Stranice

četvrtak, 17. rujna 2015.

Baza zdrave piramide prehrane je povrće


Vrlo je malo toga oko čega bi se svi stručnjaci po pitanju prehrane mogli složiti. Ne slažemo po pitanjima koliko masnoća trebamo jesti i koje vrste masnoća su zdrave, je li bolji maslac ili margarin, koliko ugljikohidrata nam je potrebno i koje vrste ugljikohidrata su zdrave, jesu li žitarice zdrave ili nisu, trebamo li ih uopće jesti ili ne, je li gluten zaista veliki problem za zdravlje ili nije, je li meso zdravo ili nije, koliko jaja smijemo jesti, je li čovjek mesojed ili biljojed ili svejed, treba li hranu kuhati ili jesti samo sirovu… popis bi se mogao nastaviti. Čak se ne slažemo ni oko toga je li zdravo jesti voće i u kojim količinama.

Nevjerojatno zar ne?

No ipak, ima jedna stvar oko koje se slažemo svi: povrće je zdravo i trebamo ga jesti u većim količinama nego što to većina ljudi radi. (Drago mi je da se barem u nečemu mogu složiti s većinom.)

LCHF i Paleo prehrana ima puno blagodati, a jedna od boljih stvari je ta što se jede puno više povrća nego što to čine ljudi na standardnoj prehrani. Ono što čini volumen standardne prehrane – tjestenina, kruh, krumpir, riža, pekarski proizvodi i sl. – u Paleo LCHF prehrani je to povrće i zelenje i to je fenomenalno!

Kruh, pekarski proizvodi i tjestenina su nutritivno siromašna hrana (nema hranjivih tvari potrebnih za izgradnju i pravilno funkcioniranje organizma) a bogata kalorijama, lako razgradivim škrobom i glutenom. Zamislite kad ovo zamijenimo povrćem, koja je to blagodat za organizam. Povrće je siromašno kalorijama i siromašno ugljikohidratima, ali bogato vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, antioksidantima i vlaknima.

Povrće je jako velika grupa namirnica i ima ga puno različitih vrsta. Kad kažemo da jedemo povrće, ne mislimo na jednu-dvije rajčice u toku dana i tri lista salate ili kupusa. Na Paleo LCHF povrće nije dekoracija na tanjuru već čini volumen obroka, naravno, uz dovoljno prirodnih zdravih masnoća koje daju sitost. Treba voditi računa da jedemo različito povrće i zelenje, najbolje prema sezoni. Ovo povrće znam nabrojati, ali sigurno ga ima još i puno više: 

artičoka
batat
blitva
brokula
bundeve
celer
cikla
cvjetača
češnjak
čičoka
daikon (bijela rotkva)
endivija
kelj
korabica
koromač
krastavci
kupus bijeli
kupus crveni
ljutika
luk bijeli
luk crveni
luk mladi
maslačak
masline
matovilac
mrkva
paprika
pastrnjak
patlidžan
poriluk
potočarka
prokulica
radič
rajčica
raštika
repa bijela
rikula (riga)
romanesco (šenon)
rotkva crna
rotkvica
salata kristalka
salata puterica
salata rimska
šparoge
špinat
tikvice
zelene mahune 

Jedite povrće uz svaki obrok, kako kuhano tako i sirovo – trebate oboje. Povrće se može jesti na stotine načina, pa evo nekih prijedloga. 

Odličan način za konzumaciju povrća je smoothie – kašasti sok iz blendera. Stavite u blender povrće, npr mladi špinat, malo kupusa, kelja ili blitve, dodajte tekuću komponentu (kefir, bademovo ili kokosovo mlijeko, te neko voće da ublaži okus gorkog povrća. U smoothie možete dodati ljekovite sastojke kao npr komadić đumbira, kurkumu, bijeli luk… Dodajte i prirodne zdrave masnoće kao mljevene bademe, orahe, avokado, žumanjak, kokosovo ulje…

Tikvice su jako popularne kao špageti umjesto tjestenine. Možete ih narezati ručno nožem ili na spiralizator. Tako narezane ”špagete” možete prokuhati par sekundi u kipućoj vodi, ili baciti na tavu s maslacem, sve to vrlo kratko, ili ih možete jesti sirove. Uz špagete od tikvica pripremite umak po želji, to može biti bolognese, milanese, umak od vrhnja i sira, umak od maslaca, pancete i žumanjka ili što god drugo vam padne na pamet.

Tikvice ili patliđane možete izdubiti po sredini pa puniti bolognese umakom, posuti ribanim sirom pa zapeći u pećnici, ili napravite musaku, na redove. Ovo povrće je odlično i pečeno, poprženo na tavi ili na grilu. Poprženi patliđan je odlična podloga za pizzu. 

Od cvjetače napravite ”rižu” – izribajte cvjetaču na krupno i bacite malo na tavu s maslacem. Jedite kao rižu uz jela od mesa ili ribe, gulaš, brudet, tingul i slično. Ili napravite pire kao što biste ga napravili od krumpira. Povrće se malo prokuha, pa se zgnječi viljuškom i doda sol, maslac i začini po želji. Isto možete učiniti od brokule, korabe ili pastrnjaka. Ili napravite zapečenac sa sirom – cvjetaču malo prokuhajte, poslažite na pleh, posolite i dodajte začine po želji pa prelijte jajima i vrhnjem i zapecite.

Bundeve su odlične za slana i slatka jela, pečene, pržene, dinstane, u juhi, u kolaču i sladoledu. Ja je najčešće spremam pečenu: raspolovim je i uklonim sjemenke. Narežem je na komade, stavim u pleh, dodam sol, papar, ružmarin i maslinovo ulje. Pečem 20-tak minuta, probam viljuškom kad je mekana. Ne pečem predugo jer ne volim kad se raspada. Koru gulim kad je pečena.

Mrkvu, ciklu i crnu rotkvu jedite sirove naribane na salatu. Može i slatka verzija, s naribanom jabukom i posuto cimetom. Naribanu mrkvu ili tikvicu dodajte u kruhove i kolače. 

Ja sam cijelo ljeto jela sataraš i još mi nije dosadio. Popržim luk i dvije paprike, dodam nekoliko rajčica i na kraju tikvicu. Mladog luka ako ga ima, ili slatke papričice. Dodam sol, papar, kurkumu i mediteransku mješavinu začina. Odlično paše uz meso i ribu, ali najčešće ga samo prelijem umućenim jajima s vrhnjem i pospem parmezanom – ovo je predobro. Ili napravite omlet i napunite ga satarašom i kozjim sirom.

I naravno, koristite povrće za juhe. Skuhajte povrće ili zelenje, dodajte maslaca, maslinovog ulja, začine i izmiksajte štapnih mikserom. Ovo uz dva kuhana jaja može biti odličan ručak.

Torta od pečenih paprika i tikvica, sa svježim sirom i pancetom, prokulice s pancetom, popečci od jaja, sira i naribanog povrća, gljive sa vrhnjem, čips od kelja, pita od špinata, pizza s podlogom od cvjetače… nađite načine, nađite recepte i jedite povrće!

Pročitajte još: Povrće - neizostavan dio prehrane


41 komentar:

  1. Prelaskom na LCHF sam spoznala svu lepotu i blagodeti raznovrsnog povrca jer sam do LCHF uglavnom jela jedno te isto povrce. Super tekst, jedan u nizu koji pojasnjava sta zapravo treba biti osnov naseg jelovnika. Hvala Anita i veliko bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan članak, ali... Posto sam osoba sa IBS-om, imam veliki problem sa konzumacijom velike količine povrća. Zelena salata (sve vrste), blitva i špinat su ok; tikvice, krastavci i paprika u manjim količinama, takodjer, ali bundeve (sve vrste) kupusnjače i grahorice ni primirisat ne smijem! Korijenasto povrće izbjegavam radi škroba (prema LCHF-u), na gluten, laktozu, jaja rajčice, kvasce (i pivski i pekarski) i histamin imam alergiju, osim toga veliki problem mi stvaraju FODMAP ugljikohidrati sto dodatno sužava izbor povrća pa me zanima, čime onda napuniti tanjur ako ne mesom i LCHF kruhom jer sad više nije sezona ni tikvica, niti salate, blitve a niti spinata! A i stvarno mi na nos izlaze ti jedni te isti prilozi vec zadnjih 6 mjeseci :)))
    Velika količina orasastih plodova, takodjer mi uzrokuje nadutost što ograničava i unos LCHF kruha, a i voća! Uz to imam želučani i žučni refluks što mi ograničava unos masnoća jer ih ne mogu probavit što mi reflektira mučninom!
    Ako tko ima kakav savjet ili prijedlog molila bih za pomoć!
    Najljepša hvala gđi. Aniti na svim člancima jer sam zahvaljujući njima uspjela si pomoći a i pronaći razloge zašto mi nešto smeta! Jedva sam dočekala ovaj novi članak i nadam se da će ih uskoro biti još!
    Odlični ste!
    Svako dobro i veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nina, potpuno te razumem, nije ti lako! Creva su ti propusna i imaš loš sastav crevne flore! Pobaj da uzimaš male količine kefira pa postepeno povećavaj. U kefir dodaj istucan beli luk, on će smanjiti broj kvasaca a povećati broj laktobaterija. Postepeno povećavaj dozu kefira kad ti se creva priviknu. Cedi sokovode od povrća i voća, napravi sebi sok od zelenog žita pa ga piji jer je izuzetno nutritivno bogat i najbolje podiže rvnu sliku za samo mesec dana! Bogat je vitaminom C i proteinima pa će to pomoći da ti creva zacele. Pravi supe od kostiju, jedi jetru pašnjih životinja i žumanca. Pozz

      Izbriši
    2. Ja nisam ljubitelj povrća :( uglavnom jedem voće, meso i prirodne masnoće... Za doručak pravim veliki smuti od banana, kefira, pa u to dodam orahe, i bobičasto voće! Za ručak neko meso, ribu sa maslinovim uljem ili živim žumancima (živa obožavam), za večeru uzmem par šau urmi i neki limunadu i to je to :)

      Izbriši
    3. Nina, nemam i nisam imala sve te probleme koje imate Vi , ali neke sam imala. Riješila sam probleme s crijevima uz pomoć temeljca od kostiju, kojeg jedem od samog početka LCHF-a, a to je dulje od 3 godine. Temeljac kuham dva dana minimalno, bez prekida i bez dodavanja vode. Spremim ga u škrinju u malim posudicama i svaki dan kuham s njim juhu od povrća ili ga popijem samog, samo začinjenog.

      Od povrća nisam mnogo vrsta mogla jesti, jer su mi stvarale probleme, pogotovo kad sam kombinirala više vrsta. Smetali su mi cvjetača, zelje, kiselo zelje nisam smjela ni pomirisati, bilo kuhano bilo sirovo. Krastavci su mi stvarali probleme, čak i oguljeni, rajčicu sam morala guliti, tek tada mi nije izazivala nadutost, a od prerađene rajčice nisu mi odgovarale ona u tubi, koncentrat, a ponekad ni pasirana. Paprika mi je također izazivala nadutost, tako da ni nju nisam jela. Luk mi je stvarao nadutost i plinove. Ponekad nisam znala što jesti. Količina povrća često je bila mala, jer mi je previše povrća izazivalo nadutost i bolove.

      Ne izbjegavam korjenasto povrće, volim celer i mrkvu. Krumpir nisam jela dok god mi nisu crijeva zacijelila, zadnjih par mjeseci ponekad pojedem kuhani ohlađeni krumpir, zbog otpornog škroba koji je dobar za rast dobrih bakterija u crijevima.

      Što se tiče masnoća, trebali biste jesti više manjih obroka kroz dan, da lakše probavite masnoće, da ne opteretite žuč previše u jednom obroku. Ne znam kakve masnoće koristite, dobro je hranu pripremati i na svinjskoj masti i na maslacu, koristiti i ghee (maslo), maslinovo ulje, kokosovo ulje.

      Sjemenke i orašasti plodovi iritiraju crijeva. Meni su smetali dosta, a orahe ni dan-danas ne jedem, jer me drogiraju, nakon što bih ih pojela, stalno bih bila gladna. Povrće koje Vam smeta trebali biste nakon par mjeseci vratiti u prehranu, ali u vrlo malim količinama, po jednu vrstu, probati kako ćete reagirati, pa postepeno povećavati količinu. Ja sad mogu jesti svo povrće, čak i sirovo kiselo zelje. Mislim da mi je temeljac od kostiju najviše pomogao. Tikvica još ima, ja ih imam i u vrtu, salate također ima, endivije i kristalke.
      Nadam se da sam nešto pomogla.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    4. Sanja, možete li molim Vas napisati recept za taj Vaš temeljac, i kako to kuhate ga dva dana?

      Izbriši
    5. Paleo, kuham kosti dva dana bez prekida, eto, jučer sam procijedila temeljac nakon 54 sata kuhanja bez prekida. Kako kuham u loncu s debelim dnom i iz kojeg ne može isparavati voda, nemam potrebe naknadno dodavati vodu. Kuham u 14-litarnom loncu 4-6 kostiju, zglobova uglavnom i kostiju sa srži, u oko 5 litara vode.Ulijem toliko vode da prekrije kosti. Dodam 1 dl domaćeg octa i kad zavri, smanjim temperaturu na minimum i ostavim da se kuha. Ne dodajem niti sol niti bilo kakvo povrće, jer to je temeljac, a ne juha. Prije cijeđenja ostavim sve oko sat vremena da se malo ohladi i tada vadim kost po kost, srž i želatinu odvajam, a juhu na kraju procijedim. U posudice od po 250 ml stavljam žlicu-dvije želatine, prethodno usitnjene i ulijem temeljac. Odvajam prije toga mast ako je ima previše. Nju kasnije koristim. Kad se temeljac ohladi u posudicama, poklopim ga i spremim u škrinju. Uglavnom imam više od 20 tih posudica. Temeljac koristim za juhu uglavnom, ali i kod pripreme bilo kojeg slanog jela kojem je potrebno dodati vodu. Bez tog okusa više ne mogu zamisliti ručak.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  3. Pozdrav,

    Vaš blog me oduševio sa količinom odličnih informacija i prvom prilikom kupujem knjigu, ali me zanima koliko je LCHF prehrana dobra za sportaše? Iz mnogih izvora sam saznao da bi sportašima veliki dio prehrane trebao biti u konzumiranju UH jer nam je to energija potrebna za sportske aktivnosti. Tako da su mi krumpir, riža i tjestenina (integralna) veliki dio moje prehrane, kao i zobene pahuljice uz doručak.

    Zanima me ima li u Vašoj knjizi nešto vezano za sportaše ili se ti savjeti mogu koristiti neovisno bavimo li se sportom? Inače sam primijenio neke savjete iz knjige Novaka Đokovića gdje preporuča ekološki uzgojene proizvode i izbjegavanje glutena što je vrlo slično savjetima koje sam ovdje pročitao.

    Inače radim kao trener nogometa djeci i planirao sam napraviti nekakav generalan plan prehrane djeci (jer imam puno djece koja ne doručkuju ili se hrane u pekari i sl što se čak i vidi tijekom treninga), tako sam došao do ovog bloga, ali moram priznat da sam sad u strahu jer se bojim da bih mogao reći puno krivih informacija jer kao što ste i sami napisali na uvodu puno je toga što ne znamo sa sigurnošću.

    Svaki savjet je dobrodošao,
    Hvala,
    Marko

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam na LCHF prehrani stalno gladna.
    Odnosno što se povrća tiče mogu se zasititi jedino ako pojedem npr. kilogram batata + kilogram kelja, dakle poanta je da količinski moram jako puno pojesti da bih se zasitila.
    No opet nakon sat-dva gladna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zamasti i kad mislis da je dovoljno zamasti jos

      Izbriši
    2. 1. šta će vam BATAT? to nije LCHF namirnica
      2. da li jedete samo povrće, odnosno jedete li neke masnoće i bjelančevine uz to?
      3. ako je odgovor na pitanje 2 - DA, onda - u početku se jedu veće količine hrane, kasnije se reguliše apetit

      Izbriši
    3. Batat malo je pa onda malo nije LCHF namirnica. Anita gore u članku navodi:
      "Ovo povrće znam nabrojati, ali sigurno ga ima još i puno više: •batat",
      a sad ti kažeš nije LCHF namirnica.
      I zašto batat može biti, a krumpir ne, škroba imaju podjednako, a za krumpir se uvijek tvrdilo da ima više C vitamina od voća + spasio Irce od gladi.

      Izbriši
    4. Ovisi koji tip prehrane ste izabrali, LCHF ili Paleo, odnosno koje su vaše tjelesne i zdravstvene predispozicije i ciljevi. Krumpir je za mnoge problematičan jer je solanacea a one znaju smetati kod AI bolesti, dok je batat po tom pitanju sigurniji. Poanta svega je da prehranu treba prilagoditi sebi, nije jedan te isti model primjenjiv za sve.

      Izbriši
    5. Draga Anita, odlučio sam da se ovdje malo izjadam. Uz pomoć LCHF-a riješio sam dijabetes (hemoglobin s 9.1 na 5.8) i masnoće (LDL sa 6.5 na 4.3 i trigliceridi s 2.3 na 1.4) bez lijekova, međutim: gdje god se pojavim, svi me stalno tretiraju kao bolesnika zbog toga što sam smršavio! Na licu su mi nestali okrugli obrazi, a oko očiju sam sav naboran kad se smijem, valjda zbog viška kože. Čak sam u posljednja dva tjedna počeo neznatno popuštati pritisku okoline pa pojedem tu i tamo koji komadić kruha u društvu. Mene osobno jedino brine to što mi sada više nikakva hrana nije nikada fina, svo povrće mi je bezukusno bez obzira na začine i načine pripreme. Ja redovito jedem sve isključivo prema LCHF-u, ali volio bih da mi se vrate moji okrugli obrazi i da nemam bore oko očiju. Također bi mi puno značilo da me okolina prestane promatrati kao bolesnika jer me to već potpuno izluđuje i nikako ne prestaje. Doktorica mi veli da je sve sam mnom u redu, i štitnjača i sve ostalo, ali ja se stvarno osjećam psihički vrlo loše zbog svega. Što mi je činiti?

      Izbriši
    6. Itizaj,
      naučite se nasmijati na komentare okoline, jer ljudi ne znaju, ili im dajte informaciju o tome što radite ili se samo nasmijte. Očito ste prekratko vrijeme na LCHF prehrani. Niste se istrenirali. Ja sebe jesam, ili se nasmijem na komentare, to je najčešće, ili im objasnim da sam alergična na gluten. Zašto pojesti malo kruha? Opet ste unijeli gluten u organizam i opet Vam je potrebno par mjeseci da se tijelo od njega očisti. Nikad ne jedem radi drugih, uvijek radi sebe.

      Moje zdravlje je krenulo nabolje od samog početka LCHF-a, a to mi je bio cilj, tako da mi je sasvim svejedno što drugi pričaju. Kad vas ništa više ne boli, kad imate energije i viška, kad vas pitaju, što radite kad praktički pršti energija iz vas, znate da ste na dobrom putu.

      Muče Vas bore oko očiju i to što Vam lice više nije okruglo, pa, niti neće biti! Bore su znak izlaska toksina iz tijela, a možete početi koristiti i kreme, ali s neprerađenim sastojcima ili neko dobro ulje, recimo, kokosovo. Za početak dovoljno.

      Zašto ne osjećate okus, to može biti povezano s manjkom cinka u organizmu, trebali biste jesti iznutrice, barem dva puta tjedno. Ne znam, što bi drugo moglo biti, malo istražite po intenetu.
      Sretno!
      Sanja B.

      Izbriši
    7. Sanja B., puno hvala na podršci, provjerit ću ovo s cinkom, možda se stvarno radi samo o tako nečemu. Istraživao samo po internetu, ali to da itko pati zbog toga što ne osjeća okuse uopće ne postoji kao opcija. Počeo sam mazati lice nevenovom kremom prije spavanja, prestao sam ga ujutro prati s gelom za lice, a oko očiju navečer namažem nešto od Balee baš za to područje, s kokosovim sam probao par dana ali nije davalo nikakve rezultate. Vidjet ćemo, no danas sam ipak pojeo jednu orehnjaču i jednu makovnjaču, znam da neću tako stalno jer se bojim tog glutena, izdržao sam cca 6 mjeseci bez ijedne mrvice, ali stvarno mi je teško stalno se boriti s tradicijom i jesti samo ono što si sam pripremim, to je strašan angažman, moraš biti doslovno fanatičan u tome i stalno me je strah gladi jer ovisim isključivo o svojoj snažnoj volji i nikome/ničem drugom.

      Izbriši
    8. Itizaj,
      Naravno da sve isključivo ovisi o vlastitoj volji, ja sam godinu dana bila sama u svojoj obitelji na LCHF-u, sebi sam kuhala posebno, mužu i kćeri posebno. Sada je i muž sa mnom u svemu i velika podrška. Ne treba biti fanatik, to nikako, samo treba biti ustrajan, to što nas drugi vide svojim očima, to je i za očekivati.

      Što se kože tiče, najbolje ju možete hidratizirati unošenjem dovoljne količine masti, znači, s prehranom. Provjerite laktove i koljena, jesu li Vam hrapavi i suhi, pete ispucale, to je znak da unosite premalo masti, tada se to vidi i na licu. Zaboravila sam Vam spomenuti temeljac od kostiju, dugo kuhan, ne samo par sati, prepun želatine, kolagena i sl., Koristim ga od samog početka LCHF-a i primijećujem zategnutiju kožu, a počelo je najprije biti vidljivo na nadlanicama i stopalima, sad se vidi i na licu. Naravno, samo temeljac, bez LCHF pristupa, ne vjerujem da bi dao takve rezultate.
      Sanja B.

      Izbriši
    9. Sanja B., kuham redovito temeljac po 8 sati i onda ga pijem prije ručka, po 2,3 dcl. Do sada sam ostavljao i pio i masnoću koja se u bijelom sloju skupila na vrhu nakon kuhanja i hlađenja, ali mi sve žene u obitelji kažu da su vrlo zabrinute za mene zbog te masnoće i da me "na koljenima mole" da tu masnoću odstranim jer da se ona ne jede i gotovo. Ne znam više što da radim, ja sam shvatio da se ta masnoća odstranjuje jedino kada se temeljac kuha po 24 sata npr. jer da onda nema dobar okus. Anita stalno navodi kako su naši stari znali kako treba jesti, ali LCHF nema nikave veze s onim kako su oni jeli jer oni su uvijek jeli i kruh i krumpir, dakle kada je riječ o masnoćama, to je istina, oni su jeli hranu sa zdravim masnoćama, međutim kukuruzni kruh i palenta bili su nezaobilazni dio njihovih obroka. Ja se jako dobro sjećam da je moj deda jeo masnoću iz koštane srži i mozak, ali mu je trbuh bio užasno napuhan jer je jeo puno krumpira, pa to onda nije nikako dobra kombinacija. Sanja, kako izgleda Vaš jelovnik zimi kada nema povrća za kupiti, ne mogu stalno jesti kiselo zelje i kiselu repu, imam strahovite vjetrove.

      Izbriši
    10. Inače, što se kože tiče, sva je idealna, ali mi je jako čudna. Kao da ima nekakav trajni super idealni pH, niti se masti niti se peruta, kad se perem izgleda kao da nema nikakve potrebe za sapunom ili bilo čime (osim kose jer mi se tjeme masti) jer se sapun uopće neće zapijeniti kao nekad, a ista stvar je i s pastom za zube, prije bih je jeo nego s njom prao zube. Čini mi se kao da mi cijeli organizam nije uopće živ, a bore su definitivno rezultat viška takve kože nakon mršavljenja, dakle preostaju mi facijalne vježbe, večernje mašćenje i nikakvo tretiranje preparatima za čišćenje lica. Smetaju me podočnjaci, ali što se može, sad da se i udebljam ponovno ne vjerujem da bi odstranilio taj problem.

      Izbriši
    11. Itizaj,
      Što se tiče prehrane naših starih, slušam svoju mamu i svekrvu, kad bi se one samo toga pridržavale, pola zdravstvenih problema bi im nestalo. Nisu jeli prerađevine, kruh je bio od kukuruznog brašna, dugo rađen i dugo i polagano pečen u krušnoj peći, meso su, istina, rijetko jeli, ali je bilo domaće, "iz dvorišta", pripremali su hranu na masti, a povrće je bilo iz vrta. Sveukupno gledajući, jeli su skromno, ali se nisu trpali s prerađevinama. Kad su došle rafinirane i pasterizirane gluposti u trgovine, masovno su to kupovali, bilo je jeftino i dostupno i nisu razmišljali koliko je to opasno za zdravlje. Kad nekom starijem kažem da je margarin plastika, gleda me u nevjerici, ali i ja njega, nije mi jasno kako mu maslac, koji je jeo pola svojega života, nije bolji.

      Mast od temeljca koristim, ni sama nisam sigurna, je li dobra ili ne, nikako da to pronađem negdje. Temeljac kuham 50 sati neprekidno, gust je, crveno-smeđe boje i predivno miriši. Temeljac koji Vi kuhate više smatram juhom od kostiju.

      Što se tiče povrća, repu ću si sama ukiseliti za koji dan, kiselo zelje kupujem ekološko, nepasterizirano, a zimi to kuham tjedno dva puta. Moja crijeva nisu kiselo zelje podnosila do prije godinu dana, sad ga mogu jesti i par dana za redom i nije mi ništa. Od povrća jedem radič na salatu, dobijemo od svekrve i kupujem sve što je dostupno na jednom eko-imanju u okolici. Imaju skoro sve: mrkvu, celer, peršin, meksičke krastavce, batat, pastrnjak, tikve, poriluk, luk, češnjak. Ručak mi se sastoji od juhe-temeljca s povrćem, nekog mesa (ili piletine, ribe), dva puta tjedno jedemo iznutrice, a povrće, uglavnom pečeno, je prilog i sve dobro zamašćeno. Sama radim nove kombinacije, a i dosta radim po receptima s interneta, s LCHF stranica.

      Što se sapuna tiče, ja ga radim sama, moj se pjeni, i za kosu i za tijelo, a muž je riješio probleme s vlasištem. Podočnjaci mogu imati veze s puno stvari u tijelu, istražite malo na internetu, no, najbolje na engleskom jeziku.

      Nadam se da sam nešto pomogla.
      Poz, Sanja B.



      Izbriši
    12. Sanja B., stvarno ste se iskazali, svaka čast na trudu. Ja mislim da mene muči jako puno stvari, od probavnih problema LPR mi je dijagnosticiran pa ga se pokušavam riješiti Controlocom, možda mi je on i pokvario probavu pa do problema s prostatom i vrlo inhibiranog stresa na poslu na koji ne mogu utjecati. Temeljac sam kuhao na struji na najmanje, ali sam sada dobio razliku struje čak 200 kuna, a plin mi je i najmanji prejak. Što se podočnjaka tiče, pretpostavljam da se bubrezi predugo muče, a možda je jednostavno godina proizvodnje. Ne znam, morao bih otići na neki pregled kod privatnika jer moja doktorica mi stalno samo vadi krv i urin in oboje je stalno uredno, ona tvrdi da je s bubrezima sve u redu i da je krvna slika dovoljan pokazatelj. A privatnici i opet koštaju. Sve to skupa je meni toliko skupo, a, filozofski gledano, i nema neke svrhe toliko vremena i energije u životu potrošiti na pokušaje da se izlječiš, dok izlječenje dođe život je već prošao i dođu starost i smrt. Možda je to depresivno, ali je ipak istina. Još jednom hvala na trudu.

      Izbriši
    13. Da, uslijed gubitka potkožnog masnog tkiva došlo je do spuštanja obraza, pri čemu su povećani razmaci između donjih kapaka i obraza. LCHF prehrana je dobra za ovo stanje + najmanje 8 sati noćnog sna + redovito hidratiziranje iznutra i izvana.

      Izbriši
    14. Itizaj,
      niste mogli dobiti toliku razliku u struji zbog kuhanja temeljca!

      Što se tiče dovoljne količine vode, moguće je da je pijete premalo, kao što je kod mene slučaj. Sad radim na tome da to popravim. Kroz dan nam je potrebno otprilike 2 litre čiste vode, ne računajući ostale tekućine. Knjiga se zove "Vaše tijelo vapi za vodom!". Potražite ju na internetu, možete ju besplatno skinuti, isprintati i, naravno, pročitati. Možda pronađete rješenje za svoje probleme.

      U pravu ste kad kažete da krvna slika nije dovoljan pokazatelj stanja tijela, a pogotovo ne psihe. KS ne pokazuje koliko smo dehidrirali, a niti pod kolikim smo stresom i zašto.
      Poz od Sanje B.

      Izbriši
    15. Sanja B. u ovom dijelu ste naveli da pravite svoj sapun. Možete li nam reći kako?
      Hvala unaprijed.

      Izbriši
    16. @ Mladene, recepata za sapune imam više, radim ih od raznih ulja i macerata, neke možete naći na stranici za koju pišem, www.prirodna.hr. Poz, Sanja B.

      Izbriši
  5. Draga Anita. Javila sam Vam se davno sa pitanjima i savjetima i obećala obavjestiti Vas o napretku.Konačno na LCHF , osjećam se odlično , regulirala dijabetes i sad sam bez terapije i a kilogrami se tope.Od srca Vam hvala jer bez Vaših savjeta ne bih uspjela. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. Dejane i Sanja B, puno hvala na savjetima!
    Sto se tice kefira, dvoumim se vec dugo probati ga ili ne jer mi je test intolerancije pokazao alergiju na sva mljeka (kravlje,kozije,ovcije), a i na psenicu, jecam i gluten opcenito pa mi je i sa zelenom psenicnom travom ista dvojba, hoce li mi vise pomoci ili nastetiti!
    Dejane, neizmjerno hvala na primjerima obroka, jer vec sam sizila od jednog te istog izgleda hrane :P

    Draga Sanja B, puuuuuuno ti hala na detaljnom opisu kako i koje povrce jedes, sad se mogu po necem orijentirati i da! Juhe od kostiju su spas! I ja ih konzumiram zadnjih 6 mjeseci neprestano i to ciste, bez razrijedjivanja, samo sto u njih ne stavljam nikakvo povrce, posebno one koje po receptu ide! Ne znam jel to dobro ili ne, ali sve iz straha od problema jer mrkvu ne smijem a korijenasto zbog UH (najvise zbog onih fermentirajucih UH) i skroba ne bih smjela!
    Sto se tice masnoca, pretezno koristim svinjsku domacu mast (jos uvijek moji u Slavoniji imaju tradicionalno klanje vlastitih svinja u jesen, Bogu hvala), cvarke, slaninu, sunku... A jako puno koristim i kokosovo extr.djevicansko, koje jedino kupujem te maslinovo ulje, takodjer domace jer imam veze i sa Dalmacijom (tamo sam se udala :))))

    Inace, na paleo prehrani sam 2 godine ali otkrivsi ovaj blog presla sam na LCHF, prilagodivsi ga sebi i svojim alergijama na hranu.

    Zbog toga, sto se tice crijevne stijenke, osijecam da mi je bolje, pogotovo otkako sam na juhama od kostiju (grcevi su manje bolni), ali mislim da mi je flora jos uvijek narusena. Pokusavam ju uravnotezit kupovnim probioticima u prahu (jer kefira se bojim)!

    Dejane i SanjaB, puno hvala, jos jednom!

    Mozda se odvazim i probam kefir, pa sto god bude jer drugacije necu saznat sto ce se dogoditi i kako ce mi biti :))))))

    Srdacan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nina,
      super je što većinu namirnica imaš domaćih, to će pomoći kod izlječenja crijeva. Kod mene je sve trajalo 3 godine, dok nisam konačno primijetila da mogu jesti neke namirnice, npr. kiselo zelje. Moji jedu novogodišnju sarmu, a ja ih gledam... Do prošle godine.

      Povrće tipa mrkva i cikla, ponekad treba jesti, kao i ohlađeni kuhani krumpir, zbog toga što nije dobro predugo biti na strogom LCHF-u, zbog pravilnog rada štitnjače. Moja je meni slaba točka, jer je usporeno radila.

      Temeljac kuham bez dodavanja povrća i soli, tek kod korištenja temeljca, kad pripremam hranu, dodajem povrće koje želim ili temeljac popijem samo sa dodatkom soli. Ako si počela s temeljcem prije 6 mjseci, računaj da će oporavak potrajati još koju godinu.
      Sretno!
      Sanja B.

      Izbriši
    2. Izguglajte sajt pod nazivom Against All Grain
      Evo ga :
      http://againstallgrain.com/2013/07/13/my-health-transformation/

      Žena je bila ozbiljno bolesna (imala ulcerozni kolitis) i izliječila se Paleo ishranom!

      Izbriši
  7. SanjaB,
    Hvala, malo si me utješila, jer 2 god.odricanja od glutena, laktoze, svih industrijiskih prerađevina (začina, konzervirane hrane..., svega što nije izvorna namirnica), da ne spominjem šećere i bilo kakvu fermentaciju (octove, alkohol, sireve i jogurte sve vrste) - savjet od nutricionistice koja mi je radila test intolerancije, mi je već previše a pomaka baš i nema, al kad Vaša iskustva govore da to ipak traje duže, vjerujem Vam i sad mi je lakše nastavit sa režimom :))))
    Hvala puno na svim savjetima!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako mi se sviđa blog, pratim vas i upijam svaku riječ :) a i sama pisem blog, zabavnog karaktera doduse :) https://cudnahrana.wordpress.com/2015/10/04/ziva-hobotnica/

    OdgovoriIzbriši
  9. Nina...U podlozi IBS-a je često neka bakterija (tipa Helico), dapače mnogi autori tvrde da IBS ne postoji samo Helico pylori koja je napravila nered u crijevima,...vjerujem da ste to već provjerili...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U principu jesam. Obavila sam gastroskopiju kojom nije ustanovljeno nista takvo, samo refluksi (zelucani i zucni), a na kolonoskopiju cekam (imam termin) pa cemo vidjet sto ce biti. Nadam se da cu konacno razrijesit situaciju.
      U svakom slucaju, hala na sugestiji jer svaka informacija zlata vrijedi! :)
      Srdacan pozdrav !

      Izbriši
  10. Anita,spada li sezamova pasta u prirodne i zdrave masnoće?
    Gaga

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav,

    Nadam se da mi nekako možete pomoći.  10ak dana sam na nazovimo ga opuštenom LCHFu, pojedem bananu kad mi je loše, 2 suhe smokve tu i tamo, malo mandarina, i jabuke. Prva 2 dana sam uzimala i zobene pahuljice ujutro, da se ne prebacim naglo. Poslije više niti to, ali osjećam veliku slabost, osobito nakon jutarnjeg doručka, poslije i cijeli dan, iako bi pojela ujutro 2 jaja pečena na maslacu, špeka i npr papriku. Ostalo bi jela juhe, puno salate zalivene sa maslinovim uljem, tvrde sireve, mekane sireve, pečeno meso na masti, ribe pečene na masti, neko lešo povrće sa maslinovim uljem, 2 jaja dnevno, ne svaki dan. Itd. Ispekla bih i zobene kruščiće koje bi ujutro namazala sa maslacem, uz to i crni čaj sa žličicom kokosovog ulja. Nakon toga osjećam veliku slabost, mučninu u želucu kao da ću povraćati, osjećaj puno masnoće u želucu, vrtoglavicu, znojenje. Svugdje čitam kako se svi osjećaju super, ja se osjećam grozno. 
    Trčala bih prije, sada mi to ni ne pada na pamet.  Kako se borim sa echerihijom godinama, uzimam beta glukan, i probiotike. Mlijeko ne pijem godinama, ni sve mliječne proizvode, jogurt, kefir (zbog nalaza intolerancije na mlijeko).
    Eh, da, 2 dana sam ujutro napravila shake sa bananom, chiom, kurkumom, cimetom, kakao prahom, ribanim kokosom, i to bi me uspjelo održati par sati sitom i s više energije. Ali ako je oopsie sa maslacem, ili taj čaj s uljem i zobeni kruščić, ja ne znam za sebe.
    Da li ima tko kakvu ideju, pomoć da mi bude bolje?
    Zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim da je ovo već malo vremešni post, no tek sam ga sada uočio, a vidim da je i MilicaD podijelila svoje iskustvo, pa da se i ja priključim sa svojim. Na LCHF-u sam cca godinu i pol. Svakoga jutra prije kave sa slatkim vrhnjem, počastim se slijedećim doručkom kojeg spravljam večer prije: u 2 dcl sirutke koja mi ostane od kefira stavim ove sastojke: 1 veliku žlicu punomasnog kravljeg sira, 1 veliku žlicu kokosovog ulja (masti, kako već tko to zove), 8 sitno sjeckanih badema, 3 sitno sjeckane sjemenke marelice, 2 sitno sjeckana brazilska oraha, 1 veliku žlicu lanenih sjemenki, vrhom punu žličicu organskog cejlonskog cimeta, vrhom punu žličicu organskog kakaa, 6 tabletica stevije, 1 voćku narezanu na kockice (krušku, breskvu, nektarinu, jabuku i sl.) i do 3 velike žlice zobenih mekinja. Svakako dodam i tamne bobice kad ih imam, osobito aronijine koje držim u frizeru. Zatim to sve skupa stavim na vatru i kratko skuham. Kad se ohladi može se dodati još i žumanjak i žličica chia sjemenki. Meni osobno okus ovakve kašice je izvanredan, a sastojci su nutricionistička bomba koja ne diže šećer u krvi (izvukoh se iz dijabetesa tipa 2). Sve nabrojano može se i izmiksati, ja miksam s nutri buletom (jedino zobene mekinje tada umiješam nakon miksanja ostalih sastojaka), ali mi se već tri puta pokvario, a okus kuhane takve kašice čak je i bolji, možda se nešto nutrijenata malo osiromaši, to će stručnjaci bolje znati. Eto, ima s tim nešto posla, ali kad se čovjek prisili to ugraditi u svoju svakodnevicu ipak se isplati. Čim progledam navalim na kašicu, normativno se količine sastojaka mogu smanjiti radi prilagodbe individualnim potrebama organizma, a ako sirutka smeta zamjena je voda. Preporučam i nježno posoliti jer sol pojača okus kakaa, a može i bez cimeta, kako tko već voli. Osobno izbjegavam bananu jer mi diže šećer u krvi, ali znam da bi s bananom to bilo najukusnije. Da, i ne treba stajati u frižideru preko noći. Dobar tek!

      Izbriši
    2. Inspiro,
      prilično kasno se javljam, tek od skora pratim ovaj blog, no ako imate problema sa mliječnim proizvodima preporučio bih vam da ne koristite maslac, već da od njega napravite ghee. Na taj način pročistićete maslac od laktoze i kazeina koji se nalaze u maslacu.

      Stavite maslac u dublju metalnu posudu s ravnim dnom i stavite na laganu vatru (npr 1 na šporetima gdje je 3 najjača). Dok se maslac bude topio stvaraće se pjena. Nju skidajte kašikom, bez miješanja! Ghee je gotov kad se maslac bude toliko istopio da poprimi boju ćilibara/jantara ili meda (providi se takođe), a talog od kazeina/laktoze će se zalijepiti za dno posude. Procijedite polako kroz veću cjediljku i/ili pamučnu gazu u staklenku/e i ostavite "med" da se ohladi. Kad se ghee ohladi biće svijetlo žut.

      Na taj način prečistićete maslac i dobiti samu masnoću bez alergena i vode.

      Ne morate ga držati u frizu, neće se pokvariti ni nakon godinu dana (mada ne vj da će vam toliko trajati, baš je lijepog ukusa).

      Lično nemam nikakvih zdravstvenih tegoba niti sam ih ikada imao i kasno vam odgovaram (možda ste se već navikli na LCHF), ali nadam se da ćete makar uživati podjednako u giju kao moji bližnji i ja.

      Pozdrav

      Izbriši
  12. @inspriro,

    Imala sam slican problem kada sam pocinjala sa LCHF ishranom. Pritom, prva dva meseca sam bila na zelenoj kuri (zbog kandide), sa samo 5% UH dnevno (nisam racunala UH iz vlakana). Posle par dana sam pocela osecati neverovatnu slabost, vrtoglavicu, nisam mogla da se popnem uzbrdo do prodavnice, ma uzas :). To je nesto sto se zove "carb flu". Jednostavno, morate dati vremena vasem organizmu da se navikne da koristi masti kao izvor energije, posto je do skoro koristilo UH kao glavni izvor energije (bila sam gladna non-stop, nekad bi mi bilo muka od masti). Sve se to sredilo posle 2-3 nedelje, ne secam se tacno. Sad fukcionisem mnogo bolje i u sportskom smislu :).

    Takodje, moze se javiti i zatvor tokom tog perioda, nista neobicno. U principu, jos malo pa ce vam se telo privici na LCHF i pocecete osecati sve blagodeti ovog nacina ishrane. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Što je s kiselom repom? Može li se jesti kuhana na temeljcu ili sa suhim mesom?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.