Stranice

utorak, 22. ožujka 2011.

Kako peci kruh, peciva, pizzu i kolace - bez brasna

Ako ste se odlucili za LCHF prehranu bez zitarica, ne znaci da se trebate u potpunosti odreci kruha, peciva, pizze i kolaca. Pecenje je vrlo jednostavno, samo sto umjesto brasna od zitarica koristimo brasno od mljevenih orasastih plodova i sjemenki te kokosovo brasno. Neke tocne kolicine i omjeri izmedju ovih raznih vrsta brasna nisu toliko bitne, mozete isprobavati razne kombinacije i koristiti one koje vam se najvise svidjaju. Sve sto je potrebno je pustiti mastu na volju.

Na slici su kruhici od mješavine mljevenih badema, ljesnjaka, lanenih i suncokretovih sjemenki.

Osnova recepta:

2 jaja
2-3 zlice mjesavine brasna
1-2 zlice kokosovog brasna
malo soli
malo praska za pecivo
zlica omeksanog maslaca ili svinjske masti

Sve sastojke pomijesati mikserom, te pomocu zlice stavljati smjesu na pleh postavljen papirom za pecenje. Peci na 170 stupnjeva oko 15 minuta, ovisi o pecnici pa provjerite da li su kruhici gotovi. Od gore navedenih sastojaka ja dobijem 8 kruhica.

Ako ne volite kokosovo brasno samo ga preskocite i stavite vise mjesavine brasna. Ja volim dodati zlicu cijelih sezamovih sjemenki. Umjesto maslaca i svinjske masti mozete staviti zlicu maslaca od kikirikija. Eksperimentirajte sa zacinima, meni se svidja kad stavim timjan i crvenu papriku. Mozete dodati i zlicu nekog mazivog sira ili mileram. Ako je tijesto prerijetko dodajte vise mjesavine brasna, ako je pregusto dodajte malo vode. Isprobajte u ove kruhice dodati ribanu tikvicu ili mrkvu. Kombinacija je puno, neka vas masta vodi. Samo vodite racuna da posolite koliko treba. 


Ako zelite napraviti pizzu, razvucite tijesto na pleh prekriven papirom za pecenje i pecite do pola. Dodajte nadjev i ispecite do kraja.

Od ovog tijesta mozete napraviti podlogu za tortu. U tom slucaju mozete staviti 2 zlicice kakao praha, malo vanilin secera i stevije u prahu. Tijesto razvucite u okrugli kalup za tortu prekriven papirom za pecenje. Kad je podloga za tortu gotova, ohladite je i filujte. Tuceno slatko vrhnje sa bobicastim vocem je jedan prijedlog. Ili krema od tucenih jaja, tucenog slatkog vrhnja, mazivog sira, limunovog soka i stevije.

Od iste ove slatke verzije tijesta mozete napraviti muffinse ili brownies. Muffinse pecite u kalupima, a brownies u komadu kao kolac kojeg onda mozete preliti rastopljenom tamnom cokoladom. Zacini koji pasu u slatkim verzijama su cimet, djumbir, klincic, kardamom, limunova ili narancina korica, vanilin secer.

Mala napomena za kraj: ako ste na mrsavljenju trebate biti svjesni da kolaci, kruhovi i slicne grickalice nemaju puno mjesta na jednom jelovniku za mrsavljenje. LCHF program za mrsavljenje jest program prehrane bez gladovanja, ali to mora biti sa mjerom i bez pretjerivanja u jelu i bez grickanja izmedju obroka kad nismo gladni, zbog toga sto je nesto fino i ukusno. Mislim da treba razluciti:

*LCHF za osobe koje ne trebaju mrsaviti ili ono sto ja nazivam opusteni LCHF.

*LCHF za osobe koje trebaju mrsaviti ili ono sto ja nazivam strogi LCHF.

Razlika bi bila u konzumaciji mlijecnih proizvoda, voca i orasastih plodova tj namirnica iz druge kategorije koje sadrze vise ugljikohidrata nego osnovne namirnice iz prve kategorije. Sto strozi LCHF treba provoditi, to se vise treba pripaziti na ove namirnice, najsigurnije ih je izostaviti dok se ne dodje do normalne tjelesne tezine. Idealno je jesti konkretnu hranu (jaja, riba, meso, masnoce i povrce) tj osnovne namirnice iz prve kategorije, rasporedjeno u 2-3 obroka na dan u kolicini koja je potrebna da osjetimo sitost a da nismo gladni izmedju obroka. Konkretna hrana daje sitost a ne vuce ”na jos” kako je to cesto slucaj kad jedemo mlijecne proizvode, orasaste plodove, sjemenke i voce.

Broj komentara: 39:

  1. Zdravo,
    Mozes li mi reci koji je omjer sjemenki prilikom pravljenja mjesavine brasna?
    Ja sam pocetnik :) pa mi je potrebno malo pomoci prilikom spravljana ove smjese koja zamjenjue brasno. Obazavam kruh i sva peciva, ali posto sam skoro otkrila da mi smeta Gluten, presla bih na gluten free ishranu.
    POMOC!
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. omjer stvarno nije vazan, mozes upotrebiti sto god hoces od orasastih plodova i sjemenki u kojem god hoces omjeru. evo pocni sa pola kolicine mljevenih lanenih sjemenki i pola kolicine mljevenih badema. drugi put uzmi pola mljevenih suncokretovih sjemenki i pola mljevenih ljesnjaka. isprobaj sto ti se najvise svidja. meni kokosovo brasno super pase u sva peciva, ali ne vole ga svi. isprobaj, stvarno nema nikakvih pravila osim sto treba da se tebi svidja :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Jos jedno podpitanje.
    Da li kokosovo brasno koristis samo ili ga mjesas sa sjemenkama. Mislim na primjer : pola lanenih sjemenki, pola badema + kosovo brasno. Ili jednostvano zamjenis psenicno brasno sa kokosovim?

    OdgovoriIzbriši
  4. sjemenke i bademe (mljevene) pomijesam i drzim u jednoj tegli. kokosovo brasno stoji u svojoj vrecici u kojoj ga kupim. onda kad cu nesto peci, pomijesam sve, pogledaj gore kako pise u osnovi recepta. ako nemam kokosovog brasna stavim vise ove mjesavine. osnovu recepta mozes dalje razvijati, pa dodavati razne zacine, ako ces na slano mozes dodati ribanu tikvicu ili mrkvu, ako ces na slatko, mozes dodati ribanu jabuku ili sjeckano suho voce (ako nisi na dijeti), ili kakao, pa zasladiti medom i tako, svasta. mozes peci kao kruh, kao kruhice, kao palacinku, mogucnostima nema kraja :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno. Hvala jos jednom

    OdgovoriIzbriši
  6. Anita draga, kako da ja u Norveskoj dodjem do kefir zrnaca ? Jos to da nabavim i onda sam kompletna .

    Mina, Bergen

    OdgovoriIzbriši
  7. @ mina trebala bi nekako pronaci nekoga tko ima kefirna zrnca da ti moze malo udijeliti. ako ne, posaljem ti ja postom kad se vratim sa odmora :)

    OdgovoriIzbriši
  8. @ urban, posije su neprobavljiva tvar sto znaci da ne pridonose u tijelo niti kalorije niti UH.

    OdgovoriIzbriši
  9. Htela bih da pitam da li nesto od semenki pecete pre mlevenja, npr. badem ili susam ili se sve fino ispece u rerni...

    OdgovoriIzbriši
  10. Da li možda zna kako bi se mogla napraviti štrudla od višanja po LCHF? Žudim za tim kolačem a nikako ne bih htijela zgrijesiti i napraviti s klasičnim tijestom. :)Hvala

    OdgovoriIzbriši
  11. Napravite malo rijeđe tijesto od 2 jaja, 1 dl slatkog vrhnja, 1,5 dl fino mljevenih badema, 1 žličica psyllium praška, malo soli, žličica praška za pecivo, po želji vanilije i cimeta.

    Izlijte na pleh obložen pek papirom i razvucite tijesto tanko preko cijelog pleha. Pecite 10-15 minuta, ovisi o pećnici. Izvadite iz peći, tijesto je elastično i može se rolati. Poredajte po njemu višnje, ako vam treba zasladiti pospite zaslađivačem na bazi stevije i eritritola, zamotajte u debelu palačinku i režite kao roladu. Poslužite sa tučenim vrhnjem...

    OdgovoriIzbriši
  12. Jao nemate pojma kako ste me obradovali....:))Hvala puno. Jedva čekam Uskrs da se ovo nađe na stolu.

    OdgovoriIzbriši
  13. ja sam juče pravila po ovom receptu hljeb ali se u tepsiji razlio i kad se ispeklo mogla sam samo da ga sastružem i bacim, to nije ni nadošlo, prosulose kao palačinka.gdje sam pogriješila u omjeru sastojaka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo, u receptu piše "Ako je tijesto prerijetko dodajte više mješavine brašna"...

      Izbriši
  14. Maja, mislim da je stvar u praksi. Tijesta i mješavine načinjene od brašna sjemenki nije isto kao i od klasičnog tijesta na koje smo navikli. Pokušaj ponovo, nemaš kaj izgubit. Istresi na široki lim male hrpice, da dobiješ kao peciva.

    OdgovoriIzbriši
  15. Anita, nema više oznake posta "recepti" na blogu, kamo je nestala? Jedva sam došla do recepata... Pozdrav od Sanje.

    OdgovoriIzbriši
  16. Sanja tu lijevo pod oznake klikni na recepti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, hvala! Vidjela sam ja to prije, ali jučer, očito nisam, u "debeloj" sam ketozi, sva dekoncentrirana. Pozdrav!

      Izbriši
  17. Draga Anita,
    zanima me tvoje mišljenje o zobenim pahuljicama i njenim nutritivnim vrijednostima, ja ih često mljevene koristim umjesto bijelog brašna kod pripreme kolača i kruha, negdje sam pročitala da za razliku od ostalih žitarica imaju veći udio bjelančevina i vlakana? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dina, zobene pahuljice su manje štetne od pšeničnog brašna, a još je bolje koristiti zobene posije, mljevene bademe i druge orašaste plodove i sjemenke, kao i kokosovo brašno.

      Izbriši
    2. Zahvaljujem na odgovoru :)
      Sve pohvale za blog i za knjigu, oduševljena sam!

      Izbriši
  18. Draga Anita,
    interesuje me kako umanjiti štetnost fitinske kiseline kod korišćenja orašastih plodova, sjemenki i ovsenih mekinja. da li treba potapati u toploj slanoj vodi nekoliko sati. Molim Vas za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  19. Anita, ako natopim mekinje u toploj vodi, kako ih poslije koristim u receptima, stavim ih mokre ili pustim da se posuše? Nisam to nikad radila pa mi nije baš jasno. Inače, sve pohvale za ovaj kruhić, upravo sam ga ispekla prvi put (dobila sam tri lepinjice) i prefino je! :))) Jedino su mi ispale skroz tanke, vjerojatno sam trebala staviti više 'brašna' ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mekinje stavite u onu tekućinu koja ide u recept, ostavite tako da stoji i onda samo nastavite s dodavanjem ostalih sastojaka. A kruhići se bolje dignu kad je tijesto gušće, znači više brašna :)

      Izbriši
  20. Anita, interesuje me da li se ovo testo moze konzumirati i u toku AC dijete i jesti npr. umesto dobrog jutarnjeg kruha?
    Alexandra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U AC dijeti možete jesti, u umjerenim količinama, sve vrste peciva od orašastih plodova i sjemenki, bez mliječnih proizvoda osim maslaca i kefira.

      Izbriši
  21. Poštovana,
    kako raditi ove kruhove ako ste alergični na jaje?

    OdgovoriIzbriši
  22. Pozdrav Anita, odličan blog,... ali ne mogu vjerovati
    da se iz gore navedene količine može dobiti 8 kruhčića...

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Anita, hvala vam za ovaj blog. Ovo je kao dar s neba. Nego pokušavam da napravim ove pogačice ali mi jedno nije jasno. Da li vi natapate sjemenke prije upotrebe? Nije mi jasno kako da se oslobodim antinutritijenta iz sjemenki i badema a opet da napravim od njih brašno za pogačice. Nešto mi tu nedostaje. Mislim da sam nešto propustila. Ako ćete biti ljubazni da mi odgovorite to bi mi mnogo pomoglo da se bacim na život bez brašna.
    I još jedno pitanjce ako može. Sa čim meljete bademe i ostale sjemenke?

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  24. moja prijateljica se počela hraniti po LCHF i izgleda da joj nedostaje kruh..pravila je ovaj dobar jutarnji kruh (i ja sam nekoliko puta, svi smo prezadovoljni) ali, nju zanima smeta li ako u njega doda, kako ona kaže, šaku heljdinog brašna? a mene je zamolila davas ja upitam jer ona se ne snalazi dobro u ovoj blogosferi :)
    lp

    OdgovoriIzbriši
  25. moram priznati da su vam recepti odlicni...

    OdgovoriIzbriši
  26. Pitanje za bebače 8 mjeseci.Sugerirano mi je od strane pedijatra i patronažne sestre tzv.formula tj. adaptirano mlijeko a ne kupovno kravlje.Nedavno sam razgovorala sa susjedom koja je othranila 5. dijece na kravljem mlijeku (što kupovnom što friškom sa sela) i sva su zdrava.Mene osobno hranili su sa kravljim mlijekom od 3.mjeseca (danas imam 40) i apsolunto sma zdrava (imam povišenu masnoću ali predpostavljam da je ona uzrokovana mojom prehranom)
    Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  27. Anita,
    Mozete li mi poslati Kefir zrnca postom u Srbiju?
    Natasha

    OdgovoriIzbriši
  28. Molim Vas, a da li postoji nacin da se pravi nasuvo sa makom? I sta mislite u maku posto ga mi svi u porodici obozavamo :). Veliki pozdrav i hvala na nesebicnoj podeli znanja. Anita (jos jedna :) )

    OdgovoriIzbriši
  29. Mogu li se umesto zobenih posija/mekinja u AC dijeti koristiti pšenične?

    OdgovoriIzbriši
  30. mogu li umjesto lješnjaka koristiti orahe? Hvala i LP :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Ja bih zeljela podijeliti sa svima koji to ne znaju ovo tijesto za pizzu. Jako je zdravo i jednostavno za napraviti. Za jednu srednju pizzu je potrebno:
    -Jedna cvjeteca(karfiol)
    -dvoje jaja
    -ribani sir
    -sol i zacini po zelji.
    Cvjetaca se izblenda da bude sitna kao riza. Ukoliko je vodenasta stavite je u tepsiju i malo zagrijete u rerni, zatim se iscjedi pomocu krpe. Kada ste sigurni da nije vodenasta dodajte u cvjetacu ribani sir, otprilike pola solje, dvoje jaja, sol i zacini po zelji(origano je super). Oblikujte na papiru za pecenje kao pizzu i pecite na 220-250 stepeni(zavisi od pecnice) dok ne dobije zlatnu boju. Na tako gotovo "tijesto" redajte po zelji dodatke za pizzu. Dopecite 5-10 min i pizza je gotova. Fenomenalna je i nije komplikovana, ja takodjer pravim tortilje od ovog recepta, a moze se cak i hljeb napraviti pa i lepinjice.
    Nadam se da ce se svima dopasti.

    lp

    Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako da napravim hljeb bez glutena a pri tome ne smijem koristiti ni jaja ni mliječne proizvode?

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.