tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post3227554644200771701..comments2024-02-27T17:13:24.680+01:00Comments on Istine i laži o hrani: Istine i lazi o mlijekuanitahttp://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comBlogger151125tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-77228321752753972002023-08-23T21:50:35.503+02:002023-08-23T21:50:35.503+02:00Mlijeko je super.Mlijeko je super.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-60320394790877385302020-10-23T11:54:05.999+02:002020-10-23T11:54:05.999+02:00Draga Anita,
Da li svježe domaće mlijeko treba pro...Draga Anita,<br />Da li svježe domaće mlijeko treba prokuhati ili zagrijati kada hoću napraviti domaći jogurt?<br />Na netu su svuda recepti koji navode da treba kratko prokuhati ili zagrijati do vrenja pa ohladiti na 40-45c pa umiješati jogurt..?<br />Lijep pozdrav i svako dobro,<br />MateMatehttps://www.blogger.com/profile/00638745214455536974noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-89449864991503592902020-01-08T16:50:36.901+01:002020-01-08T16:50:36.901+01:00Draga Anita. Zivim u Holandiji i cesto navratim na...Draga Anita. Zivim u Holandiji i cesto navratim na jednu mlijecnu farmu koja se, osim proizvodnje mlijeka i prodaje bavi i proizvodnjom vecine proizvoda od mlijeka osim sira ( valjda nisu izdrzali konkurenciju velikih) Poceo sam kupovati sirutku dok su ga jos proizvodili i radili, naravno, od nekuhanog mlijeka a sada za sve ostale proizvode mlijeko zagrijavaju na 75 stup. celzijusa i ja sad pijem sirutku iz takve proizvodnje.Mislio sam da se na tim manjim temperaturama zadrzavaju sva svojstva i struktura enzima i ostalih tvari a da se samo unistavaju stetne bakterije. Grijesim li ?.....Unaprijed hvala na odgovoru i lijepi pozdrav ! Ognjen PerkusicAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/09824908827875341508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-31602075255181804432018-09-11T14:56:05.131+02:002018-09-11T14:56:05.131+02:00Što je sa biljnim mlijekom, da li je zdravo i potr...Što je sa biljnim mlijekom, da li je zdravo i potrebno našem organizmu?<br />Hvala.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-51538978130714081012018-03-27T12:28:55.494+02:002018-03-27T12:28:55.494+02:00Poštovana Anita,
postoji li rizik konzumacije siro...Poštovana Anita,<br />postoji li rizik konzumacije sirovog mlijeka kod trudnica s obzirom na mogućnost listerioze?<br />Hvala!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-31960690578824883882018-01-17T13:01:51.243+01:002018-01-17T13:01:51.243+01:00Pozdrav svima!
Molim za savjet.
Izbjegavam FODMA...Pozdrav svima! <br />Molim za savjet. <br />Izbjegavam FODMAP ugljikohidrate. Posto mi jaaako fali mlijecno, htjela bih napraviti domaci jogurt. Kako ga raditi? Od kojeg mlijeka? Jel bi mlijeko bez laktoze bio dobar izbor. Moze li se raditi u ovom aparatu? http://www.gorenje.hr/proizvodi/mali-kucanski-aparati/priprema-domaceg-jogurta/jmg20w/571183<br /><br />Unaprijed zahvaljujem :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-73535838890417794882017-08-12T20:50:10.698+02:002017-08-12T20:50:10.698+02:00@ Anonimno, koristite li za kefir sirovo mlijeko i...@ Anonimno, koristite li za kefir sirovo mlijeko ili ovo zagrijano na 70 stupnjeva (i ohlađeno, naravno)? Nabavljam domaće mlijeko i radim kefir, mlijeko ne kuham, zato me zanima, treba li ga i za kefir zagrijati? Koliko vremena ga zagrijavate na tih 70 stupnjeva?<br />Poz, Sanja B.Sanja B.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-6229486426231860592017-08-06T12:29:59.521+02:002017-08-06T12:29:59.521+02:00Kao neko ko se godinama bavi ekološkom proizvodnjo...Kao neko ko se godinama bavi ekološkom proizvodnjom mlijeka mogu vam reći sljedeće.Moje se krave koje su cijele godine,do zime vani,hrane isključivo travom,zimi sijenom uz mali dodatak kukuruza soli i stočne krede.Mlijeko najviše koristim za svoje potrebe i ishranu teoca.Sirovo mlijeko nikada ne konzumiramo nego ga zagrijemo na nekih cca 70 stupnjeva (ne više) i onda ga pijemo.Od sirovog mlijeka radimo kefir i razne vrste sireva.To je moj savjet svima jer mislim da je pijenje sirovog mlijeka rizično radi raznih bakterija,a na 70 stupnjeva se još uvjek ne uništavaju njegove hranjive vrijednosti.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-8085221802194591542017-06-04T14:01:54.565+02:002017-06-04T14:01:54.565+02:00Anita, molim vas savjet, smije li neprokuhano mlij...Anita, molim vas savjet, smije li neprokuhano mlijeko i kefir od neprokuhanog mlijeka iz mlijekomata piti dijete koje ima Crohnovu bolest i uzima imunosupresive (znaci smanjen mu je imunitet pa postoji veca opasnost od zaraze bakterijama iz mlijeka) ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09287271124761238500noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-39118831974055763792017-05-24T01:27:02.505+02:002017-05-24T01:27:02.505+02:00wu-ya, ja sam čitala i gledala po youtubu upravo o...wu-ya, ja sam čitala i gledala po youtubu upravo ove informacije o kojima vi govorite, pa sam neko vrijeme koristila kefirna zrnca, malo je to naporno stalno praviti kefir s njima, pa sad kupujem kefir. Veronikin je stvarno dobar. Ja moram priznati da baš i ne volim mlijeko. a i ove kontradiktorne info me zbunjuju, jer nekad mislim kako bi možda trebala piti više mlijeka, a s druge strane, čitam da nije dobro za ljude, naročito za kosti. a evo vi ste to objasnili vrlo stručno. Ti videi koje sam gledala govore o tome da mljekarska industrija hvali mlijeko i istraživanja mahom potječu od njih, financirana od njih,pa su tako i pristrana. A rijetka koja nisu financirana od njih, govore da mlijeko nije dobro za ljude....Čovjek se izgubi u mnoštvu tih kontradiktornih informacija, i onda se nastavi hraniti kako se je uvijek hranio...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06150192170992879499noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-12137104537456025762017-05-24T01:19:23.682+02:002017-05-24T01:19:23.682+02:00je li mlijeko u mljekomatima svježe sirovo mlijeko...je li mlijeko u mljekomatima svježe sirovo mlijeko nepasterizirano? to je ono što čitam po novinskim člancima i kako kaže zakon. je li to uistinu tako? Ima kod mene blizu mljekomat, jednom sam već kupila mlijeko tamo i moram priznati bilo jest drugačije i nekako gušće nego npr. iz mljekare Veronika za koje sam mislila da je bolje nego drugi jer se pasterizira na manjim temperaturama....<br />HvalaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/06150192170992879499noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-66210591240263721432017-01-26T09:36:38.082+01:002017-01-26T09:36:38.082+01:00Pozdrav!
Ako uspijemo nabaviti domaće mlijeko od ...Pozdrav! <br />Ako uspijemo nabaviti domaće mlijeko od nekoga tko ima kravice koje pasu, je li potrebno to mlijeko prokuhati ili se zaista ostavi onako: sirovo? Linanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-89737057668071763862016-06-13T10:54:38.064+02:002016-06-13T10:54:38.064+02:00I sta sad da radim sa kozjim mlijekom kojim hranim...I sta sad da radim sa kozjim mlijekom kojim hranim bebu od 11.mj.? Da ga prokuhavam ili ne? Da li je onda bolji Bebimil?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16011250091377401396noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-82586228584354124902016-05-05T23:24:31.514+02:002016-05-05T23:24:31.514+02:00Prije svega to nije moje mišljenje to je opća činj...Prije svega to nije moje mišljenje to je opća činjenica koja je nedavno postala i znanstvena činjenica.Ja jako dobro znam pravila ,a ako vi smatrate da sam ja koje pravilo prekršio molim da mi taj dio rečenice stavite pod navodnike i da mi pošaljete pravilo kojem se protivi ta rečenica...<br />Ja ovdje nisam nikoga uvrijedio ,a niti sam opsovao.Ja mislim da se ovdje radi o ne prihvaćanju tuđih mišljenja i činjenica.Smeta vam što znam više i što sam iznjeo argumente koji se protive vašoj filozofiji.Eto o tome se radi.<br />Vi slobodno konzumirajte mlijeko.Ja vama ne branim niti vam mogu zabraniti to...Bez brige...Ziusudrahttps://www.blogger.com/profile/04891757682458186167noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-21951363308519901262016-05-05T18:43:43.401+02:002016-05-05T18:43:43.401+02:00Wu-Ya, bez obzira na Vaše mišljenje o mlijeku, na ...Wu-Ya, bez obzira na Vaše mišljenje o mlijeku, na internetu postoje određena pravila po kojima se komentira i komunicira. Ako ih ne znate, onda biste kao odrasla osoba barem trebali znati što je minimum pristojnosti. <br />Poz, SanjaSanja B.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-73808005515472529172016-05-03T22:39:37.073+02:002016-05-03T22:39:37.073+02:00Ovaj članak gore je napisao netko vrlo neobrazovan...Ovaj članak gore je napisao netko vrlo neobrazovan.<br />Ja se slažem da je pasterizacija nešto loše no ne toliko loše koliko ga se ovdje nameće da je.<br />No da razjasnimo nešto o bjelančevinama odnosno proteinima.Protein iz pasteriziranog mlijeka i domaćeg je isti ,a to je kazein.Kazein ali i općenito životinjski proteini su teško probavljivi na taj način zakiseljuju organizam odnosno smanjuju pH.Kada je pH u krvi niska ,naš skeleton otpušta iz kostiju kalcij i fosfor kako bi podigli pH na optimalnu razinu ,a na taj način kosti ostaju bez tih minerala.Kada vam je pH u krvi nizak tada vam je i apsorbcija svih mogućih nutrijenata mala jer nizak pH znači manje kisika u krvi ,a više ugljikovog-dioksida ,a to znači nema prenositelja nutrijenata.Kazein se vrlo teško probavlja ,a on za sebe veže kalcij.To samo jedan u nizu problema u mlijeku.Znači pričam općenito i o domaćem i o kupovnom mlijeku.<br />Još jedna stvar.Ja ne znam gdje vi živite ali krave se i na selu hrane sijenom i stočnom hranom.Rijetko gdje će te vidjeti krave kako pasu travu , to jedino ako imate jednu ili dvije krave onda nije problem.I koje su to industrijske krave ?Nema industrijskih krava , mlijeko dolazi iz sela.Ti seljaci piju ne prerađeno mlijeko krava koje hane stočnom hranom i sijenom i isto to mlijeko pijete vi ali prerađeno.<br /><br />Ako baš obožavate mliječne proizvode ,a stalo vam je do zdravlja onda bih vam preporučio "kefir".Kefir je fermentirani proizvod koji fermentacijom kefirana mijenja svoj sastav i prelazi iz negativnog u pozitivno.Kefir je alkalan za razliku od ne fermentiranih mliječnih proizvoda.Fermentacijom kefirana se mliječni protein oslabljuje odnosno kazein se rastvara ,a mijenja se i omjer minerala iz nepovoljnog u povoljan omjer primjerice kalcija i fosfora.Ubijaju se mnoge bakterije i laktoza jer laktozom se hrane te kefirne bakterije.Uz to će te dobiti probiotičku bombu.Mlijeko vam ne bih preporučio jer vi niste telad nego ljudi iako vi volite biti telad koja "zna" bolje od pravih krava i teladi.Ziusudrahttps://www.blogger.com/profile/04891757682458186167noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-8507473723263805662016-03-25T23:37:18.460+01:002016-03-25T23:37:18.460+01:00Mlijeko nam nije apsolutno potrebno, već je štetno...Mlijeko nam nije apsolutno potrebno, već je štetno. Ljudi su jedina vrsta koja kao odrasli piju mlijeko, i to mlijeko druge vrste! Svaka vrsta pije majčino mlijeko kad se rodi,i kasnije prestaje. Zar je prirodno da zebra pije kravlje mlijeko ili slično? Zašto mi to radimo...Kravlje mlijeko je potrebno da bi se novorođenom telu duplo uvećala tjelesna masa. Onda se svi čudimo što nas to deblja. Mlijeko vas deblja i to jako :D A da ne govorim o tome kako je puno hormona, antibiotika, itd koji uopće nisu zdravi. Wake up peopleAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-85155036711983927692016-03-16T09:44:08.986+01:002016-03-16T09:44:08.986+01:00Draga Anita.... ne znam kako da Vam zahvalim na sv...Draga Anita.... ne znam kako da Vam zahvalim na svemu što činite. I prvenstveno na mom zdravlju!!<br /><br /> Situacija je sljedeća..uslijed ekstremno "zdravog" načina života (previše posla, pad imuniteta, spavanje 4-5 sati, prehrana u Mlinaru, kriva dijagnoza i antibiotici, kontracepcija, drastično smanjena fizička aktivnost) očekivala sam neku boleštinu, tipa gripa, prehlada ili nešto slično... Međutim, gospođica Candida zaključila je da je moj organizam idealno mjesto za se dugoročno useliti...<br /> Obzirom da sam jako inatljiva i upornija od Candide, odlučila sam je istrijebiti (dovesti u normalu) da joj nikada, ali nikada više ne padne na pamet da bukne i napravi mi nered od organizma.<br />Već 20 dana sam na zelenoj kuri, od čega 15 u ketozi (sve lijepo mjerim i držim pod kontrolom).<br /> Osnovne namirnice su mi: kuhana teletina u vodi, domaća jaja, maslinovo i kokosovo ulje, juha od kostiju (samo voda - spravljena po vašem receptu), salata, sol, češnjak, kurkuma + Citrofit, soda bikarbona, bakterije (BioKult).<br /> Uspjela sam nabaviti kefirna zrnca te sada pravim domaći kefir (od domaćeg neobranog mlijeka goveda koji ima 3.8 - 4% mm - kupnjenog na mljekomatu). Možete li mi reći koliko kefira dnevno smijem konzumirati (obzirom da sadrži nešto UH), a da me ne izbaci iz ketoze ?? Pročitala sam podatak da sav (većina) UH ostaje u sirutki kada se kefir procijedi, pa ne znam je li to istina... jer ako je onda bi sirutku trebala izbjegavati, jelda?<br /> Napominjem da su mi omjeri (macrosi): 75% masti (140g), 25% protein (100g), UH 0%. Također, funkcioniram odlično, nemam apsolutno nikavih nuspojava, treniram svakodnevno, radim ozbiljan i odgovoran posao ... znači sve 5 unatoč 0 UH<br /><br />Unaprijed se veselim Vašem odgovoru ili odgovoru nekoga s foruma!!<br /><br />Miss. DioMiss. Dionoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-10848267870157484762016-02-18T21:58:08.016+01:002016-02-18T21:58:08.016+01:00Draga Anita,u velikoj sam dilemi povodom konzumaci...Draga Anita,u velikoj sam dilemi povodom konzumacije mlijeka. Imam problem sa kicmom,bolujem od artroze,trenutno sam u periodu skoroo stalnih bolova. Tako je godinama,smjenjuju se periodi bolji i tezi. Probala sam sve i svasta i cesto su mi rekli da izbacim mlijecno. Trenutno koristim jednu terapiju al.pod uslovom da ne konzumiram mlijecne proizvode. Sta mi ti kao strucnjak savjetujes da li je to pametno i ima li veze jedno sa drugim. Jos nesto kafa bez mlijeka mi najteze pada. Sanjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-41354512377331035162016-02-04T04:11:09.927+01:002016-02-04T04:11:09.927+01:00Stipe,
treniram u teretani dugo vremena. Također, ...Stipe,<br />treniram u teretani dugo vremena. Također, bio sam do prije dva mjeseca "ovisnik" o mlijeku kao i ti. Preporučujem ti da smanjiš konzumiranje mlijeka, a što je još bitnije, kad uzimaš mlijeko uzimaj isključivo domače nekuhano mlijeko. Razloga za to je toliko da bi bilo preopširno pisati o tome sada. Ne boj se masnoće u sirovom mlijeku i uopće u prehrani. Postoji naćin prehrane za bodybildere koji se zove "8 rules for gain muscle and lose body fat". Proguglaj! Osobno, treniram vrlo intenzivno, a jedini obrok sa UH mi je neposredno poslije treninga. U dane kada ne treniram unosim manje od 50 grama ugljikohidrata (UH). Rezultat: pad udjela tjelesnih masti sa 17% na 14% u samo 45 dana. Pobornik sam Paleo - LCHF prehrane prilagođene treningu sa težinama. Zato sam u fazi pokretanja bloga gdje ću podijeliti svoja iskustva u zadnjih 25 godina. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17465183414505842979noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-15028538743457383052016-02-01T01:16:15.161+01:002016-02-01T01:16:15.161+01:00Sto se tice mlecnih proizvoda, ja sam u stanju da ...Sto se tice mlecnih proizvoda, ja sam u stanju da pojedem 200g slatkog kajmaka tj. ,,vrhnja,, kako vi to u htvatskoj kazete... i posle toga niti imam nadimanja, niti imam bilo kakve gasove, niti patim od bilo kakvih stomacnih tegoba! Ja varim laktozu savrseno!!! I mislim da je sve to stvar uverenja i jake zelje :) ja znam da cu do kraja zivota jesti kajmak, jer ga volim i ne bih se odrekao kolko god da je ,,nezdrav,, a sve dok imam zelju imacu i mocan pankreas koji luci enzime :) u to verujem! Pozz i uzivajte u hrani. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-24058138708487220642016-01-03T01:35:10.731+01:002016-01-03T01:35:10.731+01:00A da je bilo procitat txt...A da je bilo procitat txt...Stipe Vukovicnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-50759258339226960822016-01-03T01:33:39.443+01:002016-01-03T01:33:39.443+01:00Pozdrav!
Pijem dosta kupovnog 1% mm mljeka dnevno...Pozdrav! <br />Pijem dosta kupovnog 1% mm mljeka dnevno, oko 1.5 do 2 litre, ovisno o danu kad mi je trening. <br />Pokusavam povecati misicnu masu a istovremeno spustiti masno tkivo koje mi je trenutno 16.6% . Dali bi se masno tkivo povecalo s obzirom na kolicinu koju pijem kad bi poceo konzumirati domace mljeko ... Stipe Vukovicnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-41398943209610968322015-07-22T15:22:43.229+02:002015-07-22T15:22:43.229+02:00Anita je očito bila u 100 poslova kad vam tada nij...Anita je očito bila u 100 poslova kad vam tada nije odgovorila. Ja ću vam prenijeti moje iskustvo s maslacem: vjerovali ili ne, maslac dobiven domaćim načinom, od nepasteriziranog svježeg kravljeg mlijeka, nije uvijek jednake boje jer ovisi o tome što životinje jedu, pri čemu je žuta boja zapravo rijeđa. Ja upravo trošim jedan takav koji je skoro bijele boje, međutim okus mu je nebo i zemlja u usporedbi s onim uvijek žutim Vindija/Dukat. Nisam radio nad tim industrijskim maslacima analize da to mogu tvrditi, ali sam potpuno uvjeren u to da oni dodaju i umjetne boje i umjetne arome u taj maslac. Nije lako doći do domaćeg maslaca, to je istina. Ljeti svo vrhnje zna otići u svježi sir na kojem kumice najbolje i najviše zarade, pa ne ostane ništa za maslac. Takav sir je, doduše, najbolji od svih jer je najmasniji i najukusniji. Za maslac je potrebno dogovoriti se s kumicom ili drugim proizvođačem unaprijed da vam ostavi određenu, preporučam veću, količinu domaćeg maslaca u terminu ili rano proljeće ili jesen, kad više nije tako vruće. Proizvođači ne vole raditi velike količine maslaca za neizvjesnu slobodnu prodaju, ali će ga rado napraviti po narudžbi. Tu veću količinu onda podijelite kako vam najbolje odgovara, omotajte komade u alu foliju i zamrznite. Tako cijelu zimu možete uživati u ovom doista prekrasnom okusu, bez brige o tome da li vas varaju ili ne. Treba izdvojiti više novaca odjednom, ali se na kraju isplati svaka kuna!Marijanhttp://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/istine-i-lazi-o-mlijeku.htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-36034611125098927512015-07-22T15:05:13.113+02:002015-07-22T15:05:13.113+02:00Poštovana Anonimno, ja kupujem svježe nepasterizir...Poštovana Anonimno, ja kupujem svježe nepasterizirano mlijeko na mljekomatu u Samoboru. Opskrbljivač je OPG Pavković s kojim sam i osobno razgovarao u više navrata. On pomuze krave direktno u velike rashlađene kante koje imaju cca 4 stupnja C i onda odmah dostavlja mlijeko u tim kantama na mljekomat. Dakle, mlijeko ide toplo direktno iz krave na snižavanje na 4 stupnja C. Takvo mlijeko meni, na moje veliko iznenađenje, u frižideru na 2 stupnja C traje čak 10 dana! Drugi izvor su mi 2 kumice u Dubravi, tu mlijeko ide u plastične maloprodajne posude i onda ga nosim iz Dubrave (krajnji istočni dio Zagreba) u Svetu Nedelju (blizu Samobora, krajnji zapad, skoro do slovenske granice), ali u termo vrećici sa zaleđenim ulošcima. Takvo mlijeko traje cca 7 dana iako ga ja potrošim ranije jer radim od njega kefir.<br />Marijanhttp://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/04/istine-i-lazi-o-mlijeku.htmlnoreply@blogger.com