju - a sigurno ni google nije savršen.

    Hvala i pozdrav,

    Natalija

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Natalija,
    Pogledajte na stranici bio&bio. Oni imaju neku novu tamnu čokoladu koja ne sadrži mlijeko, gluten, soju i ostale alergene ni u tragovima!!! Skupa je, pa odlučite kako se to uklapa u vaš kućni budžet.
    Inače, čestitam na sjajnim rezultatima i vašoj upornosti.
    Srdačan pozdrav :-)

    OdgovoriIzbriši
  19. @ natalija, većina proizvoda označenih "gluten free" su zamjenski proizvodi kao brašna, kruhovi, tjestenine i slično. ali čula sam da u DM prodavaonicama ima proizvoda (ne zamjenskih) koji su označeni kao "gluten free". nažalost dosta toga što kupujemo u "običnim" prodavaonicama kao npr orašasti plodovi i sjemenke mogu biti zagađeni glutenom u zajedničkim pogonima u kojima se prerađuju, melju, suše, pakiraju, prevoze i sl.
    što se tiče industrijskih prerađevina, treba čitati deklaracije i izbjegavati proizvode koji sadrže "sumnjive" sastojke, može vam pomoći ovaj popis http://www.celiac.com/articles/182/1/Unsafe-Gluten-Free-Food-List-Unsafe-Ingredients/Page1.html

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala Irena i Anita!
    Gledala sam malo na stranici bio&bio i nisam uspjela naći baš čokoladu za koju piše da je bez glutena, ali nisam stigla baš na svaku kliknuti pa ću drugi put provjeriti za ostale.
    Pogledat ću također i u DM-u kakve gluten free stvari imaju.
    Ovo sa orašastim plodovima još dodatno poskupljuje i onako skupu kupnju, ako baš moram kupovati sve strogo pakirano, a ne u rinfuzi. Ali ako je tolika opasnost, vjerojatno se ni ne isplati riskirati. Onda je to isto kao i s bilo kojim drugim proizvodom gdje je naveden gluten u tragovima - u 99 ih recimo nema, i onda baš u onaj stoti dođe malo brašna iz proizvodnje nečeg drugog.
    Hvala i na ovom linku sa sumnjivim sastojcima. Popis je stvarno dugačak, baš sam bila iznenađena. Izgleda da ga je još teže izbjegavati nego što sam u početku mislila, kad se može skrivati pod tolikim imenima.

    Natalija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cao.
      U Manuel-ovim kafe prodavnicama imate italijanske cokolade bez glutena, mislim na tamne naravno. Dakle one su fe no me na lne :D oko 2€ kostaju, po meni su najbolje bezglutenske cokolade na trzistu. Pozdrav!

      Izbriši
  21. Natalija,
    uguglajte biodar.hr life food sirova čokolada. Ja sam je neki dan kupila u bio&bio. Provjerila sam još jednom prije nego sam je kupila i zaista nema glutena i ostalih alrgena ni u tragovima! Fantastičan okus, a što je najbitnije, nije mi teško sjela i tako sam je lako probavila. Iako je skupa, vrijedi svake kune. Osim toga mi na LCHF se ne trpamo ugljikohidratima, tako da si je povremeno možemo priuštiti. Uživajte :-)

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala Vam na ovome, Anita. Uspjela sam je pronaći. Cijena je stvarno visoka, ali obzirom da je sve prirodno i sigurno, vjerujem da se isplati. Isprobat ću je prvom prilikom. :-)
    Natalija

    OdgovoriIzbriši
  23. Irena je dala tips za cokoladu, nisam ja :-) :-)

    OdgovoriIzbriši
  24. Ups, stvarno! Tako sam bila sretna kad sam tu čokoladu uspjela pronaći da u žurbi da odgovorim nisam uspjela ni pošteno pročitati kome zapravo zahvaljujem na preporuci. Moje isprike i zakašnjele zahvale Ireni. :-) A Aniti hvala na ispravci. :-)
    Natalija

    OdgovoriIzbriši
  25. Natalija nema potreba na isprikama :-) Javite kako vam se sviđa okus. Baš me zanima! Meni je nekako fiiiino drugačija.
    Pozz i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  26. Znam sve ovo ali sta cu ljudi dragi da jedem ukoliko se prebacim na LCHF????
    Ne znam kako i dali bi uspeo da izbacim kruh iz prehrane,pa to je moja osnovna hrana,jedem samo crni hleb napravljen iz pcenice joj :(((((
    Ne koristim secer osvem za kafu i caj,ne pijem gazirana pica,ne jedem nista blago kao kolace,cokoladu,razne bombonice i tome slicno ali kako da ostavim hleb,ima li neko ideju???
    Prebacio bih se na kukuruzni hleb,ali sve to neko treba da napravi,kad bi reko majci da pocne da pece kukuruzni hleb samo za mene siguran sam da bi me u najbolji slucaj napravila budalu od mene.
    Ali kada razmislim malo bolje treba samo da zamenim pcenicu sa kukuruz,ionako samo tu je najveci procent jaglenhidrata koje jedem hmmmmmmmmmmmmm
    Probacu ja ovo,moja tvrdoglavost je veca od bilo sta

    Za one koj ne znaju Gluten i Glijadin formiraju Ljepak koji drzi testo da bi Kruh imao tako dobar volumen i da ne bi se raspadao za vreme procesa izradnje i pecenja

    OdgovoriIzbriši
  27. Anita možete li mi objasniti malo o fermentiranju žitarica, radila bih kruh recimo s pirovim brašnom, kako da provedem proces fermentacije tog brašna? ne razumijem ono s dodavanjem jogurta da brašno fermentira? i još jedno pitanje, pročitala sam da mogu umjesto kvasca koristiti zrnca kefira, kako da to napravim?
    dakle kako da fermentiram pirovo brašno i dodam mu zrnca? kako i koliko dugo to pečem da dobijem kruh, nisam kruh iskreno nikada niti pekla...evo nadam se da ćete imati malo vremena za odgovor...ne bih radila onaj kruh od kiselog tijesta, probala bih ovako

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Marija evo probajte raditi po ovom receptu. Umjesto jogurta možete upotrebiti kefir.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/kruh-sa-grozdjicama-i-ljesnjacima.html

      Izbriši
  28. možete li mi još samo objasniti kako s kefirnim zrncima, ukoliko ne koristim ovaj recept? recimo da radim kruh samo s pirovim brašnom? ovaj recept je dobar no ukoliko bih radila "običan" kruh samo od brašna kako da mu dodam zrnca umjesto kvasca? hvala još jednom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. prvo se napravi kefirov kvasac. pomiješajte 2 dl kefira i 2 dl brašna, stavite u staklenu teglu i pokrijte kuhinjskom krpom ili gazom. čekajte da tijesto dostigne dvostruku količinu, ovo može potrajati 1-3 dana ovisno o temperaturi. svaki dan promiješajte tijesto. kad je kefirov kvasac gotov upotrebite ga za pečenje kruha umjesto kvasca, 1 dl kefirovog kvasca na 5 dl tekućine. ostatak možete podijeliti po 1 dl i zamrznuti do slijedećeg pečenja.

      Izbriši
  29. ok, a što radim s brašnom koje dodajem tom kvascu? fermentiram s jogurtom, dodam kvasac i vodu? oprostite ako sam dosadna, nije mi baš jasno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ništa, radite kruh kao i obično što se radi samo umjesto kvasca stavite ovaj kefirov kvasac. Umijesite brašno, vodu i kefirov kvasac i ostavite preko noći. Ujutro premijesite, još malo da kvasa i u pećnicu.

      Izbriši
  30. Puno vam hvala na odgovoru kao i na strpljenju, to vas inače pita osoba koja nikada nije radila kruh pa mi zato treba toliko pojašnjavati ;)
    pozdrav ;)

    OdgovoriIzbriši
  31. Možete li mi objasniti rezultate testiranja na celijakiju:
    transglutaminaza igg 12U/ml ref.vrijednosti <12
    transglutaminaza iga 5,36U/ml ref.vrijednosti <10

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mrvica, postoje određene tzv referentne vrijednosti antitijela na gluten, pa se nalaz ispod tih vrijednosti tumači kao "negativan" tj da nema alergije na gluten. Međutim, bilo koja vrijednost antitijela na gluten znači da se u tijelu događa autoimunološka reakcija, koja u svakom slučaju dovodi do nekih oštećenja.

      Vaš nalaz jasno pokazuje osjetljivost na gluten. IgG je čak na granici referentne vrijednosti, tako da bi me čudilo ako vas liječnik nije poslao na biopsiju crijeva radi utvrđivanja celijakije.

      Izbriši
  32. eh teško je biti na bezglutenskoj prehrani, većina proizvoda sadrži gluten barem u tragovima...ja još nikada nisam naišla na npr orašaste plodove koji ne sadrže barem tragove...u zadnje vrijeme pravim kruhove sa orašastim plodovima i bilo bi mi drago da nađem neki proizvod bez glutena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako zelite orasaste plodove bez tragova glutena kupite ih u ljusci

      Izbriši
  33. draga Anita imam pitanje.. decko mi je alergican na gluten,kvasac, i opcenito sve proizvode dobivene fermentacijom popis je stvarno dugacak... kako smo novi u ovome ne snalazimo se najbolje oko nekih stvari.. uglavnom najveci problem je kruh! kako ga napravit bez kvasca? probali smo i sa sodom bikarbonom ali nije nam bas uspijelo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Ana, ako ne koristite brašno ne treba vam ni kvasac. Pokušajte ovako:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/03/kako-peci-kruh-peciva-pizzu-i-kolace.html
      Lijep pozdrav,

      Izbriši
  34. Pozdrav,

    procitao sam negde da LCHF dijeta leci seboreicni dermatitis pa sam odlucio da primenim taj nacin ishrane. Pored seboreicnog dermatitisa imam hronicni problem sa sinusima, plucima, nadimanje u stomaku... stalno mi se sliva sluz iz nosa, kijam i kasljem (pojacano je ujutru) mada simpotimi su prisutni tokom celog dana jos sam i nervozan, zaboravan...zato nemojte zameriti ako postavim neko pitanje na koje ste vec dali odgovor. Pretpostavljam da sam intolerantan na gluten jer sam negde u vasim postovima procitao da je gluten uzrok za takve probleme (psorijaza, seboreicni dermatitis). Vec nekoliko dana sam na dijeti i prmetio sam promene na bolje... s'obzirom da je zimski period nigde ne mogu naci dobro povrce i ono sto mogu naci to je kupus, spinat i zelena salata. Malopre kada sam bio u trgovini nisam hteo da kupim zelenu salatu jer sam cuo da je obavezno staviti sirce da bi ubili bakterije koje se mogu naci na zelenoj salati pa me interesuje da li ako zamenu za obicno sirce mogu koristiti jabukovo i lumun.
    Ne znam sta da koristim kao zamenu za zacine (razumite me ipak sam musko pa se ne razumem u sve te stvari :) malopre sam kupio kim, cimet i crni biber pa vas molim da mi date neko predloge. Trazim sampone i sapune koji ne sadrze ugljene hidrate jer u sastvau ili imaju gluten,glukozu ili jednostavno pise secer... trazim nesto sto ne bi hranilo gljivice na mojoj kozi a pritom hocu da izbacim i sampone koji u sebi imaju Sodium Laureth Sulfate jer sam procitao da on steti seboroicnoj kozi. Pronasao sam neki Nivein ali on sadrzi ''Decyl Glucoside'' koji se dobija iz skroba kukuruza pa se pitam da li smem sa njim da perem kosu.

    Milan


    OdgovoriIzbriši
  35. Pozdrav!
    Hvala Vam na ovom divnom blogu, obožavam ga čitati :)

    Mene zasad zanima da li se u LCHF prehrani može koristiti Kokosov šećer? U razumnim količinama naravno. Za njega piše da ima iznimno nizak GI (čini mi se 38) no unatoč tome (kako piše u deklaraciji) ima 9,2g ugljikohidrata ali na 10g! Što je znači 92g UH na 100g šećera!

    Tražim neku zamjenu za šećer i već par godina koristim steviju, ali samo za voće i voćne shakeove, jer mi voćni okus odlično pojačava, ali u kombinaciji s kakaom mi je blago rečeno odvratna. Kako ja čokoladu obožavam i ne bih ju htjela u potpunosti izbaciti (niti biti "ovisna" o isključivo kupovnim čokoladama koje baš nisu jeftine), već bih rado tu i tamo napravila neki fini kolač ili puding/kremu, zanima me koji šećer ili vrstu zaslađivača preporučujete, a da bitno ne promijeni okus kolača, a istovremeno da je i u najboljoj svezi sa LCHF prehranom?

    Hvala unaprijed na odgovoru, željno ga iščekujem! :)

    Lijepi pozdrav!

    Nora

    OdgovoriIzbriši
  36. Dosad u životu sam imao konstantne probleme sa probavom,opstipacije,gotovo ucestale,rijetko zamijenjene proljevom,konstantna nadutost.Kad sam imao 24. godine,dobio sam kćer,koja je gotovo umrla opsjedajući zagrebačke bolnice,gotovo sve,od zarazne,Vinogradske,Šalate itd,a nitko nije bio u stanju otkriti onda,bilo je to prije 32 godine,što se događa mojoj kćeri.Na kraju je otpuštena kući sa nevjerojatnom temperaturom od 40 stupnjeva,prije vikenda,i sam bog je spasio da je nismo zadržali da budemo zajedno preko vikenda,već smo otišli odmah u Brežice doktorici Ježovki,koja je bez kliničkih nalaza,odmah na osnovu simptoma dijagnosticirala celijakiju,odredila bolničko liječenje i spasila moju kćer,koja je danas na bezglutenskoj dijeti i funkcionira besprijekorno.Dugo smo analizirali kako je ona dobila celijakiju,a nitko u obitelji je nikad nije imao,ili smo mislili da je nije imao.Kako je vrijeme prolazilo,a nije bilo problema sa kćeri,polako je celijakija odlazila u zaborav.Tu se vraćam na početak priče i sebe.Prije 20 godina dijagnosticiran mi je rak debelog crijeva,te sam završio na operaciji,kemoterapiji i tako sve što uz to ide.Oporavio sam se i sve je krenulo po starom,što se tiče prehrane,vrste i načina.Nakon 13 godina sve se ponovilo i prošao sam isti put kao i prije,a da ni onda nisam vidio poveznicu između prehrane i bolesti,ni ja ni ikoji liječnik oko mene,tim više što su svi u krugu znali za bolest kćeri i da mi je otac umro od karcinoma debelog crijeva.Tek nedavno,čitajuči forume i razne tekstove o bezglutenskoj dijeti,sinulo mi je da bi sve to moglo biti povezano.Ovih dana idem na testiranje na osjetljivost na gluten,pa će mi,možda mnogo stvari,koje su se događale u mojoj obitelji biti jasnije.Možda se potvrdi,da je istovjetna bolest koja je zadesila mog oca,mog strica,sestričnu i bratića,zapravo posljedica osjetljivost na gluten.

    OdgovoriIzbriši
  37. Pozdrav, naisla sam na ovaj vas blog sasvim slucajno, pokusavajuci povezati tj naci uzrok svom opadanju kose koje se drasticno pogorsalo u zadnjih par mjeseci i nasla sam jos niz simptoma kod sebe, razdrazenost, nervoza, umor i nakon 5 i nakon 10 sati sna, problemi s probavom, jak PMS, velika zelja za kruhom i slatkisima i da ne nabrajam dalje puno toga. Dali to sve ima veze sa glutenom??? Znam da ne mogu natjerati cijelu svoju obitelj da se odrekne glutena, pogotovo djecu, ali se mogu potruditi da ga ja izbacim iz prehrane. Moje je pitanje dali i dalje mogu koristiti zacine za hranu kao vegetu, sol, biber? Mogu li koristiti sve vrste mesa? Trebao bi mi netko malo pojasniti sto bi sve smjela a sto ne? Dali mogu kupovati kukuruzni kruh? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  38. Pozdrav,
    da li zobene mekinje sadrže gluten?
    Ja sam na LCHF-u 3 tjedna i već sam tri puta pekla lepinjice s ovog bloga od zobenih mekinja, ali na internetu negdje piše da zob sadrži gluten, a negdje da ne sadrži.???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, kontaminirane su glutenom u procesu prerade, pakovanja... Inače zob ga prirodno ne sadrži ali onima koji su izuzetno osjetljivi na gluten može smetati i najmanja količina.

      Izbriši
  39. Poštovanje. Dijagnoza celijakije mi je postavljena kao bebi ali pošto je to bilo pre 35 godine i u vreme kada se smatralo da se celijakija može zalečiti ja sam provela ceo život sa glutenskom ishranom koja mi je donela samo probleme sa zdravljem. Trenutno sam na bezglutenskoj dijeti i dijeti za atrofični gastritis koji sam takođe dobila zbog celijakije tako da mi je izbor hrane u velikoj meri ograničen. Razmišljam o LCHF dijeti ali nisam sigurna da li ću i kako uskladiti ishranu s obzirom na to da mi zbog atrofičnog gastritisa nisu dozvoljena jaja, nisu dozvoljeni citrusi, samo barena jabuka i kruška i banana u svežem obliku, od povrća krompir, orašasti plodovi i semenka su mi ograničeni na malu količinu a nikakvu vrstu masnoće/(ulje, mast, margarin) ne unosim u organizam. Unapred zahvalna.

    OdgovoriIzbriši
  40. imam 32 godine i pre 15 godina mi je dijagnostikovan MORBUS BECHTEREW.Brat takodje ima istu dijagnozu,medjutim njemu su se problemi javili vec od osme godine zivota u vidu bolova i otoka skocnog zgloba.On je jos kao beba dobio klasicne isimptome alergije na gluten,medjutm nakon bezglutenske dijete kada se oporavio vratio se klasicnom nacinu ishrane.Mene interesuje da lia li smatrate da alergija na gluten moye biti povezana s sa nasom bolescu s obzirom da niko u porodici nije bolovao od reumatskih bolesti?Ja sam radila analizu krvi osetljivosti na gluten i rezultati su sledeci:IgA <2,0 referentne vrednosti <8,IgG 0,8 REF.VREDNOSTI <6,IGA At 13,7 ref.vrednost <25,IgG At 10.6 ref.vred. <25. UNAPRED ZAHVALNA!

    OdgovoriIzbriši
  41. Zbog problema s tlakom (povišeni i to dosta) i inzulinskom rezistencijom pokušao sam izbaciti žitarice, odnosno gluten. Na čudesan način tlak mi se normalizirao! Dobro, uzimao sam i druge stvari (tablete, bijeli luk, bijela imela, manje soli, vježbanje itd.) No tablete sam koristio i prije, ali mi je tlak uvijek bio visok! Oko 150/100, a znao je biti i preko 200/130... Sada mi je već 2 mjeseca oko 120/80 što mi nikad nije bio - zadnjih 10-ak godina otkad mi je dijagnosticirana hipertenzija...

    OdgovoriIzbriši
  42. Čitala sam puno o celijakiji ili glutenskoj enteropatiji, kako je još nazivaju, i moram priznati da zvuči zastrašujuće! Ne mogu ni zamisliti da ne jedem neke od navedenih namirnica iako sam svjesna da bi ih i bez obzira na bolest valjalo izbaciti. Volim puno jesti i uživam u hrani!

    OdgovoriIzbriši
  43. Poštovana Anita, ukoliko jedno i dođe do atrofije vilija u crijevima znači li to d aj ečovjek nepovratno uništen u pogledu apsorpcije nutritivnih sastojaka iz hran eili postoji nekakav pozitivan ishod i reverzibilni proces na bolje ukoliko se način života kompletno iz korijen apromijeni?? Zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  44. Poštovana Anita, dijagnosticiran mi je Hashimoto, Anti-TPO 442 (ref.<34), Anti-Tg 892 (ref.<115), TSH 1.75 (ref. 0.27 - 4.20), T4 100.30 (ref. 66.0-181.0), T3 1.48 (ref. 1.30-3.10). Najveći problem mi stvara umor i nedostatak energije. Još nisam promijenila prehranu, ali slažem kockice u glavi. Postavlja mi se puno pitanja i ne mogu kompletirati sliku... Znam da bih trebala prijeći na Paleo/LCHF, izbaciti gluten, jesti juhu od kostiju i kefir, ali me zbunjuju određeni komentari: 1.) da li u ovom slučaju kefir smije biti na mlijeku? 2.) U Vašem članku Dijeta kod autoimunih bolesti piše da se ne smiju jesti žitarice, orašasti plodovi, jaja, mliječni proizvodi…, a potom u jednom Vašem gornjem komentaru pišete suprotno: antitijela koja imaju zadatak unistiti strano tijelo, u ovom slucaju protein gliadin, unistavaju i nase vlastito tkivo, organe, nerve, hormone i tako dolazi do autoimunih bolesti.moje je misljenje da je u slucaju bilo koje kolicine antitijela na gliadin, najbolje provoditi striktnu bezglutensku dijetu, 2-3 mjeseca i pratiti kako tijelo reagira, da li ce se povuci neki simptomi za koje nismo sigurni sto im je razlog. pa onda kad ponovo uvedemo gluten u prehranu, i ako ponovo dobijemo iste simptome, onda je jasno da je gluten bio problem. bezglutenska dijeta nije teska ako se hranite prema LCHF jer se tada eliminiraju iz prehrane sve zitarice i proizvodi od brasna. bezglutenski proizvodi (zamjenski proizvodi) nisu uopce neophodni ako se prehrana bazira na konkretnim namirnicama kao sto su meso, jaja, riba, prirodne masnoce, orasasti plodovi, mlijecni proizvodi, povrce i voce. peciva, kruhovi i kolaci se mogu raditi sa brasnom od mljevenih badema, sjemenki i kokosovog brasna. 3.)3x tjedno trčim i ne znam koliko bih fizički mogla izdržati napor koristeći samo namirnice preporučene AIP prehranom.
    Ispričavam se na podužem komentaru i zahvaljujem na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Petra, u najvećem broju slučajeva je problem gluten i žitarice, ali često i druge namirnice. To su namirnice iz "sive zone" za koje jednostavno ne možemo znati kome smetaju a kome ne, i koje od navedenih... To su mliječni proizvodi, orašasti plodovi, povrće nightshades i jaja. Mnogima ove namirnice ne smetaju ali to se može otkriti samo eliminacijsko - provokacijskom dijetom, znači izbaciti, vidjeti hoće li biti bolje, ako je bolje probati uvesti natrag jednu po jednu i pratiti reakcije.
      A možete i krenuti sa Paleo - LCHF gdje su uključene sve ove namirnice, pa vidjeti što se događa. Ako vam i nakon par mjeseci antitijela ne padaju onda znate da nešto od ovog iz sive zone smeta..

      Izbriši
  45. Imam 35 god. i sistemni lupus otprilike 20 godina ( dijagnosticiran, ali simptomi su se ranije pojavili, u djetinjstvu) koji je u totalnoj remisiji već 15 godina ( prekinula sama sa terapijom). Novi nalazi bolji nego ikad. Mediteranska prehrana, smanjen unos žitarica, zadnje dvije godine vegetarijanka. Sad kad razmišljam kao mala sam konzumirala puno kruha. Inače tragam već godinama za potencijalnim uzrocima te bolesti. Možda se netko u ovome prepozna, jer lupus je mix više 'bolesti' i 'poremećaja' koje za sobom povlače terapiju koja i uništava organizam, a prehranom se može puno toga izbjeći gledajući dugoročno na vlastitu kvalitetu života. Hvala na odličnom članku!

    OdgovoriIzbriši
  46. Mozete li mi reci koliko su pouzdani testovi na gluten kod dece od 2 god, ? Lekar insistira na analizi rezultat je kod deteta ; At IgA 0,4; -At IgG 0,6 - referentne vrednosti su 10,0 za oba Ima li sumnje na gluten? ima problem sa opstipacijom .Hvala najlepsece

    OdgovoriIzbriši
  47. Haha prekasno za mene ja vec imam dijabetes tipa 1

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prekasno? Ne bi li ti bilo u interesu da nemas potrebu za tolikim dozama raznim sintetickih vrsta insulina? Ili je ono kad vec su mi beta celije van funkcije i imam sinteticki insulin mogu jesti opet ono sto mi je unistilo celije pankreasa?

      Izbriši
  48. Pozdrav Anita :) ,
    prvo sve pohvale za blog koji ima izvrsne savjete i na tvom trudu da nam sve detaljno objasniš i pomogneš.
    Moje pitanje je vezano za Anti-kandida dijetu. Interesuje me da li se lukovičasto povrće( konkretno crni luk ) smije kuhati i tako pripremljeno jesti tokom AC dijete? Negdje sam čula da se ne smije kuhati, već samo sirovo jesti jer se kuhanjem stvara šećer. Unaprijed hvala na odgovoru :)

    OdgovoriIzbriši
  49. Postovana Anita
    Imam jedno pitanje za vas koje mi je jako vazno...
    Zbog autoimune bolesti stitnjace i kandide koju vucem trecu godinu,odlucila sam se na prehranu bez glutena i djelomicnu (zasad) ac dijetu,na tome sam od petog mjeseca...nisam osoba koja treba mrsaviti,bas naprotiv!tesko mi se "odrzati" sa "slabom" hranom bez obzira na dodatak biljnih ulja,domaceg kefira i mesa...zanima me da li su domaca panceta,kobasice itd bez glutena ako je za prehranu zivotinje koristen kruh i psenica?koliki utjecaj ima to na krajnji mesni proizvod i smijem li takav proizvod jesti na bezglutenskoj/ac dijeti?
    Unaprijed hvala
    Perica

    OdgovoriIzbriši
  50. Poštovana Anita!
    Moj problem počinje prije 4mj. Radio sam intenzivno svaki dan 10-12h, nepravilno sam se hranio, slabo spavao, počela mi je bol u grlu, nakon niza pretraga, u brisu grla su mi otkrivene 3 bakterije staphylococcus auresu (zlatni stafilokok), pseudomonas putida i citrobacter freundii. Popio sam dvije ture antibiotika, nakon toga su se bakterije povukle, ali knedla u grlu je još uvijek bila prisutna kao osjećaj stranog tijela u grlu i od tada teže gutam. Nakon toga sam otišao na gastroskopiju gdje mi je otkrivena želučana kila (hiatus hernia axialis) i GERB. Dobio sam za terapiju Controloc, Reglan i dijetu, ali u ta dva mjeseca sam smršavio 9-10kg, na šta je doktorica posumnjala na celijakliju. Izvadio sam krv, rezultati su: IgA - 4,16, antitijela protiv tkivne transglutaminaze (tTg-IgA): 13,
    antitijela protiv glijadina (AGA-IgA): 291. Zanima me da li moram raditi ponovo gastroskopiju radi uzimanja tkiva iz tankog crijeva da bi potvrdili celijakliju ili su ovi nalazi već dovoljni da bi ustvrdili celijakliju, pošto teško podnosim gastroskopiju. I što bi mi vi savjetovali za prehranu. Hvala vam unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  51. Poštovana Anita,
    Molila bih Vas za savjet, a vezano uz brata kojemu je dijagnosticiran dijabetes tip 1.prije godinu dana. Ima 32 godine, prima inzulin dva puta dnevno, a ključni je problem što je smršavio cca 20kg. Visok je 184 cm i trenutno ima 62 kg, što je apsolutno premalo. Imamo Vaše dvije knige te smo u posljednjih 20-ak dana prešli na bezglutensku prehranu, samoinicijativno (nismo radili testove). Nastoji se hraniti i prema LCHF prehrani. Jede 4 obroka dnevno, poprilične količine. No, ne uspijeva dobiti na težini.Od kad je na bezglutenskoj prehrani, vrijednosti šečera su stabilnije nego prije, no i dalje ostaje problem niske kilaže. Da li imate kakav savjet kako povećati kilažu? Napominjem da svakodnevno pije litru čaja za obnavljanje gušterače kao i neki sirup za snižavanje šečera od lokalnog travara. Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  52. Postovana,
    radila sam test na gluten i laktozu. Na nalazu u napomeni mi pise dz 79. Mozete li mi reci sto znaci dz79?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  53. Molim Vas gos .Anita ima li mogucnosti za obnoviti crijevnu sluznicu jer kod mene je toliko ostecena da vec propustaju i da mi bakterije iz crijeva napadaju kosti unaprijed hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  54. Poštovana, kako prehranu bez glutena provoditi u trudnoći. Da li je opasno

    OdgovoriIzbriši
  55. Glijadin mi je 120 a normalno je 20, sta to znaci?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.