tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post8025383133192647793..comments2024-03-27T14:19:41.741+01:00Comments on Istine i laži o hrani: Split, Solinanitahttp://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-6499282021640018002013-04-21T22:54:47.456+02:002013-04-21T22:54:47.456+02:00Hvalaaaaaa!:)
Hvalaaaaaa!:)<br />Kata STnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-1591282685980974632013-04-19T18:17:12.227+02:002013-04-19T18:17:12.227+02:00Zalosno je da je vecina ljudi ubijedjena da postoj...Zalosno je da je vecina ljudi ubijedjena da postoje smedje krave koje daju light cokoladno mlijeko, da je kolesterol preko 5 smrtonosan, da mozak treba 120 grama secera da bi normalno radio, da je pretilost problem sa lijenoscu i kalorijama a ne sa bio-kemijskim procesima u mozgu, da je kalorija ipak samo kalorija ( a sto nije i niti je i kad i bila)<br /><br /><br />Ne zamaraj se brojanjem UH jer je to u klasi sa brojanjem kalorija, sto ce reci veci poremecaj ishrane (eating disorder). Sama kuhaj svoju hranu, ne koristi gotove ili poluproizvode, pojacaj zdrave masnoce a jedi povrce koje mozes i sirovo jesti.<br /><br />Welcome to the club<br /><br />Schnewphiehttp://www.dietdoctor.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-36382555805089200502013-04-18T22:20:35.273+02:002013-04-18T22:20:35.273+02:00Draga Anita,
puno hvala na svemu, ovoliko truda si...Draga Anita,<br />puno hvala na svemu, ovoliko truda sigurno ne biste uložili da uistinu niste uvjereni u ovaj način prehrane. Ja sam tek 4.dan na LCHF-u, danas sam malo nestabilna, ali proć će!:)<br />Kako završavam medicinu, a iščitavajući ovaj blog, javila mi se potreba da malo obranim doktore, hehe, stvar je u tome da nemamo vremena razmišljat, a kamoli pretraživat literaturu, biokemija je bila neki tamo predmet kojeg većina nije voljela i biloa je daaaavno...:) A najviše od svega ovo- liječnici ne smiju preporučivat nešto što nije znanstveno utemeljeno i nije u smjernicama (nadajmo se JOŠ).:) <br />I sami znate da znanosti treba vremena, ali kad bi bili svi rigidni kao onaj ONLINE Nutricionist bili bi mi još u 16.st.-u...Malo me je naljutio, ja sam isto vjerovala svojim knjigama, ali sam shvatila da teorija i praksa su 2 totalno različite stvari. Ista doza nekog lijeka nekom pomaže, nekom ne za istu stvar, zato mi se i sviđa što zastupate individualni program, jer sami sebi najbolje znamo. <br />Malo sam ja 'pročačkala' po svojim predavanjima iz biokemije i ukratko slažem se s Vama.<br />Hvala što ste nam otvorili oči, i meni samoj je trebalo dugo vremena da shvatim, ja sam se borila za niski glikemijski index, a kako imam i nedeterminirani colitis, morala sam paziti što jedem, bila sam pretjerala s pažnjom pa završila ispod 40kg na svojih 174cm, ali kad sam počela opet normalno jest da se udebljam----sad je otišlo u višak, hehe, ali ne puno.<br />Nevjerovatno da su nam ovako isprali mozgove, a opet neki se ljudi toliko čvrsto drže nekih stavova da je toi za nevjerovat, ali ima nas sve više...hehe, evo već nakon 4 dana se osjećam kao član svega ovoga.<br />Htijla bih izgubit 10ak kg, ali sad dok sam na početku jedem tamnu čokoladu, nadam se da mi neće omest previše mršavljenje.<br />Zanima me i da li ovo povrće koje je u 1.skupini moram zbrajat tako da bude manje od 20g UH?<br />Unaprijed hvala na odgovoru i hvala na svemu, već sam frendice uputila na ovaj blog.:)<br />Eh da,imam i kefirna zrnca pa ako nekom trebaju...:)Kata STnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-11043387891902836722013-03-27T18:14:05.443+01:002013-03-27T18:14:05.443+01:00Zahvaljujem. nije mi bilo to jasno koja vrijednost...Zahvaljujem. nije mi bilo to jasno koja vrijednost je ukupni kolesterol i treba li išta zbrajati. u međuvremenu sam pronašao još informaciju da osim omjera ukupni kolesterol/HDL treba gledati i omjer Trigliceridi/HDL koji idealno trebaju biti oko 1 ili niži (kod mene 0,78, što je super po tome), a da je opasna točka od 1.33 na više (http://www.marksdailyapple.com/how-to-interpret-cholesterol-test-results/#axzz2OYHPYBzW)Matijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-29179552215760204822013-03-27T08:23:37.921+01:002013-03-27T08:23:37.921+01:00Matija, upravo kako stoji u knjizi, gleda se omjer...Matija, upravo kako stoji u knjizi, gleda se omjer ukupnog kolestrola i HDL, tj u vašem slučaju 6,8 : 1,4 = 4,85 što je dobro. No i bez gledanja omjera, vidite da su trigliceridi i HDL uredni, a u tom slučaju su LDL čestice velike, prozračne i neopasne. anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-17315392215379184652013-03-26T16:45:47.361+01:002013-03-26T16:45:47.361+01:00Draga Anita (ili netko drugi sa informacijama koje...Draga Anita (ili netko drugi sa informacijama koje mi trebaju :) ),<br />dobio sam nalaz krvi u kojem stoje ove vrijednosti lipida:<br />(s) Kolesterol 6.8 H<br />(s) HDL-kolesterol 1.4<br />(s) LDL-kolesterol 4.9H<br />(s) Trigliceridi 1.1<br />e sad, u vašoj knjizi se spominju neki omjeri ukupnog i HDL kolesterola kao važnije mjerilo (iako je spomenuto da dobar HDL i niski Trigliceridi znače da nema problema). nije mi iz knjige najjasnije bilo je li to omjer ove prve vrijednosti 6.8/1.4 = 4,85 (što je dobro) ili se u računici još nešto zbraja? (npr 6.8 + 1.4 + 4.9 + 1.1 / 1.4)? Bilo bi dobro kad bi mogli to razjasniti jer vjerujem da nije svima jasno. Hvala, Srdačan pozdravMatijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-67506200366251624912013-03-21T20:15:29.702+01:002013-03-21T20:15:29.702+01:00Poštovana Anita, prije svega čestitke na blogu i n...Poštovana Anita, prije svega čestitke na blogu i nesebičnom dijeljenju vrijednih informacija. Hvala vam od srca na tome! od kad sam otkrila ovaj blog, gotovo svakodnevno ga čitam.<br />Ja sam na lchf ac prehrani 5 tjedana. Vjerujem u takvu prehranu i nadam se da ću se riješiti mojih mnogogodišnjih problema koji su uglavnom dermatološki. S godinama sam intolerantna na sve više namirnica i to baš one koje su jako zdrava; češnjak, luk,šparoge, gljive, plava riba, mahunarke, aromatično bilje... Kada god uzimam te namirnice koža na licu (najviše nos i oko njega) mi se jako upali, izgleda kao urtikarija.<br />Pretpostavljam da imam i ja prekomjerne gljivice (test sa slinom je pokazao kao da imam) ali najviše zaključujem po simptomima. Crvenilo, svrbež, perutanje, lijena crijeva...<br />Svih 5 tjedana nisam ništa prekršila u jelu,a ipak nemam baš nekih rezultata. Pila sam mjesec dana citrofit, sada malo pauziram jer imam burnu reakciju (crvenilo,svrbež,peruti..). Uzimam kokosovo ulje, povremeno laneno i sezamovo ulje, kokosovo mlijeko s kakaom (običnim), kefir si radim otpočetka, radila sam i one prefine kruhove i palačinke ali sada sam ostavila i to jer ne mršavim. U početku sam izgubila 3 kg u prvom tjednu, pa još jednu i sada mi se čini da bi kile rađe išle gore nego dole. Možda ne radim kefir kako treba, ja ga nakon 24 sata, kad ga precijedim stavim u frižider i drugi dan ga konzumiram. Možda nije dovoljno fermentirao pa ima još šećera koji mi ne da da mršavim?? Imam 75 kg visoka 164. jedem dovoljno masnoća, jaja, mesa, salata i kuhanog povrća..<br />Molim vas Anita gdje griješim? Jako bih voljela jesti sve te divne zdrave namirnice (češnjak, šparoge, gljive, divlji radič..) a da ne budem sva upaljena u licu! A naravno da bih htjela izgubiti i desetak kila :)<br /><br />Jelicanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-77725869879779037452013-03-18T22:33:48.267+01:002013-03-18T22:33:48.267+01:00Zanimljivo pišete, svakako ću pratiti Vaš blog ubu...Zanimljivo pišete, svakako ću pratiti Vaš blog ubuduće!MGhttps://www.blogger.com/profile/04446217842693744943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-55854148566914746242013-03-16T23:10:11.187+01:002013-03-16T23:10:11.187+01:00Jedno pitanje:
Sto je blize temeljnoj okosnici pre...Jedno pitanje:<br />Sto je blize temeljnoj okosnici prehrane, predizbor po krvnoj grupi pa Vase preporuke ili?<br />Zahvaljujem,<br />JosoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-18462427634667831192013-03-16T10:11:47.522+01:002013-03-16T10:11:47.522+01:00Ma ne brinem se ja, to cu ostaviti Aniti ;) Toliko...Ma ne brinem se ja, to cu ostaviti Aniti ;) Toliko ima novinskih clanaka i linkova o svemu i svacemu tako da bi se ovaj blog i slicni preopteretili do maxa ;)<br /><br />Anita, vidi da doletis u Gbg 5.10. na ovo predavanje ;)<br /><br />http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2013/1/5/kop-biljett-till-min-och-kostdoktorns-forelasningsturne-2013/LoCMoPHiFhttp://www.dietdoctor.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-29590514137446952872013-03-15T21:21:44.309+01:002013-03-15T21:21:44.309+01:00Hvala, al ne brini ti za moju glavu ;)
Nisam linka...Hvala, al ne brini ti za moju glavu ;)<br />Nisam linkala članak jer sam se zabrinula za SEBE - ja naime jako dobro znam što radim - nego da ukažem na silnu propagandu protiv masnoća.<br /><br />LP, KristinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-56235551447561207142013-03-15T12:55:14.560+01:002013-03-15T12:55:14.560+01:00Eto vidjela si sama po sebi od te price o masnoci ...Eto vidjela si sama po sebi od te price o masnoci nema nista. Plase djecu baba Rogama.Naravno da su kupovni hamburgeri, kobasice,virsle,pljeskavice itd itb puni svega vise nego onog sto bi trebalo da bude. Kako inace objasniti da kilogram hamburgera je duplo jeftiniji od pola kilograma mljevenog mesa. Od cega se sastoji ona druga polovica kilograma hamburgera?<br /><br />Da zlo bude vece sve se to pece/fritira u biljnim uljima koji i bez friteze oksidiraju a kamo li ne dugomjesecno zagrijavanja/hladjenja? Zatim se sve pece i pravi na malim temperaturama (jedini nacin da biljno ulje ne uzegne) tako da "meso" vise jos upije trans masnoca nego sto se ispece na kokosovoj masti ili drugim otpornijim masnocama (zivotinjskog porijekla).<br /><br />Misli kriticki, misli svojom glavom.<br /><br />SretnoLoCMoPHiFhttp://www.dietdoctor.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-74308617880477199102013-03-15T10:28:13.218+01:002013-03-15T10:28:13.218+01:00Draga Anita, čestitam na uspjehu vaše knjige! Čita...Draga Anita, čestitam na uspjehu vaše knjige! Čitam vas od početka i polako učim od vas. Oduševljena sam bila kada sam vas vidjela na 8.katu na HRT-u. Srećno u Splitu. Rado bih došla na ovakvo događanje. Da li je nešto slično planirano za BiH, Banjaluku?<br />Pozdrav!Tanjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-25066317715291653372013-03-15T10:09:54.299+01:002013-03-15T10:09:54.299+01:00Bok, Anita!
Evo jedan članak koji me danas dočeka...Bok, Anita!<br /><br />Evo jedan članak koji me danas dočekao u mailu, pa to je stvarno više za poludjeti<br />http://shine.yahoo.com/shine-food/like-bacon--sausage-and-hot-dogs--too-bad--cause-that-stuff-l-kill-you--new-study-finds--174609721.html<br /><br />(ja sam inače na lchfu, skinula dosta kila, krvna slika ok, još otkad smo se davnih dana mejlale :)<br /><br />kristinaAnonymousnoreply@blogger.com