tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post6240797468679161345..comments2024-03-27T14:19:41.741+01:00Comments on Istine i laži o hrani: O čemu se radi u ovom blogu?anitahttp://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comBlogger61125tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-19093863590924143052015-09-30T16:11:33.929+02:002015-09-30T16:11:33.929+02:00Ovaj post nisam prije primjetio, htio bih samo reć...Ovaj post nisam prije primjetio, htio bih samo reći da mljekara Veronika sve svoje proizvode radi isključivo od pasteriziranog mlijeka/vrhnja, a ne od svježeg. U posljednje vrijeme se jako trude i na policama trgovačkih centara konkurirati Dukatu i Vindiji, a proizvodnja takvih količina mliječnih proizvoda ipak znači već masovnu proizvodnju i nižu nutritivnu vrijednost proizvoda. Krave koje slobodno pasu? Čisto sumnjam da njene krave uopće vide sunca.Itizaj Leclerchttps://www.blogger.com/profile/11937333130528512227noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-31189645799758047422015-09-28T22:39:37.611+02:002015-09-28T22:39:37.611+02:00Pozdrav da pitam budući da od kave pijem samo ness...Pozdrav da pitam budući da od kave pijem samo ness čokolada ili vanilija,visoka sam 183 imam oko 70 kg. Da li smijem to piti 1 dnevno ? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17901308276593031611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-58568209610434628222015-09-16T13:19:48.248+02:002015-09-16T13:19:48.248+02:00Draga Anita, već kad ste se dotakli teme Divke... ...Draga Anita, već kad ste se dotakli teme Divke... <br />Mene zanima , sa aspekta anticandide dijete i LC, da li je u redu piti FRANK KAVOVINA od 100% cikorije (ne divka sa ječmom)? <br />Dakle, kao alternativa kavi zbog nepodnošenja kofeina i apropo lijekovitosti cikorije. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01143126794888780696noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-61892783174386792092015-01-16T08:35:57.667+01:002015-01-16T08:35:57.667+01:00Dugo je prošlo od zadnje objave na ovom postu, ali...Dugo je prošlo od zadnje objave na ovom postu, ali eto možda netko primjeti upit :)<br />Na restriktivnoj sam dijeti zbog prolema sa štitnjačom i nadbubrežnom. Ne konzumiram idustriski obrađenu hranu, umjetne začine, gluten, izbjegavam općenito žitarice. I dalje jedem putar, kajmak i sir mljekare Veronika (krave koje slobodno pasu, proizvodi bez umjetnih dodataka) a radim i domaći kefir.<br />Rado bih probala sama napraviti majonezu, jer idustrisjku sam bacila, a fali mi okus, nedostaje mi kao "preljev"....<br />Zanima me recept od Candy, u kojem stavlja i putar. Pa eto, ako netko pročita i zna na koji način umiješati i putar, bila bih mu zahvalna :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-75573243129757756682014-02-01T17:41:53.523+01:002014-02-01T17:41:53.523+01:00Draga Anita, već nekoliko mjeseci pratim vaš blog ...Draga Anita, već nekoliko mjeseci pratim vaš blog za koji, kao i svi ostali, imam samo pohvale. Na AC dijetu sam krenula samoinicijatvno i tako već 3 meseca. Uzimala sam kokosovo ulje, Citrofit, kefir, juhu od kostiju te pripremala hranu s dosta masnoća (maslac, maslinovo ulje i domaću svinjsku mast). Ponekad sam se počastila kavom bez šećera i jabukom ili narančom jer jako volim voće. Prošli tjedan sam otišla kod doktorice koja je kontrolom krvi ustanovila da imam gljivicu i preporučila mi prehranu koja je s manje masnoća i između ostalog uključuje zobene pahuljice, zobeno mlijeko, proso, hljedu, leće, mlijeko od riže. Molim vaše mišljenje o ovim namjernicama. Hvala Vam. Danijela Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-39432197617959718712013-12-02T08:32:43.595+01:002013-12-02T08:32:43.595+01:00Dubravka, cikorija može. Korjenasto povrće se ne j...Dubravka, cikorija može. Korjenasto povrće se ne jede, ali jedna-dvije mrkve u cijelom loncu juhe ništa ne smetaju, to daje aromu a vi ih nećete jesti.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-69675422400887087932013-12-01T00:43:30.176+01:002013-12-01T00:43:30.176+01:00Da li u antikandida dijeti sme da se koristi cikor...Da li u antikandida dijeti sme da se koristi cikorija kao zamena za kafu? U receptu za mesni temeljac pominjete sargarepu za koju inace kazete da se, kao i ostalo korenasto povrce, ne treba uzimati tokom antikandida dijete, pa sam glede toga zbunjena jer bih rado koristila sargarepu u spremanju temeljca posto je mnogo ukusniji sa njom.Dubravkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-17194680297262210682012-03-19T20:51:05.007+01:002012-03-19T20:51:05.007+01:00@ Bernard
Ok, vraćam u prehranu žlicu svježe mljev...@ Bernard<br />Ok, vraćam u prehranu žlicu svježe mljevenog lana namočenog preko noći u kefir. :)<br />Maslac kupujem na tržnici u rinfuzi. Nema nikakvih oznaka na sebi. Zato mislim da je OK, domaći, prirodni.<br />Svinjsku mast koristim baš pravu domaću, na njoj pržim jaja i meso. Maslac koristim za majonezu/umake i za prelijati po povrću.<br /><br />Kokosovo ulje uzmem na žlicu, a maslinovo prelijem po salati. U majonezu pomiješam i maslac i maslinovo, jer mi čisto maslinovo nekako ne odgovara u majonezi,a od čistog maslaca majoneza nije tekuća.<br /><br />Bernarde, najela sam se friških domaćih čvaraka i masnog mesa, da se bojim stati na vagu. :) :) Briga me ak je i koja kila gore, bitno je da se ja osjećam dobro :)<br /><br />Pijem puuuuuno kefira (ponekad se bojim ako prekoračim dozu od jedne litre dnevno - da ću unijet previše ugljikohidrata). Ali naprosto ga obožavam. "Zarazila" sam i okolinu sa kefirom, (podijelila sam im zrnca):)<br /><br />Okolina je tolerantna (samo ti papaj ako ti je fino :)) osim što se čude - već si popila pola litre kefira, pa kad već? :) :) :)<br /><br />Hvala na željama :)<br /><br />@Anita<br />Hvala na pohvalama, ovaj Vaš post je izazvao u meni neki poseban osjećaj sreće, podrške i priznanja.<br />Hvala Vam. :)Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-14195151560868906702012-03-19T20:20:34.296+01:002012-03-19T20:20:34.296+01:00@ Candy sve pohvale za uživanje u društvu bez želj...@ Candy sve pohvale za uživanje u društvu bez želje za kolačima. Daleko si dogurala za ovo kratko vrijeme, bravo :)anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-70162994108492365272012-03-19T18:05:45.861+01:002012-03-19T18:05:45.861+01:00LOMLJENO laneno zrno je puno proteina a konzumiran...LOMLJENO laneno zrno je puno proteina a konzumiran u stomaku obnavlja sluznicu crijeva i time sprijecava propusnost crijeva. Kad su crijeva citava i nepropusna onda eventualne kemikalije i otrovi ne mogu u krvi uzrokovati alergije,viruse i bakterije. Gledaj da je maslac sto masniji,jer samo tako mozes biti sigurna da nema prostora za dodatke. Znaci 80+ % mlijecne masnoce ili jos bolje ako mozes domace svinjske masti nabaviti. Kurkuma ne smije da sadrzi sta drugo sem onoga sto je ime proizvoda.Znaci KURKUMA!! Ne vidim stetnost kurkume sem u tome da ti ne dosadi,vazi isto za lomljeni lan. Moram priznati da imas dosta tolerantnu okolinu,cime se ja ne mogu pohvaliti.Sretno i samo ustrajno naprijedBernardhttps://www.blogger.com/profile/16026025993675181750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-89219784959617052322012-03-18T22:34:53.371+01:002012-03-18T22:34:53.371+01:00Bernarde,
ne biste vjerovali, jučer sam (prije ne...Bernarde, <br />ne biste vjerovali, jučer sam (prije nego sam krenula na put)pospremila svu pokvarljivu hranu. Ostalo mi malo svježeg kupusa, kojeg nisam željela baciti, a ostale mi i 2 žlice majoneze koje bi se pokvarile dok se vratim. Pomiješala sam taj kupus sa majonezom i začudila se kako je ukusno. Sad kad čitam ovaj Vaš post ponovno, vidim da sam si pripremila "Cole slaw " a da nisam ni znala da se to tako zove i da uopće postoji recept za to :-) :-)(kiseli ili slatki kupus tanko narezani i obogaceni majonezom i bijelim lukom).<br /><br />To sam izmiksala samo zato da ne bacim namirnice. Hehe. Sad kad imam "recept" dodat ću i češnjak slijedeći put :-)Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-6859583441292452582012-03-18T09:21:27.971+01:002012-03-18T09:21:27.971+01:00Ne pijem kavu, ne odgovara mi okus. Volim ness i k...Ne pijem kavu, ne odgovara mi okus. Volim ness i kakao, ali sad to više ne konzumiram (zbog mlijeka).<br /><br />Kada pijem dovoljno tekućine,onda mi je i tlak OK. Nemam nekih problema sa tlakom, osim što mi ponekad (jednom u 2-3mj) malo zazuji u ušima, a to mi je alarm da unesem tekućine jer mi fali. Kada jedem slano, onda sam i žedna, pa je sve OK. <br /><br />Što se tiče pancete i čvaraka, da samo domaće. Evo, baš ću ovih dana nabaviti baš friške domaće čvarke. <br /><br />Maslac kupujem na tržnici, kao proizvod jedne mljekare. Može li imati kemikalije? Ja nekako mislim da ne, i da sam sigurna kad ga kupim tamo. Da je bolji nego što mogu kupiti u nekom supermarketu.<br /><br />Hvala za prijedlog kefira/majoneze/kurkume. <br />na ovom linku piše: Kurkuma ubija kandidu i loše bakterije<br />Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, kurkuma pomaže razvoju dobrih bakterija.<br />http://www.femina.hr/clanak/index/r/3/c/1532/se/zdravlje_kurkuma-ubija-kandidu-i-lose-bakterije<br /><br />Odlično Bernarde, hvala. Ovo je nadopuna AC dijeti. Pretpostavljam da ne mogu pretjerati sa kurkumom - do sad sam curry stavljala na jaja za doručak, na meso za ručak, malo u majonezu... Ako tako nastavim i sa kurkumom, imat će super efekt na candidu. zar ne?<br /><br />Ok, curry u smeće - i po kurkumu u market/bio dućan. <br />Bernarde, Kotanyi u svom spektru začina nudi i kurkumu. Nadam se da je OK?<br /><br />http://www.jatrgovac.com/2011/06/kotanyi-vodeci-brend-s-najsirom-ponudom-zacina/<br /><br />Lan sam donedavno konzumirala tako da sam ga močila u vodi preko noći i ujutro pojela (čisti ili sa kefirom). S obzirom da sam na AC, izbacila sam sve sjemenke (pisali smo neki dan o tome). S kojom točno svrhom mi preporučate lan? Ja volim lan (dođe mi kao musli u kefiru za doručak) i neće mi biti problem ponovno ga ubaciti u prehranu, dapače :) <br /><br />Okolina ne reagira čudno da moje masnoće (dapače, sretni su jer jedem meso, jer jedem "pravu hranu") ali čudno reagiraju kad kažem da ne jedem krumpir, rižu, tjesteninu. Kako, zašto, pa što ću tako cijeli život? Al ja se nedam, i dalje "furam LCHF" :)<br /><br />Bila sam jučer u društvu, gdje su se jeli kolači, pilo vino.... ja sam popila mineralnu, i uživala s njima. Uopće nisam imala želju za kolačima, čak ni za LCF kokos kuglicama.<br /><br />Hvala Bernarde na svemu.Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-28078087659473120742012-03-15T00:18:03.923+01:002012-03-15T00:18:03.923+01:00Pokusaj kafom regulisati tlak,jaka kafa sa kriskom...Pokusaj kafom regulisati tlak,jaka kafa sa kriskom limuna zlata vrijedi ujutru. Ako ti je jestivo ti po ukusu sol stavljaj ( gledaj da je morska ili sto prirodnija). Dan danas sam prst u sol zamociti da se malo "osolim". Voda je dobra za sve,ne strahuj se oznojiti i vode napiti. Ne vruca do duse :-). Glede mesa meni je najbolje ono sa kosti,socnije mi masnije mi. Snicle i slicno kad se ohladi isto dzon od vojne cizme. Teletina i junjetina su glavne,janjetina,piletina i riba,svinjetina mi je ova SveCka isto od kaucuka. Ni slasno ni masno. Gledaj da su ti cvarci i panceta domaci bez kemikalija. Majka priroda otac mali privatnik :-). Taj mi curry zbog krompir skroba i dehidriranog povrca je strasno sumljiv. Nabavi ciste kurkume i pravi svoj mix zacina. Prijedlog za napitak je pola cajne kaskice kurkume,pola kaskice majoneze i razmuti u 2 dcl kefira. Cole slaw je kiseli ili slatki kupus tanko narezani i obogaceni majonezom i bijelim lukom. Kasiku lomljenog lanenog zrna stavi u 2 dc kefira preko noci i ujutru na taste. Kad popijes "nakiseli" jos jednu turu da imas navecer pred spavanje. Mozes ocekivati nepovjerenje okoline,komentare u vezi masnoce i krvnih zila i srca, otvoreno gadjenje i distancirane onih koji prestravljeni masnocom. Zato kazem zivi za sebe zbog sebe,zivi i pusti druge da zive. Ne treba ti bolji dokaz od sebe same,kupovina manje odjece aktuelna, puna snage i energije i bez poteskoca obavljas svakodnevne obaveze. SretnoBernardhttps://www.blogger.com/profile/16026025993675181750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-55573131784418027142012-03-14T21:20:57.324+01:002012-03-14T21:20:57.324+01:00oooooooo.... zaboravila sam na avokado. Avokado na...oooooooo.... zaboravila sam na avokado. Avokado na kockice pa u salatu :)))) Super ideja mi pala na pamet!<br />Neki dan sam na posao uz meso ponijela akovado (umjesto povrća). Super mi bio ručak.<br /><br />Znam da se nedje pisalo da avokado koji se može kupiti u HR nema veze sa pravim avokadom i da ne valja. S obzirom da neznam za drugi, meni je i ovaj OK :)))<br /><br />Odoh ja pripremiti rusku salaticu i novu dozu majoneze :))))Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-35004067367945238002012-03-14T20:52:58.231+01:002012-03-14T20:52:58.231+01:00Bernarde,
puno hvala na odgovoru i prijedlozima.
...Bernarde,<br />puno hvala na odgovoru i prijedlozima. <br />Taman kad mislim da mi je to zadnji post, opet me nešto potakne na odgovor i pojavi se koje novo pitanje/nedoumica.<br /><br />Idemo redom:<br />-Ok, mahune ću izbaciti (premda imam puno finih domaćih). Da, karfiol i brokula su mi na meni-u na dnevnoj bazi;)<br />- zanimljivo mi je ovo "jedi dok ne budeš više žedna nego gladna". Inače sam niskotlakaš i nemam apsolutno nikakvu potrebu za tekućinom. Sve što pijem, pijem jer "moram". Kad se trudim piti, popijem max 0,5-1 l vode (skupa sa čajevima). Čak i u ljetnim mjesecima. Od kad sam na LCHF-u, tj. AC-u koristim začine (curry, origano, papar) i SOL. Puno solim. Je li to OK? Prije bi uvijek spremala hranu sa malo soli, pa mi nebi bilo ni ukusno. Sada solim, rekla bi normalno, i onda sam i žedna. Da ne pričam koliko sam žedna kad u jutarnji omlet stavim malo pancete ili nečeg suhog. Što se tiče pancete mislim da je to OK, ali sol..Je li i "strah od soli" jednako neopravdan kao i strah od masnoća? Ajde da i tu misteriju riješim; ili solim bez grižnje savjesti (pa sam i žedna) ili se klonim 3 bijela zla (šećer, brašno i sol)?<br />-ČVARCI - jeeeeeee :))) iskreno, jednako me oduševljavaju kao i čokolada :)<br /><br />-KEFIR; dobro je da kefir sazrije 2 dana na sobnoj temperaturi (da bude što manje šećera u njemu). Tako da bez straha mogu držati kefir na radnom stolu na sobnoj temperaturi :) Iskreno, baš me zanima koliko ću vremena izdržati na poslu a da ga ne popijem, jer ga naprosto obožavam:)<br /><br />-ćevapi, ražnjići, pljeskavice - njumiii :)<br /><br />-Kada pečete meso u rerni, to je obično meso u komadu? Što najčešće spremate; svinjetinu, teletinu, piletinu? KOji komad; rebra, but? Koliko tako spremljeno meso može stajati u frižideru? Nekako se "bojim" držat ga 5-6 dana. (Od vikenda do vikenda)<br /><br />- super ideja za salate . Dodati kuhana jaja (kako se ja toga nisam sjetila?) :)<br />Mislim da kisele krastavce (kao ni ništa ukiseljeno) ne bi smjela na AC (premda i njih obožavam). Jaja, karfiol, papriku , svježe krastavce, meso na kockice (primjetila sam da mi svinjetina nije OK dok odstoji) i puno majoneze. Jupiiii :) odlična ideja :)<br /><br />Sad mi je pala na pamet salata od svježih krastavaca sa vrhnjem :) Može umjesto vrhnja kefir, ili onaj gušći dio? Tzv."vrhnje" koje se odvoji na vrhu a voda na dnu, kad pustim kefir da zrije 2 dana. Čini mi se da je svejedno konzumiram li gušći dio posebno, a posebo vodu ili ako ga promiješam i dobijem rijetki kefir.Zar ne?<br /><br />-danas sam baš naribala brokulu, namočila u jaje i prepržila na masnoći na kojoj sam pržila piletinu,. Sve sam zalila majonezom :)<br /><br />CURRY - na deklaraciji piše: curcuma, graine de coriandre, fenugrec, amidon de pomme de terre, graine de moutarde, oignon deshydrate, cardamome, sel (4%), gingembre, anisa, fenouil, girofle, ail deshydrate, epices, plantes aromatiques.<br /><br />to bi bilo; kurkuma, korijandar sjemena, piskavica, krumpir škrob, senf sjeme, dehidrirani luk, kardamom, sol (4%), đumbira, anisa, komorač, klinčić, dehidrirano češnjak, začini, aromatično bilje.<br /><br />ORIGANO- stavljam na jaja, na meso, na zelenu salatu čak. <br /><br />Senf je Ok kad stavim 1 žličicu u majonezu ili u rusku salatu 1 žličicu? Ne mislim ga konzumirati na žlice poput majoneze.<br /><br />-vagu zaboravljam a osjećam se dobro. Malo mi spada odjeća, morat ću kupiti novu. hehehehe<br /><br />- "živi za sebe zbog sebe" Jako lijepo Bernarde. Hvala od srca na svemu.<br /><br />Srdačni pozdravi.Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-70049719488929703852012-03-14T11:44:48.072+01:002012-03-14T11:44:48.072+01:00Candy
Samo ti koristi masnoce i ne gledaj da sma...Candy<br /><br /><br />Samo ti koristi masnoce i ne gledaj da smanjujes obroke iza vi starih nameta i ideologija..Ja bih zelene mahune izbacio a ubacio kuhani/obareni karfiol i brokulu. Razumijem te u racunjanju grama ali nemas odista potrebe.<br />Jedi sve prema AC u onim mjerama dok se ne zasitis i budes vise zedna nego gladna.. Eto uzmi sto masnijih cvaraka umjesto grickalica,ne trebas mjeriti niti vagati hranu nego bez griznje savjesti udri po majonezi.<br /><br />Razumijem i to i problem nemogucnosti podgrijati hranu na poslu a eto mozes u termosici temeljca a ne znam koliko kefir moze stajati van frizidera. Cevapi,raznjici,pljeskavice i slicne mesne "slastice" su sasvim ok uz majonezu ili slicno. Meso kao i svako drugo jelo umjesto jedne porcije pravim vise od jednom..Rebra,but,spinjetke,piletinu itd itb dobro zaciniti i u rernu pod aluminijsku foliju..Dok se temeljac krcka neka se meso u rerni pece..Na pola sata prije nego li je meso gotovo skinuti foliju i pomastiti i pustiti da se dopece i dobije boju..Gotovo meso pustiti da se "odmori" a zatim ga izrezati na porcijske komade i pospremiti u frizider/zamrzivac.<br /><br />Komade tog isto mesa mozete sitno isjeckati pa uz povrce pospremiti a kasnije ih dobro natopiti majonezom.. Idealno bi mozda bilo napraviti ruske/francuske salate i to kao prilog uz meso ili ribu..Narezati kuhanih jaja,usitnjenji kuhani karfiol ili brokulu,kiselih krastavica,usitniti mesa/piletine i bogato politi majonezom..Ja jos bijelog luka isjeckam i sto vise stoji u frizideru to mi ima bolji ukus.. <br />Skuhaj si cvjetace ili ti karfiola,kad viljuska prolazi kroz "meso" ocijediti i uvaljati ih u umucena jaja i zapeci na maslacu.<br /><br />Sasvim ispravno Anita i slazem se kao i "vecinu" slucajeva s tobom :)) Meni je vas cjelodnevni jelovnik uzina ili predjelo.. Svako od svoje gradji,spola,uzrasta i dnevnih aktivnosti bira kolicinu i izbor hrane.<br />Curry je ok ali pogledaj sadrzaj da nema E supstanci i slicnih kemikalija,origano samo u bolognese sosu koristim,inace su mi sol,biber,cayene pepar osnovni zacini..Kao sto prije napomenuh jedino je ogranicenje vlastita masta.<br /><br />Nije meni cilj da ti konvertiras na LCHF nego da zdravo i optimalno zivis ..Samo strpljivo i ustrajno naprijed..<br /><br />PS<br /><br />Nemoj da ti vaga bude opcesija,gledaj kako se ti osjecas kad se ne vazes pred ogledalom. Zivi za sebe zbog sebeBernardhttps://www.blogger.com/profile/16026025993675181750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-85040275172388304242012-03-14T09:11:51.465+01:002012-03-14T09:11:51.465+01:00Draga Anita, puno Vam hvala!
Naravno, 2-3 kokosov...Draga Anita, puno Vam hvala!<br /><br />Naravno, 2-3 kokosove kuglice će biti samo za predstojeće fešte. Nikako ih ne mislim jesti svaki dan. A naravno i meni je cilj odvući se od slatkog (evo mjesec dana sam izdržala).<br /><br />O juhi za ručak koji bi ponijela u termosici razmišljam već neko vrijeme. Samo moram izdvojiti vremena i otići kupiti termosicu. Ta ideja mi je već neko vrijeme na pameti :) Tako je, jedem kad sam gladna. Na poslu mi se dogodi da i ne stignem ručati u podne (neki dan sam silom prilike izdržala sa doručkom u 7.30 do ručka tek u 14.30. - punih 7 sati.).<br /><br />OK, bitno mi je to da se držim liste dozvoljenih namirnica, i da neću naštetiti sa "prekomjernom majonezom i umacima" a vidim da me oni duže drže sitom.<br /><br />Kefir mi je odličan, pijem ga ujutro i navečer. I o Bernardovoj ideji da ponesem kefir na posao sam već razmišljala. Tako ću ravnomjernije raspodijeliti litru kroz cijeli dan. Biti ću sitija, a i neće mi se dogoditi "krize" gladovanja kada na poslu zaglibim malo duže - pa večeram kasno tek kad stignem kući.<br /><br />Svakako, cilj je riješiti se Candide, a o kilama više ni ne razmišljam. Vaga pokazuje više kila nego prije 2 tj, a meni spada roba, i dr.su primjetili da sam malo "omršavila".<br /><br />Anita&Bernarde, još jednom puno hvala na svemu.<br /><br />Javim se kroz neko vrijeme sa rezultatima.<br /><br />p.s. Curry i origano kao začini su OK u pripremanju hrane na AC? <br />Koji test bi bilo najbolje napraviti za potvrdu da candide više nema? (naravno, tek nakon cca 2 mj).Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-34067124659542827902012-03-14T08:42:51.472+01:002012-03-14T08:42:51.472+01:00@ Candy, nije nikakav grijeh da napravite kokosove...@ Candy, nije nikakav grijeh da napravite kokosove kuglice i ponesete sa sobom tamo gdje će i drugi jesti slatko, zato imamo LCHF kolače i slastice. Inače, razlog što se oni preporučuju samo u posebnim prilikama je upravo taj, da se odviknemo slatkog okusa, jer nas je želja za slatkim okusom i dovela do problema. Znači, slatko nije za svaki dan, nego za rođendane i fešte - i tada slobodno uživajte. Kokosove kuglice neće upropastiti rezultat mjesec dana AC dijete.<br /><br />Možete li ponijeti juhu od kostiju u termosici na posao pa popiti uz ručak, tako će ručak biti kompletnii i sitiji. Inače ako nosite komad mesa i neko povrće, domaća hladna majoneza to lijepo nadopuni. Salate možete napraviti od tvrdo kuhanih jaja, tunjevine ili komadića mesa ili piletine, dodati povrće i opet domaću majonezu - ovo je ukusno i kad je hladno. <br /><br />Inače sve što jedete je u redu, a što se tiče količina, vodite se za vlastitim osjećajem gladi i sitosti. Svi smo različiti po tom pitanju, Bernard sigurno može pojesti više nego vi i ja zajedno :)) Važno je da jedete do sita ali da se ne prejedate. Isto tako se nemojte bojati preskočiti obrok ako ne osjećate glad. Mi kojima je gorivo masnoća, ne moramo nadopunjavati energiju redovnim obrocima kao oni koji troše glukozu, jer masnoće imamo na tijelu - stalno. <br /><br />Znači, dokle god se držite liste dozvoljenih namirnica i jedete prema osjećaju gladi i sitosti - nećete pogriješiti. O omjerima mesa, masnoće i povrća ne brinite. LCHF se ne radi o računanju niti vaganju hrane, to čovjek nikad u povijesti nije radio pa nije bilo debljine i bolesti kao danas. Otkad su nas "stručnjaci" počeli savjetovati što i koliko da jedemo, otada je i krenulo sve naopako.<br /><br />Candy, koji je glavni cilj? Ako je glavni cilj izbaciti candidu, onda možete piti litru kefira na dan i jesti kako jedete. A kad candide više ne bude onda se možete pomučiti za skinuti tih 2-3 kila, ali to neće biti jednostavno. To što mi doživljavamo kao višak, tih 2, 3 ili 5 kila, to je zapravo normalan sastav tijela, jer ljudsko tijelo (naročito žensko) treba određeni postotak masnog tkiva. Zato se ti zadnji kilogrami ne skidaju "običnim" LCHF-om, već treba smanjiti količinu hrane, strogo paziti na unos UH i trenirati.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-1947842448563767882012-03-13T22:35:40.738+01:002012-03-13T22:35:40.738+01:00Dragi Bernard & Anita
Puno hvala na opširnom p...Dragi Bernard & Anita<br />Puno hvala na opširnom postu i trudu.<br /><br />Kao što sam spomenula, a Bernarde Vi ste i ponovili; popijem domaći kefir natašte (premda vi kažete da "zalijem" doručak kefirom,znači na kraju) doručkujem 2 jaja na puno svinjske masti. Mogu ja i 4 pojesti,ali nastojim smanjiti količinu. Polijem sa masnoćom na kojoj su jaja pripremana. Dodam tome žlicu umaka (domaće majoneze ili umaka od maslaca,jaja i začina)i pojedem zdjelicu domaćeg kupusa (cca 100grama). To me drži do ručka cca 4-4,5sata.<br /><br />Ručam meso (najčešće piletinu ili pljeskavicu) sa prilogom. Najveći su mi problem prilozi, jer ne mogu pripremiti blitvu, špinat, brokulu i sl. jer do ručka je hladno. Najviše sam zadovoljna pireom od karfiola u kojeg dodam žlicu maslaca. Dodam meso i sve zalijem masnoćom na kojoj se pripremalo meso. Dodam i žlicu majoneze/umaka. Osim pirea, odgovaraju mi i zelene mahune. Za ostale priloge nemam ideja (jer se ohlade nakon 4-5 sati). Eventualno papriku narežem i zalijem maslinovim uljem (kao prilog). <br />Bernarde kakve mesne salate preporučate, čime ih kombinirati? Tunu miješam sa zelenim mahunama i maslinovim. To mi je OK, samo što količinski trebam cca 200-300g mahuna (manje od toga mi je premalo) a mahune imaju dosta UH. Mesne salate mi jedino pada na pamet narezati papriku, rajčicu i krastavac, i dodati narezano meso.<br /><br />Vikendom kuham temeljac od kostiju oko 3 sata tako da mi lonac izdrži cijeli tjedan. Dnevno (navečer) uzmem cca 3 dcl, podgrijem i dodam brokulu.<br />Popijem još kefira.<br /><br />Bernarde, kako pečete meso (i ribu???) za cijeli tjedan?<br />Ja pečem meso i kuham prilog svako jutro, tako da je "svježe" za ručak (premda je hladno).<br /><br />Hehe, nasmijali ste me s ovim "tako da ces morati naci nesto da radis umjesto sto si inace jela (ili je mozda problem sta raditi kad se ne jede..." Imam jako puno obaveza, i sretna sam kad uspijem izdvojiti 15min da pojedem ručak koji sam ujutro spremila.<br /><br />U svoju bi obranu htjela dodati kako ne pijem, ne pušim, ne pijem kavu, od kad sam na AC više niti kakao ni nesscafe, ne grickam orašaste plodove, izbacila sam i lanene sjemenke, ne radim kruhove (dobri jutarnji..), ne radim palačinke sa kokosovim brašnom....Pijem NEzaslađene čajeve (ne koristim steviju za napitke).<br /><br />Jedini mi "grijeh" što mi prethodi nekoliko događaja na kojima će se "jesti i piti". Mislila sam napraviti 2-3 kokosove kuglice (maslac, kako, stevija, kokosovo brašno - bez badema) da se i ja zasladim. <br />ALI ako je to toliki grijeh (premda vidim po postovima da se dozvoljava i stevija i kuglice na AC)pa preživjet ću i bez toga.<br />Neznam je li Vaš cilj da steknem "dobre navike" i da se odviknem od navike slatkog pa makar bilo to slatko sa stevijom (jer slatko vuče na još), ili će stvarno te 2-3 kuglice upropastiti mjesec dana AC- i vratit me na početak. Slijede mi 3-4 takva događaja u kratko vrijeme.<br /><br />Nadam se da bar čvarke mogu gricnuti... ( i to one masne. Mogu i 100g pojesti. Bernarde, to je u redu, ako NEMA ŠANSE da pretjeram sa masnoćama?)<br /><br />Hvala Vam na savjetima i podršci. Svako dobro i Vama.Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-26412813570690582632012-03-13T13:57:48.815+01:002012-03-13T13:57:48.815+01:00slažem se bernard. candy, i ja preporučujem da izb...slažem se bernard. candy, i ja preporučujem da izbacite kikiriki i bademe kao grickalicu. jedite konkretne obroke i ne grickajte ništa između obroka da se ta hrana stigne lijepo u miru probaviti.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-12948176586144829862012-03-13T11:40:03.433+01:002012-03-13T11:40:03.433+01:00Fight fire with fire...Jedi masnocu da bi razgradj...Fight fire with fire...Jedi masnocu da bi razgradjivala masnocu i efektivno je koristila kao izvor energije...Nauci tijelo da efektivno iskoristava masnoce...Retoricka postavka "U laboratorijama koriste otopine secera i skroba kao podlogu za uzgoj bakterija,gljivica itd itb" Zato i izbacivanjem super i ultra brzih UH covjek se osigurava da virusi i bakterije i u tvom slucaju candida nece naci pogodno tlo za razvoj..<br /><br />Ne strahuj od LCHF masnoca, NEMA SANSE da pretjeras sa masnocama jer jedina nus pojava ce biti da ces duze biti sita tako da ces morati naci nesto da radis umjesto sto si inace jela (ili je mozda problem sta raditi kad se ne jede)...Slusaj svoje tijelo, kad jedes dovoljno masnoca osjetiti ces postepeno zasicenje i moci kontrolisati kolicinu hrane. Nece ti kao u prijasnjem zivotu iznenada od brzih UH spucati umor,opasti secer i zatraziti slatko..<br /><br />Kilaza bas i varira od vikenda do vikenda...Kaskica kikirikija ovdje nesto kao fol dozvoljeno tamo.. UH sakupljaju vodu i organizmu tako da kad zgrijesis to veze vodu za sebe i u tebe...Ne obracaj paznju na kilazu, vaga nije dokaz niti mjerilo izbacivanja candide.. Ja bih radije i malo "tezi" bio a bio candida free..<br /><br />Pokusaj da dozvoljeno povrce minimalno pripremas (kuhas,peces,dinstas)tako da ti stomak i zeludac se malo potrude oko varenja hrane.Pokusaj sa temeljcem od kostiju,kiselim kupusom i pola litre kefira dnevno..Daj si sansu da obnovis crijevnu floru a uneses raznovrsnost ishrane..<br /><br />Prije nego sto krenes na posao ispeci jaja u zeljenoj kolicini,dosta maslaca i uz to salatu od kiselog kupusa..Zalijes casom kefira,za posao ponesi salatu od tunjevine ili piletine ili ostataka mesa od neki dan,jaja i majoneze uz dozvoljeno AC povrce, bocicu od 2 do 3 dcl kefira.. Kad dodjes kuci podgrijes si temeljca u zeljenoj kolicini,ispeces nesto tako da ti ostane i sutra za rucka..Vikendom si nakuhaj temeljca,napeci ribe,piletine i mesa,skuhaj jaja i napravi majoneze. Porcijski podijeli i ujutru samo poneses..Ako ti je rucak "tanak" onda ti za dorucak i veceru nadoknadi masnoce i problem rijesen.. Malo ko od nas okorjelih LCHF-vaca prati dorucak-rucak-vecera..Jedemo kad smo gladni i dok to vise nismo ili po mojoj spoznaji jedem dok ne postanem vise zedan nego gladan..Cudno ali veoma uspjesno u mom slucaju..<br /><br />Ne ljutim se ja na pitanja nego na nemogucnost strpljenja da se AC ispostuje do kraja, sto se na ne konstruktivaan nacin istazuju granice nepotrebno odugovlaceci agoniju sa candidom..Sa masnocama ne mozes pretjerati mozes samo duze sita biti,ja bih ti preporucio da izbacis kikiriki..Ne olaksavaj si AC dijetu jer neces znati postovati period nakon toga..Sto se vise "napatis" na AC kuri nece ti padati na pamet da kasnije zgrijesis i opet dovedes u sukob sa bestijom.. <br /><br />Ako sam sta preskocio slobodno si daj oduska komentirati...Ustrajno i strpljivo samo naprijed..Svako mir i dobro zelimBernardhttps://www.blogger.com/profile/16026025993675181750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-25379362580941746282012-03-13T09:09:33.938+01:002012-03-13T09:09:33.938+01:00Bernarde hvala na odgovoru.
Osim što pripemam (pr...Bernarde hvala na odgovoru.<br /><br />Osim što pripemam (pržim) hranu na dosta masnoće (svinjska mast i maslac), da pojačam masnoće dodajem za ručak žlicu domaće majoneze ili neki sl.umak na bazi maslaca i maslinovog ulja. Također i za doručak uz jaja pojedem žlicu takvog umaka, pa samo pitam može li se i sa tim umacima pretjerati. <br />Dakle, nije pitanje unosim li dovoljno masnoće, već je pitanje unosim li previše masnoće.Da, nakon doručka sam sita 4-5 sati (kefir, jaja na puno masnoće,žlica masnog umaka, kiseli kupus). Problem mi je ručak, jer ono što skuham i nosim na posao je hladno (ne mogu pripremiti npr. blitvu, špinat i sl.) pa tome dodajem po žlicu nekom umaka da me "drži" do kraja radnog dana i do večere.<br /><br />Što se tiče maslaca od kikirikija, bila je to probna verzija od svega nekoliko žlica. Ako napravim maslac sa bademima, koliko dnevno smijem pojesti? Opet bi to dodala kao žlicu "umaka" uz doručak, ručak ili večeru.<br /><br />Poanta cijelog posta je mogu li unostiti previše masnoća sa takvim umacima, majonezama i sl. i sa pripremanjem hrane na puno masnoća. Kada sam pitala za slatkiše, poanta je da bi pojela žlicu čistog maslaca (unosim masnoće, pa pitam jel mogu pretjerati?) i tome dodala malo kakao-a i malo stevije, i na taj način se ponekad "prevarila" da jedem slatkiš. Neznam, meni ne djeluje to štetno (jer bi to bila čista masnoća sa malo UH u žličici kakao-a)- ili se varam?<br /><br />Ponavljam, pitanje "previše masnoće" možda i nije zbog masnoće već zbog UH u litri domaćeg kefira kojeg dnevno pijem. <br /><br />Bernarde nisam pomislila da mi masnoće utječu na candidu :)<br /><br />Neznam zašto imate dojam da imam nešto protiv LCHF-a. Naprotiv, zadovoljna sam, uživam u pripremanju hrane, i takvom načinu života. Ima bezbroj ukusnih recepata na lchf prehrani, a ja ih pokušavam uklopiti u AC dijetu. pa zato imam bezroj pitanja, ne ljutite se valjda?<br /><br />Nisam ni u jednom trenutku pomislila da mi masnoće uzrokuju candidu, znam ja dobro čija je ona posljedica. :)<br /><br />Pitam samo da li se može pretjerati sa masnoćama, jer ih jedem s "guštom". Pojedem na žličicu kokosovo ulje, pa kasnije žličicu majoneze, pa ponekad žličicu maslaca od kikirikija (ok pričam o vikendu kad mi je dostupan frižider) pa sam pitam ima li nešto loše u tome, i mogu li pretjerati s tim dodatnim masnoćama (pred masti i maslaca na kojem pripremam hranu). <br />Pitanje je zato što mi kilaža stagnira ili se čak popne +0,5-1kg gore dolje. <br />Napominjem, nije mi bitna kilaža, jer imam svega 2-3kg viška, ali se "bojim" da ne ode ta kilaža gore ako "previše" unosim masnoća u KOMBINACIJI sa UH iz 1 litre kefira dnevno + UH iz povrća.<br /><br />Svako dobro.Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-81242245941806302482012-03-12T22:58:10.571+01:002012-03-12T22:58:10.571+01:00@Candy
2 do 3 kasike je malo masnoca. Ako,nakon j...@Candy<br /><br />2 do 3 kasike je malo masnoca. Ako,nakon jela, nisi gladna narednih 4 do 5 sati,dovoljno je masnoce. Sta ce ti maslac od kikirikija? Sto nisi badema samljela?<br />Kad si vec AC kuri zasto se ne strpis dok je ne istrijebis? Svaki put kad "zgrijesis" sa slatkom produzavas si agoniju i onda ce "nasa" krivica biti, to jeste kao sto si vec naslutila da od "previse" masnoce jos se boris sa candidom.Bernardhttps://www.blogger.com/profile/16026025993675181750noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-76968288475547513522012-03-11T22:01:17.915+01:002012-03-11T22:01:17.915+01:00Draga Anita,
pokušavam razmišljam na način da je ...Draga Anita,<br /><br />pokušavam razmišljam na način da je LCHF high fat a ne hight protein. Nastojim uz meso i povrće dodati što više masnoća. Može li se pretjerati sa masnoćama? Ako za doručak pržim jaja na dosta domaće masti ili maslaca, dodam tome neki umak na bazi masnoće(maslaca ili maslinovog ulja, domaću majonezu). Za ručak koji je obično "mršav" nastojim ponovno dodati neki umak, i povrće sa maslinovim uljem.. za večeru masnu juhu od kostiju, kefir, ili jaje na puno masnoće sa slaninom ili šepekom... može li se pretjerati sa masnoćama pa da to djeluje negativno? <br /><br />Koliko dnevno smijem konzumirati takvih umaka/majoneza i sl.? Je li 2-3 žlice previše?<br /><br />Pravila sam domaći maslac od kikirikija. (maslac+ mljeveni kikirki). Smijem li dnevno konzumirati 2-3 čajne žličice (vodeći račuma da kikiriki ima dosta UH)?<br /><br />Interesira me još nešto; <br />maslac nema UH (a poželjno je unositi što više prirodnih masnoća). Nezaslađeni kakao 100g =55 g UH (to je cca 12-13 JUŠNIH ŽLICA. 1 jušna žlica cca 4-4,5g UH). Stevija nema UH.<br /><br />Smije li se povremeno konzumirati "domaća čokolada" na način da se rastopi npr 10g maslaca (ili manje), stavi 1 jušna žlica nezaslađenog kakaa (ili čak i manje) i mrvicu stevije...? <br />Unose se poželjne masnoće, a i dobije se slatkiš za povremeno se zasladiti.<br /><br />S obzirom da sam na AC, i konzumiram puno domaćeg kefira, koliko dnevno unosim UH u 1 litri kefira? Može li toliko UH više štetiti nego što kefir ima koristi?<br /><br />Puno hvala unaprijed na odgovorima.Candynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-64834553928054802832012-02-29T08:39:06.740+01:002012-02-29T08:39:06.740+01:00@ candy, što se tiče gubljenja zadnjih 2-3 kg, mor...@ candy, što se tiče gubljenja zadnjih 2-3 kg, morate biti jako strpljivi i jako disciplinirani, može potrajati par mjeseci. ne grickajte ništa između obroka i jedite samo dok ne osjetite sitost, onda je dosta. <br />nescaffe bolje da ne pijete, naviknite se na čajeve. špinat možete jesti kako god hoćete samo da je svježe pripremljen, ali ne smije da stoji, tada se stvaraju štetni spojevi. divka je od žitarica i zato nije dobra za AC dijetu. ako vam baš tako nedostaje kava, skuhajte radije običnu tursku kavu pa je možete piti sa eggmjolkom i stevijom. da, steviju možete koristiti.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.com