Stranice

srijeda, 5. veljače 2014.

50 godina živimo u lažima o "zdravoj prehrani"


Intervju za 24sata 18.11.2013.

Na čemu nutricionisti temelje tvrdnje da su masnoće štetne za organizam?

Na mitovima, zabludama i komercijalnim interesima.

Ancel Keys je pedesetih godina prošlog stoljeća pod svaku cijenu želio otkriti uzrok srčanih bolesti. Iznio je hipotezu da su zasićene masnoće i kolesterol glavni uzročnik pa je proveo istraživanje u kojem je pokazao korelaciju između ukupnog unosa masnoća i smrtnosti u šest zemalja svijeta. Međutim, ubrzo je razotkriveno da je Keys u to vrijeme imao podatke iz dvadeset i dvije zemlje, ali da je prikazao podatke sakupljene iz svih tih zemalja, statistička povezanost između unosa masnoće i smrtnosti od srčanih bolesti potpuno bi nestala. Dobiveni rezultat morao je opravdati očekivanja njegovih pristaša, kao i utrošene milijune dolara poreznih obveznika. Nažalost, cijelo zapadnjačko prehrambeno obrazovanje i savjeti temelje se na ovoj studiji iako druge velike studije provedene kasnije nisu uspjele potvrditi rezultat Keysova istraživanja. Iako je ovaj fiasko brzo razotkriven lopta je već bila bačena i objeručke prihvaćena od prehrambene i farmaceutske industrije koje će idućih godina na račun histerije oko masnoće i kolesterola ostvarivati milijunske profite. Od ”light” prehrambenih proizvoda, raznih zamjenskih namirnica, rafiniranih ulja, margarina, žitnih pahuljica i drugih industrijskih prerađevina, do lijekova za snižavanje kolesterola, koji su najprofitabilniji lijekovi na svijetu. Sve se lijepo poklopilo… 

Istina je međutim, da zasićene masnoće životinjskog porijekla, s kojima nas straše zadnjih 40 godina, nikad nisu bile štetne i od pamtivjeka su sačinjavale važan dio ljudske prehrane. Masnoće daju sitost, energiju i vitamine topive u mastima koji su važni katalizatori svih biokemijskih procesa u tijelu. Ljudski se mozak 70% sastoji od masti. Svaka stanična membrana u tijelu se sastoji od masti. Masti izgrađuju i regeneriraju ljudsko tijelo. Drugim riječima masnoće su neophodne za zdravlje! Ali naravno, samo one prirodne. Rafinirana i hidrogenizirana biljna ulja i margarini nisu prirodne masti i njih treba izbjegavati.

Zašto žitarice imaju prednost nad mesom? (piramida namirnica)

Opet zbog komercijalnih razloga. Propagira nam se kao najzdravije ono što donosi najveći profit, a to su upravo razne prerađevine od žitarica i proizvodi od žitnog brašna. Zarada na kruhu, proizvodima od kukuruza i soje je ogromna. Proizvodi od žitarica imaju dugi rok trajanja dok se recimo meso mora pohranjivati, krcati i prodavati pod stalnim hlađenjem i ima puno kraći rok trajanja. Jasno je da je daleko isplativije prodavati proizvode od žitarica nego maslac, jaja i povrće. Na taj način industriji ostaje veliki višak kojeg može potrošiti na reklame kojima tako agresivno propagira žitarice kao ”bazu zdrave prehrane”, ”zdrave za srce” i slično.

Kad umjesto toga kupujemo meso i mlječne proizvode pašnih životinja, povrće i jaja direktno od uzgajivača, zaobilazimo cijeli taj monumentalni profitabilni sistem industrijske poljoprivrede, transport žita, antibiotike, hormone rasta, kemijska gnojiva, procesore, inspektore, proizvođače, dostavljače i oglašivače, koji svi zarađuju na pametan način pretvarajući jeftino otkupljene žitarice u skupe proizvode upakovane u šarene kartone i vrećice.

Kako su povezani debljanje kod ljudi i žitarice?

Za debljanje i mršavljenje zapravo ne igraju ulogu kalorije, nego hormoni, na koje utječemo vrstom hrane, ali i stresom i emocionalnim stanjem. Prehrana bogata ugljikohidratima potiče inzulin koji je glavni faktor debljanja, kao što i stres potiče kortizol koji također djeluje na inzulin i debljanje. Žitarice i proizvodi od brašna i tijesta su vrlo bogati škrobom (koji je čista glukoza) i debljaju na isti način kao kolači koji su bogati šećerom. Smanjite li unos ugljikohidrata, tj šećera i škroba, smanjujete izlučivanje inzulina radi čega dolazi do oslobađanja masnih zaliha i njihovog trošenja za energiju. Tako dolazi do prirodnog gubitka suvišnih kilograma. Pri tome je bitna vrsta hrane a ne količina, tj hranu nije potrebno vagati i računati, već samo mudro birati.

Zašto su slanina, kobasice i ostali mesni proizvodi zdravi za konzumaciju?

Nisu svi mesni proizvodi zdravi. Domaća slanina i domaće kobasice bez kemikalija svakako jesu, ali industrijske mesne prerađevine su prepune dodataka koji nisu zdravi. Dakle, nije u mesu problem nego u onome što mu se dodaje. Mesne prerađevine sadrže više vode i škroba nego mesa pa se dodaju pojačivači okusa, razni zgušnjivači, stabilizatori, šećer, umjetne arome i druge kemikalije da bi ti proizvodi na umjetan način dobili privlačan izgled, miris i okus. 

Zašto su žitarice, prema vama više štetne za organizam od masne hrane?

Problemi sa žitaricama su višestruki: Žitarice i svi proizvodi od brašna i žitarica (bez obzira jesu li cjelovite ili rafinirane), te riža, kukuruz i krumpir, sastoje se najvećim dijelom od škroba. Škrob je polisaharid što znači da se sastoji od dugih lanaca osnovnih molekula glukoze, koju kad uđe u krvotok nazivamo šećer u krvi. Prekomjeran unos ugljikohidrata tj šećera s vremenom dovodi do raznih poremećaja, metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije, dijabetesa i naravno prekomjerne tjelesne težine.

Drugi problem sa žitaricama je gluten, s kojim danas već ozbiljan broj ljudi ima brojnih zdravstvenih poteškoća bez da to znaju. Taj teško probavljivi protein iz pšenice je zahvaljujući genetskoj modifikaciji postao još teži i opasniji za ljudsko tijelo; istraživanja su otkrila da preko 50 različitih bolesti ima veze s nepodnošenjem glutena, naročite one autoimunološke. Naime, nepodnošenje glutena pokreće autoimunološki odgovor tijela koji dovodi do samouništavanja vlastitog tkiva. Nažalost je u liječničkoj praksi poznata/priznata jedino celijakija kao bolest nepodnošenja glutena, iako istraživanja spominju i mnoge druge bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza, hashimoto i brojne druge.

Kakve su vaše preporuke za dobru prehranu kod ljudi?

Jedite pravu hranu. Jedite ono što bi i vaša baka prepoznala kao hranu. Izbjegavajte rafinirane industrijske proizvode jer su nutritivno osiromašeni, dakle ne sadrže one nutrijente koje naše tijelo treba a prepuni su kemijskih aditiva od kojih su mnogi štetni i kancerogeni. Jedite hranu u njenom izvornom obliku, pripremajte hranu kod kuće i ne kupujete stvari u celofanima, vrećicama, kutijama i konzervama s rokom trajanja od par godina. Jedite domaća jaja jer su jaja, naročito žumanjak, najzdravija hrana koja postoji. Jedite pravi maslac a ne margarin, koji je prepun štetnih transmasti. Jedite ribu, meso i puno raznog povrća, hranu pripremajte na prirodnim zdravim mastima kao što su svinjska mast, maslac, maslinovo ulje, a ne na rafiniranim užegnutim biljim uljima koja sadrže previše omega 6 masnih kiselina što izaziva upalna stanja u tijelu. Ne jedite pšenicu ni proizvode od pšeničnog brašna jer je pšenica genetski modificirana a gluten iz pšenice skriveni razlog mnogih modernih bolesti. Ne jedite šećer i proizvode sa šećerom jer je šećer najgori otvor moderne prehrane. Jedite orahe, bademe i druge plodove prirode a ne kupovne slatkiše i grickalice. Pogledajte što piše na deklaraciji nekih bombona, prepoznajte li te sastojke? Ako ne razumijete što piše ne deklaracijama onda to nije prava hrana.

Što vi mislite o dijeti 'špiljskog čovjeka' koja je neko vrijeme bila popularna us svijetu?

Ova dijeta nije ”bila” popularna, njena popularnost tek raste. Paleo, Primal, LCHF, samo su neki od naziva za jedan globalni trend, mogli bismo reći prehrambenu revoluciju, koja sve više jača u svim razvijenim zemljama. Ljudi sve više postaju svjesni da je industrijski proizvedena hrana iz masovnog uzgoja prepuna toksina a siromašna hranjivim tvarima koje su neophodne za dobro zdravlje. Radi se o povratku tradicionalnoj nutritivno bogatoj prehrani naših predaka, o vraćanju pravoj izvornoj prehrani i odbacivanju rafiniranih i genetski modificiranih namirnica koje nisu ni postojale do prije 50-100 godina. Povratak svinjske masti, pravog maslaca, slanine i jaja u naše kuhinje. Biranje prave, domaće hrane bez kemikalija. Biranje hrane iz domaćeg, lokalnog i organskog uzgoja i odbacivanje hrane iz masovnog uzgoja u kojem se koriste štetne kemikalije.

Na što ljudi trebaju paziti kod odabira namirnica za prehranu?

Na vrstu i porijeklo namirnica. Konkretno, ne bismo trebali jesti šećer, komercijalne pekarske proizvode, zamjenske namirnice od soje i slična čuda, ”light” nemasne proizvode iz kojih je uklonjena prirodna masnoća a nadodani razni modificirani škrobovi i umjetni okusi i druge kemikalije. Ne bismo trebali jesti magarine ni rafinirana hidrogenizirana biljna ulja.

Mogli bismo birati hranu iz lokalnog domaćeg uzgoja koliko je to moguće, nešpricano voće i povrće, meso pašnih životinja, ribu, jaja slobodnih kokoši, punomasne mliječne proizvode od pravog nepasteriziranog mlijeka pašnih krava i koza itd. Mogli bismo se više angažirati oko toga, zahtijevati osnovno ljudsko pravo na pravu nezagađenu hranu, tražiti da proizvođači ne koriste umjetna gnojiva, pesticide, hormone i druge otrove. Podržati lokalne proizvođače i organski uzgoj tako što ćemo kupovati njihove proizvode. Što nas je više koji zahtijevamo pravu hranu, to će se više proizvođača okrenuti organskom uzgoju. Pa oni žive od nas, moraju se prilagoditi. Prolazi vrijeme kad smo kao ovce kupovali sve što nam se ponudi. Danas je sve više svjesnih potrošača koji za svoj novac zahtijevaju kvalitetu namirnica. 

Razgovarao Bogdan Blotnej


Broj komentara: 50:

  1. sportaši jedu tone ugljikohidrata i nemasne proteine samo
    azijati njih 2 mlrd jedu rizu pa su zdraviji od svih ostalih
    kraljevi i kraljice jedu meso i poznati su po boleštinama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sportaši ih jedu zbog brzog izvora energije koja se dobiva iz ugljikohidrata, a azijati iz gladi a gladan čovjek se neće udebljati. Bez brige da bogati azijati ne jedu rižu i isključivo rižu. Između ostaloga bitno je kombinirati tu hranu; ako se jede krumpir, onda jesti samo krumpir isto kao rižu i slično i to sa povrćem, a meso logično također sa povrćem ali ne krumpir nego salata, paprika, blitva bla bla...

      Izbriši
    2. Zato kraljevi i kraljice ne jedu kolace? Ahaaaa. A sportasi su zdravi negdje di 25te godine zivota. Za Azijate si u pravu, ne jedu psenicu nego rizu.

      Izbriši
    3. evo iz prve ruke. kod azijata riza je nuzno zlo. svi,ama bas svi, preferiraju jesti meso sa sto manje nemansih dodataka. jede se meso sa mesom i tome se dodaje riza. ako mesa nije dovoljnmo onda se zeludac, nakon jela, popuni sa rizom i to je to. "tan chao fun" iliti pirjana riza sa jajima i jos kojeicm je popularna za strance i domaci to jedu bas ako nema nista. "gombao chi ding" iliti pilece bijelo meso pripremljeno za povrcem .... je opet samo za strance. ali iskreno receno jedu jako puno noodles= miam .. .ali to je opet hrana za sirotinju iako je jedu svi .. masovno ... lai tvrdim da preferiraju meso sa mesom.

      Izbriši
    4. tocno je da jedu puno povrca ali .. meso pogotovo morski plodovi su im poslatica .. iz prve ruke.

      Izbriši
  2. Odličan tekst! I sve je živa istina!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovor na Anonimno 6. veljače 2014. u 13:33: Sportaši doista jedu ugljikohidrate da zadovolje energetske potrebe tijekom treniranja, i čiste proteine da bi regenerirali mišiće. Ali takva prehrana nije zdrava. Nije uopće zdrava. Ljudi su počeli umirati na terenima zbog takvog forsiranja organizma. Nikakav prašak iz drogerije ne može zamijeniti pravu, cjelovitu hranu. Kao drugo, azijati se hrane rižom, ali ljudi u Europi i na zapadu imaju krivu percepciju o tome koliko riže oni zapravo jedu. Oni jedu jednako puno povrća i mesa/ribe. Riža i Kini i Japanu je drugačija nego ova koja se prodaje u Europi (zapravo ima viši glikemijski indeks, jer ispušta jako puno škroba i sluzui prilikom kuhanja da bi se mogla povezati i jesti štapićima, takva riža je uzgajana posebno za tu svrhu). Ali morate shvatiti da je ovaj članak pisan za Europljane koji su zadnjih 20 000 godina boravili u Europi i hranili se ovdašnjom hranom. Azijati imaju drugačiji metabolizam, drugačiju probavu, čak i drugačije enzime za preradu hrane. Naša i njihova prehrana se ne može uspoređivati. Jedno vijeme se reklamirala azijska/japanska hrana kao najzdravija te postala jedna od pomodnih dijeta. Kao netko tko je živio u Japanu mogu reći da, koliko god ta hrana je zdrava, ona je zdrava za njih, ne za nas. Ne poznajem ni jednog bijelca koji je došao u Japan i nije u rekordnom roku skupio bar 10 kg viška. Osim ako jako jako pazi ne prehranu. Njihova hrana naprosto ne odgovara našim organizmima, kao ni naša njihovim. Isto je sa nekim lijekovima i cjepivima, ako živite u nekoj dalekoistočnoj zemlji, izgledno je da ćete morati posebno naručivati lijekove i cjepiva za sebe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kad bih imao mogućnosti, hranio bih se SAMO organski proizvedenim voćem i povrćem te vrlo rijetko svježom morskom ili riječnom ribom i još rijeđe organski uzgojenim kokošjim mesom.

    OdgovoriIzbriši
  5. meso nije, ne moze, niti ce ikada biti namirnica koju treba konzumirati, a pogotovo niti u jednom obliku ne moze biti smatrano zdravom hranom. svaki onaj ko nije u 21 veku shvatio da je kompletan zivot i Univerzum baziran i sastoji se od energije, njenog pretvaranja i razmene, taj uzalud trosi vazduh i zauzima mesto na Planeti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisi u pravu. ako već ti i ne voliš meso, to je tvoj i samo TVOJ problem. naš organizam je napravljen tako da mu je itekako potrebno meso. jasno, nije isto konzumirati meso i "meso", odnosno razne mesne prerađevine, koje zaista nisu zdrave. a kad već spominješ energiju, nije ti možda palo na pamet da je i to meso bazirano na energiji? uostalom, citiram te: "...kompletan zivot i Univerzum baziran i sastoji se od energije, njenog pretvaranja i razmene,...". dakle, jasnije?

      Izbriši
    2. ma ljudi treba biti umjeren i pametan. da bi pokrili sve nase potrebe potrebno je biti svejed ... kao sto je nas organizam i prilagoden. ali treba biti jako oprezan i poametan da ne jedemo industrijske preradevine obogacene kojekakvim dodacima. sigurno je domace uzgojena masna svinjetina zdravije od najposnije umjetne puretine a moguce i od kojekve ribe ulovljene tko za gdje. nasi stari su jeli ono sto su imali doma a sad su na uvjerili da se sve mora kupiti u uducanu. uvjerili su nas da je prirodno kravlje mlijeko opasno jer vrvi od bakterije a ja nisam cuo da se itko otrovao od mlijeka.... mlijeko kad odstoji koji dan petvori se u ukiseljeno mlijeko i mi od toga radimo fini sir .... nista se ne baca. istovremeno sve cudne dodatke su sakrili iza jos cudnijih borjeva koje nitko ne razumije s viljem da to nitko i ne cita jer netko je to sve ispitao i dokazao da je dobro... mozes si misliti koliko su svi ti doaci zdravi.

      Izbriši
    3. Bas me zanima sto rece glumica Eva Ras citiram:" Zasto iz prodavnica zdrave hrane uvek izlaze bledi ,ispijeni i nadrndani ljudi ,a iz mesare rumeni ,nasmejani i veseli dok traze masnije parce mesa ." E kad mi neko objasni ovo njeno razmisljanjei odgovori na pitanje ,prestaci jest slaninu ,meso i sve ono ''stetno''.A gojazan ne mora bit svako ko jede tu ''nezdravu hranu'' ,licno poznajem ljude koji su zdravi ,normalne tezine ,a poznajem i one sto imaju fobije od parceta slanine ,ili mesa pa su ''puni holesterola i triglicerida'' Od cega da mi je znat ,a i kile su im problem ,a maltene bukvalno gladuju .

      Izbriši
    4. Glupost. To što je nešto "moderno" i "in" ne znači da je i ispravno. U prirodi, čiji je i čovjek dio, je oduvijek normalno da jedne vrste jedu druge da bi preživjele. Bolesno je i neispravno ubijati i jesti iz obijesti. Prikazivanje nejedenja mesa kao moralni napredak vrste je čista glupost. Posljedica su ogromne površine pesticidima tretirane hrane kojima se istrebljuje biljna i životinjska populacija u prirodi.

      Izbriši
  6. sta da ja jedem....dobio sam dva stenta i sada je problem prehrana....hoce mi neko reci sta trebam a sta netrebaj jest.....doktori kazu jednu a stariji ljudi drugo.......a tableta kolko hoces..pomoc

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam sam vegan bio godinama i pri tome znatno ostetio svoje zdravlje jer nisam imao pojma kako izbjegavajuci meso i mesne proizvode smanjujem unos masnoce a kako tjelo zahtjeva energiju to je povuklo unos vece kolicine ugljenih hidrata... jednacina je zadovoljena i tjelo je dobilo kalorije koje mu trebaju ali te kalorije se metaboliziraju vrlo cudno... tako da sam umjesto da mrsavim u stvari poceo da debljam i trebala je teska borba da se odrzim u 'normalnoj tizini' izbjegavajuci slatko.

    Nakon nekih pregleda krvne slike a potom i ultrazvuka se pokazalo da sam ostetio jetru sa uglenim hidratima i da mi je stitna zlijezda stradala radi stetnog utjecaja glutena.

    Sad kako sam vegan iz vise razloga ne samo ishrane shvatio sam da je veganizam jedna velika podvala new age-a jedan ogromni eksperiment koji u stvari ni protagonisti istog nemaju uporista da opravdaju. Nikada u istoriji covjecanstva nije bilo drustvo ni pojedinci koji su zivjekli kao vegans. Konsekvento ne postoji zajednoca koja je zivjela 4 ili vise generavija kao vegans i pri tom imali zdravo potomstvo i sve bilo OK. Kad se propagira veganstvo kricaju se bajke kako je to najbolji nacin da se zivi.

    Kako sam dijagnosticiran poceo sam da jedem mnogo vise biljnih masnoca i probao da zivim na nisko-karbohidratskoj veganskoj dijeti... ali da bi nadoknadio unos proteina bio sam prisiljen da jedem neke praskove bogate proteinima i slicne gluposti da sam na kraju odlucio da uvedem ribu u svakodnevnu ishrani. Sad mi je stanje mnogo MNOGO bolje i od kako sam izbacio gluten, zitarica i slicno kompletno iz ishrane i pokusavma da sto je moguce manje unosim ugljene hidrate osjecam se mnogo bolje i konacno sam poceo da gubim tezinu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predlažem da u prehranu uvedete i jaja. Jednom mom prijatelju bivšem veganu su jaja i srdele spasile život.

      Izbriši
    2. vegetarijanstvo i vegani vuku korijene iz indijske filozoije i vjere koja je bazirana na ne-ubijanju sto za sobom povlaci ovakav nacin ishrane. vjerujem da je moguce biti zdrav vegan ali treba ici u dobru skolu i biti jako pazljiv i pametan da se ne osteti zdravlje.

      Izbriši
    3. donekle točno, jer indijska kuhinja se osim na leći bazira na jelima od piletine i janjetine. dakle, nema niti kod njih ekstrema.

      Izbriši
  8. Znam da nije konkretno vezano uz temu ovog članka, ali mislim da bi bio red da se spomene koliko problema u prehrani izaziva višak konzumacije soli. Upravo je sol u raznim svojim oblicima uzrok tome zašto su mnogi mesni proizvodi zapravo nezdravi.
    To su posebno pokazale studije u Japanu i Kini u kojima je pokazano da istočnjaci redovito oboljevaju od raka želuca i crijeva zbog toga što jedu mnogo soli, a ne zato što jedu meso/ribu. Stara mudrost govori o četiri bijele smrti: bijelom brašnu, bijelom šećeru, masti i soli. Nije to bez vraga. Iako sve konzumirano u malim količinama neće štetiti, problem je kod nas ljudi da je nama teško neke stvari jesti umjereno. Soli treba vrlo malo. Što se masti tiče, da, masti treba, ali nisu svake masne kiseline jednako dobre za ljude. Maslac i maslinovo ulje bolji su izbor od svinjske masti, koja je opet bolji izbor od rafiniranih ulja.

    OdgovoriIzbriši
  9. DA , SVAKAKO JE UNESENA POTPUNO KRIVA INFORMACIJA U NAŠE MOZGOVE,SAMA LOGIKA NAM GOVORI DA NITI JEDAN MOTOR SA UNUTRAŠNJIM SAGORIJEVANJEM NE MOŽE RADITI BEZ KVALITETNOG PODMAZIVANJA,ISTO JE I SA LJUDSKIM ORGANIZMOM. KADA UKLONIMO KVALITETNE MASNOĆE IZ ORGANIZMA TADA SE ŠEĆERI I GLUTEN VRLO LAKO LIJEPE ZA KRVNE ŽILE I UNUTARNJE ORGANE ŠTO ZNAČI POČETAK SVAKOJAKIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA. TEORIJA ZAVJERE? NE ZNAM, NO NIJE LOGIČNO DA STRUČNJACI TOLIKO POGRIJEŠE I DA SE KRIVE TEORIJE PROVLAČE DUGI NIZ GODINA A DA TO NITKO NE PRIMJETI,NARAVNO OSIM LJUDI KAO ŠTO SU ANITA I JOŠ PAR.

    OdgovoriIzbriši
  10. Treba svega jesti i piti ali umjereno.Evo opravdanja!Dali alkohol steti?Steti ali ce vam svaki doktor reci da mozete popiti cacu dvije vina ili jednu dvije stmplice rakije..i tako je sa svime.Umjerenostu svemu nema pretjerivanja s nicim

    OdgovoriIzbriši
  11. što vi jedeta za doručak? po ovome stvarno nemam više izbora; konačno sam smanjila pekarske proizvode i kruh jer sam uvela pahuljice za doručak, musli (bez šećera) s jogurtom, a ako izbacim i te žitarice, što mi ostaje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prehrana po knjizi "4 krvne grupe za 4 načina prehrane". Ja sam po toj metodi eliminirao mnoge probleme, bolove u zglobovima i mišićima, imao sam jako povećanu kiselost krvi, stalno samo pio ranitale, buscole, buscopane, gastale, i ko zna više što, sada toga više nema, iako i sada imam jako malu kiselost, osjećam i to, jer mi se krv proćistila, tako da sada osjećam i male oscilacije u kiselosti krvi.Odmah mijenjam ili izbacujem sve ono što mi smeta.

      Izbriši
    2. ostaje kojekakva bezglutenska hrana .. ima toga ali kod nas jos nedovoljno ... evo ja razmisljam plasirati na trziste bezglutensku hranu .... ali prvo je moram uzgojiti pa cemo vidjeti sot ce biti od toga. ali ne kuzim zbog cega je ta bezglutenska hrana toliko skupa jer ne postoji ekonomsko opravdanje osim nedostatak iste i pomodarstvo koje se mora platiti.

      Izbriši
  12. Ja sam osobno dakle govorim iz osobnog primjera u nekom roku od godinu dana skinuo sa nekih 75-76 kg na cca prosjek 68kg(bude i i 67 ali i 69 posto se svakodnevno vazem ujutro i navecer).Dorucak mi je voce tocnije mjesavina prirodno cijedjenog soka od 1 crvenog grejpa,2-3narance i pola limuna zacijeno sve malom zlicicom domaceg livadskog meda.Ocjedjevinu pojedem sok poijem te nakon nekog vremena pojedem povecu bananu.Nakon sat do dva popijem kavu crnu tursku(ne instant) uz pokoju kocku crne cokolade ili nekad kolac.Poslije toga kad ogladnim nakon par sati pojedem nekad sendwich(razeni kruh ili od cjelovitih sjemenki) s maslacom nadjeven salamom a cesto narezanog kulena,prsuta ili slanine..stogod sa sirom.Za glavno jelo koje uvglavnom pokusavam ne jesti iza 18h jedem dakle svo moguce meso kuhano(junetina,teletina,piletina) u kombinaciji sa rizom ili krumpirom te sosom od rajcice,peceno meso piletinana npr.na gril tavi na minimalno ulja(spec.maslinovo ulje Bertolli za pecenje),cevapi(pretezito juneci)na gril tavi ali bez dodtka ulja ili masti posto je u cevapima dovoljno vlastite masti i puste.Da dodam kao prilozi idu svo povrce kuhano na pari iskljucivo(AMC secoquick) brokula,karfiol,mrkva,grasak,krompir..Nadalje od mesa se u AMC peki pravi jnjetina i jaretina domaceg uzgoja te teletina iz trgovine jer mi jub je malo teze nabaviti iz domaceg uzgoja.Puretina pretezito mljevena samo za spagete.Dakle bitna znacajka svega je zelim reci jedem meso svaki dan kako ja tako i supruga i kcerkica(koje jedva ima 18kg sa 6godina)nitko nije pretil samo sto se uz glavno jelo ne jede kruh(nikakav ako i da samo razeni)i da se ne jede poslije 18h.Supruga i mala piju iskljucivo vodu a ja mineralnu.Sve sto se kuha kuha se maaslacu i maslinovom ulju od rizibizija do jela i variva dinstanih na luku( opet domacem).Riba se jede morska 1 tjedno(trebalo bi i vise ali..) tako rijecna,dok svinjetina samo suhomesnato i to pretezito domace.Nitko nije pretil i sto je najbitnije od svega niti bolestan.Zelio bih jos napomenut da se jede pregrst kuhane juhe(ne iz vrevice) kao medjuobrok te voca svakog ananasa,jabuka,grozdja,kiwija..Eto toliko ja sam nasao neki balans izmedju toga postupno skidajuci kile i odrzavam se tu gdje jesam na taj nacin.Necu tvrditi da je to mozda s nutricionisticke strane gledajuci bas 100%ali imam rezultate.Ne gladujem nisam na nekim bjesnim i bolesnim dijetama i povrh svega kad stignem vozim bicikl 2-3puta tjedno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Е свака част, то је здрав начин исхране!

      Izbriši
  13. kako da jedem jaja kad imam holesterol i triglicirite.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Molim pročitajte http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/11/zasicene-masnoce-nisu-problem.html

      Izbriši
  14. Puno pogrešnih i naučno neutemeljenih informacija navedeno je ovde. Ako vas zanimaju naučni dokazi i na tome zasnovane preporuke o hrani, potrazite ih na sajtu EFSA - European Food Safety Agency.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ниси у праву, те смјернице ЕФСА су смјернице глобалне властеле која настоји да храни становништво јефтином храном, њима је профит изнад свега. Доказано је да је биљно уље чист отров, али се и даље масовно производи и пласира. Моја покојна бака је доживјела 90 година, крвни притисак 120/80, јела је на масти, сланину, месо, воће - домаће, и обавезно свако јутро уз кафу једна ракијица шљива или крушка, пила је по некад чашу црвеог вина! Друго ни Европљани се не могу исто хранити, нису ови са медитерана исти као континентални или скандинавци, оно мало генетске разлике управо се односи на начин исхране. На крају погледај гдје се гоји далматинка, а гдје њемица ;)

      Izbriši
  15. Bravo Anita,potpuno se slazem sa svim shto ste napisali. Ja sam bila vegeterijanac godinu dana i mishicna masa mi se totalno istopila,iako sam jela i jaja i mlechne proizvode i trenirala redovno. Najzdravija ishrana bi bila kada bi jeli samo voce i povrce i lechili se samo biljem,ali su nashi geni toliko isprljani da bez mesa ne mozemo. Nema pravila shto se kolichine i vrste hrane tiche,svako treba da slusha svoj organizam,najbitnije je balansirati sve,jesti minimum 3 puta dnevno ali u manjim kolichinama da bi metabolizam stalno bio aktivan,jer neredovnim obrocima,chak i kada se malo pojede sve ide u salo poshto organizam skladishti hranu u strahu da nece biti nahranjen. Ja lichno jedem najvishe jaja,bareno ili pecheno meso i ribu(izbegavam przenje) u kombinaciji sa mlechnim proizvodima,sveze povrce i voce i pijem puno technosti i sveze cedjenih sokova. Jedem i po 4 puta dnevno,kada god osetim glad,s' vremene na vreme ubacujem vezbe a redovno shetam i izgledam fantastichno,bez puno truda. P.S.-I zelim da napomenem da svo zeleno voce i povrce je najzdravije i treba ga konzumirati bar jednom dnevno. Veliki pozdrav i hvala za ovaj chlanak.

    OdgovoriIzbriši
  16. Pogledajte evolucioni period razvoja coveka, pa ce vam biti jasno da su dijete i opredeljanja sta jesti - glupost. Hranu koja je (pored vazduha i vode) najvaznija za zivot - treba je jesti onako kako su to radili nasi preci. Mi ne mozemo u jednoj ili dve generacije toliko radikalno da se promenimo i da sa prirodne hrane predjemo na industrijsku sa svim onim stetnim sto sadrzi u sebi. Pogledajte stare slike svojih pradedova i prabaka i ima li tamo debelih deformisanih, kao danas sto se vidi na ulicama? Savet - odredite sebi koja ste krvna grupa i jedite u skaladu sa onim sto toj grupi najvise odgovara. Drugo, ne mesajte u jednom obroku ugljene hidrate i belancevine (razdvojena ishrana). Trece, nikako ne jedite nocu. Kroz par godina ovakvog rezima - bice vam drago sto ste ovo procitali i prihvatili.

    OdgovoriIzbriši
  17. Uvek ce biti jednih koji kazu da nesto nije zdravo a drugi da jeste i tako u krug ali pre svega najvaznija je umerenost u svemu i naravno sto vise kretanja. Naravno da je najzdravija prirodna hrana bez ikakvih dodataka ali jedna dve konzerve mesecno nece nikog ubiti. Takođe je potrebno i po malo soli ali se slazem da secer uopste nije potreban mislim na vestacki, ali tu i tamo za kafu itd takođe nece skoditi, ima ljudi koji su ga koristili i docekali 100 god. Opet kazem mozda je kretanje najvaznije od svega i naravno bez stresa ;)

    OdgovoriIzbriši
  18. 02. III. će biti dve godine kako sam iz ishrane izbacila žitarice, šećer i mleko (mada se ponekad "ogrešim" za koju čokoladicu ili slatko vrhnje). Za prvih 6 meseci sam oslabila sa 76-78kg na 59-60kg i to držim i danas. Nivo holesterola u krvi mi se vratio na normalnu vrednost, psorijaza mi je skoro nestala (kada duže vreme nisam konzumirala mlečne proizvode, bila je potpuno nestala, ali par kolačića u gostima, i opet se pojavila).
    Mislim da je treba što više ljudi da čuje o ovoj vrsti ishrane, jer ima puno istine u gornjem članku. Ja sam saznala inače o paleo načinu ishrane na mađarskoj web stranici "www.tenyek-tevhitek.hu". Kod njih postoji i časopis na tu temu, prodavnice i restorani.
    U Švedskoj su LowCarb dijetu proglasili za zvaničnu, a ona je veoma bliska paleo ishrani.

    OdgovoriIzbriši
  19. Čitam komentare, uvijek to radim na Anitinoj stranici, rijetko koji propustim. Divim ti se, Anita, s obzirom da neke komentare ipak objaviš, a nisu niti primjereni, niti pristojni. No, s druge strane, dobro je znati kako ljudi razmišljaju.
    Prije par godina i ja sam drugačije razmišljala, nego sad. Uvjerena sam bila da su žitarice, makar i cjelovite, organske, bezmesna prehrana, izbjegavanje jaja, dobro za mene. Nije bilo dobro. Dapače. prije oko 4 godine počeo je problem biti vidljiv, debljanje, a malo kasnije i celulit. To mi je bilo dovoljno da ustanovim kako imam kriva uvjerenja. Čovjek tada počne razmišljati ipak malo šire, uvidi da je i prije imao probleme, tako je slučaj sa mnom - vratila sam se unatrag, ustanovila da mi je kosa ispadala 10 g., da sam imala bolove i grčeve u mišićima, ali i zglobovima, onda su došle i migrene... Ne treba oči zatvarati pred ikakvim problemom, dati se zavarati onim, pa normalno je da te nešto boli. Ma, da, ljudi se naviknu, polako, na bolove, umor, debljanje, samo kupimo veću odjeću, popijemo tabletu protiv bolova i idemo dalje.
    Paleo prehrana, kad sam ju otkrila, tražeći nešto drugo, izgledala mi je logički. Kad sam započela s njom, nisam znala što me čeka, no, eto, dočekala sam skoro potpuno rješenje mojih problema, još samo dvije stvari, koje me ionako muče već desetljećima, pa ne mogu očekivati da se riješe za dvije godine.
    Svatko može za sebe odlučivati kako će jesti. No, mislim da neko vrijeme tijelo ne pokazuje da nešto nije u redu, to može potrajati, a ljudi se tada zavaravaju, kako im to odgovara.
    Idealna prehrana, što je to? Kakva je? Kako znamo, odgovara li nam nešto? Kako znati, što je dobro za nas, a što nije? Teško je odgovoriti na ta pitanja... Koga poslušati? Liječnike? Nutricioniste? Pročitala sam jednu dobru izjavu nedavno, odnosi se na to, što nikako nije dobro jesti, mislim da je odlična nit vodilja za sve koji su u nešto uvjereni: Nikako nemojte jesti i piti ono što se reklamira! Dodala bih, niti ono što je tomu slično. Nema reklame za juneće kosti, kad trebam kosti, bome se namučim, nema ih baš. Kad kažem nekima da ih kuham dan i pol, neprekidno, vidim da im je pogled čudan, u smislu, što je ovoj?! Nasmijem se na takve reakcije.
    Zasićene masnoće, domaće meso i jaja, spasili su me, izlječili. Celilit više nemam, 10 kg manje, kosa mi više ne ispada, bolovi nestali itd., meni je to i više nego dovoljni pokazatelj da radim dobro. Imam još neke ciljeve, postići nešto što nisam prije, sad znam da nisam mogla zbog loše i manjkave prehrane.
    Poz, Sanja B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja i meni je interesantno čitati što ljudi pišu i na koji način razmišljaju. Oni koje zanima zdrava prehrana prvo nailaze na jaku vegansko-vegetarijansku propagandu. To smo svi prošli... I ja sam se zaklinjala u "zdrave" žitarice do prije 8-9 godina. Ali život ide dalje i dolazimo do novih saznanja. Srećom, ili nažalost, ljudsko tijelo je jako otporno i može dugi niz godina izdržati na lošoj prehrani. A onda dođe dan kad krenu zdravstveni problemi, lančano, jedan za drugim.... Neki će tada zbrojiti 2 i 2, ali neki nikad neće :(

      Izbriši
  20. Citajuci ove komentare shvatam koliko ljudi zapravo ne znaju i koliko ih ne interesuje da znaju. Puna podrska za Anitu! Lchf menja zivot na bolje, mami je sredio problem sa upaljenom Ahilovom tetivom i pocetnim stadijumom artroze kolena (inace je vukla nogu), drugarici je smanjena doza lekova za stitnu zlezdu, a ja sam izgubila 6 kg i resila se preosetljivosti na gluten.

    Najbolje pitanje mi je "a sta da jedem"? Da li ste vi ljudi culi za jos neko povrce osim krompira? Da li mozete da napisete cime konkretno najobicniji beli hleb hrani vas organizam? Znate li sta se stavlja u kupovne suhomesnate proizvode, pastete i virsle? Kad je moja mama bila mala (sada ima 53), virsle su bile od cistog mesa, da li su i sada?

    Isprobala sam na sebi gomilu razlicitih dijeta i dozivela i prezivela svasta, od opadanja kose, lomljenja noktiju, perutanja koze.. Da li da kazem da sam u to vreme jela light sireve (jako sam se trudila da mi se svidi ukus mokrog kartona, ali na svu srecu nije mi islo), hleb i vrlo malo mesa? Da li da kazem da sam od testa svaki put bila toliko naduvana da nisam mogla da disem? Morala sam da legnem jer mi je bilo tesko da hodam. A nemam dijagnozu celijakije.

    Vise od godina dana na lchf i osecam se preporodjeno, konacno spavam tvrdim snom i dovoljno mi je 7h sna, puna energije, bolje ucim, ne pijem lekove protiv menstrualnih bolova, vezbam pilates svaki drugi dan, kad je lepo vreme trcim, misici mi se vise ne grce nocu, bukvalno sam preporodjena.

    Sestra i momak polako prihvataju lchf, momak zato sto je odusevljen hranom i bogatstvom ukusa (obozava moje torte i kolace na lchf nacin), a sestra zato sto se ugojila od previse testa i slatkisa, celulit joj buja a od misica ni traga.

    Konacno nisam gladna. Da napomenem da nisam na strogom lchf, mlecno nisam izbacila a voce jedem samo ono koje smem (molila bih Anitu da prokomentarise problem stvaranja kristala kalcijum oksalata i soli amorfnih urata u besici zbog koje ne smem vec 2 godine da jedem sumsko voce, jabuke, kruske, kao ni zeleno lisnato povrce, brokoli, paradajz, papriku; od mesa vrlo malo svinjskog i juneceg, znaci uglavnom belo pilece i curece, telece). Problem mi se uvek desavao leti i 5 godina su me lecili antibioticima verujuci da imam hronicnu upalu besike i ignorisuci pitanje zasto leti na +40 imam prehladjenu besiku.

    Takodje me interesuje i kako ova ishrana deluje na pritisak? Ja sam neko ko ima nizak pritisak (normalan mi je 110 sa 60), a vise nemam te vrtoglavice i glavobolje, da li ovakva ishrana i na to utice?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aleksandra možda vam se stvara višak kalcija zbog nedostatka magnezija, probajte uzimati suplement neko vrijeme. Inače mnogi ljudi imaju manjak magnezija, jer je tlo osiromašeno a prehrana se bazira na šećeru i žitaricama.
      Tlak se obično regulira uz LCHF. Ja sam bila niskotlakaš s povremenim nesvjesticama, ali to već godinama nisam osjetila.

      Izbriši
  21. Hvala na brzom odgovoru!
    Za magnezijum sam i ja pomislila, preporucene su mi sumece tablete magnezijuma ali su na mene delovale kao laksativ, isto je i sa vodom Donat Mg (casa jedna mi je max. doza, i to se jako trudim da je popijem posto ne vm gazirano). Da li bi mi pomogao Magnezijum hlorid? Mama je sad skoro pocela da ga maze na koleno, kako ja da ga unosim?

    OdgovoriIzbriši
  22. Dragi moji nutricionisti,

    Ne mogu da kažem da ste za sve u pravu, niti da ste u krivu. I moram dodati na sve što inače piše o hrani jednu konstruktivnu kritiku:
    - uvek spomenite da j fizička aktivnost stvar broj 1, ne vezano za hranu koju jedemo!
    - uvek spomenite da ljudi treba da piju dovoljno vode - ne sokova, čajeva, kafa niti bilo koje druge tečnosti već isključivo - VODA!

    Tek sada možemo da pričamo o hrani i zdravlju.

    OdgovoriIzbriši
  23. Odličan članak! Saznao sam neke nove informacije, ali i potvrdio neke za koje nisam bio siguran. Kao sportaš, znam koja je važnost prehrane jer kroz bolju prehranu automatski dolaze i bolji rezultati!

    OdgovoriIzbriši
  24. Diplomirani nutricionista10. veljače 2014. u 14:02

    Izuzetno tacno!! Provereno!!! Bravo za text, ja sam nutricionista i licno sam na sebi i svojim pacijentima i najblizima proverio ove tvrdnje i primenjujem ih dugo vremena, besprekorno je zdravo. Sve ove price oko "zdrave hrane" su gluposti od koje oni omaju debele koristi.

    OdgovoriIzbriši
  25. Meni je prijatelj doslovno spasio život... bio sam na nezdravoj hrani, imam 178-9 cm i imao sam ~130 kg, sada imam 105-110, a prije 2ipo god sam imao 88-9.... udebljao se opet jer sam pokleknuo radi ozlijede noge... 2 parcijalne rupture mišića na nozi rada pada s bicikla...
    inače taj prijatelj mi je svašta nešto objasnio i polako sam prešao sa nezdrave na "zdravu" i zdravu hranu, i moram reći da kad jedem zdravu hranu puuuno bolje se osjećam, pun sam energije a općenito što se zdravlja tiče rijetko kad sam bolestan.... možda jednom u par godina... a sad zamislite da čovjek (meni je već 27 god) s kroničnim bronhitisom bavi se planinarenjem, mtb-om, malo sportskim penjanjem, ronjenjem, paintballom (i držim vlastiti centar) radi sve to i nosi se ko ljudi koji su isklesani i sve... prehrana je najvažnija ali mačku o rep za prehranu ako nema tjelovježbe... a kad god netko kaže kupio sam traku za trčanje biciklo sobno i sl... sve to mačku o rep... imam ja skoro sve... opet je najljepše trenirati vani, na svježem zraku, bilo to na biciklo bilo u planini na stijeni ili čak s tegovima... samo da je na svježem zraku.... i ima već duuugo podržavam http://www.youtube.com/watch?v=tzD9BkXGJ1M crossfit, puno prije počeo nego je kod nas postao popularan,

    UGL sažetak:
    1. zdrava prehrana... ali bez prežderavanja
    2. trening bilo koje vrste... pa makar i šetanje gradom

    garantiram svima da će se i bolje osjećati i zdravije osjećati, i samo da se neobesrabre nakon prvih par dana... nekome treba 3-4 dana nekome 2-4 tjedna da se navikne...

    i ima još jedna stvar... moja preporuka za dijetu za mršanje... biciklo ali za vani... ne sobno... sad ću objasniti zašto.
    znači ovako...ako odete trčat max ćete se zabaviti 2h.... max... sat trčanja po sata šetnje do mjesta pola nazad.... i bit ćete gladni... ja sam znao sjest na biciklo i nesilazit s njega po 4-7h... nebih nekad ni čitavo vrijeme pedalao, nekad bi sjeo negdje odmarao, glavno da niste kući...jer čim ste kući pogotovo ako vam je dosadno... bit ćete ko magnet na frižderu.... a garantiram da nećete uvijek uzet zdravu hranu.... ja nisam nutricionista ali svašta nešto sam probavao i bio uništio svoj organizam i sve... ali se def slažem s ovim gore napisanim člankom (BRAVO, treba ljude vratiti na pravi put) i meni je ovakvo razmišljanje kao iz članka puuuno pomoglo i nadam se da ćete i vi pokušati...

    DEF ZDRAVA HRANA I TRENING ILI BILO KAKVA TJELOVJEŽBA SU NAJBOLJI PUT DO ZDRAVLJA
    izvinjavam se ako bude nekome dosadno ovo čitati ili da se ponavljam ali ljudi def vjerujte mi vrijedi pokušati, nemate šta izgubiti

    OdgovoriIzbriši
  26. Dragi LCHF-ovci,
    Prije neki 7 tjedana krenula sam s ishranom na LCHF način. Pridružio mi se i muž pa je time motivacija ali i dosljednost veća. Moj osnovi motiv je gubitak kilograma jer na svoju visinu od 164 cm imala sam i više nego previše kilograma (91,5 kn). Kažem imala sam, jer sam u ovih 7 tjedana uspjela izgubiti 4 kilograma. Naravno, zadovoljna sam ostvarenim gubitkom jer svaki gram manje je bolje nego gram više, pogotovo ako već duže vrijeme pokušavate omršaviti a svaki pokušaj ili nepoduzimanje ičega dovodi do rasta težine.
    No, ipak sa malo u čudu jer sam očekivala veći gubitak težine , posebno na samom početku zbog one velike količine vode koja je u tijelu a koja bi se trebala oslobađati kako se troši pohranjeni glikogen.
    No kako rekoh, gram manje je ipak bolje nego gram više.
    Uvjerena sam u štetnost šećera, razumijem povezanost šećera, inzulina i debljine. Samo osluškujući svoje tijelo jasno mi je kako na mene djeluju povećane količine ugljikohidrata. Osim konstantnim rastom težine , prehrana sa puno ugljikohidrata , utjecala je na mene da imam napade tzv. „vučje gladi“ kada bih mogla prožderati sve što mi se nađe na putu. Moram reći da moja ishrana nije bila nekvalitetna, ali je bilo zastupljeno puno više ugljikohidrata nego što to LCH dozvoljava, a većina je dolazila od tjestenine, riže, voće, povrća. Moram priznati da nisam baš neki mesožder i na ovu ipak povećanu količinu mesa, mada znam da meso nije presudno sam se morala priviknuti. Inače nisam ljubitelj ni jaja ni mlijeka, no ipak sam u ishranu uvrstila koje jaje tjedno.
    U ishranu sam svakodnevno uvrstila i domaći kefir koji pravimo od domaćeg mlijeka s kefirnim zrncima. Svako juto pojedem 2,5 -3 dl kefira sa žlicom sjemenki ( LCHF muesli). Ručak i večeru pripremamo prema LCHF pravilima, a 1-2 puta tjedno na jelovniku je domaći sir s vrhnjem.
    Do sada nismo baš odstupali od pravila, tu i tamo se znao zalomiti komadić crne čokolade ili grejp. I možda 2-3 obroka u ovih 7 tjedana koja nisu skroz po pravilima.
    No, ono što me muči osim razmjerno malog gubitka težine (uvjetno rečeno) je to da nema onih super popratnih pojava koje mnogi LCHF-ovci opisuju (odmorni, puni snage). Kod mene su se desile promjene ali nisam baš zadovoljna njima- i dalje nemam snage, umorna sam, nervozna sam, koža na licu mi je reagirala na način da sam dobila blage crvene zone sa suhom kožom, probava je loša, mikroflora na intimnom području se poremetila, imam krvarenja unutar ciklusa iako uzimam kontracepciju.
    Ima li netko ideju što se to zbiva, gdje griješim , što trebam promijeniti ?
    Unaprijed zahvaljujem na savjetima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alenka, kod mene je prilagodba na LCHF potrajala puna 3 mjeseca, a očitovalo se raznim simptomima. Na LCHF sam već 2 godine, a pravi gubitak kilograma, tj. masnih naslaga započeo je tek nakon više od godinu dana kako sam prešla na LCHF. Periodički post kod mene je učinio čuda, otopilo se više od 12 cm u struku, volumenski sam se smanjila za dvije konfekcijske veličine, čak mi se i vrat stanjio, lice definiralo. PP mi je pomogao kod osjećaja gladi i sitosti, a i kod određivanja količine hrane, naime, jela sam previše. Mogu slobodno reći da sam bila strpljiva. Što se tiče fizičkih problema koje imate, mislim da je to još uvijek prilagođavanje tijela na novi način prehrane, s jedne strane. S druge mislim da se tijelo čisti od toksina. To će potrajati. Imala sam velike probleme s kožom prije LCHF-a, oni su se smanjili, ali neki traju još uvijek, čemu se ne čudim. Po meni je to pokazatelj da se tijelo još uvijek čisti, kod mene je to gluten. Protein koji se ponaša kao ljepilo (što mu je i značenje u prijevodu), i mislim da treba vremena da ga se tijelo oslobodi.

      Napisali ste da jedete i mliječno i sjemenke, a to može kočiti mršavljenje, tako je kod mene. Voće također može kočiti mršavljenje. Mršavite ako ste u ketozi, a u ketozu svatko ulazi s različitom količinom UH. Možda jedete previše UH. Ja sam u početku jela i previše općenito i previše UH, pa nisam mršavila.

      Od vage je bolje uzeti krojački metar, izmjeriti se i to ponavljati svakih 3-4 mjeseca, slikati se, usporediti slike. Tako ćete vidjeti kako se masne naslage tope i kako se tijelo firmira. U dvije godine otopila sam 10 kg, još 3 i to je to, no, ta 3 kg ići će najsporije, znam to, ali se ne zamaram, već zabavljam. Zbog velike želje za gubitkom kg, bit ćete pod nepotrebnim stresom, lučit će Vam se kortizol previše, a on izazvati lučenje inzulina, zbog čega ćete se debljati, odnosno nećete mršaviti.

      Ako ne vježbate, započnite time, također i svakodnevno hodajte barem 1 sat, to će pomoći mršavljenju, a i bolje ćete se osjećati. Možda da odete i na opuštajuću masažu jedanput mjesečno.

      Sve ovo napisala sam Vam iz vlastitog iskustva. Mislim da je strpljenje najvažnije, upornost također. Moj cilj bio je poboljšati zdravlje, a postigla sam puno više od toga. Nadam se da ćete i Vi.

      Poz, Sanja

      Izbriši
  27. Pa ne znam ja sam nekako uz meso kao salatu uvek birao slaninu

    OdgovoriIzbriši
  28. Ukoliko bi me neko mogao posavetovati, to bi bilo sjajno. Trenutno sam "na svom putu ka zdravlju" i dosadašnja rutina mi je bila da imam doručak od pahuljica i mleka, sa bananom. Međutim, mnogo ljudi me savetuje kako bi trebalo da probam hrono ishranu koja koliko ja znam zabranjuje voće ujutru. Kao dijabetičar, voće u toku dana mi je proplematično...hvala.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.