srijeda, 30. siječnja 2013.

Poreč, Pula i Rijeka

Dragi svi iz Poreča, Pule i Rijeke!

Pozivam vas da dođete na druženje i predstavljanje moje knjige "Istine i laži o hrani": 


Ako ste zainteresirani za osobne konzultacije sa mnom, javite mi se na mail ili telefon radi dogovora termina. 

Lijep pozdrav pa se vidimo :)

Anita Šupe

E: istineilaziohrani@gmail.com
T: 092 289 1349

Za primanje obavijesti pridružite se ovoj grupi:
http://groups.google.com/group/anitasupe?hl=hr



utorak, 22. siječnja 2013.

Sindrom propusnih crijeva – je li gluten izvor problema?


Izvor: Gluten Free Society: Leaky Gut Sindrome - Is Gluten the Root
S engleskog preveo: Dražen Herendić


Recenzija istraživanja pokazuje da gluten uzrokuje propusna crijeva

Tradicionalno shvaćanje primarnih funkcija gastrointestinalnog trakta je ograničeno na probavu i apsorpciju nutrijenata, elektrolita i homeostazu vode. Međutim, pažljivija analiza anatomskog i funkcionalnog uređenja gastrointestinalnog trakta, sugerira da je još jedna iznimno važna funkcija ovog organa i njegova sposobnost regulacije transportiranja makromolekula između okruženja i domaćina pomoću mehanizma barijere. Zajedno s limfoidnim tkivom povezanim s crijevima i neuroendokrinim sustavom, crijevna epitelna barijera s njenim tijesnim međustaničnim vezama kontrolira ravnotežu između toleriranja i imunosti na strane antigene. Zonulin je jedini dosad opisani fiziološki modulator tijesnih međustaničnih veza, koji je uključen u transport makromolekula i time uz ravnotežu tolerancije/imunosti. Kad se fino regulirane enzimske reakcije zonulina promijene kod genetski osjetljivih osoba, onda se mogu dogoditi crijevni i vancrijevni autoimuni, upalni i neoplastični poremećaji. Ova nova paradigma ruši tradicionalne teorije koje su temelj razvoja tih bolesti i sugerira da se ti procesi mogu zaustaviti ako se međudjelovanje gena i okidača u okolišu spriječi ponovnom uspostavom funkcije crijevne barijere ovisne o zonulinu.
Izvor istraživanja: Physiol Rev. 2011 Jan;91(1):151-75.

Propusna crijeva u laičkoj terminologiji

U intervjuu sa Karen Brimeyer, dr Peter Osborne, stručnjak za osjetljivost na gluten i osnivač Gluten Free Society, diskutira razne stvari oko problema vezanih za nepodnošenje glutena na lako razumljiv način. Intervju možete poslušati ovdje.
Karen se specijalizirala za pomaganje ljudima kod oporavka od sindroma propusnih crijeva. O njenom programu možete više saznati ovdje

Dr. Fasano otkrio je propusna crijeva

Više istraživačkih studija su povezale gluten sa stanjem poznatim kao crijevna propusnost. Jedan od vodećih svjetskih istraživača o preosjetljivosti na gluten je doktor Alessio Fasano, voditelj istraživanja na sveučilištu Maryland Celiac Research Center i odgovoran za otkrivanje veze između glutena i propusnih crijeva. U sljedećem videu dr Fasano razgovara sa dr Osborneom o tome kako to stanje može utjecati na crijeva, mozak i mnoga druga tkiva u organizmu.


Stvaranje veze – stav "Gluten free Ratnika"

Većina ljudi smatra da su celijakija i osjetljivost na gluten jedna te ista stvar. Srećom, to arhaično razmišljanje se brzo mijenja jer su nova istraživanja dokazala da osjetljivost na gluten postoji neovisno od celijakije. Iako je već utvrđeno da gluten često utječe na resice tankog crijeva, također se pokazalo da utječe na organizam na razne načine. Te razlike se odnose na učestalu nesposobnost liječnika u dijagnosticiranju osjetljivosti na gluten. Gore je dijagram okidača iz okoliša koji utječu na propusnost crijeva. Vidjet ćete da osjetljivost na gluten može direktno i indirektno doprinijeti tom problemu. Za inteligentnog promatrača slika ilustrira zbog čega jednostavni test s antitijelima ne uspijeva precizno dijagnosticirati osjetljivost na gluten. Proizvodnja antitijela je samo jedna laboratorijska komponenta u ovom kompleksnom problemu.

Koja je uloga glutena kod svih ovih faktora?

1. Gluten – Kako je već navedeno, gluten direktno utječe na crijevnu sluznicu preko proizvodnje zonulina. Zonulin je protein koji direktno uzrokuje propusna crijeva.

2. Antitijela – Gluten doprinosi stvaranju antitijela. Antitijela mogu uzrokovati lučenje upalnih spojeva koji dovode to oštećenja tkiva. Povrh toga, preko procesa zvanog molekularna mimikrija, antitijela mogu međureagirati s tkivima u tijelu izazivajući autoimune bolesti. Laboratorijska testiranja mjerenja tih antitijela uobičajeno se ne povezuju s glutenom jer većina liječnika nije dovoljno educirana da bi mogli prepoznati vezu.

3. Lijekovi – Mnogi lijekovi uobičajeno sadrže gluten koji ima direktni utjecaj. Međutim, mnoga kronična bolesna stanja uzrokovana osjetljivošću na gluten su krivo dijagnosticirana. To dovodi do prepisivanja recepata koji, ne samo da su nepotrebni, već  mogu biti i štetni za probavni sustav. Antacidi su uobičajeni primjer. Ti lijekovi stvaraju predispozicije za infekcije i dovode do nenormalne crijevne flore. Prekomjerno korištenje antibiotika za tretiranje virusnih infekcija je još jedan primjer.

4. Stres – Iako nije fizički uzročnik, gluten je kemijski uzročnik stresa. Kemijski stres dolazi u raznim oblicima. Jedan od njih je manjak vitamina i minerala. Nedostatak ključnih nutrijenata uzrokuje fundamentalna oštećenja sposobnosti tijela za procese ozdravljenja i oporavka.

5. Bakterije – Probavljanje glutena uzrokuje štetne promjene u crijevnoj flori (poznato i kao crijevna disbioza), koja naginje infekcijama. To je jedan od razloga zašto toliko mljekarskih kompanija dodaje korisne bakterije u svoje proizvode. Crijevna disbioza ima razmjere epidemije u SAD. Ako trebate probiotike bez glutena, pogledajte ovdje.

6. Citokini – Gluten potiče proizvodnju proupalnih citokina (kemijski spojevi koji oštećuju stanice).

7. Neurotransmiteri – Gluten uzrokuje neurokemijske promjene u proizvodnji neurotransmitera (kemijski spojevi koji omogućavaju komuniciranje nervnom sustavu). Primjeri uključuju: serotonin, dopamin, acetilholin, epinefrin i histamin. Gluten je također neurotoksin za koji se pokazalo da uništava nervno tkivo. To je razlog zašto mnogim ljudima s neurološkim bolestima (autizam, migrenske glavobolje, ADD, bipolarnost, šizofrenija, neuropatija, epilepsija i dr.) prehrana bez glutena donosi poboljšanje.

8. Probavne kemikalije – gluten može oštetiti crijeva, gušteraču, jetru i žučnu vrećicu. Svi ovi organi imaju vodeću ulogu u sposobnosti tijela u proizvodnji probavnih kemijskih spojeva i enzima. Kad je taj mehanizam ugrožen, probavni proces se počinje raspadati i postaje neučinkovit.

Zaokružimo sve ovo

Propusna crijeva dovode do autoimunih bolesti. Jedini poznati uzročnik bilo koje autoimune bolesti je osjetljivost na gluten. Ne možemo zanemariti tu vezu samo zato jer se ona ne slaže sa statusom quo alopatske medicinske paradigme. Ako imate autoimunu bolest i niste istraživali osjetljivost na gluten kao jedan od faktora utjecaja, trebali biste. Pročitajte više o genetskom testiranju osjetljivosti na gluten.

______________________________

Moj komentar

Naučite razliku između konvencionalne bezglutenske dijete i prave (Paleo, LCHF) bezglutenske dijete: Konvencionalna bezglutenska dijeta, koja se službeno prepisuje osobama oboljelim od celijakije (koja je u medicinskoj praksi jedina priznata bolest nepodnošenja glutena) je prehrana koja se bazira se na bezglutenskim žitaricama i zamjenskim proizvodima koje možete naći u većim supermarketima. Međutim to su opet industrijske prerađevine (kruhovi, peciva, tjestenine, keksi, kolači) koje sadrže pšenični škrob, GMO soju i kukuruz, glukozno-fruktozni sirup, hidrogenizirane masti, zgušnjivače, stabilizatore, konzervanse, zaslađivače i razne druge toksične sastojke. Ovo nije prava hrana, već nutritivno siromašne stvari, pune kemikalija koje nikome ne trebaju.  Ako ste već razvili osjetljivost na gluten, onda vrlo vjerojatno reagirate i na druge vrste teško probavljivih proteina, kojih ima na stotine u bezglutenskim žitaricama i mahunarkama, a koje također oštećuju crijevnu stijenku. Zato je prava bezglutenska dijeta (Paleo, LCHF) idealna jer odbacuje sve žitarice, sve mahunarke, industrijske prerađevine i umjetna rafinirana biljna ulja i margarine. Ova se prehrana bazira na pravoj hrani u njenom izvornom cjelovitom obliku: riba, meso, jaja, povrće, prirodne masnoće, orašasti plodovi i voće.

Pročitajte: Nepodnošljivost glutena - uzrok mnogih kroničnih bolesti


nedjelja, 13. siječnja 2013.

Lepinje za hamburger ili ćevape

Ajde da vas počastim mojim najnovijim receptom za kruh. Htjela sam dobiti bijele lepinje neutralnog okusa (za ćevape) i uspjela sam! Uvjerena sam da onaj tko proba ove lepinje, neće više žuditi za onom ljepljivom spužvom od pšeničnog brašna :)) 

Sastojci:

2 jaja

160 g mljevenih indijskih oraščića

2 dl kiselog vrhnja

1,5 jušna žlica psyllium praška

sol

1 žličica praška za pecivo

100 g ribanog tvrdog sira
 

Priprema:
Istucite jaja pa dodajte mljevene oraščiće, vrhnje, psyllium, sol, prašak za pecivo i na kraju izribani sir. Ostavite smjesu da miruje 5 minuta. Na plehu obloženom papirom za pečenje rasporedite tijesto u 5 hrpica pa oblikujte okrugle lepinje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 20-tak minuta, ili dok ne porumene (ovisno o pećnici). 

Servirajte uz ćevape, ajvar i luk.
Ili napravite klincima hamburger.
Ili ih jedite kad vam se jede kruh. 

Ja sam koristila "kiselo vrhnje za svježi sir" od Vindije - to mi je opcija ako ne nađem od Bohneca ili Veronike. Sir sam koristila "varaždinski trapist" isto od Vindije. Oraščiće kupite sirove, a ne one pržene slane. 

Varijanta bez vrhnja i sira za anticandida dijetu
Umjesto vrhnja i sira stavite 1,5 dl kefira, 25 grama otopljenog maslaca i malo više mljevenih oraščića. Tijesto treba gusto da se mogu oblikovati čvrste lepinje koje se neće razliti po plehu. 

Psyllium prašak su mljevene ljuspice psyllium sjemenki (indijski trputac) koje jako vezuju tekućinu (nabubre u tekućini) pa se koriste u bezglutenskim kruhovima i pecivima da bi tijesta bila mekša i fino razabrana. Inače, u standardnim pekarskim proizvodima, gluten je taj koji zgušnjava tijesto i daje volumen. Ako ne koristite psyllium prašak (ili psyllium ljuspice) onda trebate više brašna (dakle mljevenih orasa) da biste dobili istu gustoću tijesta, pa takva peciva budu tvrđa i više nabijena. Umjesto psylliuma, mogu se upotrebiti zobene posije koje imaju sličan učinak, ali peciva su ipak finija sa psylliumom. Imate ga u biljnim apotekama, prodavaonicama "zdrave" hrane, bio-bio dućanima... Ako nema, recite prodavačici da nabavi, njihovi dobavljači to imaju. 


Ako ste na mršavljenju, obratite pažnju da indijski oraščići sadrže više ugljikohidrata nego drugi orašasti plodovi i sjemenke (20 g UH na 100 grama orašćića). Zamijenite ih npr brazilskim orasima (4 g UH na 100 g), ili lanenim sjemenkama (2 g UH na 100 g). 



subota, 5. siječnja 2013.

IBS (sindrom iritabilnog crijeva) 2. dio: Rješenje


U prvom dijelu teksta o IBS-u pisala sam o uzrocima, a ovdje slijedi opis kako možete sebi pomoći kod ovog vrlo učestalog, iznimno napornog i neugodnog poremećaja probavnog sistema. Pomoć naravno nisu lijekovi, jer lijekovi ne liječe već samo prikrivaju simptome. Pomoć je promjena prehrane čiji glavni ciljevi su:
  • Eliminirati hranu koja djeluje iritirajuće
  • Smanjiti inflamaciju – upalu
  • Zacijeliti i ozdraviti crijevnu stijenku
  • Izgraditi normalnu crijevnu floru 

UKLANJANJE HRANE KOJA IRITIRA

Gluten, pšenica i žitarice općenito
Iako na Paleo LCHF prehrani izbacujemo sve žitarice, ipak treba voditi računa o skrivenom glutenu koji se nalazi u mnogim industrijskim prerađevinama. Čak i najmanja količina glutena, kao u jednoj mrvici kruha, dovoljna je da pokrene simptome koji oštećuju vaša crijeva. Također je važno da ne kontaminirate svoju hranu s noževima i daskama na kojima se rezao obični kruh. Izbjegavajte komercijalne ”gluten free” proizvode jer oni sadrže visok udio šećera i škroba iz drugih žitarica, pšenicu, soju, inflamatorna biljna ulja i mnoge štetne industrijske kemikalije. Ovi proizvodi nemaju nikakvu hranjivu vrijednost.

Omega 6 masnoće
Jedan od najvećih problema moderne prehrane je pretjeran unos omega-6 masnih kiselina kroz biljna ulja, margarine, žitarice i  industrijske prerađevine, te nedovoljan unos omege-3 zbog nedovoljnog konzumiranja hrane koja sadrži omegu-3. Ovaj nesrazmjer dovodi do stvaranja upalnih procesa, naročito u tkivima gdje već postoji oštećenje ili iritacija, kao u crijevima kod IBS-a.

Zato je drugi najvažniji korak u promjeni prehrane izbacivanje hrane koja obiluje omegom-6: biljna ulja, margarini, hidrogenizirane biljne masnoće i sve prerađevine koje ih sadrže, žitarice i proizvodi od brašna žitarica. Također je potrebno pripaziti na orašaste plodove i sjemenke jer i one sadrže omegu 6, iako ne u toliko velikom nesrazmjeru u odnosu na omegu-3 kao ove prethodne namirnice. U Paleo LCHF prehrani orašasti plodovi i sjemenke ne predstavljaju BAZU prehrane kao što žitarice i biljna ulja predstavljaju bazu moderne prehrane, već su oni DODATAK prehrani u malim količinama. No, u prvoj fazi dijete pametno je izbaciti orašaste plodove i sjemenke, kako zbog sadržaja omege 6 tako i zbog sadržaja FODMAP ugljikohidrata.

FODMAP namirnice
Eliminacija namirnica koje sadrže FODMAP ugljikohidrate za mnoge predstavlja onu kariku koja na Paleo LCHF prehrani nedostaje za izlječenje IBS-a. Crijeva ne mogu zacijeliti dok ih iritira hrana koja se ne može pravilno probaviti već fermentira u crijevima i ujedno je hrana bakterijama. To su ovi ugljikohidrati:

Fruktoza
Voće: jabuke, trešnje, grožđe, mango, kruške, lubenica, banane, suho voće
Povrće: artičoke, šparoge, mahune, umak od rajčice i koncentrat rajčice
Zaslađivači: med, sirup agave, HFCS fruktozni sirup iz kukuruza
Pića: voćni sokovi, slatka pića, slatka vina

Oligosaharidi: galaktani (mahunarke), fruktani (kupus, češnjak, čičoka, poriluk, bamija, luk, mahune, umak rajčice, koncentrat rajčice, brokula, prokulica, butternut bundeva, komorač, grašak, kiseli kupus, korijen cikorije, inulin, šećer iz kokosa)

Disaharidi: Laktoza (mlijeko, svježi sirevi, kupovni jogurt)

Monosaharidi: glukoza, fruktoza, galaktoza

Polioli: sorbitol, isomalt, xilitol, manitol (žvakaće gume, proizvodi ”bez šećera”, povrće: cvjetača, celer, gljive, batat i voće: marelice, borovnice, trešnje, nektarine, breskve, šljive, kruške, lubenica

Također i orašasti plodovi i sjemenke sadrže neke od ovih vrsta ugljikohidrata. Nisu sve osobe sa IBS-om osjetljive na sve ove namirnice ali nitko vam ne može otkriti na koje ste osjetljivi vi, osim vas samih. To ćete otkriti eliminacijskom dijetom, tako da izbacite sve ove namirnice iz prehrane i kad ste bez simptoma postepeno ih uvodite jednu po jednu prateći reakciju tijela, tj trbuha.  

Low carb
Kod nekih ljudi 100% gluten free prehrana i izbacivanje FODMAP namirnica ne daje rezultate, pa preostaje još striktno smanjivanje unosa svih ugljikohidrata. Ako imate SIBO (pretjerano razmnožavanje bakterija u tankom crijevu) bilo koji ugljikohidati i vlakna mogu biti hrana bakterijama, fermentirati u crijevima i uzrokovati crijevne tegobe koje imate. Radikalno smanjivanje unosa ugljikohidrata izgladnjuje bakterije i pomaže da se smanji njihovo pretjerano razmnožavanje.

Tek kada ste uklonili sve poznate uzročnike iritacije u crijevima, vaša crijeva mogu početi zacjeljivati.

UVOĐENJE HRANE KOJA LIJEČI

Temeljac – juha od kostiju
Temeljac sadrži mnoge komponente koje pomažu u obnavljanju stanica crijeve stijenke i njenom zacjeljivanju. Kuhajte temeljac najmanje 12 sati kako biste dobili želatinoznu juhu koja je pravi melem za crijeva. Pijte tu juhu često u toku dana, uz obroke i između njih. Pročitajte - Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju.

Probiotici – fermentirana hrana
Većina ljudi sa IBS-om ima narušenu crijevnu floru (loš bakterijski sastav, prekobrojno množenje određenih patogenih sojeva bakterija i prekomjerno množenje gljivice candida albicans). Zato u prehranu treba uključiti kvalitetne probiotike i fermentiranu hranu da biste uspostavili normalnu crijevnu floru. Najmoćnija hrana koja radikalno mijenja sastav crijevne flore je domaći kefir. Ako ste toliko osjetljivi da ne podnosite ni mliječni kefir, počnite sa sirutkom domaćeg kefira (od domaćeg nepasteriziranog mlijeka), pa onda postepeno pređite na kefir, ispočetka male količine koje postepeno povećavajte. Domaći kiseli kupus je izvrsna namirnica bogata probiotičkim bakterijama. Kupovni kiseli kupus nema djelovanje na crijevnu floru jer je pasteriziran čime su su korisne laktobakterije uništene. Također je korisno uzimati kvalitetni probiotički preparat, preporučam Bio-Kult sa 14 sojeva dobrih bakterija.

Omjer omega 3 i omega 6
Kako je IBS upalno stanje, treba naročito voditi računa o pravilnom omjeru omega 3 i omega 6 masnoća. Izbacite namirnice koje obiluju omegom 6 (žitarice, biljna ulja, margarine i industrijske prerađevine) te uključite u prehranu prirodne izvore omege-3: meso i jaja domaćih pašnih životinja i svježu ribu, naročito plavu. Osim toga preporučujem da svakako nabavite fermentirano ulje jetre bakalara Green Pasture, koje je prirodan izvor omege 3 (DHA i EPA), vitamina D i A. Ovo je ulje dobiveno tradicionalnim postupkom, bez zagrijavanja i ne sadrži nikakve sintetičke sastojke.

OSTALO

Kvalitetan san i kontrola stresa
Stres jako utječe na probavu i crijeva. Odvojite dovoljno vremena za obroke, sjedite i jedite u miru. Odvojite u toku dana vrijeme za sebe, za opuštanje, razmišljajte pozitivno i budite zahvalni za sve dobro što imate u životu. Pozitivno stanje uma izuzetno je važno za pravilnu probavu i dobro zdravlje. Spavajte najmanje 8 sati, i zaspite prije 11 sati zimi, a ljeti prije ponoć.

Vrijeme
Za ozdravljenje treba vremena. Nekoliko mjeseci, možda i nekoliko godina, ovisno koliko dugo imate IBS. Prvi cilj je kontola simptoma, kako biste mogli normalno funkcionirati, ovo ćete postići brzo ako ćete biti disciplinirati s prehranom. Ali kontrola simptoma nije ozdravljenje. Ako se nakon par mjeseci vratite starom načinu prehrane ponovo ćete se naći tamo gdje ste sad. Morate prihvatiti novi način prehrane kao nešto ”normalno” i dati vremena svom tijelu da se dovede u ravnotežu i dati vremena crijevima da ozdrave. Kad vam crijeva ozdrave, moći ćete sigurno tolerirati veći izbor namirnica, ali povratak na hranu koja je puna šećera, brašna, tijesta, biljnih ulja i industrijskih kemikalija nemojte ni pomišljati ako želite sačuvati dobro zdravlje. 

Pročitajte: Napuhan trbuh i uz Paleo - LCHF prehranu? Vaš problem su FODMAP ugljikohidrati  



Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.