Stranice

subota, 14. veljače 2015.

Napuhan trbuh i uz Paleo - LCHF prehranu? Vaš problem su FODMAP ugljikohidrati


Patite li od nadutosti, bolova u trbuhu i zatvora ili proljeva? Promijenili ste prehranu na Paleo - LCHF, izbacili žitarice, mahunarke i mliječne proizvode ali nije vam bolje? Razlog tome je nepodnošljivost FODMAP ugljikohidrata. FODMAP su srednje lančani fermentabilni ugljikohidrati: Fruktoza, Oligosaharidi, Disaharidi, Monosaharidi i Polioli, koji se nalaze u mnogih biljnim namirnicama: voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama i mahunarkama. Kod osoba s probavnim tegobama i crijevnim bolestima, ovi se ugljikohidrati ne mogu pravilno razgraditi, već ih bakterije u crijevima fermentiraju. Pri tome se stvaraju nusproizvodi (gasovi, toksini i kiseline), što onda uzrokuje nadutost i bolove u trbuhu, kao i zatvor ili proljev. Istraživanja pokazuju[1] da navedeni ugljikohidrati otežavaju stanje i sprečavaju oporavak.

Nepodnošljivost FODMAP ugljikohidrata obično je prisutna kod osoba koje imaju SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), što znači prekomjerno razmnožavanje bakterija u tankom crijevu. Potpuno je normalno imati bakterije u crijevima, ali ako ih je previše na krivom mjestu, to uzrokuje probleme. Većina crijevnih bakterija normalno se nalazi u debelom crijevu, dok ih je u tankom crijevu samo mali broj. Kad se bakterije u tankom crijevu prekomjerno razmnože, dolazi do poremećaja koji nazivamo SIBO, a on dovodi do istih simptoma koje prepoznajemo kod IBS-a ili iritabilnog kolona (nadutost, bolovi u trbuhu i zatvor ili proljev). Osim toga, SIBO se povezuje i s drugim poremećajima i bolestima, kao što su anemija, intolerancija hrane, glavobolje i migrene, akne, upalne crijevne bolesti, depresija i mnoge druge. SIBO se može testirati u inozemstvu, preko testova daha (breath tests). Ovaj test otkriva koja vrsta i količina gasova se stvara u tankom crijevu, odnosno proizvodite li metan ili hidrogen. Ako proizvodite metan, onda sigurno patite od zatvora, a radi li se o hidrogenu, onda vas prate proljevi.

Najnovija istraživanja pokazuju da SIBO može biti uzrok do 80% slučajeva IBS-a. U najvećem broju slučajeva, osobe koje imaju SIBO, imaju poteškoće s FODMAP ugljikohidratima. Drugim riječima, ako imate IBS ili iritabilni kolon tj. patite od nadutosti, bolova u trbuhu i zatvora ili proljeva, onda je velika vjerojatnost da imate SIBO, prekomjerno razmnožavanje bakterija u tankom crijevu, zbog čega ne podnosite FODMAP ugljikohidrate. 

Što možete učiniti? Prvo je važno da obavite pregled kod liječnika, da biste bili sigurni da nije u pitanju neka ozbiljnija bolest, kao što je ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, celijakija ili nešto drugo. Ako je sve u redu, tj. nije u pitanju niti jedna od navedenih bolesti, liječnik će vam dijagnosticirati IBS ili iritabilni kolon. Nemojte očekivati od liječnika da će znati nešto o SIBO poremećaju ili FODMAP ugljikohidratima, kao što vjerojatno nećete s njim moći razgovarati o osjetljivosti na gluten ako nemate celijakiju. Nažalost, postoji veliki jaz između najnovijih naučnih saznanja i onoga što se zna u prosječnim liječničkim ordinacijama. Slično je i u drugim zemljama, a ne samo kod nas.

Dakle, kad saznate da imate IBS, vrijeme je da promijenite svoj način prehrane. Žitarice i mahunarke moraju van, kao i mliječni proizvodi, osim maslaca i kefira iz kućne radinosti – njih većina dobro podnosi, ali i tu ima izuzetaka. Osim toga, iz prehrane je nužno izbaciti i namirnice s visokim sadržajem FODMAP ugljikohidrata, odnosno kombinirati LCHF, Paleo i FODMAP dijetu[2].

Uklonite sve namirnice s visokim sadržajem FODMAP ugljikohidrata na 6 tjedana. Cilj je izbaciti sve vrste kako bi se simptomi smirili. Nakon 6 tjedana počnite pažljivo uvoditi jednu po jednu od ovih namirnica s razmakom od nekoliko dana, kako biste mogli pratiti reakciju, odnosno otkriti dolazi li do pogoršanja. Tako ćete otkriti koje namirnice podnosite, a koje ne.

Namirnice sa umjerenim sadržajem FODMAP koristite u umjerenim količinama navedenim u tabeli i vodite računa da sveukupna količina ovih teško probavljivih ugljikohidrata igra ulogu. Npr tri trešnje vam neće izazvati probleme ali 20 komada vjerojatno hoće.

Možda vam smeta samo neki od FODMAP ugljikohidrata, možda nekoliko njih a možda i svi. Kao i kod svih drugih zdravstvenih problema i preporučene prehrane, nitko vam ne može dati gotove jelovnike i reći točno koje namirnice i u kojoj količini podnosite baš vi - to je nešto što morate otkriti sami. 

Pročitajte još: 
IBS (sindrom iritabilnog crijeva) 1. dio: Uzroci
IBS (sindrom iritabilnog crijeva) 2. dio: Rješenje






Izbjegavati
(visok sadržaj FODMAP)

Umjereno
(umjeren sadržaj FODMAP)
Dozvoljeno
(nizak sadržaj FODMAP)
ŽITARICE

Sve žitarice



MAHUNARKE

Sve mahunarke (grahorice)



ORAŠASTI PLODOVI I SJEMENKE

Indijski oraščići
Pistaciji 




Bademi (10 kom)
Lješnjaci (10 kom)
Makadamia (10 kom)
Orasi (10 kom)
Pekan (10 kom)
Kokosovo brašno, ribani kokos (1/4 šalice)
Bučine sjemenke (2 žlice)
Lanene sjemenke (1 žlica)
Sezamove sjemenke (1 žlica)
Suncokretove sjemenke (2 žlice)


POVRĆE

Artičoke
Bamija
Cikorija
Cvjetača
Češnjak
Čičoka
Gljive
Grašak
Kelj
Kupus
Ljutika
Luk
Mladi luk (bijeli dio)
Poriluk
Prokulice
Radić (crvena salata)
Šparoge
Umak od rajčica, koncentrat rajčice



Brokula (1/2 šalice)
Celer (1/2 stabljike)
Cikla (4 šnite)
Kiseli kupus
Komorač (1/2 šalice)
Batat (1/2 šalice)






Bambus
Blitva
Crna rotkva
Endivija
Đumbir
Luk vlasac
Koraba
Krastavac
Krumpir
Masline
Matovilac
Mladi luk (zeleni dio)
Mrkva
Paprika
Pastrnjak
Patlidžan
Rajčice
Raštika
Repa
Rotkvica
Rukola
Špinat
Tikva, bundeva
Tikvice
Zelena salata
Zelene mahune

VOĆE

Breskve
Jabuke
Kupine
Kruške
Lubenica
Mango
Marelice
Nektarine
Smokve
Suho voće (grožđice, suhe šljive, datulje, brusnice, marelice i sl.)
Šipak
Šljive
Voće iz konzerve
Voćni sokovi



Avokado (1/4)
Trešnje (3 kom)




Ananas
Banana
Borovnice
Dinja
Grejp
Grožđe
Jagode
Kivi
Limeta
Limun
Malina
Mandarina
Naranča
Rabarbara

SLADILA, ZASLAĐIVAČI 

Agavin sirup
Fruktoza
Glukozno-fruktozni sirup (HFCS)
Umjetni zaslađivači
Slatkiši ”bez šećera”
Sorbitol (u žvakama)
Xylitol (u žvakama)
Inulin
Isomalt
Maltitol, Manitol




Med
Kokosov šećer
Stevija
Javorov sirup
Tamna čokolada (75% kakao)

PIĆA

Pivo
Voćni čajevi
Voćni sokovi
Gazirana pića
Sportska, energetska pića
Desertna vina



Kokosovo mlijeko


Kava
Biljni čajevi
Limunada
MLJEČNI PROIZVODI

Mlijeko – kravlje, kozje, ovčje
Jogurt, grčki jogurt 
Svježi sirevi (ricotta, zrnati sir, mascarpone)
Krem sirevi
Sladoled





Zreli sirevi (tipa Parmezan, paški)
Vrhnje za šlag
Kiselo vrhnje



Maslac
Ghee
Sirevi: brie, camembert
Domaći jogurt
Domaći kefir

Broj komentara: 66:

  1. Hvala Anita na još jednom korisnom članku-hvala Bogu da nemam iritabilno crijevo tako da mogu uživati u svim proizvodima LCHF prehrane.Slučajno sam saznao za vas kada sam u 9 mjesecu prošle godine bio na hitnoj u Splitu-pričali ste sa jednom ženom o blagodati kefira-pa su mi druge osobe rekle da ste vi Anita Šupe-pa sam počeo surfati internetom i naišao na vaše dvije knjige i odmah ih kupio-LCHF prehrana mi je promijenila život na bolje-nema više umora nakon što bih se dignuo ujutro-osječam se odlično-imam energije ko nikad prije-hvala vam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Od 18.02 do 05.04 krece experiment "Korizmena ZK" temeljac, ghee/kefir, iznutrice,jaja uz salatno povrce.
    Nabavio sam i prakticne girje ,za u dzepove, da me tokom pokusaja ne oduva ovaj skandinavski vjetar ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Schnewphie (Bernard?):
      :D
      Jedan (jedini) nacin na koji jedem telecu/janjecu jetru jest sirova zblendana sa svinjskom mascu zacinjeno himalajskom soli, origanom i paprom - i okus i tekstura su savrseni. To jedem na kasiku i u boj za zivot svoj! :)

      Mislite li bas samo na iznutrice i jaja ili ste samo zaboravili navesti meso i ribu?

      Vec godinu dana jedem samo iznutrice, ribu, meso, zumanjke, domaci kefir, temeljac, povrce samo zelena salata.

      Sretno s eksperimentom!

      Pozdrav!

      Izbriši
    2. @Nediljka ( Miralema ? )

      Covjek je oduvijek konzumirao iznutrice jer si nije mogao dopustiti luksuz bacanja hrane a i sa "learning by doing" otkrio nutrivne prednosti iznutrica. Mnogi danas pod izgovorom da iznutrice zadrzavaju toxine radije potezu za namirnicama na kojima fakticki pise da su otrovne ( da sadrze hfcs,gmo,msg,soju itb itd). Radije ce nesto na cemu pise da je stetno nego ono za sta MISLE da je stetno.

      Srce,bubrezi,dzigerica i slicne namirnice tehnicki "nisu" meso mada su isto nutrivni i u nekim poljima prednjace nad klasicnom definicijom sta je meso.Sirovi ili minimalno obradjeni dobar su izvor minerala,vitamina a eto i na 100 grama jetrica ima oko 19 grama proteina. Ko voli neka izvoli shodno volji zelji koji i stvaraju mogucnost stvaranja optimalnog zdravlja i funkcionalnog zivota.

      Tako da ne, nisam zaboravio jer ih u toku 45-ak dana necu konzumirati. S time i Korizmeni naziv u ZK. Za rad vise stvari na kratki period se odricem "mesa"

      Izbriši
    3. @Schnewphie:
      Pretpostavljam da sam pogodila Vas drugi potpis (po stilu pisanja sam povezala), jer me niste ispravili. Ali, ja nisam Miralema. :)

      Krivo sam se izrazila, mislila sam na ostalo meso, pored iznutrica, jer to ja ne razlikujem. Pritom mislim na batake, odreske i ostalo.

      Takodjer, krivo sam Vas shvatila, jer sam mislila da ste to navedeno (kefir, maslo, temeljac, ...) odlucili konzumirati, a ostaloga se odreci za eksperiment. Do mene je, jer sam si sama zakomplicirala. :)

      Onda ostaju riba i morski plodovi?

      Kolikogod za mene neprihvatljivo (prvenstveno zbog izbacivanja iznutrica i zumanjaka) cak i za tako kratak period, toliko bih htjela znati kako je zavrsio taj zanimljiv eksperiment - ako se sjetite i napisete o rezultatima na kraju, bila bih veoma zahvalna.

      Hvala na odgovoru.

      Srdacan pozdrav.

      Izbriši
    4. Mene jedino ;izmedju ostalog, "cudi" gdje si vidjela i procitala to o cemu navodis?
      Da li je navala ketona ili moj nacin pisanja,ostaje da se vidi
      Prema izvjesnim izjavama, samo bi onda kojima su bili dostupni morski plodovi mogli produziti vrstu?
      Mongoli, prastanovnici planinskog dijela Amerike i centralne Afrike ne bi ni postojali jer im nisu dostupni riba i morski plodovi?
      Da samo napomenem da se ,moje je misljenje, LCHF bazira na iskonskoj domacoj i sezonskoj ishrani bez egzoticnih namirnica. Sto je nekome shodno drugome je fenseraja. Tako da su Masje prezivjele bez ribe kao i sto su Tibetanci prezivjeli bez crvenog mesa. Znaci sve shodno podrucju,pristupnosti i sezoni bez industrijskih preradjevina.

      Zitelji Balkana i njihovi predaci sasvim su dobro fukncionisali i bez arguma, chia sjemenki, acai bobica i jagoda u sred zime. Svako na svoj nacin je snasao za nacin i mogucnost da produzi egzistenciju.

      Tako da meni bez crvenog i bijelog mesa taj kratak period nece biti nista,cak sta vise organizam se odabirom namirnica revitalizirati, ocistiti i okrijepiti a jos cu jednom sam sebi potvrditi da sadasnja super egzoticna hrana sa drugog dijela globusa, je kranje suvisna,nepotrebna,skupa i sam transport vise narusava floru i faunu. Za rad cega? Mene i mojih ideala? Hvala ali ne hvala. LOKALNO,SEZONSKO uber alles

      Izbriši
    5. @Schnewphie:
      Jasno je meni da nije riba neophodna za prezivljavanje, a Mongoli su bez crvenoga mesa i dalje dobijali bioloski iskoristive vitamine, minerale, masti i aminokiseline iz mlijecnih proizvoda i ,,necrvenoga'' mesa.

      Postavila sam upit za ribu, jer niste naveli da cete to izbaciti za odredjen period, koliko sad shvacam, izbacit cete. Taj upit nije zbog misli da se bez ribe ne moze prezivjeti.

      U tekstu na ovome blogu lijepo pise sto hrani organizam, a sto cisti i vjerujem da i Vi ovo znate.

      Napomenut cu kako sad shvacam da cete izbaciti i mlijecno, i jaja, i ribu i meso, ali samo na odredjen period i to nikako ne moze biti stetno, nisam ni tvrdila nikad tako. Stetno je za dulji period. No, napravit ce neku promjenu, kao sto ste i naveli, ocistit ce se organizam i to cete osjetiti, zato sam htjela da pisete na kraju o iskustvu.

      Ne znam zasto ste spomenuli egzoticne namirnice, jer ih ni ja ne preferiram, a lokalno i sezonsko se kod mene podrazumijeva.

      Hvala lijepo na pojasnjenju i pozdrav.

      Izbriši
  3. Što je sa mesom i jajima? Njega nema na popisu FODMAP-a.

    I dodatno bih Vas pitala, imate li kakva iskustva i saznanja o Moringi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Julija:
      Meso i jaja nemaju ugljikohidrate, FODMAP je skracenica za vrste ugljikohidrata koji se nepravilno probavljaju kod osoba s narusenom crijevnom florom i ostecenom crijevnom stijenkom.

      Pozdrav.

      Izbriši
  4. Da li neko zna, iz ličnog ili nečijeg iskustva, da li su IBS i SIBO izliječivi? Tj. da li se poslije nekog vremena, oporavka organizma, crijeva ... šta sve, mogu ponovo jesti neke namirnice? Da li dođe do otklanjanja tegoba ili se kad se otkrije koje su namirnce te namirnice izbacuju do kraja života jer zavijek stvaraju probleme? Ne mislim na žitarice, mahunarke ... i slično, mislim na povrće, mliječne proizvode, i voće koje se inače prakticira u LCHFu .
    Hvala!

    Ja sam primjetila da mi neke namirnice smetaju, ali tako da mi nekad smetaju a nekad ne, čak spremljene na isti način, tako da me to jako zbunjuje i ne znam gdje ih svrstati.
    Svaki dan jedem bar 1 tanjir supe od raskuhanih kostiju, već duži vremenski period. Izbacila namirinice za koje pretpostavljam da mi smetaju, ali ne znam do kada tako. Ne znam da li privremeno ili zauvijek. I na ovom spisku, npr. crna rotkva je smještena u grupi sa niskim FODMAP ali ona meni izuzetno smeta (ne uvijek, ali u 90% slučajeva, ZAŠTO u onih 10% slučajeva ne smeta ne mogu da dokučim) - kratko: "moja tabela" je drugačija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da predjem odmah na povrce
      Salatno i fermentirano povrce nikad nikome nisu nastetili
      Punomasni mlijecni proizvodi kao dodatak jelima a nikako kao citav obrok
      Sumsko voce zbog antioksidanasa i vitamina je uvijek pozeljno uzimati bez obzira na vrstu ishrane.

      Tako da cisto sumnjam da gore navedene namirnice mogu naskoditi zdravlju. Mnogi ne jedu izvjesne stvari jer im smeta zelucu,probavi i slicno. Nisam cuo nikoga do sad da je odlucno rijesio da obnovi crijeva,poboljsa probavu i ojaca imunitet. Svi ostaju u komfort zoni i jos vise narusavaju zdravlje.

      Grubo prevedeno niko nece da posti i tako ocisti organizam, niko nece temeljca svaki dan za jacanje i oporavak. Niko nije spreman da za rad zdravlja "vjecno" se odrekne nekih namirnica, uprkos znajuci da im narusavaju zdravlje i sputavaju u svakodnevnici.

      Kolicina,koncentracija,duzina izlaganju,nacin pripreme uz genetsko/prehrambenu nasljednost utice na to sta covjeku smeta i u kombinaciji sa kojim drugim namirnicama. Za dijabeticare kuhana mrkva smrt dok sirova je ok, kisela cvekla uber super najs dok je kuhana gora od javorog sirupa.

      Sve zavisi sta covjek podrazumijeva i kako praktizira taj takozvani lchf. Dosljedno i primjerno u vezi zdravlja (svaki fuseraj se dvostruko i mukotrppnije vrati i podsjeti zasto se mora biti dosljednije) ili slobodniji zbog sezone proljece/ljeto (onaj privremeni i estetski za rad nekih po mom misljenju prolaznih stvari i iskrivljenih tjelesnih ideala)

      Bez obzira na nacin zivota, svi pokusavaju da "raznovrsno i umjereno" jedu. To je iluzija kojoj nema premca u svim aspektima tumacenja. Nema raznovrsnosti i umjerenosti ako je pitanje zdravlja i opstanka, Zato i mnogi ne mogu odluciti sta im i u kojoj mjeri smeta jer jedu shodno aktuelnom pravilu sluzbe.

      Znaci bez obzira na "smjernice" bilo kojeg rezima ishrane vrijedi sljedece

      Ne jesti namirnice koji uzrokuju zdravstvene probleme (ovisno od zdravstvenog problema))
      Ne jesti namirnice koje okidaju zelju za jos i s time uzrokuju gore spomenuto (ovisno od poremecaja u ishrani)
      Jesti domace,lokalno i sezonsko

      Jednostavnije od toga nije niti treba biti. Ako je doslo stani pani i treba se birati, osobnog sam misljenja a vec spomenuto da cu i radije neke stvari izbaciti da ne bih ubacivao lijekove. Ako ce mi lijekovi omoguciti da jedem nesto sto mi skodi,onda radije ih necu jesti ili barem raditi na tome. Isto da je uzrok zdravstvenih problema nedostatak lijekova u organizmu. Boli me glava sto nisam uzeo aspirin, muci me zgaravica jer nisam jutros jeo Gastral a hemoroidi su zbog neredovnog mazanja kremicama i pomadicama. Pih ta nemojte kaZti;)

      Izbriši
    2. Nisi dao/-la odgovor, samo si iskritikovao/-la "tamo nekoga" jer ja lično se ne uklapam u tvoj odgovor.
      Pitala sam da li neko ZNA a ne da neko pretpostavlja i priča o nečemu što ne zna i nije doživio.

      Prije svega - fermentirano mi itekako smeta, i toliko hvaljeni kiseli kupus ne mogu da jedem jer imam užasne bolove. I mnoge druge preporučene i zdrave namirnice ne mogu da jedem jer mi izazivaju bolove, svježe i fermentirane (luk, i bijeli i crveni, repa, rotkva, ... prokulice, kupus, ... patlidžan, paradajz ... čak i kefir ... lubenica, dinja, ...).
      Supu (od raskuhanih kostiju) jedem SVAKI dan. I ako ti treba podatak - DA, raskuhavam ih "po propisima".
      Postim 30+još mnogo dana tokom godine, i tako decenijama,a ne samo mjesecima ili godinama, i to nema veze sa LCHFom.
      Nisam na tzv. LCHFu, već sam na pravom LCHFu skoro 12 mjeseci (manje nekoliko dana).
      I ako do sada nisam isčistila organizam i oporavila crijeva ne znam kad ću, a da se do kraja života odreknem toliko namirnica mi zvuči katastrofalno, ostaje mi da jedem meso-crveno, bijelo i ribu, i NEKO povrće, kad već izbacujem žitarice (koje znam da mi smetaju), mahunarke (koje znam da mi smetaju) i mnogo voće i povrće (koje znam da mi smeta).
      Imam genetske predispozicije za osjetljiv želudac (očev gastritis) i crijeva (majčin karcinom debelog crijeva).
      Lijekove NIKAKVE ne pijem, ne ovih dana, nego inače, nego godinama, nego decenijama (nakon onih "kljukanja" antibioticima u djetinjstvu, a radilo se, pretpostavljam o alergijama, pa se kasnije, pretpostavljam, namnožila kandida - riješila sam se 30g hroničnog sinusitisa LCHFom), a te "za probavu" tipa Gastal i tako to NIKAD nisam ni uzela, iako su mi bili dostupni (otac ih redovno konzumirao).

      Prema tome, ne znam kome si se "istresao", ja se u tvoju priču (kritiku) ne uklapam.

      Molim nekoga ko zna iz prve ruke, ima ili je imao probavnih smetnji da mi se javi da li je uspio riješiti. HVALA!

      Izbriši
    3. http://istineilaziohrani.blogspot.se/p/lchf-i-zdravlje.html

      nadam se da cete biti zadovoljniji clancima/komentarima iz gornjeg linka

      Izbriši
  5. Veoma koristan članak! Kao uvijek mnogo korisnih informacija! Hvala lijepa!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pojedem za ručak 4 kuhana jaja + 1 luk + 100 grama maslaca I GLADNA SAM!
    Zašto sam gladna? Zar ovo nije dovoljno za jedan obrok?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To nije ručak. Pojedite kuhani obrok: tanjur juhe, komad mesa, lijepi prilog od povrća, sve pripremljeno na prirodnim mastima, salatu...

      Izbriši
    2. Da, u pravu ste, kada pojedem tanjur juhe i uz to recimo rižoto sa povrćem onda sam ok. A pogrešno sam napisala "ručak", nebitno da li je ručak ili večera ili doručak, ali evo recimo za bilo koji obrok ovo što sam navela nije dovoljno ni u kom slučaju??? ili je sve to individualno? A meso ne volim da jedem. Može li LCHF bez mesa?

      Izbriši
    3. Moja kristalna kugla mi govori da su se svjesno zanemarili ostali obroci i sta se u njima konzumira. Tarot karte pokazuju da osoba nije dugo na ovoj ishrani i pogresno primjenjuje povecani unos masnoca i salatnog povrca dok sjeverni vjetrovi nose glas da osoba zeli da joj se uspostavi "dijagnoza" na daljinu i na nevidjeno.

      Navedene namirnice izgledaju kao hard core lchf quick fix kad je covjek u pokretu i na putovanju. Primjenjivati workaround svakodnevno pokazuje na neosmisljenost i planiranje obroka.

      Kao sto je Anita upozorila to nije obrok a jos manje rucak. Bez obzira na pristupnost namirnicama i vremenu za spremanje,srdacno preporucujem iscitavanje bloga i svih komentara po 5 puta ;)

      Izbriši
    4. @Mia

      Rizoto sa povrcem definitivno nije klasicni lchf nego primjenjeni i liberalniji za aktivne sportase i one bezglutenske alternative.
      Sta smatras pod mesom? crveno? perad? riba? iznutrice? morski plodovi?
      LCHF je smanjen unos UH a povecani unos masnoca a nigdje se meso i ne spominje tako da ga mozes jestti koliko i prije ili trunku vise.

      Ako jedes jaja i morske plodove uz dosta maslinovog i kokosovog ulja,salatnog povrca,ishrana ce ti liciti mediteranskoj ishrani.
      Sad zasto izbjegavas "meso", zbog eticko moralnih nacela ili nemogucnosti da se naucis spremati meso je individualna stvar. LCHF je "moguc" i bez "mesa" no medjutim propustas dosta prednosti glede amino kiselina, enzima i raznih vitamina/minerala koje postoje jedino u mesu i covjekov organizam ih najbolje metabolise.

      Izbriši
  7. Draga Anita,
    moje ime je Klaudia i htjela sam Vas pitati za savjet (neznam jesam li na pravoj temi) bolujem od sistemske sklerodermije rijetke autoimune bolesti od 1992 godine uz to i Raynaud fenomen i u ovih 5 zadnjih godina ostala sam bez dosta prstiju na rukama a stalno se borim sa ranama na prstima jako im dugo treba za zaraštavanje. Nedavno sam otkrila na jednom pregledu putem kapi krvi da imam candidu albicans. Savjetovali su mi promjenu prehrane, od Calivite paraprotex 2 dnevno i probiotike i nekakve multivitamine. Inače sam postala u zadnje vrijeme takav ovisnik o slatkome da je to nešto nenormalno. Inače od lijekova uzimam kortikosteroide,za koleserol i za srce. Inače sam u zadnjih 5 mjeseci svaki dan radila smuti od voća,povrća i dodavala 2-3 žlice miješanih sjemenki i time mi se popravila krvna slika sedimentacija sa 67 pala na 18-19.
    I tako ja krenula sa istraživanjem u vezi prehrane na Vašem blogu i već 11 dana ne jedem kruh,tjesto,slatko i nekako se da proći. Ja i dalje napravim svako jutro smuti od 1 kiwija i 1 jabuke granny s. stavim malo sjemenki,žlicu ulja omega3,list kelja,malo smrznutih borovnica vode i to je to. U fazi sam nabavke kefirnih zrnaca a za sada pojedem domaći jogurt i to pola u jutro i pola na večer radi tableta mi je lakše. Kupila sam i kokosovo ulje koje mi je super,uzmem 3xpo čajnu žličicu dnevno. U ovih 11 dana koliko sam na AC prehrani imam osjećaj da imam više snage i manje kašljem (inače bi me stalno tjeralo na kašalj), blokirala mi se probava ali riješava se pomalo od kako uzimam kokosovo ulje samo budem jako napuhnuta kao da ću explodirat a ne kužim zašto? gdje griješim?
    Mislim da sam Vam za sada dosta napisala, nadam se da nisam naporna i puno bi mi značilo kada biste me posavjetovali u vezi ovog mog slučaja. Upravo sada spremam se napraviti kruh za dobar početak dana pa bi tu i tamo namazala maslac kad me uhvati da bih jela-jeli to ok?
    Pozdrav veliki od Klaudije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Klaudia

      Nisam medicinski radnik a jos manje nutrionista,mada sam cest na ovom blogu ali imam par komentara pa ako ste voljni procitati ;)

      Svi simptomi gore navedenih stanja tijela su ublazivi/rijesivi adekvatnom ishranom. Znaci i problematika sa kozom,srcem,reumatskim upalama,nadbubreznom zlijezdom i probavnim traktom.

      Tesko mi je povjerovati da ste se *92 probudili sa dijagnozama,onako tek tako nakon burnog provoda. Tad vam je organizam pokleknuo pod navalom kombinacije genetskog nasljedja a i kao prehrambenih navika. Te kobne *92 izvukli ste deblji kraj genetskog ruskog ruleta. Nista za sto se trebati osjecati krivom ili da vas grize savjest ali mozete poraditi da zivot ucinite funkcionalnijim i dodjete do optimalnog zdravlja.

      Nisu vam se stanja tijela pojavila zbog manjka gore navedenih lijekova nego zbog unutrasnje/vanjskog stresa organizma. Unutrasnjeg putem prekomjernog unosa zitarica/skroba/secera/hidrogenizarnih ulja kao i emotivno psihickog stresa izazvanim vanjskim poticajima.

      Izrazito mi je drago cuti da ste postali svjesni da trebate promjeniti u zivotu kako bi vam se nova vrata otvorila. Izbacivanjem glutena,rafiniranih skrobova i secera na dobrom ste putu da stavite zivot i zdravlje pod svoju kontrolu.

      Sa obzir na gore spomenute obroke u vama jos gori skrobno secerna ovisnost. Sta pored toga jos jedete? Sta ste jos ubacili a sta izbacili iz ishrane? Par dnevnih menija kad ih vidite "na papiru" imaju vece znacenje nego kad ih iz glave direktno sprovodite u djela.

      Bojim se da ste odvise premalo na promjenjenoj ishrani (ili kako vec to sprovodite i smatrate) da bi nalazili zamjene za nesto sto vam je i od glavnih uzroka siptoma... Prvo bi vam preporucio obnovu crijeva i probavnog trakta,rijesavanje candide pa tek onda moooooozdaaaaa da napravite kakav kruh. Niste ni krenuli a vec gledate kako ostati u komfort zoni i ici linijom manjeg otpora.

      Za obnovu crijevnog trakta totalno izbacivanje glutena a maximalno konzumiranje domaceg temeljca i kefira (sa lomljenim lanom,kascicom psilijuma)

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/04/kefir-cudesna-hrana-sa-kavkaza.html

      Candidu treba sa vise strana napasti bestiju i tako je dovesti u red i iskroijeniti za sva vremena

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      Za nadutost ne se treba brinuti,jednostavno crijeva maximalno i optimalno rade potkrepljena kokosovim uljem a djelomicno odumiranje candide uzrokuje gasove i nadutost. Kokosovo uzimajte u kombinaciji za nekim toplim napitkom, kratko koristite ulje da bi mogli na taste stomak cisto ulje uzimati. Napokon crijeva pocinju raditi kako treba i sa onom svrhom za koja su i namjenjena.

      Sretno kako god

      Izbriši
    2. Schnewphie
      Hvala na vašem odgovoru. Ja sam napisala onako ukratko bih rekla misleći i hoće li se to negdje objaviti pošto prvi put pišem nisam detaljizirala ali svaka čast kako ste prokužili a skoro sve. Istina da mi bolest nije došla preko noći već nakon doživljenog stresa počelo sve pomalo a da ne govorim o hrani....slatkišima, kolačima, žele bonboni cijela vrećica bez problema.itd..itd..

      I stvarno kako kažete izvukla sam "deblji kraj genetskog ruskog ruleta", a to sam doživjela u dva navrata kad mi je bio život na kraju i eto opet se izvukoh.
      Kada su mi nekad neki znali reći da trebam mijenjati prehranu ja bi ga samo pogledala i mislim si gledaj svoja posla. Ali eto od nedavno počela i ja sama razmišljati i vidim da se može bez kruha, kolača (naravno da bih smazala ali nedam se) samo se treba organizirati dobro. Pošto sam tek na početku malo mi treba da se organizram al sve u svemu ja sam zadovoljna samim time što imam nekako više snage i volje koju dugo nisam imala tako da je to za mene ipak mali napredak.
      Evo napisat ću šta npr. pojedem:
      ujutro: navečer namočim žlicu lanenog sjemena (nemeljenog) u vodi i ujutro dodam pola jogurta (dok ne nabavim kefir)
      međuobrok: napravim smothie od 1 jabuke,kiwi,smrznutog šumskog voća,2 žl žitarica raznih sameljem,omega 3 ulje,vodu,malo špinata i to popijem 1/2litre.
      ručak: juha,neko meso ili iznutrice sa kuhanim povrćem ponekad i salata
      večera: tunjevina, domaća majoneza, nekad kobasice i majoneza,salata
      a između kad mi je frka namažem šniticu kruha i maslaca ili jedem badme,lješnjake sve ovisi koliko želudac pita.

      Znam da treba staviti na papir i da je tako lakše, trudit ću se. A ako biste Vi bili voljni malo pomoći nekim savjetom, recptom bila bih Vam zahvalna, jer u početku je sve nekako čudno dok se čovjek ne uhoda.

      Htjela sam pitati u vezi lomljenog lana i psilijuma (ja sam kupila u prahu) koja količina lana i psilijuma se stavlja u kefir i treba li namakati prije?
      Što se crijeva tiče pomalo se počelo pokretati ali svaki dan uzimam 3 puta čajnu žlicu kokosovog ulja u toplom čaju, a jel bi ga trebalo uzimati natašte?

      Eto, bila bih zahvalna kada biste mi se javili nekim odgovorom, savjetom, uputom...
      Puno pozdrava

      Izbriši
    3. Klaudia, na vaše dijagnoze, autoimune bolesti i candidu, ja bih preporučila Paleo prehranu - bez žitarica i kupovnog kruha. Kliknite gore na recepti i naći ćete kako raditi kruhove i peciva bez brašna od žitarica. U smoothie umjesto žitarica možete dodati malo orašastih plodova.
      Ne zaboravite pripremati ručak i večeru na prirodnim zdravim mastima, one će vam dati sitost pa nećete biti gladni između obroka.
      Ne trebate uzimati psyllium u jogurtu, dovoljna je žlica lanenih sjemenki.
      Lijepi pozdrav,

      Izbriši
    4. @Klaudia

      Sto bi moj mentor rekao " to mozda jeste ukusno ali definitivno nije masno". Znaci zamastite slobodno vise, pijte dosta tekucine i samo naprijed. Ja mogu preporuciti lomljeni lan jer lakse i bolje se aktivira. Ostane li vam psiliuma od low carb peciva mozete ovako uraditi naredne 3 sedmice

      Noc prije namociti lan u vodi
      Ujutru na taste popiti dva dcl mlake limunade
      Uz dorucak ili za dorucak u 2,5 dcl kefira dodati kasiku lomljenog lana od noc prije i kasiku psiliuma. Dodati omiljene zacine i polako degustirati. Osobno dodam cayenu,kurkumu i trunku himalajske soli.

      ZNaci jedna porcija prve sedmice kefira deluxe, druge sedmice ujutru i navece a trece sedmice uzmite jos jednu porciju oko podneva.

      Vasa crijeva i flora debelog crijeva biti ce vam vjecno zahvalni ;)

      Glede kokosovog srazmjerno ga uzimajte mogucnosti, na taste ima "nezgodne" reakcije pa ga slobodno stavite u caj,kafu ili tople napitke. Tijelo se kako iznutra tako i spolja masti pa kriticna mjesta slobodno mazite kokosovim uljem/mascu.

      Polako dok ne dodjete do neke kolicine od 3 jusne kasike dnevno. Naravno uz masu salatnog povrca, temeljca,iznutrica,maslaca,jaja,kiseli kupus i fermentirano povrce.

      Od zacina forsirajte bijeli luk, kurkumu, srazmjerno licnom ukusu malo jacu hranu sa biberom,ljutom paprikom,chilly-em. Jaki su prirodni antibiotici.

      Sretno i uspjesno samo naprijed

      Izbriši
    5. Schnewphie, Anita,
      evo da vam se javim nakon nekog vremena. Bila sam 18 dana na AC prehrani i onda sam morala na 5 dana u bolnicu primiti nekakve terapije i naravno tamo sam jela "svašta" jer nije bilo izbora. I nakon toga sam shvatila kako sam imala snage i živosti u sebi da čovjek ne može vjerovati i došla do zaključka da je stvarno potrebno izbaciti to "smeće" iz prehrane.

      Počela sam namakati lomljenmi lan u vodi večer prije i onda ga dodam sa malo pslilium praška u jogurt (kefirna zrnca nisu mi stigla) jel tako ok?
      Neki dan sam pronašla neki nalaz od liječnika pa kako stalno nešto čitam na blogu zanimalo bi me što znači ovo "pozitivnost protutijela antifosfolipidi (IgG) i anti beta2glicoproteina (igG i igM)"? Ima li to kakve veze sa osjetljivošću na gluten? jer mi to nikad nitko nije spominjao.
      Htjela sam pitati u vezi kokosovog ulja, napisali ste da:

      Tijelo se kako iznutra tako i spolja masti pa kriticna mjesta slobodno mazite kokosovim uljem/mascu.

      pa me zanima obzirom da mi se stalno rade ranice po prstima na rukama i nogama zbog (Raynaud-a) loša periferna cirkulacija i strašno sporo prolaze, jel bi mogla ja namazati kokosovim uljem-mašću?? Ali ja se duboko nadam kad budem neko vrijeme "disciplinirana" na ovakvoj prehrani da će i ovo sa ranicama biti bolje. Znam da u 20 dana nije moguće napraviti "čudo".

      Evo toliko od mene, malo sam Vas udavila ali pisat ću ja opet čim bude neka nova situacija.
      Puno pozdrava,
      Klaudia

      Izbriši
    6. Naznacena antitijela su definitivno znak alergenata u organizmu. Sad uzrok i porijeklo alergenata nikad nije jednostrano. Definitivna propusnost crijeva zbog dugotrajnog unosa namirnica koji nisu kako za ishranu jos manje za ljudski rod.. Kokosovo ulje je poznati antibiotik i antiseptik, tako da u krajnjem slucaju tanki slojevi ulja ce sprijeciti infekcije i podmladiti kozu.

      Pij dosta vode,temeljca i nema problema dok zrnca ne dodju

      Izbriši
    7. Upravo prisutnost IgG antitela pokazuje intoleranciju na gluten, tacnije na gliadin.
      Mozda Vam to nikada niko nije spominjao jer se nivo nalazi u njihovim "prihvatljivim" referentnim vrenostima, pa smatraju nedovoljno visokim da to nazovu celijakijom, ali svakako da je i minimalna prisutnost indikator netolerancije.

      Izbriši
    8. Schnewphie, Aleksandra
      hvala na odgovorima
      Klaudia

      Izbriši
    9. Poštovani Schnewphie,
      molim vas za pomoć ako može.Imam povišenu mokraćnu kiselinu u krvi, bolove u zglobovima na nozi luđačke...ima li nešto prirodno čaj ili bilo što. bolovi će me izluditi. molim akoo nešto znate za pomoć.
      Hvala i pozdrav, klaudia

      Izbriši
    10. De ti nama reci sta si i u kolikoj mjeri jela od zadnjeg javljanja? Nalazi potvrdili kiselinu? Visak neobradjenog krvnog secera se zna kristalizirati, izaci u opticaj i kristalici se zavuku u zglobove te uzrokuje bol. Visak proteina a i fruktoze su krivci za kristalizaciju. Pij i vise vode no do sad,pravi obloge od kurkume i masti, ne zaboravi vitamin C i kombinaciju cinka i magnezija.

      Izbriši
    11. Schnewphie
      Evo mene napokon,
      od zadnjeg javljanja jela "SVAŠTA", imala 3 tjedna goste pa udri po glupostima ali već par dana vraćam se pomalo u normalu. Kriva sam priznajem...Kiselina mi je bila u 8/2014 g. 368 (moja dr nije ništa reagirala) a jutros vadila krv i u ponedjeljak imamo najsvježije rezultate. Pijem malo više vode i kuham si čaj od koprive. Kupila sam kurkumu samo kako je koristiti? jel može u smoothie ili u jogurt i lomljeni lan? Uzimam kokosovo ulje od vitamina uzimam od calivite power mins, c vitamin u prahu i navečer uzmem pola dcl magnezijev klorid nadam se da je to ok? A za cink ne znam možda bi bilo dobro obzirom da imam rane po prstima na rukama i nogama koje se jako sporo liječe. Obzirom da sam vidjela ogromnu razliku u prehrani definitivno nastavljam LCHF i mislim da nema povratka. Javim se ponedjeljak sa najsvježijim nalazima. Nadam se da nisam udavila previše i hvala na strpljivom odgovoru.
      Veliki pozdrav,
      Klaudia

      Izbriši
    12. Kurkuma maože svakako - i svježa i u kuhana jela, po želji, samo imajte na umu da je jakog ukusa i da se koristi u jako malim količinama, bar dok se ne naviknete

      Izbriši
  8. Sad vidjeh u ovoj tabeli grejp. Čitala sam da ljudi koji su na terapiji lijekovima ne smiju jesti grejpfrut, zato što grejpfrut u kombinaciji sa lijekovima može čak i da ubije!

    Evo copy/paste:
    Grejpfrut u kombinaciji sa velikim brojem lijekova izaziva neželjene često teške posljedice, prenijeli su francuski mediji. Sok od grejpfruta, ali i drugi proizvodi na bazi tog voća, čest su uzrok neželjenih dejstava do kojih dolazi u interakciji sa više desetina lijekova, među kojima su oni za regulaciju nivoa holesterola u krvi, lijekovi protiv alergija, antidepresivi, medikamenti za snižavanje krvnog pritiska, lijekovi protiv bolova, neki antibiotici... Postoje različite pretpostavke vezane za ta negativna dejstva, a odnose se prije svega na inhibiciju određenih enzima. Inhibicija povećava koncentraciju u krvi određenih lekova koje obično metabolišu ti enzimi, odnosno dovodi do predoziranja, a registrovani su i slučajevi smanjenja koncentracije lijekova u krvi, pa samim tim i njihove manje djelotvornosti.

    I evo još:

    Kako upozoravaju kanadski stručnjaci sa Univerziteta Ontario, grejpfrut u kombinaciji s 43 vrste lijeka može da dovede do ozbiljnog trovanja, pa čak i smrti.

    Ova voćka sadrži hemikalije furanokumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju pojedine hemikalije u crijevima, zbog čega se efekat lijeka može udvostručiti, pa čak i utrostručiti, a samim tim i naštetiti organizmu.

    Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpfruta u kombinaciji sa ovim lijekovima uključuju unutrašnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt.
    Od više od 85 lekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posledice.

    – Jedna tableta sa čašom soka od grejpfruta može biti jednaka dozi od deset pilula s čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali ja mogu to i da vam dokažem. Vaša terapija može da postane otrov samo zbog soka grejpa – poručio je vođa istraživačkog tima dr Dejvid Bejli.

    On i njegov tim su otkrili kako sličan efekat na apsorpciju lijekova imaju i sorta narandže “sevilja”, ali i limeta. Stoga izbegavajte ovo južno voće kad ste na nekoj propisanoj terapiji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da svakako
      Ono prirodno je stetno a sinteticki lijekovi su dobri i pozeljni prije svega
      Izmisle lijekove pa onda pronalaze sta bi ti hemijski spojevi mogli da lijece
      Ljekovita svojstva agruma su odavno poznata samo sto se to ne moze patentirati i na tome zaraditi, bolje onda proglasiti stetnim. Sve to za grejp stoji kao antiseptik,antibiotik, katalizator probave i uticaj na enzime.
      Zapitati se samo koliko su svi lijekovi krajnje nuzni i nezamljenjivi onima prirodnima,kojima su ljudi eonima lijecili bolesti.
      Ono sto se danas naziva alternativna medicina je prije bilo jedini i najefikasniji nacin lijecenja.Nesto sto postoji od pronalaska penicilina i mogucnosti izdvajanja tvari rastopivih u alkoholu (morfin iz opijuma i slicni derivati)postalo je mainstream.

      Izbriši
    2. @Schnewphie,
      ja sam 23.2. ostavila još jedan komentar ovdje za Vas, ali nije objavljen

      Izbriši
    3. Danasnja tehnika, covjek kad najmanje ocekuje onda zakaze. Znam znam da moji komentari nemaju direktne veze sa clankom i da cjepidlacim, no desava se to i najboljima
      LP

      Izbriši
    4. @Schnewphie,
      Evo pokušaću sada ostaviti komentar:) Da odgovorim apropo mesa, meso mi se smučilo kada sam čitala o tome kako tove životinje raznoraznim antibioticima i kojekakvim čudima, pa si mislim bolje i ne jesti takvo meso, jer nisam u prilici nabaviti pravo domaće. Btw je li istina da jetrica ima najviše toksina?
      LCHF sam otkrila nedavno, otprilike prije mjesec-dva, i poželjela da se hranim na LCHF način, prvenstveno zbog zdravlja. Čitam ovaj blog i komentare, i vidim da se većina sadržaja odnosi na mršavljenje, a ja ne želim mršaviti, ionako sam već previše mršava jer sam se jedno vrijeme izgladnjivala (imala sam neki blaži oblik anoreksije, no to je sada iza mene)
      Inače ne znam kuhati i lijena sam za kuhanje, pa zato onaj primjer u mom prvom komentaru kako si skuham jaja i uz to jedem maslac, to mi je najlakše sama pripremiti, a kada mi mama kuha onda je druga priča, ali mama mi ne kuha svakodnevno jer ne živimo skupa. I sad što mi preostaje? Baciti se na učenje kuhanja?

      Izbriši
    5. Ih sta bih tek vidjela da si pogledala "Food Inc".. Izbjegavala bi Cemeriku i sve sto dolazi od tamo, bilo idejno,prehrambeno i slicno.
      Jetrica (dzigerica) prociscava krv i tjelesne tecnosti, bilo kod covjeka ili drugih zivotinja. Osobe/zivotinje sa povecanom konzumacijom toxina normalno da opterecuje cijeli organizam a ne samo jetru.

      Evolucijski covjek nije uvijek imao luksuz bacati hranu nego maximalno sve iskoristavati. Iznutrice pasnih zivotinja,kokoski koje slobodno kljucaju, riba koje su prirono uzgojene(da ne kazem rodjene) su oduvijek bili dio ljudske ishrane.

      Sve shodno godisnjem dobu i podrucju,lokalno i sezonski. Nista fancy nista od namirnica sa druge strane globusa.
      Nije nista vjecno pa ces prije ili kasnije poceti se brinuti sama o sebi. Sto prije spoznas kako biti ce ti lakse kasnije. Pa udaj se za kuhara/kuharicu pa rijesi taj problem s tom vrstom lijenosti ;)

      Izbriši
    6. Pogledala sam "Food Inc", užas!

      No dobro, dakle onaj ko ne može doći do mesa pašnih životinja, kokoški koje slobodno kljucaju, prirodno uzgojene ribe...ni ne treba jesti nekakvo drugo meso?
      Ukoliko jedem jetricu (džigericu) od ko zna kako uzgojenih životinja, kupljenu u mesnici, to je loše po moje zdravlje? Takvo meso ne spada u LCHF?

      P.S. dobra ti je ova ideja udaja za kuhara, i meni je to palo na pamet :D

      Izbriši
    7. @Mia:
      Jetrica ima prednosti koje nadilaze bilo koje mane kod jetre zivotinja konvencionalnoga uzgoja. Dakle, cak i jetra zivotinje iz nezdravoga/neprirodnog uzgoja je zdrava jer i dalje sadrzi odlicnu kolicinu (iako manje od jetre pasnih zivotinja) zivotno vaznih minerala i vitamina, a pored toga, u njoj se ne nakupljaju otrovi, bez obzira sto je upravo ona odgovorna za ciscenje otrova; otrovi odlaze u masne stanice i druga tkiva vise nego u jetru. Jedino sto masnoce u takvoj jetri nisu optimalnoga sastava - u jetri pasnih zivotinja masna kiselina omega 3 je u vecem (povoljnijem) postotku prisutna.

      Bilo kakvo meso, riba i jaja uvijek su bolji izbor u prehrani od stetnih tvari poput hidrogeniziranih masti i ulja, psenice, zitarica, hrenovki, kupovnih pasteta, slatkisa i tjestenine i ostalih praznih kalorija i stetnih kemikalija.

      Pozdrav.

      Izbriši
    8. Koje god meso mama da ti spremi, uvijek bolje od krafni,kifli, napolitanki,vocnih jogurta ili sta vec mladi danas jedu na svakodnevnoj osnovi.
      Mia, read my lips " Low(er) Carb High(er) Fat"". Pokazi gdje u tome vidis spominjanje mesa? Jedi ga srazmjerno svojim godinama,aktivnostima i namjerama a pitaj mame gdje kupuje namirnice pa kreni sa te tacke dalje traziti organske namirnice. Ili si i za to mozda lijena? ;)

      Mozda neko sa bloga ti procita misli i ukaze na organske uzgajivace u tvojoj okolini

      Izbriši
    9. Hvala Nediljka, hvala Schnewphie:)
      Samo još da kažem da mama nije na lchf-u, ali ja stalno trubim i njoj i svima da se prešaltaju na lchf, a inače hoće ona meni da pripremi lchf obrok kad ja zatražim, samo eto kvaka je što zbog studija nisam stalno kod roditelja pa mi stoga mamina spretnost u kuhinji nije uvijek dostupna

      Izbriši
  9. Draga Anita,

    evo prvo da Vam kazem da Vam je super blog :))
    Ja i moj muz smo krenuli s Zelenom kurom 09.02.2015. On je vec u prvih tjedan dana izgubio 4 kg, ja nekih 1,5 kg. Radili smo onaj test s pljuvackom i po tome testu imamo Candidu. Iako sam ja sigurna u to da je imam i zbog drugih znakova. Krenuli smo i zbog toga sa ovim nacinom prehrane, a kasnije bi voljeli nastaviti sa Lchf prehranom jer vec duze vrijeme osjecamo da nam dosadasnja prehrana ne odgovara.
    Ja iskreno, ne zelim mrsaviti jer sam i sad vec premrsava (168cm/51kg) , a on je sretan s ovakvim pomakom ( 174cm/ imao je 89kg, sada 85kg i volio bi da jos padne ;)). Uglavnom, da sada ne duzim s cijelom pricom. Do sada smo bili jako zadovoljni i osjecali smo se dobro... ali od nedavno se pojavila dijarea, i kod mene i kod njega. Kod mene je to malo rjedje, iako sam ja u zadnjih 4 dana pocela koristiti i sodu-bikarbonu, a tako nekako je krenula i dijarea, bolovi..najcesce u jutro.
    Vise se brinem za njega pa sam Vas htjela pitati koliko to dugo moze trajati a da bude kao " normalno"!? Vjerujem da se tijelo cisti od svih tih toksina i svega loseg, ali eto...bolje pitati nego skitati ;) Mozda da napomenem da smo za sada na kupovnom kefiru dok ne nabavimo kefirna zrnca...
    Hvala unaprijed na odgovoru i jos jednom sve pohvale ;)
    Divna Vam je i kuharica :)))

    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dijarea može biti da se čisti organizam ali da ste i uhvatili neki virus.
      S obzirm da ste davno postavili pitanje, nadam se da se u međuvremenu riješio problem.

      Izbriši
  10. Draga Anita,
    Kao djetetu mi je sa 6 godina bio dijagnosticiran ulcerozni proktitis koji se od tada vise nikada nije pojavio, a sada imam 19 godina. Prije godinu dana bila sam na kolonoskopiji i gastroskopiji i nalazi su pokazali da je sve u redu. S druge strane, ja osjecam da nesto zaista nije u redu buduci da sam prije dvije godine razvila Raynaudov sindrom (poremecaj cirkulacije), vec 3 godine ne mogu upostaviti menstrualni ciklus bez uzimanja hormona i neprestano imam probavne smetnje u obliku nadutosti nakon jela, pogotovo popodne i navecer. Na bezglutenskoj sam prehrani vec dvije godine, strogo pazim sto i kako jedem (domace meso, domaca svinjska mast, povrce, bezglutenske zitarice), secer uopce ne konzumiram, osim u vocu i medu a od mlijecnih proizvoda samo domaci maslac, kefir i tvrdi sir. Unatoc zdravoj prehrani, stalno osjecam nadutost i ponekad grceve. S obzirom da sam visoka 174 cm i imam samo 53 kg, nisko zeljezo i stalno osjecam pretjeran umor, pretpostavljam da je rijec o sindromu propusnih crijeva. Nedavno sam (vodeci dnevnik obroka) nazalost shvatila da mi veliki problem stvaraju jaja (mucnina, jaka nadutost). Mislite li da se izbacivanjem glavnih "krivaca" s vremenom probavni sustav moze oporaviti? Bila sam i na testu intolerancije koji je pokazao da sam intolerantna na med jaja mlijecne proizvode i niz deugih namirnica iako znam da takvi testovi nisu povjerljivi. Kupila sam, po preporuci u jednom od vasih clanaka Bio-kult probiotik. Nakon tjedan dana uzimanja jedne kapsule dnevno, probava mi je postala jako ubrzana, i javila se jos veca nadutost pa sam ga morala prestati uzimati. Citala sam na forumima da je to normalna reakcija tijela kada se prilagodava dobrim bakterijama. Je li takva reakcija zaista normalna i moze li se ocekivati da ce nestati nakon nekog vremena?

    Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Uputit cu Vas u tekstove Gljivica Candida - posast modernog doba i Dijeta kod autoimunih bolesti.

      Najvjerojatnije cete morati kombinirati uputstva iz prvoga navedenog i drugog navedenog teksta.
      Tekst o gljivici procitajte pazljivo svaku recenicu, jer objasnjava sto se moze i ne moze konzumirati i zasto.
      U drugom tekstu o autoimunoj dijeti su objasnjenja zasto se namirnice koje ne podnosite (u Vasem slucaju su to jaja) moraju izbaciti kako bi organizam mogao ozdraviti.

      Dodatni tekst za kojeg je moguce da Vam je potreban jest ovaj iznad koji objasnjava problem namirnica FODMAP.

      Probiotik BioKult je izazvao reakciju "die-off" i ona prestaje nakon odredjenog vremena uzimanja probiotika.

      Nizak status zeljeza posljedica je neunosenja namirnica bogatim biolosko iskoristivim zeljezom iz mesa (iznutrice) i zumanjaka i/ili zbog slaboga iskoristavanja istih uzrokovanoga nepravilnom probavom (narusena crijevna flora i propusnost crijeva).

      Hormonalna ravnoteza uspostavlja se konzumiranjem nutritivno bogate hrane (izvorna, organska, cjelovita, nepreradjena) i izbjegavanjem stetnih tvari (industrijski preradjeno, konvencionalnoga uzgoja) uz lijecenje probavnoga sustava pazeci na kolicinu ugljikohidrata.

      Zbog premalo kilograma nemate dovoljno masnoce na tijelu, pa ne mozete dobiti menstruaciju, to znam iz vlastitoga iskustva. Zato biste trebali izbjegavati prenizak unos ugljikohidrata koji se preporucuje u programu za gljivicu i povecajte unos voca i korjenastog povrca zajedno s masnocama, a ostalo po uputama u tekstu - nastavite s domacim kefirom te kuhajte juhe od kostiju.

      Pozdrav.

      Izbriši
  11. Ljepi pozdrav i sve pohvale blogu. Naime vec sam cetiri tjedna na lchf prehrani i osjecam se jako dobro. Puna sam energije jacaju mi nokti kosa manje pada probava ok ne bas svaki dan al ok. Izgubila sam sest i pol kila i prezadovoljna sam. Jucer sam si za promjenu za veceru napravila picu. Na podlogu od tri zlice lomljenog lana i jednog jaja koju sam prvo malo zapekla stavila sam pomidor dimljene vratine gljiva i dobro pokapala maslinovim uljem. Bilo je fino al reakcija organizma nakon vecere kao da cu prokuhat vrucina . Prvi put da sam konzumirala toliko lana inace stavim malo u kefir al taj fan nisam. Dali je vec netko imao takvo iskustvo ako neko zna da mi razjasni. I jos da napomenem nisam u klimakdu imam 43 god. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to si to po prvi put zamastila kako treba pa kad se masnoca aktivirala nisi se sjetila napiti limunade ili uzeti nesto kiselo. nema to sa lanom nista nego sto zagladnila pa se najela vruce masnoce.

      Izbriši
    2. Reakcija na lan i meni zadaje probleme.Naime ishranu sam promijenila prije cetiri i pol sedmice i sve je ok.Do sada izgubljenih 7,5kg , prezadovoljna, osjecam se odlicno no problem koji imam je taj da sam dva puta jutrom u grcki masni jogurt stavila po dvije cajne zlicice zrna lana i dobila takav osip po vratu, nadlakticama i ledjima.Ako se ne smiri za vikend u ponedjeljak idem do lijecnika.Sama nisam sigurna da li je lan u pitanju (pojavilo se nakon konzumiranja istog) ili nekakova reakcija na ukupnu promjenu ishrane?!

      Izbriši
    3. Na tebi je da promislis,izvagas cinjenice i po tome da postupas.
      A i prije si koristila grcki jogurt i u tolikoj mjeri? Cjeloviti ili lomljeni lan ?
      Do prije tvoje verzije lchf da li si uopste konzumirala gore naveden sporne namirnice?
      Tragicno bi bilo da si alergicna na zdravu prirodnu ishranu :(

      Pokusaj izbaciti jogurt i lan pa vidi. Naravno ako i uprkos ukidanju namirnica problematika se nastavi, prvom prilikom doktoru i alergo test

      Sretno

      Izbriši
  12. evo mene opet s još jednom nedoumicom, jutro sam napravila kućni test na kandidu s čašom vode, nakon nekog vremena pojavila se jedna nit u sredini, da li možda imam previše kandide u organizmu

    OdgovoriIzbriši
  13. Nađoh ovo na netu pa moram podijeliti, evo copy/paste:
    Masnoće nije poželjno kombinirati s antimikoticima
    Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lijek će biti duže izložen djelovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka.

    OdgovoriIzbriši
  14. I ovo:

    Žitarice i povrće usporavaju djelovanje antidepresiva

    Hrana bogata vlaknima može izmjeniti djelovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lijekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima, poništavajući njegovo djelovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lijekove uzmete sat vremena prije obroka.

    Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lijekova.
    To prije svega važi za digoksin, jedan od lijekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova

    OdgovoriIzbriši
  15. Mleko i mliječni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika

    Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mlijeko i sir, može poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti djelovanje kinolona, lijekova protiv zapaljenja.

    Veže se za njihove molekule i deaktivira ih.
    Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mlijeko sa antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave.

    Zato je mliječne proizvode bolje izbjegavati tokom terapije.
    Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo uzimati ih sa mlijekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate gvožđem.

    OdgovoriIzbriši
  16. Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinirati sa antianemicima

    Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomjernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

    OdgovoriIzbriši
  17. Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak

    Ako uzimate ACE – inhibitore (lijekove za srce i visoki pritisak), veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

    Iznutrice i morski plodovi ne idu sa barbituratima

    Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbjegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Miješanje ovih supstanci može poništiti dejstvo terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj procjeni, može doći i do trovanja.

    OdgovoriIzbriši
  18. Oprezno s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

    Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posljedice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste pri problemima sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske lijekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom efektu grejpfruta pri raku dojke.

    "British Juornal of Cancer" upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 odsto. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

    OdgovoriIzbriši
  19. Dobro Mia to sve trebaju znati liječnici koji propisuju te lijekove i oni trebaju upozoriti pacijente o nuspojavama i međudjelovanju raznih supstanci, ali ne vidim kakve veze to sve ima s pričom o prehrani na ovom bogu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima veze, zato što na ovaj blog dolaze ljudi koji imaju zdravstvenih problema, i mnogi su pod terapijom, tako da sam pomislila da bi bilo dobro i ovo podijeliti, a liječnika ima raznih, mnogi liječnici baš i nisu dobri, a i sami ste objavljivali tekstove na ovom blogu koji upravo dokazuju da neki liječnici baš i ne pomažu (čast izuzecima):
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/12/sluzbene-prehrambene-preporuke-za.html


      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/10/dijabeticar-povratio-zdravlje-s-lchf.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/03/prevazno-svjetski-poznati-kardijalni.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/12/trebate-li-otkazali-svom-specijalistu.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/lchf-i-zdravlje.html

      Izbriši
  20. Mozda je to nacin danasnje omladine da kazu "da zivot izaziva smrtne slucajeve". Znaci li to da ne treba zivjeti ili pak "zivjeti"? A stoji da su "izvjesni" komentari van dometa bloga i konteksta clanaka ;)

    Neko ce uraditi ama bas sve osim onog sto treba ;) "Muko moja predji na drugoga" ;)

    OdgovoriIzbriši
  21. Postovana Anita,
    Zainteresovana sam za LCHF ishranu. Vec mnogo godina imam problema sa naduvenosti, izuzetno jakim bolovima, a vezano za to imam mnogo pitanja, a nigdje ne vidim da Vas mogu kontaktirati a da ne "ugusim" bilo koji od tekstova na blogu. Vjerovatno sa nekim od pitanja necu pogoditi temu tog teksta, pa ako imate neki kontakt ili da me uputiti gdje mogu postaviti pitanja.
    Hvala unaprijed.
    Milica

    OdgovoriIzbriši
  22. Poštovana gospođo Anita,
    ima dva dana da sam otkrila ovaj blog i doslovno ne silazim s njega. Žao mi je što sam propustila Vaše gostovanje u Splitu. Pokušat ću s LCHF prehranom utjecati na svoj vitiligo koji je također autoimuna bolest. Ono što me zapanjilo jest da banane spadaju u namirnice koje nisu dozvoljene. Ja već dvije godine pijem zelene kašaste sokove i preporodila sam se za to vrijeme, a njihova osnova su banane jer ih bez njih ne mogu popiti. Popijem i pojedem do tri banane dnevno. Molim Vas možete li mi objasniti zašto nisu dozvoljene i moram li ih se odreći?
    Unaprijed hvala. Ružica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Banane su prepune škorba. 3 banane dnevno svaki dan je, mislim, ipak previše.

      Izbriši
  23. Posle mesec dana stroge ketogene prehrane, uspeo sam da izlečim nadimanje stomaka i sada imam normalan ravan stomak i nemam gasove. Sada bih sproveo jačanje crevne flore, koje namernice mi mogu pomoći, s obzirom da sam se opredelio za Paleo LCHF i ne bih da pijem kefir. Da li je dobar izbor, fermentirani kupus, fermentirano povrće ili probiotici iz apoteke? Naravno, posle potpune obnove creva, vratiću voće u ishranu, jer na ketogenoj dijeti, ipak malo fali energije... barem meni...

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga Anita,

    molim Vas ako mozete napisati recept za domaci jogurt.

    Hvala i srdacan pozdrav,
    Iva

    OdgovoriIzbriši
  25. Dragi svi, imam 44 g. i već nekoliko godina Raynaudov fenomen samo zimi, prilično blag jer se ne pojavljuje često i ne traje dugo. Unatrag godinu dana imam prilično česte probleme sa crijevima (proljevi) i probavom općenito (nadutost). Bavim se sportom izuzetno redovito a od kolovoza 2017 ne jedem gluten, žitarice općenito niti mliječne proizvode. Stanje mi se na par mjeseci popravilo i gotovo potpuno sredilo a onda je prije par mjeseci se sve vratilo na staro. Prehranu niti aktivnosti nisam mijenjala. Trenutno sam u fazi proljeva, grčeva i nadutosti. Ne znam više što bih izbacila. Šećer ne konzumiram godinama kao niti krumpir. Koristila sam razne probiotike no oni svi poprave stanje na par tjedana i onda se sve ponovno uruši. Imate li kakav savjet?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.