tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post2749439152727470196..comments2024-03-27T14:19:41.741+01:00Comments on Istine i laži o hrani: Priča iz davnina – ili gradivo koje su nas trebali naučiti u osnovnoj školianitahttp://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-89229724238918024882016-08-23T10:13:38.745+02:002016-08-23T10:13:38.745+02:00Draga Anita,
Već nekoliko puta nailazim u komenta...Draga Anita, <br />Već nekoliko puta nailazim u komentarima pod vašim tekstovima na upite vezane za prehranu u trudnoći pa bih predložila ukoliko biste mogli jedan od vaših budućih blogova posvetiti upravo toj temi kako bismo mogli pronaći relevantne informacije na jednom mjestu.<br />Hvala, <br />MarijetaMarijetanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-64007979183368253252015-10-19T23:47:42.251+02:002015-10-19T23:47:42.251+02:00Draga Anita, trudna sam 5 mjeseci, do toga 3 mj na...Draga Anita, trudna sam 5 mjeseci, do toga 3 mj na LCHF. Osjecam se jako dobro, dobila sam 4 kg (za sada😅) sto mi je ok. Htjela bih poceti uzimati Green Pasture Cod liver oil, ali mi svi govore da ima prevelike kolicine vit A koji moze biti toksican za bebu. Trenutno pijem klasicne trudnicke vitamine I omegu 3. Pri kontroli urina, ketoni su mi pozitivni, pa mi govore da moram vise jesti, a kad objasnim kako se hranim, gledaju me kao marsovca!!! I govore kako ketoni nikako nisu dobri za bebu.<br />Zeljezo mi je dosta nisko, iako jako pazim da jedem puno namirnica koje ga sadrze + u vitaminima...<br />Imate li iskustva sa supplementima koje treba uzimati u trudnoci? Svaki savjet od Vas je dobrodosao!<br />Hvala unaprijed, pozdrav iz UK, DubravkaDubravkahttps://www.blogger.com/profile/00657292979443134266noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-44699955115601670042014-04-29T12:06:31.501+02:002014-04-29T12:06:31.501+02:00Nenad čovjekoliki majmun ima sasvim drugačiji prob...Nenad čovjekoliki majmun ima sasvim drugačiji probavni sistem i funkciju fermentiranja biljne hrane u njemu, kao i drugi biljojedi. Kod nas je probavni sistem drugačiji, nema fermentacije, a imamo želučanu kiselinu i žuč koji služe za probavljanje proteina i masti... <br />Prapovijesna hrana je ono što smo jeli 95% postojanja na zemlji dok smo bili lovci sakupljači a naša genetika je ista kao u kamenom dobu. <br />U pravu ste, nema više prirodne selekcije i danas se preživljava i živi dulje, ali prosječna duljina života ne govori ništa o zdravstvenom stanju koje je u moderno vrijeme defnitivno pogoršano, unatoč napretku medicine i farmacije... Antropologija kaže da je ljudska vrsta bila puno zdravija i razvijenija prije razvoja poljoprivrede.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-70329052683408955122014-04-29T10:33:01.167+02:002014-04-29T10:33:01.167+02:00Volim meso i jedem ga ,ali sam primjetio da mi pom...Volim meso i jedem ga ,ali sam primjetio da mi pomalo smeta.Kruh ne jedem jer mi i gluten smeta kao i proizvodi od mlijeka.Zato sam razmišljao o tome šta je naša prapovijesna hrana? Mislim da se nećete složiti samnom ,ali mi kao najbližeg genetičkog rođaka u prirodi imamo čovekolike majmune ,koji i pored svojih jakih čeljusti ,koje im služe za jelo i žvakanje biljaka ,nikada nisu jeli životinje.To bi im sa takvom građom čeljusti bilo puno lakše nego nama.I opet su svi snažni i mišićna muskulatura im je jaka bez unosa proteina životinjskog porijekla.Nismo majmuni a o tome kako su ljudi u afričkim plemenima zdravi,mislim da je to pitanje prirodne selekcije.Niko ne spominje da tamo žene rodi i desetak puta i da samo par njih ostane živo.Ostaju oni zdravi i jaki.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02922235749433875691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-80655431872338334032013-04-24T13:31:32.734+02:002013-04-24T13:31:32.734+02:00Koliko se priča i navodi na vegeterijanstvo, zamal...Koliko se priča i navodi na vegeterijanstvo, zamalo su u poslednje vreme uspeli da me pridobiju da verujem u njihovu teoriju kao ispravnu. Inače, vodim zdrav život i računa da se hranim isto tako, i u večitoj sam, a čini mi se sve većoj potrazi za teorijom koja je sigurno najtačnija. Kako je to nemoguće, jer nove i novije stalno pobijaju stare, a i ima nas toliko da ovom svetu danas, da će uvek postojati izuzetaka, moram da se složim da poznajem par vegana koji su ozbiljno bili bolesni, svi su imali rak, nažalost, a uvek sam im zavidela kako oni to uspeju sebe da nateraju da jedu samo presno. Slušala sam i teorije, da kada bi čovek jeo ceo život presnu hranu, nikada ne bi bio bolestan. Ali verujem da je to bilo moguće samo u davna vremena, gde je na planeti Zemlji bilo zdrave sredine za čoveka. Jer danas je sve zagađeno, i voda i vazduh i zemlja. Pitam se, da li su današnja plemena koja otkrivaju naučnici u npr. šumamama Amazonije zdravija? Da li oni imaju neka oboljenja? Svejedno, nemoguće je da ja u Srbiji primenim njihov način ishrane, jer povrće koje izbija iz naše zemlje jeste zagađeno, a njihovo nije. Dobro, jasno da su i oni oboljevali od nakih drugih bolesti od kojih mi nismo. No, tu se setih i Japana, koji je na prvom mestu po broju obolelih od raka zeluca, jer jedu sve te morske plodove i alge, bilje iz mora, a sve je sirovo i da nisu otporni na zagađenja, već da ih to ubija. Ovo za hleb mi je potpuno logično, jer sam imala hronični gastritis, koji mi se najviše verujem pojavio zbog loše ishrane u ranijim godinama, a kako sada pazim, uvek primetim da kada pojedem nešto od te stare hrane, odmah mi smeta. Između ostalog tu spada i hleb. Pa sam htela da Vas pitam, kakav hleb bi jedete? Je li pravite sami ili neki iz prodavnice. Ja iskreno ne verujem ničemu sa etiketom, jer u našoj zemlji može sve za pare da prođe, pa makar sadržalo nešto najgore, a na njemu stajala nalepnica ''organsko''. Mada mislim da je u svemu tome kapitalizam uzeo maha i da će mu ljudi teško pruđiti otpor, bar ovde, na podneblju u kome ja živim, gde je ljudima svejedno šta jedu, imam utisak da uopšte ne razpoznaju razliku između lošeg i dobrog ukusa nekog proizvoda. Sigurno da je to delom zbog siromaštva i opterećenosti ljudi današnjim životom, gde nakon čitavog dana mučenja na poslu, jedva odvoje za najjeftiniji hleb, odnosno nemaju finansijskih mogućnosti da se zdravo hrane, ali isto mislim da je u pitanju i nezainteresovanost, verovanje medijima i reklama, koji ih vode u krajnju zabludu, ali i neobrazovanost. Ja sam opet oduzila pisajući, ali bih volela isto tako ako biste mogli da mi preporučite neku knjigu savremenog istraživanja ili eksperimenta o ishrani na planeti. Hvala! :)Kajkahttps://www.blogger.com/profile/11855248315429570515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-42760413420056398462012-05-28T19:25:40.643+02:002012-05-28T19:25:40.643+02:00Ana, da, kruh od kiselog tijesta je u redu za osob...Ana, da, kruh od kiselog tijesta je u redu za osobe koje nemaju problema sa tjelesnom težinom i koje su potpuno zdrave.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-39081096499261955522012-05-28T12:06:35.918+02:002012-05-28T12:06:35.918+02:00Ако сам добро разумела текст, у реду је јести хлеб...Ако сам добро разумела текст, у реду је јести хлеб од киселог теста?<br />Унапред хвала.Анаnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-77531454109083877332012-03-01T15:41:11.648+01:002012-03-01T15:41:11.648+01:00Imam jedno pitanje,19 mi je godina,kao djetetu mi ...Imam jedno pitanje,19 mi je godina,kao djetetu mi je dijagnosticiran neurodermatitis,u pubertetu mi se vratio osip na kozi I na testu intolerancije na hranu je ispalo da Sam alergicna na ribu.Obozavam ribu I danas je normalno jedem Ali mi zna izbiti osip po rukama nakon toga u malim kolicinama.Citala Sam knjigu od Elaine Hollingsworth I o zagadenosti ribe zivom,moje pitanje je koju bi vi vrstu ribe preporucili za jest a da je najmanje zagadena ? Puno Hvala,LolaLolanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-19486349021757693862011-08-13T19:16:16.460+02:002011-08-13T19:16:16.460+02:00pozdrav, kako je već mnogo puta rečeno blog vam je...pozdrav, kako je već mnogo puta rečeno blog vam je veoma zanimljiv i znam da je sve ovo o pehrani međutim zanima me ima li lijeka išijasu?<br />Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.piskaralonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-30595258060888983312011-08-09T21:57:20.106+02:002011-08-09T21:57:20.106+02:00Još jedan sjajan i lako razumljiv post od naše amb...Još jedan sjajan i lako razumljiv post od naše ambasadorice Anite. Kad pomislim da je već sve rečeno i jasno ko LCHF keks :-), stiže ona s još boljim tekstovima. Hvala ti Anita i hvala curama na odličnim pričama.Irenanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-5448186718519016932011-08-04T17:42:03.392+02:002011-08-04T17:42:03.392+02:00@ mina tvoj sin je brzo osjetio sto mu tijelo traz...@ mina tvoj sin je brzo osjetio sto mu tijelo trazi. djeci treba samo dati sansu da zavole pravu hranu. sjeti se onog malca na youtube sto jede maslac zlicom :) dijete jede sto mu tijelo treba da zdravo raste :)<br /><br />@ pepice odlicna prica! sigurno istinita!<br /><br />@ tea thanks :)anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-86865528413971162182011-08-03T21:08:00.094+02:002011-08-03T21:08:00.094+02:00prije kojih deset godina putovala sam vlakom na sj...prije kojih deset godina putovala sam vlakom na sjever Njemačke i na tom putu sam upoznala jednu stariju ženu koja je voljela pričati (kako to već u vlaku bude na dugim putovanjima).<br />pričala mi je o svom mužu koji se jako razbolio u vrijeme drugog svjetskog rata. imao je tuberkulozu kao i mnogi u to vrijeme. rat je završio i on je došao kući u kasnoj fazi TBC. bio je potpuno neuhranjen i s otvorenim ranama na vratu od TBC. u to vrijeme se TBC već liječila antibioticima, ali u onom poslijeratnom kaosu i neimaštini, oni nisu mogli doći do lijekova, naprosto ih nije bilo. nisu imali ni dovoljno hrane, ali budući da su živjeli u primorskom kraju, imali su mogućnost nabaviti najjeftiniju ribu (srdelu naravno). <br />žena kaže da je čovjek jeo ogromne količine te srdele i da se ona i bojala što će mu biti od toga jer ona nije mogla ni približno toliko pojesti, ali on je halapljivo jeo srdelu. svaki dan je jeo srdele i srdele, očito mu je tijelo izmučeno bolešću to tražilo i nakon nekog vremena rane na vratu su zacijelile. i ne samo to, čovjek se potpuno izliječio od TBC i fizički potpuno oporavio da liječnici nisu mogli doći k sebi. žena je bila potpuno uvjerena da se izliječio od takve ishrane, a i meni je to bilo potpuno logično tada kad mi je pričala.<br /><br />PepicaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-37104391202896193802011-08-03T14:48:52.157+02:002011-08-03T14:48:52.157+02:00Draga Anita,
Ovo je da covek prosto zanemi od dok...Draga Anita,<br /><br />Ovo je da covek prosto zanemi od dokaza koji idu u prilog saznanju da je Industrija odgovorna za sve losije zdravstveno stanje modernog coveka ! Ova " moderna prehrambena industrija " dobila je ubrzo svoju najbolju prijateljicu farmaceutsku industriju, pa tako te dve prijateljice zajedno nastupajuci otvaraju jedna drugoj vrata na ogromnu stetu ljudske vrste! <br />Ispricacu vam jos jedno svoje iskustvo. Kada sam u januaru pocela sa LCHF razmisljala sam o mogucnosti da i moj sin pocne malo sa tom vrstom prehrane. Nisam forsirala stvari ali sam bila uporna u nastojanju da jednu po jednu namirnicu izbacujem sa liste njegovih zelja. Koka kola, cokolada, kupovni keksi, pudinzi...sve redje nalazili su mesto u nasoj potrosackoj korpi a te slatkise zamenjivala sam mu LCHF poslasticama. Moj sin koji je inace imao malo debeljuskastiji stomak nego sto je trebalo a i malo vecu osetljivost na UH poceo je, nakon izvesnog vremena, da se suzava u predelu gde je imao taj visak. Pre tri nedelje ulazimo nas dvoje u prodavnicu i ja mu kazem da izabere neki hleb za sebe jer je nestalo onog hleba koji uglavnom jedemo ( LCHF hleb) a ja sam pravljenje tog hleba odlozila za naredni dan, na sta se on meni okrenuo i rekao " ne necu mama da kupim ovaj hleb, od njega nikada nisam sit, pravi onaj tvoj" ! Verovali ili ne, njegov organizam je sam po sebi izgubio zelju za slatkisima, koka kolom, grickalicama...Obroci su mu ustaljeni, nema napada gladi iako se aktivno bavi sportom. To je samo dokaz da nase telo treba samo ono sto priroda daje nikako ono sto mu industrija nudi. <br />Ja vise ne udovoljavam cak ni svojim gostima po pitanju hrane. Sve sto se spremi i iznese na sto u nasoj kuci je LCHF, dodam eventualno hleb za one koji ne veruju u LCHF, pa ko voli neka izvoli.Minanoreply@blogger.com