četvrtak, 28. ožujka 2013.

Što sadrži jedna pašteta


Trenutno je po blogovima i društenim mrežama aktuelna afera s Argeta paštetom, pročitajte ovdje: Najnovije mazanje očiju paštetom.

Svašta se piše i svašta se vjeruje, pa da se više ne prepucavamo, ajmo vidjeti što se nalazi u toj pašteti. Uz divne fotografije svježeg mesa i ribe (fotografije su naravno Stock Photos) pričaju nam bajke o kvalitetnim, pažljivo odabranim sastojcima. 

Kažu da za svoje paštete koriste pažljivo odabrano kokošje meso. To je bajka br. 1. Za paštete se koriste ostaci ostataka mesa najlošije kvalitete, koje se ne može plasirati za druge svrhe. To su kokoši iz masovnog uzgoja, tovljene neprirodnom hranom – koncentratima, antibioticima i hormonima, kako bi brzo narasle do neprirodne veličine. Za paštetu od lososa sigurno se ne koristi divlji losos do kojeg je teško doći, već onaj iz uzgoja. Te se ribe tove žitaricama i sojom, žive u skučenim uvjetima gdje se lako šire bolesti, a zbog toga se tretiraju antibioticima i drugim kemikalijama, isto kao i kokoši.  Kako bi dostigle nenormalnu veličinu daju im se i hormoni rasta, a intenzivna roza boja lososa dobiva se dodavanjem bojila u hranu. Kako je losos jedna od najkomercijalnijih riba, postoji sumnja da se već počelo s genetskom modifikacijom te ribe. 

Kažu da koriste kvalitetna biljna ulja. To je bajka br. 2. Ne postoje kvalitetna biljna ulja, osim onog maslinovog, a toga u pašteti nema. Za paštete se koriste rafinirana (a često i hidrogenizirana) biljna ulja koja su dokazano vrlo štetna, zbog visokog udjela omega 6 masnih kiselina u odnosu na omega 3 masne kisline, što izaziva upalne procese koji su uzrok mnogim bolestima. Osim toga, osjetljive polinezasićene masne kiseline pod utjecajem visoke temperature u procesiranju oksidiraju (užegnu se) a prirodni antioksidansi (npr vitamin E) uništavaju se pod temperaturom. To znači da se stvaraju slobodni radikali koji su uzročnici mnogih bolesti. Da, za mazivost paštete potrebna je masnoća, a kvalitetna masnoća bi bila pravi maslac, maslinovo ulje ili životinjske masti, a ne rafinirana (i hidrogenizirana) biljna ulja. (Zanimljivo da njihova biljna ulja sadrže bjelančevine(?!)) 

Za okus paštete kažu da se brinu prirodni začini poput timijana, vriska, pikantne paprike, papra, pimena i soli, tj isti oni začini koje mnoge mame imaju u svom vrtu. Ovo je bajka br. 3. Industrija sigurno ne uzgaja prirodne začine u dvorištu. U paštetama se koriste glutaminati (E620 – E626) tj pojačivači okusa, koji prerađevinama s niskim udjelom mesa, a visokim udjelom vode i škroba, daju jedan više ”mesni” okus. Glutaminati smetaju funkcijama mozga i uzrokuje migrene, promjene raspoloženja, astmu i druge poremećaje. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava živčane stanice i mrežnicu oka. No, kako se već više-manje zna za štetnost glutaminata, tako ga industrija označava i pod drugim imenima, kao što su npr kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, biljni proteini, sojini proteini itd. 

Spominje se krumpirov škrob koji nastaje kao posljedica fotosinteze(!?) i koji je važan izvor energije. Fotosinteza je omogućila život na zemlji, ali to nije tema sastojaka jedne paštete. Krumpirov škrob je čista glukoza, koju kad uđe u krvotok nazivamo šećer u krvi. Prekomjeran unos šećera i škroba dovodi do kronično povišenog šećera u krvi, inzulinske rezistencije, preddijabetičkog stanja i upalnih bolesti. Zaista ništa što bismo trebali nastojati dobiti u većim količinama. Osim toga, škrobovi koji se koriste u paštetama su modificirani škrobovi, kojima su svojstva promijenjena da bi krajnjem proizvodu dali bolju konzistenciju, trajnost, ukratko da bi finalni proizvod bio privlačniji. 

Upravo je prekomjerna konzumacija visoko rafiniranih ugljikohidrata, kao i prekomjeran unos biljnih ulja bogatih omegom 6, a koji se nalaze u većini industrijskih prerađevina, glavni krivac za kronične upale koje dovode do ozljeda na arterijama i začepljenja krvnih žila.  

Postotak mesa/ribe u paštetama je nizak, ostatak je voda, škrob i rafinirana biljna ulja. Da bi ovo imalo nekakav okus, upotrebljavaju se pojačivači okusa. A da bi se to sve držalo zajedno, upotrebljavaju se razni stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači, regulatori kiselosti i druge kemikalije ili E brojevi. Rok trajanja je koliko? Godinu dana? Dvije? Kakva to prava hrana ima toliki rok trajanja? Samo hrana koja se kvari je prava hrana! Paštete, kao i ostale industrijske prerađevine, nisu prava hrana. To su nutritivno osiromašene stvari, visoko procesirane i prepune aditiva. NEMA KVALITETNE INDUSTRIJSKE PAŠTETE. I neće je nikad biti. 



srijeda, 27. ožujka 2013.

Najnovije mazanje očiju paštetom


Nekidan su me zvali telefonom, da kao nutricionistkinja sudjelujem u kampanji za Argetine paštete "Odobrile mame". Naravno, odmah sam odbila i rekla da su se obratili krivoj osobi. Argeta je kao i svaka druga kupovna pašteta - prerađevina prepuna kemijskih aditiva, bez nutritivne vrijednosti.

Ova kampanja za paštetu je primjer vrlo agresivne propagande koja udara tamo gdje smo najmekši - "svaka mama želi najbolje za svoje dijete". Ma nemojte, pa zar je najbolje za dijete - Argeta pašteta? Ne nasjedajte!

Uvodnim tekstom pozivaju se brižne mame:
Drage mame,
 na natječaj „Odobrile mame“ pozivamo sve brižne mame koje se žele na vlastite oči uvjeriti u istinsku kvalitetu proizvodnje pašteta Argeta. Budući da smo uvjereni u vrhunsku kvalitetu svojeg proizvoda, a kao robna marka smo prema svojim potrošačima potpuno otvoreni, otvorit ćemo vrata svojih tvornica najstrožim procjeniteljicama kvalitete i najboljim kuharicama na svijetu – mamama. U svibnju ćemo 16 odabranih Argetinih mama povesti u stručni posjet tvornicama i istovremeno im ponuditi pravi zvjezdani tretman. Krajem svibnja otvorit ćemo vrata svojih tvornica svim posjetiteljima, a uvjereni smo da će nam brižne mame do tada već dodijeliti znak „Odobrile mame“.

Uvjereni su da će im brižne mame do tada već dodijeliti znak „Odobrile mame“!

Naravno da su uvjereni, i logo je već spreman. Kako je jučer na svom blogu Vitki Gurman komentirala Maja, kampanja se ne zove “Mame u inspekciji” ili “Možda će odobriti mame”, nego se već unaprijed zove “Odobrile mame”. A kako i ne bi bili sigurni kad javno i besramno potkupljuju majke ovakvim tretmanom, da bi im one zauzvrat odobrile tamo nekakvu paštetu:

Mame, najstrože procjeniteljice Argetine tvornice, uživat će u pravoj zvjezdanoj raskoši! Argetine odabranice razmazit ćemo kao prave zvijezde. U san će uranjati u najboljim hotelima s 5***** i buditi se uz kraljevski doručak. U wellnessu će se prepuštati vodenoj masaži te će se opuštati uz zvukove vodenih mjehurića. Tijekom kulinarskih iznenađenja bez dvojbe neće brojati kalorije. U primorskom gradiću Izola sa svih 16 odabranih mama snimit ćemo novi Argetin televizijski oglas. Vrhunska snimateljska ekipa pobrinut će se za to da svaka vlas bude na svojem mjestu, da šminka bude prave boje, lica ispravno osvijetljena, a suknje prave duljine. Televizijski oglas nastat će pod dirigentskim štapićem poznatog redatelja Saše Podgoršeka, a emitirat će se u 6 država. Nove su zvijezde rođene!

Da, baš će nakon ovakve "zvjezdane raskoši", postupiti  kao "najstrože procjeniteljice" - kako prozirno!

Argetina stranica izgleda dosta uvjerljivo, pogotovo opisi “kvalitetnih” sastojaka. Ali koje je to porijeklo i kvaliteta mesa? Možete samo zamisliti. Koliki je postotak mesa u pašteti? Provjerite na pakovanju. Kvalitetna biljna ulja? Nema kvalitetnih biljnih ulja (osim maslinovog a to ne upotrebljavaju). Pa onda bajke o krumpirovu škrobu kao hranjivom sastojku (halo, čista glukoza)... A gdje su glutaminati, pojačivači okusa, zgušnjivači, stabilizatori? Provjerite E brojeve na pakovanju.

Također nas otvoreno pozivaju da provjerimo zašto Argeta zaslužuje naše povjerenje. U to ime pogledajte što je pronašla Maja s bloga Vitki Gurman:

Koje su to ”mame” iz Skopja, Sarajeva i Slovenije koje su odobrile Argeta paštete:



Toliko o "otvorenosti" i "istinskoj kvaliteti".

Dodatak 28.03. Argeta uklonila slike lažnih mama sa stranice. Posramili su se. 


Ipak biste paštetu? Evo vam ljudi prave paštete:

PAŠTETA OD PEČENE PILEĆE JETRE
(recept Ariana Miljević, za Prvu hrvatsku LCHF kuharicu)

½ kg pilećih jetara
2 velika ili 3 manja luka
150 g mesnatijeg špeka
pola glavice neoguljenog češnjaka
par listova lovora
10 klinčića
1 žlica crvene paprike
origano ili provansalske trave
par boba kleke
papar
nariban muškatni oraščić
sol
5 velikih žlica masla

Jetra operite i dobro ocijedite, te ih obrišite kuhinjskim ubrusom. U manji pleh stavite 3 žlice masla i razmažite. Na to stavite jetra, lijepo ih rasporedivši tako da svaki komad dodiruje dno posude. Prekrijte narezanim špekom. Po tome posipajte origano, kleku, naribani muškatni oraščić, češnjak i sve prekrijte na krupne kocke narezanim lukom. Pokapajte potpuno rastopljenim maslom, te posolite, dodajte papar, žlicu crvene paprike, lovor i sve pokrijte aluminijskom folijom koju dobro utisnite uz
rub pleha da ne izlaze pare i sokovi.

Pleh stavite u prethodno na 200°C ugrijanu pećnicu, pecite dobrih 60 minuta ili čak malo više, ovisi isključivo o kvaliteti pećnice.

Kad je pečeno, možete odustati od izrade paštete i odmah sve pojesti, jer je to fantastično ukusan obrok, ili možete izvaditi listiće lovora i klinčiće, te sve izmiksati u gustu masu. Poslužite na pliticama ili plitkim zdjelicama garnirano lukom vlascem, crvenim paprom (koji odlično nadopunjuje okuse paštete) ili zelenim kiselim paprom, kiselim krastavcima, svježim peršinovim listom ili nekim drugim zelenim prilogom po vlastitom nahođenju. Također se sjajno slaže sa lepinjama.


petak, 15. ožujka 2013.

Split, Solin


Dragi svi iz Splita i Solina!

Pozivam vas da dođete na druženje i predstavljanje moje knjige "Istine i laži o hrani": 


Molim proslijedite ovo prijateljima za koje mislite da bi ih moglo zanimati.  

Lijep pozdrav pa se vidimo :)

Anita Šupe

Za primanje obavijesti pridružite se ovoj grupi:
http://groups.google.com/group/anitasupe?hl=hr



Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.