tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post3653899309645550963..comments2024-03-27T14:19:41.741+01:00Comments on Istine i laži o hrani: Osjetljivost na gluten iz žitarica – učestalija nego što smo mislilianitahttp://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-88073994794861245232017-06-14T23:33:16.248+02:002017-06-14T23:33:16.248+02:00Sadrži. Pir ili spelta ili krupnik kako ga negdje ...Sadrži. Pir ili spelta ili krupnik kako ga negdje zovu (dinkel na njemačkom) je vrsta pšenice. Iako se smatra "starijom" vrstom (nije genetski modifikovana) i ona sadrži gluten. <br />Pretpostavljam da su strukrure speltinog i pšeničnog glutena veoma slične (ako ne i iste), te zbog molekularne mimikrije može doći do razvoja imunog odgovora i na speltu.<br />Pozdrav<br />Pozdrav.Mladenhttps://www.blogger.com/profile/08573024095663758969noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-21717768212985018512016-11-07T08:39:06.634+01:002016-11-07T08:39:06.634+01:00Zanima me da li pir sadržava ili ne sadržava glute...Zanima me da li pir sadržava ili ne sadržava gluten? Hvala<br />AnaAnahttps://www.blogger.com/profile/06505807366558812792noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-58324572792617849652014-08-27T12:21:04.488+02:002014-08-27T12:21:04.488+02:00Zobenu pahuljicu s mlijekom jedem svaki dan(samo d...Zobenu pahuljicu s mlijekom jedem svaki dan(samo dorucak i ponekad vecer) i obozavam ih. Ne bolujem od celikalije ni bolesti. Je li to u redu?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-57032309889055371272014-07-26T12:28:44.044+02:002014-07-26T12:28:44.044+02:00Poštovana Anita,
prestala sam jesti gluten zbog ...Poštovana Anita,<br /><br /><br />prestala sam jesti gluten zbog Hashimotovog tireoiditisa. Ne jedem ga tek mjesec dana, ali vidim da mi se stanje popravlja malo, tegobe nestaju itd. Također se približavam LCHF prehrani zahvaljujući Vašem blogu :)<br /><br />Zanima me koliko je opasno kupovati sjemenke, orašaste plodove i sušeno voće? Npr, Marijan voće i takvi proizvođači. Postoji li mogućnost tragova glutena?Anamarijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-82795826021445769762014-03-31T10:51:19.382+02:002014-03-31T10:51:19.382+02:00Može li se osjetljivost na gluten
testirati na ne...Može li se osjetljivost na <a href="http://www.plivazdravlje.hr/centar/221/alergije.html" rel="nofollow">gluten</a><br />testirati na neki drugi način?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14697839444727353135noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-64072058137129166992013-06-07T20:11:50.843+02:002013-06-07T20:11:50.843+02:00Dok nije prestao da unosi gluten naš najbolji teni...Dok nije prestao da unosi gluten naš najbolji teniser Novak ĐOković nije postizao velike uspehe u ovome sportu kao što je sada. Dokaz da je gluten veoma štetan i da žitarice nisu za čoveka. Ukoliko ne verujete pogledajte ovde<br /> http://www.vasnutricionista.com/?p=2264Aleksandarnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-80006192700090120222013-04-21T12:47:50.656+02:002013-04-21T12:47:50.656+02:00Draga Anita,
obzirom da imam već dugi niz godina ...Draga Anita,<br /><br />obzirom da imam već dugi niz godina problema sa probavom i svim popratnim simptomima - napuhnutost, smjenjivanje dijareje i zatvora, flatulencije (učestale), otišla sam kod jedne naturopatkinje koja je rekla da imam problem sa crijevom te bi trebala izbaciti sve pšenične proizvode i mliječne proizvode.<br />Da li je i pir (dinkel) žitarica ili ipak mogu s njom raditi kruh? Također, imam i kefir gljivu i to pijem i jako mi prija, međutim naturopatkinja kaže da kefir isto moram izbjegavati. Da li je ona u pravu? <br />Unaprijed puno hvala!Kristinanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-33174374939509608632012-10-19T10:11:57.505+02:002012-10-19T10:11:57.505+02:00Poštovana Anita, nadam se da ćeš naći malo vremena...Poštovana Anita, nadam se da ćeš naći malo vremena za odgovor, budući da se pripremaš za kongres. <br /><br />Zanima me, ako žena doji dijete, a ono ima problema s probavom, muči se i plače (ima stolicu redovno, ali ona nije kakva bi trebala biti), koliko može gluten iz majčine prehrane utjecati na dijete? Nisam pronašla o tome podatke, odlazi li gluten u majčino mlijeko? Dijete ne jede ništa drugo, često je gladno, a i podosta jede, jer kad jede na bočicu (majčino mlijeko), pojede i 100 ml, a dijete nema još ni mjesec dana! Znači li to, možda, da je majčina prehrana manjkava na neki način? Pitanje se odnosi na moju obitelj, nije općenito. <br /><br />Upravo sam pročitala jedan fantastičan članak o glutenu, evo adrese na kojoj se sve može pročitati:<br /><br />http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/10/19/koliko-su-zitarice-opasne-po-nase-zdravlje/<br /><br />Autor teksta se pita kako su ljudi i dalje uvjereni u to da su žitarice naša hrana i kako ta uvjerenja ne žele mijenjati, što je istina. Osim mene. Sve probleme koje imam ili sam imala, zbog glutena su. Nadam se da sam na dobrom putu, evo, 7 mjeseci na LCHF prehrani, zdravlje ide na bolje, a kilogrami se drže na 68-69, no nadam se da ću i njih polako srediti. <br /><br />Puno ti hvala na svim savjetima do sada!<br /><br />SanjaSanja B.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-44547290328936506422011-04-26T17:40:09.679+02:002011-04-26T17:40:09.679+02:00Bog Anita,
Izgleda da si ti šibensko dite.
Inače p...Bog Anita,<br />Izgleda da si ti šibensko dite.<br />Inače postovi i sadržaj su odlični ali bih malo volio nastaviti ovu temu o bijelom brašnu i glutenu.<br />Bijelo brašno je štetno ali ako čistom bijelom brašnu dodamo žlicu mekinja ili posija dobivamo fantastičan crni kruh koji može trajati cijelu sedmicu.<br />Evo što me zanima šta prehrambena industrija dodaje u kruh jer ti E dodaci su otrovi i mijenjaju strukturu tog brašna.<br />Od jednog pekara imam informaciju da je na tim vrečicama mrtvačka glava, i ako on naprimjer dobije polubjelo brašno on će dodati aditiv kojim će to pretvoriti u bijeli kruh s drugim aditivima dobije crni kruh, ako dobije polubjelo brašno on od njega sa drugim aditivima dobija bijeli kruh i crni kruh, itd.<br /><br />Kalij bromat koristi se kao dodatak za povećanje volumena u bijelom brašnu, kruhu i pecivima. Brzo se razgrađuje, ali izaziva rak u životinja.<br /><br />Znam sigurno da to nije kruh iz našeg djetinjstva baba je uvik pekla kruh da dobije baškote i prezle a sada ako ga ostaviš dva dana na otvorenom ne možeš ga presječ ni nožem.<br /><br />Inače svi koji su alergični na gluten a vole pojesti malo kruha mogu ispeči kruh od pir pšenice ili dunkel.Abajinnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-78014206116445097922011-03-31T11:49:32.699+02:002011-03-31T11:49:32.699+02:00PRONAŠLA SM BLOG, JAKO MI ZANIMLJIVO.ZELJELA BIH P...PRONAŠLA SM BLOG, JAKO MI ZANIMLJIVO.ZELJELA BIH PROMJENITI PREHRANU, ZELIM SKINUTI 15 TAK KG, NO NAZALOST JOS SE NE SNALAZIM U TOME STO, KADA ,KAKO JESTI, KAKO PRIPREMATI?MOLIM nekog iskusnog da me upti gdje da trazim npr tjedni jelovnik?Hvala na pomoći.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-66768381179845280482011-03-28T10:36:55.447+02:002011-03-28T10:36:55.447+02:00Nažalost mom djetetu je dijagnosticirana preosjetl...Nažalost mom djetetu je dijagnosticirana preosjetljivost na gluten i to s već 10 mjeseci i dosta dugo je i trebalo da dobijemo konačnu dijagnozi iz veoma jednostavnog razloga jer me doktori nisu htjeli slušati.Uslijed nutritivne jake alergije došlo je i do bronhijalne asthme.Maleni je bio na strogoj dijeti do svoje 4 godine a od žitarica smo bili na heljdi ,kukuruzu ,prosu,riži i nisam imala osjećaj da mu nešto fali i dan danas kada sve može jesti proizvode od pšenice,raži i itd. ne obožava već više voli dobar komad mesa i puno povrća.Dilajlahttps://www.blogger.com/profile/11977426308497580948noreply@blogger.com