Stranice

utorak, 11. prosinca 2018.

Novo izdanje Istine i laži o hrani na slovenskom

Dragi prijatelji iz Slovenije,

Jako me veseli što mogu objaviti da je novo - revidirano i prošireno izdanje knjige Istine i laži o hrani prevedeno na slovenski jezik u izdanju ARA Založbe. 

Sva poglavlja prvog izdanja knjige su nadopunjena novim sadržajem, posebno poglavlje "Zdravo mršavljenje bez gladi" i poglavlje "Zdrava probava  - uvjet za dobro zdravlje". Knjiga sadrži 60 novih stranica i 12 novih naslova, a sav sadržaj starih naslova je revidiran i poboljšan, tako da knjiga sada predstavlja jedan zaista cjelovit materijal – priručnik i vodič – ne samo za prehranu, nego i za zdraviji i kvalitetniji život. 

Novo izdanje Resnice in laži o hrani kupite u web shopu ARA Založbe ovdje https://www.misteriji.si/resnice-in-lazi-o-hrani-dopolnjena-izdaja.html 

Najnovija saznanja iz područja prehrane i zdravlja, u ovoj su knjizi predstavljena na jednostavan i razumljiv način. Ovo nije knjiga koja se pročita jedanput i ostavi zaboravljena, kao kakav roman kojeg čitamo za ubijanje dosade. Ona je priručnik koji se čita više puta. Zato vam ne treba biti žao, ako ste već kupili staro izdanje knjigu, kupiti i ovo novo. Mnogi su mi čitatelji rekli da su tek ponovnim čitanjem pohvatali sve konce. Koristeći je kao priručnik i vodič, ona je tu da vam pomogne, prvo da shvatite zašto uopće mijenjati način prehrane, a onda i da te promjene učinite na što jednostavniji način, sve u cilju poboljšanja svog zdravlja i kvalitete života. 

Iz knjige saznajte, između ostalog:
- što je čovjekova prirodna, izvorna hrana i što su ljudi jeli prije epidemije modernih bolesti;
- kako su mitovi o štetnosti masnoće i kolesterola doveli do pogoršanja ljudskog zdravlja;
- da li su žitarice doista zdrava hrana ili samo profitabilna hrana;
- koji se komercijalni interesi kriju iza službenih prehrambenih smjernica;
- o pšenici i glutenu, skrivenom uzročniku upalnih i autoimunih bolesti;
- koja nas hrana ubija a koja liječi;
- kako mršaviti zdravo i bez gladovanja;
- o zdravoj probavi kao uvjetu za dobro zdravlje;
- o važnosti zdrave crijevne mikroflore i problemu propusnih crijeva;
- kako jednostavnim promjenama prehrambenih navika vratiti i sačuvati svoje zdravlje i vitalnost. 

Sve je više ljudi, kako stručnjaka, tako i laika, koji uviđaju da između službenih prehrambenih smjernica, medijske propagande, procesirane industrijske hrane i lijekova s jedne, te epidemije debljine i kroničnih bolesti s druge strane, zapravo postoji uzročno-posljedična veza. Nova nam saznanja pomalo razotkrivaju pozadinu ovog paradoksa u kojem živimo i dijelovi slagalice polako, ali sigurno pronalaze svoje mjesto. Cilj ove knjige je rasvijetliti, s više strana, tu zamku u koju smo upali i pokazati da ipak postoji izlaz. 

Hvala vam na povjerenju

Novo izdanje Resnice in laži o hrani kupite u web shopu ARA Založbe ovdje https://www.misteriji.si/resnice-in-lazi-o-hrani-dopolnjena-izdaja.html 



petak, 15. lipnja 2018.

LCHF pohanje bez brašna i prezle (najbolji recept do sada)




Prošli tjedan u ASPIRA školi gastronomije, Jasna Karavanić i ja smo odradile radionicu LCHF kuhanja za djelatnike Adria grupe. Tom prilikom smo, između ostalog, spremali pohane šnicle prema Jasninom novom receptu – i taj je definitivno najbolji do sada. Izvolite recept i dobar vam tek!

Pohane šnicle by Jasna Karavanić
Sastojci:
meso za fine šnicle (puretina, piletina ili teletina)
sezamovo brašno
jaja
parmezan
delikates kvasac*

Postupak:
Pripremite smjesu za pohanje: u jedan tanjur stavite sezamovo brašno, u drugi tanjur istucite jaja, a u treći tanjur pomiješajte sezamovo brašno, parmezan i delikates kvasac (na jednu žlicu sezamovog brašna ide jedna žlica parmezana i jedna žličica delikates kvasca). Meso posolite, uvaljajte u sezam brašno, zatim u jaje, potom u mješavinu pa pržite na vrućoj masti (svinjska mast).

Okus je izvanredan a korica hrskava i fino se drži. Jasnu vjerojatno poznajete po njezinoj odličnoj mješavini začina“Jaggety”. Inače je izvrsna kuharica i tokom godina je osmislila mnoge recepte popularne među LCHF populacijom. Želimo vam dobar tek! 

*Delikates kvasac je deaktivirani sušeni kvasac u obliku pahuljica koji se koristi za poboljšavanje okusa mnogih jela. Bogat je vitaminima B skupine. Kupuje se u dućanima zdrave hrane.

**Prilozi na slici: cvjetača s vrhnjem i poprženim bademima, ravioli od tikvica punjeni sirom i preliveni šalšom, te miješana salata.



ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

Kako skinuti zadnjih 5-10 kg za one koji su već na LCHF prehrani (Zelena Keto IF dijeta)


Evo kako - kombinacijom keto prehrane (vrlo malo ugljikohidrata), zelene kure (bez mliječnog i voća) te isprekidanog posta (intermittent fasting). Znači dva obroka u danu u okviru 6 sati (18 sati post), bez mliječnih proizvoda, bez voća. Ne morate ništa vagati ni računati ako ćete se držati ovog jednostavnog plana. 

Doručak preskočite, popijte kavu ili čaj bez dodataka ili blagu limunadu i pijte puno tekućine kroz prijepodne. 

Ručak i večera: Meso ili riba (ili jaja) i povrće. Obavezno za jedan obrok meso ili riba, za drugi mogu biti jaja. Barem 1 put tjedno iznutrice. Odnos je 1/3 mesa ili ribe i 2/3 povrća.
  • Povrće neka bude zeleno lisnato ili kupusasto povrće koje sadrži malo ugljikohidrata i pročišćava organizam. 
  • Pored toga jedite salatu – zelenu, rikula, matovilac, baby špinat. 
  • Ručak spremajte na svinjskoj masti, maslacu ili ghee maslu (ili kokosovom ulju) i začinite povrće maslinovim uljem. 
  • BEZ mliječnih proizvoda (samo maslac dozvoljen). 
  • Uz obrok poželjno popiti juhu od kostiju/temeljac. 
  • U salatu možete dodati avokado ili malo sjemenki ili par orašastih plodova. 

Povrće: špinat i baby špinat, blitva, kupus bijeli i crveni, kelj i kovrčavi kelj, brokula, cvjetača, raštika, prokulice, šparoge, artičoka, zelena salata, radič, rikula/rukola, matovilac, potočarka, poriluk, tikvice, zelene mahune, masline, rotkvice, krastavac, koromač, mladi luk.
  • Izbjegavajte mrkvu i drugo korjenasto povrće (osim rotkvice), te rajčicu, papriku i patliđan. 
  • Dozvoljen je češnjak, đumbir, začinsko bilje, jaggety, vrlo malo kapule (luka). 
  • Dozvoljene su gljive – može nekada umjesto mesa ili sa jajima itd. 
  • Gledajte da meso i povrće budu iz domaćeg organskog uzgoja bez kemikalija. 
Jedite koliko vam treba do sitosti. Ne moram ni napominjati da se ne prejedate jer s ovakvom hranom je to nemoguće. Pazite na omjer mesa i povrća. Nekome treba više hrane a nekome manje, u svakom slučaju na svakih 100 grama mesa jedite 200-300 g povrća. Između obroka pijte dosta tekućine.

Nema kruha, nema peciva, nema LCHF slastica, nema grickanja između obroka, nema sireva ni drugih mliječnih proizvoda, nema voća, nema masnoće u kavi, nema pitanja ni filozofiranja. Odlučno i s pozitivnim stavom dok ne spadnu zadnji dosadni kilogrami.

**Ponavljam, ovo je za one koji su već na LCHF i adaptirani na masni pogon, za početnike ne preporučam. Za one koji tek kreću sa LCHF radi mršavljenja, molim vas krenite od početka, čitajte na blogu sve po redu ovdje: LCHF i mršavljenje.

**Bio bi super da počnete trenirati ako već niste. Ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje i napor, a ne za sjedenje i ležanje. Treningom popravljate cjelokupno zdravlje, jačate i oblikujete tijelo, ubrzavate metabolizam i još puno toga.

četvrtak, 22. ožujka 2018.

Napokon - GAPS knjiga na hrvatskom!

S velikim veseljem, napokon, mogu objaviti da je na hrvatskom jeziku u izdanju Tragom izašla knjiga “GAPS Crijevno psihološki sindrom” koju je napisala doktorica Natasha Campbell-McBride, specijalistica za neurologiju i nutricionizam.  

Proučavajući zdravstvena stanja stotina pacijenata oboljelih od autizma, poteškoća s učenjem, psihijatrijskih bolesti i drugih teškoća, dr. Campbell-McBride otkrila je jasnu povezanost između nezdrave crijevne flore, slabe probave i toksičnosti od kemikalija nastalih od neprobavljene hrane, koje mogu ozbiljno ugroziti kemiju mozga. Zato je skovala naziv Crijevno psihološki sindrom (Gut and Psychology Syndrome) ili GAPS. Dr. Campbell-McBride među prvima je objasnila ulogu crijevne flore – mikrobioma za ljudsko zdravlje i sve poremećaje do kojih dolazi kada imamo loš sastav ili disbiozu crijevne flore. 

Iako je podnaslov knjige “Prirodno liječenje autizma, dispraksije, ADD-a, disleksije, ADHD-a, depresije, shizofrenije”, knjiga nije namijenjena samo za ove bolesti i poteškoće. Ona nudi informacije o povezanosti zdravlja crijeva i crijevne flore sa sveukupnim zdravljem i imunološkim sustavom organizma, te predstavlja izvanredan priručnik koristan svakoj obitelji. Dr. Campbell-McBride na vrlo jednostavan i lako razumljiv način objašnjava komplicirane procese u ljudskom organizmu kako bismo shvatili povezanost prehrane i drugih čimbenika sa zdravstvenim stanjem. 

Knjiga je korisna svim roditeljima čija djeca pate od alergija, atopijskog dermatitisa, oslabljenog imuniteta, čestih upala uha, probavnih tegoba, nenapredovanja i mnogih drugih stanja. Korisna je i odraslima koji se bore s autoimunim bolestima, upalnim crijevnim bolestima, kao i onima koji nemaju teže zdravstvene poteškoće ali žele pravilnom prehranom poboljšati i zadržati dobro zdravlje. 

U mnogim zemljama svijeta poznata je GAPS dijeta koja se u detalje opisuje u ovoj knjizi. Dijeta se odvija u fazama, od uvodne GAPS dijete koja eliminira veliki broj namirnica, preko postepenog vraćanja namirnica, pa do potpune GAPS dijete koja je vrlo slična Paleo i LCHF načinu prehrane. No čak i ako nemate namjeru provoditi ovu dijetu, iz knjige ćete naučiti mnoge korisne stvari: 
  • Što se događa - kako to sve bolesti počinju u crijevima, o sastavu crijevne flore i svim njenim ulogama u organizmu, o povezanosti crijevne flore i imunološkog sustava, što sve može oštetiti crijevnu floru, o povezanosti crijeva i mozga, do kojih sve poremećaja dolazi zbog loše crijevne flore i sl. 
  • Prehrana - koja je odgovarajuća prehrana za osobe sa crijevno psihološkim sindromom (GAPS-om), zašto ne možemo probaviti određenu hranu i do kakvih poremećaja to dovodi, uvodna i potpuna GAPS dijeta, kako provoditi skidanje s dijete, što kad su djeca jako izbirljiva i neće da jedu normalnu hranu, što kod nenapredovanja i poremećaja hranjenja itd. 
  • Sve o dodacima prehrani kao što su probiotici, ulje jetre bakalara, vitamini i minerali, enzimi, o manjku želučane kiseline i do čega on dovodi, sve o dobrim i lošim masnoćama, kolesterolu i zašto je potrebna detoksikacija organizma. 
  • O čestim upalama uha, slabom imunitetu i kako ga ojačati, kako rješavati opstipaciju, o genetici, kako se hraniti kad planiramo obitelj, o dohrani beba u GAPS obiteljima, o cijepljenju i mnogim drugim stvarima. 
  • Knjiga sadrži i veliki broj recepata za sva jela, slana i slatka, recepte prilagođene djeci, upute kako fermentirati hranu i još puno toga. 
Činjenica je da smo u ovom modernom dobu više nego ikada izloženi toksinima iz okoliša koji nam narušavaju zdravlje i hrana više nije prirodna kakva je nekada bila. Stoga je knjiga ovakvog edukativnog sadržaja izuzetno vrijedna kao literatura i priručnik za zdraviji i kvalitetniji život. Ranije sam objavila jednu recenziju ove knjige, pročitajte je ovdje: GAPS Crijevno psihološki sindrom - recenzija

Knjigu po promotivno sniženoj cijeni, do 05.04.2018. naručite ovdje: Tragom webshop.


ponedjeljak, 26. veljače 2018.

Zabavno-edukativna radionica “PALEO LCHF KUŽINA” Zagreb 11.03.2018.


Dragi svi, 

Pozivamo Vas na zabavno - edukativnu radionicu “PALEO LCHF KUŽINA” u nedjelju 11.ožujka 2018. godine od 10 do 15 h u prostorijama Enzita Heksagon (Avenija Dubrovnik 15, Paviljon 14a, Zagreb) 

Voditeljice: Anita Šupe & Marijana Perinić 
Specijalna gošća: Jasna Karavanić

Cijena radionice: 370,00 kn (uključuje: teoretski i praktični dio, ručak s pićem, PDV i organizaciju)
Broj mjesta ograničen: maksimalno 28 osoba
Prijave i sve informacije na e-mail: paleolchf.kuzina@gmail.com ili mob. 091/552-0611
Rok za prijave: najkasnije do 04.ožujka 2018.
Sudjelovanje na radionici je potvrđeno nakon unaprijed uplaćene kotizacije u cijelosti. 

Marijana Perinić stand-up komičarka, imitatorica, spisateljica, voditeljica, menadžerica. Voditeljica i organizatorica stand-up comedy showa o muško-ženskim odnosima "Štiklom u mozak, loptom u dupe" te talk-showa "Ženska priča" na kojem ugošćava uspješne žene, promovirajući tako snagu ženske solidarnosti i međusobne podrške. 

Anita Šupe nutricionistkinja iz Šibenika, autorica bloga i knjige "Istine i laži o hrani" te "Prve hrvatske LCHF kuharice", promotorica prirodne, izvorne prehrane. Misija joj je inspirirati ljude da promjenama prehrambenih navika preuzmu odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke. 

Program:
09:45 okupljanje sudionika u prostorijama Enzita Heksagon (adresa: Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački velesajam, Paviljon 14a)
10:15-11:45 TEORIJSKI DIO: talk-show na temu LCHF/Paleo prehrane uz pitanja sudionika
11:45-12:00 plan kuhanja i podjela u timove
12:00-14:00 PRAKTIČNI DIO: kuhanje
14:00-14:45 RUČAK (sudionici jedu što su skuhali)
15:00 Kraj 

Srdačan podrav!

srijeda, 31. siječnja 2018.

Zabavno-edukativna radionica “PALEO LCHF KUŽINA” Zagreb 24.02.


Dragi svi, 

(EDIT 23.02.: Zbog lošeg vremena ne mogu putovati u Zagreb, radionicu ćemo održati 11.03.!)

Pozivamo Vas na zabavno - edukativnu radionicu “PALEO LCHF KUŽINA” u subotu 24.veljače nedjelju 11.ožujka 2018. godine od 10 do 15 h u prostorijama Enzita Heksagon (Avenija Dubrovnik 15, Paviljon 14a, Zagreb) 

Voditeljice: Anita Šupe & Marijana Perinić 

Cijena radionice: 370,00 kn (uključuje: teoretski i praktični dio, ručak s pićem, PDV i organizaciju)
Broj mjesta ograničen: maksimalno 28 osoba
Prijave i sve informacije na e-mail: paleolchf.kuzina@gmail.com ili mob. 091/552-0611
Rok za prijave: najkasnije do 14.veljače 04.ožujka 2018.
Sudjelovanje na radionici je potvrđeno nakon unaprijed uplaćene kotizacije u cijelosti. 

Marijana Perinić stand-up komičarka, imitatorica, spisateljica, voditeljica, menadžerica. Voditeljica i organizatorica stand-up comedy showa o muško-ženskim odnosima "Štiklom u mozak, loptom u dupe" te talk-showa "Ženska priča" na kojem ugošćava uspješne žene, promovirajući tako snagu ženske solidarnosti i međusobne podrške. 

Anita Šupe nutricionistkinja iz Šibenika, autorica bloga i knjige "Istine i laži o hrani" te "Prve hrvatske LCHF kuharice", promotorica prirodne, izvorne prehrane. Misija joj je inspirirati ljude da promjenama prehrambenih navika preuzmu odgovornost za svoje zdravlje u vlastite ruke. 

Program:
09:45 okupljanje sudionika u prostorijama Enzita Heksagon (adresa: Avenija Dubrovnik 15, Zagrebački velesajam, Paviljon 14a)
10:15-11:45 TEORIJSKI DIO: talk-show na temu LCHF/Paleo prehrane uz pitanja sudionika
11:45-12:00 plan kuhanja i podjela u timove
12:00-14:00 PRAKTIČNI DIO: kuhanje
14:00-14:45 RUČAK (sudionici jedu što su skuhali)
15:00 Kraj

Srdačan podrav!