Tekst napisala: Nina Teicholz za Wall Street Journal
Wall Street Journal objavljuje: Posljednji pohodi boraca protiv masnoće
Ispostavilo se da je prehrana temeljena na niskom unosu
masnoće rezultat nadriznanosti, međutim Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA)
teško prihvaća tu činjenicu.
Priznanje koje je prošlog mjeseca iznijela Alice
Liechtenstein, vodeća znanstvenica na čelu odbora koji izdaje službene
prehrambene smjerice američke Vlade, iznenadilo bi mnoge Amerikance. Rekla je
da prehrana s niskim unosom masti „vjerojatno nije dobra ideja“. Bilo je to
rijetko javno priznanje propusta na kojem se već 35 godina temelje službene
američke prehrambene smjernice.
Ipak, stručnjaci koji upravo sastavljaju nove preporuke o
pravilnoj prehrani, zaglavili su unutar istih okvira predrasuda o masnoći i
neutemeljenih znanstvenih dostignuća koji su i bili prvotna osnova za
propisivanje prehrane s niskim udjelom masnoća. Iz tog razloga zanemaruju
veliki obujam strogo-znanstvenih dokaza koji predstavlja najveću nadu u borbi
protiv epidemije pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti.
Američke prehrambene smjernice, koje svakih 5 godina
zajednički izdaju Ministarstvo poljoprivrede (USDA) i Ministarstvo zdravstva i
socijalne skrbi (HHS), imaju značajan utjecaj na hranu koju Amerikanci
proizvode i konzumiraju. Od 1980-e godine potiču na smanjenje unosa masnoće,
posebice zasićenih masnoća, koje se većinom nalaze u hrani životinjskog
podrijetla kao što je crveno meso, maslac i sir. Umjesto toga, Amerikancima je
rečeno da 60% kalorija treba unositi iz hrane bogate ugljikohidratima kao što
su tjestenina, kruh, voće i krumpir. A oni su to u cjelosti i poslušno
prihvatili.
Međutim, početkom ovog tisućljeća, klinička ispitivanja koja
su proveli američki Nacionalni zdravstveni instituti (NIH) pokazali su da
prehrana s niskim udjelom masnoće nije poboljšala zdravlje ljudi, a niti im je
smanjila opseg struka. Posljedično, u smjernicama iz 2000-e Odbor koji donosi
prehrambene smjernice polako se počeo udaljavati od ideje niskog unosa masnoće,
a do 2010-e njegovi članovi odustali su i od samog spominjanja ograničavanja
ukupno unesene masnoće.
Ipak, prema posljednjem Gallupovom istraživanju, većina
Amerikanaca se i dalje aktivno trudi izbjegavati masnoću. Naime, nisu svjesni
radikalnog zaokreta u prehrambenoj politici Ministarstva, zato što promjene
nisu javno niti objavljene. Možda to nisu učinili kako ne bi odgovarali za
posljedice koje za sobom nosi dvadestpetogodišnje neutemeljeno savjetovanje,
tim više jer mnoštvo stručnjaka vjeruje da je upravo službeno preporučeno
povećanje unosa ugljikohidrata i pridonijelo povećanju stope pretilosti i
epidemiji dijabetesa.
*Autorica Nina Teicholz govori zašto bi Amerikanci trebali prestati vjerovati u nadriznanost koja propagira prehranu s niskim unosom masnoće.
Takav poražavajući preokret trebao je potaknuti stručni
Odbor, koji priprema prehrambene smjernice za 2015-u, i koji će svoj predzadnji
javni sastanak održati 6-og i 7-og studenog, na temeljito promišljanje svoje
dogme usmjerene protiv masnoće. Umjesto toga, Odbor sada svoj gnjev usmjerava
isključivo na zasićene masti. Novije smjernice su sustavno strmoglavile
dopuštenu količinu navedenih masti u prehrani na 7% unesenih kalorija ”ili
manje”, što predstavlja najnižu razinu koju je Vlada ikada savjetovala, razinu
koja je rijetko kada, ili nikada, zabilježena kod zdravih ljudskih populacija.
Najnoviji i čvrsto utemeljeni znanstveni radovi o zasićenim
mastima kreću se u suprotnom smjeru od smjera Odbora Ministarstva poljoprivrede
SAD-a. Značajna meta analiza svih dostupnih dokaza, provedena ove
godine od strane znanstvenika s Cambridgea i Harvarda, između ostalih, i
objavljena u časopisu Anali interne medicine (Annals of Internal Medicine),
donosi zaključak prema kojem zasićene masnoće, na kraju krajeva, ne mogu
uzrokovati bolesti srca. Iako zasićene masnoće umjereno podižu „loš“
LDL-kolesterol, to očito ne vodi do nepovoljnih ishoda po zdravlje, kao što su
srčani udar i smrt. Druga meta analiza, objavljena 2010-e u uglednom Američkom
časopisu za kliničku prehranu (American Journal of Clinical Nutrition), dovela
je do istog zaključka. Odbor Ministarstva poljoprivrede SAD-a zanemario je ove
pronalaske.
Bez sumnje, prihvaćanje istih bio bi još jedan neugodan
obrat za prehrambene stručnjake. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, Nacionalni
zdravstveni instituti i Američka Srčana Udruga (American Heart Association)
potrošili su milijarde dolara nastojeći dokazati i promovirati ideju da
zasićene masnoće uzrokuju srčane bolesti.
Navedene organizacije savjetovale su Amerikancima da,
umjesto zasićenih masnoća, konzumiraju sve veće količine nezasićenih masnoća,
koje uglavnom potječu iz sojinog i ostalih biljnih ulja. No, kliničkim pokusima
je dokazano da prehrana bogata navedenim uljima dovodi do zabrinjavajućih
efekata po zdravlje, uključujući višu stopu učestalosti raka. Tako se
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, koje preuzima obvezu pronalaska zdravih
„prehrambenih obrazaca“ s uporištem u prošlosti, sada nalazi u paradoksalnoj
situaciji govoreći Amerikancima da većinu masnoće unose iz visoko prerađenih
biljnih ulja, makar o konzumaciji istih u ljudskoj prehrani ne postoji niti
jedan dokaz datiran prije 1900-e.
Najoptimističniji put vodi u suprotnom smjeru: Golema je
važnost istraživanja u prošlom desetljeću pokazala da prehrana s niskim udjelom
ugljikohidrata dosljedno nadilazi svaki drugi način prehrane u području
poboljšavanja zdravlja. Primjerice, dijabetičari svoju razinu glukoze u krvi
mogu najučinkovitije stabilizirati smanjenim unosom ugljikohidrata; pacijenti
sa srčanim bolestima mogu podići razinu ”dobrog” HDL-kolesterola, istovremeno
smanjujući trigliceride. K tome je preko dvadeset dobro kontroliranih prehrambenih istraživanja, koji
uključuju tisuće ispitanika,
pokazalo da ograničavanje unosa ugljikohidrata dovodi do izraženijeg gubitka
kilograma nego li ograničavanje unosa masnoće.
Odbor Ministarstva poljoprivrede SAD-a ima obvezu
„preispitati aktualna znanstvena i medicinska znanja“. Usprkos tome, devet
punih dana tijekom kojih se sastajao ove godine, još uvijek nije suvislo
ocijenio nijednu od ovih studija, koje nedvojbeno predstavljaju najperspektivniji obujam znanstvene
literature na temu prehrane i bolesti u 50 godina. Umjesto toga, Odbor se
usredotočuje na nove razloge za osuđivanje crvenog mesa, primjerice kako
njegova proizvodnja šteti okolišu. Međutim, ovo pitanje je posebno znanstveno
pitanje koje nije pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede.
Učestalost pretilosti u SAD-a dramatično se počinje
povećavati upravo oko 1980-e, upravo one godine kada su prehrambene smjernice
prvi put predstavljene. Preko tri desetljeća kasnije, još više ponavljanja
istih savjeta očekivano može proizvesti slične žalosne posljedice po zdravlje.
A cijena, u ljudskim i novčanim iznosima, nastavlja biti katastrofalna.
Ovo su neosporni razlozi zbog kojih bi Kongres trebao
tražiti od Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva zdravstva i socijalne
skrbi da preustroji Odbor za izdavanje prehrambenih smjernica, kako bi njegovi
članovi mogli predstavljati puni opseg stručnog mišljenja. Odbor bi tada trebao
biti obavezan temeljito preispitati osnovne pretpostavke smjernica, s uporištem
u najboljim i najaktualnijim znanstvenim saznanjima. Ove mjere pružile bi
kakvu-takvu šansu milijunima Amerikanaca koji se bore s pretilošću, dijabetesom
i srčanim bolestima, te bi napokon počele poništavati loše učinke krivih
prehrambenih smjernica.
Nina Teicholz napisala je knjigu The Big Fat Surprise: Why
Butter, Meat, and Cheese Belong in a Healthy Diet (Veliko debelo iznenađenje:
zašto su maslac, meso i sir zdrava hrana); izdavač: Simon&Schuster, 2014.
Pozdrav! Imam pitanje u vezi pravljenja domaćeg pekmeza - zanima me može li se stevia koristiti umjesto šećera?
OdgovoriIzbrišiDA. Radila sam prošle godine pekmez od šljiva sa stevijom, još uvijek ga imam (jer ga jako malo koristim), a u okusu nema razlike u odnosu na "obični" sa šećerom.
Izbrišihttp://www.farmacia.hr/kako-se-debljamo.html
OdgovoriIzbrišiNeki nikako da nauče...
Marija, pročitala sam taj tekst. Zaista, vrlo jezgrovito izneseno brdo gluposti i izmišljotina na jednom mjestu. Preporučiti ljudima tako na internetu da jedu puno kruha, a nikako ne masti, čudno je i opasno. Pitam se, koji je to stručnjak autor teksta...
IzbrišiPoz, Sanja B.
Poštovana Anita, na blogu koji redovito pratim objavljen je post o štetnosti MSG uz video prezentaciju s TED-a Dr. Katherine Reid. Priča o tome koliko je štetan je nevjerojatna, a sam govor je jednostavan. Smatram kako bi bilo iznimno korisno objaviti link s prezentacijom na Vašoj cijenjenoj stranici kao i prijevod na hrvatski. Pozdrav. http://elanaspantry.com/is-store-bought-chicken-broth-unhealthy/
OdgovoriIzbrišiPoštovani,
OdgovoriIzbrišihranim se iznimno zdravo jer se borim s atopijskim dermatitisom, ali me brine da ne pretjerujem s određenim namirnicama (orašasti plodovi, sjemenke, svježi sir, jogurt, kakao, cimet). molim Vas možete li napisati dnevna količinska ograničenja, otprilike samo, jer ne mogu pronaći odgovor. ženska osoba, 22 godine, rekreativno bavljenje sportom, kilaža uredna.
unaprijed hvala