Sastojci:
3 salice cjelovitog pirovog brasna (spelt)
2 salice jogurta
3 jaja
1 cajna zlicica morske soli
2 jusne zlice meda
2 cajne zlicice praska za pecivo
60 g otopljenog maslaca
100 g grozdjica
saka nasjeckanih ljesnjaka
2 jusne zlice samljevenih lanenih sjemenki
1 cajna zlicica vanilin secera
limunova korica
kardamom
cimet
Postupak:
Navecer pomijesajte brasno i jogurt i ostavite da stoji 12-24 sata. Dodajte lagano stucena jaja i ostale sastojke. Izlijte tijesto u kalup za kruh oblozen papirom za pecenje i pecite kruh na 175 stupnjeva oko sat i pol, ili dok ne vidite da je gotov (cackalica treba biti suha kad je ubodete u tijesto - mozda suvisna napomena - ali nije svatko iskusan u kuhinji :))
Sacekajte da se ohladi, narezite i dajte djeci da uzivaju u ovom ukusnom i zdravo pripremljenom kruhu. Mozete ga namazati maslacem ili ga jesti samo tako.
moram da priznam da nisam od onih devojaka koje vreme provode u kuhinji,ali niti je ne zaobilazim,ali nerazumem što je to pirovo brašno i može li umesto njega da ide bademovo???
OdgovoriIzbrišie da i još zaboravih jedno malo pitanjce,aceto balsamico da li je uredu da se koristi i postoji li neki domaći recept da se napravi?
OdgovoriIzbrišisasa pirovo brasno se jos zove spelt, ili prapsenica. moze se zamijeniti drugim vrstama brasna. aceto balsamico je u redu ako je originalni proizvod. nazalost se i obican ocat boja umjetnom bojom i prodaje pod nazivom aceto balsamico :/
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda primamljivo.
OdgovoriIzbrišiIsprobacu.
bi li mogla umjesto jogurta brašno ostaviti u kefiru?
OdgovoriIzbrišiI mene bi zanimao odgovor na ovo pitanje gore :)
OdgovoriIzbrišiVerice, radim kruh s domaćim kefirom i sirutkom, tako da znam da se kefir može upotrijebiti umjesto jogurta. Jedno vrijeme sam radila kruh s domaćim jogurtom, pa mješavinom jogurta i sirutke.
IzbrišiPoz, Sanja B.
Izvinite, koliko je jedna salica u gr? Hvala!
OdgovoriIzbrišiDraga Anita, da li se može staviti pirov griz umjesto brašna? Imam sve sastojke osim brašna, a baš bi probala napraviti. Koliko je inače pirov griz zdrav i da li se i mora natapati? Hvala!
OdgovoriIzbriši